stdClass Object ( [id] => 179691 [title] => Premijer Milanović sije nervozu: Imam pravo govoriti četiri minute i govorit ću bezveze kao što ste i vi pitali! [alias] => premijer-milanovic-sije-nervozu-imam-pravo-govoriti-cetiri-minute-i-govorit-cu-bezveze-kao-sto-ste-i-vi-pitali [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Premijer Milanović najavio je danas u Saboru kako će njegova inicijativa biti da se Sporazum o granici s BiH ratificira – dvotrećinskom većinom. To znači da Kukuriku koalicija ne može bez glasova HDZ-a ratificirati taj sporazum koji je potpisao predsjednik Tuđman, a oni mu se danas oštro protive. Milanović se objašnjavajući zašto je njegov stav dvotrećinska većina pozvao na arbitražni sporazum sa Slovenijom. Umjesto HDZ-a Milanovića su iz njegove stranke pitali zašto Vlada ide u ratifikaciju Sporazuma s BiH

- Možda me ne pitaju zastupnici HDZ-a o tome jer osjećaju minimalnu poželjnu ljudsku neugodu. Prije dvije godine smo ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom sa dvotrećinskom većinom. Zato je moja inicijativa da se i Sporazum s BiH potvrdi dvotrećinskom. To je državni stav. Mogu i pogriješiti u njemu. Ako je ugovor o arbitraži dao drugima da potpuno odrede granica, i da to oscilira u hektarima, onda za ovaj sa BiH imamo puno veću autonomiju. Ja ću predložiti da se traži dvotrećinska većina. Možete biti mirni – u jednom je dahu izgovorio Milanović. Podsjetio je HDZ kako su i oni prije dvije godine digli ruku da se „ jednom tijelu da ovlast da nacrta hrvatsku granicu, a da mi nemamo pojma kako će ona izgledati“.

- A to može biti tisuće hektara, a ne dva škoja. I to je u redu?

- Grozno je slušati sada kako karakterizirate pokojnog predsjenika Tuđmana koji je potpisao Sporazum s BiH. Naša komisija u nekoliko je navrata preporučivala njegovu ratifikaciju. Zadnji put u travnju 2010. kada je na čelu komisije bio Davor Božinović. Znali su to svi ministri i premijerka. Nakon toga nema niti jedne geste, slova niti grimase protiv tog sporazuma! – podsjetio je Milanović HDZ-ovce.

- A danas Vas smeta istina? Ok. Od vas dični zastupnici HDZ-a očekujem da postavite ovo isto pitanje, a neće jer se bojite istine – naglasio je Milanović.

Okršaj sa Stierom

U oštar duel ušli su HDZ-ovac Davor Stier i premijer Zoran Milanović oko vanjske politike. Stier je pitao premijera ima li uopće Vlada smjer europske i vanjske politike.

- Slovenski premijer Janša je nakon sastanka s vama dao Hrvatskoj javni šamar kad je rekao da se Sloveniji ne žuri ratificirati Pristupni ugovor. Kad je zamjenik Hilary Clinton došao u Hrvatsku niste imali vremena za sastanak s njim, a ministar prometa BiH ucjenio je Hrvatsku da neće dozvoliti Pelješki most dok ne ratificiramo porazum o granici - nabrojio je Stier.

Milanović je priznao kako je očekivao da će ga pitati nešto o granici sa Slovenijom i BiH jer "vi i bivša Vlada o tome znate dosta“. A onda mu je žestoko uzvratio.

Da biste razumjeli Hrvatsku morate imati iskustvo života u Hrvatskoj, a da biste ju voljeli, morate ju razumjeti. Vi me pitate da komentiram izjave slovenskog premijera, da govorim o tome jesam li se našao sa zamjenikom Hillary Clinton?! Zar su to pitanja za Sabor?! I ja sam kriv za taj cirkus jer sam dok sam bio u MVP-u promovirao ljude kao što ste Vi, predlagao ih za promaknuće, da idete u NATO, iako sam znao tko ste, što ste, koja su vaša politička uvjerenja.

Imam pravo govoriti četiri minute i govorit ću bezveze kao što ste i vi pitali. Bezveze, bez glave i repa. Koliko još imam? 23 sekunde. Sjećate se kako smo se u Ministarstvu zajedno hvatali za glavu kada je vaša stranka izlazila iz Sabora jer nije željela glasovati za sudjelovanje naših vojnika u misiji u Afganistanu, a američki veleposlanik ih je vraćao u sabornicu. Čekam vaša pitanja o granici s BiH jer ovdje ima nekoliko krunskih svjedoka o toj istini. Istina je kao ocean, a mi smo dobri moreplovci i znat ćemo se u tom moru snaći - sipao je premijer.

Stier ga je optužio da mu je šovinistički odgovorio jer smatra da onaj tko poput njega nije rođen ovdje ne voli Hrvatsku.

RANIJE

Hrvatski sabor je počeo jesensko zasjedanje, na 5. sjednici koja bi trebala trajati četiri tjedna.

Saborski zastupnici se od danas moraju elektronski, preko evidencijskih kartica, registrirati pri ulasku u Sabor.

To je jutros učinila i zastupnica HGS-a Nevenka Bečić, dok njenog brata Željka Keruma ne treba očekivati u Saboru jer, kako je i sam rekao, s dvije ruke ne može puno toga promijeniti.

- Budite strpljivi, sve je moguće, moguće je da se pojavi i danas, ali mislim da je doma i da prati i kontrolira situaciju oko male bebe. Ne znam nisam ga kontaktirala, vjerojatno neće - rekla je Bečić, koja je se bila zaboravila elektronski registrirati, nakon čega se vratila na ulaz kako bi "tukla kartelu", prenosi Index.

Evidencija o radu zastupnika svakodnevno će se objavljivati na saborskim internetskim stranicama. Uz evidenciju nazočnosti na plenarnim sjednicama, evidentirat će se te objavljivati i nazočnost zastupnika na sjednicama saborskih radnih tijela i njihov rad na zahtjev klubova.

Na početku zasjedanja zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu je više od 70 točaka.

Na dnevnom je redu, među ostalim, prijedlog novoga zakona o boravištu, konačni prijedlog novog Ovršnog zakona, prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine, te više financijskih i gospodarskih zakona, većina kojih se usklađuje s propisima EU.

Gotovo polovica dnevnog reda otpada na izvješća te oporbene zakonske prijedloge, uglavnom one Hrvatskih laburista.

U Saboru očekuju da će Vlada do kraja mjeseca u parlament na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko izvijestio je da je od početka mandata ove Vlade postavljeno ukupno 801 zastupničko pitanje, od kojih su 706 postavili zastupnici Hrvatskih laburista, i to 664 za vrijeme ljetne stanke.

Vlada, rekao je Leko, do sada nije odgovorila samo na 52 pitanja, ističući da je u cijelom prošlom mandatu postavljeno 900 zastupničkih pitanja.

Zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice, nakon čega su HDZ i HDSSB zatražili i dobili stanku.

Davorin Mlakar je u ime HDZ-a stanku zatražio kako bi prigovorio na sadržaj Vladinog prijedloga Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020., dok je Dinko Burić ispred HDSSB-a stanku zatražio želeći upozoriti da Sabor mora raspraviti najave iz Vlade o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske na dvije statističke regije.

HDSSB: Milanović ne vjeruje u Boga, a citira Bibliju

Nakon stanke, uime HDZ-a Darko Milinović zatražio je da premijer Zoran Milanović povuče Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva 2012.-2020. jer u najvećoj oporbenoj stranci smatraju da ta dokument nije dovoljno sveobuhvatan.

- Smanjili ste zdravstveni doprinos sa 15 na 13 posto, 2,5 milijarde kuna ste oduzeli zdravstvu na taj način i tako ga vratili 2,5 godina unazad. Zbog toga stvaramo nove obveze u zdravstvu od 150 milijuna kuna mjesečno - rekao je bivši ministar zdravstva Darko Milinović (HDZ).

Nastavio je tvrdnjom kako su se liste čekanja, unatoč obećanjima, povećale za 30 do 50 posto, iako je priznao da se u bolnici u Gospiću lista čekanja - prepolovila.

- Nama ne treba strategija razvoja zdravstva, treba nam strategija očuvanja zdravstva do kraja godine. Usto, kršite Kolektivni ugovor, ministar zdravlja dao je naputak ravnateljima kako tumačiti KU, iako bi to trebalo raditi Povjerenstvo koje ministar do danas ministar nije ni osnovao. Usto, ministre, već ste gotovo 10 mjeseci na vlasti, a još se niste sastali s ravnateljima svih ustanova u zdravstvu, niste ih pitali ništa, već ste svima linearno smanjili limite za četiri posto i onda ravnatelje optužujuete da ne znaju što rade, da ne znaju voditi zdravstvo. A mi smo, kad smo došli na vlast, u prvih mjesec dana sastali sa svim ravnateljima, razgovarali s njima o njihovim potrebama i s njima smo dogovorili limite - zaključio je Milinović.

HDSSB se žestoko obrušio na premijera i ministre zbog podjele Hrvatske na dvije statističke regije. Ponovili su svoje već poznate optužbe kako se time šteti Slavoniji i Baranji koja je ionako najsiromašnija.

- A fondovi EU su namijenjeni siromašnima, a ne bogatima. Tako bi trebalo biti u Hrvatskoj. U planu 21 najavljivali ste pet regija, a sada ste preko noći došlo do ovakvog saltomortalea. Ovo je odluka iz Kukuriku kuhinje i nema veze sa EU. Svašta smo očekivali od ove Vlade, ali ne i suludu politiku daljnjeg siromašenja najnerazvijenih dijelova Hrvatske – naglasio je Dinko Burić.

Optužio je članove Vlada da lažu kada tvrde kako Zagreb nije mogao biti samostaalna regija jer nema 800 tisuća stanovnika.

- Još je veće razočaranje premijer. Lak i brz na obećenjima koja još brže zaboravlja. Slatkorječiv je, ljubitelj slatkoljubivih izjava, ne vjeruje u Boga, a citira Bibliju kad mu odgovara. O Bibliji bi trebali govoriti pravi vjernici kako biste sačuvali obje ruke - referirao se Burić na Milanovićevo citiranje Biblije "neka mu se osuši desna ruka, ako zaboravi Slavoniju“ . Burić je poručio Milanoviću i kako se u slavonskim selima ori nova pjesma:

- Školovao otac sina, potrošio čopor svinja, a zauzvrat njemu škola vratila bahatog vola!



Čačić: Europa ima 30 posto elektrana na ugljen

Kako napreduje projekt Plomin C? - upitao je Nedžad Hodžić, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine.

- Od 70 tvrtki koje su se javile na natječaj, kvalificirale su se četiri. Ostale su se povukle ili nisu imale snage. Puno se pričalo o tome u javnosti, ali činjenica je da je jedan RWE bio prije 10 dana kod mene. Iskazali su ogroman insteres da sudjeluju u projektu, ali ostali su bez finacijera, pa su tražili odgodu od 60 dana kako bi našli izvor financiranja. Ali, mi to nismo mogli odobriti, jer nismo mogli ići u susret sano jednoj od zainteresiranih tvrtki. 28. rujna objavit ćemo koju od četiri tvrtke ćemo odabrati - odgovorio je Radimir Čačić.

- Kada realitiramo Plomin C, smanjit ćemo uvoz struje za dva i pol puta. I još nešto, Europa ima 30 posto elektrana na ugljen, a Hrvatska će, kad izgradimo Plomin, imati 15 posto. Europa je pametno disperzirala rizik, a sada to i mi radimo. Do ožujka ćemo odabrati jednog od ta četiri ponuđača, a do 1. travnja očekujemo potpisivanje ugovora. Jer, nama je važno da što prije dva i pol puta smanjimo uvoz električne energije. Za izgradnju Plomina C, donja je granica tri godine, ispod tri godine, nemoguće je ostvariti taj projekt, a pet godina je gornja granica. Sredinom 2013. odabrani partner počinje raditi, tako da možemo očekivati 2016., odnosno prije 2017. bit će gotovo - zaključio je Čačić.

Na Čačićev odgovor, zastupnik Nedžad Hodžić ustvrdio je kako će Plomin C biti investicija koja će biti motor razvoja cijele zemlje.

- U kombiniranoj socijalnoj politici, jedan od najznačajnijih nositelja mjera je civilno društvo. Udruge brinu o socijalno najosjetljivijima, i na taj način povećavaju kvalitetu života štićenika. A kod udruga ostalo je neregulirano plaćanje režijskih troškova, pa me zanima je li moguće novim zakonskim odredbama, kroz Zakon o udrugama, da se neprofitnim udrugama olakša plaćanje režijskih troškova? - upitala je Višnja Fortuna, iz Kluba zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika.

- Udruge su lani dobile dvije milijarde kuna. A je li moguće da se neke udruge izdvoje i olakša im se funkcioniranje, tako da im se obračun režijskih troškova napravi na povoljniji način? Moguće je, ali hoće li do toga doći treba vidjeti kakvi će biti tarifni sustavi -odgovorio je Arsen Bauk te najavio detaljniji pisani odgovor. S time se složila Višnja Fortuna uz napomenu kako ne očekuje da bi takvo pravo imale one udruge koje su samo registrirane, već da očekuje da se to omogući udrugama koje stvarno rade - odgovorio je ministar Uprave Arsen Bauk.

Pupovac: Nemamo državu

U tri godine, MUP, preciznije, Odjel prometne policije podnio je 780 tisuća prekršajnih prijava. Od toga bi se trebalo naplatiti 630 milijuna kuna. U tri godine, svega dva posto tih predmeta je procesuirano. Svega 13.500. A naplaćeno je 1,8 posto, odnosno 11,5 milijuna kuna. Dakle, 97, 98 posto prekršajnih prijava ostalo je nesankcionirano. Ovaj proračun, Sabor, Vlada, izdvaja 300 milijuna za prometnu policiju, 220 milijuna za prekršajne sudove. Ministre, premijer je rekao da ne želi slučajnu državu, a ovime pokazujemo da nemamo nikakvu državu. Što radite po tom pitanju? - upitao je Vladu Milorad Pupovac.

Nismo zadovoljni sa situacijom koju ste opisali. 12 posto je naplata i to je ispod očekivanog. Nismo zadovoljni. Upravo ovaj tjedan, ili idući, će pred vama biti izmjene Ovršnog zakona kojim će se urediti da se i prekršajne kazne naplaćuju putem Fine. Sve prekršajne kazne koje su pravomoćne, ići će na naplatu preko Fine. To se odnosi na prekršaje i novčane kazne. Mijenjamo i Prekršajni zakon, ovom izmjenom značajno ćemo povećati naplatu. Ali ćemo učiniti sve da i sudovi učinkovitije vode te postupke. Omogućit ćemo plaćanje mandatnih kazni na licu mjesta. Tada će one biti značajno manje, nego ako stranka traži postupak. Usto, povezivat ćemo registre, pa će onima koji ne podmire kazne, bit će onemogućeno izdavanje vozačke dozvole dok ne podmire sve kazne - odgovorio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.



Milanović: Nećemo ukidati ništa što ljudima znači život

Laburista Nikolu Vuljanića zanimalo je hoće li se premijer pridržavati zakona te zaustaviti "rasprodaju i krčmenje državne imovine“ dok se ne stvore zakonski preduvjeti za to odnosno dok Sabor ne donese Strategiju o upravljanju državnom imovinom, a Vlada plan o tome. Milanović tvrdi kako će njegova Vlada zakone poštivati.

- Strategiju i planove treba donijeti. Ali mi bi trebali raspravljati hoćemo li tvrtkama koje namjeravamo prodati dati šansu da se razvijaju uz svježi novac. A osim toga kad dobiju druge vlasnike nećemo imati iskušenje da u njima udomimo stranačke prijatelje i da se direktorima isplaćuju ogromne otpremnine te da se tamo zapošljavaju njihove žene i rođaci - rekao je Milanović. Oko davanja autocesta u koncesije ponovio je poznati stav kako će autoceste ostati u Hrvatskoj, ali će koncesija donijeti novac koji će pomoći za njihovo financiranje, ali i u zadržavanju kreditnog rejtinga.

Možemo raditi i greške, ali odluke moramo donositi – poručio je Milanović.

Na tvrdnje HDZ-ovca Branka Bačića da resorno ministarstvo namjerava ukinuti mnoge brodske linije koje povezuju otoke s kopnom, pogotovo noćne, Milanović je obećao da se „neće ukidati ništa što ljudima znači život“.

- Niti su to moji suradnici predložili. Neće biti nikakvih ukidanja, ali ne želimo upropaštavati javna poduzeća pa da otočani za par godina plaćaju njihove gubitke – kaže Milanović.

HDZ-ovac Zvonko Milas pitao je premijera zašto se kod utvrđivanja dvije statističke regije nije vodilo računa o uravnoteženom razvoju svih dijelova Hrvatske te zašto o novoj podjeli nisu pitali one kojih se ta odluka izravno tiče.

- Zabrinjava me što Vi zaista vjerujete u ono što govorite – najprije mu je rekao Milanović, a onda ponovio sve ono što je i dosad govorio braneći podjelu na dvije regije.

- Tko stoji na putu Đakovu, Osijeku, Vinkovcima koji su se i dosada hvalili da su uspješni u privlačenju novca iz EU fondova da to budu i dalje. Stoji im na raspolaganju velik novac. Nema tu nikakvog straha. Novac neće moći povlačiti jedino ako hrvatska bude rasla kineskim stopama rasta, pa će za sedam godina premašiti 75 posto BDP-a. Mene bi to radovalo, ali to se neće dogoditi. Zato sljedećih 14 godina možemo biti mirni da ćemo biti u ovom statusu kao sada. A Zagreb u povlačenju novca iz EU fondova ne može konkurirati Slavoniji, Međimurju, Istri – tvrdi Milanović.

- Ova podjela je ishitreba, netransparenta i šlampava. Zašto je to napraljeno bez konzultacija s onima kojih se izravno tiče – kaže Milas.

Premijer: Otvaranje radova bez sredstava je, zapravo, kazneno djelo

Možete li objasniti hrvatskim državljanima s juga što vlada radi za bolju povezanost hrvatskog juga?, pitao je Mladen Marelić, a premijer Milanović odgovorio: - Mi radimo i ne dajemo nerealna obećanja. Mi ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata. Otvaranje radova bez sredstava je, zapravo, kazneno djelo. Sklopljeni su ugovori, radovi su stali i prije izbora jer novca nije bilo. Ova vlada i ministar pomorstva morao je raskinuti ugovore, pitanje je što će biti. Radi se o hrvatskim tvrtkama sa tisućama zaposlenih kojima nije lako.

On i još dvoje ministara u Bruxellesu traže da Europska Unija financira taj projekt. Našim novcem, eurpskim novcem. Mi uplaćujemo 1, a dobit ćemo 2. Ako budemo imali projekte. Tu nema novca sa strane. Kao čovjek sam razočaran kad gledam ljude koji su se tamo slikali kao manekeni, a ništa se nije napravilo. A mi smo govorili da se protivimo da se to financira iz proračuna. To je veliki novac i mi ga tražimo. I molim vas, ne koristite termin europski novac, to je naš novac, ali moramo znati da iz EU fondova nitko nije povukao sve što je mogao.

Željezara će raditi

Što je s poseban timom koji bi vodio brigu o željezari Sisak? Unatoč ukidanju nameta u Sisačkoj željezari, radnike novi vlasnik u Meksiko. I neće ih sve zaposliti Radit će cijevi u Meksiku, ali ne u Sisku, Siščani se boje da je ovo kraj hrvatske crne metalurgije i Sisačke željezare. Što je prvi potpredsjendik Čačić učinio po tom pitanu, a što će Vlada još učiniti?, upitao je Ivan Šantek.

Premijer Milanović odgovara: - To pitanje ste mogli postaviti Čačiću… Ali dobro… Kad netko kupi postrojenje onda će valjda raditi, a kako će raditi, mi to ne možem uvjetovati. Kada sam mogao nešto učiniti - učinio sam to da se ukine namet u siječnju ove godine, a prije to nisam mogao. U roku od nekoliko tjedana Vijeće je donijelo takvu odluku - nažalost prekasno. Ne znam zašto to ranije nije učinjeno, ali predsjednik EK nije imao pojma za to kad sam razgovarao s njim, nisu to nikad čuli, nisu znali za taj problem. Da je bar netko s njime ranije razgovarao. To se neće zatvoriti, raditi će, ali toliki veliki broj radnika kao prije ne može biti zaposlen… Ne mogu rješavati probleme koji su nepopravljivi i nametnuti. Morate imati granice kod pitanja, znate što smo mi radili, a što je bilo prije. Nema čuda, ljudima u Sisku je teško, dali su nam poršku na izborima, ali od nas ne očekuju čuda nego rad.

(H), PSD, JL
Foto: Davor Pongračić / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SABOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-18 10:18:59 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-18 12:22:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-18 10:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8968 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/09\/18\/AAA\/s.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/01.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/06.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/07.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/08.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/09.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/10.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/11.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/12.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/09\/18\/PSD\/Sabor\/13.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x474"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x495"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x471"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x469"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7358053 Threads: 2 Questions: 1524500587 Slow queries: 4634761 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110496755 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/premijer-milanovic-sije-nervozu-imam-pravo-govoriti-cetiri-minute-i-govorit-cu-bezveze-kao-sto-ste-i-vi-pitali-179691 [printLink] => /vijesti/hrvatska/premijer-milanovic-sije-nervozu-imam-pravo-govoriti-cetiri-minute-i-govorit-cu-bezveze-kao-sto-ste-i-vi-pitali-179691?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218162 [name] => nevenkabečić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nevenkabecic [link] => /tag/nevenkabecic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313202 [name] => sabor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabor [link] => /tag/sabor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SABOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Premijer Milanović sije nervozu: Imam pravo govoriti četiri minute i govorit ću bezveze kao što ste i vi pitali! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-11-09-48-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/18/AAA/s.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/18/AAA/s.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/05.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/01.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/02.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/03.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/04.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/06.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/07.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/08.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/09.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/10.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/11.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/12.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/09/18/PSD/Sabor/13.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Premijer Milanović najavio je danas u Saboru kako će njegova inicijativa biti da se Sporazum o granici s BiH ratificira – dvotrećinskom većinom. To znači da Kukuriku koalicija ne može bez glasova HDZ-a ratificirati taj sporazum koji je potpisao predsjednik Tuđman, a oni mu se danas oštro protive. Milanović se objašnjavajući zašto je njegov stav dvotrećinska većina pozvao na arbitražni sporazum sa Slovenijom. Umjesto HDZ-a Milanovića su iz njegove stranke pitali zašto Vlada ide u ratifikaciju Sporazuma s BiH

- Možda me ne pitaju zastupnici HDZ-a o tome jer osjećaju minimalnu poželjnu ljudsku neugodu. Prije dvije godine smo ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom sa dvotrećinskom većinom. Zato je moja inicijativa da se i Sporazum s BiH potvrdi dvotrećinskom. To je državni stav. Mogu i pogriješiti u njemu. Ako je ugovor o arbitraži dao drugima da potpuno odrede granica, i da to oscilira u hektarima, onda za ovaj sa BiH imamo puno veću autonomiju. Ja ću predložiti da se traži dvotrećinska većina. Možete biti mirni – u jednom je dahu izgovorio Milanović. Podsjetio je HDZ kako su i oni prije dvije godine digli ruku da se „ jednom tijelu da ovlast da nacrta hrvatsku granicu, a da mi nemamo pojma kako će ona izgledati“.

- A to može biti tisuće hektara, a ne dva škoja. I to je u redu?

- Grozno je slušati sada kako karakterizirate pokojnog predsjenika Tuđmana koji je potpisao Sporazum s BiH. Naša komisija u nekoliko je navrata preporučivala njegovu ratifikaciju. Zadnji put u travnju 2010. kada je na čelu komisije bio Davor Božinović. Znali su to svi ministri i premijerka. Nakon toga nema niti jedne geste, slova niti grimase protiv tog sporazuma! – podsjetio je Milanović HDZ-ovce.

- A danas Vas smeta istina? Ok. Od vas dični zastupnici HDZ-a očekujem da postavite ovo isto pitanje, a neće jer se bojite istine – naglasio je Milanović.

Okršaj sa Stierom

U oštar duel ušli su HDZ-ovac Davor Stier i premijer Zoran Milanović oko vanjske politike. Stier je pitao premijera ima li uopće Vlada smjer europske i vanjske politike.

- Slovenski premijer Janša je nakon sastanka s vama dao Hrvatskoj javni šamar kad je rekao da se Sloveniji ne žuri ratificirati Pristupni ugovor. Kad je zamjenik Hilary Clinton došao u Hrvatsku niste imali vremena za sastanak s njim, a ministar prometa BiH ucjenio je Hrvatsku da neće dozvoliti Pelješki most dok ne ratificiramo porazum o granici - nabrojio je Stier.

Milanović je priznao kako je očekivao da će ga pitati nešto o granici sa Slovenijom i BiH jer "vi i bivša Vlada o tome znate dosta“. A onda mu je žestoko uzvratio.

Da biste razumjeli Hrvatsku morate imati iskustvo života u Hrvatskoj, a da biste ju voljeli, morate ju razumjeti. Vi me pitate da komentiram izjave slovenskog premijera, da govorim o tome jesam li se našao sa zamjenikom Hillary Clinton?! Zar su to pitanja za Sabor?! I ja sam kriv za taj cirkus jer sam dok sam bio u MVP-u promovirao ljude kao što ste Vi, predlagao ih za promaknuće, da idete u NATO, iako sam znao tko ste, što ste, koja su vaša politička uvjerenja.

Imam pravo govoriti četiri minute i govorit ću bezveze kao što ste i vi pitali. Bezveze, bez glave i repa. Koliko još imam? 23 sekunde. Sjećate se kako smo se u Ministarstvu zajedno hvatali za glavu kada je vaša stranka izlazila iz Sabora jer nije željela glasovati za sudjelovanje naših vojnika u misiji u Afganistanu, a američki veleposlanik ih je vraćao u sabornicu. Čekam vaša pitanja o granici s BiH jer ovdje ima nekoliko krunskih svjedoka o toj istini. Istina je kao ocean, a mi smo dobri moreplovci i znat ćemo se u tom moru snaći - sipao je premijer.

Stier ga je optužio da mu je šovinistički odgovorio jer smatra da onaj tko poput njega nije rođen ovdje ne voli Hrvatsku.

RANIJE

Hrvatski sabor je počeo jesensko zasjedanje, na 5. sjednici koja bi trebala trajati četiri tjedna.

Saborski zastupnici se od danas moraju elektronski, preko evidencijskih kartica, registrirati pri ulasku u Sabor.

To je jutros učinila i zastupnica HGS-a Nevenka Bečić, dok njenog brata Željka Keruma ne treba očekivati u Saboru jer, kako je i sam rekao, s dvije ruke ne može puno toga promijeniti.

- Budite strpljivi, sve je moguće, moguće je da se pojavi i danas, ali mislim da je doma i da prati i kontrolira situaciju oko male bebe. Ne znam nisam ga kontaktirala, vjerojatno neće - rekla je Bečić, koja je se bila zaboravila elektronski registrirati, nakon čega se vratila na ulaz kako bi "tukla kartelu", prenosi Index.

Evidencija o radu zastupnika svakodnevno će se objavljivati na saborskim internetskim stranicama. Uz evidenciju nazočnosti na plenarnim sjednicama, evidentirat će se te objavljivati i nazočnost zastupnika na sjednicama saborskih radnih tijela i njihov rad na zahtjev klubova.

Na početku zasjedanja zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu je više od 70 točaka.

Na dnevnom je redu, među ostalim, prijedlog novoga zakona o boravištu, konačni prijedlog novog Ovršnog zakona, prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine, te više financijskih i gospodarskih zakona, većina kojih se usklađuje s propisima EU.

Gotovo polovica dnevnog reda otpada na izvješća te oporbene zakonske prijedloge, uglavnom one Hrvatskih laburista.

U Saboru očekuju da će Vlada do kraja mjeseca u parlament na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko izvijestio je da je od početka mandata ove Vlade postavljeno ukupno 801 zastupničko pitanje, od kojih su 706 postavili zastupnici Hrvatskih laburista, i to 664 za vrijeme ljetne stanke.

Vlada, rekao je Leko, do sada nije odgovorila samo na 52 pitanja, ističući da je u cijelom prošlom mandatu postavljeno 900 zastupničkih pitanja.

Zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice, nakon čega su HDZ i HDSSB zatražili i dobili stanku.

Davorin Mlakar je u ime HDZ-a stanku zatražio kako bi prigovorio na sadržaj Vladinog prijedloga Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020., dok je Dinko Burić ispred HDSSB-a stanku zatražio želeći upozoriti da Sabor mora raspraviti najave iz Vlade o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske na dvije statističke regije.

HDSSB: Milanović ne vjeruje u Boga, a citira Bibliju

Nakon stanke, uime HDZ-a Darko Milinović zatražio je da premijer Zoran Milanović povuče Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva 2012.-2020. jer u najvećoj oporbenoj stranci smatraju da ta dokument nije dovoljno sveobuhvatan.

- Smanjili ste zdravstveni doprinos sa 15 na 13 posto, 2,5 milijarde kuna ste oduzeli zdravstvu na taj način i tako ga vratili 2,5 godina unazad. Zbog toga stvaramo nove obveze u zdravstvu od 150 milijuna kuna mjesečno - rekao je bivši ministar zdravstva Darko Milinović (HDZ).

Nastavio je tvrdnjom kako su se liste čekanja, unatoč obećanjima, povećale za 30 do 50 posto, iako je priznao da se u bolnici u Gospiću lista čekanja - prepolovila.

- Nama ne treba strategija razvoja zdravstva, treba nam strategija očuvanja zdravstva do kraja godine. Usto, kršite Kolektivni ugovor, ministar zdravlja dao je naputak ravnateljima kako tumačiti KU, iako bi to trebalo raditi Povjerenstvo koje ministar do danas ministar nije ni osnovao. Usto, ministre, već ste gotovo 10 mjeseci na vlasti, a još se niste sastali s ravnateljima svih ustanova u zdravstvu, niste ih pitali ništa, već ste svima linearno smanjili limite za četiri posto i onda ravnatelje optužujuete da ne znaju što rade, da ne znaju voditi zdravstvo. A mi smo, kad smo došli na vlast, u prvih mjesec dana sastali sa svim ravnateljima, razgovarali s njima o njihovim potrebama i s njima smo dogovorili limite - zaključio je Milinović.

HDSSB se žestoko obrušio na premijera i ministre zbog podjele Hrvatske na dvije statističke regije. Ponovili su svoje već poznate optužbe kako se time šteti Slavoniji i Baranji koja je ionako najsiromašnija.

- A fondovi EU su namijenjeni siromašnima, a ne bogatima. Tako bi trebalo biti u Hrvatskoj. U planu 21 najavljivali ste pet regija, a sada ste preko noći došlo do ovakvog saltomortalea. Ovo je odluka iz Kukuriku kuhinje i nema veze sa EU. Svašta smo očekivali od ove Vlade, ali ne i suludu politiku daljnjeg siromašenja najnerazvijenih dijelova Hrvatske – naglasio je Dinko Burić.

Optužio je članove Vlada da lažu kada tvrde kako Zagreb nije mogao biti samostaalna regija jer nema 800 tisuća stanovnika.

- Još je veće razočaranje premijer. Lak i brz na obećenjima koja još brže zaboravlja. Slatkorječiv je, ljubitelj slatkoljubivih izjava, ne vjeruje u Boga, a citira Bibliju kad mu odgovara. O Bibliji bi trebali govoriti pravi vjernici kako biste sačuvali obje ruke - referirao se Burić na Milanovićevo citiranje Biblije "neka mu se osuši desna ruka, ako zaboravi Slavoniju“ . Burić je poručio Milanoviću i kako se u slavonskim selima ori nova pjesma:

- Školovao otac sina, potrošio čopor svinja, a zauzvrat njemu škola vratila bahatog vola!



Čačić: Europa ima 30 posto elektrana na ugljen

Kako napreduje projekt Plomin C? - upitao je Nedžad Hodžić, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine.

- Od 70 tvrtki koje su se javile na natječaj, kvalificirale su se četiri. Ostale su se povukle ili nisu imale snage. Puno se pričalo o tome u javnosti, ali činjenica je da je jedan RWE bio prije 10 dana kod mene. Iskazali su ogroman insteres da sudjeluju u projektu, ali ostali su bez finacijera, pa su tražili odgodu od 60 dana kako bi našli izvor financiranja. Ali, mi to nismo mogli odobriti, jer nismo mogli ići u susret sano jednoj od zainteresiranih tvrtki. 28. rujna objavit ćemo koju od četiri tvrtke ćemo odabrati - odgovorio je Radimir Čačić.

- Kada realitiramo Plomin C, smanjit ćemo uvoz struje za dva i pol puta. I još nešto, Europa ima 30 posto elektrana na ugljen, a Hrvatska će, kad izgradimo Plomin, imati 15 posto. Europa je pametno disperzirala rizik, a sada to i mi radimo. Do ožujka ćemo odabrati jednog od ta četiri ponuđača, a do 1. travnja očekujemo potpisivanje ugovora. Jer, nama je važno da što prije dva i pol puta smanjimo uvoz električne energije. Za izgradnju Plomina C, donja je granica tri godine, ispod tri godine, nemoguće je ostvariti taj projekt, a pet godina je gornja granica. Sredinom 2013. odabrani partner počinje raditi, tako da možemo očekivati 2016., odnosno prije 2017. bit će gotovo - zaključio je Čačić.

Na Čačićev odgovor, zastupnik Nedžad Hodžić ustvrdio je kako će Plomin C biti investicija koja će biti motor razvoja cijele zemlje.

- U kombiniranoj socijalnoj politici, jedan od najznačajnijih nositelja mjera je civilno društvo. Udruge brinu o socijalno najosjetljivijima, i na taj način povećavaju kvalitetu života štićenika. A kod udruga ostalo je neregulirano plaćanje režijskih troškova, pa me zanima je li moguće novim zakonskim odredbama, kroz Zakon o udrugama, da se neprofitnim udrugama olakša plaćanje režijskih troškova? - upitala je Višnja Fortuna, iz Kluba zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika.

- Udruge su lani dobile dvije milijarde kuna. A je li moguće da se neke udruge izdvoje i olakša im se funkcioniranje, tako da im se obračun režijskih troškova napravi na povoljniji način? Moguće je, ali hoće li do toga doći treba vidjeti kakvi će biti tarifni sustavi -odgovorio je Arsen Bauk te najavio detaljniji pisani odgovor. S time se složila Višnja Fortuna uz napomenu kako ne očekuje da bi takvo pravo imale one udruge koje su samo registrirane, već da očekuje da se to omogući udrugama koje stvarno rade - odgovorio je ministar Uprave Arsen Bauk.

Pupovac: Nemamo državu

U tri godine, MUP, preciznije, Odjel prometne policije podnio je 780 tisuća prekršajnih prijava. Od toga bi se trebalo naplatiti 630 milijuna kuna. U tri godine, svega dva posto tih predmeta je procesuirano. Svega 13.500. A naplaćeno je 1,8 posto, odnosno 11,5 milijuna kuna. Dakle, 97, 98 posto prekršajnih prijava ostalo je nesankcionirano. Ovaj proračun, Sabor, Vlada, izdvaja 300 milijuna za prometnu policiju, 220 milijuna za prekršajne sudove. Ministre, premijer je rekao da ne želi slučajnu državu, a ovime pokazujemo da nemamo nikakvu državu. Što radite po tom pitanju? - upitao je Vladu Milorad Pupovac.

Nismo zadovoljni sa situacijom koju ste opisali. 12 posto je naplata i to je ispod očekivanog. Nismo zadovoljni. Upravo ovaj tjedan, ili idući, će pred vama biti izmjene Ovršnog zakona kojim će se urediti da se i prekršajne kazne naplaćuju putem Fine. Sve prekršajne kazne koje su pravomoćne, ići će na naplatu preko Fine. To se odnosi na prekršaje i novčane kazne. Mijenjamo i Prekršajni zakon, ovom izmjenom značajno ćemo povećati naplatu. Ali ćemo učiniti sve da i sudovi učinkovitije vode te postupke. Omogućit ćemo plaćanje mandatnih kazni na licu mjesta. Tada će one biti značajno manje, nego ako stranka traži postupak. Usto, povezivat ćemo registre, pa će onima koji ne podmire kazne, bit će onemogućeno izdavanje vozačke dozvole dok ne podmire sve kazne - odgovorio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.



Milanović: Nećemo ukidati ništa što ljudima znači život

Laburista Nikolu Vuljanića zanimalo je hoće li se premijer pridržavati zakona te zaustaviti "rasprodaju i krčmenje državne imovine“ dok se ne stvore zakonski preduvjeti za to odnosno dok Sabor ne donese Strategiju o upravljanju državnom imovinom, a Vlada plan o tome. Milanović tvrdi kako će njegova Vlada zakone poštivati.

- Strategiju i planove treba donijeti. Ali mi bi trebali raspravljati hoćemo li tvrtkama koje namjeravamo prodati dati šansu da se razvijaju uz svježi novac. A osim toga kad dobiju druge vlasnike nećemo imati iskušenje da u njima udomimo stranačke prijatelje i da se direktorima isplaćuju ogromne otpremnine te da se tamo zapošljavaju njihove žene i rođaci - rekao je Milanović. Oko davanja autocesta u koncesije ponovio je poznati stav kako će autoceste ostati u Hrvatskoj, ali će koncesija donijeti novac koji će pomoći za njihovo financiranje, ali i u zadržavanju kreditnog rejtinga.

Možemo raditi i greške, ali odluke moramo donositi – poručio je Milanović.

Na tvrdnje HDZ-ovca Branka Bačića da resorno ministarstvo namjerava ukinuti mnoge brodske linije koje povezuju otoke s kopnom, pogotovo noćne, Milanović je obećao da se „neće ukidati ništa što ljudima znači život“.

- Niti su to moji suradnici predložili. Neće biti nikakvih ukidanja, ali ne želimo upropaštavati javna poduzeća pa da otočani za par godina plaćaju njihove gubitke – kaže Milanović.

HDZ-ovac Zvonko Milas pitao je premijera zašto se kod utvrđivanja dvije statističke regije nije vodilo računa o uravnoteženom razvoju svih dijelova Hrvatske te zašto o novoj podjeli nisu pitali one kojih se ta odluka izravno tiče.

- Zabrinjava me što Vi zaista vjerujete u ono što govorite – najprije mu je rekao Milanović, a onda ponovio sve ono što je i dosad govorio braneći podjelu na dvije regije.

- Tko stoji na putu Đakovu, Osijeku, Vinkovcima koji su se i dosada hvalili da su uspješni u privlačenju novca iz EU fondova da to budu i dalje. Stoji im na raspolaganju velik novac. Nema tu nikakvog straha. Novac neće moći povlačiti jedino ako hrvatska bude rasla kineskim stopama rasta, pa će za sedam godina premašiti 75 posto BDP-a. Mene bi to radovalo, ali to se neće dogoditi. Zato sljedećih 14 godina možemo biti mirni da ćemo biti u ovom statusu kao sada. A Zagreb u povlačenju novca iz EU fondova ne može konkurirati Slavoniji, Međimurju, Istri – tvrdi Milanović.

- Ova podjela je ishitreba, netransparenta i šlampava. Zašto je to napraljeno bez konzultacija s onima kojih se izravno tiče – kaže Milas.

Premijer: Otvaranje radova bez sredstava je, zapravo, kazneno djelo

Možete li objasniti hrvatskim državljanima s juga što vlada radi za bolju povezanost hrvatskog juga?, pitao je Mladen Marelić, a premijer Milanović odgovorio: - Mi radimo i ne dajemo nerealna obećanja. Mi ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata. Otvaranje radova bez sredstava je, zapravo, kazneno djelo. Sklopljeni su ugovori, radovi su stali i prije izbora jer novca nije bilo. Ova vlada i ministar pomorstva morao je raskinuti ugovore, pitanje je što će biti. Radi se o hrvatskim tvrtkama sa tisućama zaposlenih kojima nije lako.

On i još dvoje ministara u Bruxellesu traže da Europska Unija financira taj projekt. Našim novcem, eurpskim novcem. Mi uplaćujemo 1, a dobit ćemo 2. Ako budemo imali projekte. Tu nema novca sa strane. Kao čovjek sam razočaran kad gledam ljude koji su se tamo slikali kao manekeni, a ništa se nije napravilo. A mi smo govorili da se protivimo da se to financira iz proračuna. To je veliki novac i mi ga tražimo. I molim vas, ne koristite termin europski novac, to je naš novac, ali moramo znati da iz EU fondova nitko nije povukao sve što je mogao.

Željezara će raditi

Što je s poseban timom koji bi vodio brigu o željezari Sisak? Unatoč ukidanju nameta u Sisačkoj željezari, radnike novi vlasnik u Meksiko. I neće ih sve zaposliti Radit će cijevi u Meksiku, ali ne u Sisku, Siščani se boje da je ovo kraj hrvatske crne metalurgije i Sisačke željezare. Što je prvi potpredsjendik Čačić učinio po tom pitanu, a što će Vlada još učiniti?, upitao je Ivan Šantek.

Premijer Milanović odgovara: - To pitanje ste mogli postaviti Čačiću… Ali dobro… Kad netko kupi postrojenje onda će valjda raditi, a kako će raditi, mi to ne možem uvjetovati. Kada sam mogao nešto učiniti - učinio sam to da se ukine namet u siječnju ove godine, a prije to nisam mogao. U roku od nekoliko tjedana Vijeće je donijelo takvu odluku - nažalost prekasno. Ne znam zašto to ranije nije učinjeno, ali predsjednik EK nije imao pojma za to kad sam razgovarao s njim, nisu to nikad čuli, nisu znali za taj problem. Da je bar netko s njime ranije razgovarao. To se neće zatvoriti, raditi će, ali toliki veliki broj radnika kao prije ne može biti zaposlen… Ne mogu rješavati probleme koji su nepopravljivi i nametnuti. Morate imati granice kod pitanja, znate što smo mi radili, a što je bilo prije. Nema čuda, ljudima u Sisku je teško, dali su nam poršku na izborima, ali od nas ne očekuju čuda nego rad.

(H), PSD, JL
Foto: Davor Pongračić / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/premijer-milanovic-sije-nervozu-imam-pravo-govoriti-cetiri-minute-i-govorit-cu-bezveze-kao-sto-ste-i-vi-pitali-179691 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b79628e018713f977f5dcd7e9d0ec61ff665349d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Premijer+Milanovi%C4%87+sije+nervozu%3A+Imam+pravo+govoriti+%C4%8Detiri+minute+i+govorit+%C4%87u+bezveze+kao+%C5%A1to+ste+i+vi+pitali%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpremijer-milanovic-sije-nervozu-imam-pravo-govoriti-cetiri-minute-i-govorit-cu-bezveze-kao-sto-ste-i-vi-pitali-179691 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpremijer-milanovic-sije-nervozu-imam-pravo-govoriti-cetiri-minute-i-govorit-cu-bezveze-kao-sto-ste-i-vi-pitali-179691 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SABOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Premijer Milanović sije nervozu: Imam pravo govoriti četiri minute i govorit ću bezveze kao što ste i vi pitali!

Piše PSD.
18. rujna 2012. - 12:17
NAJNOVIJE

Premijer Milanović najavio je danas u Saboru kako će njegova inicijativa biti da se Sporazum o granici s BiH ratificira – dvotrećinskom većinom. To znači da Kukuriku koalicija ne može bez glasova HDZ-a ratificirati taj sporazum koji je potpisao predsjednik Tuđman, a oni mu se danas oštro protive. Milanović se objašnjavajući zašto je njegov stav dvotrećinska većina pozvao na arbitražni sporazum sa Slovenijom. Umjesto HDZ-a Milanovića su iz njegove stranke pitali zašto Vlada ide u ratifikaciju Sporazuma s BiH

- Možda me ne pitaju zastupnici HDZ-a o tome jer osjećaju minimalnu poželjnu ljudsku neugodu. Prije dvije godine smo ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom sa dvotrećinskom većinom. Zato je moja inicijativa da se i Sporazum s BiH potvrdi dvotrećinsk...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:09