stdClass Object ( [id] => 192816 [title] => Sabo: Sve me je podsjetilo na skup na Rivi; Josipović: Treba stati na kraj politikantstvu [alias] => sabo-sve-me-je-podsjetilo-na-skup-na-rivi-josipovic-treba-stati-na-kraj-politikantstvu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) poručio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je upravo on još 2009. godine, vetom na Statut grada Vukovara, spriječio uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru i da je u tome bio usamljen.

Odgovarajući na optužbe izrečene na subotnjem prosvjednom skupu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, po kojima nije dovoljno učinio kako bi to spriječio, Sabo je organizatorima skupa poručio da je 2009. godine ostao usamljen u sprječavanju uvođenja dvojezičnosti.

"Gdje ste, gospodo, bili tada? Gradonačelnik Vukovara je osobno u ovom hodniku iza nas skidao pločice s ćirilicom i nisam dozvolio uvođenje dvojezičnosti", rekao je Sabo i podsjetio kako su uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru izmjenama Statuta grada 2009. godine omogućili HDZ, SDSS i tadašnji HSP, a SDP i on kao gradonačelnik bili su protiv.

Po njegovu mišljenju, prosvjedni skup Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara bio je instrumentaliziran od HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića radi, s jedne strane, unošenja nemira među Vukovarce, a s druge strane, bio je usmjeren protiv Vlade RH i mjera koje ona poduzima za gospodarski oporavak Hrvatske.

Također je rekao kako ga je subotnji skup podsjetio na 'čuveni' skup na splitskoj Rivi na kojoj je HDZ ustao u obranu generala da bi ih poslije ta stranka izručila Hagu, a onda slavodobitno nakon oslobođenja dočekala.

Opovrgnuo je i da ništa nije učinio kako bi se državni čelnici upoznali s problemima koje bi moglo prouzročiti uvođenje ćirilice u Vukovaru, ističući kako je u prošle srijede o tome razgovarao s predsjednikom Josipovićem, a na moguće probleme skrenuo je pozornost i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću tijekom proslave 15. obljetnice procesa mirne reintegracije.

"Što se tiče zahtjeva sa skupa da Gradsko vijeće ne poduzima aktivnosti u pogledu izmjena Statuta grada, moram reći - gospodo, zakasnili ste. Izmjene su učinjene 2009. godine i tada ste trebali reagirati, a ne šutjeti", poručio je Sabo, ističući kako je s današnjom konferencijom za novinare za njega "završena priča" o dvojezičnosti u Vukovaru čija primjena, kako je ustvrdio, uostalom, uopće ne ovisi o volji vukovarskoga gradonačelnika, nego su za nju ovlaštene državne vlasti.

Na konferenciji za novinare želio je biti i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdravko Komšić, ali ga je Sabo zamolio da napusti Gradsku vijećnicu. Odlazeći, Komšić je Sabi poručio da "može kako hoće, ali ne i do kada hoće".

S prosvjednog skupa u subotu u Vukovaru, na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, od vukovarskoga gradonačelniku Željka Sabe s govornice je zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti. Ujedno ga se prozvalo da nije učinio ništa da se problemi vezani uz uvođenje srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je upozorio na probleme koje će to izazvati.

Josipović: Treba stati na kraj politikantstvu

Predsjednik Republike Ivo Josipović pojasnio je danas svoju izjavu u vezi Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina kazavši da je njegova poruka bila "poruka dvoličnim političarima" te istaknuo da su "stalne priče" o razlozima odgode primjene tog zakona "politikanstvo kakvom treba stati na kraj".

"Ustavni zakon je civilizacijska tekovina i stalne priče zbog kojih se iz ovog ili onog razloga odlaže primjena, pa se ne poštuje ni u pogledu zapošljavanja, ni korištenja jezika ili bilo koje druge varijante, politikanstvo je kakvom treba stati na kraj", ustvrdio je Josipović, odgovarajući na novinarske upite nakon susreta s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem u svome uredu.

"Moja je poruka bila, nemojmo držati Ustavni zakon samo za 'šminku i pokazivanje'. Oni političari koji smatraju da ga ne treba primjenjivati pod izgovorom 'nije vrijeme', neka skupe hrabrost i predlože promjenu Ustavnog zakona", poručio je Predsjednik. Dodao je kako je to bila njegova poruka i da je siguran da će takvih biti vrlo malo ili da neće biti nikoga tko bi se usudio predložiti promjenu Ustavnog zakona.

Upitan o izmjenama zakona o pravima predsjednika Republike nakon što mu istekne mandat, odnosno da će se moći vratiti na posao, Josipović je rekao kako on to može i bez toga zakona. "Stvar mogu gledati iz neke svoje osobne perspektive, vidim da je to mnoge oduvijek zanimalo, a mogu i sa sistemske. Gledajući sa moje osobne perspektive nikakav zakon ne treba, ja ću bez obzira kad mi završio mandat biti dovoljno mlad da nastavim svoju sveučilišnu ili bilo koju drugu karijeru. Ali, sistemski gledano, ako imamo iskusnog predsjednika, kakav je predsjednik Mesić, mislim da bi bilo dobro staviti takvog predsjednika, koji nije nastavio karijeru, bolje u funkciju države", drži Josipović. "Mislim da je predsjednik Mesić toga voljan i u tom smislu razumijem odredbu o pet godina ureda", kazao je Josipović.

U vezi mogućnosti da Hrvatska u jednom trenutku bude imala nekoliko bivših predsjednika čije će urede trebati financirati, a što izaziva nezadovoljstvo dijela javnosti, Josipović je rekao da njega kao bivšeg predsjednika neće trebati financirati, jer će se baviti nekim drugim stvarima, a ne pozicijom bivšeg predsjednika. "Mislim da je sad zakon koji je u proceduri nekako dobro odmjerio, ali još jednom ističem, kad imamo i ako imamo ured bivšeg predsjednika, svakako treba iskoristiti njegovo iskustvo, znanje i uvijek, siguran sam, dobru volju. Predsjednik Mesić ima vrlo dobre veze po svijetu i nema razloga da se to ne iskoristi", smatra predsjednik Josipović.

Tomašić: Ćirilica u Vukovaru znači topovi, tenkovi.....

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević ponovila je danas kako nije protiv uvođenja ćirilice u one dijelove Hrvatske gdje su ispunjeni uvjeti, ali ne i u Vukovar jer bi se, po njezinom mišljenju, time antagonizmi još više produbili.

"Ćirilica u Vukovaru znači topovi, tenkovi, razaranja, ubojstva i silovanja. Ratne rane još nisu zaliječene i još nije vrijeme za ćirilicu", poručila je Tomašić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Po njezinim tvrdnjama i većina srpskog stanovništva u Vukovaru također je protiv uvođenja ćirilice.

"Ja sam potpredsjednica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Srbi su zvali, a jedna gospođa zvala i rekla kako ćirilicu niti ne zna i ne zanima ju, zanima ju samo da je susjedi ne gledaju prijekim očima kao da je za ćirilicu, a ona to nije", kazala je Tomašić dodavši kako bi vlada trebala u Vukovaru provesti svojevrsnu anketu ili referendum a rezultati bi potkrijepili njezinu tvrdnju da većina Srba nije za ćirilicu.

Komentirajući spor između Hrvatske i Slovenije oko duga Ljubljanske banke ustvrdila je kako Slovenija sada hoće trgovati. "Samo da ne bude mijenjamo naše za naše: znači dat ćemo im pola Savudrijske vale ili dat ćemo im Svetu Geru...", kazala je Tomašić dodavši kako bi EU trebala pritisnuti Sloveniju da suzbije svoje apetite.

"Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU zbog Slovenije, onda će možda i druge države pokrenuti neka svoja pitanja ili neke neriješene sporove sa drugim državama pa može nastati čušpajz", ocijenila je Ruža Tomašić.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore rekla je kako ona nije nikakav tiranin, a lokalna stranačka vodstva znaju s kim im je najbolje koalirati. "Oni žive gdje žive i znaju tko valja tko ne valja", naglasila je čelnica HSP-a dr. Ante Starčević.

Osvrnula se i na medijsku buku koja se digla oko uvođenja spolnog odgoja rekavši kako problema ne bi bilo da je vlada sjela s predstavnicima roditelja, udruga, crkve i dogovorila se.

Dodala je međutim kako se u školama ne priča o drogama koje je sve više u Hrvatskoj. "Dolaze nove droge iz EU, 52 sintetičke droge i o tome nitko ne priča, a neke od njih nakon prve konzumacije mogu razoriti mozak", upozorila je predsjednica HSP-a dr.Ante Starčević Ruža Tomašić.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve zbog ćirilice ili ... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-04 13:29:35 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-04 17:27:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-04 13:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9014 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/04/prosvjed_vukovar11-020213.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38209463 Threads: 3 Questions: 7086403262 Slow queries: 3297766 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608058269 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sabo-sve-me-je-podsjetilo-na-skup-na-rivi-josipovic-treba-stati-na-kraj-politikantstvu-192816 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sabo-sve-me-je-podsjetilo-na-skup-na-rivi-josipovic-treba-stati-na-kraj-politikantstvu-192816?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231257 [name] => željkosabo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkosabo [link] => /tag/zeljkosabo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 514152 [name] => ćirilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cirilica [link] => /tag/cirilica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 200313 [name] => dvojezičnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvojezicnost [link] => /tag/dvojezicnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve zbog ćirilice ili ... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sabo: Sve me je podsjetilo na skup na Rivi; Josipović: Treba stati na kraj politikantstvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-17-16-22-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/04/prosvjed_vukovar11-020213.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/04/prosvjed_vukovar11-020213.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) poručio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je upravo on još 2009. godine, vetom na Statut grada Vukovara, spriječio uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru i da je u tome bio usamljen.

Odgovarajući na optužbe izrečene na subotnjem prosvjednom skupu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, po kojima nije dovoljno učinio kako bi to spriječio, Sabo je organizatorima skupa poručio da je 2009. godine ostao usamljen u sprječavanju uvođenja dvojezičnosti.

"Gdje ste, gospodo, bili tada? Gradonačelnik Vukovara je osobno u ovom hodniku iza nas skidao pločice s ćirilicom i nisam dozvolio uvođenje dvojezičnosti", rekao je Sabo i podsjetio kako su uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru izmjenama Statuta grada 2009. godine omogućili HDZ, SDSS i tadašnji HSP, a SDP i on kao gradonačelnik bili su protiv.

Po njegovu mišljenju, prosvjedni skup Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara bio je instrumentaliziran od HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića radi, s jedne strane, unošenja nemira među Vukovarce, a s druge strane, bio je usmjeren protiv Vlade RH i mjera koje ona poduzima za gospodarski oporavak Hrvatske.

Također je rekao kako ga je subotnji skup podsjetio na 'čuveni' skup na splitskoj Rivi na kojoj je HDZ ustao u obranu generala da bi ih poslije ta stranka izručila Hagu, a onda slavodobitno nakon oslobođenja dočekala.

Opovrgnuo je i da ništa nije učinio kako bi se državni čelnici upoznali s problemima koje bi moglo prouzročiti uvođenje ćirilice u Vukovaru, ističući kako je u prošle srijede o tome razgovarao s predsjednikom Josipovićem, a na moguće probleme skrenuo je pozornost i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću tijekom proslave 15. obljetnice procesa mirne reintegracije.

"Što se tiče zahtjeva sa skupa da Gradsko vijeće ne poduzima aktivnosti u pogledu izmjena Statuta grada, moram reći - gospodo, zakasnili ste. Izmjene su učinjene 2009. godine i tada ste trebali reagirati, a ne šutjeti", poručio je Sabo, ističući kako je s današnjom konferencijom za novinare za njega "završena priča" o dvojezičnosti u Vukovaru čija primjena, kako je ustvrdio, uostalom, uopće ne ovisi o volji vukovarskoga gradonačelnika, nego su za nju ovlaštene državne vlasti.

Na konferenciji za novinare želio je biti i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdravko Komšić, ali ga je Sabo zamolio da napusti Gradsku vijećnicu. Odlazeći, Komšić je Sabi poručio da "može kako hoće, ali ne i do kada hoće".

S prosvjednog skupa u subotu u Vukovaru, na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, od vukovarskoga gradonačelniku Željka Sabe s govornice je zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti. Ujedno ga se prozvalo da nije učinio ništa da se problemi vezani uz uvođenje srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je upozorio na probleme koje će to izazvati.

Josipović: Treba stati na kraj politikantstvu

Predsjednik Republike Ivo Josipović pojasnio je danas svoju izjavu u vezi Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina kazavši da je njegova poruka bila "poruka dvoličnim političarima" te istaknuo da su "stalne priče" o razlozima odgode primjene tog zakona "politikanstvo kakvom treba stati na kraj".

"Ustavni zakon je civilizacijska tekovina i stalne priče zbog kojih se iz ovog ili onog razloga odlaže primjena, pa se ne poštuje ni u pogledu zapošljavanja, ni korištenja jezika ili bilo koje druge varijante, politikanstvo je kakvom treba stati na kraj", ustvrdio je Josipović, odgovarajući na novinarske upite nakon susreta s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem u svome uredu.

"Moja je poruka bila, nemojmo držati Ustavni zakon samo za 'šminku i pokazivanje'. Oni političari koji smatraju da ga ne treba primjenjivati pod izgovorom 'nije vrijeme', neka skupe hrabrost i predlože promjenu Ustavnog zakona", poručio je Predsjednik. Dodao je kako je to bila njegova poruka i da je siguran da će takvih biti vrlo malo ili da neće biti nikoga tko bi se usudio predložiti promjenu Ustavnog zakona.

Upitan o izmjenama zakona o pravima predsjednika Republike nakon što mu istekne mandat, odnosno da će se moći vratiti na posao, Josipović je rekao kako on to može i bez toga zakona. "Stvar mogu gledati iz neke svoje osobne perspektive, vidim da je to mnoge oduvijek zanimalo, a mogu i sa sistemske. Gledajući sa moje osobne perspektive nikakav zakon ne treba, ja ću bez obzira kad mi završio mandat biti dovoljno mlad da nastavim svoju sveučilišnu ili bilo koju drugu karijeru. Ali, sistemski gledano, ako imamo iskusnog predsjednika, kakav je predsjednik Mesić, mislim da bi bilo dobro staviti takvog predsjednika, koji nije nastavio karijeru, bolje u funkciju države", drži Josipović. "Mislim da je predsjednik Mesić toga voljan i u tom smislu razumijem odredbu o pet godina ureda", kazao je Josipović.

U vezi mogućnosti da Hrvatska u jednom trenutku bude imala nekoliko bivših predsjednika čije će urede trebati financirati, a što izaziva nezadovoljstvo dijela javnosti, Josipović je rekao da njega kao bivšeg predsjednika neće trebati financirati, jer će se baviti nekim drugim stvarima, a ne pozicijom bivšeg predsjednika. "Mislim da je sad zakon koji je u proceduri nekako dobro odmjerio, ali još jednom ističem, kad imamo i ako imamo ured bivšeg predsjednika, svakako treba iskoristiti njegovo iskustvo, znanje i uvijek, siguran sam, dobru volju. Predsjednik Mesić ima vrlo dobre veze po svijetu i nema razloga da se to ne iskoristi", smatra predsjednik Josipović.

Tomašić: Ćirilica u Vukovaru znači topovi, tenkovi.....

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević ponovila je danas kako nije protiv uvođenja ćirilice u one dijelove Hrvatske gdje su ispunjeni uvjeti, ali ne i u Vukovar jer bi se, po njezinom mišljenju, time antagonizmi još više produbili.

"Ćirilica u Vukovaru znači topovi, tenkovi, razaranja, ubojstva i silovanja. Ratne rane još nisu zaliječene i još nije vrijeme za ćirilicu", poručila je Tomašić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Po njezinim tvrdnjama i većina srpskog stanovništva u Vukovaru također je protiv uvođenja ćirilice.

"Ja sam potpredsjednica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Srbi su zvali, a jedna gospođa zvala i rekla kako ćirilicu niti ne zna i ne zanima ju, zanima ju samo da je susjedi ne gledaju prijekim očima kao da je za ćirilicu, a ona to nije", kazala je Tomašić dodavši kako bi vlada trebala u Vukovaru provesti svojevrsnu anketu ili referendum a rezultati bi potkrijepili njezinu tvrdnju da većina Srba nije za ćirilicu.

Komentirajući spor između Hrvatske i Slovenije oko duga Ljubljanske banke ustvrdila je kako Slovenija sada hoće trgovati. "Samo da ne bude mijenjamo naše za naše: znači dat ćemo im pola Savudrijske vale ili dat ćemo im Svetu Geru...", kazala je Tomašić dodavši kako bi EU trebala pritisnuti Sloveniju da suzbije svoje apetite.

"Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU zbog Slovenije, onda će možda i druge države pokrenuti neka svoja pitanja ili neke neriješene sporove sa drugim državama pa može nastati čušpajz", ocijenila je Ruža Tomašić.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore rekla je kako ona nije nikakav tiranin, a lokalna stranačka vodstva znaju s kim im je najbolje koalirati. "Oni žive gdje žive i znaju tko valja tko ne valja", naglasila je čelnica HSP-a dr. Ante Starčević.

Osvrnula se i na medijsku buku koja se digla oko uvođenja spolnog odgoja rekavši kako problema ne bi bilo da je vlada sjela s predstavnicima roditelja, udruga, crkve i dogovorila se.

Dodala je međutim kako se u školama ne priča o drogama koje je sve više u Hrvatskoj. "Dolaze nove droge iz EU, 52 sintetičke droge i o tome nitko ne priča, a neke od njih nakon prve konzumacije mogu razoriti mozak", upozorila je predsjednica HSP-a dr.Ante Starčević Ruža Tomašić.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sabo-sve-me-je-podsjetilo-na-skup-na-rivi-josipovic-treba-stati-na-kraj-politikantstvu-192816 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=955c147ba0ecc2b4fa597357835acd4ba5a6fcfd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sabo%3A+Sve+me+je+podsjetilo+na+skup+na+Rivi%3B+Josipovi%C4%87%3A+Treba+stati+na+kraj+politikantstvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsabo-sve-me-je-podsjetilo-na-skup-na-rivi-josipovic-treba-stati-na-kraj-politikantstvu-192816 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsabo-sve-me-je-podsjetilo-na-skup-na-rivi-josipovic-treba-stati-na-kraj-politikantstvu-192816 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve zbog ćirilice ili ... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasve zbog ćirilice ili ...

Sabo: Sve me je podsjetilo na skup na Rivi; Josipović: Treba stati na kraj politikantstvu

Piše PSD.
4. veljače 2013. - 14:28
Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) poručio je nadanašnjoj konferenciji za novinare kako je upravo on još 2009. godine,vetom na Statut grada Vukovara, spriječio uvođenje dvojezičnosti uVukovaru i da je u tome bio usamljen.

Odgovarajući na optužbeizrečene na subotnjem prosvjednom skupu Stožera za obranu hrvatskogVukovara protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, po kojima nijedovoljno učinio kako bi to spriječio, Sabo je organizatorima skupaporučio da je 2009. godine ostao usamljen u sprječavanju uvođenjadvojezičnosti.

"Gdje ste, gospodo, bili tada? Gradonačelnik Vukovara je osobno uovom hodniku iza nas skidao pločice s ćirilicom i nisam dozvoliouvođenje dvojezičnosti", rekao je Sabo i podsjetio kako su uvođenjedvojezičnosti u Vukovaru izmjenama Statuta grada 20...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:16