StoryEditorOCM
Hrvatskazvuci iz šume

Predstavnici Domovinskog pokreta rekli da su svi koji slave antifašizam nepristojni vampiri pa zatražili nekretnine

Piše vijesti sd
22. lipnja 2023. - 21:23

Predstavnici Domovinskog pokreta Igor Peternel i Josip Jurčević su danas, u šumi Brezovica pored Siska - gdje je osnovana prva jugoslavenska postrojba za borbu protiv fašističke nemani - održali konferenciju na temu ‘Obilježavanje Dana antifašističke borbe ili tvornica laži?!‘.

Izrazili su nezadovoljstvo obilježavanjem antifašističke borbe i kazali kako su oni koji danas slave nedemokratski raspoloženi i nepristojni. Zatim su upozorili da se na ovaj dan propagira teror i okupacija, koje do danas održavaju potomci partizana.

- Tu se radi o zatiranju ljudskih prava i sloboda, o odbijanju suočavanja s komunističkom prošlošću, a što su preporuke koje su donijele i europske institucije, Europski parlament i Vijeće Europe. Tražimo da se konačno otvore arhivi, da se vide, da se popišu, da se konačno zna broj žrtava komunističkog terora, da se zna tko je gdje bio, da se zna tko je što radio i da se provede bar načelna, simbolička lustracija - istaknuo je Petrnel.

Nakon toga je zazivao odluku Europskog suda za ljudska prava o tome da se ljudima vrati imovina, odnosno stanovi oduzeti "komunističkom diktaturom". 

Jurčević je rekao kako ovdje danas govori kao znanstvenik koji istražuje ove teme i podsjetio da za devet dana obilježavamo 10. obljetnicu kako smo postali članica Europske unije, čije smo pristupne uvjete, po njemu, samo deklarativno ispunili. 

- Sukladno dokumentima i Vijeća Europe, a isto tako i Europske unije, u pristupnim pregovorima je Sabor u lipnju 2006. donio deklaraciju kojom se svi komunistički sustavi u Europi označavaju sa zločinačkim totalitarističkim terminom i nabraja se da su svi oni počinili najteže vrste zločina, uključujući masovna suđenja, masovna uhićenja, masovna pogubljenja bez suđenja i sa suđenjima, kršenje svih ljudskih prava, fizički, psihološki i duhovni teror, suspenziju demokracije, prava udruživanja i svega onoga što priznaje civilizirani svijet - nabrojao je profesor.

Jurčević je dodao kako se u tim napucima traži da se sve postkomunističke zemlje i institucije distanciraju jasno i nedvosmisleno od toga sustava, da se ispričaju žrtvama i potomcima žrtava i da nadoknade sve štete, dakle vrate oduzete stanove.

- Nažalost, i deset godina nakon ulaska u Europsku uniju svjedočimo ovome balu vampira koji je potpuno protivan svim aktima Republike Hrvatske - zaključio je Jurčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:29