stdClass Object ( [id] => 314506 [title] => Reforma ide dalje! Ali kako? [alias] => reforma-ide-dalje-ali-kako [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kurikularna reforma, ali samo pod daljnjim vodstvom Borisa Jokića i njegova ekspertnog tima, dobila je masovnim prosvjedima u Zagrebu i još 12 hrvatskih gradova, nedvojbeno, snažan vjetar u leđa, a Hrvatska je pokazala kako nema povratka na stari, već odavno tromi sustav obrazovanja. Da se mora samo naprijed i da pritom iz igre ne treba izbacivati Borisa Jokića i učitelje koji su neumorno 16 mjeseci radili na pripremi kurikularnih dokumenata, pozvala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čime je politika, htjeli to ili ne akteri ovih zbivanja, ipak pokazala da se bez nje ne može.

Iako organizatori prosvjeda i svi koji su radili na reformskim dokumentima mogu biti više nego zadovoljni, iza svega ostaje kruta realnost koja mora dati odgovore na pitanje kako dalje s ovom, svi se slažu, prevažnom reformom. Organizatori prosvjeda iz "Hrvatska može bolje" poslali su vladajućima nedvosmislenu poruku, među ostalim, da Boris Jokić i Ekspertna radna skupina (ERS) moraju nastaviti voditi provedbu reforme te da Sabor mora žurno povući odluku saborskog Odbora za obrazovanje i znanost prema kojoj sedmeročlani ERS treba biti proširen za još deset članova.

No, koji su trenutačno mogući scenariji u opstanku i nastavku kurikularne reforme, nakon što Jokić i njegov tim i nakon susreta na Pantovčaku ustrajavaju u tome da istaknuti zahtjev za razrješenjem neće povući? Naravno, sve ovo razmatramo pod uvjetom da Vlada Tihomira Oreškovića, trenutačno na aparatima, ipak preživi. Koliko god sada tenzije bile visoke, činjenica je da su svi, vladajući, oporba, stručnjaci, građani, za to da reforma, bez sumnje, mora ići dalje. Ali kako?

Prema prvom scenariju, Jokić i članovi ERS-a mogli bi se predomisliti i nastaviti rad, ministar Predrag Šustar, kao što je već najavio, ne prihvaća njihovu ostavku i sve se nastavlja po starom. Ta se opcija čini teško izvedivom s obzirom da partneri unutar Domoljubne koalicije ne kriju da stručnu skupinu žele proširiti te da nakon više od tri tisuće pristiglih očitovanja u stručnoj raspravi o kurikularnim dokumentima u njoj žele nove stručnjake. Malo je vjerojatno za očekivati da će Jokić na to pristati, osobito sada kada ima masovnu potporu onih koji žele samo njegov tim na čelu reforme, bez političkih pritisaka, intervencija i cenzure.

Saborski Odbor za znanost uzburkao je duhove prijedlogom da se ERS proširi s deset novih članova, a to je zapravo bio okidač nakon kojega su Jokić i članovi ERS-a zatražili razrješenje. Proširenje skupine na taj način i dalje zagovara predsjednica Odbora Gordana Rusak, no iz svega vidljivog posve je nemoguće očekivati da će ekipa Borisa Jokića na to pristati. No, ne treba smetnuti s uma da je ministar Predrag Šustar taj koji ovaj zaključak saborskog odbora može prihvatiti, ali i odbiti.
Nakon toga, ministru je na raspolaganju još jedna, čini se u ovom trenutku najnepopularnija varijanta – raspustiti Jokićev tim i imenovati posve novo stručno povjerenstvo (ne Ekspertnu radnu skupinu!), što mu omogućuje Zakon o sustavu državne uprave. Novi bi stručnjaci zatim preuzeli daljnji tijek provedbe reforme, uz uvid u pristigle primjedbe iz javne i stručne rasprave i korekcije predloženih dokumenata u skladu s tim primjedbama. Boris Jokić već je najavio da on i ljudi oko njega mogu eventualno ostati savjetnici na reformi.

Tu postoji još jedan problem koji bi mogao unijeti pomutnju. Teolog i aktivist građanskog društva, Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom Petar Marija Radelj 3. svibnja podnio je tužbu Upravnom sudu kojom traži poništenje odluke ministra Šustara o osnivanju Jokićeve Ekspertne radne skupine od 11. ožujka ove godine, smatrajući je protivnom pravnim standardima propisanih Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije koju je usvojio Hrvatski sabor. Naime, podsjeća Radelj, prema Strategiji, ustroj ERS-a je u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva pri Uredu premijera, kojemu je trenutačno na čelu prof. dr. Neven Budak. Dakle, jedino Budakovo povjerenstvo ima ovlasti raspisati i provesti natječaj za izbor članova ERS-a, a ne ministar obrazovanja, tvrdi u tužbi Petar Marija Radelj.
No, kako je to prije Šustara na isti način učinio njegov prethodnik Vedran Mornar, koji je prvi imenovao Jokićev ERS, odluka Upravnog suda trebala bi razjasniti je li skupina koja je vodila izradu kurikularnih dokumenata uopće izabrana "legalno".

Kako bi se ovime stvari mogle još više zapetljati, nije nimalo lako predvidjeti kakvu je daljnju dramu moguće očekivati na području kurikularne reforme. Osobito jer organizatori prosvjeda "Hrvatska može bolje" ne misle stati i već su najavili nova protestna okupljanja.

Jokić u ožujku bio za proširenje

Zanimljivo je kako je Rektorski zbor na svojoj sjednici od 23. ožujka ove godine donio zaključak kako će formirati povjerenstvo koje će biti zaduženo za suradnju u radu na Cjelovitoj kurikularnoj reformi zajedno s Ministarstvom i Jokićevom Ekspertnom skupinom. Koliko smo mogli doznati, to povjerenstvo još nije zaživjelo, ali na njegovo osnivanje navodno primjedbi nije imao Boris Jokić.

Hitrec odbila Šustara

Igre za svaki glas su, čini se, počele. Iako je ministar Šustar u četvrtak objavio kako će njegovi posebni savjetnici biti Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i članica Jokićeve stručne skupine, te povjesničar Ante Nazor, Hitrecova je to isti dan odbila. Od ministra je zatražila povlačenje svog imenovanja kao posebne savjetnice, i to iz "osobnih razloga" te najavila kako zajedno s ostalim kolegama ostaje pri zahtjevu za razrješenjem i iz ERS-a.

Zahvala bebama, mamama, tatama...

Još jednom hvala - Hrvatska je pokazala da može bolje. Poručio je to u četvrtak Boris Jokić i njegova Ekspertna radna skupina, dan nakon masovnih prosvjeda u hrvatskim gradovima na kojima se okupilo oko 40 tisuća ljudi. Jokić na prosvjedu nije bio, ali je u mailu upućenom javnosti zahvalio "svim bebama, djeci, mladima, majkama, očevima, bakama, djedovima i građanima koji su u srijedu dali podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i radu stotina odgajatelja, učitelja, stručnih suradnika, ravnatelja, sveučilišnih profesora, znanstvenika, poduzetnika, obrtnika.
Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar je ponovio svima koji su tražili njegovu ostavku da mu ona ne pada na pamet i da ima još posla.

Javna rasprava idući tjedan

Iz Ministarstva i dalje nemamo eksplicitnih očitovanja o tome kako će se nastaviti kurikularna reforma. Neslužbeno doznajemo da bi najavljena, pa odgođena, javna rasprava, odnosno javno savjetovanje o kurikularnim dokumentima, trebalo početi idući tjedan. Navodno će u Ministarstvu, dok se ne pronađe jasno rješenje, formirati ekipu koja će moderirati provedbu javnog savjetovanja. Neće to biti posebni stručnjaci, nego zaposlenici MZOS-a. Javna rasprava trebala bi trajati najmanje mjesec dana.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JOKIĆ I ŠUSTAR NA POTEZU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-06-03 09:03:20 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-06-03 23:58:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-06-03 23:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2498 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/06/03/Novosti/prosvjed_zagreb52-010616.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x640" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7631366 Threads: 4 Questions: 1551987522 Slow queries: 4728708 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111237765 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/reforma-ide-dalje-ali-kako-314506 [printLink] => /vijesti/hrvatska/reforma-ide-dalje-ali-kako-314506?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 408014 [name] => tihomir orešković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomir-oreskovic [link] => /tag/tihomir-oreskovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234526 [name] => Predrag Šustar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-sustar [link] => /tag/predrag-sustar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 238955 [name] => boris jokić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-jokic [link] => /tag/boris-jokic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 370168 [name] => Kurikularna reforma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kurikularna-reforma [link] => /tag/kurikularna-reforma ) [4] => stdClass Object ( [id] => 244144 [name] => Gordana Rusak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gordana-rusak [link] => /tag/gordana-rusak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 244834 [name] => Hrvatska može bolje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-moze-bolje [link] => /tag/hrvatska-moze-bolje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 245436 [name] => Vedran Mornar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vedran-mornar [link] => /tag/vedran-mornar ) [7] => stdClass Object ( [id] => 245692 [name] => Petar Marija Radelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-marija-radelj [link] => /tag/petar-marija-radelj ) [8] => stdClass Object ( [id] => 245693 [name] => Neven Budak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-budak [link] => /tag/neven-budak ) [9] => stdClass Object ( [id] => 245694 [name] => masovni prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masovni-prosvjedi [link] => /tag/masovni-prosvjedi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JOKIĆ I ŠUSTAR NA POTEZU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Reforma ide dalje! Ali kako? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/03/Novosti/prosvjed_zagreb52-010616.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/03/Novosti/prosvjed_zagreb52-010616.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kurikularna reforma, ali samo pod daljnjim vodstvom Borisa Jokića i njegova ekspertnog tima, dobila je masovnim prosvjedima u Zagrebu i još 12 hrvatskih gradova, nedvojbeno, snažan vjetar u leđa, a Hrvatska je pokazala kako nema povratka na stari, već odavno tromi sustav obrazovanja. Da se mora samo naprijed i da pritom iz igre ne treba izbacivati Borisa Jokića i učitelje koji su neumorno 16 mjeseci radili na pripremi kurikularnih dokumenata, pozvala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čime je politika, htjeli to ili ne akteri ovih zbivanja, ipak pokazala da se bez nje ne može.

Iako organizatori prosvjeda i svi koji su radili na reformskim dokumentima mogu biti više nego zadovoljni, iza svega ostaje kruta realnost koja mora dati odgovore na pitanje kako dalje s ovom, svi se slažu, prevažnom reformom. Organizatori prosvjeda iz "Hrvatska može bolje" poslali su vladajućima nedvosmislenu poruku, među ostalim, da Boris Jokić i Ekspertna radna skupina (ERS) moraju nastaviti voditi provedbu reforme te da Sabor mora žurno povući odluku saborskog Odbora za obrazovanje i znanost prema kojoj sedmeročlani ERS treba biti proširen za još deset članova.

No, koji su trenutačno mogući scenariji u opstanku i nastavku kurikularne reforme, nakon što Jokić i njegov tim i nakon susreta na Pantovčaku ustrajavaju u tome da istaknuti zahtjev za razrješenjem neće povući? Naravno, sve ovo razmatramo pod uvjetom da Vlada Tihomira Oreškovića, trenutačno na aparatima, ipak preživi. Koliko god sada tenzije bile visoke, činjenica je da su svi, vladajući, oporba, stručnjaci, građani, za to da reforma, bez sumnje, mora ići dalje. Ali kako?

Prema prvom scenariju, Jokić i članovi ERS-a mogli bi se predomisliti i nastaviti rad, ministar Predrag Šustar, kao što je već najavio, ne prihvaća njihovu ostavku i sve se nastavlja po starom. Ta se opcija čini teško izvedivom s obzirom da partneri unutar Domoljubne koalicije ne kriju da stručnu skupinu žele proširiti te da nakon više od tri tisuće pristiglih očitovanja u stručnoj raspravi o kurikularnim dokumentima u njoj žele nove stručnjake. Malo je vjerojatno za očekivati da će Jokić na to pristati, osobito sada kada ima masovnu potporu onih koji žele samo njegov tim na čelu reforme, bez političkih pritisaka, intervencija i cenzure.

Saborski Odbor za znanost uzburkao je duhove prijedlogom da se ERS proširi s deset novih članova, a to je zapravo bio okidač nakon kojega su Jokić i članovi ERS-a zatražili razrješenje. Proširenje skupine na taj način i dalje zagovara predsjednica Odbora Gordana Rusak, no iz svega vidljivog posve je nemoguće očekivati da će ekipa Borisa Jokića na to pristati. No, ne treba smetnuti s uma da je ministar Predrag Šustar taj koji ovaj zaključak saborskog odbora može prihvatiti, ali i odbiti.
Nakon toga, ministru je na raspolaganju još jedna, čini se u ovom trenutku najnepopularnija varijanta – raspustiti Jokićev tim i imenovati posve novo stručno povjerenstvo (ne Ekspertnu radnu skupinu!), što mu omogućuje Zakon o sustavu državne uprave. Novi bi stručnjaci zatim preuzeli daljnji tijek provedbe reforme, uz uvid u pristigle primjedbe iz javne i stručne rasprave i korekcije predloženih dokumenata u skladu s tim primjedbama. Boris Jokić već je najavio da on i ljudi oko njega mogu eventualno ostati savjetnici na reformi.

Tu postoji još jedan problem koji bi mogao unijeti pomutnju. Teolog i aktivist građanskog društva, Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom Petar Marija Radelj 3. svibnja podnio je tužbu Upravnom sudu kojom traži poništenje odluke ministra Šustara o osnivanju Jokićeve Ekspertne radne skupine od 11. ožujka ove godine, smatrajući je protivnom pravnim standardima propisanih Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije koju je usvojio Hrvatski sabor. Naime, podsjeća Radelj, prema Strategiji, ustroj ERS-a je u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva pri Uredu premijera, kojemu je trenutačno na čelu prof. dr. Neven Budak. Dakle, jedino Budakovo povjerenstvo ima ovlasti raspisati i provesti natječaj za izbor članova ERS-a, a ne ministar obrazovanja, tvrdi u tužbi Petar Marija Radelj.
No, kako je to prije Šustara na isti način učinio njegov prethodnik Vedran Mornar, koji je prvi imenovao Jokićev ERS, odluka Upravnog suda trebala bi razjasniti je li skupina koja je vodila izradu kurikularnih dokumenata uopće izabrana "legalno".

Kako bi se ovime stvari mogle još više zapetljati, nije nimalo lako predvidjeti kakvu je daljnju dramu moguće očekivati na području kurikularne reforme. Osobito jer organizatori prosvjeda "Hrvatska može bolje" ne misle stati i već su najavili nova protestna okupljanja.

Jokić u ožujku bio za proširenje

Zanimljivo je kako je Rektorski zbor na svojoj sjednici od 23. ožujka ove godine donio zaključak kako će formirati povjerenstvo koje će biti zaduženo za suradnju u radu na Cjelovitoj kurikularnoj reformi zajedno s Ministarstvom i Jokićevom Ekspertnom skupinom. Koliko smo mogli doznati, to povjerenstvo još nije zaživjelo, ali na njegovo osnivanje navodno primjedbi nije imao Boris Jokić.

Hitrec odbila Šustara

Igre za svaki glas su, čini se, počele. Iako je ministar Šustar u četvrtak objavio kako će njegovi posebni savjetnici biti Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i članica Jokićeve stručne skupine, te povjesničar Ante Nazor, Hitrecova je to isti dan odbila. Od ministra je zatražila povlačenje svog imenovanja kao posebne savjetnice, i to iz "osobnih razloga" te najavila kako zajedno s ostalim kolegama ostaje pri zahtjevu za razrješenjem i iz ERS-a.

Zahvala bebama, mamama, tatama...

Još jednom hvala - Hrvatska je pokazala da može bolje. Poručio je to u četvrtak Boris Jokić i njegova Ekspertna radna skupina, dan nakon masovnih prosvjeda u hrvatskim gradovima na kojima se okupilo oko 40 tisuća ljudi. Jokić na prosvjedu nije bio, ali je u mailu upućenom javnosti zahvalio "svim bebama, djeci, mladima, majkama, očevima, bakama, djedovima i građanima koji su u srijedu dali podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i radu stotina odgajatelja, učitelja, stručnih suradnika, ravnatelja, sveučilišnih profesora, znanstvenika, poduzetnika, obrtnika.
Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar je ponovio svima koji su tražili njegovu ostavku da mu ona ne pada na pamet i da ima još posla.

Javna rasprava idući tjedan

Iz Ministarstva i dalje nemamo eksplicitnih očitovanja o tome kako će se nastaviti kurikularna reforma. Neslužbeno doznajemo da bi najavljena, pa odgođena, javna rasprava, odnosno javno savjetovanje o kurikularnim dokumentima, trebalo početi idući tjedan. Navodno će u Ministarstvu, dok se ne pronađe jasno rješenje, formirati ekipu koja će moderirati provedbu javnog savjetovanja. Neće to biti posebni stručnjaci, nego zaposlenici MZOS-a. Javna rasprava trebala bi trajati najmanje mjesec dana.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/reforma-ide-dalje-ali-kako-314506 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1de81f15da0bf98cc8820284f2a670dbf634da9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Reforma+ide+dalje%21+Ali+kako%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Freforma-ide-dalje-ali-kako-314506 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Freforma-ide-dalje-ali-kako-314506 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JOKIĆ I ŠUSTAR NA POTEZU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaJOKIĆ I ŠUSTAR NA POTEZU

Reforma ide dalje! Ali kako?

4. lipnja 2016. - 01:42

Kurikularna reforma, ali samo pod daljnjim vodstvom Borisa Jokića i njegova ekspertnog tima, dobila je masovnim prosvjedima u Zagrebu i još 12 hrvatskih gradova, nedvojbeno, snažan vjetar u leđa, a Hrvatska je pokazala kako nema povratka na stari, već odavno tromi sustav obrazovanja. Da se mora samo naprijed i da pritom iz igre ne treba izbacivati Borisa Jokića i učitelje koji su neumorno 16 mjeseci radili na pripremi kurikularnih dokumenata, pozvala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čime je politika, htjeli to ili ne akteri ovih zbivanja, ipak pokazala da se bez nje ne može.

Iako organizatori prosvjeda i svi koji su radili na reformskim dokumentima mogu biti više nego zadovoljni, iza svega ostaje kruta realnost koja mora dati odgovore na pitanje kako dalje s ovom, sv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:05