stdClass Object ( [id] => 228424 [title] => Sanader dobio 9 godina zatvora za Fimi Mediju, Mačeku godina uvjetno - HDZ kažnjen s 5 milijuna kuna i mora vratiti još 25 milijuna [alias] => sanader-dobio-9-godina-zatvora-za-fimi-mediju-maceku-godina-uvjetno-hdz-kaznjen-s-5-milijuna-kuna-i-mora-vratiti-jos-25-milijuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NAJNOVIJE

Bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je danas u aferi Fimi media osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od devet godina.

Sanader je, kao i ostali optuženi proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku su u cijelosti priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima.

HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdio je da je nevina žrtva političkog progona.

PSD
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

NAJAVA

Nepravomoćna presuda u predmetu ‘Fimi Media’, koji se odnosi na punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice i ‘džepova pojedinaca’ izvlačenjem novca iz javnih poduzeća i pojedinih ministarstava preko spomenute marketinške agencije, bit će objavljena danas u 10 sati.

Prema predviđanju većine osoba koje su pratile ovaj postupak – sve okrivljene fizičke i pravne osobe bit će proglašene krivima i osuđene. USKOK je za prvookrivljenog Ivu Sanadera predložio maksimalnu zatvorsku kaznu.

Povrat 23,7 milijuna kuna

On je, podsjetimo, optužen da je organizirao kriminalnu skupinu (za što je zakonom propisana sankcija do pet godina zatvora), te za zloporabu položaja i ovlasti (predviđeno do deset godina robije).

Zatraženo je i da obitelj Sanader vrati 23,7 milijuna kuna (koliko, prema vještačenju, iznosi nerazmjer u odnosu na prihode), a država će taj iznos, ako eventualna osuđujuća presuda postane pravomoćna, naplatiti iz blokirane imovine – nekretnina, umjetničkih slika, sredstava s bankovnih računa...

Sanader je tijekom ročišta u sudnici djelovao prilično samouvjereno (neki će reći i bahato), pa je u više navrata dolazio u sukob s predsjednicom Sudskog vijeća Ivanom Čalić, koja ga je upozoravala da joj ne upada u riječ i ne raspravlja se s njom.

Kupili slobodu preko Sanadera

Optuženička klupa. Jedino je Maček rekao ´nisam kriv´
Kako se bližio kraj ovog suđenja, izgledalo je kako bi ga okrivljeni bivši premijer ‘rado produžio’, a na tragu toga su bili novi dokazni prijedlozi, koji su odbijeni. Nije mu prošao niti zahtjev za izuzeće sutkinje Čalić.

Iznoseći opširnu obranu, on je, između ostalog, naznačio kako mu je sada žao što je (u srpnju 2009.) otišao s premijerske dužnosti, jer da je ostao, sigurno ne bi bio procesuiran.

Naglasio je kako je tu funkciju napustio zbog ucjena oko granično-teritorijalnog spora sa Slovenijom, ustvrdivši:- Sporazum koji je Jadranka Kosor potpisala s Borutom Pahorom tek će doći na naplatu.

Za Kosor je još naveo i kako je naložila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću njegov kazneni progon, u strahu od njegova ponovnog aktiviranja u stranci, te da je slala HDZ-ove dužnosnike u USKOK da svjedoče protiv njega. Rekao je i kako je Bajić u njegovo procesuiranje svojevremeno krenuo mjesec dana prije nego što mu je istekao mandat.

Sanader se posebno osvrnuo na vođenje paralelnog procesa protiv njega u javnosti, preko medija, za što je optužio Državno odvjetništvo. Kao dokaz da su iz te institucije (o)davali tajne podatke iz istrage pokazao je izliste telefonskih poziva iz kojih proizlazi da je čelnik DORH-a s pojedinim novinarima imao na stotine telefonskih kontakata.

Sve je to, kako je naglasio svojevremeno najmoćniji čovjek u Lijepoj našoj, rezultiralo njegovom osudom i prije okončanja suđenja.

Njemu ovakva obrana, kao i ostali podaci koje je predočio, vjerojatno neće biti dostatni za presudu ‘nije kriv’.
Svoju će nevinost teško dokazati i u žalbenom postupku, no on će se nakon svega toga, sasvim sigurno, obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, gdje mu argument može biti medijska kampanja protiv njega, kao i to što su neke ‘odgovorne osobe’ unaprijed govorile o njegovoj krivnji.

Nekadašnji je (ruko)vodeći političar u više navrata istaknuo kako i članovi sudskog vijeća mogu podleći kolektivnoj atmosferi vezanoj za njegov slučaj. Za medije je s tim u vezi ustvrdio da su obavili ‘najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti’.

Kako je većina okrivljenika potvrdila navode iz optužnice, ‘izvjesnije’ je da će ‘sud’ povjerovati njima nego Sanaderu koji sve to negira, ističući između ostalog kako ga terete osobe koje su na taj način ‘kupile’ (makar i privremenu) slobodu i bolji položaj u kaznenom postupku, te da one svoje ‘marćapije’ prebacuju na njega.

Kako su mu okrenuli leđa

‘Okomio’ se, između ostalih, i na nekadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, rekavši kako je on spriječio pokretanje postupka u Haagu protiv njega, a da mu je ovaj, kasnije, okrenuo leđa i lažno ga teretio. Bivši je premijer ‘na svojoj koži’ osjetio prevrtljivost mnogih bivših suradnika koji su u njemu ‘gledali Boga’, a napustili su ga čim je ‘zagustilo’.

Ivana Čalic, zamjenica glasnogovornika Suda
Napušten od mnogih, on je izražavao ogorčenje. Posebno se pri kraju procesa ‘obrušio’ na Mladena Barišića, na osnovi čijih iskaza se dobrim dijelom i bazira optužnica, nazvavši ga, između ostalog, i glavnim USKOK-ovim konjem za utrku.

Barišić je, uglavnom, mirno podnosio te verbalne udarce, ostavši kod svojih tvrdnji. Sanader je pomalo očešao i ostale okrivljenike, a jedino se nije dirao u Hrvatsku demokratsku zajednicu, svjestan da bi u suprotnom optužio i sebe kao nekadašnjeg stranačkog čelnika.

Ako je bilo lopova, to nismo mi

No, iz HDZ-a na kraju nisu štedjeli njega i ostale suoptuženike. Tako je predstavnik te stranke na optuženičkoj klupi Vladirmir Terešak u završnim riječima, među ostalim, rekao: ‘Ako je bilo lopovluka, a bilo ga je, za to su odgovorni pojedinci. Oni su si kupovali kuće i vikendice, punili zidove umjetničkim slikama, za svoj goli interes krali i otimali.’

Za tu vodeću oporbenu stranku presuda, vjerojatno, dolazi u nezgodno vrijeme – prije izbora za Europarlament, dok bi pravomoćna mogla biti donesena prije hrvatskih parlamentarnih izbora.

Zato su iz HDZ-a krenuli u ofenzivu kako se glavna rasprava bližila kraju, te su od Sanadera, Barišića, Ratka Mačeka i Branke Pavošević zatražili 50 milijuna kuna odštete.

Kako je taj zahtjev u ovoj fazi postupka, prema izjavama odvjetnika navedenih osoba i predstavnice USKOK-a, pravno neutemeljen jer ta ‘pravna osoba’ nema status oštećenika, već okrivljenika, očito se, prema dobrim poznavateljima prilika, radi prije svega o ‘predstavi za svoje biračko tijelo’. Mnogi su tako doživjeli i završni govor Terešaka, koji je više bio konotiran politički nego pravno.

Krivnju nije priznao niti Maček, no on bi u konačnici mogao dobro proći s obzirom na to da je i tužiteljica Željka Mostečak navela kako je njegova kriminalna odgovornost od svih optuženika - najmanja.

Igor DOŠEN

I ‘Planinska’ mu za petama

Ivo Sanader, prema mišljenju mnogih, „ne kotira“ dobro niti na suđenju u kome se ‘HDZ-ova mesara’ Stjepana Fiolića tereti da je prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a da su mu u tome pomogli Sanader, tadašnji ministar Petar Čobanković i Mladen Mlinarević, čija je firma procijenila tu nekretninu na (pre)visok iznos.

Hypo će završiti u Strasbourgu

Nekadašnji je premijer u slučaju ‘Hypo’ i ‘Ina – MOL’ osuđen na 10 godina zatvora. U tom je postupku još i najbolje ‘stajao’, jer tragovi novca ne vode do njega. Provizija od Hypo banke je isplaćena na ime Eugena Laxe, dok je navodno mito od strane spomenute mađarske kompanije završilo na računu tvrtke Roberta Ježića u Švicarskoj.

Sutkinja Čalić: Pazite kako mi se obraćate

Sanader: Ma nećete vi meni govoriti...

Sutkinja Ivana Čalić rasprave je vodila prilično autoritativno. U više je navrata „očitala bukvicu“ Sanaderu. Tako ga je opomenula kad je rekao da vještak laže, a nakon što joj je on poručio: „Zašto branite njega koji lažno iznosi podatke“, uzvratila je: Nemojte se svađati, stalno vičete, mašete, taj način je neprimjeren. Vi nemate mjere. Pazite na koji način se obraćate sudu - kazala mu je Čalić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRESUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-03-10 10:02:45 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-03-11 16:26:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-03-11 10:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14154 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/03/11/ivo.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7345687 Threads: 5 Questions: 1523392622 Slow queries: 4631452 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110465718 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sanader-dobio-9-godina-zatvora-za-fimi-mediju-maceku-godina-uvjetno-hdz-kaznjen-s-5-milijuna-kuna-i-mora-vratiti-jos-25-milijuna-228424 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sanader-dobio-9-godina-zatvora-za-fimi-mediju-maceku-godina-uvjetno-hdz-kaznjen-s-5-milijuna-kuna-i-mora-vratiti-jos-25-milijuna-228424?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233465 [name] => ivosanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivosanader [link] => /tag/ivosanader ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226405 [name] => fimimedia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fimimedia [link] => /tag/fimimedia ) [2] => stdClass Object ( [id] => 257497 [name] => hdz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRESUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sanader dobio 9 godina zatvora za Fimi Mediju, Mačeku godina uvjetno - HDZ kažnjen s 5 milijuna kuna i mora vratiti još 25 milijuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-07-43-39-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/11/ivo.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/11/ivo.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NAJNOVIJE

Bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je danas u aferi Fimi media osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od devet godina.

Sanader je, kao i ostali optuženi proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku su u cijelosti priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima.

HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdio je da je nevina žrtva političkog progona.

PSD
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

NAJAVA

Nepravomoćna presuda u predmetu ‘Fimi Media’, koji se odnosi na punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice i ‘džepova pojedinaca’ izvlačenjem novca iz javnih poduzeća i pojedinih ministarstava preko spomenute marketinške agencije, bit će objavljena danas u 10 sati.

Prema predviđanju većine osoba koje su pratile ovaj postupak – sve okrivljene fizičke i pravne osobe bit će proglašene krivima i osuđene. USKOK je za prvookrivljenog Ivu Sanadera predložio maksimalnu zatvorsku kaznu.

Povrat 23,7 milijuna kuna

On je, podsjetimo, optužen da je organizirao kriminalnu skupinu (za što je zakonom propisana sankcija do pet godina zatvora), te za zloporabu položaja i ovlasti (predviđeno do deset godina robije).

Zatraženo je i da obitelj Sanader vrati 23,7 milijuna kuna (koliko, prema vještačenju, iznosi nerazmjer u odnosu na prihode), a država će taj iznos, ako eventualna osuđujuća presuda postane pravomoćna, naplatiti iz blokirane imovine – nekretnina, umjetničkih slika, sredstava s bankovnih računa...

Sanader je tijekom ročišta u sudnici djelovao prilično samouvjereno (neki će reći i bahato), pa je u više navrata dolazio u sukob s predsjednicom Sudskog vijeća Ivanom Čalić, koja ga je upozoravala da joj ne upada u riječ i ne raspravlja se s njom.

Kupili slobodu preko Sanadera

Optuženička klupa. Jedino je Maček rekao ´nisam kriv´
Kako se bližio kraj ovog suđenja, izgledalo je kako bi ga okrivljeni bivši premijer ‘rado produžio’, a na tragu toga su bili novi dokazni prijedlozi, koji su odbijeni. Nije mu prošao niti zahtjev za izuzeće sutkinje Čalić.

Iznoseći opširnu obranu, on je, između ostalog, naznačio kako mu je sada žao što je (u srpnju 2009.) otišao s premijerske dužnosti, jer da je ostao, sigurno ne bi bio procesuiran.

Naglasio je kako je tu funkciju napustio zbog ucjena oko granično-teritorijalnog spora sa Slovenijom, ustvrdivši:- Sporazum koji je Jadranka Kosor potpisala s Borutom Pahorom tek će doći na naplatu.

Za Kosor je još naveo i kako je naložila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću njegov kazneni progon, u strahu od njegova ponovnog aktiviranja u stranci, te da je slala HDZ-ove dužnosnike u USKOK da svjedoče protiv njega. Rekao je i kako je Bajić u njegovo procesuiranje svojevremeno krenuo mjesec dana prije nego što mu je istekao mandat.

Sanader se posebno osvrnuo na vođenje paralelnog procesa protiv njega u javnosti, preko medija, za što je optužio Državno odvjetništvo. Kao dokaz da su iz te institucije (o)davali tajne podatke iz istrage pokazao je izliste telefonskih poziva iz kojih proizlazi da je čelnik DORH-a s pojedinim novinarima imao na stotine telefonskih kontakata.

Sve je to, kako je naglasio svojevremeno najmoćniji čovjek u Lijepoj našoj, rezultiralo njegovom osudom i prije okončanja suđenja.

Njemu ovakva obrana, kao i ostali podaci koje je predočio, vjerojatno neće biti dostatni za presudu ‘nije kriv’.
Svoju će nevinost teško dokazati i u žalbenom postupku, no on će se nakon svega toga, sasvim sigurno, obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, gdje mu argument može biti medijska kampanja protiv njega, kao i to što su neke ‘odgovorne osobe’ unaprijed govorile o njegovoj krivnji.

Nekadašnji je (ruko)vodeći političar u više navrata istaknuo kako i članovi sudskog vijeća mogu podleći kolektivnoj atmosferi vezanoj za njegov slučaj. Za medije je s tim u vezi ustvrdio da su obavili ‘najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti’.

Kako je većina okrivljenika potvrdila navode iz optužnice, ‘izvjesnije’ je da će ‘sud’ povjerovati njima nego Sanaderu koji sve to negira, ističući između ostalog kako ga terete osobe koje su na taj način ‘kupile’ (makar i privremenu) slobodu i bolji položaj u kaznenom postupku, te da one svoje ‘marćapije’ prebacuju na njega.

Kako su mu okrenuli leđa

‘Okomio’ se, između ostalih, i na nekadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, rekavši kako je on spriječio pokretanje postupka u Haagu protiv njega, a da mu je ovaj, kasnije, okrenuo leđa i lažno ga teretio. Bivši je premijer ‘na svojoj koži’ osjetio prevrtljivost mnogih bivših suradnika koji su u njemu ‘gledali Boga’, a napustili su ga čim je ‘zagustilo’.

Ivana Čalic, zamjenica glasnogovornika Suda
Napušten od mnogih, on je izražavao ogorčenje. Posebno se pri kraju procesa ‘obrušio’ na Mladena Barišića, na osnovi čijih iskaza se dobrim dijelom i bazira optužnica, nazvavši ga, između ostalog, i glavnim USKOK-ovim konjem za utrku.

Barišić je, uglavnom, mirno podnosio te verbalne udarce, ostavši kod svojih tvrdnji. Sanader je pomalo očešao i ostale okrivljenike, a jedino se nije dirao u Hrvatsku demokratsku zajednicu, svjestan da bi u suprotnom optužio i sebe kao nekadašnjeg stranačkog čelnika.

Ako je bilo lopova, to nismo mi

No, iz HDZ-a na kraju nisu štedjeli njega i ostale suoptuženike. Tako je predstavnik te stranke na optuženičkoj klupi Vladirmir Terešak u završnim riječima, među ostalim, rekao: ‘Ako je bilo lopovluka, a bilo ga je, za to su odgovorni pojedinci. Oni su si kupovali kuće i vikendice, punili zidove umjetničkim slikama, za svoj goli interes krali i otimali.’

Za tu vodeću oporbenu stranku presuda, vjerojatno, dolazi u nezgodno vrijeme – prije izbora za Europarlament, dok bi pravomoćna mogla biti donesena prije hrvatskih parlamentarnih izbora.

Zato su iz HDZ-a krenuli u ofenzivu kako se glavna rasprava bližila kraju, te su od Sanadera, Barišića, Ratka Mačeka i Branke Pavošević zatražili 50 milijuna kuna odštete.

Kako je taj zahtjev u ovoj fazi postupka, prema izjavama odvjetnika navedenih osoba i predstavnice USKOK-a, pravno neutemeljen jer ta ‘pravna osoba’ nema status oštećenika, već okrivljenika, očito se, prema dobrim poznavateljima prilika, radi prije svega o ‘predstavi za svoje biračko tijelo’. Mnogi su tako doživjeli i završni govor Terešaka, koji je više bio konotiran politički nego pravno.

Krivnju nije priznao niti Maček, no on bi u konačnici mogao dobro proći s obzirom na to da je i tužiteljica Željka Mostečak navela kako je njegova kriminalna odgovornost od svih optuženika - najmanja.

Igor DOŠEN

I ‘Planinska’ mu za petama

Ivo Sanader, prema mišljenju mnogih, „ne kotira“ dobro niti na suđenju u kome se ‘HDZ-ova mesara’ Stjepana Fiolića tereti da je prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a da su mu u tome pomogli Sanader, tadašnji ministar Petar Čobanković i Mladen Mlinarević, čija je firma procijenila tu nekretninu na (pre)visok iznos.

Hypo će završiti u Strasbourgu

Nekadašnji je premijer u slučaju ‘Hypo’ i ‘Ina – MOL’ osuđen na 10 godina zatvora. U tom je postupku još i najbolje ‘stajao’, jer tragovi novca ne vode do njega. Provizija od Hypo banke je isplaćena na ime Eugena Laxe, dok je navodno mito od strane spomenute mađarske kompanije završilo na računu tvrtke Roberta Ježića u Švicarskoj.

Sutkinja Čalić: Pazite kako mi se obraćate

Sanader: Ma nećete vi meni govoriti...

Sutkinja Ivana Čalić rasprave je vodila prilično autoritativno. U više je navrata „očitala bukvicu“ Sanaderu. Tako ga je opomenula kad je rekao da vještak laže, a nakon što joj je on poručio: „Zašto branite njega koji lažno iznosi podatke“, uzvratila je: Nemojte se svađati, stalno vičete, mašete, taj način je neprimjeren. Vi nemate mjere. Pazite na koji način se obraćate sudu - kazala mu je Čalić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sanader-dobio-9-godina-zatvora-za-fimi-mediju-maceku-godina-uvjetno-hdz-kaznjen-s-5-milijuna-kuna-i-mora-vratiti-jos-25-milijuna-228424 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8f3b0d83f50e8e1c1c5d5eab048a020e43fe643f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sanader+dobio+9+godina+zatvora+za+Fimi+Mediju%2C+Ma%C4%8Deku+godina+uvjetno+-+HDZ+ka%C5%BEnjen+s+5+milijuna+kuna+i+mora+vratiti+jo%C5%A1+25+milijuna+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsanader-dobio-9-godina-zatvora-za-fimi-mediju-maceku-godina-uvjetno-hdz-kaznjen-s-5-milijuna-kuna-i-mora-vratiti-jos-25-milijuna-228424 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsanader-dobio-9-godina-zatvora-za-fimi-mediju-maceku-godina-uvjetno-hdz-kaznjen-s-5-milijuna-kuna-i-mora-vratiti-jos-25-milijuna-228424 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRESUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRESUDA

Sanader dobio 9 godina zatvora za Fimi Mediju, Mačeku godina uvjetno - HDZ kažnjen s 5 milijuna kuna i mora vratiti još 25 milijuna

Piše PSD.
11. ožujka 2014. - 11:20

NAJNOVIJE

Bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je danas u aferi Fimi media osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od devet godina.

Sanader je, kao i ostali optuženi proglašen krivim za izvlačenje novcaiz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media,po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uzzatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje jezagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenuzatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica BrankaPavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi mediaNevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:43