stdClass Object ( [id] => 236241 [title] => Ribić: Odaziv na štrajk je iznad očekivanja; Split: Uskoro odluka o radikalnijim mjerama poput neupisivanja novih studenata [alias] => ribic-odaziv-na-strajk-je-iznad-ocekivanja-split-uskoro-odluka-o-radikalnijim-mjerama-poput-neupisivanja-novih-studenata [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Split: Uskoro odluka o radikalnijim mjerama poput neodržavanja ispita i neupisivanja novih studenata

Štrajk je uspio. Na svim sastavnicama Sveučilišta u Splitu održani su zborovi zaposlenika, osuđene su nove Vladine mjere koje nam reduciraju prava, a uskoro ćemo donijeti odluku hoćemo li ići na radikalnije mjere poput neodržavanja ispita i neupisivanja novih studenata.

Kazao nam je to prof.dr. Igor Čaljkušić, predsjednik splitskog regionalnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, inače profesor na Umjetničkoj akademiji Split, gdje jučer nije bilo nastave.

No, na nekim je fakultetima, a mi smo jučer prijepodne obišli dva velika fakulteta na Sveučilišnom kampusu, nastava jučer održana više- manje po ustaljenom rasporedu. Kazali su nam to i brojni studenti koje smo kontaktirali, pa i Juran Dadić, studenti prve godine Računarstva na splitskom FESB-u.

S druge strane, prof.dr. Branko Klarin, sindikalni povjerenik na FESB-u, nam je kazao kako je njihov štrajkaški odbor održao sastanak i da je većina profesora u štrajku međutim, kako je on koincidirao s Danima FESB-a, tako su mnogi ipak odlučili odrađivati svoje svakodnevne obveze.

Ne bismo htjeli kazniti studente studente za nešto što nisu krivi i upravo zbog toga, iako većina profesora podržaje štrajk, dobar dio njih i na dan štrajka organizira nastavu. Kazao nam je to prof.sc. Ante Mihanović, pročelnik katedre Teorija konstrukcija na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Porazgovarali smo i njihovim sindikalnim povjerenikom prof.dr. Ivicom Bokom, te docent dr.sc. Nikšom Jajcem.

- Štrajkamo zato što nam je u zadnjih pet godina značajno smanjena plaća i to između 12,5 do 21 posto. Povod ovome štrajku jest i ukidanje granskog kolektivnog ugovora i prava koja iz njega proistječu. Po novome, gubimo pravo na dodatak na vjernost ustanovi, koji su primali zaposlenici s preko 20 godina na fakultetu. Najviše su oštećeni oni profesori s najviše staža. Nadalje, smanjuju nam se naknade za prijevoz, a ne ide nam u prilog ni novi način obračuna plaća. U najavi je i da će se smanjiti dodaci na magisterij i doktorat - kazao nam je prof.dr. Ivica Boko, koji se, poput ostalih kolega, oštro protivi i "outsourcingu".

Od takvog su modela, govore nam, izdavajanja pomoćnog i nenastavnog osoblja iz ustanova već odustali u nekim europskim zemljama, jer se to nije pokazalo ni isplativim ni kvalitetnim.

- Njihova je ideja reducirati broj zaposlenika, no mi smo oštro protiv toga da nam portiri, čistačice, zaposleni u računovodstvu odlaze u "outsourcing"- ističe prof.dr. Boko.

Prof.dr. Alen Harapin, dekan splitskog FGAG-a, u tom smislu predlaže da bi možda bilo pametno, ako već mora doći do razdvajanja, da pomoćno i nenastavno osoblje budu zaposlenici Sveučilišta, pa da ih se, po potrebi, angažira na različitim fakultetima. No, nije to i jedini problem koji tišti zaposlenike na splitskom Sveučilištu.

- Problematično je i to što se najavljuje da će mladi doktorandi izgubiti pravo na besplatno školovanje i to je direktno u suprotnosti s direktivama Europske komisije. Onemogućuje se i napredovanja mladih u znanostveno- nastavnim zvanjima. Sada je jedini način za napredovanje smrt ili mirovina starijih kolega ili otkaz. To nepotrebno stvara razdor između starije i mlađe generacije profesora- zaključuje docent Jajac.

Diana Barbarić
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Uspjeh štrajka u Zadru

Štrajk upozorenja sveučilišnih nastavnika uspješno je održan i na Sveučilištu u Zadru. Gotovo 70 posto nastavnika na starom kampusu nije održalo nastavu niti imalo druge kontakte sa studentima, a radili su samo nastavnici angažirani na znanstvenim projektima.

- Ovo je dosad najuspješniji štrajk upozorenja održan na Sveučilištu u Zadru. U njemu je sudjelovala većina nastavnika u starom kapusu, na rivi, uglavnom članovi sindikata te nastavnici koji nisu naši članovi ali su podržali naše razloge štrajka. Ovim štrajkom želimo upozoriti na uskratu materijalnih prava sveučilišnim nastavnicima i, što je daleko važnije, želimo ukazati na povijesni minimum, najniža proračunska izdvajanja za znanost u povijesti Hrvatske, koji sada iznose svega 0,75 posto državnog proračuna.

U skandinavskim zemljama izdvaja s 3 posto proračuna, a u zemljama EU prosjek je 2 posto. Od nas su gori samo Bugarska, Latvija i Malta. Takvim niskim financiranjem prijeti nam urušavanje čitavog sustava znanosti s nesagledivim posljedicama za budućnost ove zemlje – istaknuo je glavni sindikalni povjerenik zadarskog sveučilišta mr. sc. Mirko Petrić dodavši da odgovornost za to snosi vodstvo Ministarstva znanosti na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem koji je drastično srezao proračun za sveučilišne nastavnike i znanstvenike.

I.N.

Dubrovnik: Sustav je doveden u katastrofalno stanje

Profesori i zaposlenici Sveučilišta u Dubrovniku pridružili su se jednodnevnom štrajku koji održava nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zbog smanjenja plaća i nezadovoljstva stanjem u sustavu.

Sindikalni povjerenik na Sveučilištu Matko Bupić rekao je kako nastave više nema jer je semestar u Dubrovniku završio malo ranije nego na drugim sveučilištima zbog ranijeg početka akademske godine, pa je samim tim i štrajk malo netipičan jer kome će se štrajkat ako nema studenata ni nastave. Što se tiče ispita koji se trenutno održavaju, sve je išlo putem dogovora s profesorima – ili je odgođeno ili se već održalo, zato jer profesori ne žele da u niti jednom slučaju studenti budu žrtve odnosa između ministarstva i sustava koji postoji.

- Čitavo nenastavno osoblje je sudjelovalo u štrajku i na taj način smo dali podršku čitavom našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji je sustavno godinama ignoriran i doveden u jedno katastrofalno stanje, zaključio je Bupić.

DV

Polovičan uspjeh u Šibeniku

Na Veleučilištu u Šibeniku jednodnevni štrajk je doživio polovičan uspjeh.

- Mi postupamo u skladu s preporukama i smjernicama koje smo dobili iz naše središnjice i uključeni smo u štrajk. Ujutro smo održali sastanak na kojem smo donijeli zaključke o tome koji su nam poslovi bitni. Naime, štrajk je takav da profesori moraju biti na Veleučilištu, usprkos svemu. Procjenjujemo da oko 60 posto profesora participira u štrajku, dok je studenata na Veleučilištu vrlo malo - izvjestila nas je sindikalna povjerenica šibenskog Veleučilišta mag.oec.Divna Goleš.

PETAR MIKULIČIN

Ribić: Odaziv na štrajk iznad očekivanja

Odaziv na štrajk na fakultetima i veleučilištima je iznad svih naših očekivanja, najveći i najpoznatiji fakulteti su u štrajku i nastava se ne održava ili održava sporadično, a sve druge službe ne rade, priopćio je danas predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Po podacima sindikata, na dvadesetak fakulteta je vrlo visoki odaziv. Između 80 do 100 posto nastave se otkazalo na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu i na Učiteljskom fakultetu (po jedan štrajkolomac na svakom), na zagrebačkom Filozofskom, Arhitektonskom, Agronomskom, Strojarskom i Prometnom fakultetu, splitskom Prirodoslovno matematičkom i Pravnom fakultetu, osječkom Poljoprivrednom fakultetu i Edukacijskom fakultetu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne radi s korisnicima, a isto je s Knjižnicom u Rijeci. Na nekim fakultetima odaziv je polovičan, primjerice na Veterinarskom, Ekonomskom, Građevinskom i Fakultetu političkih znanosti.

Vidljivo je da je štrajk veoma dobro uspio, ocjenjuje Ribić u priopćenju o jednodnevnom štrajku u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja zbog, kako tvrde, urušavanja sustava i smanjenja plaća.

"Visokom obrazovanju strana je militarna disciplina, radi se o mislećim ljudima, koji različito razmšljaju pa je tako visoki odaziv zapravo malo čudo, i slika i prilika općeg nezadovoljstva urušavanjem znanosti i visokog školstva kao vitalne službe za budućnost zemlje. Znak je to neslaganja s nerazumnim i nekorisnim smanjivanjem plaća, eksperimentiranjem sa sustavom i nekompetentnošću ekipe koja vodi Ministarstvo", ističe Ribić u priopćenju.


Podaci o odazivu bit će poznati iza podneva

Na fakultetima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj danas se održava jednodnevni štrajk u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja kojim se želi upozoriti na urušavanje sustava i neprihvatljivost smanjenja plaća, potvrdio je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Najavio je kako će prvi podaci o odazivu biti poznati nakon podneva, jer su u tijeku sastanci na kojima se razmatraju daljnji koraci sindikata u zaštiti prava zaposlenika.

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je štrajk i odaziv je vrlo dobar, održat će se sastanak na kojem će se raspraviti o budućim akcijama, rekao je Hini glavni sindikalni povjerenik Vilko Smrečki.

Znanstveno osoblje unatoč štrajku u načelu radi svoje poslove, a neznanstveno osoblje će nakon sastanka napustiti instituciju. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, velika većina zaposlenih Instituta je u štrajku i mogu reći da sam jako zadovoljan odazivom, dodao je Smrečki.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da poštuje pravo sindikata na štrajk. Ministar Željko Jovanović nema namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, već ponavlja da su vrata za nastavak kolektivnih pregovora u Ministarstvu otvorena.

Granski kolektivni ugovori koje je ministar u ime Vlade potpisao sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nije, međutim, htio potpisati novi kolektivni ugovor jer su iz njega izbačene naknade za godine staža od 4, 8 i 10 posto.

NAJAVA

Fakulteti, znanstveni instituti i ostala visoka učilišta u četvrtak su, 29. svibnja, u štrajku – Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja tom će akcijom iskazati nezadovoljstvo zbog sve većeg urušavanja visokoškolskog i znanstvenog sustava. Štrajk je trebao biti održan prošli tjedan, no odgođen je zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju.

Nastave na fakultetima neće biti, a kako kaže Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća sindikata, od 19 tisuća zaposlenih u sustavu, njih desetak tisuća su članovi NSZVO-a, no očekuje se opća solidarnost i uključivanje u štrajk i velikog broja nečlanova sindikata.

– Šutnja i neaktivnost znak su slaganja, a mi ćemo pokazati kako se ne slažemo s ovakvim stanjem – poručuje Ribić, dodajući kako ne očekuje da će cjelodnevni štrajk biti stopostotan u smislu odaziva, ali hoće u smislu potpore. Dodao je i kako ne očekuje opstrukcije od strane dekana visokih učilišta, iako neki vrše pritisak i traže da se radi, ali većini čelnika ustanova u sustavu također je „prekipjelo“.

Šutnja je znak slaganja

Predsjednik NSZVO-a prof. dr. Krunoslav Pisk pobrojao je pet osnovnih razloga zbog kojih će akademska zajednica demonstrirati nezadovoljstvo: smanjenje plaća ukidanjem „dodatka na vjernost“ od 4, 8 i 10 posto na 20 i više godina staža, izuzetno loše financiranje istraživanja i znanstvenih projekata, onemogućavanje napredovanja, opetovane prijetnje o oduzimanju vlastitih prihoda fakulteta te uvođenje „besmislenog outsourcinga“.

– To je protest protiv svega što se intenzivno događa u zadnje vrijeme, a riječ je o stalnom urušavanju sustava. Pitanje je može li se on više vratiti u razumne pozicije – ocjenjuje Pisk.

Moguć je kaos

Profesori u štrajku u četvrtak će nositi bedževe na kojima će pisati „Budimo realni, mi ne tražimo nemoguće“, a kako doznajemo, potporu bi im isticanjem bedževa mogli dati i neki zaposlenici u agencijama iz sustava koje s Ministarstvom obrazovanja dijele istu zgradu.

No, štrajk vjerojatno neće biti posljednji odgovor sindikata na ove probleme, ali i na činjenicu da još uvijek nisu potpisali novi kolektivni ugovor: čelnici NSZVO-a najavili su sabor sindikata u subotu na kojemu će utvrđivati daljnje aktivnosti poput akcija u vrijeme završetka nastave te upisa na fakultete. To znači da bi ove godine završetak nastave na visokim učilištima, ali i ispiti te upisi mogli doći u pitanje, a što bi izazvalo veliki kaos u to vrijeme.

MARIJANA Cvrtila
snimio Davor Pongračić / CROPIX

Milanoviću, Jovanović je vrlo sličan Liniću

Vilim Ribić kaže kako je jedan od ključnih problema u sustavu i osoba koja ga vodi, to jest ministar Željko Jovanović. On i njegova ekipa, ističe Ribić, skandalozno vode ministarstvo te već dvije godine mrcvare sustav svojim nedomišljenim, nekonzistentnim, nepravednim, nestručnim i diskriminirajućim pristupom.

Predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću sindikat je uputio pismo u kojemu, među ostalim, ističu „veoma visoku razinu sličnosti između bivšeg ministra Slavka Linića i Željka Jovanovića, pa se pitamo zašto jednoga smjenjujete, a drugoga ne“.

– Jovanovićevo javno laganje o stvarima koje se lako daju provjeriti skandalozno je za jednog ministra prosvjete od kojega se očekuje da mladima bude uzor, a ne Pinokio s nosom za uveseljavanje – kaže Ribić u pismu premijeru. Za Milanovića i Linića ističe kako ih obilježava manjak socijaldemokratskog opredjeljenja, „a Jovanović nema nikakvih opredjeljenja“. „S obzirom da su Linić i Jovanović jednako štetni za Hrvatsku i ovu vladu, zaključujemo da je jedini razlog što ne smjenjujete Jovanovića taj što ne šteti vama osobno“, zaključuje Ribić.

Slavoniji 164 tisuće kuna

Iz NSZVO-a su izvijestili da su za ljude iz poplavljenih mjesta istočne Slavonije putem svojih podružnica, centrale te s drugim sindikatima uplatili ukupno 164 tisuće kuna. Vilim Ribić najavio je da će sindikat pomoći i osnovnu školu u Gunji.

Damir Boras: Na Filozofskom nećemo raditi pritisak

– Na Filozofskom fakultetu nećemo raditi nikakav pritisak na nastavnike. Svatko neka odluči hoće li sudjelovati u štrajku prema svojoj savjesti – kaže dekan zagrebačkog FF-a i novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras. Na fakultetu će se samo održati ranije dogovorena sjednica Vijeća FF-a, a najavio je mogućnost i da se za svaki odgođeni ispit zbog sindikalnih akcija odobri izvanredni rok.

Ministar: Vrata za pregovore su otvorena

– Nemam namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, niti komentirati sadržaj pisma koje nije upućeno meni i koje nisam vidio – kratko je u vezi zahtjeva za njegovom ostavkom rekao resorni ministar Željko Jovanović.

– Vrata za nastavkom pregovora u Ministarstvu su otvorena. Potpisani granski kolektivni ugovori za zaposlene u osnovnim i srednjim školama potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera – poručuje Željko Jovanović.

Pet osnovnih razloga za štrajk:

- smanjenje plaća ukidanjem \'dodatka na vjernost\'
- izuzetno loše financiranje istraživanja i znanstvenih projekata
- onemogućavanje napredovanja
- opetovane prijetnje o oduzimanju vlastitih prihoda fakulteta
- uvođenje outsourcinga

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti danas neće imati predavanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUNA S KATEDRI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-05-29 08:52:41 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-05-30 11:07:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-29 15:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5797 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/05/28/strajk_fesb-290514_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x429" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14995889 Threads: 3 Questions: 3150252189 Slow queries: 7031119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234964515 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ribic-odaziv-na-strajk-je-iznad-ocekivanja-split-uskoro-odluka-o-radikalnijim-mjerama-poput-neupisivanja-novih-studenata-236241 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ribic-odaziv-na-strajk-je-iznad-ocekivanja-split-uskoro-odluka-o-radikalnijim-mjerama-poput-neupisivanja-novih-studenata-236241?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 500121 [name] => znanost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znanost [link] => /tag/znanost ) [1] => stdClass Object ( [id] => 196794 [name] => visokoškolstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => visokoskolstvo [link] => /tag/visokoskolstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 499374 [name] => fakulteti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fakulteti [link] => /tag/fakulteti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti danas neće imati predavanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUNA S KATEDRI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribić: Odaziv na štrajk je iznad očekivanja; Split: Uskoro odluka o radikalnijim mjerama poput neupisivanja novih studenata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-22-42-25-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/28/strajk_fesb-290514_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/28/strajk_fesb-290514_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Split: Uskoro odluka o radikalnijim mjerama poput neodržavanja ispita i neupisivanja novih studenata

Štrajk je uspio. Na svim sastavnicama Sveučilišta u Splitu održani su zborovi zaposlenika, osuđene su nove Vladine mjere koje nam reduciraju prava, a uskoro ćemo donijeti odluku hoćemo li ići na radikalnije mjere poput neodržavanja ispita i neupisivanja novih studenata.

Kazao nam je to prof.dr. Igor Čaljkušić, predsjednik splitskog regionalnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, inače profesor na Umjetničkoj akademiji Split, gdje jučer nije bilo nastave.

No, na nekim je fakultetima, a mi smo jučer prijepodne obišli dva velika fakulteta na Sveučilišnom kampusu, nastava jučer održana više- manje po ustaljenom rasporedu. Kazali su nam to i brojni studenti koje smo kontaktirali, pa i Juran Dadić, studenti prve godine Računarstva na splitskom FESB-u.

S druge strane, prof.dr. Branko Klarin, sindikalni povjerenik na FESB-u, nam je kazao kako je njihov štrajkaški odbor održao sastanak i da je većina profesora u štrajku međutim, kako je on koincidirao s Danima FESB-a, tako su mnogi ipak odlučili odrađivati svoje svakodnevne obveze.

Ne bismo htjeli kazniti studente studente za nešto što nisu krivi i upravo zbog toga, iako većina profesora podržaje štrajk, dobar dio njih i na dan štrajka organizira nastavu. Kazao nam je to prof.sc. Ante Mihanović, pročelnik katedre Teorija konstrukcija na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Porazgovarali smo i njihovim sindikalnim povjerenikom prof.dr. Ivicom Bokom, te docent dr.sc. Nikšom Jajcem.

- Štrajkamo zato što nam je u zadnjih pet godina značajno smanjena plaća i to između 12,5 do 21 posto. Povod ovome štrajku jest i ukidanje granskog kolektivnog ugovora i prava koja iz njega proistječu. Po novome, gubimo pravo na dodatak na vjernost ustanovi, koji su primali zaposlenici s preko 20 godina na fakultetu. Najviše su oštećeni oni profesori s najviše staža. Nadalje, smanjuju nam se naknade za prijevoz, a ne ide nam u prilog ni novi način obračuna plaća. U najavi je i da će se smanjiti dodaci na magisterij i doktorat - kazao nam je prof.dr. Ivica Boko, koji se, poput ostalih kolega, oštro protivi i "outsourcingu".

Od takvog su modela, govore nam, izdavajanja pomoćnog i nenastavnog osoblja iz ustanova već odustali u nekim europskim zemljama, jer se to nije pokazalo ni isplativim ni kvalitetnim.

- Njihova je ideja reducirati broj zaposlenika, no mi smo oštro protiv toga da nam portiri, čistačice, zaposleni u računovodstvu odlaze u "outsourcing"- ističe prof.dr. Boko.

Prof.dr. Alen Harapin, dekan splitskog FGAG-a, u tom smislu predlaže da bi možda bilo pametno, ako već mora doći do razdvajanja, da pomoćno i nenastavno osoblje budu zaposlenici Sveučilišta, pa da ih se, po potrebi, angažira na različitim fakultetima. No, nije to i jedini problem koji tišti zaposlenike na splitskom Sveučilištu.

- Problematično je i to što se najavljuje da će mladi doktorandi izgubiti pravo na besplatno školovanje i to je direktno u suprotnosti s direktivama Europske komisije. Onemogućuje se i napredovanja mladih u znanostveno- nastavnim zvanjima. Sada je jedini način za napredovanje smrt ili mirovina starijih kolega ili otkaz. To nepotrebno stvara razdor između starije i mlađe generacije profesora- zaključuje docent Jajac.

Diana Barbarić
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Uspjeh štrajka u Zadru

Štrajk upozorenja sveučilišnih nastavnika uspješno je održan i na Sveučilištu u Zadru. Gotovo 70 posto nastavnika na starom kampusu nije održalo nastavu niti imalo druge kontakte sa studentima, a radili su samo nastavnici angažirani na znanstvenim projektima.

- Ovo je dosad najuspješniji štrajk upozorenja održan na Sveučilištu u Zadru. U njemu je sudjelovala većina nastavnika u starom kapusu, na rivi, uglavnom članovi sindikata te nastavnici koji nisu naši članovi ali su podržali naše razloge štrajka. Ovim štrajkom želimo upozoriti na uskratu materijalnih prava sveučilišnim nastavnicima i, što je daleko važnije, želimo ukazati na povijesni minimum, najniža proračunska izdvajanja za znanost u povijesti Hrvatske, koji sada iznose svega 0,75 posto državnog proračuna.

U skandinavskim zemljama izdvaja s 3 posto proračuna, a u zemljama EU prosjek je 2 posto. Od nas su gori samo Bugarska, Latvija i Malta. Takvim niskim financiranjem prijeti nam urušavanje čitavog sustava znanosti s nesagledivim posljedicama za budućnost ove zemlje – istaknuo je glavni sindikalni povjerenik zadarskog sveučilišta mr. sc. Mirko Petrić dodavši da odgovornost za to snosi vodstvo Ministarstva znanosti na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem koji je drastično srezao proračun za sveučilišne nastavnike i znanstvenike.

I.N.

Dubrovnik: Sustav je doveden u katastrofalno stanje

Profesori i zaposlenici Sveučilišta u Dubrovniku pridružili su se jednodnevnom štrajku koji održava nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zbog smanjenja plaća i nezadovoljstva stanjem u sustavu.

Sindikalni povjerenik na Sveučilištu Matko Bupić rekao je kako nastave više nema jer je semestar u Dubrovniku završio malo ranije nego na drugim sveučilištima zbog ranijeg početka akademske godine, pa je samim tim i štrajk malo netipičan jer kome će se štrajkat ako nema studenata ni nastave. Što se tiče ispita koji se trenutno održavaju, sve je išlo putem dogovora s profesorima – ili je odgođeno ili se već održalo, zato jer profesori ne žele da u niti jednom slučaju studenti budu žrtve odnosa između ministarstva i sustava koji postoji.

- Čitavo nenastavno osoblje je sudjelovalo u štrajku i na taj način smo dali podršku čitavom našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji je sustavno godinama ignoriran i doveden u jedno katastrofalno stanje, zaključio je Bupić.

DV

Polovičan uspjeh u Šibeniku

Na Veleučilištu u Šibeniku jednodnevni štrajk je doživio polovičan uspjeh.

- Mi postupamo u skladu s preporukama i smjernicama koje smo dobili iz naše središnjice i uključeni smo u štrajk. Ujutro smo održali sastanak na kojem smo donijeli zaključke o tome koji su nam poslovi bitni. Naime, štrajk je takav da profesori moraju biti na Veleučilištu, usprkos svemu. Procjenjujemo da oko 60 posto profesora participira u štrajku, dok je studenata na Veleučilištu vrlo malo - izvjestila nas je sindikalna povjerenica šibenskog Veleučilišta mag.oec.Divna Goleš.

PETAR MIKULIČIN

Ribić: Odaziv na štrajk iznad očekivanja

Odaziv na štrajk na fakultetima i veleučilištima je iznad svih naših očekivanja, najveći i najpoznatiji fakulteti su u štrajku i nastava se ne održava ili održava sporadično, a sve druge službe ne rade, priopćio je danas predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Po podacima sindikata, na dvadesetak fakulteta je vrlo visoki odaziv. Između 80 do 100 posto nastave se otkazalo na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu i na Učiteljskom fakultetu (po jedan štrajkolomac na svakom), na zagrebačkom Filozofskom, Arhitektonskom, Agronomskom, Strojarskom i Prometnom fakultetu, splitskom Prirodoslovno matematičkom i Pravnom fakultetu, osječkom Poljoprivrednom fakultetu i Edukacijskom fakultetu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne radi s korisnicima, a isto je s Knjižnicom u Rijeci. Na nekim fakultetima odaziv je polovičan, primjerice na Veterinarskom, Ekonomskom, Građevinskom i Fakultetu političkih znanosti.

Vidljivo je da je štrajk veoma dobro uspio, ocjenjuje Ribić u priopćenju o jednodnevnom štrajku u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja zbog, kako tvrde, urušavanja sustava i smanjenja plaća.

"Visokom obrazovanju strana je militarna disciplina, radi se o mislećim ljudima, koji različito razmšljaju pa je tako visoki odaziv zapravo malo čudo, i slika i prilika općeg nezadovoljstva urušavanjem znanosti i visokog školstva kao vitalne službe za budućnost zemlje. Znak je to neslaganja s nerazumnim i nekorisnim smanjivanjem plaća, eksperimentiranjem sa sustavom i nekompetentnošću ekipe koja vodi Ministarstvo", ističe Ribić u priopćenju.


Podaci o odazivu bit će poznati iza podneva

Na fakultetima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj danas se održava jednodnevni štrajk u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja kojim se želi upozoriti na urušavanje sustava i neprihvatljivost smanjenja plaća, potvrdio je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Najavio je kako će prvi podaci o odazivu biti poznati nakon podneva, jer su u tijeku sastanci na kojima se razmatraju daljnji koraci sindikata u zaštiti prava zaposlenika.

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je štrajk i odaziv je vrlo dobar, održat će se sastanak na kojem će se raspraviti o budućim akcijama, rekao je Hini glavni sindikalni povjerenik Vilko Smrečki.

Znanstveno osoblje unatoč štrajku u načelu radi svoje poslove, a neznanstveno osoblje će nakon sastanka napustiti instituciju. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, velika većina zaposlenih Instituta je u štrajku i mogu reći da sam jako zadovoljan odazivom, dodao je Smrečki.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da poštuje pravo sindikata na štrajk. Ministar Željko Jovanović nema namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, već ponavlja da su vrata za nastavak kolektivnih pregovora u Ministarstvu otvorena.

Granski kolektivni ugovori koje je ministar u ime Vlade potpisao sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nije, međutim, htio potpisati novi kolektivni ugovor jer su iz njega izbačene naknade za godine staža od 4, 8 i 10 posto.

NAJAVA

Fakulteti, znanstveni instituti i ostala visoka učilišta u četvrtak su, 29. svibnja, u štrajku – Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja tom će akcijom iskazati nezadovoljstvo zbog sve većeg urušavanja visokoškolskog i znanstvenog sustava. Štrajk je trebao biti održan prošli tjedan, no odgođen je zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju.

Nastave na fakultetima neće biti, a kako kaže Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća sindikata, od 19 tisuća zaposlenih u sustavu, njih desetak tisuća su članovi NSZVO-a, no očekuje se opća solidarnost i uključivanje u štrajk i velikog broja nečlanova sindikata.

– Šutnja i neaktivnost znak su slaganja, a mi ćemo pokazati kako se ne slažemo s ovakvim stanjem – poručuje Ribić, dodajući kako ne očekuje da će cjelodnevni štrajk biti stopostotan u smislu odaziva, ali hoće u smislu potpore. Dodao je i kako ne očekuje opstrukcije od strane dekana visokih učilišta, iako neki vrše pritisak i traže da se radi, ali većini čelnika ustanova u sustavu također je „prekipjelo“.

Šutnja je znak slaganja

Predsjednik NSZVO-a prof. dr. Krunoslav Pisk pobrojao je pet osnovnih razloga zbog kojih će akademska zajednica demonstrirati nezadovoljstvo: smanjenje plaća ukidanjem „dodatka na vjernost“ od 4, 8 i 10 posto na 20 i više godina staža, izuzetno loše financiranje istraživanja i znanstvenih projekata, onemogućavanje napredovanja, opetovane prijetnje o oduzimanju vlastitih prihoda fakulteta te uvođenje „besmislenog outsourcinga“.

– To je protest protiv svega što se intenzivno događa u zadnje vrijeme, a riječ je o stalnom urušavanju sustava. Pitanje je može li se on više vratiti u razumne pozicije – ocjenjuje Pisk.

Moguć je kaos

Profesori u štrajku u četvrtak će nositi bedževe na kojima će pisati „Budimo realni, mi ne tražimo nemoguće“, a kako doznajemo, potporu bi im isticanjem bedževa mogli dati i neki zaposlenici u agencijama iz sustava koje s Ministarstvom obrazovanja dijele istu zgradu.

No, štrajk vjerojatno neće biti posljednji odgovor sindikata na ove probleme, ali i na činjenicu da još uvijek nisu potpisali novi kolektivni ugovor: čelnici NSZVO-a najavili su sabor sindikata u subotu na kojemu će utvrđivati daljnje aktivnosti poput akcija u vrijeme završetka nastave te upisa na fakultete. To znači da bi ove godine završetak nastave na visokim učilištima, ali i ispiti te upisi mogli doći u pitanje, a što bi izazvalo veliki kaos u to vrijeme.

MARIJANA Cvrtila
snimio Davor Pongračić / CROPIX

Milanoviću, Jovanović je vrlo sličan Liniću

Vilim Ribić kaže kako je jedan od ključnih problema u sustavu i osoba koja ga vodi, to jest ministar Željko Jovanović. On i njegova ekipa, ističe Ribić, skandalozno vode ministarstvo te već dvije godine mrcvare sustav svojim nedomišljenim, nekonzistentnim, nepravednim, nestručnim i diskriminirajućim pristupom.

Predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću sindikat je uputio pismo u kojemu, među ostalim, ističu „veoma visoku razinu sličnosti između bivšeg ministra Slavka Linića i Željka Jovanovića, pa se pitamo zašto jednoga smjenjujete, a drugoga ne“.

– Jovanovićevo javno laganje o stvarima koje se lako daju provjeriti skandalozno je za jednog ministra prosvjete od kojega se očekuje da mladima bude uzor, a ne Pinokio s nosom za uveseljavanje – kaže Ribić u pismu premijeru. Za Milanovića i Linića ističe kako ih obilježava manjak socijaldemokratskog opredjeljenja, „a Jovanović nema nikakvih opredjeljenja“. „S obzirom da su Linić i Jovanović jednako štetni za Hrvatsku i ovu vladu, zaključujemo da je jedini razlog što ne smjenjujete Jovanovića taj što ne šteti vama osobno“, zaključuje Ribić.

Slavoniji 164 tisuće kuna

Iz NSZVO-a su izvijestili da su za ljude iz poplavljenih mjesta istočne Slavonije putem svojih podružnica, centrale te s drugim sindikatima uplatili ukupno 164 tisuće kuna. Vilim Ribić najavio je da će sindikat pomoći i osnovnu školu u Gunji.

Damir Boras: Na Filozofskom nećemo raditi pritisak

– Na Filozofskom fakultetu nećemo raditi nikakav pritisak na nastavnike. Svatko neka odluči hoće li sudjelovati u štrajku prema svojoj savjesti – kaže dekan zagrebačkog FF-a i novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras. Na fakultetu će se samo održati ranije dogovorena sjednica Vijeća FF-a, a najavio je mogućnost i da se za svaki odgođeni ispit zbog sindikalnih akcija odobri izvanredni rok.

Ministar: Vrata za pregovore su otvorena

– Nemam namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, niti komentirati sadržaj pisma koje nije upućeno meni i koje nisam vidio – kratko je u vezi zahtjeva za njegovom ostavkom rekao resorni ministar Željko Jovanović.

– Vrata za nastavkom pregovora u Ministarstvu su otvorena. Potpisani granski kolektivni ugovori za zaposlene u osnovnim i srednjim školama potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera – poručuje Željko Jovanović.

Pet osnovnih razloga za štrajk:

- smanjenje plaća ukidanjem \'dodatka na vjernost\'
- izuzetno loše financiranje istraživanja i znanstvenih projekata
- onemogućavanje napredovanja
- opetovane prijetnje o oduzimanju vlastitih prihoda fakulteta
- uvođenje outsourcinga

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ribic-odaziv-na-strajk-je-iznad-ocekivanja-split-uskoro-odluka-o-radikalnijim-mjerama-poput-neupisivanja-novih-studenata-236241 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2cb8da5661336aadabc4f15534cb539ab2fa5e37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribi%C4%87%3A+Odaziv+na+%C5%A1trajk+je+iznad+o%C4%8Dekivanja%3B+Split%3A+Uskoro+odluka+o+radikalnijim+mjerama+poput+neupisivanja+novih+studenata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fribic-odaziv-na-strajk-je-iznad-ocekivanja-split-uskoro-odluka-o-radikalnijim-mjerama-poput-neupisivanja-novih-studenata-236241 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fribic-odaziv-na-strajk-je-iznad-ocekivanja-split-uskoro-odluka-o-radikalnijim-mjerama-poput-neupisivanja-novih-studenata-236241 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti danas neće imati predavanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUNA S KATEDRI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBUNA S KATEDRI

Ribić: Odaziv na štrajk je iznad očekivanja; Split: Uskoro odluka o radikalnijim mjerama poput neupisivanja novih studenata

Piše PSD.
29. svibnja 2014. - 17:19
Split: Uskoro odluka o radikalnijim mjerama poput neodržavanja ispita i neupisivanja novih studenata

Štrajk je uspio. Na svim sastavnicama Sveučilišta u Splitu održani su zborovi zaposlenika, osuđene su nove Vladine mjere koje nam reduciraju prava, a uskoro ćemo donijeti odluku hoćemo li ići na radikalnije mjere poput neodržavanja ispita i neupisivanja novih studenata.

Kazao nam je to prof.dr. Igor Čaljkušić, predsjednik splitskog regionalnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, inače profesor na Umjetničkoj akademiji Split, gdje jučer nije bilo nastave.

No, na nekim je fakultetima, a mi smo jučer prijepodne obišli dva velika fakulteta na Sveučilišnom kampusu, nastava jučer održana više- manje po ustaljenom rasporedu. Kazali su nam to i brojni studen...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:42