stdClass Object ( [id] => 1363483 [title] => ‘Plivao‘ je tri mandata, a mrežu kadrova gradio više od 20 godina. Je li Mladen Bajić bio najmoćniji državni odvjetnik? [alias] => plivao-je-tri-mandata-a-mrezu-kadrova-gradio-vise-od-20-godina-je-li-mladen-bajic-bio-najmocniji-drzavni-odvjetnik [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prema zdvojnim lelecima koji prate izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, reklo bi se da je u navedenoj instituciji dosad sve funkcioniralo na najbolji mogući način.

Pale se svijeće i oplakuje “smrt pravosuđa”, kao da se u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek nisu događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava.

Zadnja u nizu, Hrvoj-Šipek, inače prva glavna državna odvjetnica, najveći dio svog mandata provela je opravdavajući se zbog stanja u instituciji koju vodi. Izabrana je u svibnju 2020. godine, nakon 20 godina koje je provela u DORH-u. U Državno odvjetništvo dolazi kada se ono 2000. godine spojilo s javnim pravobraniteljstvom, a od 2005. godine je voditeljica Građansko-upravnog odjela.

Prva zamjenica postaje 2018. godine, dolaskom Dražena Jelenića na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Nakon njegove ostavke u veljači 2020. godine je v.d. glavnog državnog odvjetnika do imenovanja i stupanja na dužnost u svibnju iste godine.

Već tada se znalo kako zbog godina može ostati samo u jednom mandatu. Zbog toga su oponenti njenog imenovanja smatrali kako neće ulagati poseban trud da se dokaže, dok su podržavatelji tvrdili kako upravo zato neće biti podložna političkim pritiscima. Iz sadašnje perspektive reklo bi se kako su prvi bili u pravu.

OLAF na sceni

Drugi prijepor oko njenog imenovanja bila je činjenica da nije došla iz kaznenog odjela te time nema iskustvo potrebno za borbu protiv korupcije. Krajem 2021. godine oporba i Nacionalno vijeće za praćenje borbe protiv korupcije zahtijevaju njezinu smjenu. Jedan razlog je bilo povlačenje optužnice u “slučaju Agrokor” na doradu.

---

image

U mandatu Zlate Hrvoj-Šipek su se događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava

Damjan Tadić/Cropix
---

Drugi je bio još teže breme, zamjerali su joj “aferu Softver” u kojoj je obustavljeno postupanje protiv Gabrijele Žalac, bivše ministrice EU fondova. USKOK je provodio izvide, ali su procijenili da nema dovoljno elemenata za potvrđivanja osnova sumnje i pokretanje istrage.

Na scenu tada stupa OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara), koji je slučaj prijavio EPPO-u (Uredu europske javne tužiteljice). Oni preuzimaju predmet i u konačnici su pokrenuli istragu protiv Gabrijele Žalac. Nadasve žalosno je bilo prije toga gledati konferenciju za medije na kojoj je Hrvoj-Šipek govorila jedno, a tadašnja ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić drugo.

Iako je provedeni nadzor Ministarstva pravosuđa i uprave potvrdio kako je Hrvoj Šipek znala za postupanja u slučaju Gabrijele Žalac, a u javnosti tvrdila suprotno, Sabor je prihvatio njezino izvješće o radu i nije je smijenio. Opravdano se nakon opisanih zbivanja postavilo pitanje kako DORH i USKOK mogu međusobno koordinirati borbu protiv korupcije, pogotovo političke, ako nisu u stanju usuglasiti se izjavu za novinare.

U travnju 2023. godine pokazalo se kako ne samo da se tada narušeni odnosi nisu nikada popravili, već se jaz među njima produbio. Vanja Marušić daje ostavku na dužnost ravnateljice USKOK-a, kako je navela, iz privatnih razloga. Ubrzo se saznalo da je početkom 2022. godine njezin vozač službenim automobilom, koji je koristio privatno, skrivio nesreću.

---

image

Ivan Turudić na ulasku u zgradu Vlade

Damjan Tadic/Cropix
---

Materijalnu štetu od 100.000 kuna USKOK je podmirio, nisu tražili povrat od vozača kada je proglašen krivim i sve su zataškali od glavne državne odvjetnice. Hrvoj-Šipek saznala je za prometnu iz anonimne dojave. Činjenica da je za nju to bila tajna više od godine dana jasno je još jednom pokazala razinu njene (ne)informiranosti te (ne)poštovanja koje su imali unutar DORH-a i USKOK-a i za nju osobno, ali i za funkciju koju obnaša.

Novi udar

U studenome 2023. godine stiže novi udar u obliku odluke Visokog kaznenog suda da je financijsko vještačenje na kojem se temelji optužnica u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz. Osim blamaže u slučaju gospodarskog kriminaliteta teškog 1,2 milijarde kuna, Hrvoj-Šipek jednako se obrukala i u pokušaju obračuna sa svojim prethodnikom Draženom Jelenićem.

S funkcije je Jelenić morao otići početkom 2020. godine kada je otkriveno da je član masonske lože “Slobodnih zidara”, nakon čega je podnio ostavku. Nakon toga je ostao u DORH-u kao zamjenik, ali ga je godinu dana kasnije njegova nasljednica Zlata Hrvoj-Šipek suspendirala. Tijekom sljedeće tri godine nekoliko puta se pokušavao vratiti na radno mjesto, ali bi ga svaki put dočekala nova suspenzija.

Uzalud je uvjeravao svoju nasljednicu i šeficu kako je napustio masonsku ložu, koja je u međuvremenu raspuštena. Uz obrazloženje kako je nije uvjerio da je napustio masone, Hrvoj-Šipek je protiv njega pokrenula stegovni postupak tražeći njegovo razrješenje.

U ožujku prošle godine ga je Državnoodvjetničko vijeće oslobodilo stegovne odgovornosti. Osnova za odluku je bila činjenica da niti jedan propis ne brani državnim odvjetnicima članstvo u građanskim udrugama, pa tako ni u masonskim ložama. Glavna državna odvjetnica nije bila zadovoljna tom odlukom te je podnijela žalbu, ali ju je Vrhovni sud u svibnju iste godine odbacio.

---

image

Dražen Jelenić dao je ostavku na funkciju da bi kasnije bio i nezakonito suspendiran iz DORH-a zbog članstva u masonskoj loži

Zeljko Puhovski/Cropix
---

Naveli su kako Zlata Hrvoj-Šipek nije ni smjela podnijeti žalbu jer prema Zakonu o državnoodvjetničkom vijeću nije ni dopuštena. Tako je šefica DORH-a pokazala da, osim što ne poznaje propise koji reguliraju ponašanje državnih odvjetnika izvan radnog mjesta, nije upućena ni u procesna pitanja običnog stegovnog postupka.

Dražen Jelenić je imenovan na funkciju glavnog državnog odvjetnika u travnju 2018. godine, a do tada je bio najbliži suradnik prethodnog, Dinka Cvitana, koji je na navedenoj funkciji bio od 2014. do 2018. godine.

Upravo je u njegovom mandatu 2016. godine odlučeno da se ne ide u kazneni progon Josipe Pleslić (tada Rimac) zbog stjecanja stambenog prostora u Kninu, na području od posebne državne skrbi. Iako je bračni par Rimac time sebi pribavio imovinsku korist veću od pola milijuna kuna, za zlouporabu položaja je optužena samo ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi, koja im je omogućila stjecanje nekretnina.

WikiLeaks i Bajić

Prije imenovanja za glavnog državnog odvjetnika, Dinko Cvitan je od 2005. do 2014. godine bio ravnatelj USKOK-a. Na čelu DORH-a tada je bio Mladen Bajić iz Splita, koji se održao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a.

U tom razdoblju je u političku mirovinu ispratio dva predsjednika Republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova. Za njegova mandata uhićen je general Ante Gotovina, što mu je donijelo naklonost Carle del Ponte te posljedično i drugi mandat na mjestu glavnog državnog odvjetnika.

Kasnije je stranica WikiLeaks objavila da je detaljno izvještavao američko veleposlanstvo o svim važnijim istragama i optužnicama. On je negirao takav angažman, navodeći da je izvještaj “kompilacija medijskih napisa i mašte osobe koja ga je pisala”.

Nakon njegova odlaska s funkcije, za svakog sljedećeg glavnog državnog odvjetnika dolazio je najbliži suradnik onoga u odlasku. Model lančanog popunjavanja zahtjevne dužnosti prvim pobočnikom pravdao se floskulom kako se na takav način ostvaruje kontinuitet rada te važne institucije.

Malo je onih koji bi osporili kako je upravo Mladen Bajić zaslužan za ustroj DORH-a koji se održao do danas. Isto tako mu se pripisuje i čvrsto zacementirana infrastruktura kadrova koje je pažljivo probirao, testirao, nakon čega su redom stizali na najodgovornije položaje. Konkretno, nakon pokretanja istrage u “aferi Fimi-Media” 2010. godine na tom je predmetu radilo više tužiteljica iz USKOK-a.

---

image

Dinko Cvitan je vodio DORH kada se odustalo od kaznenog progona nad Josipom Pleslić (tada Rimac) zbog zluporabom dodijeljenog stambenog prostora njoj i tadašnjem joj suprugu

Srdjan Vrancic/Cropix
---

Među njima je bila Čakovčanka Tamara Laptoš koja je nakon Dinka Cvitana imenovana ravnateljicom USKOK-a. Polovinom 2020. godine je imenovana za hrvatsku predstavnicu u Uredu europske javne tužiteljice (EPPO-a) u Luksemburgu. Zatim je tu Zagrepčanka Sani Ljubičić, koja je u slučaju sudjelovala u fazi istrage, a 2015. godine iz USKOK-a prelazi u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Na “slučaju Agrokor” radilo je 20 tužitelja iz tog državnog odvjetništva pod njenim rukovodstvom te je sada prozivaju zbog fijaska s nezakonitim vještačenjem. U međuvremenu je postala zamjenica glavne državne odvjetnice, a sada je delegirana tužiteljica EPPO-a u Hrvatskoj u uredu u Zagrebu.

Lančani sustav

Njihova kolegica, Riječanka Vanja Marušić, koja je zastupala optužbu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u “aferi Ina-MOL”, naslijedila je Tamaru Laptoš na čelu USKOK-a, odakle je kasnije otišla iz već opisanih razloga. Iz državnog odvjetništva u Splitu su također u Zagreb dolazili provjereni kadrovi Mladena Bajića.

Inka Jurišić je 2002. godine preuzela dotadašnju dužnost Mladena Bajića u Splitu i postala Županijska državna odvjetnica. U Zagreb odlazi 2010. godine kada postaje zamjenica glavnog državnog odvjetnika. Poznatim lančanim sustavom, na njeno mjesto dolazi njezin prvi zamjenik Michelle Squiccimarro. Ostaje na funkciji tri mandata te prema zakonu više nije mogao obnašati navedenu dužnost.

U listopadu 2022. godine odlazi u Zagreb gdje postaje zamjenik glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek. S navedene funkcije je otišao nakon par mjeseci zbog osobnih razloga. Ured Europskog javnog tužitelja u Zagrebu također je ojačan splitskim snagama. Jedan od delegiranih tužitelja je Tomislav Kamber, koji je prije toga bio sedam godina u USKOK-u, a došao je iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Na mjesto Županijske državne odvjetnice u Splitu, nakon odlaska Squiccimarra, imenovana je u ožujku 2023. godine Biljana Puharić. Došla je iz Makarske gdje je bila Općinska državna odvjetnica. Za zamjenicu županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu imenovana je 2015. godine.

---

image

Mladen Bajić iz Splita, koji se održao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

Damjan Tadić/Cropix
---

Dolazi u Split gdje je sljedeće četiri godine bila v.d. općinske državne odvjetnica da bi 2019. godine bila izabrana na četverogodišnji mandat. Nju također prati pridjev kadra Mladena Bajića te je opće mišljenje da je on, uz njen neosporni radni elan, zaslužan za blistavu uzlaznu putanju čiji je cilj navodno Zagreb.

Tome nije zapreka činjenica da je Mladen Bajić otišao u mirovinu krajem 2020. godine u 70. godini života, nakon 45 godina staža u Državnom odvjetništvu. Naime, umirovljenjem nije prestao njegov nesebični doprinos koji se očituje kroz brigu za kadrove, ali i kroz savjetodavnu ulogu. Nakon umirovljenja Bajić je nastavio raditi u DORH-u jer su se s njim periodično sklapali Ugovori o djelu na određeno vrijeme.

Predmet ugovora je pružanje intelektualnih usluga u vidu izrade nacrta pismena-podnesaka, posebno prijedloga za zaštitu zakonitosti, nacrta drugih prijedloga i odluka iz nadležnosti kaznenog odjela. To bi značilo da on nema ovlasti donošenja državnoodvjetničkih odluka, već ima savjetodavnu ulogu.

Zločini u Lori

U srpnju 2022. godine odlazi u Ukrajinu na poziv Sjedinjenih Država kao dio međunarodnog tima koji je formiran kako bi se pomoglo u procesuiranju ratnih zločina. To je svojevrsno karijerno zatvaranje kruga jer je upravo na ratnim zločinima Mladen Bajić započeo zapaženi dio svog rada.

Od 1992. do 1996. godine je bio zamjenik vojnog tužitelja u splitskom Vojnom tužiteljstvu u kojem su tih ratnih godina djelovale samo osobe od povjerenja. Na temelju naloga Vojnog tužiteljstva pritvoren je niz uhićenih osoba srpske nacionalnosti, civila i ratnih zarobljenika, koje su umjesto u pritvoru na Bilicama završile u zloglasnom Vojno-istražnom centru Lora.

Zbog ratnih zločina počinjenih u Lori nad tim uhićenim osobamam, od kojih su neki i ubijeni, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, na čijem čelu je tada bio Mladen Bajić, podiglo je 2002. godine optužnicu protiv stražara i vojnih policajaca koji su ih privodili. To je bila i zadnja Bajićeva godina na lokalnom tužiteljstvu.

Godine 2024. izborom Ivana Turudića prekinuta je niska internih imenovanja dulja od dva desetljeća i koja je, uvriježeno je mišljenje, održala spone moći u rukama umirovljenog Splićanina. Ako su njegovi kadrovi usvojili vještine svog mentora, vjerujemo da će se brzo prilagoditi i dokazati novom šefu kako nema razloga da ih mijenja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGLED UNATRAG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POGLED UNATRAG 2 0 12181 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 01:41:32 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-26 09:55:13 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2024-02-13 07:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Vratimo se do 2002., kad je Mladen Bajić postao glavni državni odvjetnik; on je u svom trostrukom mandatu učvrstio kadrovsku infrastrukturu koja se vjerojatno dobrim dijelom održala do danas; Dinko Cvitan je Josipi Rimac ‘oprostio’ slučaj zlouporabom [metadata] => robots= author= title=Slučaj Turudić uzdrmao je povjerenje u pravosuđe, no pogledajmo unatrag: kad to nije bilo afera koje su tresle DORH? page_title=Slučaj Turudić uzdrmao je povjerenje u pravosuđe, no pogledajmo unatrag: kad to nije bilo afera koje su tresle DORH? [metakey] => Ivan Turudić, Mladen Bajić, DORH, Zlata Hrvoj-Šipek [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26564748.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26521588.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/17432812.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26099370.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/25756854.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26528450.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Srdjan Vrancic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spli\u0107anin Mladen Baji\u0107 na \u010delu DORH-a bio je od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljede\u0107ih osam godina, za vrijeme HDZ-a<\/p>","

Ivan Turudi\u0107 na ulasku u zgradu Vlade<\/p>","

Mladen Baji\u0107<\/strong> iz <\/strong>Splita, koji se odr\u017eao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljede\u0107ih osam godina, za vrijeme HDZ-a<\/p>","

U mandatu Zlate Hrvoj-\u0160ipek<\/strong> su se doga\u0111ale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nu\u017ene. I to su\u0161tinske, a ne formalne, koje je te\u0161ko, da ne ka\u017eemo nemogu\u0107e, provesti ako dolazi\u0161 iz istog ustajalog sustava<\/p>","

Dra\u017een Jeleni\u0107<\/strong> dao je ostavku na funkciju da bi kasnije bio i nezakonito\u00a0suspendiran iz DORH-a zbog \u010dlanstva u masonskoj lo\u017ei<\/p>","

Dinko Cvitan<\/strong> je vodio DORH kada se odustalo od kaznenog progona nad Josipom Plesli\u0107 (tada Rimac) zbog zluporabom dodijeljenog\u00a0stambenog prostora njoj i tada\u0161njem joj suprugu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1516","hd_26564748_1920.jpg":"1920x1080","k_26564748_1280.jpg":"1280x1280","k_26564748_1024.jpg":"1024x1024","k_26564748_640.jpg":"640x640","k_26564748_480.jpg":"480x480","k_26564748_340.jpg":"340x340","k_26564748_220.jpg":"220x220","o_26564748_1280.jpg":"1280x1010","o_26564748_1024.jpg":"1024x808","o_26564748_640.jpg":"640x505","o_26564748_480.jpg":"480x379","o_26564748_340.jpg":"340x268","o_26564748_220.jpg":"220x173","h_26564748_1280.jpg":"1280x854","h_26564748_1024.jpg":"1024x683","h_26564748_640.jpg":"640x427","h_26564748_480.jpg":"480x320","h_26564748_340.jpg":"340x227","h_26564748_220.jpg":"220x147","pp_26564748_1280.jpg":"1280x1628","pp_26564748_1024.jpg":"1024x1303","pp_26564748_640.jpg":"640x814","pp_26564748_480.jpg":"480x611","pp_26564748_340.jpg":"340x432","pp_26564748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26521588_1920.jpg":"1920x1080","k_26521588_1280.jpg":"1280x1280","k_26521588_1024.jpg":"1024x1024","k_26521588_640.jpg":"640x640","k_26521588_480.jpg":"480x480","k_26521588_340.jpg":"340x340","k_26521588_220.jpg":"220x220","o_26521588_1280.jpg":"1280x853","o_26521588_1024.jpg":"1024x682","o_26521588_640.jpg":"640x426","o_26521588_480.jpg":"480x320","o_26521588_340.jpg":"340x226","o_26521588_220.jpg":"220x146","h_26521588_1280.jpg":"1280x854","h_26521588_1024.jpg":"1024x683","h_26521588_640.jpg":"640x427","h_26521588_480.jpg":"480x320","h_26521588_340.jpg":"340x227","h_26521588_220.jpg":"220x147","pp_26521588_1280.jpg":"1280x1628","pp_26521588_1024.jpg":"1024x1303","pp_26521588_640.jpg":"640x814","pp_26521588_480.jpg":"480x611","pp_26521588_340.jpg":"340x432","pp_26521588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_17432812_1920.jpg":"1920x1080","k_17432812_1280.jpg":"1280x1280","k_17432812_1024.jpg":"1024x1024","k_17432812_640.jpg":"640x640","k_17432812_480.jpg":"480x480","k_17432812_340.jpg":"340x340","k_17432812_220.jpg":"220x220","o_17432812_1280.jpg":"1280x858","o_17432812_1024.jpg":"1024x686","o_17432812_640.jpg":"640x429","o_17432812_480.jpg":"480x322","o_17432812_340.jpg":"340x228","o_17432812_220.jpg":"220x147","h_17432812_1280.jpg":"1280x854","h_17432812_1024.jpg":"1024x683","h_17432812_640.jpg":"640x427","h_17432812_480.jpg":"480x320","h_17432812_340.jpg":"340x227","h_17432812_220.jpg":"220x147","pp_17432812_1280.jpg":"1280x1628","pp_17432812_1024.jpg":"1024x1303","pp_17432812_640.jpg":"640x814","pp_17432812_480.jpg":"480x611","pp_17432812_340.jpg":"340x432","pp_17432812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26099370_1920.jpg":"1920x1080","k_26099370_1280.jpg":"1280x1280","k_26099370_1024.jpg":"1024x1024","k_26099370_640.jpg":"640x640","k_26099370_480.jpg":"480x480","k_26099370_340.jpg":"340x340","k_26099370_220.jpg":"220x220","o_26099370_1280.jpg":"1280x853","o_26099370_1024.jpg":"1024x682","o_26099370_640.jpg":"640x426","o_26099370_480.jpg":"480x320","o_26099370_340.jpg":"340x226","o_26099370_220.jpg":"220x146","h_26099370_1280.jpg":"1280x854","h_26099370_1024.jpg":"1024x683","h_26099370_640.jpg":"640x427","h_26099370_480.jpg":"480x320","h_26099370_340.jpg":"340x227","h_26099370_220.jpg":"220x147","pp_26099370_1280.jpg":"1280x1628","pp_26099370_1024.jpg":"1024x1303","pp_26099370_640.jpg":"640x814","pp_26099370_480.jpg":"480x611","pp_26099370_340.jpg":"340x432","pp_26099370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25756854_1920.jpg":"1920x1080","k_25756854_1280.jpg":"1280x1280","k_25756854_1024.jpg":"1024x1024","k_25756854_640.jpg":"640x640","k_25756854_480.jpg":"480x480","k_25756854_340.jpg":"340x340","k_25756854_220.jpg":"220x220","o_25756854_1280.jpg":"1280x853","o_25756854_1024.jpg":"1024x682","o_25756854_640.jpg":"640x426","o_25756854_480.jpg":"480x320","o_25756854_340.jpg":"340x226","o_25756854_220.jpg":"220x146","h_25756854_1280.jpg":"1280x854","h_25756854_1024.jpg":"1024x683","h_25756854_640.jpg":"640x427","h_25756854_480.jpg":"480x320","h_25756854_340.jpg":"340x227","h_25756854_220.jpg":"220x147","pp_25756854_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756854_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756854_640.jpg":"640x814","pp_25756854_480.jpg":"480x611","pp_25756854_340.jpg":"340x432","pp_25756854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_26528450_1920.jpg":"1920x1080","k_26528450_1280.jpg":"1280x1280","k_26528450_1024.jpg":"1024x1024","k_26528450_640.jpg":"640x640","k_26528450_480.jpg":"480x480","k_26528450_340.jpg":"340x340","k_26528450_220.jpg":"220x220","o_26528450_1280.jpg":"1280x886","o_26528450_1024.jpg":"1024x708","o_26528450_640.jpg":"640x443","o_26528450_480.jpg":"480x332","o_26528450_340.jpg":"340x235","o_26528450_220.jpg":"220x152","h_26528450_1280.jpg":"1280x854","h_26528450_1024.jpg":"1024x683","h_26528450_640.jpg":"640x427","h_26528450_480.jpg":"480x320","h_26528450_340.jpg":"340x227","h_26528450_220.jpg":"220x147","pp_26528450_1280.jpg":"1280x1628","pp_26528450_1024.jpg":"1024x1303","pp_26528450_640.jpg":"640x814","pp_26528450_480.jpg":"480x611","pp_26528450_340.jpg":"340x432","pp_26528450_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4110860 Threads: 2 Questions: 123475693 Slow queries: 53796 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3753908 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/plivao-je-tri-mandata-a-mrezu-kadrova-gradio-vise-od-20-godina-je-li-mladen-bajic-bio-najmocniji-drzavni-odvjetnik-1363483 [printLink] => /vijesti/hrvatska/plivao-je-tri-mandata-a-mrezu-kadrova-gradio-vise-od-20-godina-je-li-mladen-bajic-bio-najmocniji-drzavni-odvjetnik-1363483?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243410 [name] => ivan turudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-turudic [link] => /tag/ivan-turudic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358189 [name] => Mladen Bajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-bajic [link] => /tag/mladen-bajic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 348128 [name] => DORH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dorh [link] => /tag/dorh ) [3] => stdClass Object ( [id] => 608949 [name] => Zlata Hrvoj-Šipek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-24 18:17:26 [main_article_id] => 0 [alias] => zlata-hrvoj-sipek [link] => /tag/zlata-hrvoj-sipek ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGLED UNATRAG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Plivao‘ je tri mandata, a mrežu kadrova gradio više od 20 godina. Je li Mladen Bajić bio najmoćniji državni odvjetnik? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26564748.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Splićanin Mladen Bajić na čelu DORH-a bio je od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26564748.jpg [title] =>

Splićanin Mladen Bajić na čelu DORH-a bio je od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26521588.jpg [title] =>

Ivan Turudić na ulasku u zgradu Vlade

Damjan Tadic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/17432812.jpg [title] =>

Mladen Bajić iz Splita, koji se održao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26099370.jpg [title] =>

U mandatu Zlate Hrvoj-Šipek su se događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava

Damjan Tadić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/25756854.jpg [title] =>

Dražen Jelenić dao je ostavku na funkciju da bi kasnije bio i nezakonito suspendiran iz DORH-a zbog članstva u masonskoj loži

Zeljko Puhovski/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26528450.jpg [title] =>

Dinko Cvitan je vodio DORH kada se odustalo od kaznenog progona nad Josipom Pleslić (tada Rimac) zbog zluporabom dodijeljenog stambenog prostora njoj i tadašnjem joj suprugu

Srdjan Vrancic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prema zdvojnim lelecima koji prate izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, reklo bi se da je u navedenoj instituciji dosad sve funkcioniralo na najbolji mogući način.

Pale se svijeće i oplakuje “smrt pravosuđa”, kao da se u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek nisu događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava.

Zadnja u nizu, Hrvoj-Šipek, inače prva glavna državna odvjetnica, najveći dio svog mandata provela je opravdavajući se zbog stanja u instituciji koju vodi. Izabrana je u svibnju 2020. godine, nakon 20 godina koje je provela u DORH-u. U Državno odvjetništvo dolazi kada se ono 2000. godine spojilo s javnim pravobraniteljstvom, a od 2005. godine je voditeljica Građansko-upravnog odjela.

Prva zamjenica postaje 2018. godine, dolaskom Dražena Jelenića na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Nakon njegove ostavke u veljači 2020. godine je v.d. glavnog državnog odvjetnika do imenovanja i stupanja na dužnost u svibnju iste godine.

Već tada se znalo kako zbog godina može ostati samo u jednom mandatu. Zbog toga su oponenti njenog imenovanja smatrali kako neće ulagati poseban trud da se dokaže, dok su podržavatelji tvrdili kako upravo zato neće biti podložna političkim pritiscima. Iz sadašnje perspektive reklo bi se kako su prvi bili u pravu.

OLAF na sceni

Drugi prijepor oko njenog imenovanja bila je činjenica da nije došla iz kaznenog odjela te time nema iskustvo potrebno za borbu protiv korupcije. Krajem 2021. godine oporba i Nacionalno vijeće za praćenje borbe protiv korupcije zahtijevaju njezinu smjenu. Jedan razlog je bilo povlačenje optužnice u “slučaju Agrokor” na doradu.

---

image

U mandatu Zlate Hrvoj-Šipek su se događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava

Damjan Tadić/Cropix
---

Drugi je bio još teže breme, zamjerali su joj “aferu Softver” u kojoj je obustavljeno postupanje protiv Gabrijele Žalac, bivše ministrice EU fondova. USKOK je provodio izvide, ali su procijenili da nema dovoljno elemenata za potvrđivanja osnova sumnje i pokretanje istrage.

Na scenu tada stupa OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara), koji je slučaj prijavio EPPO-u (Uredu europske javne tužiteljice). Oni preuzimaju predmet i u konačnici su pokrenuli istragu protiv Gabrijele Žalac. Nadasve žalosno je bilo prije toga gledati konferenciju za medije na kojoj je Hrvoj-Šipek govorila jedno, a tadašnja ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić drugo.

Iako je provedeni nadzor Ministarstva pravosuđa i uprave potvrdio kako je Hrvoj Šipek znala za postupanja u slučaju Gabrijele Žalac, a u javnosti tvrdila suprotno, Sabor je prihvatio njezino izvješće o radu i nije je smijenio. Opravdano se nakon opisanih zbivanja postavilo pitanje kako DORH i USKOK mogu međusobno koordinirati borbu protiv korupcije, pogotovo političke, ako nisu u stanju usuglasiti se izjavu za novinare.

U travnju 2023. godine pokazalo se kako ne samo da se tada narušeni odnosi nisu nikada popravili, već se jaz među njima produbio. Vanja Marušić daje ostavku na dužnost ravnateljice USKOK-a, kako je navela, iz privatnih razloga. Ubrzo se saznalo da je početkom 2022. godine njezin vozač službenim automobilom, koji je koristio privatno, skrivio nesreću.

---

image

Ivan Turudić na ulasku u zgradu Vlade

Damjan Tadic/Cropix
---

Materijalnu štetu od 100.000 kuna USKOK je podmirio, nisu tražili povrat od vozača kada je proglašen krivim i sve su zataškali od glavne državne odvjetnice. Hrvoj-Šipek saznala je za prometnu iz anonimne dojave. Činjenica da je za nju to bila tajna više od godine dana jasno je još jednom pokazala razinu njene (ne)informiranosti te (ne)poštovanja koje su imali unutar DORH-a i USKOK-a i za nju osobno, ali i za funkciju koju obnaša.

Novi udar

U studenome 2023. godine stiže novi udar u obliku odluke Visokog kaznenog suda da je financijsko vještačenje na kojem se temelji optužnica u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz. Osim blamaže u slučaju gospodarskog kriminaliteta teškog 1,2 milijarde kuna, Hrvoj-Šipek jednako se obrukala i u pokušaju obračuna sa svojim prethodnikom Draženom Jelenićem.

S funkcije je Jelenić morao otići početkom 2020. godine kada je otkriveno da je član masonske lože “Slobodnih zidara”, nakon čega je podnio ostavku. Nakon toga je ostao u DORH-u kao zamjenik, ali ga je godinu dana kasnije njegova nasljednica Zlata Hrvoj-Šipek suspendirala. Tijekom sljedeće tri godine nekoliko puta se pokušavao vratiti na radno mjesto, ali bi ga svaki put dočekala nova suspenzija.

Uzalud je uvjeravao svoju nasljednicu i šeficu kako je napustio masonsku ložu, koja je u međuvremenu raspuštena. Uz obrazloženje kako je nije uvjerio da je napustio masone, Hrvoj-Šipek je protiv njega pokrenula stegovni postupak tražeći njegovo razrješenje.

U ožujku prošle godine ga je Državnoodvjetničko vijeće oslobodilo stegovne odgovornosti. Osnova za odluku je bila činjenica da niti jedan propis ne brani državnim odvjetnicima članstvo u građanskim udrugama, pa tako ni u masonskim ložama. Glavna državna odvjetnica nije bila zadovoljna tom odlukom te je podnijela žalbu, ali ju je Vrhovni sud u svibnju iste godine odbacio.

---

image

Dražen Jelenić dao je ostavku na funkciju da bi kasnije bio i nezakonito suspendiran iz DORH-a zbog članstva u masonskoj loži

Zeljko Puhovski/Cropix
---

Naveli su kako Zlata Hrvoj-Šipek nije ni smjela podnijeti žalbu jer prema Zakonu o državnoodvjetničkom vijeću nije ni dopuštena. Tako je šefica DORH-a pokazala da, osim što ne poznaje propise koji reguliraju ponašanje državnih odvjetnika izvan radnog mjesta, nije upućena ni u procesna pitanja običnog stegovnog postupka.

Dražen Jelenić je imenovan na funkciju glavnog državnog odvjetnika u travnju 2018. godine, a do tada je bio najbliži suradnik prethodnog, Dinka Cvitana, koji je na navedenoj funkciji bio od 2014. do 2018. godine.

Upravo je u njegovom mandatu 2016. godine odlučeno da se ne ide u kazneni progon Josipe Pleslić (tada Rimac) zbog stjecanja stambenog prostora u Kninu, na području od posebne državne skrbi. Iako je bračni par Rimac time sebi pribavio imovinsku korist veću od pola milijuna kuna, za zlouporabu položaja je optužena samo ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi, koja im je omogućila stjecanje nekretnina.

WikiLeaks i Bajić

Prije imenovanja za glavnog državnog odvjetnika, Dinko Cvitan je od 2005. do 2014. godine bio ravnatelj USKOK-a. Na čelu DORH-a tada je bio Mladen Bajić iz Splita, koji se održao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a.

U tom razdoblju je u političku mirovinu ispratio dva predsjednika Republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova. Za njegova mandata uhićen je general Ante Gotovina, što mu je donijelo naklonost Carle del Ponte te posljedično i drugi mandat na mjestu glavnog državnog odvjetnika.

Kasnije je stranica WikiLeaks objavila da je detaljno izvještavao američko veleposlanstvo o svim važnijim istragama i optužnicama. On je negirao takav angažman, navodeći da je izvještaj “kompilacija medijskih napisa i mašte osobe koja ga je pisala”.

Nakon njegova odlaska s funkcije, za svakog sljedećeg glavnog državnog odvjetnika dolazio je najbliži suradnik onoga u odlasku. Model lančanog popunjavanja zahtjevne dužnosti prvim pobočnikom pravdao se floskulom kako se na takav način ostvaruje kontinuitet rada te važne institucije.

Malo je onih koji bi osporili kako je upravo Mladen Bajić zaslužan za ustroj DORH-a koji se održao do danas. Isto tako mu se pripisuje i čvrsto zacementirana infrastruktura kadrova koje je pažljivo probirao, testirao, nakon čega su redom stizali na najodgovornije položaje. Konkretno, nakon pokretanja istrage u “aferi Fimi-Media” 2010. godine na tom je predmetu radilo više tužiteljica iz USKOK-a.

---

image

Dinko Cvitan je vodio DORH kada se odustalo od kaznenog progona nad Josipom Pleslić (tada Rimac) zbog zluporabom dodijeljenog stambenog prostora njoj i tadašnjem joj suprugu

Srdjan Vrancic/Cropix
---

Među njima je bila Čakovčanka Tamara Laptoš koja je nakon Dinka Cvitana imenovana ravnateljicom USKOK-a. Polovinom 2020. godine je imenovana za hrvatsku predstavnicu u Uredu europske javne tužiteljice (EPPO-a) u Luksemburgu. Zatim je tu Zagrepčanka Sani Ljubičić, koja je u slučaju sudjelovala u fazi istrage, a 2015. godine iz USKOK-a prelazi u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Na “slučaju Agrokor” radilo je 20 tužitelja iz tog državnog odvjetništva pod njenim rukovodstvom te je sada prozivaju zbog fijaska s nezakonitim vještačenjem. U međuvremenu je postala zamjenica glavne državne odvjetnice, a sada je delegirana tužiteljica EPPO-a u Hrvatskoj u uredu u Zagrebu.

Lančani sustav

Njihova kolegica, Riječanka Vanja Marušić, koja je zastupala optužbu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u “aferi Ina-MOL”, naslijedila je Tamaru Laptoš na čelu USKOK-a, odakle je kasnije otišla iz već opisanih razloga. Iz državnog odvjetništva u Splitu su također u Zagreb dolazili provjereni kadrovi Mladena Bajića.

Inka Jurišić je 2002. godine preuzela dotadašnju dužnost Mladena Bajića u Splitu i postala Županijska državna odvjetnica. U Zagreb odlazi 2010. godine kada postaje zamjenica glavnog državnog odvjetnika. Poznatim lančanim sustavom, na njeno mjesto dolazi njezin prvi zamjenik Michelle Squiccimarro. Ostaje na funkciji tri mandata te prema zakonu više nije mogao obnašati navedenu dužnost.

U listopadu 2022. godine odlazi u Zagreb gdje postaje zamjenik glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek. S navedene funkcije je otišao nakon par mjeseci zbog osobnih razloga. Ured Europskog javnog tužitelja u Zagrebu također je ojačan splitskim snagama. Jedan od delegiranih tužitelja je Tomislav Kamber, koji je prije toga bio sedam godina u USKOK-u, a došao je iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Na mjesto Županijske državne odvjetnice u Splitu, nakon odlaska Squiccimarra, imenovana je u ožujku 2023. godine Biljana Puharić. Došla je iz Makarske gdje je bila Općinska državna odvjetnica. Za zamjenicu županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu imenovana je 2015. godine.

---

image

Mladen Bajić iz Splita, koji se održao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

Damjan Tadić/Cropix
---

Dolazi u Split gdje je sljedeće četiri godine bila v.d. općinske državne odvjetnica da bi 2019. godine bila izabrana na četverogodišnji mandat. Nju također prati pridjev kadra Mladena Bajića te je opće mišljenje da je on, uz njen neosporni radni elan, zaslužan za blistavu uzlaznu putanju čiji je cilj navodno Zagreb.

Tome nije zapreka činjenica da je Mladen Bajić otišao u mirovinu krajem 2020. godine u 70. godini života, nakon 45 godina staža u Državnom odvjetništvu. Naime, umirovljenjem nije prestao njegov nesebični doprinos koji se očituje kroz brigu za kadrove, ali i kroz savjetodavnu ulogu. Nakon umirovljenja Bajić je nastavio raditi u DORH-u jer su se s njim periodično sklapali Ugovori o djelu na određeno vrijeme.

Predmet ugovora je pružanje intelektualnih usluga u vidu izrade nacrta pismena-podnesaka, posebno prijedloga za zaštitu zakonitosti, nacrta drugih prijedloga i odluka iz nadležnosti kaznenog odjela. To bi značilo da on nema ovlasti donošenja državnoodvjetničkih odluka, već ima savjetodavnu ulogu.

Zločini u Lori

U srpnju 2022. godine odlazi u Ukrajinu na poziv Sjedinjenih Država kao dio međunarodnog tima koji je formiran kako bi se pomoglo u procesuiranju ratnih zločina. To je svojevrsno karijerno zatvaranje kruga jer je upravo na ratnim zločinima Mladen Bajić započeo zapaženi dio svog rada.

Od 1992. do 1996. godine je bio zamjenik vojnog tužitelja u splitskom Vojnom tužiteljstvu u kojem su tih ratnih godina djelovale samo osobe od povjerenja. Na temelju naloga Vojnog tužiteljstva pritvoren je niz uhićenih osoba srpske nacionalnosti, civila i ratnih zarobljenika, koje su umjesto u pritvoru na Bilicama završile u zloglasnom Vojno-istražnom centru Lora.

Zbog ratnih zločina počinjenih u Lori nad tim uhićenim osobamam, od kojih su neki i ubijeni, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, na čijem čelu je tada bio Mladen Bajić, podiglo je 2002. godine optužnicu protiv stražara i vojnih policajaca koji su ih privodili. To je bila i zadnja Bajićeva godina na lokalnom tužiteljstvu.

Godine 2024. izborom Ivana Turudića prekinuta je niska internih imenovanja dulja od dva desetljeća i koja je, uvriježeno je mišljenje, održala spone moći u rukama umirovljenog Splićanina. Ako su njegovi kadrovi usvojili vještine svog mentora, vjerujemo da će se brzo prilagoditi i dokazati novom šefu kako nema razloga da ih mijenja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Srdjan Vrancic/Cropix
Cropix

Splićanin Mladen Bajić na čelu DORH-a bio je od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

Damjan Tadic/Cropix

Ivan Turudić na ulasku u zgradu Vlade

Damjan Tadić/Cropix

Mladen Bajić iz Splita, koji se održao na zahtjevnoj funkciji tijekom tri mandata, od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-a

Damjan Tadić/Cropix

U mandatu Zlate Hrvoj-Šipek su se događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava

Zeljko Puhovski/Cropix

Dražen Jelenić dao je ostavku na funkciju da bi kasnije bio i nezakonito suspendiran iz DORH-a zbog članstva u masonskoj loži

Srdjan Vrancic/Cropix

Dinko Cvitan je vodio DORH kada se odustalo od kaznenog progona nad Josipom Pleslić (tada Rimac) zbog zluporabom dodijeljenog stambenog prostora njoj i tadašnjem joj suprugu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/plivao-je-tri-mandata-a-mrezu-kadrova-gradio-vise-od-20-godina-je-li-mladen-bajic-bio-najmocniji-drzavni-odvjetnik-1363483 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca77ad9b09391e3e65c28d7712131cb6b14bea4b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Plivao%E2%80%98+je+tri+mandata%2C+a+mre%C5%BEu+kadrova+gradio+vi%C5%A1e+od+20+godina.+Je+li+Mladen+Baji%C4%87+bio+najmo%C4%87niji+dr%C5%BEavni+odvjetnik%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fplivao-je-tri-mandata-a-mrezu-kadrova-gradio-vise-od-20-godina-je-li-mladen-bajic-bio-najmocniji-drzavni-odvjetnik-1363483 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fplivao-je-tri-mandata-a-mrezu-kadrova-gradio-vise-od-20-godina-je-li-mladen-bajic-bio-najmocniji-drzavni-odvjetnik-1363483 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGLED UNATRAG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPOGLED UNATRAG

‘Plivao‘ je tri mandata, a mrežu kadrova gradio više od 20 godina. Je li Mladen Bajić bio najmoćniji državni odvjetnik?

13. veljače 2024. - 08:46
Splićanin Mladen Bajić na čelu DORH-a bio je od 2002. do 2014. godine. Imenovan je kada je na izborima pobijedio SDP, a ostao je i kada su izgubili, sljedećih osam godina, za vrijeme HDZ-aCropix

Prema zdvojnim lelecima koji prate izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, reklo bi se da je u navedenoj instituciji dosad sve funkcioniralo na najbolji mogući način.

Pale se svijeće i oplakuje “smrt pravosuđa”, kao da se u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek nisu događale afere koje su jasno ukazale da su korjenite promjene nužne. I to suštinske, a ne formalne, koje je teško, da ne kažemo nemoguće, provesti ako dolaziš iz istog ustajalog sustava.

Zadnja u nizu, Hrvoj-Šipek, inače prva glavna državna odvjetnica, najveći dio svog mandata provela je opravdavajući se zbog stanja u instituciji koju vodi. Izabrana je u svibnju 2020. godine, nakon 20 godina koje je provela u DORH-u. U Državno odvjetništvo dolazi kada se ono 2000. godine spojilo s javnim pravobraniteljstvom,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:22