stdClass Object ( [id] => 283640 [title] => Pupovac o prekinutom intervjuu: Ovo je loše za hrvatsku javnost [alias] => pupovac-o-prekinutom-intervjuu-ovo-je-lose-za-hrvatsku-javnost [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dnevnik Nove TV u utorak izazvao je velike kontroverzije u hrvatskoj javnosti, prije svega zbog neobičnog postupanja voditeljice Romine Knežić. Referirajući se na jednu od najaktualnijih tema današnjeg hrvatskog trenutka – odluku Gradskog vijeća Vukovara o ukidanju službene dvojezičnosti u tom gradu te međuetničke i međudržavne tenzije koje su proizišle iz takve odluke – voditeljica je u emisiju pozvala predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Pozvala čovjeka i – oduzela mu riječ.

Sporni trenutak dogodio se kada je na novinarkin upit o tome kako razumije sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, Pupovac odgovorio retoričkim protupitanjem, pozivajući novinarku da zamisli situaciju 1946., 1947. ili 1948. godine kada bi netko u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom (stratišta u Drugom svjetskom ratu na kojima je ustaški režim pobio desetke tisuća hrvatskih Srba, op. D.P.) rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi.

Pupovac je potom takvu hipotetičnu situaciju usporedio s današnjom situacijom Vukovara u kojem se 20 godina nakon rata pokušava “obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati - ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti, jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga”.
Novinarka je na to nekoliko puta spomenula kako je ovo 2015. godina i naglo završila razgovor, čime je vodećeg predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj spriječila da izloži svoje viđenje mogućih posljedica koje bi ovakva ishitrena odluka vukovarskog Gradskog vijeća mogla imati na odnose dvaju naroda ne samo u
Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Stoga smo, dan nakon sporne emisije, nazvali predsjednika Srpskog narodnog vijeća da nam prokomentira rijetko viđen postupak novinarke Nove TV.

- Novinarka je zbog nekog razloga postupila prilično neprijateljski prema svojem gostu, ne dopuštajući odgovore, i u konačnici naprasnim prekidom emisije usred odgovora de facto me otjerala iz studija – kaže Pupovac, te nastavlja:

- Mogu reći: lako za mene, ali to stvara veoma loš primjer za ionako opterećenu javnost, za ljude ionako opterećene brojnim negativnim stavovima koji se u posljednje vrijeme potenciraju. Zbog svojeg neprofesionalnog djelovanja novinarka je prouzročila veliku štetu za hrvatsku javnost i pravo te javnosti da bude informirana, posebno o tako osjetljivim i važnim stvarima kao što su ostvarivanje prava manjina, u ovom slučaju o ćirilićnom pismu.

- Jeste li u Dnevniku Nove TV mislili o tome još ponešto kazati, prije nego što ste bili prekinuti?
- Bilo je više toga što sam mislio reći, ali nažalost u našoj javnosti ne postoji prostor da se o tome govori mirno i trezveno.

Umjesto toga, u našoj javnosti se govori na temelju zauzetih stavova i političkih rovova, pa mi je to ozbiljna pouka gdje trebam, a gdje ne trebam sudjelovati, odnosno koji mediji su vrijedni javnog poštovanja, a koji nisu.

U svakom slučaju, puno je stvari u vezi sa ćirilicom koje nas mogu dijeliti, a ja bih volio da počnemo razgovarati o tome što je to što nas ne bi trebalo dijeliti. Ali nisam siguran da u našoj javnosti u ovom trenutku postoji prostor za to. Jer na sceni su gospodari podjela, čak i kada zazivaju zajedništvo. Jedino ako ne misle na neku određenu zajednicu – zaključuje Pupovac.

Damir Pilić

Razgovor Romine Knežić i Milorada Pupovca

KNEŽIĆ: Gospodine Pupovac, ništa od dvojezičnih ploča u Vukovaru. I što sada - krenuti u dijalog ili žestoku retoriku i međusobna optuživanja?
PUPOVAC: Što se tiče žestoke retorike, to s naše strane, sa strane institucija i predstavnika srpske nacionalne manjine, sigurno neće uslijediti. To ne treba ni nama, ne treba ni ovoj zemlji. Treba poštivanje Ustava.
KNEŽIĆ: A dvjema državama?
PUPOVAC: Ne treba ni dvjema državama. Dvije države trebaju pronaći način da uspostave dijalog i da ne narušavaju ionako krhko povjerenje.
KNEŽIĆ: Jeste li očekivali jučer ovakvu odluku?
PUPOVAC: Da, očekivali smo, jer se vidjelo da su predstavnici gradskog vijeća, većine, HDZ-a i partnera odlučili da se ne konzultiraju ni sa kim, da ne uvaže ničije mišljenje i da po vlastitoj volji i pameti donesu statut koji je u sukobu s Ustavom, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, s presudom Ustavnog suda o istoj stvari, u sukobu s obvezama koje je RH preuzela kao članica EU i drugih međunarodnih organizacija.
KNEŽIĆ: Dobro, koji bi model vama bio prihvatljiv, kako i u kojem razdoblju uvesti dvojezične ploče u Vukovaru?
PUPOVAC: To treba sjesti i razgovarati s institucijama i predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru. To se nije napravilo nego se silovalo jednostranim postupcima i zapravo je statutom ozvaničeno ono što je kampanjom protiv ćirilice u protekle dvije godine činjeno.
KNEŽIĆ: Kada vi, osobno, mislite da će profunkcionirati dvojezičnost u Vukovaru?
PUPOVAC: Nije samo problem dvojezičnosti u Vukovaru. Ovo je problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji. Ovo je problem za toleranciju u cijeloj zemlji.
KNEŽIĆ: Istina, ali danas pričamo u Vukovaru.
PUPOVAC: Ali to ima reperkusije na cijelu zemlju.
KNEŽIĆ: Dobro, krenimo od Vukovara.
PUPOVAC: O tome ne izvještava samo lokalni radio ili regionalna televizija. To je nacionalni problem i on se reflektira i oslikava na ukupno stanje, ne samo na grad Vukovar. I to predstavlja ozbiljan problem za zemlju.
KNEŽIĆ: Najavili ste kako ćete se obratiti Vijeću Europe oko ovog slučaja. Treba li preskočiti hrvatske institucije?
PUPOVAC: Što se tiče hrvatskih institucija, mi smo se obraćali do sada i obratit će se Vijeće srpske nacionalne manjine ministarstvu, ako treba obratit će se i Ustavnom sudu, ali ono što za nas postaje problem jest da se temeljni akti koje je RH potpisala, kao što je Konvencija o pravima nacionalnih manjina Vijeća Europe, kao što su preporuke OESS-a, kao što su obaveze koje je Hrvatska preuzela
Pristupnim ugovorom, krše.
KNEŽIĆ: Dobro, to se ne poštuje, tko je kriv? Nitko neće biti kažnjen.
PUPOVAC: Pa u ovoj zemlji se očito kažnjava vrlo selektivno.
KNEŽIĆ: A imate li vi razumijevanja za hrvatsku stranu kad se govori udvojezičnosti, da uzmemo u obzir vukovarsku traumu?
PUPOVAC: Mogu ja vas nešto pitati?
KNEŽIĆ: Ne, mi vas pitamo.
PUPOVAC: Ja ću vama odgovoriti na to pitanje, ali ću vas pitati jednu stvar.
KNEŽIĆ: Mi vas pitamo, gospodine Pupovac.
PUPOVAC: Zamislite situaciju 1946., 1947. ili 1948. godine da je netko u Novskoj ili Jasenovcu rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Ili u Glini, Jadovnom ili na ne znam kojem drugom mjestu.
KNEŽIĆ: Vratimo se u 2015. godinu, gospodine Pupovac.
PUPOVAC: Zamislite situaciju u kojoj ćete 20 godina nakon rata obnavljati ratnu atmosferu, u kojoj ćete kazati - ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti, jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga. Ja mislim da je neophodno da se razgovara.
KNEŽIĆ: Gospodine Pupovac, mi smo u 2015. godini. Hvala vam lijepa na gostovanju u Dnevniku Nove TV.
PUPOVAC: Hvala Vama.

Nova TV: Gost je skretao s teme

Na molbu Slobodne Dalmacije da nam prokomentiraju postupak svoje voditeljice, iz Službe za odnose s javnošću Nove TV dobili smo odgovor koji potpisuje PR menadžerica Lidija Bukovac:

“Voditeljica Dnevnika Nove TV je svojim moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju. S obzirom da je sugovornik kontinuirano skretao s teme, voditeljica je morala razgovor u određenom trenutku privesti kraju jer podsjećamo, radi se o programu uživo u sklopu informativne emisije koja se bavi i drugim temama mimo navedene. Kao i mnogo puta do sada gospodin Pupovac će i dalje biti relevantan i cijenjen gost u studiju Nove TV.”

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pupovac i Romina Knežić u studiju Nove TV za razgovora na temu uvođenja ćirilice u Vukovaru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dnevnik Nove TV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-20 10:31:10 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-20 13:18:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-20 13:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15603 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/08/20/Novosti/Romina.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "630x360" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15092967 Threads: 3 Questions: 3159653987 Slow queries: 7065827 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235141767 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pupovac-o-prekinutom-intervjuu-ovo-je-lose-za-hrvatsku-javnost-283640 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pupovac-o-prekinutom-intervjuu-ovo-je-lose-za-hrvatsku-javnost-283640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 506196 [name] => miloradpupovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miloradpupovac [link] => /tag/miloradpupovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pupovac i Romina Knežić u studiju Nove TV za razgovora na temu uvođenja ćirilice u Vukovaru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dnevnik Nove TV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pupovac o prekinutom intervjuu: Ovo je loše za hrvatsku javnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-01-40-22-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/20/Novosti/Romina.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/20/Novosti/Romina.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dnevnik Nove TV u utorak izazvao je velike kontroverzije u hrvatskoj javnosti, prije svega zbog neobičnog postupanja voditeljice Romine Knežić. Referirajući se na jednu od najaktualnijih tema današnjeg hrvatskog trenutka – odluku Gradskog vijeća Vukovara o ukidanju službene dvojezičnosti u tom gradu te međuetničke i međudržavne tenzije koje su proizišle iz takve odluke – voditeljica je u emisiju pozvala predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Pozvala čovjeka i – oduzela mu riječ.

Sporni trenutak dogodio se kada je na novinarkin upit o tome kako razumije sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, Pupovac odgovorio retoričkim protupitanjem, pozivajući novinarku da zamisli situaciju 1946., 1947. ili 1948. godine kada bi netko u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom (stratišta u Drugom svjetskom ratu na kojima je ustaški režim pobio desetke tisuća hrvatskih Srba, op. D.P.) rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi.

Pupovac je potom takvu hipotetičnu situaciju usporedio s današnjom situacijom Vukovara u kojem se 20 godina nakon rata pokušava “obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati - ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti, jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga”.
Novinarka je na to nekoliko puta spomenula kako je ovo 2015. godina i naglo završila razgovor, čime je vodećeg predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj spriječila da izloži svoje viđenje mogućih posljedica koje bi ovakva ishitrena odluka vukovarskog Gradskog vijeća mogla imati na odnose dvaju naroda ne samo u
Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Stoga smo, dan nakon sporne emisije, nazvali predsjednika Srpskog narodnog vijeća da nam prokomentira rijetko viđen postupak novinarke Nove TV.

- Novinarka je zbog nekog razloga postupila prilično neprijateljski prema svojem gostu, ne dopuštajući odgovore, i u konačnici naprasnim prekidom emisije usred odgovora de facto me otjerala iz studija – kaže Pupovac, te nastavlja:

- Mogu reći: lako za mene, ali to stvara veoma loš primjer za ionako opterećenu javnost, za ljude ionako opterećene brojnim negativnim stavovima koji se u posljednje vrijeme potenciraju. Zbog svojeg neprofesionalnog djelovanja novinarka je prouzročila veliku štetu za hrvatsku javnost i pravo te javnosti da bude informirana, posebno o tako osjetljivim i važnim stvarima kao što su ostvarivanje prava manjina, u ovom slučaju o ćirilićnom pismu.

- Jeste li u Dnevniku Nove TV mislili o tome još ponešto kazati, prije nego što ste bili prekinuti?
- Bilo je više toga što sam mislio reći, ali nažalost u našoj javnosti ne postoji prostor da se o tome govori mirno i trezveno.

Umjesto toga, u našoj javnosti se govori na temelju zauzetih stavova i političkih rovova, pa mi je to ozbiljna pouka gdje trebam, a gdje ne trebam sudjelovati, odnosno koji mediji su vrijedni javnog poštovanja, a koji nisu.

U svakom slučaju, puno je stvari u vezi sa ćirilicom koje nas mogu dijeliti, a ja bih volio da počnemo razgovarati o tome što je to što nas ne bi trebalo dijeliti. Ali nisam siguran da u našoj javnosti u ovom trenutku postoji prostor za to. Jer na sceni su gospodari podjela, čak i kada zazivaju zajedništvo. Jedino ako ne misle na neku određenu zajednicu – zaključuje Pupovac.

Damir Pilić

Razgovor Romine Knežić i Milorada Pupovca

KNEŽIĆ: Gospodine Pupovac, ništa od dvojezičnih ploča u Vukovaru. I što sada - krenuti u dijalog ili žestoku retoriku i međusobna optuživanja?
PUPOVAC: Što se tiče žestoke retorike, to s naše strane, sa strane institucija i predstavnika srpske nacionalne manjine, sigurno neće uslijediti. To ne treba ni nama, ne treba ni ovoj zemlji. Treba poštivanje Ustava.
KNEŽIĆ: A dvjema državama?
PUPOVAC: Ne treba ni dvjema državama. Dvije države trebaju pronaći način da uspostave dijalog i da ne narušavaju ionako krhko povjerenje.
KNEŽIĆ: Jeste li očekivali jučer ovakvu odluku?
PUPOVAC: Da, očekivali smo, jer se vidjelo da su predstavnici gradskog vijeća, većine, HDZ-a i partnera odlučili da se ne konzultiraju ni sa kim, da ne uvaže ničije mišljenje i da po vlastitoj volji i pameti donesu statut koji je u sukobu s Ustavom, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, s presudom Ustavnog suda o istoj stvari, u sukobu s obvezama koje je RH preuzela kao članica EU i drugih međunarodnih organizacija.
KNEŽIĆ: Dobro, koji bi model vama bio prihvatljiv, kako i u kojem razdoblju uvesti dvojezične ploče u Vukovaru?
PUPOVAC: To treba sjesti i razgovarati s institucijama i predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru. To se nije napravilo nego se silovalo jednostranim postupcima i zapravo je statutom ozvaničeno ono što je kampanjom protiv ćirilice u protekle dvije godine činjeno.
KNEŽIĆ: Kada vi, osobno, mislite da će profunkcionirati dvojezičnost u Vukovaru?
PUPOVAC: Nije samo problem dvojezičnosti u Vukovaru. Ovo je problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji. Ovo je problem za toleranciju u cijeloj zemlji.
KNEŽIĆ: Istina, ali danas pričamo u Vukovaru.
PUPOVAC: Ali to ima reperkusije na cijelu zemlju.
KNEŽIĆ: Dobro, krenimo od Vukovara.
PUPOVAC: O tome ne izvještava samo lokalni radio ili regionalna televizija. To je nacionalni problem i on se reflektira i oslikava na ukupno stanje, ne samo na grad Vukovar. I to predstavlja ozbiljan problem za zemlju.
KNEŽIĆ: Najavili ste kako ćete se obratiti Vijeću Europe oko ovog slučaja. Treba li preskočiti hrvatske institucije?
PUPOVAC: Što se tiče hrvatskih institucija, mi smo se obraćali do sada i obratit će se Vijeće srpske nacionalne manjine ministarstvu, ako treba obratit će se i Ustavnom sudu, ali ono što za nas postaje problem jest da se temeljni akti koje je RH potpisala, kao što je Konvencija o pravima nacionalnih manjina Vijeća Europe, kao što su preporuke OESS-a, kao što su obaveze koje je Hrvatska preuzela
Pristupnim ugovorom, krše.
KNEŽIĆ: Dobro, to se ne poštuje, tko je kriv? Nitko neće biti kažnjen.
PUPOVAC: Pa u ovoj zemlji se očito kažnjava vrlo selektivno.
KNEŽIĆ: A imate li vi razumijevanja za hrvatsku stranu kad se govori udvojezičnosti, da uzmemo u obzir vukovarsku traumu?
PUPOVAC: Mogu ja vas nešto pitati?
KNEŽIĆ: Ne, mi vas pitamo.
PUPOVAC: Ja ću vama odgovoriti na to pitanje, ali ću vas pitati jednu stvar.
KNEŽIĆ: Mi vas pitamo, gospodine Pupovac.
PUPOVAC: Zamislite situaciju 1946., 1947. ili 1948. godine da je netko u Novskoj ili Jasenovcu rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Ili u Glini, Jadovnom ili na ne znam kojem drugom mjestu.
KNEŽIĆ: Vratimo se u 2015. godinu, gospodine Pupovac.
PUPOVAC: Zamislite situaciju u kojoj ćete 20 godina nakon rata obnavljati ratnu atmosferu, u kojoj ćete kazati - ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti, jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga. Ja mislim da je neophodno da se razgovara.
KNEŽIĆ: Gospodine Pupovac, mi smo u 2015. godini. Hvala vam lijepa na gostovanju u Dnevniku Nove TV.
PUPOVAC: Hvala Vama.

Nova TV: Gost je skretao s teme

Na molbu Slobodne Dalmacije da nam prokomentiraju postupak svoje voditeljice, iz Službe za odnose s javnošću Nove TV dobili smo odgovor koji potpisuje PR menadžerica Lidija Bukovac:

“Voditeljica Dnevnika Nove TV je svojim moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju. S obzirom da je sugovornik kontinuirano skretao s teme, voditeljica je morala razgovor u određenom trenutku privesti kraju jer podsjećamo, radi se o programu uživo u sklopu informativne emisije koja se bavi i drugim temama mimo navedene. Kao i mnogo puta do sada gospodin Pupovac će i dalje biti relevantan i cijenjen gost u studiju Nove TV.”

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pupovac-o-prekinutom-intervjuu-ovo-je-lose-za-hrvatsku-javnost-283640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=737a43b4387eddc38510934632fd2000c9019fd8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pupovac+o+prekinutom+intervjuu%3A+Ovo+je+lo%C5%A1e+za+hrvatsku+javnost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpupovac-o-prekinutom-intervjuu-ovo-je-lose-za-hrvatsku-javnost-283640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpupovac-o-prekinutom-intervjuu-ovo-je-lose-za-hrvatsku-javnost-283640 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pupovac i Romina Knežić u studiju Nove TV za razgovora na temu uvođenja ćirilice u Vukovaru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dnevnik Nove TV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDnevnik Nove TV

Pupovac o prekinutom intervjuu: Ovo je loše za hrvatsku javnost

Piše PSD.
20. kolovoza 2015. - 15:29

Dnevnik Nove TV u utorak izazvao je velike kontroverzije u hrvatskoj javnosti, prije svega zbog neobičnog postupanja voditeljice Romine Knežić. Referirajući se na jednu od najaktualnijih tema današnjeg hrvatskog trenutka – odluku Gradskog vijeća Vukovara o ukidanju službene dvojezičnosti u tom gradu te međuetničke i međudržavne tenzije koje su proizišle iz takve odluke – voditeljica je u emisiju pozvala predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Pozvala čovjeka i – oduzela mu riječ.

Sporni trenutak dogodio se kada je na novinarkin upit o tome kako razumije sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, Pupovac odgovorio retoričkim protupitanjem, pozivajući novinarku da zamisli situaciju 1946., 1...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:40