stdClass Object ( [id] => 82990 [title] => PUTOKAZ ZA 2010.: Bratstvo HDZ-a i SDP-a za čupanje kola iz blata [alias] => putokaz-za-2010-bratstvo-hdz-a-i-sdp-a-za-cupanje-kola-iz-blata [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca

U što smo zakoračili i čemu se imamo nadati nakon što se raziđu alkoholne pare i dim od petardi? Ima li izgleda da ćemo godinu premostiti bez pomoći Jure Radića ili će nas odustajanje od pelješkoga mosta i sličnih projekata sve povući u bezdan, s kolutom za spašavanje oko gologa struka?

Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca.

A kao apstinencija

Masovna apstinencija od luksuza, novih automobila i svih oblika prekomjernog trošenja u nastupajućoj godini po svima je izvjesnija od spasa nacionalnog standarda. Njima će se jamačno pridružiti i nastavak apstinencije od biračkih kutija u drugome krugu predsjedničkih izbora.

Rijetka apstinencija kojoj se nećete morati pokoriti zbog više sile jest ona od seksa. Tko može, neka na tom planu lijepo kompenzira sve druge apstinencije.

B kao Bruxelles

Bez obzira na to definirate li ga kao nastavak dominacije slova B nad Hrvatima − Budimpešta, Beč, Beograd… − ili kao puko sjedište eurobirokracije, ovaj belgijski grad bit će nam sve svjetlija lanterna u bliskoj budućnosti. Ušli smo u godinu koja bi po mnogim proročanstvima mogla biti jedna od posljednjih – a prema krajnjim optimistima i zadnja − da je provodimo izvan Europske unije. No, kako na optimiste u posljednje vrijeme svi malo čudno gledaju, zadržimo Bruxelles ipak na razumnoj distanciji.

C kao Caritas

U eri gospodarskoga kraha i galopirajuće nezaposlenosti, fensi restorane mnogi će zamijeniti pučkim kuhinjama, a ekskluzivne butike Caritasom. Ne ufamo se, naravno, kako će ta tužna sudba spopasti većinu proračunskih korisnika ili članova dužnosničko-političke elite. I ubuduće će prvi stradavati privatni i proizvodni sektor, proklinjući kapitalizam kojemu je najčvršći stup stara etatistička parola: država je najsigurniji poslodavac.

D kao digitalno doba

Siđite s krovova i postanite dio digitalnog doba! – kliču nam odavno junaci Vladinih promidžbenih spotova, najavljujući potpuni prelazak na digitalni televizijski signal do 2011. Sudeći po manjku proračunskih sredstava za tu namjenu, mnogi bi u očekivanju HD signala na ekranima u zadanom roku umjesto s krovova mogli prije sići s uma. No, barem će Vladin Ured za e-Hrvatsku svoj raison d’ etre produljiti za još neko vrijeme.

E kao ekonomija

Kako udžbenička definicija ekonomije glasi “ukupnost čovjekova djelovanja na održanju i unapređivanju materijalne egzistencije”, ne treba biti Nostradamus za procjenu da će rečena znanost u godini pred nama doživjeti pravi procvat. Nažalost, ne na kolektivnom, nego na obiteljsko-individualnom planu. Đuro Popijač sa suradnicima mogao bi konačno početi učiti od dokazanih virtuoza te kućne discipline: Croata ordinariusa domesticusa.

F kao fantazije

Kad su ljudi prikraćeni za organoleptičke, modne i druge zemaljske užitke, u pravilu se okreću užicima duha. Mašta, fantazije i svi oblici mentalnih kreacija mogli bi tako eksplodirati u razdoblju pred nama, za dišpet materijalnoj krizi. Situacija je, riječju, idealna za razvoj kulturnog života nacije, a tragom starog poučka: kad crijeva krulje, ni muze ne šute.

G kao gripa

Nakon ptičje i svinjske, u novoj godini žudno iščekujemo i novu vrstu smrtonosne gripe. Sukladno kolektivnom osjećaju jeze, bilo bi idealno kad bi novi virus bio pčelinjeg ili mačjeg soja. To bi jamčilo brzo širenje i masovnost zaraze, te dobru prodaju cjepiva svjetskih farmaceutskih kuća. Kakva će to, uostalom, biti godina katastrofe izbjegnemo li još jednom obećanu pandemiju?

H kao harač

Krizni porez ili harač trebao bi u studenom prestati otkidati od naših plaća i penzija dio legitimne zarade. No, iako mu koncem 2010. istječe zakonski rok, valja biti hlebinac kako bi se vjerovalo da će naši politički stratezi osmisliti bolji i pravedniji način za popunjavanje rupa u proračunu. Štoviše, izgledniji su još brutalniji modeli porezne politike u obliku poreza na zrak, poreza na porez ili poreza na crne i plave oči. Porazno, kako god okrenete.

I kao izbori

Trauma jednih izbora još nije završila, a nije isključeno da ćemo u šokovima bremenitoj godini proći kroz još jednu iste vrste. Ekonomska nestabilnost obično ide pod ruku s onom političkom, pa Kosoričinoj Vladi mnogi proriču kratak rok, bez obzira na najavljenu rekonstrukciju. Alternativa prijevremenim izborima je formiranje velike koalicije između SDP-a i HDZ-a, te njihov združeni pothvat za čupanje kola iz blata. Kako god se ta priča završila, u idućoj godini političari neće biti naročito obljubljena vrsta u narodnim masama.

J kao jadikovke

Problemi svih fela i u poslovično nelirskim dušama mogli bi do neslućenih razmjera razbuktati plam pokojnoga Tina Ujevića i nagnati ih na brojne suvremene obrade njegove “Svakidašnje jadikovke”. Kako je teško imati stan, kako je teško imati hipoteku, a biti posve nesolventan/ I biti mlad, nezaposlen, i nemati dovoljno para, ni za drogu, ni za kamatara… Tko zna; možda kome baš visokoprofitabilna poezija ponudi izlaz iz bankrota?

K kao kasice

Kad presuše tekući, devizni i žiroračuni, čarape, štramci, bakin račun u posmrtnoj primoći i tatina vezana štednja, nemojte očajavati. Nada, naime, postoji, dok god su nenačete dječje kasice. Čak i kad njima ugledate dno, svakom roditelju ostaju na raspolaganju sama djeca i njihov poduzetnički potencijal. Bilo da je riječ o prošnji na obližnjem semaforu ili o angažiranju istih u kampanji “od vrata do vrata”, riječ je o legitimnim kriznim mjerama kad je u pitanju obiteljska egzistencija i goli opstanak.

L kao Lazar

Biblijski siromah koji je uzalud prosio pred vratima škrtog bogataša mogao bi postati amblematski lik u nadolazećem vremenu. Lazar je, kao što znamo, na posljetku ipak dobro prošao jer ga je Isus uskrisio nakon što je gladan i bolestan umro od gube. Netko je onomad rekao da nam u novoj godini trebaju baš takvi spasitelji, oni koji doslovce znaju hodati po vodi. Ovi naši, kako vidimo, prateći afere koje se danomice smjenjuju, kao da ne znaju ni po ledu.

M kao moral

Nebrojene afere što svjedoče o golemoj marćapiji u nedavnoj prošlosti, te učestala uhićenja nestašnih dugoprstića, nastavit će – nadajmo se – barometar dužnosničkog morala dizati iz dugogodišnjeg minusa prema pozitivnoj nuli. Pokažu li represivni organi da u sankcioniranju kriminala i korupcije nisu nedodirljivi ni bivši kapetani (momčadi ili jahti), moral u politici bi od misaone imenice konačno mogao postati opipljiva kategorija.

N kao novine

Novine u neizvjesnim vremenima postaju osnovni orijentir za preživljavanje i lakše snalaženje u društvenim procesima. Kupujte, dakle, novine čak i ako vas stišće besparica. Kupujte novine kako biste lakše pronašli novi posao. Kupujte novine i kad vas ljute jer ne nose dobre vijesti.Kupujte novine jer ćete lakše preživjeti nedaće. Kupujte novine kako biste saznali tko nedaće nije preživio… Tisuću je dobrih razloga da nastavite kupovati novine.

O kao opanci ili obojci

Bilo da ih tumačite kao simbol povratka selu, prirodi i ekomaterijalima ili kao plijen koji treba podijeliti nakon odsudne bitke, prastaro nožno ruho u tekućoj će godini biti znakovit pojam. Mnogi će se besposlen Hrvat u potrazi za hranom vratiti rodnom kraju, a mnogi će recesiji pljunuti u lice te joj glasno poručiti: dođi bliže, bestidnice, pa kom obojci, kom opanci! Kad je o srčanosti riječ, nema te krize koja može prkositi Hrvatima.

P kao plin

Od prvoga je siječnja, ako niste znali, plin 15 posto skuplji, a poskupljenje svakog energenta siguran je uvod u cijeli val drugih skupoća. Da ni to nije najgore što se može dogoditi, opominje nas lanjski scenarij s ruskim zatvaranjem plinovoda zbog spora s Ukrajinom, nakon čega se pola Europe treslo od straha i studeni. Ako u svakom zlu tražite neko dobro, onda se držite vedrog plinskog poučka: ipak je bolje da nam ga Rusi zatvore nego da nam ga Nijemci puste.

R kao rebalans

Rebalans proračuna za ovu godinu – nije tajna – prenapuhan je za cca 20 milijardi kuna. Rezanje proračunskih troškova u tom iznosu Kosoričinu Vladu čeka najkasnije do svibnja, a nakon toga neka i njima i nama dragi Bog pomogne. Balansiranje na žici ponad ponora odavno je naša nacionalna disciplina, no rebalansiranje obično postaje izlišno kad jednom ponestane − žice.

S kao sezona

Turistička sezona 2010. već sad ima epitete presudne, a već za koji mjesec mogla bi priskrbiti i karakteristike “spasonosne”. Bez nekih posebnih zasluga, do proljeća će još postati i “mirakulozna”. Do zbrajanja deviznog inkasa, međutim, još je čitava vječnost, u kojoj se ufamo da strani turisti neće propustiti šansu da postanu hrvatski čudotvorci.

Š kao špigete

Sjećate li se one scene iz filma “Potjera za zlatom”, kad Charlie Chaplin jede kuhanu cipelu i kao tjesteninu na vilicu mota vezice? Taj lik što je vječno tužan, ali ne gubi nadu, taj klošar što parodira vlastitu nesreću i smije joj se u lice kao da iznova postaje globalni junak našeg doba. Zato: kad vam nestane špageta, sjetite se špigeta. Ne morate biti Ana Ugarković za tu vrstu imaginacije.

T kao topnički dnevnici

Indiana Jones traži izgubljeni kovčeg, templari sveti Gral, Marcel Proust izgubljeno vrijeme, a Haag topničke dnevnike. Riječ je o velikim, literarnim, potragama koje su listom same sebi smisao. Haaško traganje će jamačno još potrajati, a jednako tako i domovinske pokazne vježbe po stanovima nedužnih ratnih topnika.

V kao vanjski dug

Spasa nam nema, a propasti ne možemo – glasi poučak pokojnog Nikole Pašića o nemogućnosti bankrota države. Lijepo je biti svjestan te balkanske istine u trenutku kad vanjski dug planira u potpunosti pojesti BDP i kad više nema nikakvih zaliha u državnoj riznici. Tješimo se i činjenicom da je Grčka još uvijek dužnija od nas. Kao i spoznajom da je “Titanic” također slovio kao nepotopiv.

Z kao Zapata, Emiliano

Legendarni borac protiv feudalaca i reakcionarnih vlasti Meksika, koji je jahao s Panchom Villom i bio veliki agrarni reformator početkom prošlog stoljeća, nakon poraza Damira Kajina na predsjedničkim izborima nema više ni približnog hrvatskog pandana. Situacija je, međutim, takva da bi nam mogao zatrebati. Poglavito ne ukinu li ubrzo u Saboru bezočni Zakon o golfu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON RAZILAŽENJA ALKOHOLNIH PARA, pokušali SMO predvidjeti pojave i događaje koji će dominirati U 2010. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-01-04 13:31:09 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-01-04 13:43:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-01-04 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/01/04/Novosti/KOSOR_PRESS6-081209.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x455" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7909287 Threads: 2 Questions: 1649863059 Slow queries: 4904629 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111757555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/putokaz-za-2010-bratstvo-hdz-a-i-sdp-a-za-cupanje-kola-iz-blata-82990 [printLink] => /vijesti/hrvatska/putokaz-za-2010-bratstvo-hdz-a-i-sdp-a-za-cupanje-kola-iz-blata-82990?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 77496 [name] => godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => godina [link] => /tag/godina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON RAZILAŽENJA ALKOHOLNIH PARA, pokušali SMO predvidjeti pojave i događaje koji će dominirati U 2010. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PUTOKAZ ZA 2010.: Bratstvo HDZ-a i SDP-a za čupanje kola iz blata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-20-52-05-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/04/Novosti/KOSOR_PRESS6-081209.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/04/Novosti/KOSOR_PRESS6-081209.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca

U što smo zakoračili i čemu se imamo nadati nakon što se raziđu alkoholne pare i dim od petardi? Ima li izgleda da ćemo godinu premostiti bez pomoći Jure Radića ili će nas odustajanje od pelješkoga mosta i sličnih projekata sve povući u bezdan, s kolutom za spašavanje oko gologa struka?

Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca.

A kao apstinencija

Masovna apstinencija od luksuza, novih automobila i svih oblika prekomjernog trošenja u nastupajućoj godini po svima je izvjesnija od spasa nacionalnog standarda. Njima će se jamačno pridružiti i nastavak apstinencije od biračkih kutija u drugome krugu predsjedničkih izbora.

Rijetka apstinencija kojoj se nećete morati pokoriti zbog više sile jest ona od seksa. Tko može, neka na tom planu lijepo kompenzira sve druge apstinencije.

B kao Bruxelles

Bez obzira na to definirate li ga kao nastavak dominacije slova B nad Hrvatima − Budimpešta, Beč, Beograd… − ili kao puko sjedište eurobirokracije, ovaj belgijski grad bit će nam sve svjetlija lanterna u bliskoj budućnosti. Ušli smo u godinu koja bi po mnogim proročanstvima mogla biti jedna od posljednjih – a prema krajnjim optimistima i zadnja − da je provodimo izvan Europske unije. No, kako na optimiste u posljednje vrijeme svi malo čudno gledaju, zadržimo Bruxelles ipak na razumnoj distanciji.

C kao Caritas

U eri gospodarskoga kraha i galopirajuće nezaposlenosti, fensi restorane mnogi će zamijeniti pučkim kuhinjama, a ekskluzivne butike Caritasom. Ne ufamo se, naravno, kako će ta tužna sudba spopasti većinu proračunskih korisnika ili članova dužnosničko-političke elite. I ubuduće će prvi stradavati privatni i proizvodni sektor, proklinjući kapitalizam kojemu je najčvršći stup stara etatistička parola: država je najsigurniji poslodavac.

D kao digitalno doba

Siđite s krovova i postanite dio digitalnog doba! – kliču nam odavno junaci Vladinih promidžbenih spotova, najavljujući potpuni prelazak na digitalni televizijski signal do 2011. Sudeći po manjku proračunskih sredstava za tu namjenu, mnogi bi u očekivanju HD signala na ekranima u zadanom roku umjesto s krovova mogli prije sići s uma. No, barem će Vladin Ured za e-Hrvatsku svoj raison d’ etre produljiti za još neko vrijeme.

E kao ekonomija

Kako udžbenička definicija ekonomije glasi “ukupnost čovjekova djelovanja na održanju i unapređivanju materijalne egzistencije”, ne treba biti Nostradamus za procjenu da će rečena znanost u godini pred nama doživjeti pravi procvat. Nažalost, ne na kolektivnom, nego na obiteljsko-individualnom planu. Đuro Popijač sa suradnicima mogao bi konačno početi učiti od dokazanih virtuoza te kućne discipline: Croata ordinariusa domesticusa.

F kao fantazije

Kad su ljudi prikraćeni za organoleptičke, modne i druge zemaljske užitke, u pravilu se okreću užicima duha. Mašta, fantazije i svi oblici mentalnih kreacija mogli bi tako eksplodirati u razdoblju pred nama, za dišpet materijalnoj krizi. Situacija je, riječju, idealna za razvoj kulturnog života nacije, a tragom starog poučka: kad crijeva krulje, ni muze ne šute.

G kao gripa

Nakon ptičje i svinjske, u novoj godini žudno iščekujemo i novu vrstu smrtonosne gripe. Sukladno kolektivnom osjećaju jeze, bilo bi idealno kad bi novi virus bio pčelinjeg ili mačjeg soja. To bi jamčilo brzo širenje i masovnost zaraze, te dobru prodaju cjepiva svjetskih farmaceutskih kuća. Kakva će to, uostalom, biti godina katastrofe izbjegnemo li još jednom obećanu pandemiju?

H kao harač

Krizni porez ili harač trebao bi u studenom prestati otkidati od naših plaća i penzija dio legitimne zarade. No, iako mu koncem 2010. istječe zakonski rok, valja biti hlebinac kako bi se vjerovalo da će naši politički stratezi osmisliti bolji i pravedniji način za popunjavanje rupa u proračunu. Štoviše, izgledniji su još brutalniji modeli porezne politike u obliku poreza na zrak, poreza na porez ili poreza na crne i plave oči. Porazno, kako god okrenete.

I kao izbori

Trauma jednih izbora još nije završila, a nije isključeno da ćemo u šokovima bremenitoj godini proći kroz još jednu iste vrste. Ekonomska nestabilnost obično ide pod ruku s onom političkom, pa Kosoričinoj Vladi mnogi proriču kratak rok, bez obzira na najavljenu rekonstrukciju. Alternativa prijevremenim izborima je formiranje velike koalicije između SDP-a i HDZ-a, te njihov združeni pothvat za čupanje kola iz blata. Kako god se ta priča završila, u idućoj godini političari neće biti naročito obljubljena vrsta u narodnim masama.

J kao jadikovke

Problemi svih fela i u poslovično nelirskim dušama mogli bi do neslućenih razmjera razbuktati plam pokojnoga Tina Ujevića i nagnati ih na brojne suvremene obrade njegove “Svakidašnje jadikovke”. Kako je teško imati stan, kako je teško imati hipoteku, a biti posve nesolventan/ I biti mlad, nezaposlen, i nemati dovoljno para, ni za drogu, ni za kamatara… Tko zna; možda kome baš visokoprofitabilna poezija ponudi izlaz iz bankrota?

K kao kasice

Kad presuše tekući, devizni i žiroračuni, čarape, štramci, bakin račun u posmrtnoj primoći i tatina vezana štednja, nemojte očajavati. Nada, naime, postoji, dok god su nenačete dječje kasice. Čak i kad njima ugledate dno, svakom roditelju ostaju na raspolaganju sama djeca i njihov poduzetnički potencijal. Bilo da je riječ o prošnji na obližnjem semaforu ili o angažiranju istih u kampanji “od vrata do vrata”, riječ je o legitimnim kriznim mjerama kad je u pitanju obiteljska egzistencija i goli opstanak.

L kao Lazar

Biblijski siromah koji je uzalud prosio pred vratima škrtog bogataša mogao bi postati amblematski lik u nadolazećem vremenu. Lazar je, kao što znamo, na posljetku ipak dobro prošao jer ga je Isus uskrisio nakon što je gladan i bolestan umro od gube. Netko je onomad rekao da nam u novoj godini trebaju baš takvi spasitelji, oni koji doslovce znaju hodati po vodi. Ovi naši, kako vidimo, prateći afere koje se danomice smjenjuju, kao da ne znaju ni po ledu.

M kao moral

Nebrojene afere što svjedoče o golemoj marćapiji u nedavnoj prošlosti, te učestala uhićenja nestašnih dugoprstića, nastavit će – nadajmo se – barometar dužnosničkog morala dizati iz dugogodišnjeg minusa prema pozitivnoj nuli. Pokažu li represivni organi da u sankcioniranju kriminala i korupcije nisu nedodirljivi ni bivši kapetani (momčadi ili jahti), moral u politici bi od misaone imenice konačno mogao postati opipljiva kategorija.

N kao novine

Novine u neizvjesnim vremenima postaju osnovni orijentir za preživljavanje i lakše snalaženje u društvenim procesima. Kupujte, dakle, novine čak i ako vas stišće besparica. Kupujte novine kako biste lakše pronašli novi posao. Kupujte novine i kad vas ljute jer ne nose dobre vijesti.Kupujte novine jer ćete lakše preživjeti nedaće. Kupujte novine kako biste saznali tko nedaće nije preživio… Tisuću je dobrih razloga da nastavite kupovati novine.

O kao opanci ili obojci

Bilo da ih tumačite kao simbol povratka selu, prirodi i ekomaterijalima ili kao plijen koji treba podijeliti nakon odsudne bitke, prastaro nožno ruho u tekućoj će godini biti znakovit pojam. Mnogi će se besposlen Hrvat u potrazi za hranom vratiti rodnom kraju, a mnogi će recesiji pljunuti u lice te joj glasno poručiti: dođi bliže, bestidnice, pa kom obojci, kom opanci! Kad je o srčanosti riječ, nema te krize koja može prkositi Hrvatima.

P kao plin

Od prvoga je siječnja, ako niste znali, plin 15 posto skuplji, a poskupljenje svakog energenta siguran je uvod u cijeli val drugih skupoća. Da ni to nije najgore što se može dogoditi, opominje nas lanjski scenarij s ruskim zatvaranjem plinovoda zbog spora s Ukrajinom, nakon čega se pola Europe treslo od straha i studeni. Ako u svakom zlu tražite neko dobro, onda se držite vedrog plinskog poučka: ipak je bolje da nam ga Rusi zatvore nego da nam ga Nijemci puste.

R kao rebalans

Rebalans proračuna za ovu godinu – nije tajna – prenapuhan je za cca 20 milijardi kuna. Rezanje proračunskih troškova u tom iznosu Kosoričinu Vladu čeka najkasnije do svibnja, a nakon toga neka i njima i nama dragi Bog pomogne. Balansiranje na žici ponad ponora odavno je naša nacionalna disciplina, no rebalansiranje obično postaje izlišno kad jednom ponestane − žice.

S kao sezona

Turistička sezona 2010. već sad ima epitete presudne, a već za koji mjesec mogla bi priskrbiti i karakteristike “spasonosne”. Bez nekih posebnih zasluga, do proljeća će još postati i “mirakulozna”. Do zbrajanja deviznog inkasa, međutim, još je čitava vječnost, u kojoj se ufamo da strani turisti neće propustiti šansu da postanu hrvatski čudotvorci.

Š kao špigete

Sjećate li se one scene iz filma “Potjera za zlatom”, kad Charlie Chaplin jede kuhanu cipelu i kao tjesteninu na vilicu mota vezice? Taj lik što je vječno tužan, ali ne gubi nadu, taj klošar što parodira vlastitu nesreću i smije joj se u lice kao da iznova postaje globalni junak našeg doba. Zato: kad vam nestane špageta, sjetite se špigeta. Ne morate biti Ana Ugarković za tu vrstu imaginacije.

T kao topnički dnevnici

Indiana Jones traži izgubljeni kovčeg, templari sveti Gral, Marcel Proust izgubljeno vrijeme, a Haag topničke dnevnike. Riječ je o velikim, literarnim, potragama koje su listom same sebi smisao. Haaško traganje će jamačno još potrajati, a jednako tako i domovinske pokazne vježbe po stanovima nedužnih ratnih topnika.

V kao vanjski dug

Spasa nam nema, a propasti ne možemo – glasi poučak pokojnog Nikole Pašića o nemogućnosti bankrota države. Lijepo je biti svjestan te balkanske istine u trenutku kad vanjski dug planira u potpunosti pojesti BDP i kad više nema nikakvih zaliha u državnoj riznici. Tješimo se i činjenicom da je Grčka još uvijek dužnija od nas. Kao i spoznajom da je “Titanic” također slovio kao nepotopiv.

Z kao Zapata, Emiliano

Legendarni borac protiv feudalaca i reakcionarnih vlasti Meksika, koji je jahao s Panchom Villom i bio veliki agrarni reformator početkom prošlog stoljeća, nakon poraza Damira Kajina na predsjedničkim izborima nema više ni približnog hrvatskog pandana. Situacija je, međutim, takva da bi nam mogao zatrebati. Poglavito ne ukinu li ubrzo u Saboru bezočni Zakon o golfu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/putokaz-za-2010-bratstvo-hdz-a-i-sdp-a-za-cupanje-kola-iz-blata-82990 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8cdcc7449b0ae2a725d5f303b0d091e503ae7001 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PUTOKAZ+ZA+2010.%3A+Bratstvo+HDZ-a+i+SDP-a++za+%C4%8Dupanje+kola+iz+blata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fputokaz-za-2010-bratstvo-hdz-a-i-sdp-a-za-cupanje-kola-iz-blata-82990 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fputokaz-za-2010-bratstvo-hdz-a-i-sdp-a-za-cupanje-kola-iz-blata-82990 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON RAZILAŽENJA ALKOHOLNIH PARA, pokušali SMO predvidjeti pojave i događaje koji će dominirati U 2010. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNAKON RAZILAŽENJA ALKOHOLNIH PARA, pokušali SMO predvidjeti pojave i događaje koji će dominirati U 2010.

PUTOKAZ ZA 2010.: Bratstvo HDZ-a i SDP-a za čupanje kola iz blata

Piše PSD.
4. siječnja 2010. - 14:31
Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala ruka Tvorca

U što smo zakoračili i čemu se imamo nadati nakon što se raziđu alkoholne pare i dim od petardi? Ima li izgleda da ćemo godinu premostiti bez pomoći Jure Radića ili će nas odustajanje od pelješkoga mosta i sličnih projekata sve povući u bezdan, s kolutom za spašavanje oko gologa struka?

Točno u ponoć na Silvestrovo bacili smo grah na tamjan kako bismo doznali pojmove koji će dominirati godinom. Rezultati su pred vama, kronološki poredani, onako kako ih je ispisala r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:52