stdClass Object ( [id] => 173489 [title] => Ribić i društvo odbili potpisati, profesori ostaju bez dodatka na plaću [alias] => ribic-i-drustvo-odbili-potpisati-profesori-ostaju-bez-dodatka-na-placu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pregovori Vlade i sindikata javnih službi danas su definitivno propali. Odlučeno je da se ide na arbitražu, a profesori ostaju bez dodatka na koeficijent.

- Žao nam je, ali dogovor ni nakon najnovijeg približavanja Vlade sindikalnim zahtjevima nije nažalost postignut – ustvrdio je nakon sastanka ministar rada Mirando Mrsić.

- Mislim da to nije mudro, a bit će zanimljivo vidjeti što će na to reći naši članovi, koje će Vlada sada kazniti jer mi nismo pristali potpisati - ustvrdio je najveći protivnik dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru Vilim Ribić.

Šanse za pregovaranje više nema jer Vlada pokreće arbitražu kojom će se odlučiti vrijedi li i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru koji su potpisala samo četiri od osam sindikalnih pregovarača te predstavnik Vlade. Za Vladu je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, posve svejedno, jer oni i bez dodatka TKU mogu ostvariti potrebne uštede, ili razvrgavanjem TKU, ili smanjenjem plaća od 10 posto.

Iako, smanjenje plaća posljednji je korak koji je Vlada spremna učiniti.

Ako bi arbitraža odredila da je u pravu Vilim Ribić te da dodatak TKU ne vrijedi, Vlada će s plaćom za srpanj isplatiti 2,3 posto prosvjetnog dodatka, ali će učiteljima i profesorima istovremeno plaće smanjiti jer se više neće isplaćivati povišica od tri, pet,sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža.

U tom slučaju, Vlada ima slobodan prostor ponuditi novi Temeljni kolektivni ugovor čim bi se razvrgnuo postojeći TKU.

- I to ne mora biti za sve. Možemo ponuditi samo za zdravstvo, primjerice. U svakom slučaju, ništa nas ne obvezuje na to da sa svim sektorima u javnim službama zajednički pregovaramo - kazao je naš sugovornik iz Banskih dvora te naglasio:

- Ali, pravila pregovaranja sada su potpuno drukčija. Sada se sve radi po Zakonu o reprezentativnosti, što znači da se ide na nove pregovaračke odbore, a reprezentativnost sindikata određivat će se prebrojavanjem.

Ta nova pravila, kažu upućeni, nikako ne idu na ruku Vilimu Ribiću, jer on odavno nije prebrojio članstvo, a u javnosti se barata s 11.000 njegovih članova isključivo temeljem njegove izjave, jer kad se potpisivao aktualni TKU, on je prebrojavanje odbio, a u međuvremenu, šuška se po sindikalnim kuloarima, izgubio je gotovo pola članstva.

U svakom slučaju, ista ta materijalnih prava zaposlenih u javnim službama bit će regulirana najkasnije u trenutku kada treba donjeti odluku o isplati božićnice, za koju u ovogodišnjem proračunu novca - nema.

Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak danas su odbili bilo što potpisati, no nakon svega Ribić je ustvrdio kako nikakvog odbijanja nije bilo, već da su oni samo zatražili 48 sati pauze kako bi se konzultirali sa svojim sindikalnim tijelima. Iako nije želio priznati, Vlada im je, i prije njihova zahtjeva ponudila time-out od 24 sata, ali o tome se nisu očitovali.

Umjesto toga Vilim Ribić od ministra financija Slavka Linića zatražio je ponovno priču o stanju državnih finanacija, a nakon toga i prezentaciju, da bi svoje prohtjeve završio traženjem da se trenutno stanje državne blagajne sindikatima predoči na papiru.

Usto, strašno ga je zasmetalo što su na današnji sastanak bili pozvani i oni sindikalisti koji su dodatak TKU već potpisali. Tako da je sastanak danas u 13 sati započeo Ribićevim galsnim pitanjem: "A što oni tu rade?".

Takav je nastup dodatno razbijesnio trojac Spomenka Avberšek - Jadranka Ivezić - Ivica Babić, pa je nakon sastanka na izjavama na svaku izjavu Vilima Ribića spremno skočila Spomenka Avberšek ne ustručavajući se reći mu da laže, kad god je smatrala da Vilim Ribić ne govori istinu.

Da Ribić ne govori istinu u jednom su trenutku gestama pokazivali i neki članovi njegova tabora, kada je šef Matice sindikata tvrdio kako Vlada nije dala 24 sata time-out da razmisle o ponudi. Na stolu je danas bila standarda ponuda dodatka TKU, plus novi, treći aneks u kojem je pisalo kako bi se - kada se gospodarsko stanje popravi - sindikati i Vlada opet sjeli za stol i pregovarali o povratku materijalnih prava koja im se sada oduzimaju. No, riječ je o pravima, a ne novcu kako traže sindikati iz Matice, pa je postići dogovor bilo nemoguće.

Avberšek: Nađite mi sindikat u Europi koji prisiljava svoju Vladu da mu retroaktivno isplaćuje prava

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava.

Vlada je danas predložila sindikatima potpisivanje novog aneksa TKU-u kojim bi se obvezala da će u pregovorima o novom TKU-u iduće godine otvoriti pregovore i o povratku tih materijalnih prava, ako će se gospodarstvo oporaviti, kazao je Mrsić, no četiri sindikata su i dalje ustrajala u zahtjevu da im se ta sredstva isplate kada prođe kriza.

Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto, kako bi sačuvala stabilnost proračuna koji je odredio ukupno 21,6 milijardi kuna za zaposlene u javnim i državnim službama.

Zaposleni u odgoju i obrazovanju mogli bi već u kolovozu primiti plaće manje za 120 do 600 kuna jer danas također nije potpisan sporazum kojim bi se ozakonila uredba iz 2003. godine o dodatku za složenost poslova od 3, 5, 7 i 9 posto, a koja je istekla 2004. godine, no unatoč tome taj se dodatak isplaćivao sve ove godine.

S druge strane, zaposleni u prosvjeti i znanosti dobit će s idućom plaćom povećanje od 2,3 posto jer je odluka o tom dodatku stupila na snagu od 1. srpnja.

Mrsić je obećao da će Vlada učiniti sve da se ipak ne ide na smanjenje plaća od 10 posto, te da se sačuvaju radna mjesta u javnim službama, ali je ponovio kako ne dolazi u obzir ponovno zaduživanje ili probijanje proračunskog okvira za javne službenike, jer bi se u protivnom srušio kreditni rejting Hrvatske.

Predstavnici četiriju sindikata koji ne prihvaćaju Dodatak TKU-u ponovili su da se njihovom članstvu moraju naknadno isplatiti materijalna prava kojih se sada odriču, a o svakom drugačijem rješenju članstvo se treba izjasniti na referendumu.

Na novinarsku primjedbu da se ne može govoriti o nikakvom odricanju ako će javnim službenicima materijalna prava biti isplaćena retroaktivno, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić je ustvrdio da su zaposleni u javnim službama "izuzetno potplaćeni" te da im je inflacija od početka krize već pojela 10,5 posto vrijednosti plaće.

On i predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec optužili su Vladu da ih ucjenjuje jer prosvjetarima više ne želi isplaćivati dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, iako su sredstva za to osigurana, kao i da im prijeti smanjenjem plaća od 10 posto. Zbog toga su najavili "tešku pravnu bitku".

No, predstavnica sindikata koji su potpisali Dodatak TKU-u Spomenka Avberšek optužila je Ribićeve sindikalce da bi zbog njihove tvrdoglavosti 180.000 zaposlenih u javnim službama mogli ostati bez kolektivnog ugovora i sa manjim plaćama koje će Vlada ubuduće uređivati uredbama.

Nađite mi sindikat u Europi koji u ovoj situaciji prisiljava svoju Vladu da mu retroaktivno isplaćuje prava, poručila im je Avberšek rekavši da će zbog toga stradati članovi sindikata koji se ponašaju razumno i pokazuju spremnost za kompromis.

Prema ranijim najavama, arbitraža bi se trebala održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.

(JL), H
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Dragan Matić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROPALI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-16 16:46:32 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-16 18:19:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-16 16:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4691 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7871702 Threads: 9 Questions: 1579326057 Slow queries: 4819366 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111994082 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ribic-i-drustvo-odbili-potpisati-profesori-ostaju-bez-dodatka-na-placu-173489 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ribic-i-drustvo-odbili-potpisati-profesori-ostaju-bez-dodatka-na-placu-173489?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 461386 [name] => sindikati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sindikati [link] => /tag/sindikati ) [1] => stdClass Object ( [id] => 169557 [name] => kolektivniugovori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolektivniugovori [link] => /tag/kolektivniugovori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Dragan Matić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROPALI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribić i društvo odbili potpisati, profesori ostaju bez dodatka na plaću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-09-50-36-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pregovori Vlade i sindikata javnih službi danas su definitivno propali. Odlučeno je da se ide na arbitražu, a profesori ostaju bez dodatka na koeficijent.

- Žao nam je, ali dogovor ni nakon najnovijeg približavanja Vlade sindikalnim zahtjevima nije nažalost postignut – ustvrdio je nakon sastanka ministar rada Mirando Mrsić.

- Mislim da to nije mudro, a bit će zanimljivo vidjeti što će na to reći naši članovi, koje će Vlada sada kazniti jer mi nismo pristali potpisati - ustvrdio je najveći protivnik dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru Vilim Ribić.

Šanse za pregovaranje više nema jer Vlada pokreće arbitražu kojom će se odlučiti vrijedi li i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru koji su potpisala samo četiri od osam sindikalnih pregovarača te predstavnik Vlade. Za Vladu je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, posve svejedno, jer oni i bez dodatka TKU mogu ostvariti potrebne uštede, ili razvrgavanjem TKU, ili smanjenjem plaća od 10 posto.

Iako, smanjenje plaća posljednji je korak koji je Vlada spremna učiniti.

Ako bi arbitraža odredila da je u pravu Vilim Ribić te da dodatak TKU ne vrijedi, Vlada će s plaćom za srpanj isplatiti 2,3 posto prosvjetnog dodatka, ali će učiteljima i profesorima istovremeno plaće smanjiti jer se više neće isplaćivati povišica od tri, pet,sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža.

U tom slučaju, Vlada ima slobodan prostor ponuditi novi Temeljni kolektivni ugovor čim bi se razvrgnuo postojeći TKU.

- I to ne mora biti za sve. Možemo ponuditi samo za zdravstvo, primjerice. U svakom slučaju, ništa nas ne obvezuje na to da sa svim sektorima u javnim službama zajednički pregovaramo - kazao je naš sugovornik iz Banskih dvora te naglasio:

- Ali, pravila pregovaranja sada su potpuno drukčija. Sada se sve radi po Zakonu o reprezentativnosti, što znači da se ide na nove pregovaračke odbore, a reprezentativnost sindikata određivat će se prebrojavanjem.

Ta nova pravila, kažu upućeni, nikako ne idu na ruku Vilimu Ribiću, jer on odavno nije prebrojio članstvo, a u javnosti se barata s 11.000 njegovih članova isključivo temeljem njegove izjave, jer kad se potpisivao aktualni TKU, on je prebrojavanje odbio, a u međuvremenu, šuška se po sindikalnim kuloarima, izgubio je gotovo pola članstva.

U svakom slučaju, ista ta materijalnih prava zaposlenih u javnim službama bit će regulirana najkasnije u trenutku kada treba donjeti odluku o isplati božićnice, za koju u ovogodišnjem proračunu novca - nema.

Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak danas su odbili bilo što potpisati, no nakon svega Ribić je ustvrdio kako nikakvog odbijanja nije bilo, već da su oni samo zatražili 48 sati pauze kako bi se konzultirali sa svojim sindikalnim tijelima. Iako nije želio priznati, Vlada im je, i prije njihova zahtjeva ponudila time-out od 24 sata, ali o tome se nisu očitovali.

Umjesto toga Vilim Ribić od ministra financija Slavka Linića zatražio je ponovno priču o stanju državnih finanacija, a nakon toga i prezentaciju, da bi svoje prohtjeve završio traženjem da se trenutno stanje državne blagajne sindikatima predoči na papiru.

Usto, strašno ga je zasmetalo što su na današnji sastanak bili pozvani i oni sindikalisti koji su dodatak TKU već potpisali. Tako da je sastanak danas u 13 sati započeo Ribićevim galsnim pitanjem: "A što oni tu rade?".

Takav je nastup dodatno razbijesnio trojac Spomenka Avberšek - Jadranka Ivezić - Ivica Babić, pa je nakon sastanka na izjavama na svaku izjavu Vilima Ribića spremno skočila Spomenka Avberšek ne ustručavajući se reći mu da laže, kad god je smatrala da Vilim Ribić ne govori istinu.

Da Ribić ne govori istinu u jednom su trenutku gestama pokazivali i neki članovi njegova tabora, kada je šef Matice sindikata tvrdio kako Vlada nije dala 24 sata time-out da razmisle o ponudi. Na stolu je danas bila standarda ponuda dodatka TKU, plus novi, treći aneks u kojem je pisalo kako bi se - kada se gospodarsko stanje popravi - sindikati i Vlada opet sjeli za stol i pregovarali o povratku materijalnih prava koja im se sada oduzimaju. No, riječ je o pravima, a ne novcu kako traže sindikati iz Matice, pa je postići dogovor bilo nemoguće.

Avberšek: Nađite mi sindikat u Europi koji prisiljava svoju Vladu da mu retroaktivno isplaćuje prava

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava.

Vlada je danas predložila sindikatima potpisivanje novog aneksa TKU-u kojim bi se obvezala da će u pregovorima o novom TKU-u iduće godine otvoriti pregovore i o povratku tih materijalnih prava, ako će se gospodarstvo oporaviti, kazao je Mrsić, no četiri sindikata su i dalje ustrajala u zahtjevu da im se ta sredstva isplate kada prođe kriza.

Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto, kako bi sačuvala stabilnost proračuna koji je odredio ukupno 21,6 milijardi kuna za zaposlene u javnim i državnim službama.

Zaposleni u odgoju i obrazovanju mogli bi već u kolovozu primiti plaće manje za 120 do 600 kuna jer danas također nije potpisan sporazum kojim bi se ozakonila uredba iz 2003. godine o dodatku za složenost poslova od 3, 5, 7 i 9 posto, a koja je istekla 2004. godine, no unatoč tome taj se dodatak isplaćivao sve ove godine.

S druge strane, zaposleni u prosvjeti i znanosti dobit će s idućom plaćom povećanje od 2,3 posto jer je odluka o tom dodatku stupila na snagu od 1. srpnja.

Mrsić je obećao da će Vlada učiniti sve da se ipak ne ide na smanjenje plaća od 10 posto, te da se sačuvaju radna mjesta u javnim službama, ali je ponovio kako ne dolazi u obzir ponovno zaduživanje ili probijanje proračunskog okvira za javne službenike, jer bi se u protivnom srušio kreditni rejting Hrvatske.

Predstavnici četiriju sindikata koji ne prihvaćaju Dodatak TKU-u ponovili su da se njihovom članstvu moraju naknadno isplatiti materijalna prava kojih se sada odriču, a o svakom drugačijem rješenju članstvo se treba izjasniti na referendumu.

Na novinarsku primjedbu da se ne može govoriti o nikakvom odricanju ako će javnim službenicima materijalna prava biti isplaćena retroaktivno, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić je ustvrdio da su zaposleni u javnim službama "izuzetno potplaćeni" te da im je inflacija od početka krize već pojela 10,5 posto vrijednosti plaće.

On i predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec optužili su Vladu da ih ucjenjuje jer prosvjetarima više ne želi isplaćivati dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, iako su sredstva za to osigurana, kao i da im prijeti smanjenjem plaća od 10 posto. Zbog toga su najavili "tešku pravnu bitku".

No, predstavnica sindikata koji su potpisali Dodatak TKU-u Spomenka Avberšek optužila je Ribićeve sindikalce da bi zbog njihove tvrdoglavosti 180.000 zaposlenih u javnim službama mogli ostati bez kolektivnog ugovora i sa manjim plaćama koje će Vlada ubuduće uređivati uredbama.

Nađite mi sindikat u Europi koji u ovoj situaciji prisiljava svoju Vladu da mu retroaktivno isplaćuje prava, poručila im je Avberšek rekavši da će zbog toga stradati članovi sindikata koji se ponašaju razumno i pokazuju spremnost za kompromis.

Prema ranijim najavama, arbitraža bi se trebala održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.

(JL), H
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ribic-i-drustvo-odbili-potpisati-profesori-ostaju-bez-dodatka-na-placu-173489 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0bb7629497732bd7de26bf1fc00b713206e6727a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribi%C4%87+i+dru%C5%A1tvo+odbili+potpisati%2C+profesori+ostaju+bez+dodatka+na+pla%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fribic-i-drustvo-odbili-potpisati-profesori-ostaju-bez-dodatka-na-placu-173489 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fribic-i-drustvo-odbili-potpisati-profesori-ostaju-bez-dodatka-na-placu-173489 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Dragan Matić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROPALI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPROPALI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA

Ribić i društvo odbili potpisati, profesori ostaju bez dodatka na plaću

Piše PSD.
16. srpnja 2012. - 18:45
Pregovori Vlade i sindikata javnih službi danas su definitivno propali. Odlučeno je da se ide na arbitražu, a profesori ostaju bez dodatka na koeficijent.

- Žao nam je, ali dogovor ni nakon najnovijeg približavanja Vlade sindikalnim zahtjevima nije nažalost postignut – ustvrdio je nakon sastanka ministar rada Mirando Mrsić.

- Mislim da to nije mudro, a bit će zanimljivo vidjeti što će na to reći naši članovi, koje će Vlada sada kazniti jer mi nismo pristali potpisati - ustvrdio je najveći protivnik dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru Vilim Ribić.

Šanse za pregovaranje više nema jer Vlada pokreće arbitražu kojom će se odlučiti vrijedi li i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru koji su potpisala samo četiri od osam sindikalnih pregovarača te predstavnik Vlade. Za Vladu j...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:50