stdClass Object ( [id] => 137640 [title] => PREMINUO ĐURO BRODARAC Odvjetnici: Za smrt je kriva država; Upravitelj zatvora: Nije se žalio na zdravlje [alias] => preminuo-duro-brodarac-odvjetnici-za-smrt-je-kriva-drzava-upravitelj-zatvora-nije-se-zalio-na-zdravlje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Đuro Brodarac (67) preminuo je u srijedu u 8,25 sati na Odjeluintenzivne njege kardiologije u KBC-u Osijeku.

Brodarac, koji se nalaziou osječkom zatvoru kao pritvorenik, u bolnicu je primljen u utorak uprijepodnevnim satima zbog problema sa disanjem.

Iako se mislilo da jeproblem sa aritmijom srca, naknadne pretrage pokazale su da je Brodaracdoživio septični napad zbog kojeg je otežano disao, pa je u ponoć sutorka na srijedu prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja i spojen narespirator.

No, njegov organizam nije izdržao te je u srijedu ujutropreminuo.

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku naložit će isudsko-medicinsku obdukciju.

Podsjetimo, Brodarac je u pritvoru osječkogZatvora završio 21. lipnja zajedno s Vladimirom Milankovićem i DragomBošnjakom, a sva trojicu su osumnjičeni za ratni zločin nad civilimasrpske nacionalnosti na području Siska i banovine tijekom 1991. i 1992.godine.

U knjigu žalosti preminulom generalu, bivšem zastupniku i županu Đuri Brodarcu, koja je danas otvorena u Saboru zastupnik HDZ-a i potpredsjednik stranke Andrija Hebrang je napisao:

- Tragedija hrvatske države je da ti branitelj, general i junak Domovinskog rata, bolestan ulaziš u hrvatski zatvor s lisicama na rukama. Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja koju smo zajedno stvarali ide pogrešnim putem. Tvoje ime u srcu svih domoljuba ostaje neokaljano. Hvala ti. Neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve dao, a ona ti se nije odužila!

Zastupnik HDZ-a Vedran Rožić, pak, u knjizi žalosti velikim je početnim slovima napisao Neovisna Država Hrvatska:

- Dragi Đuro, hvala ti za sve što si učinio na stvaranju Neovisne Države Hrvatske. Počivao u miru Božjem!

Dinko Burić, Zoran Vinković, Ivan Drmić i Boro Grubišić su odvratni lešinari koji na najbestijalniji način zloporabljaju smrt Đure Brodarca – reagirao je potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks na istupe četvorice zastupnika HDSSB-a.

Njihove teze da je vrh HDZ-a kriv za Brodarčevu smrt nazvao je suludim, lažnim, klevetničkim i monstruoznim optužbama koje su rezultat patološke mržnje prema HDZ-u i njegovom vodstvu iz koje proistječe „zlo, mržnja i otrov“.

Po Šeksovim tumačenju, radi se o morbidnoj manipulaciji smrću, dosad neviđenoj na političkom prostoru.

- Riječ je o čelnicima stranke čiji su pojedinci koristili demokratsku Hrvatsku i nastavili je razarati, sijući mržnju i netoleranciju. Radi se o bandi četvorice koji su perfidno iskoristili Sabor, hram hrvatske demokracije – ljutito je konstatirao Šeks. Josip Đakić pak HDSSB-ove zastupnike optužio je da morbidno i degutantno koriste smrt Brodarčevu smrt bez imalo pijeteta.

„Ovi bolesni umovi u normalnom svijetu ne bi bili u parlamentu, ne bi imali mjesta u demokratskoj hrvatskoj nego bi bili ili u ludnicama ili u domovima - kazao je Đakić, predbacivši HDSSB-ovcima da prošlog tjedna nisu nazočili glasanju o prijedlogu ustavnih promjena kojima se željelo dodatno zaštititi status branitelja. 

- Ne želim to komentirati! – rezolutno je Vladimir Šeks odbio bilo što reći o evidentnoj kritici vlasti koju je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang upisao u knjigu žalosti preminulom Đuri Brodarcu.

Iako smo hdz-ovim dužnosnicima na  konferenciji za novinare citirali Hebrangovu tekst u kojem kaže da smrt Đure Brodarca pokazuje kako Hrvatska ne ide u dobrom pravcu te da se država nije odužila Brodarcu koji je za nju sve dao, ni Frano Matušić, ni Josip Đakić ni Vladimir Šeks nisu željeli to komentirati, dok je glasnogovornica Sunčana Glavak odgovorila kako 'to nije tema konferencije za novinare'.

Uz kritiku koju je napisao u knjizi žalosti Hebrang je novinarima u Saboru i izjavio kako je 'ovo dno koje može doživjeti jedna država koja ima takav odnos prema svojim osloboditeljima'.

- General Brodarac nije smio imati lisice na rukama, general Brodarac nije smio biti uhićen. Ako postoji sumnja, a ja sam u ratu s njim surađivao i mogu govoriti o njegovoj etičnosti i humanosti, onda je to trebalo napraviti na jedan humani način. Prvenstveno jer se zna da je heroj i general Domovinskog rata, a jednako tako jer se zna da je teško bolestan. Dakle, takav odnos prema svojim osloboditeljima osim Hrvatske nema ni jedna zemlja u svijetu i zato sam neizmjerno tužan – poručio je Hebrang.

Prepucavanje između HDZ-a i HDSSB-a oko smrti Đure Brodarca i rasprave u Saboru izazvalo je gorčinu i kod SDP-ovca Davorka Vidovića.

- S dosta gorčine gledao sam kako se u sabornici i oko nje na jedan ružan način, s nepoštivanjem i nedostatkom pijeteta prema umrloj osobi, pokušava zloupotrijebiti nečija smrt. Kao sugrađanin i politički oponent poznajem Brodarca godinama i mislim da se nije smjelo dozvoliti da se to na ovakav način zloupotrebljava – kazao je Vidović. 

Predsjednik HSS-a Josip Frišćić je kazao kako ga Đure Brodarca posebno pogađa jer ga je dugo poznavao:

- Brodarac u Domovinskom ratu ni jednog trenutka nije kalkulirao jer je živio na prostoru koji je bio izložen agresiji. Prema onome što sam pročitao nigdje se ne spominje da je on osobno nekome nanio zlo nego su optužbe protiv njega bile, kako bi se to haški reklo po zapovjednoj odgovornosti. Jako mi žao što se sve ovo dogodilo Brodarcu – kazao je Friščić.   

Na vijest o smrti reagirala je i Koordinacija braniteljskih udruga grada Siska.

Kažu kako su duboko potreseni, žalosni ali i ljutiti.

«Pitamo gospodo Vas, u državnim institucijama, da li imate imalo morala, ljudskih osobina i poštovanja prema svima onima koji su svoje živote, svoje zdravlje dali za Hrvatsku domovinu. Zatvarate branitelje bez milosti i ako su bolesni i ako su invalidi, utamničite ih sa običnim kriminalcima u nemogućim uvjetima ne mareći za njihovo zdravlje i njihov život. Koliko će još naših branitelja na ovaj ili sličan način položiti život za domovinu samo zato da bi ste se Vi gospodo nekome dodvorili. 

Gospodo, ne progonite agresore, ubojice civila, ubojice nedužne djece, staraca, njih abolirate, kooptirate u sve strukture vlasti sa njima se bratimite, a naše heroje Domovinskog rata zatvarate", stoji u priopćenju koordinacije braniteljskig udruga grada Siska koji završava upozorenjma vlastima u Hrvatskoj da je čaša strpljenja branitelja prepuna.

Tragično je što je general Đuro Brodarac, 20 godina nakon Domovinskog rata, umro u pritvoru zatvora u koji je došao po nalogu moćnika iz Haaga i Europske unije, bez mogućnosti da dokaže svoju nevinost.

Sisak, ali i čitav hrvatski narod, smrću Đure Brodarac izgubio je jednog od sinova koji je svoju težnju za samostalnom Hrvatskom pokazao već 1971. godine u Hrvatskom proljeću; 1991. godine kao jedan od stupova obrane Hrvatske, a nažalost morao ju je dokazivati i 2011. godine.

Mi u Hrvatskoj stranci prava uvjereni smo kako sve ove nepravedne optužbe protiv Đure Brodarca nisu umanjile njegov značaj i doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske jer će ime Đure Brodarca, hrvatskog generala, velikim slovima ostati zapisano u novijoj hrvatskoj povijesti, stoji u prioopćenju siasačkog ogranka Hrvatske stranke prava u povodu smrti generala Đure Brodarca.

Kćerima umrlog Đure Brodaraca, Davorki Milković i Lovorki Rakovac, izraze sućuti u povodu smrti njuhova oca uputio je i sisački bisklup Vlado Košić.

U biskupovu pismu stoji: «Poštovane gospođe. Izražavam iskrenu sućut Vama i Vašim obiteljima povodom smrti vašeg dragog oca Đure koji je postao simbol borbe za slobodu Siska i naše domovine. Iskreno žaleći zbog prerane smrti, želim Vas učvrstiti u nadi vječnog života i nebeske nagrade onima koji se na ovom svijetu bore za poštenje i mir."  


M. Piškor, A. B. KRILE, N. Patković, foto: arhiv cropix

Odvjetnici: Za smrt je kriva država

Brodarčevi odvjetnici puni su gorčine zbog smrti svoga branjenika, kojeg su zadnji put vidjeli u ponedjeljak i tada je, kako kažu, izgledao jako loše. Za njegovu su smrt nedvosmisleno optužili državni sustav, kazavši pri tome da je Brodarac ubijen.

- Hrvatski general, župan i političar koji je stvarao ovu državu ubijen je na način koji nije klasične naravi, ali je po ovom sustavu. Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na ovu državu i ovaj sustav izvršavanja kaznenih sankcija, jer u ovako neljudskim uvjetima držati nacionalne heroje zaista je sramotno i mislim da i pokojni Đuro nije sretan što je sudjelovao u stvaranju ovakve države - izjavio je odvjetnik Petar Šale, koji je za Brodarca nakon što je pritvoren u osječkom Zatvoru tražio određivanje kućnog pritvora.

- Nije bilo potrebe ovdje ga držati, jer hrvatski zakon nalaže da je pritvor zadnja stvar, ako se može primijeniti kućni pritvor i ostale mjere. Dakle, to je izuzetak. Predali smo svu medicinsku dokumentaciju, a i pregledom u zatvoru nedvojbeno je utvrđeno da ima visok tlak 180/110, da je šećeraš, da prima preko 12 lijekova, a strpali su ga u ćeliju od šest metara sa šestero ljudi na +45 stupnjeva. Logično je bilo da će rezultat najvjerojatnije biti ovaj, ali sam siguran da su oni to očekivali i da su znali da će se to dogoditi - bio je pun gorčine Šale, koji je smatra i da se Županijski sud u Osijeku nije pridržavao Zakona o suradnji s Haškim sudom i Haškog statuta.

- Generali koji su u Hagu dolazili su u Zagreb na različite medicinske zahvate, a naši sudovi se toga ne pridržavaju - rekao je Šale, kojeg smo pitali jesu li za svoga klijenta možda ranije tražili prebacivanje u zatvorsku bolnicu u Zagreb

- Sud je prema medicinskoj dokumentaciji morao drugačije postupiti i ne držati ga pod takvim uvjetima u takvom zatvoru. Mi smo tražili da bude u kućnom pritvoru, a ni u zatvorskoj bolnici ne bi imao bolje uvjete - kazao je Šale, dodavši da daljnje postupanje, pa i eventualna tužba protiv države ovise o odluci Brodarčeve obitelji.

- Čekamo rezultate obdukcije i uzrok smrti, provjerit ćemo to i kod vještaka u Zagrebu, a obitelj će dalje odlučiti što će učiniti. Još jedna stvar, Hrvatski sabor je u znak pijeteta prema pokojnom Brodarcu prekinuo sjednicu, dok se ovdje i dalje saslušavaju svjedoci koji terete Đuru Brodarca, umjesto da se barem na jedan dan prekine ta sramotna istraga - zaključio je Šale, dok je drugi brodarčev odvjetnik Željko Dumančić rekao da ovo nije prvi ovakav slučaj i da država mora riješiti taj problem.

- To je protivno svim regulama, čak i europskim. Mi na 1.000 stanovnika imamo više od 100 pritvorenika, a Engleska primjerice ima 18 - rekao je Dumančić.

N. PATKOVIĆ

HDSSB-ovci tražili raspravu o smrti Brodarca. Bebić odbio i izbacio ih sa sjednice

Žestoka rasprava je nastala u Saboru između Dinka Burića iz HDSSB-a i predsjednika Sabora Luke Bebića kada je Burić zatražio kratku stanku i raspravu o okolnostima smrti Đure Brodarca.
- Malo je degutantno da razgovaramo o tome, rekao je Bebić te dodao:
- Molim vas da ne otvaramo raspravu o tome jer nemam dovoljno argumenata. Odbijam stanku od 10 minuta, odrješit je bio Bebić, piše Jutarnji.

- Ovo je presedan. Zadnje što sam očekivao je da ćete učiniti ovo. Koji razlog bi bio dovoljan da učinite to. Smrt generala Đure Brodarca i okolnosti do kojih je došlo do njegove smrti dovoljan su razlog, bio je odlučan Dinko Burić.

Kako niti Brodarac niti Bebić nisu odustajali, nakon svađe koja je trajala 10 minuta, šef Sabora prekinuo je saborsku sjednicu.

HDSSB-ovac niti nakon stanke nije odustajao od svog zahtjeva, no Luka Bebić nije se dao smesti.
- Zastupnik mi ne da riječ, pa mu izričem opomenu s oduzimanjem riječi. Također mu izričen stegovnu mjeru udaljavanjem sa sjednice sabora jer je svojim ponašanjem doveo u pitanje daljnje održavanje sjednice. Molim stražu da Dinka Burića udalji sa sjednice', rekao je Bebić.

- Sram vas bilo, gospodine predsjedniče. Strah vas neizgovorene riječi. Sram vas bilo, neka hrvatska javnost gleda ovo. O hrvatskim braniteljima i generalima se ne smije govoriti u Saboru', govorio je Burić dok ga je saborska straža izvodila iz sabornice.

Nakon što je Burić izbačen, njegov zahtjev za stankom nastavio je tražiti Zoran Vinković.

'Tražim stanku u ime kluba HDSSB-a, imamo zakonsko pravo na to. Ne bojimo se saborske straže, možete poslati i oružane snage', rekao je Vinković Luki Bebiću.

Potom je Luka Bebić izbacio i Vinkovića iz sabornice.
- Sa velikim žaljenjem izreći ću i Zoranu Vinkoviću udaljavanje sa sjednice Sabora, rekao je Bebić.

Zatim je Boro Grubišić iz HDSSB-a tražio raspravu o smrti Brodarca.
- Ne vidim razlog zbog kojeg se inatite, predsjedniče. Čudne okolnosti smrti Đure Brodarca dovoljan su razlog za stanku. Ako nećete dopustiti stanku i raspravu, zovite stražu odmah i izbacite me zato što neću odustati od zahtjeva, poručio je Grubišić Bebiću.

Potom je Luka Bebić zamolio stražu da i Boru Grubišića izvedu iz sabornice.

JL

Upravitelj zatvora: Brodarcu sam nudio da bude sam u sobi

Osječki je zatvor inače kapaciteta 120 osoba, no u njemu se trenutno nalazi 215 zatvorenika. Uvjeti su daleko od idealnih, ali upravitelj zatvora Tomislav Cvitanušić tvrdi da je Brodarcu nuđeno da bude u zasebnoj prostoriji sam ili sa još jednom osobom.

- U više navrata sam mu nudio mogućnost da bude sam u sobi, no on je bio društvena osoba i nije želio biti sam, nego mu je odgovarala soba u kojoj je boravio. Imao je svoj krevet, imali su ventilator, imao je uz sebe 24 sata dnevno tlakomjer i mjerač za šećer, redovito je uzimao medikamente i nije se žalio na zdravstvene tegobe. Mi smo napravili sve da mu omogućimo normalan boravak, a na ovo što se dogodilo nismo mogli utjecati.

Svaka osoba koja ima iole malo srčanih problema ili povišeni tlak u opasnosti je i kod kuće pri ovim temperaturama, a taj je postotak u zatvorima vjerojatno malo povećan. Gospodin Brodarac nije se žalio na zdravstvene tegobe sve do utorka ujutro. Žao nam je što je do toga došlo, ali na žalost i u zatvorima se umire - izjavio je Cvitanušić izrazivši sućut Brodarčevoj obitelji.
N. P.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-13 09:31:23 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-13 18:46:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-13 18:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15563 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/13/AAA/brodarac.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x240" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15189617 Threads: 3 Questions: 3168546843 Slow queries: 7095122 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235323880 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/preminuo-duro-brodarac-odvjetnici-za-smrt-je-kriva-drzava-upravitelj-zatvora-nije-se-zalio-na-zdravlje-137640 [printLink] => /vijesti/hrvatska/preminuo-duro-brodarac-odvjetnici-za-smrt-je-kriva-drzava-upravitelj-zatvora-nije-se-zalio-na-zdravlje-137640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 126016 [name] => đurobrodarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => durobrodarac [link] => /tag/durobrodarac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PREMINUO ĐURO BRODARAC Odvjetnici: Za smrt je kriva država; Upravitelj zatvora: Nije se žalio na zdravlje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-04-31-12-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/13/AAA/brodarac.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/13/AAA/brodarac.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Đuro Brodarac (67) preminuo je u srijedu u 8,25 sati na Odjeluintenzivne njege kardiologije u KBC-u Osijeku.

Brodarac, koji se nalaziou osječkom zatvoru kao pritvorenik, u bolnicu je primljen u utorak uprijepodnevnim satima zbog problema sa disanjem.

Iako se mislilo da jeproblem sa aritmijom srca, naknadne pretrage pokazale su da je Brodaracdoživio septični napad zbog kojeg je otežano disao, pa je u ponoć sutorka na srijedu prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja i spojen narespirator.

No, njegov organizam nije izdržao te je u srijedu ujutropreminuo.

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku naložit će isudsko-medicinsku obdukciju.

Podsjetimo, Brodarac je u pritvoru osječkogZatvora završio 21. lipnja zajedno s Vladimirom Milankovićem i DragomBošnjakom, a sva trojicu su osumnjičeni za ratni zločin nad civilimasrpske nacionalnosti na području Siska i banovine tijekom 1991. i 1992.godine.

U knjigu žalosti preminulom generalu, bivšem zastupniku i županu Đuri Brodarcu, koja je danas otvorena u Saboru zastupnik HDZ-a i potpredsjednik stranke Andrija Hebrang je napisao:

- Tragedija hrvatske države je da ti branitelj, general i junak Domovinskog rata, bolestan ulaziš u hrvatski zatvor s lisicama na rukama. Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja koju smo zajedno stvarali ide pogrešnim putem. Tvoje ime u srcu svih domoljuba ostaje neokaljano. Hvala ti. Neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve dao, a ona ti se nije odužila!

Zastupnik HDZ-a Vedran Rožić, pak, u knjizi žalosti velikim je početnim slovima napisao Neovisna Država Hrvatska:

- Dragi Đuro, hvala ti za sve što si učinio na stvaranju Neovisne Države Hrvatske. Počivao u miru Božjem!

Dinko Burić, Zoran Vinković, Ivan Drmić i Boro Grubišić su odvratni lešinari koji na najbestijalniji način zloporabljaju smrt Đure Brodarca – reagirao je potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks na istupe četvorice zastupnika HDSSB-a.

Njihove teze da je vrh HDZ-a kriv za Brodarčevu smrt nazvao je suludim, lažnim, klevetničkim i monstruoznim optužbama koje su rezultat patološke mržnje prema HDZ-u i njegovom vodstvu iz koje proistječe „zlo, mržnja i otrov“.

Po Šeksovim tumačenju, radi se o morbidnoj manipulaciji smrću, dosad neviđenoj na političkom prostoru.

- Riječ je o čelnicima stranke čiji su pojedinci koristili demokratsku Hrvatsku i nastavili je razarati, sijući mržnju i netoleranciju. Radi se o bandi četvorice koji su perfidno iskoristili Sabor, hram hrvatske demokracije – ljutito je konstatirao Šeks. Josip Đakić pak HDSSB-ove zastupnike optužio je da morbidno i degutantno koriste smrt Brodarčevu smrt bez imalo pijeteta.

„Ovi bolesni umovi u normalnom svijetu ne bi bili u parlamentu, ne bi imali mjesta u demokratskoj hrvatskoj nego bi bili ili u ludnicama ili u domovima - kazao je Đakić, predbacivši HDSSB-ovcima da prošlog tjedna nisu nazočili glasanju o prijedlogu ustavnih promjena kojima se željelo dodatno zaštititi status branitelja. 

- Ne želim to komentirati! – rezolutno je Vladimir Šeks odbio bilo što reći o evidentnoj kritici vlasti koju je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang upisao u knjigu žalosti preminulom Đuri Brodarcu.

Iako smo hdz-ovim dužnosnicima na  konferenciji za novinare citirali Hebrangovu tekst u kojem kaže da smrt Đure Brodarca pokazuje kako Hrvatska ne ide u dobrom pravcu te da se država nije odužila Brodarcu koji je za nju sve dao, ni Frano Matušić, ni Josip Đakić ni Vladimir Šeks nisu željeli to komentirati, dok je glasnogovornica Sunčana Glavak odgovorila kako 'to nije tema konferencije za novinare'.

Uz kritiku koju je napisao u knjizi žalosti Hebrang je novinarima u Saboru i izjavio kako je 'ovo dno koje može doživjeti jedna država koja ima takav odnos prema svojim osloboditeljima'.

- General Brodarac nije smio imati lisice na rukama, general Brodarac nije smio biti uhićen. Ako postoji sumnja, a ja sam u ratu s njim surađivao i mogu govoriti o njegovoj etičnosti i humanosti, onda je to trebalo napraviti na jedan humani način. Prvenstveno jer se zna da je heroj i general Domovinskog rata, a jednako tako jer se zna da je teško bolestan. Dakle, takav odnos prema svojim osloboditeljima osim Hrvatske nema ni jedna zemlja u svijetu i zato sam neizmjerno tužan – poručio je Hebrang.

Prepucavanje između HDZ-a i HDSSB-a oko smrti Đure Brodarca i rasprave u Saboru izazvalo je gorčinu i kod SDP-ovca Davorka Vidovića.

- S dosta gorčine gledao sam kako se u sabornici i oko nje na jedan ružan način, s nepoštivanjem i nedostatkom pijeteta prema umrloj osobi, pokušava zloupotrijebiti nečija smrt. Kao sugrađanin i politički oponent poznajem Brodarca godinama i mislim da se nije smjelo dozvoliti da se to na ovakav način zloupotrebljava – kazao je Vidović. 

Predsjednik HSS-a Josip Frišćić je kazao kako ga Đure Brodarca posebno pogađa jer ga je dugo poznavao:

- Brodarac u Domovinskom ratu ni jednog trenutka nije kalkulirao jer je živio na prostoru koji je bio izložen agresiji. Prema onome što sam pročitao nigdje se ne spominje da je on osobno nekome nanio zlo nego su optužbe protiv njega bile, kako bi se to haški reklo po zapovjednoj odgovornosti. Jako mi žao što se sve ovo dogodilo Brodarcu – kazao je Friščić.   

Na vijest o smrti reagirala je i Koordinacija braniteljskih udruga grada Siska.

Kažu kako su duboko potreseni, žalosni ali i ljutiti.

«Pitamo gospodo Vas, u državnim institucijama, da li imate imalo morala, ljudskih osobina i poštovanja prema svima onima koji su svoje živote, svoje zdravlje dali za Hrvatsku domovinu. Zatvarate branitelje bez milosti i ako su bolesni i ako su invalidi, utamničite ih sa običnim kriminalcima u nemogućim uvjetima ne mareći za njihovo zdravlje i njihov život. Koliko će još naših branitelja na ovaj ili sličan način položiti život za domovinu samo zato da bi ste se Vi gospodo nekome dodvorili. 

Gospodo, ne progonite agresore, ubojice civila, ubojice nedužne djece, staraca, njih abolirate, kooptirate u sve strukture vlasti sa njima se bratimite, a naše heroje Domovinskog rata zatvarate", stoji u priopćenju koordinacije braniteljskig udruga grada Siska koji završava upozorenjma vlastima u Hrvatskoj da je čaša strpljenja branitelja prepuna.

Tragično je što je general Đuro Brodarac, 20 godina nakon Domovinskog rata, umro u pritvoru zatvora u koji je došao po nalogu moćnika iz Haaga i Europske unije, bez mogućnosti da dokaže svoju nevinost.

Sisak, ali i čitav hrvatski narod, smrću Đure Brodarac izgubio je jednog od sinova koji je svoju težnju za samostalnom Hrvatskom pokazao već 1971. godine u Hrvatskom proljeću; 1991. godine kao jedan od stupova obrane Hrvatske, a nažalost morao ju je dokazivati i 2011. godine.

Mi u Hrvatskoj stranci prava uvjereni smo kako sve ove nepravedne optužbe protiv Đure Brodarca nisu umanjile njegov značaj i doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske jer će ime Đure Brodarca, hrvatskog generala, velikim slovima ostati zapisano u novijoj hrvatskoj povijesti, stoji u prioopćenju siasačkog ogranka Hrvatske stranke prava u povodu smrti generala Đure Brodarca.

Kćerima umrlog Đure Brodaraca, Davorki Milković i Lovorki Rakovac, izraze sućuti u povodu smrti njuhova oca uputio je i sisački bisklup Vlado Košić.

U biskupovu pismu stoji: «Poštovane gospođe. Izražavam iskrenu sućut Vama i Vašim obiteljima povodom smrti vašeg dragog oca Đure koji je postao simbol borbe za slobodu Siska i naše domovine. Iskreno žaleći zbog prerane smrti, želim Vas učvrstiti u nadi vječnog života i nebeske nagrade onima koji se na ovom svijetu bore za poštenje i mir."  


M. Piškor, A. B. KRILE, N. Patković, foto: arhiv cropix

Odvjetnici: Za smrt je kriva država

Brodarčevi odvjetnici puni su gorčine zbog smrti svoga branjenika, kojeg su zadnji put vidjeli u ponedjeljak i tada je, kako kažu, izgledao jako loše. Za njegovu su smrt nedvosmisleno optužili državni sustav, kazavši pri tome da je Brodarac ubijen.

- Hrvatski general, župan i političar koji je stvarao ovu državu ubijen je na način koji nije klasične naravi, ali je po ovom sustavu. Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na ovu državu i ovaj sustav izvršavanja kaznenih sankcija, jer u ovako neljudskim uvjetima držati nacionalne heroje zaista je sramotno i mislim da i pokojni Đuro nije sretan što je sudjelovao u stvaranju ovakve države - izjavio je odvjetnik Petar Šale, koji je za Brodarca nakon što je pritvoren u osječkom Zatvoru tražio određivanje kućnog pritvora.

- Nije bilo potrebe ovdje ga držati, jer hrvatski zakon nalaže da je pritvor zadnja stvar, ako se može primijeniti kućni pritvor i ostale mjere. Dakle, to je izuzetak. Predali smo svu medicinsku dokumentaciju, a i pregledom u zatvoru nedvojbeno je utvrđeno da ima visok tlak 180/110, da je šećeraš, da prima preko 12 lijekova, a strpali su ga u ćeliju od šest metara sa šestero ljudi na +45 stupnjeva. Logično je bilo da će rezultat najvjerojatnije biti ovaj, ali sam siguran da su oni to očekivali i da su znali da će se to dogoditi - bio je pun gorčine Šale, koji je smatra i da se Županijski sud u Osijeku nije pridržavao Zakona o suradnji s Haškim sudom i Haškog statuta.

- Generali koji su u Hagu dolazili su u Zagreb na različite medicinske zahvate, a naši sudovi se toga ne pridržavaju - rekao je Šale, kojeg smo pitali jesu li za svoga klijenta možda ranije tražili prebacivanje u zatvorsku bolnicu u Zagreb

- Sud je prema medicinskoj dokumentaciji morao drugačije postupiti i ne držati ga pod takvim uvjetima u takvom zatvoru. Mi smo tražili da bude u kućnom pritvoru, a ni u zatvorskoj bolnici ne bi imao bolje uvjete - kazao je Šale, dodavši da daljnje postupanje, pa i eventualna tužba protiv države ovise o odluci Brodarčeve obitelji.

- Čekamo rezultate obdukcije i uzrok smrti, provjerit ćemo to i kod vještaka u Zagrebu, a obitelj će dalje odlučiti što će učiniti. Još jedna stvar, Hrvatski sabor je u znak pijeteta prema pokojnom Brodarcu prekinuo sjednicu, dok se ovdje i dalje saslušavaju svjedoci koji terete Đuru Brodarca, umjesto da se barem na jedan dan prekine ta sramotna istraga - zaključio je Šale, dok je drugi brodarčev odvjetnik Željko Dumančić rekao da ovo nije prvi ovakav slučaj i da država mora riješiti taj problem.

- To je protivno svim regulama, čak i europskim. Mi na 1.000 stanovnika imamo više od 100 pritvorenika, a Engleska primjerice ima 18 - rekao je Dumančić.

N. PATKOVIĆ

HDSSB-ovci tražili raspravu o smrti Brodarca. Bebić odbio i izbacio ih sa sjednice

Žestoka rasprava je nastala u Saboru između Dinka Burića iz HDSSB-a i predsjednika Sabora Luke Bebića kada je Burić zatražio kratku stanku i raspravu o okolnostima smrti Đure Brodarca.
- Malo je degutantno da razgovaramo o tome, rekao je Bebić te dodao:
- Molim vas da ne otvaramo raspravu o tome jer nemam dovoljno argumenata. Odbijam stanku od 10 minuta, odrješit je bio Bebić, piše Jutarnji.

- Ovo je presedan. Zadnje što sam očekivao je da ćete učiniti ovo. Koji razlog bi bio dovoljan da učinite to. Smrt generala Đure Brodarca i okolnosti do kojih je došlo do njegove smrti dovoljan su razlog, bio je odlučan Dinko Burić.

Kako niti Brodarac niti Bebić nisu odustajali, nakon svađe koja je trajala 10 minuta, šef Sabora prekinuo je saborsku sjednicu.

HDSSB-ovac niti nakon stanke nije odustajao od svog zahtjeva, no Luka Bebić nije se dao smesti.
- Zastupnik mi ne da riječ, pa mu izričem opomenu s oduzimanjem riječi. Također mu izričen stegovnu mjeru udaljavanjem sa sjednice sabora jer je svojim ponašanjem doveo u pitanje daljnje održavanje sjednice. Molim stražu da Dinka Burića udalji sa sjednice', rekao je Bebić.

- Sram vas bilo, gospodine predsjedniče. Strah vas neizgovorene riječi. Sram vas bilo, neka hrvatska javnost gleda ovo. O hrvatskim braniteljima i generalima se ne smije govoriti u Saboru', govorio je Burić dok ga je saborska straža izvodila iz sabornice.

Nakon što je Burić izbačen, njegov zahtjev za stankom nastavio je tražiti Zoran Vinković.

'Tražim stanku u ime kluba HDSSB-a, imamo zakonsko pravo na to. Ne bojimo se saborske straže, možete poslati i oružane snage', rekao je Vinković Luki Bebiću.

Potom je Luka Bebić izbacio i Vinkovića iz sabornice.
- Sa velikim žaljenjem izreći ću i Zoranu Vinkoviću udaljavanje sa sjednice Sabora, rekao je Bebić.

Zatim je Boro Grubišić iz HDSSB-a tražio raspravu o smrti Brodarca.
- Ne vidim razlog zbog kojeg se inatite, predsjedniče. Čudne okolnosti smrti Đure Brodarca dovoljan su razlog za stanku. Ako nećete dopustiti stanku i raspravu, zovite stražu odmah i izbacite me zato što neću odustati od zahtjeva, poručio je Grubišić Bebiću.

Potom je Luka Bebić zamolio stražu da i Boru Grubišića izvedu iz sabornice.

JL

Upravitelj zatvora: Brodarcu sam nudio da bude sam u sobi

Osječki je zatvor inače kapaciteta 120 osoba, no u njemu se trenutno nalazi 215 zatvorenika. Uvjeti su daleko od idealnih, ali upravitelj zatvora Tomislav Cvitanušić tvrdi da je Brodarcu nuđeno da bude u zasebnoj prostoriji sam ili sa još jednom osobom.

- U više navrata sam mu nudio mogućnost da bude sam u sobi, no on je bio društvena osoba i nije želio biti sam, nego mu je odgovarala soba u kojoj je boravio. Imao je svoj krevet, imali su ventilator, imao je uz sebe 24 sata dnevno tlakomjer i mjerač za šećer, redovito je uzimao medikamente i nije se žalio na zdravstvene tegobe. Mi smo napravili sve da mu omogućimo normalan boravak, a na ovo što se dogodilo nismo mogli utjecati.

Svaka osoba koja ima iole malo srčanih problema ili povišeni tlak u opasnosti je i kod kuće pri ovim temperaturama, a taj je postotak u zatvorima vjerojatno malo povećan. Gospodin Brodarac nije se žalio na zdravstvene tegobe sve do utorka ujutro. Žao nam je što je do toga došlo, ali na žalost i u zatvorima se umire - izjavio je Cvitanušić izrazivši sućut Brodarčevoj obitelji.
N. P.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/preminuo-duro-brodarac-odvjetnici-za-smrt-je-kriva-drzava-upravitelj-zatvora-nije-se-zalio-na-zdravlje-137640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=00d6b74242aa5f1647fbfbe04b8c3336ee81ef03 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PREMINUO+%C4%90URO+BRODARAC+Odvjetnici%3A+Za+smrt+je+kriva+dr%C5%BEava%3B+Upravitelj+zatvora%3A+Nije+se+%C5%BEalio+na+zdravlje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpreminuo-duro-brodarac-odvjetnici-za-smrt-je-kriva-drzava-upravitelj-zatvora-nije-se-zalio-na-zdravlje-137640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpreminuo-duro-brodarac-odvjetnici-za-smrt-je-kriva-drzava-upravitelj-zatvora-nije-se-zalio-na-zdravlje-137640 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

PREMINUO ĐURO BRODARAC Odvjetnici: Za smrt je kriva država; Upravitelj zatvora: Nije se žalio na zdravlje

Piše PSD.
13. srpnja 2011. - 20:30
Đuro Brodarac (67) preminuo je u srijedu u 8,25 sati na Odjeluintenzivne njege kardiologije u KBC-u Osijeku.

Brodarac, koji se nalaziou osječkom zatvoru kao pritvorenik, u bolnicu je primljen u utorak uprijepodnevnim satima zbog problema sa disanjem.

Iako se mislilo da jeproblem sa aritmijom srca, naknadne pretrage pokazale su da je Brodaracdoživio septični napad zbog kojeg je otežano disao, pa je u ponoć sutorka na srijedu prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja i spojen narespirator.

No, njegov organizam nije izdržao te je u srijedu ujutropreminuo.

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku naložit će isudsko-medicinsku obdukciju.

Podsjetimo, Brodarac je u pritvoru osječkogZatvora završio 21. lipnja zajedno s Vladimirom Milankovićem i DragomBošnjakom, a sva trojicu s...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:31