stdClass Object ( [id] => 1348582 [title] => Posljednji Mohikanci suživota: Stranka Hadash, kojoj su članovi i Arapi i Židovi, doživljava gotovo zabavne optužbe [alias] => posljednji-mohikanci-suzivota-stranka-hadash-kojoj-su-clanovi-i-arapi-i-zidovi-dozivljava-gotovo-zabavne-optuzbe [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedina stranka u izraelu koja okuplja Židove i Arape doživljava nevjerojatno optužbu

Na dan kada se ovaj broj Spektra pojavi na kioscima, u subotu, 16. prosinca, negdje u Izraelu održat će se ilegalni nacionalni kongres tamošnje parlamentarne stranke Hadash. Zašto ilegalni, ako je stranka parlamentarna? Zato što izraelska policija nastoji spriječiti održavanje skupa, tvrdeći da će sadržavati “huškačke govore koji bi ugrozili dobrobit javnosti”. Aha, sada slutimo što je Hadash.

Stvar je jasna: Hadash je ili ekstremistička židovska stranka koja poziva na klanje Arapa ili ekstremistička arapska partija koja poziva na klanje Židova. Nema što drugo biti: arapska radikalna desnica ili židovska radikalna desnica.

Naravno, naša slutnja je radikalno pogrešna – Hadash je nešto maksimalno suprotno. To je jedina izraelsko-arapska partija u Knessetu, izrazito ljevičarske orijentacije, koja se zalaže za suradnju Židova i Arapa te kritizira ekstremizam aktualne desničarske izraelske vlade, a od početka rata Izraela i Hamasa traži prekid vatre i primirje u Gazi.

Dobro, reći će netko: a što je tu huškački? Na koji način zahtjevi za prekidom rata i uspostavom mira “ugrožavaju dobrobit javnosti”? Da nije u pitanju tiskarska greška?

Greška jest u pitanju, i to golema, ali nije tiskarske prirode. Izraelska policija, koju od lanjskih izbora vodi ekstremistički ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir – ranije osuđivan za poticanje rasizma protiv Arapa – uspjela je unijeti revoluciju u jezik, kreativno stvarajući od starih i otrcanih riječi potpuno nova značenja, kakva nikad prije nisu postojala.

Tako se oduvijek mislilo da u kontekstu rata i mira epitet “huškački” može označavati samo one koji zazivaju i potiču rat, ali ovom jezičnom akrobacijom izraelska je policija uspjela taj epitet prišiti onima koji zazivaju mir, što asocira na Orwellov novogovor iz distopijskog romana “1984”, s onim znamenitim partijskim parolama: “Rat je mir”, “Sloboda je ropstvo”, “Neznanje je moć”.

---

image

Aida Touma-Suleiman, zastupnica Hadasha u Knessetu

Ahmad Gharabli/Afp
---

Orwellova pobjeda

Zapravo, bilo bi nepravedno za ovaj pokolj pojmova okriviti samo izraelsku policiju, budući da građani Europe u takvoj jezičnoj atmosferi žive već gotovo dvije godine, od početka ukrajinskog rata. Upravo je taj rat donio novi pogled na pojam mirotvorstva: tko god se u ove dvije godine založio da se umjesto naoružavanja Ukrajine pokrenu mirovni pregovori, bio je proglašen “Putinovim čovjekom”, dok su stvarni ratni huškači figurirali kao “demokrati” i “Europejci”.

Drugim riječima, Orwell je pobijedio u Europi već i prije nego što je policija u Tel Avivu proglasila mirotvorni Hadash huškačkom strankom.

Kongres Hadasha, zakazan za danas, trebao se održati u arapskom gradu Shfar’amu na sjeveru Izraela. Kako je nedavno objavio Hadashov glavni tajnik Amjad Shbita, dnevni red kongresa uključuje planiranje “političke akcije protiv nastavka rata u Gazi i protiv političkog progona od strane krajnje desne vlade”. Međutim, policija je zaprijetila potencijalnom domaćinu kongresa.

– Saznali smo da su vlasniku objekta u kojem se kongres trebao održati upućene prijetnje, te ga se upozorava da će mu, ako ugosti ovaj događaj, objekt biti zatvoren na mjesec dana – rekao je Shbita 6. prosinca, nakon zajedničkog sastanka političkih ureda Hadasha i Komunističke partije Izraela (poznate i pod hebrejskim akronimom Maki), sazvanog baš zbog tog policijskog uplitanja u planiranu konvenciju Hadasha.

Hadash i Maki zajednički su osudili “fašističke činove zastrašivanja od strane izraelskog establišmenta”, poručivši da će nastaviti “dizati glas protiv rata i protiv fašizma”:

Težnja prema socijalizmu

“Kongres ćemo održati u predviđenom terminu. Odluka o lokaciji bit će donesena naknadno. Pozivamo sve naše kadrove, sve židovske i arapske progresivne snage i međunarodne antifašističke snage da prosvjeduju protiv ovog McCarthystičkog progona, usmjerenog na sve koji se protive ovom zločinačkom ratu i padu Izraela u fašizam”, objavili su politički uredi Hadasha i Makija.

U njihovoj se izjavi napominje da je proces fašizacije Izraela “započeo prije rata”, ali se Netanyahuovu vladu optužuje da je eskalaciju rata vidjela kao povod “za ubrzavanje napada na ionako okrnjeni demokratski prostor”.

I najutjecajniji izraelski list Haaretz osudio je policijski atak na Hadashov kongres. U uredničkom komentaru pod naslovom “Policijsko ušutkavanje ove arapsko-židovske stranke alarmantna je faza u eroziji izraelske demokracije”, objavljenom 10. prosinca, ovaj liberalni list upozorava na dalekosežne posljedice tog pandurskog nasrtaja na izraelsku ljevicu.

“Pokušaj izraelske policije da spriječi konferenciju ljevičarske arapsko-židovske stranke Hadash (...) pokazuje da pod okriljem rata ‘privremeno’ kršenje osnovnih prava prijeti postati trajno”, stoji u komentaru Haaretza.

Komunistička partija Izraela optužila je izraelsku policiju da je istom metodom, služeći se sličnim prijetnjama protiv vlasnika dvorane, uspjela spriječiti arapsko-židovski javni skup protiv rata u Gazi koji se trebao održati 26. listopada u Haifi. Uz to, policija je 10. studenoga pretresla stranačke prostorije Hadasha i Makija u Nazaretu, trgajući političke plakate i sprejevima išaravši ideološke murale.

“Ben-Gvirova policija nastavlja politički progon i pokušaje zastrašivanja i ušutkavanja arapske javnosti i drugih snaga koje se protive ratu. Nećemo trpjeti te provokacije. Nastavit ćemo voditi zajedničku arapsko-židovsku borbu protiv fašizma, rata i progona”, objavio je tada Hadash.

---

image

Ofer Cassif

Ahmad Gharabli/Afp
---

Ideali Dova Khenina

Vidimo da postoji kontinuitet “nježnih osjećaja” između ministra Ben-Gvira i Hadasha. Nije ni čudo, jer se kao političke pojave nalaze na suprotnim krajevima ideološkog kontinuuma. Ben-Gvir je glas židovskih suprematista i vjerskih fundamentalista, odnosno izraelske krajnje desnice, dok ćemo Hadash opisati natuknicom iz političkog leksikona Izraelskog demokratskog instituta (IDI):

“Smješten na krajnjoj ljevici, Hadash je imao jaku komunističku orijentaciju i bio je među prvim strankama u Izraelu koje su zastupale ideju o dvije države kao rješenje za izraelsko-palestinski sukob. Stranka naglašava potrebu da Izrael vrati sve okupirane teritorije, uključujući i Golansku visoravan, te traži pravedno rješenje problema palestinskih izbjeglica. Stranka također poziva na jednakost između arapskih i židovskih građana Države Izrael i teži socijalnoj pravdi i socijalizmu”, navodi IDI.

Hadash je osnovan 1977. kao koalicijski savez Komunističke partije Izraela (Maki) i više ljevičarskih nekomunističkih organizacija poput Crnih pantera. Sama riječ Hadash je hebrejski akronim za “Demokratsku frontu za mir i jednakost”, kako glasi puno ime stranke, a partija Maki i danas je najsnažnija sastavnica Hadasha, zadržavši unutar koalicije svoj neovisni status.

Prvi predsjednik Hadasha (1977. – 1992.) bio je Meir Vilner, raniji židovski vođa Komunističke partije Izraela, inače najmlađi i posljednji živući potpisnik izraelske Deklaracije o neovisnosti iz 1948. godine (umro je 2003. u Tel Avivu). Aktualni predsjednik Hadasha je palestinski odvjetnik Ayman Odeh, koji stranku vodi od 2015. i jedan je od četvero Hadashovih zastupnika u aktualnom sazivu Knesseta.

U skladu s marksističkim protivljenjem nacionalizmu, Hadash se definira kao necionistička stranka. Osim što agitira za potpuno povlačenje Izraela sa svih okupiranih palestinskih teritorija i vraćanje na granice iz 1967. godine – te uspostavu palestinske države na tim teritorijima – Hadash podržava pravo na povratak ili kompenzaciju za palestinske izbjeglice, te poziva na priznavanje palestinskih Arapa kao nacionalne manjine unutar Izraela.

Kako navode izraelski mediji, glasači Hadasha uglavnom su pripadnici židovske srednje klase i sekularni Arapi (ovi potonji čine većinu glasača stranke), od kojih su mnogi sa sjevera Izraela, a stranka je privlačna i arapskim kršćanima. Birači ovu partiju podržavaju i zbog njene ekološke platforme, koju vodi dugogodišnji židovski zastupnik Hadasha u Knessetu (2006. – 2019), bivši član Centralnog komiteta Komunističke partije Izraela i istaknuti ekološki aktivist Dov Khenin.

U skladu sa socijalističkim idealima, Kheninova ekološka platforma poziva na nacionalizaciju izraelskih rezervi plina, minerala i nafte.

– Mi se bavimo nejednakostima, nepravednom raspodjelom bogatstva između bogatih i siromašnih. To je ono što Hadash čini sveobuhvatnom, međuetničkom strankom – ocijenio je svojedobno bivši Hadashov zastupnik Hanna Swaid (2006. – 2015.), inače kršćanin iz Galileje, u razgovoru za list The Times of Israel.

---

image

Ayman Odeh

Ahmad Gharabli/Afp
---

Biračko tijelo Hadasha nije veliko, ali je stabilno: od 1977. do danas, Hadash je na svakim izborima ušao u Knesset. Te 1977. dobili su 4,6 posto glasova i pet zastupnika u 120-članom izraelskom parlamentu, a u ovih pola stoljeća stranka se stalno kreće u tim gabaritima – na svim izborima dobivaju između tri i pet posto glasova, što im uvijek donese nekoliko mandata.

Na posljednjim izborima, održanima krajem prošle godine, dobili su oko 180.000 glasova, odnosno za njih je glasalo 3,75 posto birača, što im je donijelo četiri zastupnička mjesta u Knessetu (izborni prag u Izraelu je 3,25 posto).

Od tih četvero zastupnika, troje su Arapi – novinarka Aida Touma-Suleiman, dugogodišnji aktivist Youssef Atauna (Maki) i spomenuti predsjednik stranke Ayman Odeh – a jedan je Židov. Taj židovski zastupnik Hadasha je Ofer Cassif, doktor filozofije i bivši padobranac IDF-a, koji također dolazi iz Makija, a već prvog dana aktualnog rata, 7. listopada, postao je planetarno poznat kao “najhrabriji Židov u Izraelu”, jer je prvi i jedini među židovskim članovima Knesseta javno rekao da temeljni razlog Hamasova nasilja leži u izraelskoj okupaciji Palestine.

Upozoravali na Netanyahua

– Moramo analizirati te strašne napade u pravom kontekstu, a to je okupacija koja traje. Jedini način da se krvoproliće oba naroda zaustavi je okončanje okupacije. Sve dok traje okupacija, takvi strašni zločini će se nastaviti – rekao je Cassif tog 7. listopada za Al Jazeeru.

Pritom je ocijenio da odgovornost za stradanje Izraelaca i Palestinaca snosi izraelska vlada pod vodstvom premijera Benjamina Netanyahua, naglasivši kako je Hadash više puta upozoravao da će situacija “eruptirati” ako Netanyahuova desničarska vlada ne promijeni šovinistički odnos prema Palestincima.

– Upozoravali smo uvijek iznova: sve će eruptirati i svi će platiti cijenu, uglavnom nevini civili s obje strane. I nažalost, upravo se to dogodilo. Bilo je očito da su zidovi ispisani krvlju Palestinaca, a nažalost sada i Izraelaca. Izraelska vlada je fašistička vlada koja podržava, potiče i vodi pogrom nad Palestincima. U tijeku je etničko čišćenje – rekao je Cassif za Al Jazeeru već prvi dan rata.

Fašistički plan za Palestinu

Dva dana kasnije, 9. listopada, Cassif je gostovao na nezavisnom američkom kanalu Democracy Now, gdje je detaljnije elaborirao stavove o Netanyahuovoj vladi, pojasnivši zbog čega je smatra fašističkom. Pritom je apostrofirao ministra financija Bezalela Smotricha – još jednog apostola izraelske ekstremne desnice – koji je objavio dokument za “rješenje palestinskog pitanja”, i to pod direktnim i nedvosmislenim naslovom “Plan pokoravanja”.

Taj dokument razrađuje tri operativne razine odnosa Države Izrael prema Palestincima. Prvo, okupirane palestinske teritorije Izrael treba anektirati u cijelosti, bez davanja osnovnih prava Palestincima. Drugo, Palestinci koji ne pristanu na ovu pokornost bit će protjerani iz zemlje. I treće, tumači Cassif, oni Palestinci koji se žele oduprijeti “bit će ubijeni, kao što sada vidimo”.

Već tada, trećeg dana rata, Hadashov zastupnik je ustvrdio da Netanyahuova vlada bombardiranjem Gaze upravo provodi taj plan.

– Oni koriste užasan i neprihvatljiv pokolj u južnom Izraelu kao izgovor za napad na Gazu, kao dio realizacije ovog fašističkog plana pokoravanja – rekao je Cassif za Democracy Now, pozvavši međunarodnu zajednicu da uloži mirovne napore kako bi se izraelska okupacija Palestine okončala.

– Palestinci i Izraelci, Arapi, Židovi i međunarodna zajednica moraju stajati zajedno i udružiti snage da se kaže Izraelu: “Sada ćete okončati okupaciju, Palestinci moraju biti oslobođeni.” Oslobađanje palestinskog naroda je pravedan cilj. Ono će također i Izraelce osloboditi od okupacije, jer iako su žrtve prije svega Palestinci, od okupacije stradaju i Izraelci – zaključio je Cassif tog 9. listopada.

---

image

Youssef Atauna

Hazem Bader/
---

Utopija iz Biblije

Treba li reći da ovi stavovi Hadashova židovskog zastupnika – koje dijele i ostali članovi i simpatizeri Hadasha – nisu baš naišli na topao prijem ni u Knessetu, ni u ostatku izraelskog establišmenta: Cassif je zbog tih javnih istupa privremeno suspendiran te mu je oduzet dio plaće.

Naravno, valja imati ne samo razvijenu političku svijest, nego i veliku osobnu hrabrost da u kritičnom trenutku, kad je tvoj narod napadnut i sprema se na osvetu, istupiš kao parlamentarni zastupnik i kažeš tom svom izraelskom narodu da je korijen problema u Izraelu, a ne u Hamasu, koji je nastao kao reakcija na temeljni problem.

Dakako, takvi ljudi u ratu nailaze na osudu okoline, zarobljene ratnom psihozom i nabrijanim nacionalizmom koji uništava svaku mogućnost suživota s Drugim. Takvu usamljeničku sudbinu od početka rata proživljavaju i dr. Cassif i čitava stranka Hadash, od ekstremista s obje strane označena kao “izdajnička”. Zasigurno su i židovski i arapski zastupnici i članovi stranke izloženi u svom narodu pritiscima da prekinu kontakte s “neprijateljem”.

Hadash se sada zatekao u situaciji koja se donekle može usporediti s položajem Komunističke partije Jugoslavije 1941. godine, kada je trebalo spriječiti građanski rat između Hrvata i Srba kako bi se mogli svi zajedno tući protiv fašista. Tito i jugoslavenski komunisti tu su situaciju uspjeli nadvladati konceptom bratstva i jedinstva, koji je bio i ključ partizanske ratne pobjede i temelj socijalističke Jugoslavije. Na neki način, i politička agenda socijalističkog Hadasha ima za cilj ostvariti bratstvo i jedinstvo Arapa i Židova.

Međutim, za razliku od Tita i KPJ, Cassif i Hadash sada nemaju pomoć u vidu vanjskog agresora koji bi napao čitavu zemlju i time poslužio kao osnova za homogenizaciju međusobno zaraćenih etnosa. Zato se čini da bi bratstvo i jedinstvo u Svetoj zemlji bio događaj ravan biblijskom čudu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘huškanje‘ na mir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘huškanje‘ na mir 2 0 14349 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 22:26:43 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-19 07:01:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-19 07:01:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Hadash je jedina izraelsko-arapska stranka u Knessetu, izrazito ljevičarska, koja poziva na suradnju Židova i Arapa te kritizira ekstremizam izraelske vlade, a od početka rata Izraela i Hamasa traži prekid vatre i primirje u Gazi. Izraelska policija [metadata] => robots= author= title=Posljednji Mohikanci suživota: Stranka Hadash, kojoj su članovi i Arapi i Židovi, doživljava gotovo zabavne optužbe page_title=Posljednji Mohikanci suživota: Stranka Hadash, kojoj su članovi i Arapi i Židovi, doživljava gotovo zabavne optužbe [metakey] => Hadash, Židovi, Arapi, Knesset [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/25005523.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26078318.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26211482.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26211484.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26211526.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ahmad Gharabli\/Afp","Ahmad Gharabli\/Afp","Ahmad Gharabli\/Afp","Ahmad Gharabli\/Afp","Hazem Bader\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Grupa arapsko-izraelskih politi\u010dara ispred ureda premijera u Jeruzalemu u svibnju ove godine, na prosvjedu protiv nasilja u arapsko-izraelskoj zajednici<\/p>","

Aida Touma-Suleiman, zastupnica Hadasha u Knessetu<\/p>","

Ofer Cassif<\/p>","

Ayman Odeh<\/p>","

Youssef Atauna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25005523_1920.jpg":"1920x1080","k_25005523_1280.jpg":"1280x1280","k_25005523_1024.jpg":"1024x1024","k_25005523_640.jpg":"640x640","k_25005523_480.jpg":"480x480","k_25005523_340.jpg":"340x340","k_25005523_220.jpg":"220x220","o_25005523_1280.jpg":"1280x853","o_25005523_1024.jpg":"1024x682","o_25005523_640.jpg":"640x426","o_25005523_480.jpg":"480x320","o_25005523_340.jpg":"340x226","o_25005523_220.jpg":"220x146","h_25005523_1280.jpg":"1280x854","h_25005523_1024.jpg":"1024x683","h_25005523_640.jpg":"640x427","h_25005523_480.jpg":"480x320","h_25005523_340.jpg":"340x227","h_25005523_220.jpg":"220x147","pp_25005523_1280.jpg":"1280x1628","pp_25005523_1024.jpg":"1024x1303","pp_25005523_640.jpg":"640x814","pp_25005523_480.jpg":"480x611","pp_25005523_340.jpg":"340x432","pp_25005523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26078318_1920.jpg":"1920x1080","k_26078318_1280.jpg":"1280x1280","k_26078318_1024.jpg":"1024x1024","k_26078318_640.jpg":"640x640","k_26078318_480.jpg":"480x480","k_26078318_340.jpg":"340x340","k_26078318_220.jpg":"220x220","o_26078318_1280.jpg":"1280x853","o_26078318_1024.jpg":"1024x682","o_26078318_640.jpg":"640x426","o_26078318_480.jpg":"480x320","o_26078318_340.jpg":"340x226","o_26078318_220.jpg":"220x146","h_26078318_1280.jpg":"1280x854","h_26078318_1024.jpg":"1024x683","h_26078318_640.jpg":"640x427","h_26078318_480.jpg":"480x320","h_26078318_340.jpg":"340x227","h_26078318_220.jpg":"220x147","pp_26078318_1280.jpg":"1280x1628","pp_26078318_1024.jpg":"1024x1303","pp_26078318_640.jpg":"640x814","pp_26078318_480.jpg":"480x611","pp_26078318_340.jpg":"340x432","pp_26078318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26211482_1920.jpg":"1920x1080","k_26211482_1280.jpg":"1280x1280","k_26211482_1024.jpg":"1024x1024","k_26211482_640.jpg":"640x640","k_26211482_480.jpg":"480x480","k_26211482_340.jpg":"340x340","k_26211482_220.jpg":"220x220","o_26211482_1280.jpg":"1280x853","o_26211482_1024.jpg":"1024x682","o_26211482_640.jpg":"640x426","o_26211482_480.jpg":"480x320","o_26211482_340.jpg":"340x226","o_26211482_220.jpg":"220x146","h_26211482_1280.jpg":"1280x854","h_26211482_1024.jpg":"1024x683","h_26211482_640.jpg":"640x427","h_26211482_480.jpg":"480x320","h_26211482_340.jpg":"340x227","h_26211482_220.jpg":"220x147","pp_26211482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211482_640.jpg":"640x814","pp_26211482_480.jpg":"480x611","pp_26211482_340.jpg":"340x432","pp_26211482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_26211484_1920.jpg":"1920x1080","k_26211484_1280.jpg":"1280x1280","k_26211484_1024.jpg":"1024x1024","k_26211484_640.jpg":"640x640","k_26211484_480.jpg":"480x480","k_26211484_340.jpg":"340x340","k_26211484_220.jpg":"220x220","o_26211484_1280.jpg":"1280x894","o_26211484_1024.jpg":"1024x715","o_26211484_640.jpg":"640x447","o_26211484_480.jpg":"480x335","o_26211484_340.jpg":"340x237","o_26211484_220.jpg":"220x153","h_26211484_1280.jpg":"1280x854","h_26211484_1024.jpg":"1024x683","h_26211484_640.jpg":"640x427","h_26211484_480.jpg":"480x320","h_26211484_340.jpg":"340x227","h_26211484_220.jpg":"220x147","pp_26211484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211484_640.jpg":"640x814","pp_26211484_480.jpg":"480x611","pp_26211484_340.jpg":"340x432","pp_26211484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1535","hd_26211526_1920.jpg":"1920x1080","k_26211526_1280.jpg":"1280x1280","k_26211526_1024.jpg":"1024x1024","k_26211526_640.jpg":"640x640","k_26211526_480.jpg":"480x480","k_26211526_340.jpg":"340x340","k_26211526_220.jpg":"220x220","o_26211526_1280.jpg":"1280x1023","o_26211526_1024.jpg":"1024x818","o_26211526_640.jpg":"640x511","o_26211526_480.jpg":"480x383","o_26211526_340.jpg":"340x271","o_26211526_220.jpg":"220x175","h_26211526_1280.jpg":"1280x854","h_26211526_1024.jpg":"1024x683","h_26211526_640.jpg":"640x427","h_26211526_480.jpg":"480x320","h_26211526_340.jpg":"340x227","h_26211526_220.jpg":"220x147","pp_26211526_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211526_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211526_640.jpg":"640x814","pp_26211526_480.jpg":"480x611","pp_26211526_340.jpg":"340x432","pp_26211526_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15038845 Threads: 3 Questions: 3153783973 Slow queries: 7043022 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235031247 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/posljednji-mohikanci-suzivota-stranka-hadash-kojoj-su-clanovi-i-arapi-i-zidovi-dozivljava-gotovo-zabavne-optuzbe-1348582 [printLink] => /vijesti/hrvatska/posljednji-mohikanci-suzivota-stranka-hadash-kojoj-su-clanovi-i-arapi-i-zidovi-dozivljava-gotovo-zabavne-optuzbe-1348582?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740692 [name] => Hadash [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-15 19:22:20 [main_article_id] => 0 [alias] => hadash [link] => /tag/hadash ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230372 [name] => židovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zidovi [link] => /tag/zidovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 127743 [name] => arapi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arapi [link] => /tag/arapi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 4819 [name] => knesset [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knesset [link] => /tag/knesset ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘huškanje‘ na mir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posljednji Mohikanci suživota: Stranka Hadash, kojoj su članovi i Arapi i Židovi, doživljava gotovo zabavne optužbe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/25005523.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ahmad Gharabli/Afp [mainImageDesc] =>

Grupa arapsko-izraelskih političara ispred ureda premijera u Jeruzalemu u svibnju ove godine, na prosvjedu protiv nasilja u arapsko-izraelskoj zajednici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/25005523.jpg [title] =>

Grupa arapsko-izraelskih političara ispred ureda premijera u Jeruzalemu u svibnju ove godine, na prosvjedu protiv nasilja u arapsko-izraelskoj zajednici

Ahmad Gharabli/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26078318.jpg [title] =>

Aida Touma-Suleiman, zastupnica Hadasha u Knessetu

Ahmad Gharabli/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26211482.jpg [title] =>

Ofer Cassif

Ahmad Gharabli/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26211484.jpg [title] =>

Ayman Odeh

Ahmad Gharabli/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26211526.jpg [title] =>

Youssef Atauna

Hazem Bader/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedina stranka u izraelu koja okuplja Židove i Arape doživljava nevjerojatno optužbu

Na dan kada se ovaj broj Spektra pojavi na kioscima, u subotu, 16. prosinca, negdje u Izraelu održat će se ilegalni nacionalni kongres tamošnje parlamentarne stranke Hadash. Zašto ilegalni, ako je stranka parlamentarna? Zato što izraelska policija nastoji spriječiti održavanje skupa, tvrdeći da će sadržavati “huškačke govore koji bi ugrozili dobrobit javnosti”. Aha, sada slutimo što je Hadash.

Stvar je jasna: Hadash je ili ekstremistička židovska stranka koja poziva na klanje Arapa ili ekstremistička arapska partija koja poziva na klanje Židova. Nema što drugo biti: arapska radikalna desnica ili židovska radikalna desnica.

Naravno, naša slutnja je radikalno pogrešna – Hadash je nešto maksimalno suprotno. To je jedina izraelsko-arapska partija u Knessetu, izrazito ljevičarske orijentacije, koja se zalaže za suradnju Židova i Arapa te kritizira ekstremizam aktualne desničarske izraelske vlade, a od početka rata Izraela i Hamasa traži prekid vatre i primirje u Gazi.

Dobro, reći će netko: a što je tu huškački? Na koji način zahtjevi za prekidom rata i uspostavom mira “ugrožavaju dobrobit javnosti”? Da nije u pitanju tiskarska greška?

Greška jest u pitanju, i to golema, ali nije tiskarske prirode. Izraelska policija, koju od lanjskih izbora vodi ekstremistički ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir – ranije osuđivan za poticanje rasizma protiv Arapa – uspjela je unijeti revoluciju u jezik, kreativno stvarajući od starih i otrcanih riječi potpuno nova značenja, kakva nikad prije nisu postojala.

Tako se oduvijek mislilo da u kontekstu rata i mira epitet “huškački” može označavati samo one koji zazivaju i potiču rat, ali ovom jezičnom akrobacijom izraelska je policija uspjela taj epitet prišiti onima koji zazivaju mir, što asocira na Orwellov novogovor iz distopijskog romana “1984”, s onim znamenitim partijskim parolama: “Rat je mir”, “Sloboda je ropstvo”, “Neznanje je moć”.

---

image

Aida Touma-Suleiman, zastupnica Hadasha u Knessetu

Ahmad Gharabli/Afp
---

Orwellova pobjeda

Zapravo, bilo bi nepravedno za ovaj pokolj pojmova okriviti samo izraelsku policiju, budući da građani Europe u takvoj jezičnoj atmosferi žive već gotovo dvije godine, od početka ukrajinskog rata. Upravo je taj rat donio novi pogled na pojam mirotvorstva: tko god se u ove dvije godine založio da se umjesto naoružavanja Ukrajine pokrenu mirovni pregovori, bio je proglašen “Putinovim čovjekom”, dok su stvarni ratni huškači figurirali kao “demokrati” i “Europejci”.

Drugim riječima, Orwell je pobijedio u Europi već i prije nego što je policija u Tel Avivu proglasila mirotvorni Hadash huškačkom strankom.

Kongres Hadasha, zakazan za danas, trebao se održati u arapskom gradu Shfar’amu na sjeveru Izraela. Kako je nedavno objavio Hadashov glavni tajnik Amjad Shbita, dnevni red kongresa uključuje planiranje “političke akcije protiv nastavka rata u Gazi i protiv političkog progona od strane krajnje desne vlade”. Međutim, policija je zaprijetila potencijalnom domaćinu kongresa.

– Saznali smo da su vlasniku objekta u kojem se kongres trebao održati upućene prijetnje, te ga se upozorava da će mu, ako ugosti ovaj događaj, objekt biti zatvoren na mjesec dana – rekao je Shbita 6. prosinca, nakon zajedničkog sastanka političkih ureda Hadasha i Komunističke partije Izraela (poznate i pod hebrejskim akronimom Maki), sazvanog baš zbog tog policijskog uplitanja u planiranu konvenciju Hadasha.

Hadash i Maki zajednički su osudili “fašističke činove zastrašivanja od strane izraelskog establišmenta”, poručivši da će nastaviti “dizati glas protiv rata i protiv fašizma”:

Težnja prema socijalizmu

“Kongres ćemo održati u predviđenom terminu. Odluka o lokaciji bit će donesena naknadno. Pozivamo sve naše kadrove, sve židovske i arapske progresivne snage i međunarodne antifašističke snage da prosvjeduju protiv ovog McCarthystičkog progona, usmjerenog na sve koji se protive ovom zločinačkom ratu i padu Izraela u fašizam”, objavili su politički uredi Hadasha i Makija.

U njihovoj se izjavi napominje da je proces fašizacije Izraela “započeo prije rata”, ali se Netanyahuovu vladu optužuje da je eskalaciju rata vidjela kao povod “za ubrzavanje napada na ionako okrnjeni demokratski prostor”.

I najutjecajniji izraelski list Haaretz osudio je policijski atak na Hadashov kongres. U uredničkom komentaru pod naslovom “Policijsko ušutkavanje ove arapsko-židovske stranke alarmantna je faza u eroziji izraelske demokracije”, objavljenom 10. prosinca, ovaj liberalni list upozorava na dalekosežne posljedice tog pandurskog nasrtaja na izraelsku ljevicu.

“Pokušaj izraelske policije da spriječi konferenciju ljevičarske arapsko-židovske stranke Hadash (...) pokazuje da pod okriljem rata ‘privremeno’ kršenje osnovnih prava prijeti postati trajno”, stoji u komentaru Haaretza.

Komunistička partija Izraela optužila je izraelsku policiju da je istom metodom, služeći se sličnim prijetnjama protiv vlasnika dvorane, uspjela spriječiti arapsko-židovski javni skup protiv rata u Gazi koji se trebao održati 26. listopada u Haifi. Uz to, policija je 10. studenoga pretresla stranačke prostorije Hadasha i Makija u Nazaretu, trgajući političke plakate i sprejevima išaravši ideološke murale.

“Ben-Gvirova policija nastavlja politički progon i pokušaje zastrašivanja i ušutkavanja arapske javnosti i drugih snaga koje se protive ratu. Nećemo trpjeti te provokacije. Nastavit ćemo voditi zajedničku arapsko-židovsku borbu protiv fašizma, rata i progona”, objavio je tada Hadash.

---

image

Ofer Cassif

Ahmad Gharabli/Afp
---

Ideali Dova Khenina

Vidimo da postoji kontinuitet “nježnih osjećaja” između ministra Ben-Gvira i Hadasha. Nije ni čudo, jer se kao političke pojave nalaze na suprotnim krajevima ideološkog kontinuuma. Ben-Gvir je glas židovskih suprematista i vjerskih fundamentalista, odnosno izraelske krajnje desnice, dok ćemo Hadash opisati natuknicom iz političkog leksikona Izraelskog demokratskog instituta (IDI):

“Smješten na krajnjoj ljevici, Hadash je imao jaku komunističku orijentaciju i bio je među prvim strankama u Izraelu koje su zastupale ideju o dvije države kao rješenje za izraelsko-palestinski sukob. Stranka naglašava potrebu da Izrael vrati sve okupirane teritorije, uključujući i Golansku visoravan, te traži pravedno rješenje problema palestinskih izbjeglica. Stranka također poziva na jednakost između arapskih i židovskih građana Države Izrael i teži socijalnoj pravdi i socijalizmu”, navodi IDI.

Hadash je osnovan 1977. kao koalicijski savez Komunističke partije Izraela (Maki) i više ljevičarskih nekomunističkih organizacija poput Crnih pantera. Sama riječ Hadash je hebrejski akronim za “Demokratsku frontu za mir i jednakost”, kako glasi puno ime stranke, a partija Maki i danas je najsnažnija sastavnica Hadasha, zadržavši unutar koalicije svoj neovisni status.

Prvi predsjednik Hadasha (1977. – 1992.) bio je Meir Vilner, raniji židovski vođa Komunističke partije Izraela, inače najmlađi i posljednji živući potpisnik izraelske Deklaracije o neovisnosti iz 1948. godine (umro je 2003. u Tel Avivu). Aktualni predsjednik Hadasha je palestinski odvjetnik Ayman Odeh, koji stranku vodi od 2015. i jedan je od četvero Hadashovih zastupnika u aktualnom sazivu Knesseta.

U skladu s marksističkim protivljenjem nacionalizmu, Hadash se definira kao necionistička stranka. Osim što agitira za potpuno povlačenje Izraela sa svih okupiranih palestinskih teritorija i vraćanje na granice iz 1967. godine – te uspostavu palestinske države na tim teritorijima – Hadash podržava pravo na povratak ili kompenzaciju za palestinske izbjeglice, te poziva na priznavanje palestinskih Arapa kao nacionalne manjine unutar Izraela.

Kako navode izraelski mediji, glasači Hadasha uglavnom su pripadnici židovske srednje klase i sekularni Arapi (ovi potonji čine većinu glasača stranke), od kojih su mnogi sa sjevera Izraela, a stranka je privlačna i arapskim kršćanima. Birači ovu partiju podržavaju i zbog njene ekološke platforme, koju vodi dugogodišnji židovski zastupnik Hadasha u Knessetu (2006. – 2019), bivši član Centralnog komiteta Komunističke partije Izraela i istaknuti ekološki aktivist Dov Khenin.

U skladu sa socijalističkim idealima, Kheninova ekološka platforma poziva na nacionalizaciju izraelskih rezervi plina, minerala i nafte.

– Mi se bavimo nejednakostima, nepravednom raspodjelom bogatstva između bogatih i siromašnih. To je ono što Hadash čini sveobuhvatnom, međuetničkom strankom – ocijenio je svojedobno bivši Hadashov zastupnik Hanna Swaid (2006. – 2015.), inače kršćanin iz Galileje, u razgovoru za list The Times of Israel.

---

image

Ayman Odeh

Ahmad Gharabli/Afp
---

Biračko tijelo Hadasha nije veliko, ali je stabilno: od 1977. do danas, Hadash je na svakim izborima ušao u Knesset. Te 1977. dobili su 4,6 posto glasova i pet zastupnika u 120-članom izraelskom parlamentu, a u ovih pola stoljeća stranka se stalno kreće u tim gabaritima – na svim izborima dobivaju između tri i pet posto glasova, što im uvijek donese nekoliko mandata.

Na posljednjim izborima, održanima krajem prošle godine, dobili su oko 180.000 glasova, odnosno za njih je glasalo 3,75 posto birača, što im je donijelo četiri zastupnička mjesta u Knessetu (izborni prag u Izraelu je 3,25 posto).

Od tih četvero zastupnika, troje su Arapi – novinarka Aida Touma-Suleiman, dugogodišnji aktivist Youssef Atauna (Maki) i spomenuti predsjednik stranke Ayman Odeh – a jedan je Židov. Taj židovski zastupnik Hadasha je Ofer Cassif, doktor filozofije i bivši padobranac IDF-a, koji također dolazi iz Makija, a već prvog dana aktualnog rata, 7. listopada, postao je planetarno poznat kao “najhrabriji Židov u Izraelu”, jer je prvi i jedini među židovskim članovima Knesseta javno rekao da temeljni razlog Hamasova nasilja leži u izraelskoj okupaciji Palestine.

Upozoravali na Netanyahua

– Moramo analizirati te strašne napade u pravom kontekstu, a to je okupacija koja traje. Jedini način da se krvoproliće oba naroda zaustavi je okončanje okupacije. Sve dok traje okupacija, takvi strašni zločini će se nastaviti – rekao je Cassif tog 7. listopada za Al Jazeeru.

Pritom je ocijenio da odgovornost za stradanje Izraelaca i Palestinaca snosi izraelska vlada pod vodstvom premijera Benjamina Netanyahua, naglasivši kako je Hadash više puta upozoravao da će situacija “eruptirati” ako Netanyahuova desničarska vlada ne promijeni šovinistički odnos prema Palestincima.

– Upozoravali smo uvijek iznova: sve će eruptirati i svi će platiti cijenu, uglavnom nevini civili s obje strane. I nažalost, upravo se to dogodilo. Bilo je očito da su zidovi ispisani krvlju Palestinaca, a nažalost sada i Izraelaca. Izraelska vlada je fašistička vlada koja podržava, potiče i vodi pogrom nad Palestincima. U tijeku je etničko čišćenje – rekao je Cassif za Al Jazeeru već prvi dan rata.

Fašistički plan za Palestinu

Dva dana kasnije, 9. listopada, Cassif je gostovao na nezavisnom američkom kanalu Democracy Now, gdje je detaljnije elaborirao stavove o Netanyahuovoj vladi, pojasnivši zbog čega je smatra fašističkom. Pritom je apostrofirao ministra financija Bezalela Smotricha – još jednog apostola izraelske ekstremne desnice – koji je objavio dokument za “rješenje palestinskog pitanja”, i to pod direktnim i nedvosmislenim naslovom “Plan pokoravanja”.

Taj dokument razrađuje tri operativne razine odnosa Države Izrael prema Palestincima. Prvo, okupirane palestinske teritorije Izrael treba anektirati u cijelosti, bez davanja osnovnih prava Palestincima. Drugo, Palestinci koji ne pristanu na ovu pokornost bit će protjerani iz zemlje. I treće, tumači Cassif, oni Palestinci koji se žele oduprijeti “bit će ubijeni, kao što sada vidimo”.

Već tada, trećeg dana rata, Hadashov zastupnik je ustvrdio da Netanyahuova vlada bombardiranjem Gaze upravo provodi taj plan.

– Oni koriste užasan i neprihvatljiv pokolj u južnom Izraelu kao izgovor za napad na Gazu, kao dio realizacije ovog fašističkog plana pokoravanja – rekao je Cassif za Democracy Now, pozvavši međunarodnu zajednicu da uloži mirovne napore kako bi se izraelska okupacija Palestine okončala.

– Palestinci i Izraelci, Arapi, Židovi i međunarodna zajednica moraju stajati zajedno i udružiti snage da se kaže Izraelu: “Sada ćete okončati okupaciju, Palestinci moraju biti oslobođeni.” Oslobađanje palestinskog naroda je pravedan cilj. Ono će također i Izraelce osloboditi od okupacije, jer iako su žrtve prije svega Palestinci, od okupacije stradaju i Izraelci – zaključio je Cassif tog 9. listopada.

---

image

Youssef Atauna

Hazem Bader/
---

Utopija iz Biblije

Treba li reći da ovi stavovi Hadashova židovskog zastupnika – koje dijele i ostali članovi i simpatizeri Hadasha – nisu baš naišli na topao prijem ni u Knessetu, ni u ostatku izraelskog establišmenta: Cassif je zbog tih javnih istupa privremeno suspendiran te mu je oduzet dio plaće.

Naravno, valja imati ne samo razvijenu političku svijest, nego i veliku osobnu hrabrost da u kritičnom trenutku, kad je tvoj narod napadnut i sprema se na osvetu, istupiš kao parlamentarni zastupnik i kažeš tom svom izraelskom narodu da je korijen problema u Izraelu, a ne u Hamasu, koji je nastao kao reakcija na temeljni problem.

Dakako, takvi ljudi u ratu nailaze na osudu okoline, zarobljene ratnom psihozom i nabrijanim nacionalizmom koji uništava svaku mogućnost suživota s Drugim. Takvu usamljeničku sudbinu od početka rata proživljavaju i dr. Cassif i čitava stranka Hadash, od ekstremista s obje strane označena kao “izdajnička”. Zasigurno su i židovski i arapski zastupnici i članovi stranke izloženi u svom narodu pritiscima da prekinu kontakte s “neprijateljem”.

Hadash se sada zatekao u situaciji koja se donekle može usporediti s položajem Komunističke partije Jugoslavije 1941. godine, kada je trebalo spriječiti građanski rat između Hrvata i Srba kako bi se mogli svi zajedno tući protiv fašista. Tito i jugoslavenski komunisti tu su situaciju uspjeli nadvladati konceptom bratstva i jedinstva, koji je bio i ključ partizanske ratne pobjede i temelj socijalističke Jugoslavije. Na neki način, i politička agenda socijalističkog Hadasha ima za cilj ostvariti bratstvo i jedinstvo Arapa i Židova.

Međutim, za razliku od Tita i KPJ, Cassif i Hadash sada nemaju pomoć u vidu vanjskog agresora koji bi napao čitavu zemlju i time poslužio kao osnova za homogenizaciju međusobno zaraćenih etnosa. Zato se čini da bi bratstvo i jedinstvo u Svetoj zemlji bio događaj ravan biblijskom čudu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmad Gharabli/Afp Ahmad Gharabli/Afp Ahmad Gharabli/Afp Ahmad Gharabli/Afp Hazem Bader/
Ahmad Gharabli/Afp

Grupa arapsko-izraelskih političara ispred ureda premijera u Jeruzalemu u svibnju ove godine, na prosvjedu protiv nasilja u arapsko-izraelskoj zajednici

Ahmad Gharabli/Afp

Aida Touma-Suleiman, zastupnica Hadasha u Knessetu

Ahmad Gharabli/Afp

Ofer Cassif

Ahmad Gharabli/Afp

Ayman Odeh

Hazem Bader/

Youssef Atauna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/posljednji-mohikanci-suzivota-stranka-hadash-kojoj-su-clanovi-i-arapi-i-zidovi-dozivljava-gotovo-zabavne-optuzbe-1348582 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8051982d688c514df8f5ae9f3f4dca5268c7a52a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posljednji+Mohikanci+su%C5%BEivota%3A+Stranka+Hadash%2C+kojoj+su+%C4%8Dlanovi+i+Arapi+i+%C5%BDidovi%2C+do%C5%BEivljava+gotovo+zabavne+optu%C5%BEbe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fposljednji-mohikanci-suzivota-stranka-hadash-kojoj-su-clanovi-i-arapi-i-zidovi-dozivljava-gotovo-zabavne-optuzbe-1348582 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fposljednji-mohikanci-suzivota-stranka-hadash-kojoj-su-clanovi-i-arapi-i-zidovi-dozivljava-gotovo-zabavne-optuzbe-1348582 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘huškanje‘ na mir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘huškanje‘ na mir

Posljednji Mohikanci suživota: Stranka Hadash, kojoj su članovi i Arapi i Židovi, doživljava gotovo zabavne optužbe

Piše Damir Pilić
19. prosinca 2023. - 08:01
Grupa arapsko-izraelskih političara ispred ureda premijera u Jeruzalemu u svibnju ove godine, na prosvjedu protiv nasilja u arapsko-izraelskoj zajedniciAhmad Gharabli/Afp

Jedina stranka u izraelu koja okuplja Židove i Arape doživljava nevjerojatno optužbu

Na dan kada se ovaj broj Spektra pojavi na kioscima, u subotu, 16. prosinca, negdje u Izraelu održat će se ilegalni nacionalni kongres tamošnje parlamentarne stranke Hadash. Zašto ilegalni, ako je stranka parlamentarna? Zato što izraelska policija nastoji spriječiti održavanje skupa, tvrdeći da će sadržavati “huškačke govore koji bi ugrozili dobrobit javnosti”. Aha, sada slutimo što je Hadash.

Stvar je jasna: Hadash je ili ekstremistička židovska stranka koja poziva na klanje Arapa ili ekstremistička arapska partija koja poziva na klanje Židova. Nema što drugo biti: arapska radikalna desnica ili židovska radikalna desnica.

Naravno, naša slutnja je radikalno pogrešna – Hadash je ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:38