stdClass Object ( [id] => 239799 [title] => Prvi i jedini Hrvat na Moskovskom zrakoplovnom institutu: Danijel Vuković Rusima ‘otvara oči’ [alias] => prvi-i-jedini-hrvat-na-moskovskom-zrakoplovnom-institutu-danijel-vukovic-rusima-otvara-oci [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Diplomirani inženjer zrakoplovstva Splićanin Danijel Vuković prvi je i jedini Hrvat koji je održao predavanje na najprestižnijem visokom učilištu zrakoplovnog inženjerstva u svijetu, na Moskovskom zrakoplovnom institutu (MAI). Vuković je ruskim stručnjacima prikazao svoje rezultate istraživanja usporedivši najnoviji ruski lovac pete generacije T-50 PAK-FA, popularnu ‘nevidimku’, s američkim ponosom - lovcem F-22. Vukovićevi rezultati Ruse su oduševili, a Amerikance bi trebali zabrinuti.

U 80 godina postojanja ovaj institut stekao je svjetske reference. Dao je čak 21 astronauta koji su ukupno proveli 12 godina u svemiru. S ovog instituta izašlo je čak 100 generala zrakoplovstva i direktora poznatih ruskih, ali i svjetskih zrakoplovnih kompanija, “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovljev“.

Let u legendu

MAI se sastoji od šest fakulteta: za konstrukciju aviona, za konstrukciju avionskih motora, za elektroničke uređaje u avionu, za aparate i sustave u letjelicama, za naoružanje zrakoplova i za ekonomiku u zrakoplovstvu.

Unutar Fakulteta nalazi se 120 laboratorija svih vrsta i s više aerodinamičkih tunela za ispitivanje maketa letjelica, te uredi za eksperimentalno projektiranje aviona. MAI ima i svoju zrakoplovnu bazu s pistom gdje se testiraju tehničke novine u ruskoj avijaciji. Tu je i 1700 profesora i 20 tisuća studenata, od čega 1200 stranih studenata iz 38 zemalja svijeta među kojima SAD, Francuska, Brazil, Koreja, Meksiko i Kina.

Samo u zadnjih pet godina ovu instituciju posjetilo je 200 stranih delegacija. Mnogi otvoreno kažu kako znanstvena ustanova slične veličine ili ugleda izvan ruskih granica ne postoji. Iz MAI-ja se za života leti u legendu, a neki su odletjeli još dalje, prema zvijezdama.

I takva jedna institucija globalnog značaja pozvala je u goste čovjeka iz male Hrvatske, koja ni u mikronaznakama ne postoji u svijetu avioindustrije i svemirskih tehnologija.

Znanstvenik Vuković godinama se bavi proučavanjem područja sprege manevarbilnosti i radarske nevidljivosti (‘stealth’) borbenih aviona. Još kao zagrebački student počeo se baviti ‘stealthom’, pa je za jedan svoj stručni rad dobio i Rektorovu nagradu. Ono što je Ruse jako zagolicalo i zbog čega su, zapravo, pozvali Vukovića u Moskvu jesu njegova istraživanja u usporedbi karakteristika američkog lovca F-22 i novoga ruskog lovca T-50 PAK-FA.

- Kada sam dobio poziv, malo sam se, iskreno rečeno, pribojavao kako će cijelo izlaganje biti prihvaćeno i hoću li uopće imati što novoga za reći u jednom takvom okruženju. Međutim, osim studenata i njihovih profesora, predavanje su poslušali predstavnici kompanija “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovljev“, a bili su tu i njihovi probni piloti, kao i zapovjednik pilotske akademije u Voronježu.

Rusi su osjetljivi na “stealth” problematiku jer je “otac stealth projekta” američkih aviona F-117 i B-2 bio Rus, profesor Pjotr Ufimcev. Šezdesetih godina prošloga stoljeća nije naišao na razumijevanje za svoj rad od svojih kolega u bivšem SSSR-u, pa je emigrirao u SAD - priča nam Vuković koji je kao zrakoplovni časnik nedavno napustio Ministarstvo obrane RH i radi za jednu uglednu inozemnu kompaniju koja se bavi obukom pilota helikoptera.

Američko nedonošče

- I što su Rusi mogli čuti od Hrvata na temu usporedbe najsuvremenijih američkih i ruskih lovaca - pitamo našeg sugovornika.
Priupitali smo Vukovića za komentar glasina iz vojnog vrha gdje neki smatraju kako bi borbeno zrakoplovstvo u Hrvatskoj trebalo ugasiti.

- Da oružane snage RH ostanu bez lovačke komponente HRZ-a, Hrvatska ne bila prva država koja nema lovačko zrakoplovstvo, ali bi bila prva koja ga se odrekla. Temelji HRZ-a snažno su obilježeni prebjezima pilota MiG- ova 21 Perešina, Borovića, Selaka i Ivandića koji su u najtežim trenucima osamostaljivanja Hrvatske pokazali put i zadali udarac raspadajućoj JNA.

Njihov čin, na koji su se mogli odvažiti samo piloti lovaca koji nisu dopustili da ih JNA preodgoji i rastali njihovo hrvatsko podrijetlo, snažno je odjeknuo i među pripadnicima HkoV-a i HRM-a koji u jeku Domovinskoga rata nisu mogli vjerovati da Hrvatska raspolaže vlastitim MiG-ovima. Unatoč njihovom nemjerljivom i jedinstvenom doprinosu u Domovinskom ratu, vjerujem kako i danas ima nemalo onih koji su na spomenutu četvorku gledaju na nestašne i nerazumne ‘divljake’ koji su se drznuli ‘bijegom i krađom’ dezertirati i zadati udarac JNA.

Nažalost, Perešin je svoj doprinos zauvijek ugradio u temelje operacije ‘Bljesak’, a od ostalih je još samo jedan u sustavu, dok su dvojica prerano umirovljena. Eskadrili borbenih aviona (EBA) ljudi su najbitniji, a ovakav odnos prema njezinim utemeljiteljima također ocrtava strategiju razvoja eskadrile - napominje Vuković.

Komplicirani pregovori

- S druge strane - dodaje naš sugovornik - EBA nužno treba novi borbeni avion. Njegov izbor i nabavu nikako ne treba promatrati kao uzrok, već kao posljedičnu pojavu šire ekonomske suradnje sa zemljom od koje se avion nabavlja. Jedino u takvom svjetlu razmatranja borbeni avion nije skup.

U pregovorima za izbor budući borbeni avion traži se multidisciplinarni pristup koji zahtijeva razumijevanje tehničkih, tehnoloških, taktičkih, političkih, ekonomskih, industrijskih i geopolitičkih aspekata koje treba pravilno odvagnuti te, što je najvažnije, odvažiti se na odluku sa svim njezinim posljedicama. Uvijek ću biti spreman staviti se na raspolaganje zaživi li ozbiljni projekt opremanja OSRH višenamjenskim borbenim avionom - kaže inženjer Vuković ne zaboravljajući hrvatsko zrakoplovstvo iz kojeg je ponikao.

Nažalost, i Vukovićev primjer pokazuje da se u vrlom bijelom svijetu hrvatska pamet puno više cijeni. A dotle kod kuće, u državnom sustavu vlada faustovska nagodba da nitko nije kriv što nam najbolji odlaze.

                                                                                                                                                                  Denis Krnić

Obučava posade helikoptera

Vuković je završio studij zrakoplovstva, gdje je polaznik prve generacije ovoga studija na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Tijekom studija boravio je na stručnom usavršavanju na renomiranom češkom zrakoplovu ČVUT. Proučavanjem ‘stealtha’ počeo se baviti već za vrijeme studija, te je za jedan svoj stručni rad dobio Rektorovu nagradu.

Nakon završetka studija dobio je ponudu za zaposlenje u ‘Airbusu’, no htio je svoje djelovanje usmjeriti na razvoj domaćega zrakoplovstva.

Zaposlivši se u MORH-u, od početka je sudjelovao u projektu izbora budućega višenamjenskoga borbenog aviona za OSRH. Zbog manjka financijskih sredstava, ali ponajviše zbog nepotpunoga shvaćanja strateškog ekonomskoga značenja nabave borbenoga aviona, projekt je nesretno završio.

Vojnu karijeru je nastavio kao protuzrakoplovac u Pukovniji PZO-a koja se nalazi u okviru HKoV-a, na koju je, kako kaže, posebno ponosan, te koja mu je pružila iskustvo filozofije taktike zrakoplovne ugroze sa zemlje.

Zapostavljanje aktivnoga razvoja zrakoplovnih snaga te nakon njegova neprirodnoga transfera u HKoV, u konačnici ga je stimuliralo da napusti MORH, te se danas bavi obukom posada helikoptera.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Splićanin u kokpitu novog ruskog lovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nadzvučni Splićanin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-06 16:17:44 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-06 20:25:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-06 20:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12035 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7700637 Threads: 4 Questions: 1558391405 Slow queries: 4750052 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111424496 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/prvi-i-jedini-hrvat-na-moskovskom-zrakoplovnom-institutu-danijel-vukovic-rusima-otvara-oci-239799 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prvi-i-jedini-hrvat-na-moskovskom-zrakoplovnom-institutu-danijel-vukovic-rusima-otvara-oci-239799?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198145 [name] => DanijelVuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => danijelvukovic [link] => /tag/danijelvukovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Splićanin u kokpitu novog ruskog lovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nadzvučni Splićanin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi i jedini Hrvat na Moskovskom zrakoplovnom institutu: Danijel Vuković Rusima ‘otvara oči’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-10-19-32-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Diplomirani inženjer zrakoplovstva Splićanin Danijel Vuković prvi je i jedini Hrvat koji je održao predavanje na najprestižnijem visokom učilištu zrakoplovnog inženjerstva u svijetu, na Moskovskom zrakoplovnom institutu (MAI). Vuković je ruskim stručnjacima prikazao svoje rezultate istraživanja usporedivši najnoviji ruski lovac pete generacije T-50 PAK-FA, popularnu ‘nevidimku’, s američkim ponosom - lovcem F-22. Vukovićevi rezultati Ruse su oduševili, a Amerikance bi trebali zabrinuti.

U 80 godina postojanja ovaj institut stekao je svjetske reference. Dao je čak 21 astronauta koji su ukupno proveli 12 godina u svemiru. S ovog instituta izašlo je čak 100 generala zrakoplovstva i direktora poznatih ruskih, ali i svjetskih zrakoplovnih kompanija, “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovljev“.

Let u legendu

MAI se sastoji od šest fakulteta: za konstrukciju aviona, za konstrukciju avionskih motora, za elektroničke uređaje u avionu, za aparate i sustave u letjelicama, za naoružanje zrakoplova i za ekonomiku u zrakoplovstvu.

Unutar Fakulteta nalazi se 120 laboratorija svih vrsta i s više aerodinamičkih tunela za ispitivanje maketa letjelica, te uredi za eksperimentalno projektiranje aviona. MAI ima i svoju zrakoplovnu bazu s pistom gdje se testiraju tehničke novine u ruskoj avijaciji. Tu je i 1700 profesora i 20 tisuća studenata, od čega 1200 stranih studenata iz 38 zemalja svijeta među kojima SAD, Francuska, Brazil, Koreja, Meksiko i Kina.

Samo u zadnjih pet godina ovu instituciju posjetilo je 200 stranih delegacija. Mnogi otvoreno kažu kako znanstvena ustanova slične veličine ili ugleda izvan ruskih granica ne postoji. Iz MAI-ja se za života leti u legendu, a neki su odletjeli još dalje, prema zvijezdama.

I takva jedna institucija globalnog značaja pozvala je u goste čovjeka iz male Hrvatske, koja ni u mikronaznakama ne postoji u svijetu avioindustrije i svemirskih tehnologija.

Znanstvenik Vuković godinama se bavi proučavanjem područja sprege manevarbilnosti i radarske nevidljivosti (‘stealth’) borbenih aviona. Još kao zagrebački student počeo se baviti ‘stealthom’, pa je za jedan svoj stručni rad dobio i Rektorovu nagradu. Ono što je Ruse jako zagolicalo i zbog čega su, zapravo, pozvali Vukovića u Moskvu jesu njegova istraživanja u usporedbi karakteristika američkog lovca F-22 i novoga ruskog lovca T-50 PAK-FA.

- Kada sam dobio poziv, malo sam se, iskreno rečeno, pribojavao kako će cijelo izlaganje biti prihvaćeno i hoću li uopće imati što novoga za reći u jednom takvom okruženju. Međutim, osim studenata i njihovih profesora, predavanje su poslušali predstavnici kompanija “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovljev“, a bili su tu i njihovi probni piloti, kao i zapovjednik pilotske akademije u Voronježu.

Rusi su osjetljivi na “stealth” problematiku jer je “otac stealth projekta” američkih aviona F-117 i B-2 bio Rus, profesor Pjotr Ufimcev. Šezdesetih godina prošloga stoljeća nije naišao na razumijevanje za svoj rad od svojih kolega u bivšem SSSR-u, pa je emigrirao u SAD - priča nam Vuković koji je kao zrakoplovni časnik nedavno napustio Ministarstvo obrane RH i radi za jednu uglednu inozemnu kompaniju koja se bavi obukom pilota helikoptera.

Američko nedonošče

- I što su Rusi mogli čuti od Hrvata na temu usporedbe najsuvremenijih američkih i ruskih lovaca - pitamo našeg sugovornika.
Priupitali smo Vukovića za komentar glasina iz vojnog vrha gdje neki smatraju kako bi borbeno zrakoplovstvo u Hrvatskoj trebalo ugasiti.

- Da oružane snage RH ostanu bez lovačke komponente HRZ-a, Hrvatska ne bila prva država koja nema lovačko zrakoplovstvo, ali bi bila prva koja ga se odrekla. Temelji HRZ-a snažno su obilježeni prebjezima pilota MiG- ova 21 Perešina, Borovića, Selaka i Ivandića koji su u najtežim trenucima osamostaljivanja Hrvatske pokazali put i zadali udarac raspadajućoj JNA.

Njihov čin, na koji su se mogli odvažiti samo piloti lovaca koji nisu dopustili da ih JNA preodgoji i rastali njihovo hrvatsko podrijetlo, snažno je odjeknuo i među pripadnicima HkoV-a i HRM-a koji u jeku Domovinskoga rata nisu mogli vjerovati da Hrvatska raspolaže vlastitim MiG-ovima. Unatoč njihovom nemjerljivom i jedinstvenom doprinosu u Domovinskom ratu, vjerujem kako i danas ima nemalo onih koji su na spomenutu četvorku gledaju na nestašne i nerazumne ‘divljake’ koji su se drznuli ‘bijegom i krađom’ dezertirati i zadati udarac JNA.

Nažalost, Perešin je svoj doprinos zauvijek ugradio u temelje operacije ‘Bljesak’, a od ostalih je još samo jedan u sustavu, dok su dvojica prerano umirovljena. Eskadrili borbenih aviona (EBA) ljudi su najbitniji, a ovakav odnos prema njezinim utemeljiteljima također ocrtava strategiju razvoja eskadrile - napominje Vuković.

Komplicirani pregovori

- S druge strane - dodaje naš sugovornik - EBA nužno treba novi borbeni avion. Njegov izbor i nabavu nikako ne treba promatrati kao uzrok, već kao posljedičnu pojavu šire ekonomske suradnje sa zemljom od koje se avion nabavlja. Jedino u takvom svjetlu razmatranja borbeni avion nije skup.

U pregovorima za izbor budući borbeni avion traži se multidisciplinarni pristup koji zahtijeva razumijevanje tehničkih, tehnoloških, taktičkih, političkih, ekonomskih, industrijskih i geopolitičkih aspekata koje treba pravilno odvagnuti te, što je najvažnije, odvažiti se na odluku sa svim njezinim posljedicama. Uvijek ću biti spreman staviti se na raspolaganje zaživi li ozbiljni projekt opremanja OSRH višenamjenskim borbenim avionom - kaže inženjer Vuković ne zaboravljajući hrvatsko zrakoplovstvo iz kojeg je ponikao.

Nažalost, i Vukovićev primjer pokazuje da se u vrlom bijelom svijetu hrvatska pamet puno više cijeni. A dotle kod kuće, u državnom sustavu vlada faustovska nagodba da nitko nije kriv što nam najbolji odlaze.

                                                                                                                                                                  Denis Krnić

Obučava posade helikoptera

Vuković je završio studij zrakoplovstva, gdje je polaznik prve generacije ovoga studija na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Tijekom studija boravio je na stručnom usavršavanju na renomiranom češkom zrakoplovu ČVUT. Proučavanjem ‘stealtha’ počeo se baviti već za vrijeme studija, te je za jedan svoj stručni rad dobio Rektorovu nagradu.

Nakon završetka studija dobio je ponudu za zaposlenje u ‘Airbusu’, no htio je svoje djelovanje usmjeriti na razvoj domaćega zrakoplovstva.

Zaposlivši se u MORH-u, od početka je sudjelovao u projektu izbora budućega višenamjenskoga borbenog aviona za OSRH. Zbog manjka financijskih sredstava, ali ponajviše zbog nepotpunoga shvaćanja strateškog ekonomskoga značenja nabave borbenoga aviona, projekt je nesretno završio.

Vojnu karijeru je nastavio kao protuzrakoplovac u Pukovniji PZO-a koja se nalazi u okviru HKoV-a, na koju je, kako kaže, posebno ponosan, te koja mu je pružila iskustvo filozofije taktike zrakoplovne ugroze sa zemlje.

Zapostavljanje aktivnoga razvoja zrakoplovnih snaga te nakon njegova neprirodnoga transfera u HKoV, u konačnici ga je stimuliralo da napusti MORH, te se danas bavi obukom posada helikoptera.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prvi-i-jedini-hrvat-na-moskovskom-zrakoplovnom-institutu-danijel-vukovic-rusima-otvara-oci-239799 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72e5d2d8e5f3f7f433046dcee0ea15d8f12fd38e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+i+jedini+Hrvat+na+Moskovskom+zrakoplovnom+institutu%3A+Danijel+Vukovi%C4%87+Rusima+%E2%80%98otvara+o%C4%8Di%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprvi-i-jedini-hrvat-na-moskovskom-zrakoplovnom-institutu-danijel-vukovic-rusima-otvara-oci-239799 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprvi-i-jedini-hrvat-na-moskovskom-zrakoplovnom-institutu-danijel-vukovic-rusima-otvara-oci-239799 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Splićanin u kokpitu novog ruskog lovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nadzvučni Splićanin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNadzvučni Splićanin

Prvi i jedini Hrvat na Moskovskom zrakoplovnom institutu: Danijel Vuković Rusima ‘otvara oči’

Piše PSD.
6. srpnja 2014. - 22:22
Diplomirani inženjer zrakoplovstva Splićanin Danijel Vuković prvi je i jedini Hrvat koji je održao predavanje na najprestižnijem visokom učilištu zrakoplovnog inženjerstva u svijetu, na Moskovskom zrakoplovnom institutu (MAI). Vuković je ruskim stručnjacima prikazao svoje rezultate istraživanja usporedivši najnoviji ruski lovac pete generacije T-50 PAK-FA, popularnu ‘nevidimku’, s američkim ponosom - lovcem F-22. Vukovićevi rezultati Ruse su oduševili, a Amerikance bi trebali zabrinuti.

U 80 godina postojanja ovaj institut stekao je svjetske reference. Dao je čak 21 astronauta koji su ukupno proveli 12 godina u svemiru. S ovog instituta izašlo je čak 100 generala zrakoplovstva i direktora poznatih ruskih, ali i svjetskih zrakoplovnih kompanija, “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovl...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:19