StoryEditorOCM
Hrvatskajako je zadovoljan

Plenković komentirao rast BDP-a: ‘Rasle su i plaće, sve smo mi to prognozirali... Nije ovo slučajno‘

Piše Vijesti SD
27. veljače 2024. - 11:54

Državni zavod za statistiku objavio je ranije u utorak nove podatke o BDP-u. Prvi preliminarni podaci pokazali su tako kako je BDP u zadnja tri mjeseca 2023. rastao 4,3 posto, a u cijeloj godini 2,8 posto. Sve je komentirao predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči sastanka Odbora Hrvatska - Italija, prenosi N1.

Plenković kaže kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a.

Plenković ističe da je na “treći najbrži rast u EU-u” utjecao nastavak rasta potrošnje kućanstava, rast plaća i trgovine na malo i dobra situacija na tržištu rada. Spomenuo je i nastavak investicija iz proračuna i državnih poduzeća i NPPO.

“Samo od kraja 2022. do 2023. završeno je oko milijardu natječaja i poziva, a još je milijarda otvorena.”

Na rast su, kaže, utjecale i mjere Vlade. “Da se prisjetimo, gospodarski rast su i Vlada i HNB prognozirali na 2,8 posto”, kaže Plenković.

“Mi smo ostvarili ono što smo i planirali”, kaže i dodaje kako se da zaključiti da smo dobro planirali vlastite ekonomske politike. Dodaje da rast potvrđuje kako se Vlada vodila održivim ekonomskim politikama.

“Mi s 4,3 posto imamo najveći rast BDP-a, osam država ima negativan rast, Hrvatska bilježi drugi najveći rst BDP-a u 2023. u odnosu na 2022., odmah iza Malte”, kaže. Dodaje i da se očekuje nastavak rasta te da je ovo potvrda dobre politike i pouzdanosti, kao i povjerenja koje građani imaju prema politikama Vlade.

“To je itekako dobra i korisna vijest za Hrvatsku”, kaže Plenković.

“Naša je prognoza da će rast biti 2,8 posto u 2024. Isto prognozira i EK. Nije slučajno da mi imamo ovakve rezultate”, kaže predsjednik Vlade na pitanje našeg novinara. Podsjetio je i na mjere kojima je Vlada pomagala građanima i gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:58