stdClass Object ( [id] => 135626 [title] => RAT ZNANSTVENIKA Marušić Borasu: Počinite harakiri! [alias] => rat-znanstvenika-marusic-borasu-pocinite-harakiri [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prof. dr. sc. Damir Boras, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uputio je jučer predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor te predsjedniku Sabora Luki Bebiću Izjavu Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “o medijskoj hajci koja se protiv akademske zajednice, u kontekstu nametanja zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, provodi u izdanjima EPH-holdinga.

Poziv na otpor

U izjavi izražavaju “zapanjenost razmjerima, tonom i sadržajem medijske kampanje protiv akademske zajednice”.

- Glasila EPH kontinuirano objavljuju napade na profesore i znanstvenike zbog kojih Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i drugi dijelovi akademske zajednice u Hrvatskoj trebaju pokrenuti kaznenu prijavu zbog kleveta - piše, među ostalim, Boras, te zaključuje kako hajka u medijima služi kompromitiranju akademske zajednice u javnosti zato što se ona suprotstavila nacrtima prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

- Zahtijevamo da Vlada i državni organi istraže pozadinu i narav povezanosti između Ministarstva u vrijeme bivšega i sadašnjega ministra znanosti, obrazovanja i športa s medijskim holdingom EPH - poručuje Boras, te najavljuje da će u suprotnom akademska zajednica biti prisiljena na najenergičnije legitimne javne metode otpora.

Da podsjetimo, ovakva oštra izjava predstavnika Filozofskog fakulteta reakcija je na seriju tekstova koji su zapravo proizišli iz nalaza Državne revizije, odnosno Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji visokih učilišta za 2009., koji potpisuje glavni državni revizor mr. Ivan Klešić.

Afera ‘Index’

Povod za ulazak revizora na fakultete bio je skandal na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji je hrvatska javnost pratila tijekom afere “Index”, a nakon što su revizori pročešljali 91 visoko učilište u državi, došli su do zaključka kako samo njih 19 zaslužuje pozitivnu ocjenu.

Državna je revizija, podsjetimo, otkrila i da su u 2009. fakulteti od školarina i projekata zaradili 884 milijuna kuna, a da su gotovo polovicu od te svote njihovi profesori sami sebi isplatili kao honorare. Većina toga novca zaradile su sastavnice Zagrebačkog sveučilišta, a što se tiče Filozofskog fakulteta u Zagrebu, revizija je utvrdila kako je taj fakultet na školarinama studenata zaradio 21 milijun kuna, a isti iznos novca su navodno sami sebi kao autorske honorare i bonuse dodijelili dekan fakulteta, prodekani te voditelji odsjeka.
Zanimljivo, među grijesima akademskih struktura glavni državni revizor je napisao i sljedeće:

- Zaposlenicima koji nemaju završen znanstveni stupanj doktora znanosti obračunan je i isplaćen dodatak za znanstveni stupanj doktora znanosti, odnosno osnovna plaća uvećana im je za 15 posto. Navedeno se odnosi na akademije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci, te na Arhitektonski fakultet u Zagrebu.

Legalni prekršaji

Stid vas bilo, odgovarat ćete pred poviješću hrvatskoga naroda. Revizija je donijela činjenice. Da imate i prst obraza, trebali biste počiniti sepuku - komentirao je Borasovu izjavu za Slobodnu Dalmaciju prof. dr.sc. Matko Marušić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je poznat kao jedan od najgorljivih zastupnika “Fuchsovih zakona”. (Sepuku je, inače, prema definiciji s Wikipedije, vrsta ritualnog samoubojstva, karakteristična za istočnjačku kulturu. Počinile bi je osobe koje su izgubile čast ili im je to naredio gospodar, te kao izraz prosvjeda u slučajevima kada se vlastita moralna načela nisu slagala s gospodarovom naredbom, op.a.).

-Ogorčen sam ponašanjem članova hrvatske akademske zajednice koji su godinama činili najteže moralne, a vjerujem i legalne prekršaje - kaže prof. Marušić. - Prvo, to su učinili znajući što čine i hladnokrvno gledajući u oči studentima koje su gulili, a ništa ih nisu naučili, gledajući krvavu hrvatsku povijest, ranu, srednju i novu, gledajući sirotinju, umirovljenike, branitelje...

Ništa ih nije ganulo, ni siromaštvo, ni vjera ni domovina: digli su strašnu lovu. No, to nije bilo dovoljno: kad ih je Državna revizija otkrila, a javnost doznala o dijelu njihovih nedjela, oni se ne kaju, ne ispričavaju, ne skrivaju (ne daju ostavke, što bi bilo najmanje što mogu učiniti, a simbolično bi mogli počiniti i sepuku, da su kakvi-takvi vitezovi), nego napadaju: optužuju ministra i medije da su pristrani. Zar to nije prevršilo svaku mjeru, ne samo zakona i poštenja nego i običnoga svakodnevnoga ukusa?

DIANA BARBARIĆ

O prof. BORISU BUKLIJAŠU

Pravnik formata dekana pravnoga fakulteta (prof. Boris Buklijaš) kaže za kolegu koji je dizao 111.500 kuna mjesečno da mu neće otkriti ime, „jer je plaća privatna stvar“. Je li moguće da takav pravnik ne zna da je, međutim, plaća javna stvar?

O prof. NADI ČIKEŠ

Tu je i dr. Nada Čikeš! Ona je ulagala 37 milijuna kuna novca državne ustanove za visoko školstvo - kao da je uzela novac iz blagajne u vreću i onda išla svaku večer u kockarnicu i stavljala taj novac na crveno ili crno! Osim toga, kao dekanica je samu sebe nagrađivala sa 7000 kuna dekanskoga dodatka, što je zastrašujuće i protuzakonito, a 7 dana prije isteka mandata donijela je pravilo da stari dekan ostaje u dekanskom kolegiju i – pogodite što – za to prima poseban dodatak.

Kada sam ja otkrio korupciju i krađu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Čikeš me tužila i sudila i pritom je tražila psihijatrijsko vještačenje mojih tekstova; kad sam to otkrio, lagala je cijeloj hrvatskoj javnosti da to nije istina. Pa me je osudila.

Pa sam ja Upravnom sudu dostavio dokumente i on je dosudio da vještačenje jest traženo i da je Medicinski fakultet ne samo kršio zakon nego se i moralno neprihvatljivo ponašao. I – što se dogodilo? Ništa. A što će se sada dogoditi, s tih nečuvenih 37 milijuna kuna, a o bezbrojnim drugim prekršajima da i ne govorimo? Ništa. Gledajte i vidjet ćete: ništa.

O prof. ALEKSI BJELIŠU

Rektor Aleksa Bjeliš, nakon što je na sveučilištu koje vodi Državna revizija otkrila zlo od kojega se čovjeku koža ježi od zaprepaštenja i straha, saziva konferenciju za novine i kaže da ga ocrnjuju ministar Fuchs i neki mediji! Da se za rektora nije smio natjecati kada prvi put nije dobio potreban broj glasova jasno je svim odraslim i časnim ljudima; da je trebao dati ostavku u aferi “Index” jasno je i djeci, a da sada stvarno mora u zatvor jasno je, vjerujem, svim građanima Republike Hrvatske.

No, ne – on saziva novinare i – krivi ministra, medije i sindikate. Ne smije se zaboraviti da A. Bjeliš s izbijanjem afere “Index” nije suspendirao dekane tih fakulteta, niti je osobno podnio ostavku, nego je formirao Povjerenstvo za ispitivanje ponašanja policije! Zašto se poslije nikad više nije čulo što je to povjerenstvo našlo? Što se dogodilo, što je Bjeliš učinio, kad su sudovi doista utvrdili prodaju ispita?

Možda se sjećate da sam ja osobno obavijestio hrvatsku javnost da je rektor Bjeliš zataškao 14 prijava o korupciji na Medicinskom fakultetu u Zagrebu koje sam mu ja osobno poslao registriranom poštom. Nije mi ni odgovorio. Hoće li sada odgovarati za strahote koje je počinio kao čelnik strahota koje je našla Državna revizija? Neće. Gledajte i vidjet ćete: neće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stid vas bilo,   odgovarat ćete pred poviješću hrvatskoga naroda. Revizija je donijela činjenice. Da imate i prst obraza, trebali biste počiniti sepuku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON ŠTO SE DEKAN ZAGREBAČKOG FILOZOFSKOG FAKULtETA POŽALIO NA NAMETNUTE ZAKONE O SVEUČILIŠTU I NAVODNU MEDIJSKU HAJKU KOJA SE VODI PROTIV AKADEMSKE ZAJEDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-18 21:13:57 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-21 00:42:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-18 23:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8987 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/06/18/Novosti/MASRUSIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4456497 Threads: 2 Questions: 143426282 Slow queries: 61163 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4277959 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/rat-znanstvenika-marusic-borasu-pocinite-harakiri-135626 [printLink] => /vijesti/hrvatska/rat-znanstvenika-marusic-borasu-pocinite-harakiri-135626?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 196794 [name] => visokoškolstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => visokoskolstvo [link] => /tag/visokoskolstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 204257 [name] => damirboras [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirboras [link] => /tag/damirboras ) [2] => stdClass Object ( [id] => 185826 [name] => matkomarušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matkomarusic [link] => /tag/matkomarusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stid vas bilo,   odgovarat ćete pred poviješću hrvatskoga naroda. Revizija je donijela činjenice. Da imate i prst obraza, trebali biste počiniti sepuku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON ŠTO SE DEKAN ZAGREBAČKOG FILOZOFSKOG FAKULtETA POŽALIO NA NAMETNUTE ZAKONE O SVEUČILIŠTU I NAVODNU MEDIJSKU HAJKU KOJA SE VODI PROTIV AKADEMSKE ZAJEDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => RAT ZNANSTVENIKA Marušić Borasu: Počinite harakiri! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-16-23-00-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/18/Novosti/MASRUSIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/18/Novosti/MASRUSIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prof. dr. sc. Damir Boras, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uputio je jučer predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor te predsjedniku Sabora Luki Bebiću Izjavu Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “o medijskoj hajci koja se protiv akademske zajednice, u kontekstu nametanja zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, provodi u izdanjima EPH-holdinga.

Poziv na otpor

U izjavi izražavaju “zapanjenost razmjerima, tonom i sadržajem medijske kampanje protiv akademske zajednice”.

- Glasila EPH kontinuirano objavljuju napade na profesore i znanstvenike zbog kojih Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i drugi dijelovi akademske zajednice u Hrvatskoj trebaju pokrenuti kaznenu prijavu zbog kleveta - piše, među ostalim, Boras, te zaključuje kako hajka u medijima služi kompromitiranju akademske zajednice u javnosti zato što se ona suprotstavila nacrtima prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

- Zahtijevamo da Vlada i državni organi istraže pozadinu i narav povezanosti između Ministarstva u vrijeme bivšega i sadašnjega ministra znanosti, obrazovanja i športa s medijskim holdingom EPH - poručuje Boras, te najavljuje da će u suprotnom akademska zajednica biti prisiljena na najenergičnije legitimne javne metode otpora.

Da podsjetimo, ovakva oštra izjava predstavnika Filozofskog fakulteta reakcija je na seriju tekstova koji su zapravo proizišli iz nalaza Državne revizije, odnosno Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji visokih učilišta za 2009., koji potpisuje glavni državni revizor mr. Ivan Klešić.

Afera ‘Index’

Povod za ulazak revizora na fakultete bio je skandal na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji je hrvatska javnost pratila tijekom afere “Index”, a nakon što su revizori pročešljali 91 visoko učilište u državi, došli su do zaključka kako samo njih 19 zaslužuje pozitivnu ocjenu.

Državna je revizija, podsjetimo, otkrila i da su u 2009. fakulteti od školarina i projekata zaradili 884 milijuna kuna, a da su gotovo polovicu od te svote njihovi profesori sami sebi isplatili kao honorare. Većina toga novca zaradile su sastavnice Zagrebačkog sveučilišta, a što se tiče Filozofskog fakulteta u Zagrebu, revizija je utvrdila kako je taj fakultet na školarinama studenata zaradio 21 milijun kuna, a isti iznos novca su navodno sami sebi kao autorske honorare i bonuse dodijelili dekan fakulteta, prodekani te voditelji odsjeka.
Zanimljivo, među grijesima akademskih struktura glavni državni revizor je napisao i sljedeće:

- Zaposlenicima koji nemaju završen znanstveni stupanj doktora znanosti obračunan je i isplaćen dodatak za znanstveni stupanj doktora znanosti, odnosno osnovna plaća uvećana im je za 15 posto. Navedeno se odnosi na akademije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci, te na Arhitektonski fakultet u Zagrebu.

Legalni prekršaji

Stid vas bilo, odgovarat ćete pred poviješću hrvatskoga naroda. Revizija je donijela činjenice. Da imate i prst obraza, trebali biste počiniti sepuku - komentirao je Borasovu izjavu za Slobodnu Dalmaciju prof. dr.sc. Matko Marušić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je poznat kao jedan od najgorljivih zastupnika “Fuchsovih zakona”. (Sepuku je, inače, prema definiciji s Wikipedije, vrsta ritualnog samoubojstva, karakteristična za istočnjačku kulturu. Počinile bi je osobe koje su izgubile čast ili im je to naredio gospodar, te kao izraz prosvjeda u slučajevima kada se vlastita moralna načela nisu slagala s gospodarovom naredbom, op.a.).

-Ogorčen sam ponašanjem članova hrvatske akademske zajednice koji su godinama činili najteže moralne, a vjerujem i legalne prekršaje - kaže prof. Marušić. - Prvo, to su učinili znajući što čine i hladnokrvno gledajući u oči studentima koje su gulili, a ništa ih nisu naučili, gledajući krvavu hrvatsku povijest, ranu, srednju i novu, gledajući sirotinju, umirovljenike, branitelje...

Ništa ih nije ganulo, ni siromaštvo, ni vjera ni domovina: digli su strašnu lovu. No, to nije bilo dovoljno: kad ih je Državna revizija otkrila, a javnost doznala o dijelu njihovih nedjela, oni se ne kaju, ne ispričavaju, ne skrivaju (ne daju ostavke, što bi bilo najmanje što mogu učiniti, a simbolično bi mogli počiniti i sepuku, da su kakvi-takvi vitezovi), nego napadaju: optužuju ministra i medije da su pristrani. Zar to nije prevršilo svaku mjeru, ne samo zakona i poštenja nego i običnoga svakodnevnoga ukusa?

DIANA BARBARIĆ

O prof. BORISU BUKLIJAŠU

Pravnik formata dekana pravnoga fakulteta (prof. Boris Buklijaš) kaže za kolegu koji je dizao 111.500 kuna mjesečno da mu neće otkriti ime, „jer je plaća privatna stvar“. Je li moguće da takav pravnik ne zna da je, međutim, plaća javna stvar?

O prof. NADI ČIKEŠ

Tu je i dr. Nada Čikeš! Ona je ulagala 37 milijuna kuna novca državne ustanove za visoko školstvo - kao da je uzela novac iz blagajne u vreću i onda išla svaku večer u kockarnicu i stavljala taj novac na crveno ili crno! Osim toga, kao dekanica je samu sebe nagrađivala sa 7000 kuna dekanskoga dodatka, što je zastrašujuće i protuzakonito, a 7 dana prije isteka mandata donijela je pravilo da stari dekan ostaje u dekanskom kolegiju i – pogodite što – za to prima poseban dodatak.

Kada sam ja otkrio korupciju i krađu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Čikeš me tužila i sudila i pritom je tražila psihijatrijsko vještačenje mojih tekstova; kad sam to otkrio, lagala je cijeloj hrvatskoj javnosti da to nije istina. Pa me je osudila.

Pa sam ja Upravnom sudu dostavio dokumente i on je dosudio da vještačenje jest traženo i da je Medicinski fakultet ne samo kršio zakon nego se i moralno neprihvatljivo ponašao. I – što se dogodilo? Ništa. A što će se sada dogoditi, s tih nečuvenih 37 milijuna kuna, a o bezbrojnim drugim prekršajima da i ne govorimo? Ništa. Gledajte i vidjet ćete: ništa.

O prof. ALEKSI BJELIŠU

Rektor Aleksa Bjeliš, nakon što je na sveučilištu koje vodi Državna revizija otkrila zlo od kojega se čovjeku koža ježi od zaprepaštenja i straha, saziva konferenciju za novine i kaže da ga ocrnjuju ministar Fuchs i neki mediji! Da se za rektora nije smio natjecati kada prvi put nije dobio potreban broj glasova jasno je svim odraslim i časnim ljudima; da je trebao dati ostavku u aferi “Index” jasno je i djeci, a da sada stvarno mora u zatvor jasno je, vjerujem, svim građanima Republike Hrvatske.

No, ne – on saziva novinare i – krivi ministra, medije i sindikate. Ne smije se zaboraviti da A. Bjeliš s izbijanjem afere “Index” nije suspendirao dekane tih fakulteta, niti je osobno podnio ostavku, nego je formirao Povjerenstvo za ispitivanje ponašanja policije! Zašto se poslije nikad više nije čulo što je to povjerenstvo našlo? Što se dogodilo, što je Bjeliš učinio, kad su sudovi doista utvrdili prodaju ispita?

Možda se sjećate da sam ja osobno obavijestio hrvatsku javnost da je rektor Bjeliš zataškao 14 prijava o korupciji na Medicinskom fakultetu u Zagrebu koje sam mu ja osobno poslao registriranom poštom. Nije mi ni odgovorio. Hoće li sada odgovarati za strahote koje je počinio kao čelnik strahota koje je našla Državna revizija? Neće. Gledajte i vidjet ćete: neće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/rat-znanstvenika-marusic-borasu-pocinite-harakiri-135626 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ccd28a2b883d32ac361336eae0be72db587df33a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=RAT+ZNANSTVENIKA+Maru%C5%A1i%C4%87+Borasu%3A+Po%C4%8Dinite+harakiri%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frat-znanstvenika-marusic-borasu-pocinite-harakiri-135626 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frat-znanstvenika-marusic-borasu-pocinite-harakiri-135626 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stid vas bilo,   odgovarat ćete pred poviješću hrvatskoga naroda. Revizija je donijela činjenice. Da imate i prst obraza, trebali biste počiniti sepuku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON ŠTO SE DEKAN ZAGREBAČKOG FILOZOFSKOG FAKULtETA POŽALIO NA NAMETNUTE ZAKONE O SVEUČILIŠTU I NAVODNU MEDIJSKU HAJKU KOJA SE VODI PROTIV AKADEMSKE ZAJEDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNAKON ŠTO SE DEKAN ZAGREBAČKOG FILOZOFSKOG FAKULtETA POŽALIO NA NAMETNUTE ZAKONE O SVEUČILIŠTU I NAVODNU MEDIJSKU HAJKU KOJA SE VODI PROTIV AKADEMSKE ZAJEDNICE

RAT ZNANSTVENIKA Marušić Borasu: Počinite harakiri!

Piše PSD.
19. lipnja 2011. - 01:04

Prof. dr. sc. Damir Boras, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uputio je jučer predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor te predsjedniku Sabora Luki Bebiću Izjavu Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “o medijskoj hajci koja se protiv akademske zajednice, u kontekstu nametanja zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, provodi u izdanjima EPH-holdinga.

Poziv na otpor

U izjavi izražavaju “zapanjenost razmjerima, tonom i sadržajem medijske kampanje protiv akademske zajednice”.

- Glasila EPH kontinuirano objavljuju napade na profesore i znanstvenike zbog kojih Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i drugi dijelovi akademske zajednice u Hrvatskoj trebaju pokrenuti kaznenu prijavu zbog kleveta - piše, među ostalim, B...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:23