stdClass Object ( [id] => 1354152 [title] => Poljoprivredni stručnjak dr. Ivo Grgić: Seljaci su uvijek nezadovoljni. Evo zbog čega je to zapravo dobro! [alias] => poljoprivredni-strucnjak-dr-ivo-grgic-seljaci-su-uvijek-nezadovoljni-evo-zbog-cega-je-to-zapravo-dobro [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavni prosvjedi svinjogojaca aktualizirali su probleme hrvatskog sela, poljoprivrede i stočarstva, o kojima šira javnost i govori samo u sličnim prigodama. Dodamo li tome i "uzbunu" koja se u javnosti podigla zbog isteka moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima, logično je da smo potražili stručnjaka koji svakodnevno promišlja spomenute teme, a prof. dr. sc. Ivo Grgić je jedan od vodećih u Hrvatskoj.

Dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ali to ga ne "koči" u kritičkoj analizi...

Tema koja diže puno prašine ovih dana je istek moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima. Nekima je sporna već ta mogućnost, dok se drugi boje mogućih "muljaža" od strane lokalnih vlasti jer je država na njih prenijela prava raspolaganja zemljištima u državnom vlasništvu? Ima li razloga za strahovanja te vrste?

- Iako postoji uzrečica "nikad ne reci nikad", o poljoprivrednom zemljištu sam u nekoliko navrata naglašavao da se ono ne može odnijeti iz Hrvatske. I danas u Hrvatskoj imamo dualno vlasništvo nad poljoprivrednim površinama. Manji dio, ali proizvodno potentniji, poljoprivrednih površina je u vlasništvu Republike Hrvatske. Dio tih površina je u dugogodišnjem najmu ili u koncesiji i ne može se otuđiti, na njemu može proizvoditi "Jure ili tuđinac". Drugi dio površina u vlasništvu države je trenutno više u fokusu javnosti jer je država odlučila uvesti reda, odnosno da se pravno uredi njegovo proizvodno korištenje.

Ipak, ne zaboravimo da je veći dio površina u privatnom vlasništvu i tu se država od "rasprodaje" tuđincima osigurala "ključem prvokupa". U kontinentalnom dijelu Hrvatske sve površine iznad 10 hektara, a u jadranskom dijelu iznad jednog hektara prije prodaje tuđincu se prvo moraju ponuditi državi. Ako ne postoji interes države, tada se ona, po ne manjoj cijeni, može prodati strancu.

Nevaljani ugovori

Mediji su, pa tako i "Slobodna", pisali o problemu natječaja za raspolaganje državnim zemljištem, konkretno u Kominu, gdje lokalni poljoprivrednici nisu dobili zemljište na višegodišnji zakup, nego tvrtke i pojedinci koji se uopće ne bave obrađivanjem zemlje, tako da ima razloga i za "puhanje na hladno"... Kako prevenirati takve pojave?

- Prevenirati vrlo teško, ali bi bilo za očekivati da lokalna samouprava slijedi upute Ministarstva poljoprivrede, a to je da se potiču mlađi poljoprivrednici i da se površine sinkroniziraju sa stočarstvom. Jer "Programi raspolaganja…" trebaju doći na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede. Ipak, treba naglasiti da je ovdje riječ samo o površinama nad kojima je isteklo razdoblje ugovora. I istina je da se neke površine već dugo koriste bez valjanih ugovora, a da je dio nekome "darovan bez javnog nadmetanja" i slično.

---

image
Ranko Šuvar/Cropix
---

Prosvjedi seljaka nisu rijetkost u EU-u, često su oni i daleko radikalniji od ovih koje smo nedavno i mi imali, ali ovdašnji su krenuli od pretpostavke da se "pretjeruje" s mjerama protiv širenja afričke svinjske kuge (ASK). Bilo je čak i poricanja same zaraze, što je podsjetilo na dane pandemije COVID-a 19. Znači li to da smo za kriterije EU-a samo dok nam idu u korist ili donose novac?

- Prosvjedi su legitimni iskaz nezadovoljstva nekoga nečim. Većinom se prosvjeduje protiv nositelja vlasti, odnosno institucija koje "pokrivaju područje interesa prosvjednika". Ali, velika je odgovornost prosvjednika u slučaju kada postoji opasnost dovođenja drugih u zabludu, čime se ugrožava njihova sigurnost. Zadnji prosvjed ne bih postavio kao "za ili protiv EU-a" jer i da nismo članica EU-a, mjere u suzbijanju ASK bile bi iste. Kao prvo, nečinjenjem se dovodi u opasnost ne samo svinjogojska proizvodnja, nego i veći dio poljoprivrede te agrokompleksa u cjelini. Svinjama treba kukuruz, mesnoj industriji trebaju svinje, upitna postaje proizvodnja zaštićenih mesnih prerađevina itd. U razdobljima neprovođenja propisanih mjera ograničava se, a nakon toga i zabranjuje izvoz iz država s ASK, a turisti baš i ne bi bili sretni s dolaskom u državu gdje vlada ta bolest.

Tako je spominjanje EU administracije od dijela prosvjednika više bio folklor da se naglasi "dimenzija više" u potpori tezi da "hrvatska administracija provodi naputke onih tamo", a manje da su oni, prosvjednici, protiv EU-a. Kod toga su čak i u pravu, samo pogrešno usmjeravajući prigovore, jer RH je punopravna članica EU-a i na teritoriju Hrvatske vrijede isti zakoni i obveze kao u bilo kojoj drugoj članici... Porezni obveznici očekuju da dobiju zdravstveno ispravnu hranu po cijenama primjerenim svojim dohocima.

---

image

S nedavnih prosvjeda zbog nezadovoljstva mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge

Vlado Kos/Cropix
---

Sad kad je sve okončano, nameće se pitanje - hoće li hrvatski poljoprivrednik, seljak, svinjogojac, imati konkretne koristi od posljednjih prosvjeda? Pogotovo ako imamo na umu da nije manjkalo politiziranja. Uostalom, i sami su vođe prosvjeda najavili osnivanje stranke?

- Ako se ispravno artikuliraju zahtjevi koji su opravdani i rješivi, manje je bitno tko se nalazi na čelu skupine koja prosvjeduje. Osobno bih bio sretniji da su na čelu prosvjeda bili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, ali to je problem koji traje već dugo. Prosvjedovati ne znači ucjenjivati, nego tražiti rješenje koje vodi boljem. I koliko god sam bio, istina po strani, blizu problema, nisam siguran da je bilo tko na dobitku, barem srednjoročno. Dugoročno je na dobitku poljoprivreda Hrvatske ako se iskoristi nastala situacija. Paradoksalno, ali samo na prvu.

Za početak pogledajmo proizvodnu strukturu kod bilo koje proizvodnje u Hrvatskoj. Tako se proizvodnjom kukuruza bavi skoro 66 tisuće proizvođača s prosječno 4,3 hektara. Slično je i kod svinja, pri čemu se došlo do spoznaje da je oko 100 tisuća grla bilo u "crnoj zoni", tj. neregistrirano. Kako je to moguće, pitaju se neki. Istina, ako svinje nisu bile registrirane, nisu ni "trošile" potpore, ali su iskrivile sliku bilance svinjskog mesa. A to nije dobro. I nitko nije protiv proizvodnje za naturalnu potrošnju, potrošnju unutar kućanstva, ali i takva se proizvodnja mora odvijati u primjerenim uvjetima kako se ne bi ugrozili drugi proizvođači. A kod nas se često pod "kolinje na gospodarstvu i za vlastite potrebe" smatra i "darovanje" svima koji su voljni platiti.

Stagniranje i čekanje

Dojam je da se nezadovoljstvo seljaka vrti u krug – ako se ne bune uzgajivači krava, govori se o premaloj otkupnoj cijeni žita. Ako ne to, onda su na cestama svinjogojci ili negoduju uzgajivači goveda... Znači li to da nedostaje sistemskih rješenja? Nisu valjda svi prosvjednici politički instrumentalizirani?!

- Nestvarno izgleda podatak da u Hrvatskoj postoji preko 160 tisuća poljoprivrednih proizvođača. I to onih koji su registrirani. I njihov se broj ne smanjuje, on se povećava što već upozorava da nešto "smrdi". S tolikim brojem, od kojih su mnogi pa skoro nikako proizvodno-tržno i bilo kako interesno povezani, vrlo je teško "komunicirati". Veliki dio otpada na male po proizvodnim kapacitetima, s nepovoljnom dobnom strukturom, svaštarskom proizvodnjom itd. Mi još želimo zadržati i poticati nešto što nema nikakovog smisla, nego stagniramo i čekamo.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Nema dugo, od Ministarstva poljoprivrede dodatne su potpore tražili i ratari koji se žale na probleme s likvidnošću, klimatskim (ne)prilikama, tržišnim poremećajima zbog ruske agresije na Ukrajinu, ali i pojavom štetnika na šećernoj repi? Nekad se čini da bi Ministarstvo trebalo funkcionirati kao kakav državni fond za prvu pomoć?

- I meni se ponekada čini da se u Ministarstvu dolazi jedino s molbom, a u posljednje doba i ucjenom "nama je teško". Pitam se kako je učiteljima, koji su se davno odrekli hrvatskog tradicijskog običaja da kupe odojka, puricu ili, ne daj Bože, jadransku lignju. I sami osjećaju posljedice rata, pandemije… Ova mala digresija ne umanjuje problem s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači u cijeloj Europi. Ali, poznato je da nakon "sedam mršavih dolazi sedam debelih godina", ali i obratno. Po nekima, prošla godina je bila izdašna za ratare i već sam tada upozorio da bi 2023. mogla za iste biti ekonomski teška. Prošlogodišnje cijene žita i drugih žetvenih kultura su bile neopravdano visoke i teško je bilo za povjerovati da će se to dogoditi i u ovoj godini. Ako tome pridodamo i tada kupovinu skupih inputa, proizvođači su uletjeli u škare cijena, čemu je dodatni poguranac prema dole pridodao i "provoz" ukrajinskog zrna, ali i elementarne nepogode. I što činiti? Dobro znamo što i na koji način se čini, iako bi bilo prihvatljivo za korektivnu intervenciju uzeti trogodišnji prosjek, ali je očito prejaki pritisak na donositelje odluka, posebno u razdoblju "super izbora", u Hrvatskoj pa i šire. Zbog tog ni jednoj članici Unije kao ni cjelini ne odgovaraju nemiri, a novaca ima dovoljno jer su se zbog porasta cijena izdašno punili proračuni. Osobno me je strah nadolazećih mjeseci jer "nema besplatnog objeda" i očekujem račun koji će sigurno doći kroz višu ili visoku inflaciju.

Ove godine obilježili smo 10 godina članstva u EU. Jesmo li iskoristili sve prilike koje članstvo pruža?

- Uvijek sam podržavao Hrvatski pristup Uniji i to iz dva razloga. Za malu ekonomiju veća je opasnost ostati po strani nego biti dio većeg tržišta, roba, kapitala i ljudi. Drugi razlog je da jedino u fer utakmici možemo valorizirati svoje mogućnosti i biti bolji. Konkurencija potiče svekoliki razvitak, od ideja do … i potiče racionalnu uporabu proizvodnih resursa. Opasnost je izloženost jakoj konkurenciji što u kraćem razdoblju može loše utjecati na domaće aktere. I dovesti u sumnju opravdanost pristupa.

Koliko je poljoprivreda imala koristi teško je kvantificirati, jer s čime da usporedimo? Najčešće su usporedbe "kako je bilo nekada….", ali toga više nema. Smatram da je kratkoročno Hrvatska izgubila ali više domaći proizvođači na domaćem tržištu, zbog često nelojalne konkurencije i izostanka aktivnije uloge tržnih institucija. Dugoročno, ogromne su prilike koje nakon prvotnog šoka su tu da ih iskoristimo.

---

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
---

Uvijek nezadovoljni

Ako gledamo statistiku, ispada da u poljoprivredi – sve cvate! Podaci Državnog zavoda za statistiku o prvoj procjeni BDP-a za treće tromjesečje godine na izmaku otkrivaju rast bruto dodane vrijednosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Osjećaju li takav optimizam i poljoprivrednici?

- Poljoprivrednici su, kao i veći dio populacije, uvijek nezadovoljni. I to je dobro. Znamo da zadovoljstvo prvo vodi u usporavanje, zatim stagnaciju, a onda čak i u nazadovanje. Ali brojke su suhoparne ako se ne znaju iščitavati. I u ovoj metodološki točnom izračunu promjena kod poljoprivrede trebalo bi vidjeti strukturu izračuna. Ipak, za početak, veseli svaki pokazatelj, osim inflacije i gubitka, koji ima porast. Ali, u navedenom izračunu imamo sastavnice koje su dvojbene, kao što su subvencije i plaće, iako je ovo solidan relativni i usporedivi pokazatelj. Ali stvarnost je ipak nešto drugo! Poljoprivrednik na kraju godine zbraja i primitke i troškove te dohodak najčešće uspoređuje sa cijenom potrebnih inputa. Potrošač dobrobit mjeri tržnom cijenom te količinom robe koju je nekada mogao kupiti. A za državu je solidan pokazatelj agregatna količina proizvodnje te samodostatnost kao relativni pokazatelj. Iako i vanjskotrgovinska bilanca dobro posluži. I kada bi pitali proizvođače i potrošače koliko su sretni zbog porasta bruto dodane vrijednosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, odgovor bi bio očekivan: što je po njima bolje, nama nikada gore.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Bliže se izbori, političke poruke su ojačane brigom za poljoprivredu i selo. Kako komentirate ovu opetovanu pojavu i koliko će to seljacima donijeti koristi nakon izbora?

- Sve djelujuće političke stranke "okrznu" i poljoprivredu, ona im dođe kao nešto usput, bez ozbiljnih nakana da se nešto mijenja. Nedavno je na političkom nebu osvanula Agrarna stranka-pokret za hrvatsku poljoprivredu, koja potporu prvenstveno očekuje od OPG-ova. Moj savjet im je da nakon dobro utemeljenih stavova u konačnici igraju na kartu "politika nacionalnih manjina", a ne klasične oporbe. Jer, njihov će se uspjeh mjeriti dobrim stvarima, a ne brojem nerealiziranih kritika.

---

‘Mandarine? Jedna stvar me posebno brine...‘

- Iako se i proizvođači mandarina često žale, lani smo imali pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu kad je u pitanju ta voćka, i količinski i vrijednosno. Usto, neke su pošiljke za izvoz vraćene ili uništene zbog pronalaska klorpirifosa, zabranjenog pesticida posebno opasnog za zdravlje djece. Kako to komentirate?

- Ne sjećam se kada smo kod mandarine imali negativnu vanjskotrgovinsku bilancu, jedino se mijenja apsolutna i relativna razina pozitivne bilance. Mene više zabrinjava godišnja kolebljivost proizvodnje i kakvoće, kao i loša umreženost proizvođača čime bi kapitalizirali svoj proizvodni monopol kroz jači tržni utjecaj. Treba spomenuti da imamo oko 1.500 proizvođača mandarina na 1.910 hektara, iako se površine procjenjuju i većima jer nisu sve u ARKOD ubilježbi.

Tako je ova godina po proizvodnji ispodprosječna te zbog rasta cijene inputa mnogi proizvođači su u nezahvalnom položaju i prosječno ostvaruju gubitak od oko 300 eura po hektaru. Veliki broj proizvođača ozbiljan je problem i za kontrolu te bi se trebalo prevenirati kroz edukaciju proizvođača. U tome je bitna sinergija djelovanja resornog ministarstva, javne i privatne stručne službe na terenu, stručnjaka kod otkupljivača i drugih. Ponekad se određeni propusti čine zbog neznanja, a ne namjerno. Bilo kako bilo, zbog pojedinačnih propusta posljedice trpe mnogi, jer ne zaboravimo, jednom izgubljeno povjerenje i tržište, teško se ponovo osvajaju.

---

---

image
Ranko Šuvar/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o razlozima za bunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => o razlozima za bunu 2 0 12366 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-27 07:52:24 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-10 09:44:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-10 09:43:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poljoprivredni stručnjak dr. Ivo Grgić: Seljaci su uvijek nezadovoljni. Evo zbog čega je to zapravo dobro! page_title=Poljoprivredni stručnjak dr. Ivo Grgić: Seljaci su uvijek nezadovoljni. Evo zbog čega je to zapravo dobro! [metakey] => Ivo Grgić, Seljaci, prosvjed svinjogojaca, prosvjed seljaka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133522.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133523.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133518.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133521.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133521.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133516.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133507.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26133514.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26127835.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26127836.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/25326044.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/25326046.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/25003530.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/24980206.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/24665076.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Ante \u0160unji\u0107\/","Vojko Basic\/Cropix","Zeljko Hajdinjak\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. Ivo Grgi\u0107, agronom s vi\u0161egodi\u0161njim profesorskim sta\u017eom na Agronomskom fakultetu Sveu\u010dili\u0161ta u Zagrebu, ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede<\/p>","

Dr. Ivo Grgi\u0107, agronom, savjetnik ministrice poljoprivrede<\/p>","","","","","","","

S nedavnih prosvjeda zbog nezadovoljstva mjerama za\u00a0suzbijanje\u00a0afri\u010dke svinjske kuge<\/p>","","

Mnogi se pitaju \u0161to slijedi nakon \u0161to je istekao moratorij na prodaju dr\u017eavnog poljoprivrednog zemlji\u0161ta strancima<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26133522_1920.jpg":"1920x1080","k_26133522_1280.jpg":"1280x1280","k_26133522_1024.jpg":"1024x1024","k_26133522_640.jpg":"640x640","k_26133522_480.jpg":"480x480","k_26133522_340.jpg":"340x340","k_26133522_220.jpg":"220x220","o_26133522_1280.jpg":"1280x853","o_26133522_1024.jpg":"1024x682","o_26133522_640.jpg":"640x426","o_26133522_480.jpg":"480x320","o_26133522_340.jpg":"340x226","o_26133522_220.jpg":"220x146","h_26133522_1280.jpg":"1280x854","h_26133522_1024.jpg":"1024x683","h_26133522_640.jpg":"640x427","h_26133522_480.jpg":"480x320","h_26133522_340.jpg":"340x227","h_26133522_220.jpg":"220x147","pp_26133522_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133522_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133522_640.jpg":"640x814","pp_26133522_480.jpg":"480x611","pp_26133522_340.jpg":"340x432","pp_26133522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26133523_1920.jpg":"1920x1080","k_26133523_1280.jpg":"1280x1280","k_26133523_1024.jpg":"1024x1024","k_26133523_640.jpg":"640x640","k_26133523_480.jpg":"480x480","k_26133523_340.jpg":"340x340","k_26133523_220.jpg":"220x220","o_26133523_1280.jpg":"1280x853","o_26133523_1024.jpg":"1024x682","o_26133523_640.jpg":"640x426","o_26133523_480.jpg":"480x320","o_26133523_340.jpg":"340x226","o_26133523_220.jpg":"220x146","h_26133523_1280.jpg":"1280x854","h_26133523_1024.jpg":"1024x683","h_26133523_640.jpg":"640x427","h_26133523_480.jpg":"480x320","h_26133523_340.jpg":"340x227","h_26133523_220.jpg":"220x147","pp_26133523_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133523_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133523_640.jpg":"640x814","pp_26133523_480.jpg":"480x611","pp_26133523_340.jpg":"340x432","pp_26133523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26133518_1920.jpg":"1920x1080","k_26133518_1280.jpg":"1280x1280","k_26133518_1024.jpg":"1024x1024","k_26133518_640.jpg":"640x640","k_26133518_480.jpg":"480x480","k_26133518_340.jpg":"340x340","k_26133518_220.jpg":"220x220","o_26133518_1280.jpg":"1280x1920","o_26133518_1024.jpg":"1024x1536","o_26133518_640.jpg":"640x960","o_26133518_480.jpg":"480x720","o_26133518_340.jpg":"340x510","o_26133518_220.jpg":"220x330","h_26133518_1280.jpg":"1280x854","h_26133518_1024.jpg":"1024x683","h_26133518_640.jpg":"640x427","h_26133518_480.jpg":"480x320","h_26133518_340.jpg":"340x227","h_26133518_220.jpg":"220x147","pp_26133518_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133518_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133518_640.jpg":"640x814","pp_26133518_480.jpg":"480x611","pp_26133518_340.jpg":"340x432","pp_26133518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26133521_1920.jpg":"1920x1080","k_26133521_1280.jpg":"1280x1280","k_26133521_1024.jpg":"1024x1024","k_26133521_640.jpg":"640x640","k_26133521_480.jpg":"480x480","k_26133521_340.jpg":"340x340","k_26133521_220.jpg":"220x220","o_26133521_1280.jpg":"1280x1920","o_26133521_1024.jpg":"1024x1536","o_26133521_640.jpg":"640x960","o_26133521_480.jpg":"480x720","o_26133521_340.jpg":"340x510","o_26133521_220.jpg":"220x330","h_26133521_1280.jpg":"1280x854","h_26133521_1024.jpg":"1024x683","h_26133521_640.jpg":"640x427","h_26133521_480.jpg":"480x320","h_26133521_340.jpg":"340x227","h_26133521_220.jpg":"220x147","pp_26133521_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133521_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133521_640.jpg":"640x814","pp_26133521_480.jpg":"480x611","pp_26133521_340.jpg":"340x432","pp_26133521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26133521_1920.jpg":"1920x1080","k_26133521_1280.jpg":"1280x1280","k_26133521_1024.jpg":"1024x1024","k_26133521_640.jpg":"640x640","k_26133521_480.jpg":"480x480","k_26133521_340.jpg":"340x340","k_26133521_220.jpg":"220x220","o_26133521_1280.jpg":"1280x1920","o_26133521_1024.jpg":"1024x1536","o_26133521_640.jpg":"640x960","o_26133521_480.jpg":"480x720","o_26133521_340.jpg":"340x510","o_26133521_220.jpg":"220x330","h_26133521_1280.jpg":"1280x854","h_26133521_1024.jpg":"1024x683","h_26133521_640.jpg":"640x427","h_26133521_480.jpg":"480x320","h_26133521_340.jpg":"340x227","h_26133521_220.jpg":"220x147","pp_26133521_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133521_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133521_640.jpg":"640x814","pp_26133521_480.jpg":"480x611","pp_26133521_340.jpg":"340x432","pp_26133521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26133516_1920.jpg":"1920x1080","k_26133516_1280.jpg":"1280x1280","k_26133516_1024.jpg":"1024x1024","k_26133516_640.jpg":"640x640","k_26133516_480.jpg":"480x480","k_26133516_340.jpg":"340x340","k_26133516_220.jpg":"220x220","o_26133516_1280.jpg":"1280x853","o_26133516_1024.jpg":"1024x682","o_26133516_640.jpg":"640x426","o_26133516_480.jpg":"480x320","o_26133516_340.jpg":"340x226","o_26133516_220.jpg":"220x146","h_26133516_1280.jpg":"1280x854","h_26133516_1024.jpg":"1024x683","h_26133516_640.jpg":"640x427","h_26133516_480.jpg":"480x320","h_26133516_340.jpg":"340x227","h_26133516_220.jpg":"220x147","pp_26133516_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133516_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133516_640.jpg":"640x814","pp_26133516_480.jpg":"480x611","pp_26133516_340.jpg":"340x432","pp_26133516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26133507_1920.jpg":"1920x1080","k_26133507_1280.jpg":"1280x1280","k_26133507_1024.jpg":"1024x1024","k_26133507_640.jpg":"640x640","k_26133507_480.jpg":"480x480","k_26133507_340.jpg":"340x340","k_26133507_220.jpg":"220x220","o_26133507_1280.jpg":"1280x853","o_26133507_1024.jpg":"1024x682","o_26133507_640.jpg":"640x426","o_26133507_480.jpg":"480x320","o_26133507_340.jpg":"340x226","o_26133507_220.jpg":"220x146","h_26133507_1280.jpg":"1280x854","h_26133507_1024.jpg":"1024x683","h_26133507_640.jpg":"640x427","h_26133507_480.jpg":"480x320","h_26133507_340.jpg":"340x227","h_26133507_220.jpg":"220x147","pp_26133507_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133507_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133507_640.jpg":"640x814","pp_26133507_480.jpg":"480x611","pp_26133507_340.jpg":"340x432","pp_26133507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26133514_1920.jpg":"1920x1080","k_26133514_1280.jpg":"1280x1280","k_26133514_1024.jpg":"1024x1024","k_26133514_640.jpg":"640x640","k_26133514_480.jpg":"480x480","k_26133514_340.jpg":"340x340","k_26133514_220.jpg":"220x220","o_26133514_1280.jpg":"1280x1920","o_26133514_1024.jpg":"1024x1536","o_26133514_640.jpg":"640x960","o_26133514_480.jpg":"480x720","o_26133514_340.jpg":"340x510","o_26133514_220.jpg":"220x330","h_26133514_1280.jpg":"1280x854","h_26133514_1024.jpg":"1024x683","h_26133514_640.jpg":"640x427","h_26133514_480.jpg":"480x320","h_26133514_340.jpg":"340x227","h_26133514_220.jpg":"220x147","pp_26133514_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133514_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133514_640.jpg":"640x814","pp_26133514_480.jpg":"480x611","pp_26133514_340.jpg":"340x432","pp_26133514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127835_1920.jpg":"1920x1080","k_26127835_1280.jpg":"1280x1280","k_26127835_1024.jpg":"1024x1024","k_26127835_640.jpg":"640x640","k_26127835_480.jpg":"480x480","k_26127835_340.jpg":"340x340","k_26127835_220.jpg":"220x220","o_26127835_1280.jpg":"1280x853","o_26127835_1024.jpg":"1024x682","o_26127835_640.jpg":"640x426","o_26127835_480.jpg":"480x320","o_26127835_340.jpg":"340x226","o_26127835_220.jpg":"220x146","h_26127835_1280.jpg":"1280x854","h_26127835_1024.jpg":"1024x683","h_26127835_640.jpg":"640x427","h_26127835_480.jpg":"480x320","h_26127835_340.jpg":"340x227","h_26127835_220.jpg":"220x147","pp_26127835_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127835_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127835_640.jpg":"640x814","pp_26127835_480.jpg":"480x611","pp_26127835_340.jpg":"340x432","pp_26127835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127836_1920.jpg":"1920x1080","k_26127836_1280.jpg":"1280x1280","k_26127836_1024.jpg":"1024x1024","k_26127836_640.jpg":"640x640","k_26127836_480.jpg":"480x480","k_26127836_340.jpg":"340x340","k_26127836_220.jpg":"220x220","o_26127836_1280.jpg":"1280x853","o_26127836_1024.jpg":"1024x682","o_26127836_640.jpg":"640x426","o_26127836_480.jpg":"480x320","o_26127836_340.jpg":"340x226","o_26127836_220.jpg":"220x146","h_26127836_1280.jpg":"1280x854","h_26127836_1024.jpg":"1024x683","h_26127836_640.jpg":"640x427","h_26127836_480.jpg":"480x320","h_26127836_340.jpg":"340x227","h_26127836_220.jpg":"220x147","pp_26127836_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127836_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127836_640.jpg":"640x814","pp_26127836_480.jpg":"480x611","pp_26127836_340.jpg":"340x432","pp_26127836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25326044_1920.jpg":"1920x1080","k_25326044_1280.jpg":"1280x1280","k_25326044_1024.jpg":"1024x1024","k_25326044_640.jpg":"640x640","k_25326044_480.jpg":"480x480","k_25326044_340.jpg":"340x340","k_25326044_220.jpg":"220x220","o_25326044_1280.jpg":"1280x852","o_25326044_1024.jpg":"1024x682","o_25326044_640.jpg":"640x426","o_25326044_480.jpg":"480x319","o_25326044_340.jpg":"340x226","o_25326044_220.jpg":"220x146","h_25326044_1280.jpg":"1280x854","h_25326044_1024.jpg":"1024x683","h_25326044_640.jpg":"640x427","h_25326044_480.jpg":"480x320","h_25326044_340.jpg":"340x227","h_25326044_220.jpg":"220x147","pp_25326044_1280.jpg":"1280x1628","pp_25326044_1024.jpg":"1024x1303","pp_25326044_640.jpg":"640x814","pp_25326044_480.jpg":"480x611","pp_25326044_340.jpg":"340x432","pp_25326044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25326046_1920.jpg":"1920x1080","k_25326046_1280.jpg":"1280x1280","k_25326046_1024.jpg":"1024x1024","k_25326046_640.jpg":"640x640","k_25326046_480.jpg":"480x480","k_25326046_340.jpg":"340x340","k_25326046_220.jpg":"220x220","o_25326046_1280.jpg":"1280x852","o_25326046_1024.jpg":"1024x682","o_25326046_640.jpg":"640x426","o_25326046_480.jpg":"480x319","o_25326046_340.jpg":"340x226","o_25326046_220.jpg":"220x146","h_25326046_1280.jpg":"1280x854","h_25326046_1024.jpg":"1024x683","h_25326046_640.jpg":"640x427","h_25326046_480.jpg":"480x320","h_25326046_340.jpg":"340x227","h_25326046_220.jpg":"220x147","pp_25326046_1280.jpg":"1280x1628","pp_25326046_1024.jpg":"1024x1303","pp_25326046_640.jpg":"640x814","pp_25326046_480.jpg":"480x611","pp_25326046_340.jpg":"340x432","pp_25326046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x600","hd_25003530_1920.jpg":"1920x1080","k_25003530_1280.jpg":"1280x1280","k_25003530_1024.jpg":"1024x1024","k_25003530_640.jpg":"640x640","k_25003530_480.jpg":"480x480","k_25003530_340.jpg":"340x340","k_25003530_220.jpg":"220x220","o_25003530_1280.jpg":"1280x853","o_25003530_1024.jpg":"1024x682","o_25003530_640.jpg":"640x426","o_25003530_480.jpg":"480x320","o_25003530_340.jpg":"340x226","o_25003530_220.jpg":"220x146","h_25003530_1280.jpg":"1280x854","h_25003530_1024.jpg":"1024x683","h_25003530_640.jpg":"640x427","h_25003530_480.jpg":"480x320","h_25003530_340.jpg":"340x227","h_25003530_220.jpg":"220x147","pp_25003530_1280.jpg":"1280x1628","pp_25003530_1024.jpg":"1024x1303","pp_25003530_640.jpg":"640x814","pp_25003530_480.jpg":"480x611","pp_25003530_340.jpg":"340x432","pp_25003530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_24980206_1920.jpg":"1920x1080","k_24980206_1280.jpg":"1280x1280","k_24980206_1024.jpg":"1024x1024","k_24980206_640.jpg":"640x640","k_24980206_480.jpg":"480x480","k_24980206_340.jpg":"340x340","k_24980206_220.jpg":"220x220","o_24980206_1280.jpg":"1280x847","o_24980206_1024.jpg":"1024x677","o_24980206_640.jpg":"640x423","o_24980206_480.jpg":"480x317","o_24980206_340.jpg":"340x225","o_24980206_220.jpg":"220x145","h_24980206_1280.jpg":"1280x854","h_24980206_1024.jpg":"1024x683","h_24980206_640.jpg":"640x427","h_24980206_480.jpg":"480x320","h_24980206_340.jpg":"340x227","h_24980206_220.jpg":"220x147","pp_24980206_1280.jpg":"1280x1628","pp_24980206_1024.jpg":"1024x1303","pp_24980206_640.jpg":"640x814","pp_24980206_480.jpg":"480x611","pp_24980206_340.jpg":"340x432","pp_24980206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665076_1920.jpg":"1920x1080","k_24665076_1280.jpg":"1280x1280","k_24665076_1024.jpg":"1024x1024","k_24665076_640.jpg":"640x640","k_24665076_480.jpg":"480x480","k_24665076_340.jpg":"340x340","k_24665076_220.jpg":"220x220","o_24665076_1280.jpg":"1280x853","o_24665076_1024.jpg":"1024x682","o_24665076_640.jpg":"640x426","o_24665076_480.jpg":"480x320","o_24665076_340.jpg":"340x226","o_24665076_220.jpg":"220x146","h_24665076_1280.jpg":"1280x854","h_24665076_1024.jpg":"1024x683","h_24665076_640.jpg":"640x427","h_24665076_480.jpg":"480x320","h_24665076_340.jpg":"340x227","h_24665076_220.jpg":"220x147","pp_24665076_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665076_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665076_640.jpg":"640x814","pp_24665076_480.jpg":"480x611","pp_24665076_340.jpg":"340x432","pp_24665076_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15369249 Threads: 6 Questions: 3187203461 Slow queries: 7155729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235723949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/poljoprivredni-strucnjak-dr-ivo-grgic-seljaci-su-uvijek-nezadovoljni-evo-zbog-cega-je-to-zapravo-dobro-1354152 [printLink] => /vijesti/hrvatska/poljoprivredni-strucnjak-dr-ivo-grgic-seljaci-su-uvijek-nezadovoljni-evo-zbog-cega-je-to-zapravo-dobro-1354152?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 364689 [name] => Ivo Grgić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-grgic [link] => /tag/ivo-grgic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321379 [name] => Seljaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seljaci [link] => /tag/seljaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743350 [name] => prosvjed svinjogojaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 11:16:51 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed-svinjogojaca [link] => /tag/prosvjed-svinjogojaca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 737764 [name] => prosvjed seljaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 11:28:25 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed-seljaka [link] => /tag/prosvjed-seljaka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o razlozima za bunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poljoprivredni stručnjak dr. Ivo Grgić: Seljaci su uvijek nezadovoljni. Evo zbog čega je to zapravo dobro! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133522.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Dr. Ivo Grgić, agronom s višegodišnjim profesorskim stažom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133522.jpg [title] =>

Dr. Ivo Grgić, agronom s višegodišnjim profesorskim stažom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede

Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133523.jpg [title] =>

Dr. Ivo Grgić, agronom, savjetnik ministrice poljoprivrede

Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133518.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133521.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133521.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133516.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133507.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26133514.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26127835.jpg [title] =>

S nedavnih prosvjeda zbog nezadovoljstva mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge

Vlado Kos/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26127836.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/25326044.jpg [title] =>

Mnogi se pitaju što slijedi nakon što je istekao moratorij na prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima

Vojko Basic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/25326046.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/25003530.jpg [title] => Ante Šunjić/ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/24980206.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/24665076.jpg [title] => Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavni prosvjedi svinjogojaca aktualizirali su probleme hrvatskog sela, poljoprivrede i stočarstva, o kojima šira javnost i govori samo u sličnim prigodama. Dodamo li tome i "uzbunu" koja se u javnosti podigla zbog isteka moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima, logično je da smo potražili stručnjaka koji svakodnevno promišlja spomenute teme, a prof. dr. sc. Ivo Grgić je jedan od vodećih u Hrvatskoj.

Dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ali to ga ne "koči" u kritičkoj analizi...

Tema koja diže puno prašine ovih dana je istek moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima. Nekima je sporna već ta mogućnost, dok se drugi boje mogućih "muljaža" od strane lokalnih vlasti jer je država na njih prenijela prava raspolaganja zemljištima u državnom vlasništvu? Ima li razloga za strahovanja te vrste?

- Iako postoji uzrečica "nikad ne reci nikad", o poljoprivrednom zemljištu sam u nekoliko navrata naglašavao da se ono ne može odnijeti iz Hrvatske. I danas u Hrvatskoj imamo dualno vlasništvo nad poljoprivrednim površinama. Manji dio, ali proizvodno potentniji, poljoprivrednih površina je u vlasništvu Republike Hrvatske. Dio tih površina je u dugogodišnjem najmu ili u koncesiji i ne može se otuđiti, na njemu može proizvoditi "Jure ili tuđinac". Drugi dio površina u vlasništvu države je trenutno više u fokusu javnosti jer je država odlučila uvesti reda, odnosno da se pravno uredi njegovo proizvodno korištenje.

Ipak, ne zaboravimo da je veći dio površina u privatnom vlasništvu i tu se država od "rasprodaje" tuđincima osigurala "ključem prvokupa". U kontinentalnom dijelu Hrvatske sve površine iznad 10 hektara, a u jadranskom dijelu iznad jednog hektara prije prodaje tuđincu se prvo moraju ponuditi državi. Ako ne postoji interes države, tada se ona, po ne manjoj cijeni, može prodati strancu.

Nevaljani ugovori

Mediji su, pa tako i "Slobodna", pisali o problemu natječaja za raspolaganje državnim zemljištem, konkretno u Kominu, gdje lokalni poljoprivrednici nisu dobili zemljište na višegodišnji zakup, nego tvrtke i pojedinci koji se uopće ne bave obrađivanjem zemlje, tako da ima razloga i za "puhanje na hladno"... Kako prevenirati takve pojave?

- Prevenirati vrlo teško, ali bi bilo za očekivati da lokalna samouprava slijedi upute Ministarstva poljoprivrede, a to je da se potiču mlađi poljoprivrednici i da se površine sinkroniziraju sa stočarstvom. Jer "Programi raspolaganja…" trebaju doći na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede. Ipak, treba naglasiti da je ovdje riječ samo o površinama nad kojima je isteklo razdoblje ugovora. I istina je da se neke površine već dugo koriste bez valjanih ugovora, a da je dio nekome "darovan bez javnog nadmetanja" i slično.

---

image
Ranko Šuvar/Cropix
---

Prosvjedi seljaka nisu rijetkost u EU-u, često su oni i daleko radikalniji od ovih koje smo nedavno i mi imali, ali ovdašnji su krenuli od pretpostavke da se "pretjeruje" s mjerama protiv širenja afričke svinjske kuge (ASK). Bilo je čak i poricanja same zaraze, što je podsjetilo na dane pandemije COVID-a 19. Znači li to da smo za kriterije EU-a samo dok nam idu u korist ili donose novac?

- Prosvjedi su legitimni iskaz nezadovoljstva nekoga nečim. Većinom se prosvjeduje protiv nositelja vlasti, odnosno institucija koje "pokrivaju područje interesa prosvjednika". Ali, velika je odgovornost prosvjednika u slučaju kada postoji opasnost dovođenja drugih u zabludu, čime se ugrožava njihova sigurnost. Zadnji prosvjed ne bih postavio kao "za ili protiv EU-a" jer i da nismo članica EU-a, mjere u suzbijanju ASK bile bi iste. Kao prvo, nečinjenjem se dovodi u opasnost ne samo svinjogojska proizvodnja, nego i veći dio poljoprivrede te agrokompleksa u cjelini. Svinjama treba kukuruz, mesnoj industriji trebaju svinje, upitna postaje proizvodnja zaštićenih mesnih prerađevina itd. U razdobljima neprovođenja propisanih mjera ograničava se, a nakon toga i zabranjuje izvoz iz država s ASK, a turisti baš i ne bi bili sretni s dolaskom u državu gdje vlada ta bolest.

Tako je spominjanje EU administracije od dijela prosvjednika više bio folklor da se naglasi "dimenzija više" u potpori tezi da "hrvatska administracija provodi naputke onih tamo", a manje da su oni, prosvjednici, protiv EU-a. Kod toga su čak i u pravu, samo pogrešno usmjeravajući prigovore, jer RH je punopravna članica EU-a i na teritoriju Hrvatske vrijede isti zakoni i obveze kao u bilo kojoj drugoj članici... Porezni obveznici očekuju da dobiju zdravstveno ispravnu hranu po cijenama primjerenim svojim dohocima.

---

image

S nedavnih prosvjeda zbog nezadovoljstva mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge

Vlado Kos/Cropix
---

Sad kad je sve okončano, nameće se pitanje - hoće li hrvatski poljoprivrednik, seljak, svinjogojac, imati konkretne koristi od posljednjih prosvjeda? Pogotovo ako imamo na umu da nije manjkalo politiziranja. Uostalom, i sami su vođe prosvjeda najavili osnivanje stranke?

- Ako se ispravno artikuliraju zahtjevi koji su opravdani i rješivi, manje je bitno tko se nalazi na čelu skupine koja prosvjeduje. Osobno bih bio sretniji da su na čelu prosvjeda bili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, ali to je problem koji traje već dugo. Prosvjedovati ne znači ucjenjivati, nego tražiti rješenje koje vodi boljem. I koliko god sam bio, istina po strani, blizu problema, nisam siguran da je bilo tko na dobitku, barem srednjoročno. Dugoročno je na dobitku poljoprivreda Hrvatske ako se iskoristi nastala situacija. Paradoksalno, ali samo na prvu.

Za početak pogledajmo proizvodnu strukturu kod bilo koje proizvodnje u Hrvatskoj. Tako se proizvodnjom kukuruza bavi skoro 66 tisuće proizvođača s prosječno 4,3 hektara. Slično je i kod svinja, pri čemu se došlo do spoznaje da je oko 100 tisuća grla bilo u "crnoj zoni", tj. neregistrirano. Kako je to moguće, pitaju se neki. Istina, ako svinje nisu bile registrirane, nisu ni "trošile" potpore, ali su iskrivile sliku bilance svinjskog mesa. A to nije dobro. I nitko nije protiv proizvodnje za naturalnu potrošnju, potrošnju unutar kućanstva, ali i takva se proizvodnja mora odvijati u primjerenim uvjetima kako se ne bi ugrozili drugi proizvođači. A kod nas se često pod "kolinje na gospodarstvu i za vlastite potrebe" smatra i "darovanje" svima koji su voljni platiti.

Stagniranje i čekanje

Dojam je da se nezadovoljstvo seljaka vrti u krug – ako se ne bune uzgajivači krava, govori se o premaloj otkupnoj cijeni žita. Ako ne to, onda su na cestama svinjogojci ili negoduju uzgajivači goveda... Znači li to da nedostaje sistemskih rješenja? Nisu valjda svi prosvjednici politički instrumentalizirani?!

- Nestvarno izgleda podatak da u Hrvatskoj postoji preko 160 tisuća poljoprivrednih proizvođača. I to onih koji su registrirani. I njihov se broj ne smanjuje, on se povećava što već upozorava da nešto "smrdi". S tolikim brojem, od kojih su mnogi pa skoro nikako proizvodno-tržno i bilo kako interesno povezani, vrlo je teško "komunicirati". Veliki dio otpada na male po proizvodnim kapacitetima, s nepovoljnom dobnom strukturom, svaštarskom proizvodnjom itd. Mi još želimo zadržati i poticati nešto što nema nikakovog smisla, nego stagniramo i čekamo.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Nema dugo, od Ministarstva poljoprivrede dodatne su potpore tražili i ratari koji se žale na probleme s likvidnošću, klimatskim (ne)prilikama, tržišnim poremećajima zbog ruske agresije na Ukrajinu, ali i pojavom štetnika na šećernoj repi? Nekad se čini da bi Ministarstvo trebalo funkcionirati kao kakav državni fond za prvu pomoć?

- I meni se ponekada čini da se u Ministarstvu dolazi jedino s molbom, a u posljednje doba i ucjenom "nama je teško". Pitam se kako je učiteljima, koji su se davno odrekli hrvatskog tradicijskog običaja da kupe odojka, puricu ili, ne daj Bože, jadransku lignju. I sami osjećaju posljedice rata, pandemije… Ova mala digresija ne umanjuje problem s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači u cijeloj Europi. Ali, poznato je da nakon "sedam mršavih dolazi sedam debelih godina", ali i obratno. Po nekima, prošla godina je bila izdašna za ratare i već sam tada upozorio da bi 2023. mogla za iste biti ekonomski teška. Prošlogodišnje cijene žita i drugih žetvenih kultura su bile neopravdano visoke i teško je bilo za povjerovati da će se to dogoditi i u ovoj godini. Ako tome pridodamo i tada kupovinu skupih inputa, proizvođači su uletjeli u škare cijena, čemu je dodatni poguranac prema dole pridodao i "provoz" ukrajinskog zrna, ali i elementarne nepogode. I što činiti? Dobro znamo što i na koji način se čini, iako bi bilo prihvatljivo za korektivnu intervenciju uzeti trogodišnji prosjek, ali je očito prejaki pritisak na donositelje odluka, posebno u razdoblju "super izbora", u Hrvatskoj pa i šire. Zbog tog ni jednoj članici Unije kao ni cjelini ne odgovaraju nemiri, a novaca ima dovoljno jer su se zbog porasta cijena izdašno punili proračuni. Osobno me je strah nadolazećih mjeseci jer "nema besplatnog objeda" i očekujem račun koji će sigurno doći kroz višu ili visoku inflaciju.

Ove godine obilježili smo 10 godina članstva u EU. Jesmo li iskoristili sve prilike koje članstvo pruža?

- Uvijek sam podržavao Hrvatski pristup Uniji i to iz dva razloga. Za malu ekonomiju veća je opasnost ostati po strani nego biti dio većeg tržišta, roba, kapitala i ljudi. Drugi razlog je da jedino u fer utakmici možemo valorizirati svoje mogućnosti i biti bolji. Konkurencija potiče svekoliki razvitak, od ideja do … i potiče racionalnu uporabu proizvodnih resursa. Opasnost je izloženost jakoj konkurenciji što u kraćem razdoblju može loše utjecati na domaće aktere. I dovesti u sumnju opravdanost pristupa.

Koliko je poljoprivreda imala koristi teško je kvantificirati, jer s čime da usporedimo? Najčešće su usporedbe "kako je bilo nekada….", ali toga više nema. Smatram da je kratkoročno Hrvatska izgubila ali više domaći proizvođači na domaćem tržištu, zbog često nelojalne konkurencije i izostanka aktivnije uloge tržnih institucija. Dugoročno, ogromne su prilike koje nakon prvotnog šoka su tu da ih iskoristimo.

---

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
---

Uvijek nezadovoljni

Ako gledamo statistiku, ispada da u poljoprivredi – sve cvate! Podaci Državnog zavoda za statistiku o prvoj procjeni BDP-a za treće tromjesečje godine na izmaku otkrivaju rast bruto dodane vrijednosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Osjećaju li takav optimizam i poljoprivrednici?

- Poljoprivrednici su, kao i veći dio populacije, uvijek nezadovoljni. I to je dobro. Znamo da zadovoljstvo prvo vodi u usporavanje, zatim stagnaciju, a onda čak i u nazadovanje. Ali brojke su suhoparne ako se ne znaju iščitavati. I u ovoj metodološki točnom izračunu promjena kod poljoprivrede trebalo bi vidjeti strukturu izračuna. Ipak, za početak, veseli svaki pokazatelj, osim inflacije i gubitka, koji ima porast. Ali, u navedenom izračunu imamo sastavnice koje su dvojbene, kao što su subvencije i plaće, iako je ovo solidan relativni i usporedivi pokazatelj. Ali stvarnost je ipak nešto drugo! Poljoprivrednik na kraju godine zbraja i primitke i troškove te dohodak najčešće uspoređuje sa cijenom potrebnih inputa. Potrošač dobrobit mjeri tržnom cijenom te količinom robe koju je nekada mogao kupiti. A za državu je solidan pokazatelj agregatna količina proizvodnje te samodostatnost kao relativni pokazatelj. Iako i vanjskotrgovinska bilanca dobro posluži. I kada bi pitali proizvođače i potrošače koliko su sretni zbog porasta bruto dodane vrijednosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, odgovor bi bio očekivan: što je po njima bolje, nama nikada gore.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Bliže se izbori, političke poruke su ojačane brigom za poljoprivredu i selo. Kako komentirate ovu opetovanu pojavu i koliko će to seljacima donijeti koristi nakon izbora?

- Sve djelujuće političke stranke "okrznu" i poljoprivredu, ona im dođe kao nešto usput, bez ozbiljnih nakana da se nešto mijenja. Nedavno je na političkom nebu osvanula Agrarna stranka-pokret za hrvatsku poljoprivredu, koja potporu prvenstveno očekuje od OPG-ova. Moj savjet im je da nakon dobro utemeljenih stavova u konačnici igraju na kartu "politika nacionalnih manjina", a ne klasične oporbe. Jer, njihov će se uspjeh mjeriti dobrim stvarima, a ne brojem nerealiziranih kritika.

---

‘Mandarine? Jedna stvar me posebno brine...‘

- Iako se i proizvođači mandarina često žale, lani smo imali pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu kad je u pitanju ta voćka, i količinski i vrijednosno. Usto, neke su pošiljke za izvoz vraćene ili uništene zbog pronalaska klorpirifosa, zabranjenog pesticida posebno opasnog za zdravlje djece. Kako to komentirate?

- Ne sjećam se kada smo kod mandarine imali negativnu vanjskotrgovinsku bilancu, jedino se mijenja apsolutna i relativna razina pozitivne bilance. Mene više zabrinjava godišnja kolebljivost proizvodnje i kakvoće, kao i loša umreženost proizvođača čime bi kapitalizirali svoj proizvodni monopol kroz jači tržni utjecaj. Treba spomenuti da imamo oko 1.500 proizvođača mandarina na 1.910 hektara, iako se površine procjenjuju i većima jer nisu sve u ARKOD ubilježbi.

Tako je ova godina po proizvodnji ispodprosječna te zbog rasta cijene inputa mnogi proizvođači su u nezahvalnom položaju i prosječno ostvaruju gubitak od oko 300 eura po hektaru. Veliki broj proizvođača ozbiljan je problem i za kontrolu te bi se trebalo prevenirati kroz edukaciju proizvođača. U tome je bitna sinergija djelovanja resornog ministarstva, javne i privatne stručne službe na terenu, stručnjaka kod otkupljivača i drugih. Ponekad se određeni propusti čine zbog neznanja, a ne namjerno. Bilo kako bilo, zbog pojedinačnih propusta posljedice trpe mnogi, jer ne zaboravimo, jednom izgubljeno povjerenje i tržište, teško se ponovo osvajaju.

---

---

image
Ranko Šuvar/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Ante Šunjić/ Vojko Basic/Cropix Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Dr. Ivo Grgić, agronom s višegodišnjim profesorskim stažom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede

Ranko Šuvar/Cropix

Dr. Ivo Grgić, agronom, savjetnik ministrice poljoprivrede

Vlado Kos/Cropix

S nedavnih prosvjeda zbog nezadovoljstva mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge

Vojko Basic/Cropix

Mnogi se pitaju što slijedi nakon što je istekao moratorij na prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/poljoprivredni-strucnjak-dr-ivo-grgic-seljaci-su-uvijek-nezadovoljni-evo-zbog-cega-je-to-zapravo-dobro-1354152 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9259a3bbf4f557990f55aad2e00b9de564a0b85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poljoprivredni+stru%C4%8Dnjak+dr.+Ivo+Grgi%C4%87%3A+Seljaci+su+uvijek+nezadovoljni.+Evo+zbog+%C4%8Dega+je+to+zapravo+dobro%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpoljoprivredni-strucnjak-dr-ivo-grgic-seljaci-su-uvijek-nezadovoljni-evo-zbog-cega-je-to-zapravo-dobro-1354152 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpoljoprivredni-strucnjak-dr-ivo-grgic-seljaci-su-uvijek-nezadovoljni-evo-zbog-cega-je-to-zapravo-dobro-1354152 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o razlozima za bunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskao razlozima za bunu

Poljoprivredni stručnjak dr. Ivo Grgić: Seljaci su uvijek nezadovoljni. Evo zbog čega je to zapravo dobro!

10. siječnja 2024. - 10:43
Dr. Ivo Grgić, agronom s višegodišnjim profesorskim stažom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivredeRanko Šuvar/Cropix

Nedavni prosvjedi svinjogojaca aktualizirali su probleme hrvatskog sela, poljoprivrede i stočarstva, o kojima šira javnost i govori samo u sličnim prigodama. Dodamo li tome i "uzbunu" koja se u javnosti podigla zbog isteka moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima, logično je da smo potražili stručnjaka koji svakodnevno promišlja spomenute teme, a prof. dr. sc. Ivo Grgić je jedan od vodećih u Hrvatskoj.

Dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ujedno je i savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ali to ga ne "koči" u kritičkoj analizi...

Tema koja diže puno prašine ovih dana je istek moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima. Nekima je sporna već ta mogućnost, dok se drugi boje moguć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:25