stdClass Object ( [id] => 95595 [title] => REGISTAR BRANITELJA Enes Felić: Sad se već bojim, želim odvjetnika; Uhićenja po Zagrebu i Karlovcu (FOTOGALERIJA) [alias] => registar-branitelja-enes-felic-sad-se-vec-bojim-zelim-odvjetnika-uhicenja-po-zagrebu-i-karlovcu-fotogalerija [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NAJNOVIJE
Enesa Felića vojna policija odvela na obavijesni razgovor

- Sada se već bojim. Inzistirao sam da mi dovedu odvjetnika, a moj prijatelj Miroslav Tomašević ga traži. Bit će to netko od naših prijatelja. Nisam odbijao komunikaciju s civilnom polcijom, međutim vojnoj policiji, koja me upravo odvodi na obavijesni razgovor u prostorije MORH-a, institucije iz koje je krenula hajka na mene, rekao sam da želim odvjetnika - rekao je oko 17 sati Enes Felić na izlazu iz svoje kancelarije u Upravi za obranu Karlovac.

Felić je još jednom novinarima nastojao ukazati da je i današnja akcija samo nastavak mobbinga iz MORH-a kojom, tvrdi on, rukovodi državni tajnik Željko Goršić. Prilikom ulaska u atomobil vojne policije Felić je zastao te se još jednom obratio novinarima riječima: "Pogledajte, posjedaju me na stražnje sjedalo kroz vrata koja se iznutra ne mogu otvoriti, a nisam ni za što optužen, kao niti osuđen".

NAKON PRETRAGE STANA 
Felić: Želim na detektor laži, neka dođe i Goršić

Oko 13.30 sati završena je pretraga stana Karlovčanina Enesa Felića, a policijski i vojni istražitelji u 5,6 najlonskih vreća izuzeli su predmete, među njima, moglo se zaključiti, bilo je i računalo. U pratnji vojnih policajaca Felića su zatim odvezli u njegovu kancelariju u Uredu za obranu Karlovac, gdje će također obaviti pretres.

Tamo bi ih trebao dočekati i komad papira na kojem je Felić jučer napisao što će mu se događati danas, jer je ranije dobio informaciju, kako je rekao, da će mu smjestiti. Novinarima je na izlazu stana opet ponovio da je čovjek koji stoji iza svega državni tajnik Željko Goršić, te da će, ako mu netko nije nešto izuzeo, na njegovom stolu u Uredu za obranu biti taj dokument.

- Što će mi odvjetnik, pa nisam ni za što kriv. Mogu me staviti na detektor laži sljedeća 365 dana i ništa neće doznati. Pozivam i Goršića na detektor laži, neka priča svemu što mi je radio protekolih deset godina - kaže Felić.

Rekao je da mu je žao što su mu policajci ujutro probudili djecu i kopali po njihovim CD-ima i knjigama, dodajući ipak da su bili korektni u svojem postupanju. Potvrdio je novinarima da se istražitelji na nalogu za pretres pozivaju na članak kaznenog zakon u kojem ga se sumnjiči za odavanje službene tajne.

Među četvero uhićenih dvojica djelatnika Centra 112

Osim Enesa Felića, kojemu su istražitelji izvršili premetačinu u stanu, a nakon toga i na njegovu radnom mjestu u Uredu za obranu, policija je na obavijesni razgovor odvela Dijanu Marković, također zaposlenicu MORH-a, nekadašnju šeficu Ureda u Karlovcu, koja je premještena unutar sustava prije dva tjedna te sada obavlja poslove u Zagrebu.

Doznajemo da su uhićena i dva djelatnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (Centar 112) u čijim je prostorima također izvršena premetačina. Svi se sumnjiče za kazneno djelo odavanja službene tajne.

M. Pušić

Uhićenja u Karlovcu i Zagrebu, pretres i u karlovačkom Ured za obranu 

Neslužbeno doznajemo da je jutros na području Karlovca i Zagreba zbog sumnje u umješanost oko objave registra branitelja na webu uhićeno nekoliko osoba. Među uhićenima je, navodno, i D.M., bivša zaposlenica Ureda za obranu Karlovac.

Osim Felićeva stana, policija od jutros pretresa u karlovački Ured za obranu.

Danijel Tuškan

Felić: Ovo je velika namještaljka

Oko 11 sati u pratnji kriminalističkih inspektora, vojnih policajaca te predstavnika MORH-a Enes Felić otvorio je na pregled prtljažnik i sva vrata svoje citroen xsare picasso parkirane ispred ulaza u zgradu. U kratkom obraćanju novinarima ponovio je ono što je ranije rekao Jutarenjm listu, da je riječ o namještaljci.

- To je tendeciozno. Istina je da sam radio na poslovima gdje sam mogao imati uvid u registar, ali ga nisam imao mogućnost skinuti, a nisam ga niti prepisivao. Pokupili su mi videoigrice i fotografije s računala - rekao je Felić dodajući da je žrtva mobinga.

Da Feliću smješta državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, uvjeren je i Karlovčanin Miroslav Tomašević koji je prije desetak godina u Uredu za obranu obojici bio šef.

- Enes nije objavio registar jer on nema muda za tako nešto. On ima obitelj, ženu i djecu. Ja bih ga objavio, ali ne preko svojeg računala. Bio sam mu šef, znam ga, cijelo je vrijeme govorio istinu. Da sam znao otjerao bi Goršića još onda. To su vam spletkaroši kojima rukovodi ministar Branko Vukelić na seansama iz restorana Kristina (restoran njegova brata). Goršiću smeta što je Enes Bosanac, a od prvog dana je u ratu, za razliku od Goršića. Ja i dečki iz grada smo branili njegov Turanj u ratu, a on je s Turnja otišao - ogorčen je bio Tomašević.

Goršića je čak optužio da ga je molio da umjesto njega polaže kolegij matematike na Učiteljskoj akademiji u Rijecu, gdje se Goršić školovao prije 8 godina.

Na mjesto događaja Feliću je podršku došao izraziti i Ivan Goršćak, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Karlovačke županije, koji je novinarima rekao da mu se Felić prije dva tjedna požalio kako ga mobingiraju te da je na poslu pod velikim pritiskom.

M. Pušić / EPEHA

Kriminalistička policija i istražitelji MORH-a u ovim trenucima u Karlovcu obavljaju pretres stana djelatnika MORH-a Enesa Felića kojega, neslužbeno doznajemo, sumnjiče da je odigrao ključnu ulogu u objavi registra hrvatskih branitelja. Policija je u Felićev stan upala u cik zore gdje traga za dokazima koji bi ga povezali s objavom registra.

Pretres stana uslijedilo je nakon što je Felić početkom tjedna reporteru Jutarnjeg lista ispričao kako na poslu, u karlovačkom Uredu za obranu, proživljava mobbing i diskriminiranje na nacionalnoj osnovi koje provodi državni tajnik Željko Goršić.

Jutarnji list je u utorak MORH-u uputio upit u vezi slučaja Felić, a već u srijedu u njegov su stan u Karlovcu upali su ljudi u crnim odijelima. Da apsurd bude veći, Enes Felić je, u utorak navečer našem reporteru javio da je na poslu doznao da mu se sprema nešto u vezi s registrom branitelja i u šali rekao kako se ne bi začudio da mu "prilijepe novu kaznenu prijavu i pretresu stan pod optužbom da je ukrao registar branitelja". Upravo se to i dogodilo.

- Moje napredovanje u MORH-u je zabetonirano i ne postoje ni apstraktne šanse za napredovanjem, čak ni za premještajem u drugo državno tijelo, kojim sam htio izbjeći najteže načina mobinga i šikaniranja koje sam doživljavao u Uredu za obranu Karlovac. S obzirom da u 23 godine, koliko radim u državnoj službi, nikada nisam disciplinski kažnjavan, ne mogu naći niti jedan razlog kao povod za desetogodišnje maltretiranje, pa si uzimam za pravo izraziti svoju sumnju da razlog tome leži samo u jednoj činjenici, u mojem imenu i prezimenu, odnosno mojoj bošnjačkoj nacionalnoj pripadnosti. Za sve što mi se događa odgovornog držim državnog tajnika Željka Goršića – to između ostalog piše u predstavci koju je Karlovčanin Enes Felić(45) dostavio premijerki Jadranki Kosor, saborskom Odboru za ljudska prava, Pučkom pravobranitelju, Ministarstvu uprave, Sindikatu državnih službenika, te saborskom zastupniku Šemsi Tankoviću.

Felić je na pet stranica u 24 točke taksativno pobrojao načine na koje je navodno bio šikaniran. U predstavci kaže da mu Goršić, koji mu je prije imenovanja na državničke poslove bio direktno nadređeni u Uredu za obranu Karlovac, nikada direktno nije prijetio niti nad njime provodio mobing, već je to, tvrdi, uvijek radio posredno.

Felić je, kaže, shvatio da je u sustavu MORH-a postao nepoželjan, pa je pokušao pronalaći nove poslove, prije dvije godine u Vojnom inspektoratu, te prije nekoliko mjeseci u Državnom inspektoratu, no stopirana su mu oba odlaska iz, kaže, neobjašnjivih razloga.

- Ne želi me u MORH-u, a ne da mi iz MORH-a! Apsurdno, ali istinito – očajan je Felić.

Felića su u studenom prošle godine, kao dipl. ing. sigurnosti i zaštite na radu kontaktirali iz Državnog inspektorata da prijeđe u njihovu službu. Pristao je, pa su sporazum o premještaju poslali MORH-u.

U MORH-u su Feliću usmeno obećali da suglasnost neće biti problem, jer ionako imaju viška državnih službenika. Trebao je započeti raditi na novom radnom mjestu 1. siječnja, a da ipak neće, doznao je samo dan ranije.

- U MORH-u su mi rekli da su u Državnom inspektoratu odustali od mene, iako o tome tamo ništa nisu znali. Dva tjedna kasnije službe su se uskladile, pa su i formalno odustali od mene – kaže on.

Zašto, nije doznao do danas, iako je dvadesetakn puta pokušao to doznati od Željka Goršića, a nije to doznao niti od resornog ministra Branka Vukelića koji mu je obećao prijam na razgovor za koji nikad nije dobio termin.

Apsurdima tu nije kraj. Iako su Feliću onemogućili odlazak iz sustava MORH-a, doznajemo da je samo mjesec dana kasnije proglašen viškom u karlovačkom Uredu za obranu. Ovih dana Felić svakodnevno dolazi na posao, iako nema što raditi. Čeka rješenje o premještaju.

- Sve se radilo kako bi me se diskreditiralo i kao državnog službenika i kao čovjeka, te kako bi me se spriječilo u bilo kojem obliku napredovanja u državnoj službi, a s krajnjim ciljem da me se uništi u svakom obliku – zaključuje Felić, branitelj-dragovoljac Domovinskog rata s 23-godišnjim radnim stažom u državnoj službi.

danijel tuškan
mario pušić

Detalji iz Felićeve predstavke: Kako me je Goršić deset godina mobingirao?

1. Prije 12 godina Felić je bio oko 2,5 godine na bolovanju zbog ozljede na radu, a nije uspio niti jednom ostvariti pravo na jednokratnu pomoć
2. Na bolovanju dobio rješenje o raspolaganju-predotkaz, njegova žalba ipak je usvojena.
3. Prijavljen da zlorabi bolovanje, tražena kontrola bolovanja
4. Kazneno prijavljen zbog otuđenja državne imovine, u stvari zbog pištolja koji je uredno bio registriran u MUP-u, konačno je prijava odbačena
5. Pozvali pauk službu na njegov auto kada je doznake o bolovanju nosio u Ured
6. Maknuli ga s radnog mjesta s obrazloženjem da imam sss, a na to mjesto postavili također osobu s sss
7. Po završetku više škole tri godine radio na poslovima srednje stručne spreme s obrazloženjem da trenutno nema mjesta za všs
8. Kada je upisao fakultet zamolba da školovanje sufinancira MORH odbijena je s obrazloženjem: ''Neka te tvoj otac školuje i financira''
9. Zvali ga da prijeđe u Vojni inspektorat, pa od toga odustali kako se ne bi  'zamjerili Uredu državnog tajnika“
10. Ne dobiva posao u Ogulinu niti u Karlovcu, gdje su na dva slobodna radna mjesta zaposlene osobe s slabijim kvalifikacijama od Felića
11. Spriječena realizacija njegovog prijelaska u Državni inspektorat
12. Proglašen viškom u Uredu za obranu Karlovac

Odgovor MORH-a

- Gospodin Felić je tijekom svoje službe u MORH-u raspoređivan na radna mjesta sukladno stečenoj stručnoj spremi, a u skladu s važećim zakonskim propisima. O tim uvjetima (stručnoj spremi i zakonskim propisima) ovisi karijera i napredovanje u službi svakog državnog službenika i namještenika – kažu u MORH-u dodajući kako su kod njih zaposleni državni službenici i namještenici, kao i djelatne vojne osobe različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti na različitim hijerarhijskim razinama, a da se ni prema komee zbog njegove nacionalnosti ili vjeroispovijesti ne vrši bilo kakva diskriminacija, niti se bilo tko prikraćuje u napredovanju u službi, pa tako ni gospodin Enes Felić.

Dodaju da su se već očitovali na pritužbe koje je Felić iznosio raznim državnim tijelima.

Sin mu izbačen iz stranke zbog ustašluka

Željko Goršić istaknuti je karlovački HDZ-ovac i bliski prijatelj ministra obrane Branka Vukelića. Po ksenofobiji u gradu na četiri rijeke poznat je njegov sin, također Željko Goršić.

Podsjetimo, on je bio pripadnik skupine mladih HDZ-ovaca koji su demolirali kafić River Pub uz pokliče: Ajmo Ustaše! Goršić mlađi zbog toga je ekspresno izbrisan iz članstva stranke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Među četvero uhićenih dvojica djelatnika Centra 112 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-14 09:48:04 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-14 17:36:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-14 09:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8514 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic1-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres1-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres2-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres3-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres4-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres5-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres6-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/felic_pretres7-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/ured_obrana-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/tomasevic_miro-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/ured_obrana1-140410.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/04\/14\/AAA\/FELIC\/ured_obrana2-140410.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x477"},{"size0":"700x467"},{"size0":"354x550"},{"size0":"700x477"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x437"},{"size0":"700x454"},{"size0":"700x467"},{"size0":"367x550"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4711184 Threads: 4 Questions: 159928403 Slow queries: 69397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4728203 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/registar-branitelja-enes-felic-sad-se-vec-bojim-zelim-odvjetnika-uhicenja-po-zagrebu-i-karlovcu-fotogalerija-95595 [printLink] => /vijesti/hrvatska/registar-branitelja-enes-felic-sad-se-vec-bojim-zelim-odvjetnika-uhicenja-po-zagrebu-i-karlovcu-fotogalerija-95595?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 89006 [name] => enesfelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => enesfelic [link] => /tag/enesfelic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 191371 [name] => registarbranitelja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => registarbranitelja [link] => /tag/registarbranitelja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Među četvero uhićenih dvojica djelatnika Centra 112 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => REGISTAR BRANITELJA Enes Felić: Sad se već bojim, želim odvjetnika; Uhićenja po Zagrebu i Karlovcu (FOTOGALERIJA) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-15-07-47-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic-140410.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic-140410.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres-140410.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic1-140410.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic-140410.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres1-140410.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres2-140410.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres3-140410.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres-140410.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres4-140410.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres5-140410.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres6-140410.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/felic_pretres7-140410.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/ured_obrana-140410.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/tomasevic_miro-140410.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/ured_obrana1-140410.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/04/14/AAA/FELIC/ured_obrana2-140410.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NAJNOVIJE
Enesa Felića vojna policija odvela na obavijesni razgovor

- Sada se već bojim. Inzistirao sam da mi dovedu odvjetnika, a moj prijatelj Miroslav Tomašević ga traži. Bit će to netko od naših prijatelja. Nisam odbijao komunikaciju s civilnom polcijom, međutim vojnoj policiji, koja me upravo odvodi na obavijesni razgovor u prostorije MORH-a, institucije iz koje je krenula hajka na mene, rekao sam da želim odvjetnika - rekao je oko 17 sati Enes Felić na izlazu iz svoje kancelarije u Upravi za obranu Karlovac.

Felić je još jednom novinarima nastojao ukazati da je i današnja akcija samo nastavak mobbinga iz MORH-a kojom, tvrdi on, rukovodi državni tajnik Željko Goršić. Prilikom ulaska u atomobil vojne policije Felić je zastao te se još jednom obratio novinarima riječima: "Pogledajte, posjedaju me na stražnje sjedalo kroz vrata koja se iznutra ne mogu otvoriti, a nisam ni za što optužen, kao niti osuđen".

NAKON PRETRAGE STANA 
Felić: Želim na detektor laži, neka dođe i Goršić

Oko 13.30 sati završena je pretraga stana Karlovčanina Enesa Felića, a policijski i vojni istražitelji u 5,6 najlonskih vreća izuzeli su predmete, među njima, moglo se zaključiti, bilo je i računalo. U pratnji vojnih policajaca Felića su zatim odvezli u njegovu kancelariju u Uredu za obranu Karlovac, gdje će također obaviti pretres.

Tamo bi ih trebao dočekati i komad papira na kojem je Felić jučer napisao što će mu se događati danas, jer je ranije dobio informaciju, kako je rekao, da će mu smjestiti. Novinarima je na izlazu stana opet ponovio da je čovjek koji stoji iza svega državni tajnik Željko Goršić, te da će, ako mu netko nije nešto izuzeo, na njegovom stolu u Uredu za obranu biti taj dokument.

- Što će mi odvjetnik, pa nisam ni za što kriv. Mogu me staviti na detektor laži sljedeća 365 dana i ništa neće doznati. Pozivam i Goršića na detektor laži, neka priča svemu što mi je radio protekolih deset godina - kaže Felić.

Rekao je da mu je žao što su mu policajci ujutro probudili djecu i kopali po njihovim CD-ima i knjigama, dodajući ipak da su bili korektni u svojem postupanju. Potvrdio je novinarima da se istražitelji na nalogu za pretres pozivaju na članak kaznenog zakon u kojem ga se sumnjiči za odavanje službene tajne.

Među četvero uhićenih dvojica djelatnika Centra 112

Osim Enesa Felića, kojemu su istražitelji izvršili premetačinu u stanu, a nakon toga i na njegovu radnom mjestu u Uredu za obranu, policija je na obavijesni razgovor odvela Dijanu Marković, također zaposlenicu MORH-a, nekadašnju šeficu Ureda u Karlovcu, koja je premještena unutar sustava prije dva tjedna te sada obavlja poslove u Zagrebu.

Doznajemo da su uhićena i dva djelatnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (Centar 112) u čijim je prostorima također izvršena premetačina. Svi se sumnjiče za kazneno djelo odavanja službene tajne.

M. Pušić

Uhićenja u Karlovcu i Zagrebu, pretres i u karlovačkom Ured za obranu 

Neslužbeno doznajemo da je jutros na području Karlovca i Zagreba zbog sumnje u umješanost oko objave registra branitelja na webu uhićeno nekoliko osoba. Među uhićenima je, navodno, i D.M., bivša zaposlenica Ureda za obranu Karlovac.

Osim Felićeva stana, policija od jutros pretresa u karlovački Ured za obranu.

Danijel Tuškan

Felić: Ovo je velika namještaljka

Oko 11 sati u pratnji kriminalističkih inspektora, vojnih policajaca te predstavnika MORH-a Enes Felić otvorio je na pregled prtljažnik i sva vrata svoje citroen xsare picasso parkirane ispred ulaza u zgradu. U kratkom obraćanju novinarima ponovio je ono što je ranije rekao Jutarenjm listu, da je riječ o namještaljci.

- To je tendeciozno. Istina je da sam radio na poslovima gdje sam mogao imati uvid u registar, ali ga nisam imao mogućnost skinuti, a nisam ga niti prepisivao. Pokupili su mi videoigrice i fotografije s računala - rekao je Felić dodajući da je žrtva mobinga.

Da Feliću smješta državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, uvjeren je i Karlovčanin Miroslav Tomašević koji je prije desetak godina u Uredu za obranu obojici bio šef.

- Enes nije objavio registar jer on nema muda za tako nešto. On ima obitelj, ženu i djecu. Ja bih ga objavio, ali ne preko svojeg računala. Bio sam mu šef, znam ga, cijelo je vrijeme govorio istinu. Da sam znao otjerao bi Goršića još onda. To su vam spletkaroši kojima rukovodi ministar Branko Vukelić na seansama iz restorana Kristina (restoran njegova brata). Goršiću smeta što je Enes Bosanac, a od prvog dana je u ratu, za razliku od Goršića. Ja i dečki iz grada smo branili njegov Turanj u ratu, a on je s Turnja otišao - ogorčen je bio Tomašević.

Goršića je čak optužio da ga je molio da umjesto njega polaže kolegij matematike na Učiteljskoj akademiji u Rijecu, gdje se Goršić školovao prije 8 godina.

Na mjesto događaja Feliću je podršku došao izraziti i Ivan Goršćak, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Karlovačke županije, koji je novinarima rekao da mu se Felić prije dva tjedna požalio kako ga mobingiraju te da je na poslu pod velikim pritiskom.

M. Pušić / EPEHA

Kriminalistička policija i istražitelji MORH-a u ovim trenucima u Karlovcu obavljaju pretres stana djelatnika MORH-a Enesa Felića kojega, neslužbeno doznajemo, sumnjiče da je odigrao ključnu ulogu u objavi registra hrvatskih branitelja. Policija je u Felićev stan upala u cik zore gdje traga za dokazima koji bi ga povezali s objavom registra.

Pretres stana uslijedilo je nakon što je Felić početkom tjedna reporteru Jutarnjeg lista ispričao kako na poslu, u karlovačkom Uredu za obranu, proživljava mobbing i diskriminiranje na nacionalnoj osnovi koje provodi državni tajnik Željko Goršić.

Jutarnji list je u utorak MORH-u uputio upit u vezi slučaja Felić, a već u srijedu u njegov su stan u Karlovcu upali su ljudi u crnim odijelima. Da apsurd bude veći, Enes Felić je, u utorak navečer našem reporteru javio da je na poslu doznao da mu se sprema nešto u vezi s registrom branitelja i u šali rekao kako se ne bi začudio da mu "prilijepe novu kaznenu prijavu i pretresu stan pod optužbom da je ukrao registar branitelja". Upravo se to i dogodilo.

- Moje napredovanje u MORH-u je zabetonirano i ne postoje ni apstraktne šanse za napredovanjem, čak ni za premještajem u drugo državno tijelo, kojim sam htio izbjeći najteže načina mobinga i šikaniranja koje sam doživljavao u Uredu za obranu Karlovac. S obzirom da u 23 godine, koliko radim u državnoj službi, nikada nisam disciplinski kažnjavan, ne mogu naći niti jedan razlog kao povod za desetogodišnje maltretiranje, pa si uzimam za pravo izraziti svoju sumnju da razlog tome leži samo u jednoj činjenici, u mojem imenu i prezimenu, odnosno mojoj bošnjačkoj nacionalnoj pripadnosti. Za sve što mi se događa odgovornog držim državnog tajnika Željka Goršića – to između ostalog piše u predstavci koju je Karlovčanin Enes Felić(45) dostavio premijerki Jadranki Kosor, saborskom Odboru za ljudska prava, Pučkom pravobranitelju, Ministarstvu uprave, Sindikatu državnih službenika, te saborskom zastupniku Šemsi Tankoviću.

Felić je na pet stranica u 24 točke taksativno pobrojao načine na koje je navodno bio šikaniran. U predstavci kaže da mu Goršić, koji mu je prije imenovanja na državničke poslove bio direktno nadređeni u Uredu za obranu Karlovac, nikada direktno nije prijetio niti nad njime provodio mobing, već je to, tvrdi, uvijek radio posredno.

Felić je, kaže, shvatio da je u sustavu MORH-a postao nepoželjan, pa je pokušao pronalaći nove poslove, prije dvije godine u Vojnom inspektoratu, te prije nekoliko mjeseci u Državnom inspektoratu, no stopirana su mu oba odlaska iz, kaže, neobjašnjivih razloga.

- Ne želi me u MORH-u, a ne da mi iz MORH-a! Apsurdno, ali istinito – očajan je Felić.

Felića su u studenom prošle godine, kao dipl. ing. sigurnosti i zaštite na radu kontaktirali iz Državnog inspektorata da prijeđe u njihovu službu. Pristao je, pa su sporazum o premještaju poslali MORH-u.

U MORH-u su Feliću usmeno obećali da suglasnost neće biti problem, jer ionako imaju viška državnih službenika. Trebao je započeti raditi na novom radnom mjestu 1. siječnja, a da ipak neće, doznao je samo dan ranije.

- U MORH-u su mi rekli da su u Državnom inspektoratu odustali od mene, iako o tome tamo ništa nisu znali. Dva tjedna kasnije službe su se uskladile, pa su i formalno odustali od mene – kaže on.

Zašto, nije doznao do danas, iako je dvadesetakn puta pokušao to doznati od Željka Goršića, a nije to doznao niti od resornog ministra Branka Vukelića koji mu je obećao prijam na razgovor za koji nikad nije dobio termin.

Apsurdima tu nije kraj. Iako su Feliću onemogućili odlazak iz sustava MORH-a, doznajemo da je samo mjesec dana kasnije proglašen viškom u karlovačkom Uredu za obranu. Ovih dana Felić svakodnevno dolazi na posao, iako nema što raditi. Čeka rješenje o premještaju.

- Sve se radilo kako bi me se diskreditiralo i kao državnog službenika i kao čovjeka, te kako bi me se spriječilo u bilo kojem obliku napredovanja u državnoj službi, a s krajnjim ciljem da me se uništi u svakom obliku – zaključuje Felić, branitelj-dragovoljac Domovinskog rata s 23-godišnjim radnim stažom u državnoj službi.

danijel tuškan
mario pušić

Detalji iz Felićeve predstavke: Kako me je Goršić deset godina mobingirao?

1. Prije 12 godina Felić je bio oko 2,5 godine na bolovanju zbog ozljede na radu, a nije uspio niti jednom ostvariti pravo na jednokratnu pomoć
2. Na bolovanju dobio rješenje o raspolaganju-predotkaz, njegova žalba ipak je usvojena.
3. Prijavljen da zlorabi bolovanje, tražena kontrola bolovanja
4. Kazneno prijavljen zbog otuđenja državne imovine, u stvari zbog pištolja koji je uredno bio registriran u MUP-u, konačno je prijava odbačena
5. Pozvali pauk službu na njegov auto kada je doznake o bolovanju nosio u Ured
6. Maknuli ga s radnog mjesta s obrazloženjem da imam sss, a na to mjesto postavili također osobu s sss
7. Po završetku više škole tri godine radio na poslovima srednje stručne spreme s obrazloženjem da trenutno nema mjesta za všs
8. Kada je upisao fakultet zamolba da školovanje sufinancira MORH odbijena je s obrazloženjem: ''Neka te tvoj otac školuje i financira''
9. Zvali ga da prijeđe u Vojni inspektorat, pa od toga odustali kako se ne bi  'zamjerili Uredu državnog tajnika“
10. Ne dobiva posao u Ogulinu niti u Karlovcu, gdje su na dva slobodna radna mjesta zaposlene osobe s slabijim kvalifikacijama od Felića
11. Spriječena realizacija njegovog prijelaska u Državni inspektorat
12. Proglašen viškom u Uredu za obranu Karlovac

Odgovor MORH-a

- Gospodin Felić je tijekom svoje službe u MORH-u raspoređivan na radna mjesta sukladno stečenoj stručnoj spremi, a u skladu s važećim zakonskim propisima. O tim uvjetima (stručnoj spremi i zakonskim propisima) ovisi karijera i napredovanje u službi svakog državnog službenika i namještenika – kažu u MORH-u dodajući kako su kod njih zaposleni državni službenici i namještenici, kao i djelatne vojne osobe različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti na različitim hijerarhijskim razinama, a da se ni prema komee zbog njegove nacionalnosti ili vjeroispovijesti ne vrši bilo kakva diskriminacija, niti se bilo tko prikraćuje u napredovanju u službi, pa tako ni gospodin Enes Felić.

Dodaju da su se već očitovali na pritužbe koje je Felić iznosio raznim državnim tijelima.

Sin mu izbačen iz stranke zbog ustašluka

Željko Goršić istaknuti je karlovački HDZ-ovac i bliski prijatelj ministra obrane Branka Vukelića. Po ksenofobiji u gradu na četiri rijeke poznat je njegov sin, također Željko Goršić.

Podsjetimo, on je bio pripadnik skupine mladih HDZ-ovaca koji su demolirali kafić River Pub uz pokliče: Ajmo Ustaše! Goršić mlađi zbog toga je ekspresno izbrisan iz članstva stranke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/registar-branitelja-enes-felic-sad-se-vec-bojim-zelim-odvjetnika-uhicenja-po-zagrebu-i-karlovcu-fotogalerija-95595 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=49db2b186c78f8ba70f97dca4be42fd9d863f799 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=REGISTAR+BRANITELJA+Enes+Feli%C4%87%3A+Sad+se+ve%C4%87+bojim%2C+%C5%BEelim+odvjetnika%3B+Uhi%C4%87enja+po+Zagrebu+i+Karlovcu+%28FOTOGALERIJA%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fregistar-branitelja-enes-felic-sad-se-vec-bojim-zelim-odvjetnika-uhicenja-po-zagrebu-i-karlovcu-fotogalerija-95595 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fregistar-branitelja-enes-felic-sad-se-vec-bojim-zelim-odvjetnika-uhicenja-po-zagrebu-i-karlovcu-fotogalerija-95595 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Među četvero uhićenih dvojica djelatnika Centra 112 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMeđu četvero uhićenih dvojica djelatnika Centra 112

REGISTAR BRANITELJA Enes Felić: Sad se već bojim, želim odvjetnika; Uhićenja po Zagrebu i Karlovcu (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
14. travnja 2010. - 11:38

NAJNOVIJE
Enesa Felića vojna policija odvela na obavijesni razgovor

- Sada se već bojim. Inzistirao sam da mi dovedu odvjetnika, a moj prijatelj Miroslav Tomašević ga traži. Bit će to netko od naših prijatelja. Nisam odbijao komunikaciju s civilnom polcijom, međutim vojnoj policiji, koja me upravo odvodi na obavijesni razgovor u prostorije MORH-a, institucije iz koje je krenula hajka na mene, rekao sam da želim odvjetnika - rekao je oko 17 sati Enes Felić na izlazu iz svoje kancelarije u Upravi za obranu Karlovac.

Felić je još jednom novinarima nastojao ukazati da je i današnja akcija samo nastavak mobbinga iz MORH-a kojom, tvrdi on, rukovodi državni tajnik Željko Goršić. Prilikom ulaska u atomobil vojne pol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:07