stdClass Object ( [id] => 470736 [title] => Samo u Hrvatskoj: prijete joj otkazom zato jer radi previše savjesno!? [alias] => samo-u-hrvatskoj-prijete-joj-otkazom-zato-jer-radi-previse-savjesno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zbog toga što je, kako kaže, upozoravala svoje nadređene na nezakonito postupanje u radu, 53-godišnja Mira Marasović iz Sinja, stručna referentica za katastarske poslove u Odjelu za katastar nekretnina u Sinju, već se tri godine na Općinskom sudu u Splitu pred Službeničkim sudom bori da ne dobije otkaz.

Naime, Državna geodetska uprava tereti je da potvrde, odnosno uvjerenja u pet predmeta "nije izdavala sukladno podacima službene evidencije, već je izdavala potvrde i o činjenicama o kojima službene evidencije vode druga državna tijela". Također, u jednom slučaju, po optužbi, potvrdu nije izdala u zakonskom roku.

U prvom zahtjevu za prestanak službe iz svibnja 2014. godine stoji da je prilikom izdavanja podataka iz službene evidencije u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 16. rujna 2014. godine "unatoč nalogu ravnatelja i na temelju izdanih uputa, usmenih i pismenih upozorenja od strane nadređenih službenika, odbijanjem naloga nadređenih postupala protivno Zakonu o općem upravnom postupku i Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina".

Ali to nije sve! Tereti se i da se u vremenu od 3. prosinca 2012. do 16. svibnja 2014. godine u pismenim obraćanjima nadređenim službenicima, ravnatelju Državne geodetske uprave te naposljetku i tadašnjoj ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak-Taritaš, koristila rječnikom i načinom koji je "u suprotnosti s načelima etičkog kodeksa državnih službenika".

Konkretno, zasmetalo im je to što se ministrici Mrak-Taritaš, a kako je to posvjedočio pročelnik Područnog ureda za katastar Split Drago Butorac, obraćala na neprimjeren način, tvrdeći da se "lažne potvrde i dalje izdaju u cijeloj Hrvatskoj bez ikakvog dokaza" i da treba raspustiti cijelu Državnu geodetsku upravu.

Citiranje zakonskih odredbi

A što je ustvari službenica Marasović radila što po mišljenju svojih šefova nije smjela? Ukratko, zamjeraju joj što je izdavala potvrde tražeći podatke drugih državnih tijela, a kakve podatke, kako je to sudu pojasnio jedan od njezinih šefova, "ni jedan katastarski ured uopće ne bi trebao tražiti". Još jednostavnije, potvrde koje bi ona izdala sadržavala su, po mišljenju njezinih nadređenih, suvišne podatke.

Dakle, kad bi neka stranka došla po potvrdu temeljem koje ostvaruje određena imovinska i druga prava, Marasović bi od nje, kad je to bilo nužno, zatražila da joj donese, primjerice, rješenje o nasljeđivanju, podatke o roditeljima ili pravnim precima, potvrdu porezne uprave, policije i slično.

Naime, smatrala je da stvarno stanje u katastru nije samo ono koje je provedeno i evidentirano u kompjutoru, nego i sve ono o čemu se vodi postupak upisa i evidentiranja.

- Ja sam u biti u nekim situacijama pri zaprimanju zahtjeva za izdavanje uvjerenja upućivala stranke da pribave određene potvrde i isprave, primjerice, iz zemljišnika. Ovako sam sprječavala da neke stranke čiji su podaci u procesu evidentiranja ne bi dobile uvjerenja o neposjedovanju nekretnina i da izdavanjem takvih uvjerenja ne bi došlo do mogućnosti nanošenja štete državi u vidu stjecanja materijalne koristi koja im ne pripada. Katastarski podaci u većem su dijelu upisani od 1952. godine, a mape i od ranije, te su svi podaci koji su se tada upisivali pojedinim zakonima na snazi i danas, tako da proizlazi da se izdavanje podataka iščitava prema zakonu koji je tad bio na snazi. Ja sam zbog određenih nejasnoća u primjeni zakona tražila od nadređenih tumačenja i upute, a umjesto konkretnih odgovora dobila bih šturi odgovor koji bi citirao zakonske odredbe - navela je pred sudom, među ostalim, Mira Marasović.

Nerazumljiv zahtjev

Pojasnila je i da time što ih je upućivala da pribave određene isprave i podatke o činjenicama, primjerice potvrde iz zemljišnika, strankama nije nastala šteta. Također, kazala je i da ona kao službenica katastra nije dužna niti može izdati potvrdu stranci da je vlasnik nekretnine, bez obzira posjeduje li stranka vlasnički list jer to radi zemljišnoknjižni odjel suda.

A protiv Mire, koja radi od 1984. godine, sve je krenulo u svibnju 2014. godine, kada je Državna geodetska uprava podnijela zahtjev za pokretanje postupka zbog teške povrede službene dužnosti tražeći najrigorozniju kaznu - prestanak državne službe.

Mira je nakon godinu dana, početkom svibnja 2015. godine, na Službeničkom sudu proglašena odgovornom te kažnjena 10 posto manjom plaćom tijekom tri mjeseca. No, Viši službenički sud u Zagrebu prihvaća njezinu žalbu i krajem kolovoza 2015. godine poništava rješenje i vraća predmet na ponovno suđenje. Početkom veljače ove godine održava se ročište na kojem sutkinja Višnja Strinić nalaže Geodetskoj upravi da, s obzirom na četiri dopune koje su podnošene tijekom tri godine trajanja postupka, sastave jedinstveni zahtjev kako bi službenici Marasović, a i sudu, bilo jasno za što je se tereti. I prije nekoliko dana, njezini poslodavci podnose sudu taj jedinstveni zahtjev.

No, kako i dalje sutkinji, a i samoj tuženoj Miri Marasović, nije bilo jasno što joj se konkretno stavlja na teret, sutkinja Strinić odlučila je da se zahtjev odbacuje "kao nerazumljiv i nepotpun te se po istom ne može postupati".

A što je to točno napravila službenica Marasović da bi zaslužila otkaz, i dalje ostaje nejasno.

- Stvar je u tome da oni u ove tri godine ne znaju što traže i sve je ispalo čisto maltretiranje. A po njima je radila nezakonito jer je izdavala potvrde (podaci o posjedu i slično) utvrđujući činjenice koje joj službeni kompjutor nije izbacivao. Svaku je njezinu izdanu potvrdu supotpisao njezin nadređeni, pa bi stoga i on bio odgovoran, zar ne? Meni se čini da je ona gonjena zbog svoje presavjesnosti. A što se tiče navodno neprimjerenih riječi ministrici, ja u ove tri godine nisam vidio niti jedan konretni navod u kojem stoji koje su to točno riječi koje je navodno uputila ministrici, a niti ona niti njeno tadašnje ministarstvo nije se službeno žalilo Geodetskoj upravi. Zanimljivo je da ona sve ove godine radi i da se nitko i nikad od stranaka nije žalio na njezin radi, a da spomenem i da je ona u svom obraćanju nadležnima uvažavala hijerarhiju - kazao nam je Zoran Vujanović, odvjetnik Mire Marasović, nadajući se da je nakon odbacivanja zahtjeva Državne geodetske uprave Mirina kalvarija napokon okončana.

Stranka može tražiti izmjenu potvrde

Ugledni splitski odvjetnik dr. sc. Damir Primorac pojasnio nam je kako po zakonu funkcionira izdavanje uvjerenja i potvrda u Katastru te što je službenik dužan i na koji način učiniti.

- Javnopravna tijela, pa tako i područni uredi, odnosno odjeli za katastar, dužni su izdavati potvrde na zahtjev stranke o činjenicama o kojima vode službenu evidenciju. Potvrdama se smatraju uvjerenja, izvadci i druge javne isprave.
Dakle, potvrde se izdaju stranci na njezin zahtjev, u pravilu istoga dana kad je stranka zatražila izdavanje potvrde, a najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva za izdavanje, ako propisom kojim je ustanovljena službena evidencija nije drukčije propisano. Međutim, ako službena osoba smatra da iz opravdanog razloga treba odbiti zahtjev stranke za izdavanje potvrde, dužna je o tome donijeti rješenje na koje stranka ima pravo žalbe. Ako u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva ne izda potvrdu ili ne donese i dostavi stranci rješenje o odbijanju zahtjeva, stranka može izjaviti žalbu.

Nadalje, ako stranka, na temelju dokaza kojim raspolaže, smatra da potvrda nije izdana sukladno podacima iz službene evidencije, može zahtijevati izmjenu potvrde. Kad javnopravno tijelo ne izda izmijenjenu potvrdu, dužno je donijeti rješenje o odbijanju zahtjeva stranke za izmjenu potvrde u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Ako se u propisanom roku ne izda izmijenjena potvrda ili ne donese rješenje o odbijanju zahtjeva stranke, stranka može izjaviti žalbu - pojasnio je Primorac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sude joj... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-26 19:31:42 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-26 23:26:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-26 21:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/02/26/DSCN1933.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "DSCN1933.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1120x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7937814 Threads: 3 Questions: 1652696751 Slow queries: 4913403 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111831554 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/samo-u-hrvatskoj-prijete-joj-otkazom-zato-jer-radi-previse-savjesno-470736 [printLink] => /vijesti/hrvatska/samo-u-hrvatskoj-prijete-joj-otkazom-zato-jer-radi-previse-savjesno-470736?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 397699 [name] => anka mrak taritaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anka-mrak-taritas [link] => /tag/anka-mrak-taritas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 295804 [name] => Mira Marasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mira-marasovic [link] => /tag/mira-marasovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sude joj... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Samo u Hrvatskoj: prijete joj otkazom zato jer radi previše savjesno!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/26/DSCN1933.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => DSCN1933.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/26/DSCN1933.JPG [title] => DSCN1933.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zbog toga što je, kako kaže, upozoravala svoje nadređene na nezakonito postupanje u radu, 53-godišnja Mira Marasović iz Sinja, stručna referentica za katastarske poslove u Odjelu za katastar nekretnina u Sinju, već se tri godine na Općinskom sudu u Splitu pred Službeničkim sudom bori da ne dobije otkaz.

Naime, Državna geodetska uprava tereti je da potvrde, odnosno uvjerenja u pet predmeta "nije izdavala sukladno podacima službene evidencije, već je izdavala potvrde i o činjenicama o kojima službene evidencije vode druga državna tijela". Također, u jednom slučaju, po optužbi, potvrdu nije izdala u zakonskom roku.

U prvom zahtjevu za prestanak službe iz svibnja 2014. godine stoji da je prilikom izdavanja podataka iz službene evidencije u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 16. rujna 2014. godine "unatoč nalogu ravnatelja i na temelju izdanih uputa, usmenih i pismenih upozorenja od strane nadređenih službenika, odbijanjem naloga nadređenih postupala protivno Zakonu o općem upravnom postupku i Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina".

Ali to nije sve! Tereti se i da se u vremenu od 3. prosinca 2012. do 16. svibnja 2014. godine u pismenim obraćanjima nadređenim službenicima, ravnatelju Državne geodetske uprave te naposljetku i tadašnjoj ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak-Taritaš, koristila rječnikom i načinom koji je "u suprotnosti s načelima etičkog kodeksa državnih službenika".

Konkretno, zasmetalo im je to što se ministrici Mrak-Taritaš, a kako je to posvjedočio pročelnik Područnog ureda za katastar Split Drago Butorac, obraćala na neprimjeren način, tvrdeći da se "lažne potvrde i dalje izdaju u cijeloj Hrvatskoj bez ikakvog dokaza" i da treba raspustiti cijelu Državnu geodetsku upravu.

Citiranje zakonskih odredbi

A što je ustvari službenica Marasović radila što po mišljenju svojih šefova nije smjela? Ukratko, zamjeraju joj što je izdavala potvrde tražeći podatke drugih državnih tijela, a kakve podatke, kako je to sudu pojasnio jedan od njezinih šefova, "ni jedan katastarski ured uopće ne bi trebao tražiti". Još jednostavnije, potvrde koje bi ona izdala sadržavala su, po mišljenju njezinih nadređenih, suvišne podatke.

Dakle, kad bi neka stranka došla po potvrdu temeljem koje ostvaruje određena imovinska i druga prava, Marasović bi od nje, kad je to bilo nužno, zatražila da joj donese, primjerice, rješenje o nasljeđivanju, podatke o roditeljima ili pravnim precima, potvrdu porezne uprave, policije i slično.

Naime, smatrala je da stvarno stanje u katastru nije samo ono koje je provedeno i evidentirano u kompjutoru, nego i sve ono o čemu se vodi postupak upisa i evidentiranja.

- Ja sam u biti u nekim situacijama pri zaprimanju zahtjeva za izdavanje uvjerenja upućivala stranke da pribave određene potvrde i isprave, primjerice, iz zemljišnika. Ovako sam sprječavala da neke stranke čiji su podaci u procesu evidentiranja ne bi dobile uvjerenja o neposjedovanju nekretnina i da izdavanjem takvih uvjerenja ne bi došlo do mogućnosti nanošenja štete državi u vidu stjecanja materijalne koristi koja im ne pripada. Katastarski podaci u većem su dijelu upisani od 1952. godine, a mape i od ranije, te su svi podaci koji su se tada upisivali pojedinim zakonima na snazi i danas, tako da proizlazi da se izdavanje podataka iščitava prema zakonu koji je tad bio na snazi. Ja sam zbog određenih nejasnoća u primjeni zakona tražila od nadređenih tumačenja i upute, a umjesto konkretnih odgovora dobila bih šturi odgovor koji bi citirao zakonske odredbe - navela je pred sudom, među ostalim, Mira Marasović.

Nerazumljiv zahtjev

Pojasnila je i da time što ih je upućivala da pribave određene isprave i podatke o činjenicama, primjerice potvrde iz zemljišnika, strankama nije nastala šteta. Također, kazala je i da ona kao službenica katastra nije dužna niti može izdati potvrdu stranci da je vlasnik nekretnine, bez obzira posjeduje li stranka vlasnički list jer to radi zemljišnoknjižni odjel suda.

A protiv Mire, koja radi od 1984. godine, sve je krenulo u svibnju 2014. godine, kada je Državna geodetska uprava podnijela zahtjev za pokretanje postupka zbog teške povrede službene dužnosti tražeći najrigorozniju kaznu - prestanak državne službe.

Mira je nakon godinu dana, početkom svibnja 2015. godine, na Službeničkom sudu proglašena odgovornom te kažnjena 10 posto manjom plaćom tijekom tri mjeseca. No, Viši službenički sud u Zagrebu prihvaća njezinu žalbu i krajem kolovoza 2015. godine poništava rješenje i vraća predmet na ponovno suđenje. Početkom veljače ove godine održava se ročište na kojem sutkinja Višnja Strinić nalaže Geodetskoj upravi da, s obzirom na četiri dopune koje su podnošene tijekom tri godine trajanja postupka, sastave jedinstveni zahtjev kako bi službenici Marasović, a i sudu, bilo jasno za što je se tereti. I prije nekoliko dana, njezini poslodavci podnose sudu taj jedinstveni zahtjev.

No, kako i dalje sutkinji, a i samoj tuženoj Miri Marasović, nije bilo jasno što joj se konkretno stavlja na teret, sutkinja Strinić odlučila je da se zahtjev odbacuje "kao nerazumljiv i nepotpun te se po istom ne može postupati".

A što je to točno napravila službenica Marasović da bi zaslužila otkaz, i dalje ostaje nejasno.

- Stvar je u tome da oni u ove tri godine ne znaju što traže i sve je ispalo čisto maltretiranje. A po njima je radila nezakonito jer je izdavala potvrde (podaci o posjedu i slično) utvrđujući činjenice koje joj službeni kompjutor nije izbacivao. Svaku je njezinu izdanu potvrdu supotpisao njezin nadređeni, pa bi stoga i on bio odgovoran, zar ne? Meni se čini da je ona gonjena zbog svoje presavjesnosti. A što se tiče navodno neprimjerenih riječi ministrici, ja u ove tri godine nisam vidio niti jedan konretni navod u kojem stoji koje su to točno riječi koje je navodno uputila ministrici, a niti ona niti njeno tadašnje ministarstvo nije se službeno žalilo Geodetskoj upravi. Zanimljivo je da ona sve ove godine radi i da se nitko i nikad od stranaka nije žalio na njezin radi, a da spomenem i da je ona u svom obraćanju nadležnima uvažavala hijerarhiju - kazao nam je Zoran Vujanović, odvjetnik Mire Marasović, nadajući se da je nakon odbacivanja zahtjeva Državne geodetske uprave Mirina kalvarija napokon okončana.

Stranka može tražiti izmjenu potvrde

Ugledni splitski odvjetnik dr. sc. Damir Primorac pojasnio nam je kako po zakonu funkcionira izdavanje uvjerenja i potvrda u Katastru te što je službenik dužan i na koji način učiniti.

- Javnopravna tijela, pa tako i područni uredi, odnosno odjeli za katastar, dužni su izdavati potvrde na zahtjev stranke o činjenicama o kojima vode službenu evidenciju. Potvrdama se smatraju uvjerenja, izvadci i druge javne isprave.
Dakle, potvrde se izdaju stranci na njezin zahtjev, u pravilu istoga dana kad je stranka zatražila izdavanje potvrde, a najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva za izdavanje, ako propisom kojim je ustanovljena službena evidencija nije drukčije propisano. Međutim, ako službena osoba smatra da iz opravdanog razloga treba odbiti zahtjev stranke za izdavanje potvrde, dužna je o tome donijeti rješenje na koje stranka ima pravo žalbe. Ako u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva ne izda potvrdu ili ne donese i dostavi stranci rješenje o odbijanju zahtjeva, stranka može izjaviti žalbu.

Nadalje, ako stranka, na temelju dokaza kojim raspolaže, smatra da potvrda nije izdana sukladno podacima iz službene evidencije, može zahtijevati izmjenu potvrde. Kad javnopravno tijelo ne izda izmijenjenu potvrdu, dužno je donijeti rješenje o odbijanju zahtjeva stranke za izmjenu potvrde u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Ako se u propisanom roku ne izda izmijenjena potvrda ili ne donese rješenje o odbijanju zahtjeva stranke, stranka može izjaviti žalbu - pojasnio je Primorac.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
DSCN1933.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/samo-u-hrvatskoj-prijete-joj-otkazom-zato-jer-radi-previse-savjesno-470736 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b12826b5f32f4c50819da0b038c0b0e357d943e6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Samo+u+Hrvatskoj%3A+prijete+joj+otkazom+zato+jer+radi+previ%C5%A1e+savjesno%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsamo-u-hrvatskoj-prijete-joj-otkazom-zato-jer-radi-previse-savjesno-470736 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsamo-u-hrvatskoj-prijete-joj-otkazom-zato-jer-radi-previse-savjesno-470736 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sude joj... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasude joj...

Samo u Hrvatskoj: prijete joj otkazom zato jer radi previše savjesno!?

26. veljače 2017. - 22:52
DSCN1933.JPG

Zbog toga što je, kako kaže, upozoravala svoje nadređene na nezakonito postupanje u radu, 53-godišnja Mira Marasović iz Sinja, stručna referentica za katastarske poslove u Odjelu za katastar nekretnina u Sinju, već se tri godine na Općinskom sudu u Splitu pred Službeničkim sudom bori da ne dobije otkaz.

Naime, Državna geodetska uprava tereti je da potvrde, odnosno uvjerenja u pet predmeta "nije izdavala sukladno podacima službene evidencije, već je izdavala potvrde i o činjenicama o kojima službene evidencije vode druga državna tijela". Također, u jednom slučaju, po optužbi, potvrdu nije izdala u zakonskom roku.

U prvom zahtjevu za prestanak službe iz svibnja 2014. godine stoji da je prilikom izdavanja podataka iz službene evidencije u razdoblju od 1. siječnja 2013. do ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:47