stdClass Object ( [id] => 115805 [title] => Pukanićevim i Franjićevim ubojicama 150 godina zatvora (FOTO) [alias] => pukanicevim-i-franjicevim-ubojicama-150-godina-zatvora-foto [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => PRESUDA:

Nakon više od devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas su Robert Matanić, njegov bratić Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović proglašeni krivima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine.

Robert Matanić dobio je 33 godine zatvora, a Luka Matanić i Amir Mafalani po 16 godina zatvora. Slobodan Đurović osuđen je na 15, a Bojan Gudurić na 30 godina zatvora.

Željko Milovanović, kojem se jedinom sudilo u odsustvu, jer se protiv njega u Beogradu također vodi postupakza ubojstvo Pukanića i Franjića, dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina zatvora.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Robert Matanić na poticaj Slobodana Đurovića organizirao grupu radi počinjenja ubojstva iz koristoljublja tj. teškog ubojstva.

Grupi su pripadala ostala četvorica - Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Bojan Gudurić.

Robert Matanić je osuđen radi organizacije teškog ubojstva, Luka Matanić i Mafalani za pomaganje, a Milovanović i Gudurić kao izravni izvršitelji. Milovanović je proglašen krivim zato što je aktivirao eksplozivnu napravu koja je bila na skuteru postavljenom pored Pukanićeva automobila Lexusa dok je Gudurić s krova Palmotićeve 3 naoružan snajperom s optičkim nišanom bio spreman dovršiti djelo ako Pukanić slučajno ne bi bio ubijen u eksploziji.

Sud šestorku ipak nije osudio za udruživanje u zločinačku organizaciju nego za blaži oblik tog djela jer nije za to nije bilo dokaza. Na početku obrazloženja presude sutkinja Ivana Kršul istaknula je da nije utvrđen ni motiv kao ni krajnji naručitelji ovog teškog ubojstva.

(jl)

Potresena Sina Karli: Treba otkriti tko je naručio Pukijevo ubojstvo

Srećko Jurdana i Sina Karli, dugogodišnji suradnici i prijatelji ubijenog Ive Pukanića, danas su u Koprivnici prokomentirali presudu ubojicama Nike Franjića i Ive Pukanića.

Priliku za komentar dobili su tijekom otvaranja izložbe Pukanićevih fotografija Boje života koja je u Koprivnici otvorena u povodu Dana grada.

- Nismo zadovoljni presudom Pukijevim ubojicama. Na putu za Koprivnicu smo na radiju čuli da je glavni organizator i sudionik ubojstva Slobodan Đurović dobio tek 15 godina zatvora što je iznimno malo - rekao je kolumnist Nacionala Srećko Jurdana, Pukanićev dugogodišnji suradnik, i dodao kako se i dalje ne zna tko je naručitelj ubojstva, što je možda i najvažnije pitanje.

- Jako je važno da se do kraja otkriju podaci o Pukanićevom ubojstvu, ne samo za Hrvatsku i zadovoljenje pravde nego cijelu regiju - naglasio je Jurdana.

Na otvorenju izložbe prisutnima se obratila i Sina Karli, donedavna glavna urednica Nacionala i članica Uprave društva NCL Media grupe.

- Danas kada je u Zagrebu izrečena presuda i dalje ne znamo tko je naručio ubojstvo u kojem smo uz Ivu Pukanića izgubili i Niku Franjića - rekla je Sina Karli koja unatoč svojem dugogodišnjem novinarskom i medijskom iskustvu nije prilikom govora uspjela sakriti znakove uznemirenosti i potresenosti.

- Prošle su dvije godine kako je Puki ubijen i ovom izložbom nastavljamo se prisjećati njegovog fotografskog rada kojim je i ušao u profesionalni svijet medija - kazala je Karli i naglasila kako je ova izložba i poticaj da Pukanić nađe prostor koji zaslužuje u povijesti hrvatske suvremene fotografije.

Goran Obran / Podravski list

 

Robert Matanić

NAJAVA PRESUDE:

Nepravomoćna presuda optuženicima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića bit će objavljena danas na zagrebačkom Županijskom sudu. USKOK je za svu šestoricu okrivljenika predložio najstrožu kaznu, koja je za ovo kazneno djelo – 40 godina zatvora.

Ta maksimalna sankcija ‘prijeti’ prije svega Željku Milovanoviću, koji je, među ostalim, optužen da je aktivirao eksploziv, u čijoj su detonaciji, na parkiralištu u Palmotićevoj ulici, kod zgrade “Nacionala”, poginuli Pukanić i Franjić.

Obrana svih optuženika je, pak, zatražila oslobađajuću presudu, no u taj je ishod, bez prejudiciranja odluke sudskog vijeća, ipak teško povjerovati. Ostaje pitanje kako će pri presuđivanju biti vrednovan iskaz Amira Mafalanija, koji je u ‘dopunskom’ iznošenju obrane istaknuo kako je 19. listopada 2008. policajcu Nenadu Šipušiću rekao da se priprema ubojstvo u centru grada, povezavši to s Robertom Matanićem.

Šipušić je tu njegovu priču potvrdio, no dodao je kako su informacije koje je tada dobio bile preopćenite pa nije mogao ništa poduzeti niti je obavijestio kolege o tom svom razgovoru s Mafalanijem.

S tim u vezi nameće se pitanje zašto je Mafalani tu priču ‘pokrenuo’ tek na kraju suđenja i je li, možda, policajac Šipušić, koji je svojim svjedočkim iskazom vjerojatno sebi ‘potpisao’ otkaz u MUP-u, zapravo na sebe preuzeo krivnju za propuste policije ali i drugih službi u ovom slučaju.

Očito su mnoge nepoznanice u ovom predmetu ostale nerazriješene, pogotovo ona o naručitelju ubojstva, te tko sve stoji iza ovog zločina.

Do sada su se, inače, vrtjele razne verzije o naručiteljima likvidacije – od “duhanskog kartela kojim rukovode Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane” (kako je to naglasio svjedok Ratko Knežević), do Vladimira Zagorca, Slobodana Đurovića i Sretena Jocića (prema iskazu iz istrage Roberta Matanića, koji je potom sve to negirao).

Prilikom iznošenja završnih riječi Matanić je, pak, naznačio kako je Pukanić ubijen “jer je mogao i vjerojatno bio spreman razotkriti kriminal velikih razmjera, direktno povezan s nekim iz vrha vlasti u Hrvatskoj”.

Kazao je i “kako sada vidi da je u pravu bio Milovanović kad mu je govorio da su ubojstva odobrena i naručena iz vlasti u Zagrebu od ljudi bliskih Pukaniću, a preko i uz pomoć nekoga iz Beograda”.

Dodajmo ovome kako se, inače, u paralelnom beogradskom postupku, kao organizatoru ubojstva sudi Sretenu Jociću, koji je, među ostalim, na jednoj od rasprava ustvrdio kako su Pukanić i Franjić ubijeni zbog afera u Hrvatskoj, posebno spomenuvši onu vezanu uz Hypo banku.

Obrana okrivljenika na zagrebačkom je suđenju, inače, pobijala USKOK-ove dokaze, navodeći da su nevjerodostojni. Branitelj Slobodana Đurovića, odvjetnik Rajko Mlinarić, u završnom govoru je naglasio kako je, nakon ubojstva Ivane Hodak, policija u Zagrebu “digla sve svoje snage na noge”, te da bi u vrijeme tog izvanrednog stanja MUP i SOA registrirali da su okrivljenici sudjelovali u pripremanju atentata na Pukanića, spriječili bi ih i uhitili.

:Amir Mafalani

U brojne teorije o “zavjerama” u ovom predmetu uklapa se i nesmetani dolazak u Hrvatsku Milovanovića i Bojana Gudurića te njihov boravak u Zagrebu prije atentata, kao i to što su, prema rezultatima krim-obrade, oni i drugi okrivljenici pratili Pukanića i u blizini njegova stana u Ilici.

Stotinjak metara dalje se, inače, nalazi zgrada u kojoj stanuje tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić, a nadležne institucije nisu reagirale. S obzirom na sve navedeno, u dijelu upućenije javnosti postoji sumnja da iza ubojstva čelnika “Nacionala” možda stoje i tajne službe.

Tako će i nakon presude optuženicima za okrutnu likvidaciju Pukanića i Franjića ostati brojne nedoumice, a pitanje je hoće li ovaj slučaj ikad u potpunosti biti razriješen.

igor došen
foto: davor pongračić / cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ... ali naručiteljSNbSće teško biti otkriven; suđenje u Zagrebu nije razotkrilo pozadinu atentata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda šestorici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-11-03 10:18:44 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-11-03 14:47:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-11-03 10:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5726 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2010\/11\/03\/Novosti\/rmattttanic_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda14-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda1-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda3-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda4-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda7-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda8-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda9-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda10-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda11-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda12-031110.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/11\/03\/Novosti\/puka\/pukanic_presuda13-031110.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"468x306"},{"size0":"700x480"},{"size0":"700x423"},{"size0":"409x550"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x456"},{"size0":"700x460"},{"size0":"367x550"},{"size0":"700x458"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4318960 Threads: 4 Questions: 134849318 Slow queries: 57888 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4047895 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pukanicevim-i-franjicevim-ubojicama-150-godina-zatvora-foto-115805 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pukanicevim-i-franjicevim-ubojicama-150-godina-zatvora-foto-115805?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213337 [name] => ivopukanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivopukanic [link] => /tag/ivopukanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ... ali naručiteljSNbSće teško biti otkriven; suđenje u Zagrebu nije razotkrilo pozadinu atentata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda šestorici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pukanićevim i Franjićevim ubojicama 150 godina zatvora (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-02-10-43-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/11/03/Novosti/rmattttanic_thumb.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/11/03/Novosti/rmattttanic_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda14-031110.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda1-031110.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda3-031110.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda4-031110.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda7-031110.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda8-031110.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda9-031110.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda10-031110.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda11-031110.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda12-031110.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/11/03/Novosti/puka/pukanic_presuda13-031110.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}PRESUDA:

Nakon više od devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas su Robert Matanić, njegov bratić Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović proglašeni krivima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine.

Robert Matanić dobio je 33 godine zatvora, a Luka Matanić i Amir Mafalani po 16 godina zatvora. Slobodan Đurović osuđen je na 15, a Bojan Gudurić na 30 godina zatvora.

Željko Milovanović, kojem se jedinom sudilo u odsustvu, jer se protiv njega u Beogradu također vodi postupakza ubojstvo Pukanića i Franjića, dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina zatvora.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Robert Matanić na poticaj Slobodana Đurovića organizirao grupu radi počinjenja ubojstva iz koristoljublja tj. teškog ubojstva.

Grupi su pripadala ostala četvorica - Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Bojan Gudurić.

Robert Matanić je osuđen radi organizacije teškog ubojstva, Luka Matanić i Mafalani za pomaganje, a Milovanović i Gudurić kao izravni izvršitelji. Milovanović je proglašen krivim zato što je aktivirao eksplozivnu napravu koja je bila na skuteru postavljenom pored Pukanićeva automobila Lexusa dok je Gudurić s krova Palmotićeve 3 naoružan snajperom s optičkim nišanom bio spreman dovršiti djelo ako Pukanić slučajno ne bi bio ubijen u eksploziji.

Sud šestorku ipak nije osudio za udruživanje u zločinačku organizaciju nego za blaži oblik tog djela jer nije za to nije bilo dokaza. Na početku obrazloženja presude sutkinja Ivana Kršul istaknula je da nije utvrđen ni motiv kao ni krajnji naručitelji ovog teškog ubojstva.

(jl)

Potresena Sina Karli: Treba otkriti tko je naručio Pukijevo ubojstvo

Srećko Jurdana i Sina Karli, dugogodišnji suradnici i prijatelji ubijenog Ive Pukanića, danas su u Koprivnici prokomentirali presudu ubojicama Nike Franjića i Ive Pukanića.

Priliku za komentar dobili su tijekom otvaranja izložbe Pukanićevih fotografija Boje života koja je u Koprivnici otvorena u povodu Dana grada.

- Nismo zadovoljni presudom Pukijevim ubojicama. Na putu za Koprivnicu smo na radiju čuli da je glavni organizator i sudionik ubojstva Slobodan Đurović dobio tek 15 godina zatvora što je iznimno malo - rekao je kolumnist Nacionala Srećko Jurdana, Pukanićev dugogodišnji suradnik, i dodao kako se i dalje ne zna tko je naručitelj ubojstva, što je možda i najvažnije pitanje.

- Jako je važno da se do kraja otkriju podaci o Pukanićevom ubojstvu, ne samo za Hrvatsku i zadovoljenje pravde nego cijelu regiju - naglasio je Jurdana.

Na otvorenju izložbe prisutnima se obratila i Sina Karli, donedavna glavna urednica Nacionala i članica Uprave društva NCL Media grupe.

- Danas kada je u Zagrebu izrečena presuda i dalje ne znamo tko je naručio ubojstvo u kojem smo uz Ivu Pukanića izgubili i Niku Franjića - rekla je Sina Karli koja unatoč svojem dugogodišnjem novinarskom i medijskom iskustvu nije prilikom govora uspjela sakriti znakove uznemirenosti i potresenosti.

- Prošle su dvije godine kako je Puki ubijen i ovom izložbom nastavljamo se prisjećati njegovog fotografskog rada kojim je i ušao u profesionalni svijet medija - kazala je Karli i naglasila kako je ova izložba i poticaj da Pukanić nađe prostor koji zaslužuje u povijesti hrvatske suvremene fotografije.

Goran Obran / Podravski list

 

Robert Matanić

NAJAVA PRESUDE:

Nepravomoćna presuda optuženicima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića bit će objavljena danas na zagrebačkom Županijskom sudu. USKOK je za svu šestoricu okrivljenika predložio najstrožu kaznu, koja je za ovo kazneno djelo – 40 godina zatvora.

Ta maksimalna sankcija ‘prijeti’ prije svega Željku Milovanoviću, koji je, među ostalim, optužen da je aktivirao eksploziv, u čijoj su detonaciji, na parkiralištu u Palmotićevoj ulici, kod zgrade “Nacionala”, poginuli Pukanić i Franjić.

Obrana svih optuženika je, pak, zatražila oslobađajuću presudu, no u taj je ishod, bez prejudiciranja odluke sudskog vijeća, ipak teško povjerovati. Ostaje pitanje kako će pri presuđivanju biti vrednovan iskaz Amira Mafalanija, koji je u ‘dopunskom’ iznošenju obrane istaknuo kako je 19. listopada 2008. policajcu Nenadu Šipušiću rekao da se priprema ubojstvo u centru grada, povezavši to s Robertom Matanićem.

Šipušić je tu njegovu priču potvrdio, no dodao je kako su informacije koje je tada dobio bile preopćenite pa nije mogao ništa poduzeti niti je obavijestio kolege o tom svom razgovoru s Mafalanijem.

S tim u vezi nameće se pitanje zašto je Mafalani tu priču ‘pokrenuo’ tek na kraju suđenja i je li, možda, policajac Šipušić, koji je svojim svjedočkim iskazom vjerojatno sebi ‘potpisao’ otkaz u MUP-u, zapravo na sebe preuzeo krivnju za propuste policije ali i drugih službi u ovom slučaju.

Očito su mnoge nepoznanice u ovom predmetu ostale nerazriješene, pogotovo ona o naručitelju ubojstva, te tko sve stoji iza ovog zločina.

Do sada su se, inače, vrtjele razne verzije o naručiteljima likvidacije – od “duhanskog kartela kojim rukovode Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane” (kako je to naglasio svjedok Ratko Knežević), do Vladimira Zagorca, Slobodana Đurovića i Sretena Jocića (prema iskazu iz istrage Roberta Matanića, koji je potom sve to negirao).

Prilikom iznošenja završnih riječi Matanić je, pak, naznačio kako je Pukanić ubijen “jer je mogao i vjerojatno bio spreman razotkriti kriminal velikih razmjera, direktno povezan s nekim iz vrha vlasti u Hrvatskoj”.

Kazao je i “kako sada vidi da je u pravu bio Milovanović kad mu je govorio da su ubojstva odobrena i naručena iz vlasti u Zagrebu od ljudi bliskih Pukaniću, a preko i uz pomoć nekoga iz Beograda”.

Dodajmo ovome kako se, inače, u paralelnom beogradskom postupku, kao organizatoru ubojstva sudi Sretenu Jociću, koji je, među ostalim, na jednoj od rasprava ustvrdio kako su Pukanić i Franjić ubijeni zbog afera u Hrvatskoj, posebno spomenuvši onu vezanu uz Hypo banku.

Obrana okrivljenika na zagrebačkom je suđenju, inače, pobijala USKOK-ove dokaze, navodeći da su nevjerodostojni. Branitelj Slobodana Đurovića, odvjetnik Rajko Mlinarić, u završnom govoru je naglasio kako je, nakon ubojstva Ivane Hodak, policija u Zagrebu “digla sve svoje snage na noge”, te da bi u vrijeme tog izvanrednog stanja MUP i SOA registrirali da su okrivljenici sudjelovali u pripremanju atentata na Pukanića, spriječili bi ih i uhitili.

:Amir Mafalani

U brojne teorije o “zavjerama” u ovom predmetu uklapa se i nesmetani dolazak u Hrvatsku Milovanovića i Bojana Gudurića te njihov boravak u Zagrebu prije atentata, kao i to što su, prema rezultatima krim-obrade, oni i drugi okrivljenici pratili Pukanića i u blizini njegova stana u Ilici.

Stotinjak metara dalje se, inače, nalazi zgrada u kojoj stanuje tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić, a nadležne institucije nisu reagirale. S obzirom na sve navedeno, u dijelu upućenije javnosti postoji sumnja da iza ubojstva čelnika “Nacionala” možda stoje i tajne službe.

Tako će i nakon presude optuženicima za okrutnu likvidaciju Pukanića i Franjića ostati brojne nedoumice, a pitanje je hoće li ovaj slučaj ikad u potpunosti biti razriješen.

igor došen
foto: davor pongračić / cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pukanicevim-i-franjicevim-ubojicama-150-godina-zatvora-foto-115805 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e629ace56505fc14833981bf48753618426118c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pukani%C4%87evim+i+Franji%C4%87evim+ubojicama+150+godina+zatvora+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpukanicevim-i-franjicevim-ubojicama-150-godina-zatvora-foto-115805 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpukanicevim-i-franjicevim-ubojicama-150-godina-zatvora-foto-115805 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ... ali naručiteljSNbSće teško biti otkriven; suđenje u Zagrebu nije razotkrilo pozadinu atentata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda šestorici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapresuda šestorici

Pukanićevim i Franjićevim ubojicama 150 godina zatvora (FOTO)

Piše PSD.
3. studenog 2010. - 11:18
PRESUDA:

Nakon više od devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas su Robert Matanić, njegov bratić Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović proglašeni krivima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine.

Robert Matanić dobio je 33 godine zatvora, a Luka Matanić i Amir Mafalani po 16 godina zatvora. Slobodan Đurović osuđen je na 15, a Bojan Gudurić na 30 godina zatvora.

Željko Milovanović, kojem se jedinom sudilo u odsustvu, jer se protiv njega u Beogradu također vodi postupakza ubojstvo Pukanića i Franjića, dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina zatvora.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Robert Matanić na poticaj Slobodana Đurovića organizirao grupu radi po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:10