stdClass Object ( [id] => 179683 [title] => Poslodavci u očaju: Kerum nam blokira projekte vrijedne 3,5 milijardi kuna [alias] => poslodavci-u-ocaju-kerum-nam-blokira-projekte-vrijedne-3-5-milijardi-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” svoje nepojavljivanje na poslu pokušao opravdati time što “u gradu nema projekata, ni investitora, zbog čega se proračun ne puni, pa ne mora ni dolaziti u Banovinu”, reagirali su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) demantirajući te tvrdnje.

Izravna korist Grada

Hrvoje Marušić, predsjednik dalmatinske podružnice HUP-a, podsjeća, naime, na 15 megaprojekata koji bi se u Splitu mogli odmah realizirati kada bi se konačno pokrenula procedura mininimalnih izmjena GUP-a, za što se već mjesecima čeka gradonačelnikovo odobrenje.

- Riječ je o projektima za koje su investitori osigurali kapital i koje je odobrio gradski Savjet za urbanizam. Grad Split bi od njih imao izravnu korist od čak 350 milijuna kuna, koliko bi se slilo u gradski proračun realizacijom tih 15 projekata - ističe Marušić.

Splitski gradonačelnik je, podsjetimo, prije otprilike dvije godine pozvao potencijalne ulagače da daju svoje prijedloge i primjedbe. Stiglo je više od 150 prijedloga potencijalnih investitora, a Savjet za urbanizam, navodi Marušić, iskristalizirao je oko 40 projekata, koji bi mogli brzo u realizaciju, među kojima je njih 15 ocijenjeno besprijekornima, pa ih je prije sedam mjeseci Savjet odobrio. Međutim, dalje od toga se nije stiglo jer se još uvijek čeka zeleno svjetlo gradonačelnika.

Na realizaciju svojih projekata, kao što je “Slobodna” već pisala, u Splitu čekaju i brojna poznata imena, poput bivšeg tenisača Gorana Ivaniševića i nogometnog izbornika Igora Štimca, te poslovnih ljudi kao što je Jako Andabak, koji je i jedan od dioničara Hajduka, i Philip Zepter, vlasnik svjetski poznate kompanije “Zepter International”. I pritom svi žele investirati na privatnim građevinskim zemljištima koje su sami kupili, pri čemu se ukupna vrijednost ulaganja u 15 megaprojekata procjenjuje na oko 3,5 milijardi kuna.

Točkaste izmjene GUP-a

Faksimil HUP-ova dopisa gradskim čelnicima
- U lipnju sam zajedno s arhitektom Juricom Jelavićem, članom Savjeta za urbanizam, bio na sastanku s dogradonačenikom Jurom Šundovom koji je kazao kako u potpunosti podržava poduzetničku inicijativu, ali mora čekati da gradonačenik da nalog za pokretanje procedure, makar i telefonom.

No, do danas se to nije dogodilo. Prošli tjedan smo iz splitskog ureda HUP-a poslali Kerumu i dopis u kojem ga podsjećamo na sve ovo i na nužnost točkastih promjena GUP-a kako bi projekti krenuli u realizaciju, ali odgovor nismo dobili.

Gradonačelnika ovom prigodom ne želim napadati, nego ga u ime poduzetnika molim da nazove dogradonačelnika Šundova kako bi se stvar konačno pokrenula - ističe Marušić, navodeći i kako u tim projektima ne sudjeluju ni on osobno, niti njegova tvrtka.

Predsjednik dalmatinskog HUP-a objašnjava i kako poduzetnici, u okviru točkastih izmjena GUP-a, ne traže nikakve promjene u zonama, kao što su park-šuma Marjan ili javne površine u kvartovima, nego samo da se isprave postojeće nelogičnosti u katnosti.

Primjerice, traži se da novi projekti mogu dosegnuti katnost u okruženju, s obzirom na to da je, kako navodi Marušić, nelogično da je sadašnji GUP u Sjevernoj luci, Kopilici i nekim dijelovima Splita 3 predvidio objekte od samo dva kata, premda su postojeće okolne zgrade puno više.

DIVNA ZENIĆ

Ulaganja na čekanju

Klinika između bolnica na Firulama i Križinama, te hotel “Dioklecijan” u uvali Trstenik, što planira izgraditi Jako Andabak, spajajući tako zdravstvo i turizam. Sam hotel vrijedan je 25 milijuna eura, a cijela investicija ukupno više od 35 milijuna eura.

Bivši tenisač Goran Ivanišević na 40 tisuća metara četvornih na Duilovu želi razviti projekt mješovite namjene, hotel i malo naselje. Zona je isključivo turistička, a investicija je vrijedna oko 100 milijuna eura.

Biznismen Philip Zepter planira na predjelu Bilice, gdje je kupio zemljište, izgraditi poslovni toranj “Adria Tower”, vrijedan oko 10 milijuna eura, dok su poduzetnički planovi Igora Štimca usmjereni za zonu Bilice-sjever, gdje bi trebala niknuti industrijsko-komercijalna zona.

Ankica Mamić: U nevolji je

Željko Kerum je, vidi se, u nevolji, i zbog toga osjeća nelagodu - kaže Ankica Mamić, vlasnica agencije za komunikacije “IM&C”, analizirajući njegov nastup na HTV-u.

- Najnelagodnije mu je što je urušena njegova uloga poduzetnika, a izbore je dobio tako što je birače uvjerio da ono što je znao učiniti za sebe, može i za njih. Ne mislim da će se Kerum ikad više i za što kandidirati. Sebe smatra pučkim tribunom. Pučki tribuni su u javnoj komunikaciji imali svoj prostor – sjetimo se Pankretića starijeg – no Kerum to nije, on ne zbori mudro i promišljeno. Ali, ne laže.

Točnije, ne laže o svojim stavovima, ali laže o onome što radi. Slagao je, recimo, kad ga je voditelj emisije pitao o kockanju. Hrvatska je, uostalom, premala zemlja da se takve stvari ne bi znale. No, koliko smisla ima pitati na televiziji o nečemu što nije od javnog interesa nego je vezano samo za nečiju privatnost, i gdje je postavljena granica privatnog? - pita se Mamić.

- Kerum sebe nikad nije predstavljao ozbiljnim i radišnim, nego uspješnim, i sad mu je neugodno, jer se njegova uspješnost raspala. A zbog kockanja će mu biti malo neugodno pred mamom. Puno su opasniji njegovi politički stavovi o Srbima - kaže Ankica Mamić. L.G.

Prodaje jahtu za 1,6 milijuna eura

Nakon što je umirovljenom generalu i naftnom poduzetniku Ivanu Čermaku prije tri mjeseca prodao 32,5 metara dugačku jahtu “Joke”, tipa Maiora 33, splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum, kako doznajemo iz više izvora, sada traži kupca i za drugi brod – jahtu “Dalmatina”.

U registru je kao vlasnik broda naveden Erste leasing, dok je Kerum obveznik otplate rate leasinga. U ovom slučaju, Kerum kao korisnik leasinga, te banka kao vlasnik broda, zajedno traže kupca.

Oglašena prodajna cijena 23 metra duge jahte, proizvedene 2008. godine, iznosi 1,6 milijuna eura, odnosno 11,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Brod je registriran pod hrvatskom zastavom, trenutačno se nalazi na vezu u splitskoj ACI-jevoj marini.

Doznajemo da se za “Dalmatinu” prije godinu i pol raspitivao Branko Roglić, vlasnik grupacije “Orbico”, ali brod ipak nije kupio jer je smatrao da je cijena previsoka za rabljeni brod.

Kerum je luksuzni brod dobio kompenzacijom od Krešimira Čorka, vlasnika tvrtke “Jadran nautika”, ovlaštenog distributera brodova Princess za Hrvatsku. Čorku je Kerum prodao jedan poslovni centar u Zagrebu, a Čorak je, osim novca, zauzvrat dao i jahtu koja je pod teretom leasinga. Splitski gradonačelnik nije često koristio “Dalmatinu”, a tim je brodom zadnji put plovio proteklog ljeta kada je nekoliko dana proveo oko Palmižane i Hvara.

Nakon što je prodao jahtu “Joke”, te ako ubrzo pronađe kupca za “Dalmatinu”, Kerumu će za morske đite preostati “samo” Pershing 46, luksuzna jahta koja se vodi pod tvrtkom “Sunčani odmor”, u vlasništvu njegove nevjenčane supruge Fani Horvat. Taj je brod također na vezu u splitskom ACI-ju, a doznajemo da se može i unajmiti po cijeni od 10 do 17 tisuća eura tjedno.

DENIS KRNIĆ

‘Nije nam platio 14.553 tetrapaka vranca’

Trgovački sud u Splitu u ponedjeljak je zaprimio drugi zahtjev za stečaj tvrtke “Kerum” koji je uputio zagrebački “Ezimit” zbog potraživanja od 146.985 kuna. Zahtjev se temelji na samo jednom nepodmirenom računu, ispostavljenom 18. lipnja, koji je trebao biti podmiren u roku od 60 dana, a odnosi se na 14.553 jednolitrenih tetrapaka vina vranac, po cijeni od 8,08 kuna.

Umjesto potvrde banke ili Fine da je račun “Keruma” blokiran, na koji iznos i koliko dana neprekidno, iz tvrtke “Ezimit” su sudu dostavili preslik tjednika “Globus” koji je objavio razgovor s Jurom Kerumom, starijim bratom splitskoga gradonačelnika i poduzetnika, koji je 2. srpnja na čelu tvrtke zamijenio sestru Nevenku Bečić. Naime, u toj zagrebačkoj tvrtki tvrde da im kao vjerovniku nisu dostupni financijski podaci o “Kerumu”?!

Predmet je u rad dobio sudac Jozo Ćaleta, a o tom zahtjevu moći će se odlučivati samo ako sud odbaci prvi pristigli prijedlog za stečaj “Keruma”, koji je podnijela tvrtka “Lola Ribar” iz Zagreba, poznata po proizvodnji higijenskog i sanitetskog materijala u Karlovcu, jer se nad istom tvrtkom ne može voditi više stečajeva. Ako se stečaj otvori, onda će u tom postupku svi vjerovnici prijavljivati svoja potraživanja.

Poduzeće “Lola Ribar” predložilo je stečaj “Keruma” krajem kolovoza zbog duga od 208 tisuća kuna, a taj je predmet prošlog petka dodijeljen sucu Pašku Bačiću koji će odlučivati o daljnjem tijeku postupka. Treba napomenuti da navodna blokada “Kerumova” računa ni u tom slučaju nije dokazana potvrdom banke ili Fine, već se “Lola Ribar” pozvao na podatke s internetskog portala “Poslovna Hrvatska”.

Ivan Basić, predsjednik Trgovačkog suda u Splitu, kazao je da je stečajni sudac Bačić rekao da će u predmetu u kojem “Lola Ribar” traži stečaj “Keruma” zatražiti da ta zagrebačka tvrtka plati predujam i dodatne pristojbe, te da dostavi dokaz iz kojih bi proizlazilo postojanje stečajnih razloga kod dužnika. To znači da “Lola Ribar” sudu treba dostaviti obrazac BON 2 iz kojeg bi bilo vidljivo je li “Kerumu” blokiran račun i koliko dana neprekidno, odnosno je li tvrtka nesposobna za plaćanje.

Komentar o situaciji pokušali smo dobiti od Jure Keruma, ali on tijekom ponedjeljka nije odgovarao na naše pozive.

T.G. ZEBIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvoje Marušić, Jako Andabak, Igor Štimac, Phillip Zepter i Goran Ivanišević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => požurnica banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-18 09:33:46 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-18 15:03:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-18 15:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12980 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/18/PSD/inv00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38091436 Threads: 5 Questions: 7079566487 Slow queries: 3296455 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607886203 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/poslodavci-u-ocaju-kerum-nam-blokira-projekte-vrijedne-3-5-milijardi-kuna-179683 [printLink] => /vijesti/hrvatska/poslodavci-u-ocaju-kerum-nam-blokira-projekte-vrijedne-3-5-milijardi-kuna-179683?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 161131 [name] => investicijesplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => investicijesplit [link] => /tag/investicijesplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230711 [name] => hup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hup [link] => /tag/hup ) [2] => stdClass Object ( [id] => 231390 [name] => željkokerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkokerum [link] => /tag/zeljkokerum ) [3] => stdClass Object ( [id] => 233104 [name] => hrvojemarušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvojemarusic [link] => /tag/hrvojemarusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvoje Marušić, Jako Andabak, Igor Štimac, Phillip Zepter i Goran Ivanišević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => požurnica banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poslodavci u očaju: Kerum nam blokira projekte vrijedne 3,5 milijardi kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-08-29-15-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/18/PSD/inv00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/18/PSD/inv00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” svoje nepojavljivanje na poslu pokušao opravdati time što “u gradu nema projekata, ni investitora, zbog čega se proračun ne puni, pa ne mora ni dolaziti u Banovinu”, reagirali su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) demantirajući te tvrdnje.

Izravna korist Grada

Hrvoje Marušić, predsjednik dalmatinske podružnice HUP-a, podsjeća, naime, na 15 megaprojekata koji bi se u Splitu mogli odmah realizirati kada bi se konačno pokrenula procedura mininimalnih izmjena GUP-a, za što se već mjesecima čeka gradonačelnikovo odobrenje.

- Riječ je o projektima za koje su investitori osigurali kapital i koje je odobrio gradski Savjet za urbanizam. Grad Split bi od njih imao izravnu korist od čak 350 milijuna kuna, koliko bi se slilo u gradski proračun realizacijom tih 15 projekata - ističe Marušić.

Splitski gradonačelnik je, podsjetimo, prije otprilike dvije godine pozvao potencijalne ulagače da daju svoje prijedloge i primjedbe. Stiglo je više od 150 prijedloga potencijalnih investitora, a Savjet za urbanizam, navodi Marušić, iskristalizirao je oko 40 projekata, koji bi mogli brzo u realizaciju, među kojima je njih 15 ocijenjeno besprijekornima, pa ih je prije sedam mjeseci Savjet odobrio. Međutim, dalje od toga se nije stiglo jer se još uvijek čeka zeleno svjetlo gradonačelnika.

Na realizaciju svojih projekata, kao što je “Slobodna” već pisala, u Splitu čekaju i brojna poznata imena, poput bivšeg tenisača Gorana Ivaniševića i nogometnog izbornika Igora Štimca, te poslovnih ljudi kao što je Jako Andabak, koji je i jedan od dioničara Hajduka, i Philip Zepter, vlasnik svjetski poznate kompanije “Zepter International”. I pritom svi žele investirati na privatnim građevinskim zemljištima koje su sami kupili, pri čemu se ukupna vrijednost ulaganja u 15 megaprojekata procjenjuje na oko 3,5 milijardi kuna.

Točkaste izmjene GUP-a

Faksimil HUP-ova dopisa gradskim čelnicima
- U lipnju sam zajedno s arhitektom Juricom Jelavićem, članom Savjeta za urbanizam, bio na sastanku s dogradonačenikom Jurom Šundovom koji je kazao kako u potpunosti podržava poduzetničku inicijativu, ali mora čekati da gradonačenik da nalog za pokretanje procedure, makar i telefonom.

No, do danas se to nije dogodilo. Prošli tjedan smo iz splitskog ureda HUP-a poslali Kerumu i dopis u kojem ga podsjećamo na sve ovo i na nužnost točkastih promjena GUP-a kako bi projekti krenuli u realizaciju, ali odgovor nismo dobili.

Gradonačelnika ovom prigodom ne želim napadati, nego ga u ime poduzetnika molim da nazove dogradonačelnika Šundova kako bi se stvar konačno pokrenula - ističe Marušić, navodeći i kako u tim projektima ne sudjeluju ni on osobno, niti njegova tvrtka.

Predsjednik dalmatinskog HUP-a objašnjava i kako poduzetnici, u okviru točkastih izmjena GUP-a, ne traže nikakve promjene u zonama, kao što su park-šuma Marjan ili javne površine u kvartovima, nego samo da se isprave postojeće nelogičnosti u katnosti.

Primjerice, traži se da novi projekti mogu dosegnuti katnost u okruženju, s obzirom na to da je, kako navodi Marušić, nelogično da je sadašnji GUP u Sjevernoj luci, Kopilici i nekim dijelovima Splita 3 predvidio objekte od samo dva kata, premda su postojeće okolne zgrade puno više.

DIVNA ZENIĆ

Ulaganja na čekanju

Klinika između bolnica na Firulama i Križinama, te hotel “Dioklecijan” u uvali Trstenik, što planira izgraditi Jako Andabak, spajajući tako zdravstvo i turizam. Sam hotel vrijedan je 25 milijuna eura, a cijela investicija ukupno više od 35 milijuna eura.

Bivši tenisač Goran Ivanišević na 40 tisuća metara četvornih na Duilovu želi razviti projekt mješovite namjene, hotel i malo naselje. Zona je isključivo turistička, a investicija je vrijedna oko 100 milijuna eura.

Biznismen Philip Zepter planira na predjelu Bilice, gdje je kupio zemljište, izgraditi poslovni toranj “Adria Tower”, vrijedan oko 10 milijuna eura, dok su poduzetnički planovi Igora Štimca usmjereni za zonu Bilice-sjever, gdje bi trebala niknuti industrijsko-komercijalna zona.

Ankica Mamić: U nevolji je

Željko Kerum je, vidi se, u nevolji, i zbog toga osjeća nelagodu - kaže Ankica Mamić, vlasnica agencije za komunikacije “IM&C”, analizirajući njegov nastup na HTV-u.

- Najnelagodnije mu je što je urušena njegova uloga poduzetnika, a izbore je dobio tako što je birače uvjerio da ono što je znao učiniti za sebe, može i za njih. Ne mislim da će se Kerum ikad više i za što kandidirati. Sebe smatra pučkim tribunom. Pučki tribuni su u javnoj komunikaciji imali svoj prostor – sjetimo se Pankretića starijeg – no Kerum to nije, on ne zbori mudro i promišljeno. Ali, ne laže.

Točnije, ne laže o svojim stavovima, ali laže o onome što radi. Slagao je, recimo, kad ga je voditelj emisije pitao o kockanju. Hrvatska je, uostalom, premala zemlja da se takve stvari ne bi znale. No, koliko smisla ima pitati na televiziji o nečemu što nije od javnog interesa nego je vezano samo za nečiju privatnost, i gdje je postavljena granica privatnog? - pita se Mamić.

- Kerum sebe nikad nije predstavljao ozbiljnim i radišnim, nego uspješnim, i sad mu je neugodno, jer se njegova uspješnost raspala. A zbog kockanja će mu biti malo neugodno pred mamom. Puno su opasniji njegovi politički stavovi o Srbima - kaže Ankica Mamić. L.G.

Prodaje jahtu za 1,6 milijuna eura

Nakon što je umirovljenom generalu i naftnom poduzetniku Ivanu Čermaku prije tri mjeseca prodao 32,5 metara dugačku jahtu “Joke”, tipa Maiora 33, splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum, kako doznajemo iz više izvora, sada traži kupca i za drugi brod – jahtu “Dalmatina”.

U registru je kao vlasnik broda naveden Erste leasing, dok je Kerum obveznik otplate rate leasinga. U ovom slučaju, Kerum kao korisnik leasinga, te banka kao vlasnik broda, zajedno traže kupca.

Oglašena prodajna cijena 23 metra duge jahte, proizvedene 2008. godine, iznosi 1,6 milijuna eura, odnosno 11,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Brod je registriran pod hrvatskom zastavom, trenutačno se nalazi na vezu u splitskoj ACI-jevoj marini.

Doznajemo da se za “Dalmatinu” prije godinu i pol raspitivao Branko Roglić, vlasnik grupacije “Orbico”, ali brod ipak nije kupio jer je smatrao da je cijena previsoka za rabljeni brod.

Kerum je luksuzni brod dobio kompenzacijom od Krešimira Čorka, vlasnika tvrtke “Jadran nautika”, ovlaštenog distributera brodova Princess za Hrvatsku. Čorku je Kerum prodao jedan poslovni centar u Zagrebu, a Čorak je, osim novca, zauzvrat dao i jahtu koja je pod teretom leasinga. Splitski gradonačelnik nije često koristio “Dalmatinu”, a tim je brodom zadnji put plovio proteklog ljeta kada je nekoliko dana proveo oko Palmižane i Hvara.

Nakon što je prodao jahtu “Joke”, te ako ubrzo pronađe kupca za “Dalmatinu”, Kerumu će za morske đite preostati “samo” Pershing 46, luksuzna jahta koja se vodi pod tvrtkom “Sunčani odmor”, u vlasništvu njegove nevjenčane supruge Fani Horvat. Taj je brod također na vezu u splitskom ACI-ju, a doznajemo da se može i unajmiti po cijeni od 10 do 17 tisuća eura tjedno.

DENIS KRNIĆ

‘Nije nam platio 14.553 tetrapaka vranca’

Trgovački sud u Splitu u ponedjeljak je zaprimio drugi zahtjev za stečaj tvrtke “Kerum” koji je uputio zagrebački “Ezimit” zbog potraživanja od 146.985 kuna. Zahtjev se temelji na samo jednom nepodmirenom računu, ispostavljenom 18. lipnja, koji je trebao biti podmiren u roku od 60 dana, a odnosi se na 14.553 jednolitrenih tetrapaka vina vranac, po cijeni od 8,08 kuna.

Umjesto potvrde banke ili Fine da je račun “Keruma” blokiran, na koji iznos i koliko dana neprekidno, iz tvrtke “Ezimit” su sudu dostavili preslik tjednika “Globus” koji je objavio razgovor s Jurom Kerumom, starijim bratom splitskoga gradonačelnika i poduzetnika, koji je 2. srpnja na čelu tvrtke zamijenio sestru Nevenku Bečić. Naime, u toj zagrebačkoj tvrtki tvrde da im kao vjerovniku nisu dostupni financijski podaci o “Kerumu”?!

Predmet je u rad dobio sudac Jozo Ćaleta, a o tom zahtjevu moći će se odlučivati samo ako sud odbaci prvi pristigli prijedlog za stečaj “Keruma”, koji je podnijela tvrtka “Lola Ribar” iz Zagreba, poznata po proizvodnji higijenskog i sanitetskog materijala u Karlovcu, jer se nad istom tvrtkom ne može voditi više stečajeva. Ako se stečaj otvori, onda će u tom postupku svi vjerovnici prijavljivati svoja potraživanja.

Poduzeće “Lola Ribar” predložilo je stečaj “Keruma” krajem kolovoza zbog duga od 208 tisuća kuna, a taj je predmet prošlog petka dodijeljen sucu Pašku Bačiću koji će odlučivati o daljnjem tijeku postupka. Treba napomenuti da navodna blokada “Kerumova” računa ni u tom slučaju nije dokazana potvrdom banke ili Fine, već se “Lola Ribar” pozvao na podatke s internetskog portala “Poslovna Hrvatska”.

Ivan Basić, predsjednik Trgovačkog suda u Splitu, kazao je da je stečajni sudac Bačić rekao da će u predmetu u kojem “Lola Ribar” traži stečaj “Keruma” zatražiti da ta zagrebačka tvrtka plati predujam i dodatne pristojbe, te da dostavi dokaz iz kojih bi proizlazilo postojanje stečajnih razloga kod dužnika. To znači da “Lola Ribar” sudu treba dostaviti obrazac BON 2 iz kojeg bi bilo vidljivo je li “Kerumu” blokiran račun i koliko dana neprekidno, odnosno je li tvrtka nesposobna za plaćanje.

Komentar o situaciji pokušali smo dobiti od Jure Keruma, ali on tijekom ponedjeljka nije odgovarao na naše pozive.

T.G. ZEBIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/poslodavci-u-ocaju-kerum-nam-blokira-projekte-vrijedne-3-5-milijardi-kuna-179683 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53609e706f9ee3eaf65dc0c1ded933f194a928c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poslodavci+u+o%C4%8Daju%3A+Kerum+nam+blokira+projekte+vrijedne+3%2C5+milijardi+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fposlodavci-u-ocaju-kerum-nam-blokira-projekte-vrijedne-3-5-milijardi-kuna-179683 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fposlodavci-u-ocaju-kerum-nam-blokira-projekte-vrijedne-3-5-milijardi-kuna-179683 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvoje Marušić, Jako Andabak, Igor Štimac, Phillip Zepter i Goran Ivanišević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => požurnica banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapožurnica banovini

Poslodavci u očaju: Kerum nam blokira projekte vrijedne 3,5 milijardi kuna

Piše PSD.
18. rujna 2012. - 17:10
Nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” svoje nepojavljivanje na poslu pokušao opravdati time što “u gradu nema projekata, ni investitora, zbog čega se proračun ne puni, pa ne mora ni dolaziti u Banovinu”, reagirali su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) demantirajući te tvrdnje.

Izravna korist Grada

Hrvoje Marušić, predsjednik dalmatinske podružnice HUP-a, podsjeća, naime, na 15 megaprojekata koji bi se u Splitu mogli odmah realizirati kada bi se konačno pokrenula procedura mininimalnih izmjena GUP-a, za što se već mjesecima čeka gradonačelnikovo odobrenje.

- Riječ je o projektima za koje su investitori osigurali kapital i koje je odobrio gradski Savjet za urbanizam. Grad Split bi od njih imao izravnu korist od čak 350 ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:29