stdClass Object ( [id] => 226455 [title] => Preko poliklinike u Sesvetama "oprano" crkvenih 20 milijuna kuna? [alias] => preko-poliklinike-u-sesvetama-oprano-crkvenih-20-milijuna-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Desetak je poduzeća koja imaju izravne ili neizravne veze s Dubrovačkom biskupijom, preko kojih su se u nekoliko godina okrenuli milijuni kuna, a javnosti su poznata po zajedničkom nazivu – afera “Pokora”. Najteži debakl doživjela su dva, Biozon i Biozon Media Vita, uz koje se vežu poslovi Poliklinike VitaMed u Kašinskoj ulici u Sesvetama pokraj Zagreba.

U ta dva poduzeća Biskupija je uložila gotovo 20 milijuna kuna, no trag novca, kojeg više nema, javnosti nije poznat. Pokušali smo taj put milijuna rekonstruirati u razgovoru s Jasnom Brajdić i Gordanom Mikić, stečajnim upraviteljicama koje su odradile stečajne postupke do likvidacije trgovačkih društava.

Međutim, od njih smo doznali da stečajni postupci zapravo nisu ni otvarani jer ni jedno od ta dva poduzeća na računima nije imalo ni kune, što je i logično jer su u stečaj otišla zbog višemjesečnih blokiranih računa, ali nije logično da nisu imala ni imovine. Nismo imali sreće ni s direktorima dvaju posrnulih poduzeća Domagojem Prebegom i Mislavom Munivranom, kojima se tema razgovora, očito, nije svidjela.

Prebeg ‘pobjegao’od novinara

Dubrovačka biskupija osnovala je Biozon preko svojeg poduzeća Pokora i s direktorom Domagojem Prebegom kao suosnivačem 2005. godine. Nakon što smo od stečajne upraviteljice Brajdić doznali da je stečaj bio formalne prirode, a ona se nije mogla sjetiti detalja “zbog vremenskog odmaka”, pitali smo i bivšeg direktora Prebega gdje su utrošeni silni milijuni.

Tražio je pismeni upit, a potom nam na njega odgovorio kako je “poslovanje bilo potpuno transparentno, ali da će nam konkretne odgovore dati ako dobije potvrdu da ćemo javnosti predočiti istinite informacije o rezultatima i učincima tehnologije i metode liječenja koju je razvio Biozon”, a sve “kako bi se izbjegle neistine i izvlačenje iz konteksta”. Ni nakon dva dana Domagoj Prebeg ipak nam se nije javio.

Dr. Mario Zovak, konzultant, odnosno s Biozonom osnivač Biozon Media Vite 2007. godine, poznatiji kao predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a “Sestre milosrdnice”, želio je govoriti jedino o medicinskim, ne i o financijskim efektima koje je proizvela famozna poliklinika.

– U projektu Biozon bio sam otprije kao medicinski konzultant tijekom razvoja novih metoda liječenja. Riječ je o etabliranom načinu liječenja infekcija i ubrzanja cijeljenja rana u stomatologiji. U projektu sam sudjelovao bez novčane naknade. Tim Biozona ušao je u partnerstvo s njemačkom tvrtkom te je uspio zaštititi patent i ishoditi CE certifikat EU-a. Logičan nastavak aktivnosti bilo je otvaranje poliklinike, koju je otvorila tvrtka Biozon Media Vita.

Ideja je bila, uz naše prijateljstvo s Biskupijom, ojačati polikliniku kako bismo se više uključili u karitativni rad i usluge davali po nižoj cijeni, a nekima i bez naplate. Svi liječnici koji su radili u Poliklinici VitaMed bili su vrhunski stručnjaci. Svi su radili i bili plaćeni za svoj rad prema zakonskim odredbama ugovora, pa tako i ja za svoj rad s pacijentima.

Zadovoljni pacijenti

Poliklinika je tijekom poslovanja – koliko znam, budući da nisam vodio financijski dio poslovanja – postupno dosegnula granicu kad je pokrivala svoje troškove i u tom je smislu smatram uspješnom. Najvažnije je to što je kroz Polikliniku prošlo puno zadovoljnih pacijenata. Poslovni dio aktivnosti Poliklinike vodio je osnivač, dakle Biozon Media Vita. Donosio sam odluke isključivo u vezi s medicinom – rekao je dr. Zovak.

Osim u KB-u “Sestre milosrdnice” i Medicinskog centra Sesvete, Zovak, koji je inače član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te nositelj ordena Danice koji mu je 1995. dodijelio tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman, radi još u privatnim poliklinikama Tendo u Medulinu i Marin Med u Dubrovniku, iz kojega je i krenula afera “Pokora”.

Dok se stečajna upraviteljica Biozona Jasna Brajdić ne može prisjetiti detalja iz poslovanja Biozona, stečajna upraviteljica Biozon Media Vite Gordana Mikić iznijela je neke podatke o poduzeću koje je vodila prema likvidaciji.

Kaže da joj se čini kako su poduzeće vodile mlade osobe koje nisu imale osnovno znanje iz trgovačkog prava, te da joj se čini da zapravo nisu znali ni što žele u području medicine. Odgovorna osoba, odnosno posljednji direktor koji joj je predao blokirano poduzeće bio je Mislav Munivrana, koji je odmah potom postao uspješan direktor Eko Taxija.

- Biozon Media Vita imala je nešto imovine kojom je jamčila za kredit svojem osnivaču Biozonu kod Varaždinske banke u iznosu od dva milijuna kuna. Kredit nije vraćan, pa se banka u jednom dijelu naplatila iz te imovine, a drugi dio nikada im nije plaćen. Ostali su dužni i oko 400.000 poreza, a iznos je utvrđen poreznim nadzorom – kaže Gordana Mikić, dodajući da Biozon Media Vita zapravo nikada nije pružala usluge pacijentima pa stoga ništa nije ni naplaćivala.

Prema njezinim riječima, dio medicinske opreme kupljene na kredit prodan je kako bi se mogao vratiti dio tražbine banci, a jedan dio “prebačen” je na polikliniku u Sesvetama, za koju nismo uspjeli utvrditi je li nakon Biozona poslovala kao neka treća pravna osoba.

Ako jest, onda danas posluje kao četvrta, jer se u istom prostoru sada nalazi Sesvete Medic Centar, sasvim nova pravna osoba koju vodi dr. Drago Boščić, otorinolaringolog iz KB-a Dubrava.

’Nemamo veze s Biozonom’

On nam je rekao da njegova poliklinika nema baš nikakve veze s Biozonom, odnosno poliklinikom koju je vodio njegov kolega dr. Mario Zovak. Nekih veza ipak ima jer je smještena u istom poslovnom prostoru, a za njega radi dr. Mario Zovak, čovjek koji je bio voditelj posrnule Biozonove klinike.

– Dr. Zovak je Sesvećanin i vrlo ugledan liječnik, pa sam njegovim angažmanom želio zadržati dio pacijenata – rekao nam je dr. Boščić, naglašavajući da doista nema veze s Biozonom.

Ipak, njegovo medicinsko osoblje također je naslijeđeno iz prethodnih pravnih osoba koje su tu djelovale.

– Prije smo bili Biozon, pa Biozon Media Vita, sada smo Sesvete Medic Centar – rekla nam je ženska osoba na recepciji poliklinike, gdje smo se došli raspitati o dr. Boščiću.

Gdje je nestalo 20 milijuna kuna koje je u famoznu polikliniku uložila Dubrovačka nadbiskupija? Dva su scenarija: ili je novac opran i izvučen preko sesvetske poliklinike, a poduzeća preko kojih je to odrađeno namjerno su gurnuta u stečaj, ili su silnim novcem doista financirana istraživanja i njima plaćani honorari liječnicima u poliklinici čija je prvenstvena namjena bila karitativni rad, što je zagovarao financijer, Dubrovačka biskupija.

Mario Pušić
snimio Tom Dubravec/ CROPIX

Munivranin Eko taxi

Dva dana pokušavali smo doći do Mislava Munivrane, uspješnog direktora Eko taxija, koji je to postao u poduzeću koje su pokrenuli njegovi punac i punica Vjekoslav i Mladenka Marjanović, a on nastavio s njihovom kćeri i svojom suprugom Ivom. Ali kad smo tajnici spomenuli zašto ga trebamo, nije bio u poduzeću dva dana, koliko smo pokušavali doći do njega.

Zanimljivo je da Eko taxi funkcionira na principu na koji je radila mreža trgovačkih društava Dubrovačke nadbiskupije. Iako obavlja samo jednu djelatnost, a to je taksi-prijevoz putnika, Munivrana je sa suprugom Ivom u raznim kombinacijama osnivač ili direktor desetak istovjetnih poduzeća, od kojih je većina na istoj poslovnoj adresi. Osim što je postao direktorom Eko prijevoza obitelji Marjanović, na adresi Vodovodna 20a, s njihovom je kćeri tu tijekom 2012. i 2013., odnosno nakon kraha Biozona, osnovao poduzeća: Eko taxi, Eko taxi grupa, Eko taxi plus te Shuttle prijevoz, u Splitu Eko taxi Split, Eko prijevoz Vodice itd.

Zašto bi netko za istu djelatnost osnovao desetak raznih pravnih osoba kad sav posao može obavljati s jednom?

Otac Mislava Munivrane, Mišo, nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika Sabora Luke Bebića, danas je član saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dubrovačka biskupija povezuje se s poslovanjem 10 tvrtki [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => afera pokora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-18 11:01:49 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-19 13:03:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-19 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33810 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/02/18/Novosti/crkva00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15216235 Threads: 3 Questions: 3171422026 Slow queries: 7103640 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235384694 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/preko-poliklinike-u-sesvetama-oprano-crkvenih-20-milijuna-kuna-226455 [printLink] => /vijesti/hrvatska/preko-poliklinike-u-sesvetama-oprano-crkvenih-20-milijuna-kuna-226455?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 189895 [name] => dubrovačkabiskupija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovackabiskupija [link] => /tag/dubrovackabiskupija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 189896 [name] => aferapokora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aferapokora [link] => /tag/aferapokora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dubrovačka biskupija povezuje se s poslovanjem 10 tvrtki [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => afera pokora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Preko poliklinike u Sesvetama "oprano" crkvenih 20 milijuna kuna? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-11-54-50-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/18/Novosti/crkva00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/18/Novosti/crkva00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Desetak je poduzeća koja imaju izravne ili neizravne veze s Dubrovačkom biskupijom, preko kojih su se u nekoliko godina okrenuli milijuni kuna, a javnosti su poznata po zajedničkom nazivu – afera “Pokora”. Najteži debakl doživjela su dva, Biozon i Biozon Media Vita, uz koje se vežu poslovi Poliklinike VitaMed u Kašinskoj ulici u Sesvetama pokraj Zagreba.

U ta dva poduzeća Biskupija je uložila gotovo 20 milijuna kuna, no trag novca, kojeg više nema, javnosti nije poznat. Pokušali smo taj put milijuna rekonstruirati u razgovoru s Jasnom Brajdić i Gordanom Mikić, stečajnim upraviteljicama koje su odradile stečajne postupke do likvidacije trgovačkih društava.

Međutim, od njih smo doznali da stečajni postupci zapravo nisu ni otvarani jer ni jedno od ta dva poduzeća na računima nije imalo ni kune, što je i logično jer su u stečaj otišla zbog višemjesečnih blokiranih računa, ali nije logično da nisu imala ni imovine. Nismo imali sreće ni s direktorima dvaju posrnulih poduzeća Domagojem Prebegom i Mislavom Munivranom, kojima se tema razgovora, očito, nije svidjela.

Prebeg ‘pobjegao’od novinara

Dubrovačka biskupija osnovala je Biozon preko svojeg poduzeća Pokora i s direktorom Domagojem Prebegom kao suosnivačem 2005. godine. Nakon što smo od stečajne upraviteljice Brajdić doznali da je stečaj bio formalne prirode, a ona se nije mogla sjetiti detalja “zbog vremenskog odmaka”, pitali smo i bivšeg direktora Prebega gdje su utrošeni silni milijuni.

Tražio je pismeni upit, a potom nam na njega odgovorio kako je “poslovanje bilo potpuno transparentno, ali da će nam konkretne odgovore dati ako dobije potvrdu da ćemo javnosti predočiti istinite informacije o rezultatima i učincima tehnologije i metode liječenja koju je razvio Biozon”, a sve “kako bi se izbjegle neistine i izvlačenje iz konteksta”. Ni nakon dva dana Domagoj Prebeg ipak nam se nije javio.

Dr. Mario Zovak, konzultant, odnosno s Biozonom osnivač Biozon Media Vite 2007. godine, poznatiji kao predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a “Sestre milosrdnice”, želio je govoriti jedino o medicinskim, ne i o financijskim efektima koje je proizvela famozna poliklinika.

– U projektu Biozon bio sam otprije kao medicinski konzultant tijekom razvoja novih metoda liječenja. Riječ je o etabliranom načinu liječenja infekcija i ubrzanja cijeljenja rana u stomatologiji. U projektu sam sudjelovao bez novčane naknade. Tim Biozona ušao je u partnerstvo s njemačkom tvrtkom te je uspio zaštititi patent i ishoditi CE certifikat EU-a. Logičan nastavak aktivnosti bilo je otvaranje poliklinike, koju je otvorila tvrtka Biozon Media Vita.

Ideja je bila, uz naše prijateljstvo s Biskupijom, ojačati polikliniku kako bismo se više uključili u karitativni rad i usluge davali po nižoj cijeni, a nekima i bez naplate. Svi liječnici koji su radili u Poliklinici VitaMed bili su vrhunski stručnjaci. Svi su radili i bili plaćeni za svoj rad prema zakonskim odredbama ugovora, pa tako i ja za svoj rad s pacijentima.

Zadovoljni pacijenti

Poliklinika je tijekom poslovanja – koliko znam, budući da nisam vodio financijski dio poslovanja – postupno dosegnula granicu kad je pokrivala svoje troškove i u tom je smislu smatram uspješnom. Najvažnije je to što je kroz Polikliniku prošlo puno zadovoljnih pacijenata. Poslovni dio aktivnosti Poliklinike vodio je osnivač, dakle Biozon Media Vita. Donosio sam odluke isključivo u vezi s medicinom – rekao je dr. Zovak.

Osim u KB-u “Sestre milosrdnice” i Medicinskog centra Sesvete, Zovak, koji je inače član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te nositelj ordena Danice koji mu je 1995. dodijelio tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman, radi još u privatnim poliklinikama Tendo u Medulinu i Marin Med u Dubrovniku, iz kojega je i krenula afera “Pokora”.

Dok se stečajna upraviteljica Biozona Jasna Brajdić ne može prisjetiti detalja iz poslovanja Biozona, stečajna upraviteljica Biozon Media Vite Gordana Mikić iznijela je neke podatke o poduzeću koje je vodila prema likvidaciji.

Kaže da joj se čini kako su poduzeće vodile mlade osobe koje nisu imale osnovno znanje iz trgovačkog prava, te da joj se čini da zapravo nisu znali ni što žele u području medicine. Odgovorna osoba, odnosno posljednji direktor koji joj je predao blokirano poduzeće bio je Mislav Munivrana, koji je odmah potom postao uspješan direktor Eko Taxija.

- Biozon Media Vita imala je nešto imovine kojom je jamčila za kredit svojem osnivaču Biozonu kod Varaždinske banke u iznosu od dva milijuna kuna. Kredit nije vraćan, pa se banka u jednom dijelu naplatila iz te imovine, a drugi dio nikada im nije plaćen. Ostali su dužni i oko 400.000 poreza, a iznos je utvrđen poreznim nadzorom – kaže Gordana Mikić, dodajući da Biozon Media Vita zapravo nikada nije pružala usluge pacijentima pa stoga ništa nije ni naplaćivala.

Prema njezinim riječima, dio medicinske opreme kupljene na kredit prodan je kako bi se mogao vratiti dio tražbine banci, a jedan dio “prebačen” je na polikliniku u Sesvetama, za koju nismo uspjeli utvrditi je li nakon Biozona poslovala kao neka treća pravna osoba.

Ako jest, onda danas posluje kao četvrta, jer se u istom prostoru sada nalazi Sesvete Medic Centar, sasvim nova pravna osoba koju vodi dr. Drago Boščić, otorinolaringolog iz KB-a Dubrava.

’Nemamo veze s Biozonom’

On nam je rekao da njegova poliklinika nema baš nikakve veze s Biozonom, odnosno poliklinikom koju je vodio njegov kolega dr. Mario Zovak. Nekih veza ipak ima jer je smještena u istom poslovnom prostoru, a za njega radi dr. Mario Zovak, čovjek koji je bio voditelj posrnule Biozonove klinike.

– Dr. Zovak je Sesvećanin i vrlo ugledan liječnik, pa sam njegovim angažmanom želio zadržati dio pacijenata – rekao nam je dr. Boščić, naglašavajući da doista nema veze s Biozonom.

Ipak, njegovo medicinsko osoblje također je naslijeđeno iz prethodnih pravnih osoba koje su tu djelovale.

– Prije smo bili Biozon, pa Biozon Media Vita, sada smo Sesvete Medic Centar – rekla nam je ženska osoba na recepciji poliklinike, gdje smo se došli raspitati o dr. Boščiću.

Gdje je nestalo 20 milijuna kuna koje je u famoznu polikliniku uložila Dubrovačka nadbiskupija? Dva su scenarija: ili je novac opran i izvučen preko sesvetske poliklinike, a poduzeća preko kojih je to odrađeno namjerno su gurnuta u stečaj, ili su silnim novcem doista financirana istraživanja i njima plaćani honorari liječnicima u poliklinici čija je prvenstvena namjena bila karitativni rad, što je zagovarao financijer, Dubrovačka biskupija.

Mario Pušić
snimio Tom Dubravec/ CROPIX

Munivranin Eko taxi

Dva dana pokušavali smo doći do Mislava Munivrane, uspješnog direktora Eko taxija, koji je to postao u poduzeću koje su pokrenuli njegovi punac i punica Vjekoslav i Mladenka Marjanović, a on nastavio s njihovom kćeri i svojom suprugom Ivom. Ali kad smo tajnici spomenuli zašto ga trebamo, nije bio u poduzeću dva dana, koliko smo pokušavali doći do njega.

Zanimljivo je da Eko taxi funkcionira na principu na koji je radila mreža trgovačkih društava Dubrovačke nadbiskupije. Iako obavlja samo jednu djelatnost, a to je taksi-prijevoz putnika, Munivrana je sa suprugom Ivom u raznim kombinacijama osnivač ili direktor desetak istovjetnih poduzeća, od kojih je većina na istoj poslovnoj adresi. Osim što je postao direktorom Eko prijevoza obitelji Marjanović, na adresi Vodovodna 20a, s njihovom je kćeri tu tijekom 2012. i 2013., odnosno nakon kraha Biozona, osnovao poduzeća: Eko taxi, Eko taxi grupa, Eko taxi plus te Shuttle prijevoz, u Splitu Eko taxi Split, Eko prijevoz Vodice itd.

Zašto bi netko za istu djelatnost osnovao desetak raznih pravnih osoba kad sav posao može obavljati s jednom?

Otac Mislava Munivrane, Mišo, nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika Sabora Luke Bebića, danas je član saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/preko-poliklinike-u-sesvetama-oprano-crkvenih-20-milijuna-kuna-226455 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e9b3ee2286fe8b6486c43e95006ba5c8273e26f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Preko+poliklinike+u+Sesvetama+%26quot%3Boprano%26quot%3B+crkvenih+20+milijuna+kuna%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpreko-poliklinike-u-sesvetama-oprano-crkvenih-20-milijuna-kuna-226455 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpreko-poliklinike-u-sesvetama-oprano-crkvenih-20-milijuna-kuna-226455 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dubrovačka biskupija povezuje se s poslovanjem 10 tvrtki [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => afera pokora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaafera pokora

Preko poliklinike u Sesvetama "oprano" crkvenih 20 milijuna kuna?

Piše PSD.
19. veljače 2014. - 14:05
Desetak je poduzeća koja imaju izravne ili neizravne veze s Dubrovačkom biskupijom, preko kojih su se u nekoliko godina okrenuli milijuni kuna, a javnosti su poznata po zajedničkom nazivu – afera “Pokora”. Najteži debakl doživjela su dva, Biozon i Biozon Media Vita, uz koje se vežu poslovi Poliklinike VitaMed u Kašinskoj ulici u Sesvetama pokraj Zagreba.

U ta dva poduzeća Biskupija je uložila gotovo 20 milijuna kuna, no trag novca, kojeg više nema, javnosti nije poznat. Pokušali smo taj put milijuna rekonstruirati u razgovoru s Jasnom Brajdić i Gordanom Mikić, stečajnim upraviteljicama koje su odradile stečajne postupke do likvidacije trgovačkih društava.

Međutim, od njih smo doznali da stečajni postupci zapravo nisu ni otvarani jer ni jedno od ta dva poduzeća na ra...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:54