stdClass Object ( [id] => 280487 [title] => Perković: Razmišljam da kažem kako ga Arkan nije ubio; Mustač: Još ti malo razmišljaj [alias] => perkovic-razmisljam-da-kazem-kako-ga-arkan-nije-ubio-mustac-jos-ti-malo-razmisljaj [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Josip Perković i Zdravko Mustać, koji se u münchenskom procesu brane šutnjom, uskoro će u sudnici progovoriti, odnosno, imat će priliku slušati snimku osobnih razgovora o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Snimka njihova razgovora nije rezultat obavještajnog rada BND-a ili pak KOS-a, nego glavom i bradom samog doajena hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića.

Na toj snimci se čuje kako Perković s pozicije šefa hrvatske obavještajne službe, 31. siječnja 1991. godine kaže Mustaću: “Arkan nije izvršilac na Đurekovića.”

Naime, prije nego što se uputio na razgovor s u to doba formalno nadređenim mu Mustaćem, u tom trenutku šefom jugoslavenske Službe državne sigurnosti, u neki zagrebački restoran, Perković je u diktafon izdiktirao datum razgovora.

Ražnatović u Remetincu

Dok dvojica čelnih obavještajaca zbore o Arkanu, jer ga traži njemačka policija, on je tada već dva mjeseca bio u zagrebačkom Remetincu s optužbom za organiziranje oružane pobune hrvatskih Srba. Njemački dopis o Arkanu, u kojem između ostalog stoji da je ubio Đurekovića, stvorio je veliku nervozu kod Perkovića, koju reflektira u razgovoru s Mustaćem i kroz brojne psovke.

Slobodna Dalmacija u posjedu je snimke razgovora Perković - Mustać, kao i još nekih drugih Perkovićevih razgovora, koje je ilegalno snimao početkom 90-ih godina, dakle mimo znanja sugovornika, a ovjekovječio ih na ukupno 72 audiokasete. Njemačko tužiteljstvo je već godinama u posjedu tih Perkovićevih amaterskih, ilegalnih audiozapisa, a u veljači ove godine snimka njegova dva razgovora uvrštena je u sudske dokaze jer ih je Bože Vukušić, između ostalog dokaznog materijala, priložio sudu.

Na jednoj snimci, u razgovoru Josipa Perkovića, nedavno preminulog Josipa Boljkovca, u tom trenutku hrvatskog ministra unutarnjih poslova te Marijana Kraljevića Kinga, na izravan Boljkovčev upit Kraljeviću zna li tko je ubio Đurekovića, King kaže: “Mi smo ga ubili, tko bi drugi“.

Kraljević-King nam je nedavno kazao da ga je Boljkovac molio za razgovor te da se “s njim nepozvan pojavio Perković“. “Primio sam ih u mojoj kući, pili smo dobro vino mog prijatelja, razgovarali o policiji i Udbi…, nisam znao da Perković snima razgovor“.

Ni Mustać zasigurno nije znao da ga snima njemu podređeni šef hrvatske službe sigurnosti koji je ujedno i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Mustač zabrinut za Jugoslaviju

To je razvidno iz sadržaja snimke razgovora. Naime, Mustać diktira Perkoviću priopćenje za javnost, koje Perković polako zapisuje, iako ga snima, a koje treba plasirati hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Cilj toga priopćenja je “smanjiti stvaranje psihoze protiv JNA i Predsjedništva SFRJ“.

Dok se Mustać jako brine jer “HDZ naoružava paravojne formacije“, jer priprema zakon o aboliciji napadača na vojarne JNA, jer “je ovo biti ili ne biti za Jugoslaviju”, Perkovića s druge strane jako brine njemački dopis o Arkanu te - kako sam veli - intenzivno razmišlja da demantira kako je “Arkan izvršilac na Đurekovića”. Perković Mustaću iznosi svoju dvojbu, ne zna piše li u njemačkom originalu da je Arkan ubio Đurekovića ili je pak to, kako je kazao, “netko ovdje dopisao u prijevodu“.

Evo naglasaka s audiosnimke:

Perković
: Nisam imao prilike nedavno u Beogradu da ti kažem. Ovi su ipak došli do podataka preko Nijemaca. Prvo, skoro dosje o njemu gdje ga sumnjiče za ubojstvo pokojnog Đurekovića. Ali, ima unutra na stotine krivičnih djela, oružanih pljački, prepada, krivih imena, bježanja iz zatvora, je.. te, nema što nema i nema gdje nije bio, od Njemačke do Švedske i dalje. I dovode ga na neki čudan način, zaključak je izveden, da je on izvršilac na Đurekovića.

Dopisani prijevod

Pored toga zaključak je da je on u stvari ubio Đurekovića, a u stvari ti o Đurekoviću ne vidiš ništa, čak za Đurekovića sugeriraju da je to učinio onaj Ljubo Magaš Zemunac, koji je poginuo. Da bi u jednom trenutku, kažem ti, takav jedan zaključak. Imam dojam da je izveden namjerno bez argumenata, bez ičega. P…. im materina, mi smo dobili prijevod i ne znam je li to netko namjerno nadopunio. Može biti i jedno i drugo.

Mustać:
Je li netko u prijevod dopisao!?

Perković:
Da, može biti i originalu, j…. mu majku, jedan papir uzmeš. Ja sam htio ispitati je li to original li nije. Vjerojatno će oni jako biti zainteresirani za Đurekovića jer nikog više od emigranata ne spominju nego njega. Imam dojam da ipak neka od službi u tom učestvuje.

Mustać:
On to nije uradio.

Perković:
Ja ću, ako se to jako zakuha, jer je to pritisak na službu, ja intenzivno razmišljam da kažem. To Ražnjatović nije napravio, iz jednog prostog razloga, jer sam ja bio glavni za emigraciju kad se to dogodilo, i zasmetalo me kad se to dogodilo jer je palo na Hrvatsku da je to Hrvatska napravila. Ja ću reći da sam preko svih mojih ljudi s kojima sam kontaktirao u Beogradu dobio nepobitne dokaze da je Arkan u to vrijeme bio u Beogradu. Čak razmišljam da idem na takav način. Znaš kakav će biti pritisak da to dokaže, j… se njih kako. Oni će nas prisiljavati da mi to napravimo, a on to doista nije napravio.

Mustać:
Još ti malo razmišljaj.

Perković:
A očito oni iz vana za njega nemaju ništa.

Snimka iz bunkera

Dakle, Mustać i Perković će kod onih koji “nemaju ništa“ o Arkanu ili pak Đurekoviću slušati snimku svog razgovora 25 godina nakon što je snimljen. Iz njihova razgovora proizlazi mnogo pitanja no zasigurno su odvjetnički timovi već pripremili odgovore.

Inače, Prekovićeve ilegalne snimke, kao i brojni drugi materijali pogodni za ucjenjivanje suvremenika pronađeni su u Ministarstvu obrane u kolovozu 1994. godine, kada se protiv njega vodila istraga za kriminal. Nalog za otvaranje “bunkera s osobnim Perkovićevim stvarima“ izdao je tadašnji pomoćnik ministra obrane Goran Dodig, poznati splitski psihijatar.

Što je sve pronađeno u Perkovićevu “bunkeru“, zašto je protiv njega podigao kaznenu prijavu pa izbačen iz Uprave SIS-a s još trojicom kolega, 30. srpnja ove godine na Višem zemaljskom sudu u Münchenu svjedočit će obavještajac Antonio Lekić, koautor čuvene “Predstavke” o kojoj se u hrvatskoj javnosti puno šuškalo, ali se nije moglo ući u njezin pravi i potpuni sadržaj jer je dobila oznaku državne tajne.

PIŠE: Zdravka Soldić Arar

 

Vodič kroz likove

Tko je tko u priči

JOSIP BOLJKOVAC
Prvi ministar unutarnjih poslova samostalne Hrvatske. Bio je optužen za likvidaciju civila u svibnju 1945. godine kao tadašnji prvi čovjek karlovačke Ozne, no na kraju je oslobođen optužbi. Nakon hrvatskog proljeća 1971. maknut sa svih dužnosti. Umro 2014. godine.

MARIJAN KRALJEVIĆ KING
Bivši djelatnik jugoslavenskih službi sigurnosti, u svoje doba jedan od prvih koji se ozbiljno bavio borilačkim sportovima, čuvao Tita i Nixona prilikom posjeta Zagrebu, iskusni policajac i kriminalist, suvlasnik zaštitarske tvrtke iz Zagreba.

ŽELJKO RAŽNATOVIĆ ARKAN
Teški kriminalac, pljačkaš po europskim metropolama kojeg je počesto Udba izvlačila jer je za nju obavljao krvave zadaće. Poslije jedan od najgorih ratnih zločinaca čiji su “Tigrovi” ubijali i palili. Koncem 1990. pao u ruke hrvatskog MUP-a, ali ubrzo pušten. Ubijen kao “biznismen” u Beogradu 2000. godine.

LJUBO MAGAŠ ZEMUNAC
Šef Zemunskog klana, svojedobno najpoznatiji mafijaš s prostora bivše države. Izuzetno okrutan, svojim razbojstvima je šokirao Frankfurt i okolicu gdje se nametnuo kao šef svih jugo-kriminalaca, pri čemu je obavljao “poslove” i za Udbu. Ubijen u mafijaškom obračunu 1986. godine.

BOŽE VUKUŠIĆ
Emigrant koji je 80-ih u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva Udbina agenta. Oslobođen 1991. i u Hrvatskoj obavljao niz dužnosti, od agenta hrvatskih tajnih službi preko tajnika Vukojevićeve Komisije do dužnosnika Sabora. Aktivan na raskrinkavanju Udbinih ubojstava, sada svjedok na procesu u Münchenu.

GORAN DODIG
Jedan od studentskih vođa Hrvatskog proljeća zbog čega je bio proganjan i zatvaran. U ratu jedno vrijeme pomoćnik ministra obrane zadužen za tajne službe. Napustio dužnost nakon što je pokrenuta pa stopirana istraga protiv Perkovića. Ugledni splitski psihijatar.

ANTONIO LEKIĆ
Bivši pripadnik Hrvatskog državotvornog pokreta i suborac emigranta Mira Barešića, djelatnik SIS-a, na čelu skupine agenata koja je 1994. podnijela “Predstavku”. U njoj su, između ostalog, Perkovića prijavili za genocid protiv hrvatskog naroda.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Josip Perković i Zdravko Mustač, šefovi Udbe koji ni jedan drugome nisu vjerovali, u munchenskoj će sudnici saslušati o čemu su razgovarali prije 25 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČaJ ĐUREKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-20 10:07:56 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-20 22:47:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-20 22:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13360 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/20/Novosti/perkovic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15185218 Threads: 3 Questions: 3168240615 Slow queries: 7094062 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235317875 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/perkovic-razmisljam-da-kazem-kako-ga-arkan-nije-ubio-mustac-jos-ti-malo-razmisljaj-280487 [printLink] => /vijesti/hrvatska/perkovic-razmisljam-da-kazem-kako-ga-arkan-nije-ubio-mustac-jos-ti-malo-razmisljaj-280487?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232633 [name] => josipperković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipperkovic [link] => /tag/josipperkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 222008 [name] => zdravkomustač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkomustac [link] => /tag/zdravkomustac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Josip Perković i Zdravko Mustač, šefovi Udbe koji ni jedan drugome nisu vjerovali, u munchenskoj će sudnici saslušati o čemu su razgovarali prije 25 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČaJ ĐUREKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Perković: Razmišljam da kažem kako ga Arkan nije ubio; Mustač: Još ti malo razmišljaj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-03-17-54-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/20/Novosti/perkovic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/20/Novosti/perkovic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Josip Perković i Zdravko Mustać, koji se u münchenskom procesu brane šutnjom, uskoro će u sudnici progovoriti, odnosno, imat će priliku slušati snimku osobnih razgovora o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Snimka njihova razgovora nije rezultat obavještajnog rada BND-a ili pak KOS-a, nego glavom i bradom samog doajena hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića.

Na toj snimci se čuje kako Perković s pozicije šefa hrvatske obavještajne službe, 31. siječnja 1991. godine kaže Mustaću: “Arkan nije izvršilac na Đurekovića.”

Naime, prije nego što se uputio na razgovor s u to doba formalno nadređenim mu Mustaćem, u tom trenutku šefom jugoslavenske Službe državne sigurnosti, u neki zagrebački restoran, Perković je u diktafon izdiktirao datum razgovora.

Ražnatović u Remetincu

Dok dvojica čelnih obavještajaca zbore o Arkanu, jer ga traži njemačka policija, on je tada već dva mjeseca bio u zagrebačkom Remetincu s optužbom za organiziranje oružane pobune hrvatskih Srba. Njemački dopis o Arkanu, u kojem između ostalog stoji da je ubio Đurekovića, stvorio je veliku nervozu kod Perkovića, koju reflektira u razgovoru s Mustaćem i kroz brojne psovke.

Slobodna Dalmacija u posjedu je snimke razgovora Perković - Mustać, kao i još nekih drugih Perkovićevih razgovora, koje je ilegalno snimao početkom 90-ih godina, dakle mimo znanja sugovornika, a ovjekovječio ih na ukupno 72 audiokasete. Njemačko tužiteljstvo je već godinama u posjedu tih Perkovićevih amaterskih, ilegalnih audiozapisa, a u veljači ove godine snimka njegova dva razgovora uvrštena je u sudske dokaze jer ih je Bože Vukušić, između ostalog dokaznog materijala, priložio sudu.

Na jednoj snimci, u razgovoru Josipa Perkovića, nedavno preminulog Josipa Boljkovca, u tom trenutku hrvatskog ministra unutarnjih poslova te Marijana Kraljevića Kinga, na izravan Boljkovčev upit Kraljeviću zna li tko je ubio Đurekovića, King kaže: “Mi smo ga ubili, tko bi drugi“.

Kraljević-King nam je nedavno kazao da ga je Boljkovac molio za razgovor te da se “s njim nepozvan pojavio Perković“. “Primio sam ih u mojoj kući, pili smo dobro vino mog prijatelja, razgovarali o policiji i Udbi…, nisam znao da Perković snima razgovor“.

Ni Mustać zasigurno nije znao da ga snima njemu podređeni šef hrvatske službe sigurnosti koji je ujedno i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Mustač zabrinut za Jugoslaviju

To je razvidno iz sadržaja snimke razgovora. Naime, Mustać diktira Perkoviću priopćenje za javnost, koje Perković polako zapisuje, iako ga snima, a koje treba plasirati hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Cilj toga priopćenja je “smanjiti stvaranje psihoze protiv JNA i Predsjedništva SFRJ“.

Dok se Mustać jako brine jer “HDZ naoružava paravojne formacije“, jer priprema zakon o aboliciji napadača na vojarne JNA, jer “je ovo biti ili ne biti za Jugoslaviju”, Perkovića s druge strane jako brine njemački dopis o Arkanu te - kako sam veli - intenzivno razmišlja da demantira kako je “Arkan izvršilac na Đurekovića”. Perković Mustaću iznosi svoju dvojbu, ne zna piše li u njemačkom originalu da je Arkan ubio Đurekovića ili je pak to, kako je kazao, “netko ovdje dopisao u prijevodu“.

Evo naglasaka s audiosnimke:

Perković
: Nisam imao prilike nedavno u Beogradu da ti kažem. Ovi su ipak došli do podataka preko Nijemaca. Prvo, skoro dosje o njemu gdje ga sumnjiče za ubojstvo pokojnog Đurekovića. Ali, ima unutra na stotine krivičnih djela, oružanih pljački, prepada, krivih imena, bježanja iz zatvora, je.. te, nema što nema i nema gdje nije bio, od Njemačke do Švedske i dalje. I dovode ga na neki čudan način, zaključak je izveden, da je on izvršilac na Đurekovića.

Dopisani prijevod

Pored toga zaključak je da je on u stvari ubio Đurekovića, a u stvari ti o Đurekoviću ne vidiš ništa, čak za Đurekovića sugeriraju da je to učinio onaj Ljubo Magaš Zemunac, koji je poginuo. Da bi u jednom trenutku, kažem ti, takav jedan zaključak. Imam dojam da je izveden namjerno bez argumenata, bez ičega. P…. im materina, mi smo dobili prijevod i ne znam je li to netko namjerno nadopunio. Može biti i jedno i drugo.

Mustać:
Je li netko u prijevod dopisao!?

Perković:
Da, može biti i originalu, j…. mu majku, jedan papir uzmeš. Ja sam htio ispitati je li to original li nije. Vjerojatno će oni jako biti zainteresirani za Đurekovića jer nikog više od emigranata ne spominju nego njega. Imam dojam da ipak neka od službi u tom učestvuje.

Mustać:
On to nije uradio.

Perković:
Ja ću, ako se to jako zakuha, jer je to pritisak na službu, ja intenzivno razmišljam da kažem. To Ražnjatović nije napravio, iz jednog prostog razloga, jer sam ja bio glavni za emigraciju kad se to dogodilo, i zasmetalo me kad se to dogodilo jer je palo na Hrvatsku da je to Hrvatska napravila. Ja ću reći da sam preko svih mojih ljudi s kojima sam kontaktirao u Beogradu dobio nepobitne dokaze da je Arkan u to vrijeme bio u Beogradu. Čak razmišljam da idem na takav način. Znaš kakav će biti pritisak da to dokaže, j… se njih kako. Oni će nas prisiljavati da mi to napravimo, a on to doista nije napravio.

Mustać:
Još ti malo razmišljaj.

Perković:
A očito oni iz vana za njega nemaju ništa.

Snimka iz bunkera

Dakle, Mustać i Perković će kod onih koji “nemaju ništa“ o Arkanu ili pak Đurekoviću slušati snimku svog razgovora 25 godina nakon što je snimljen. Iz njihova razgovora proizlazi mnogo pitanja no zasigurno su odvjetnički timovi već pripremili odgovore.

Inače, Prekovićeve ilegalne snimke, kao i brojni drugi materijali pogodni za ucjenjivanje suvremenika pronađeni su u Ministarstvu obrane u kolovozu 1994. godine, kada se protiv njega vodila istraga za kriminal. Nalog za otvaranje “bunkera s osobnim Perkovićevim stvarima“ izdao je tadašnji pomoćnik ministra obrane Goran Dodig, poznati splitski psihijatar.

Što je sve pronađeno u Perkovićevu “bunkeru“, zašto je protiv njega podigao kaznenu prijavu pa izbačen iz Uprave SIS-a s još trojicom kolega, 30. srpnja ove godine na Višem zemaljskom sudu u Münchenu svjedočit će obavještajac Antonio Lekić, koautor čuvene “Predstavke” o kojoj se u hrvatskoj javnosti puno šuškalo, ali se nije moglo ući u njezin pravi i potpuni sadržaj jer je dobila oznaku državne tajne.

PIŠE: Zdravka Soldić Arar

 

Vodič kroz likove

Tko je tko u priči

JOSIP BOLJKOVAC
Prvi ministar unutarnjih poslova samostalne Hrvatske. Bio je optužen za likvidaciju civila u svibnju 1945. godine kao tadašnji prvi čovjek karlovačke Ozne, no na kraju je oslobođen optužbi. Nakon hrvatskog proljeća 1971. maknut sa svih dužnosti. Umro 2014. godine.

MARIJAN KRALJEVIĆ KING
Bivši djelatnik jugoslavenskih službi sigurnosti, u svoje doba jedan od prvih koji se ozbiljno bavio borilačkim sportovima, čuvao Tita i Nixona prilikom posjeta Zagrebu, iskusni policajac i kriminalist, suvlasnik zaštitarske tvrtke iz Zagreba.

ŽELJKO RAŽNATOVIĆ ARKAN
Teški kriminalac, pljačkaš po europskim metropolama kojeg je počesto Udba izvlačila jer je za nju obavljao krvave zadaće. Poslije jedan od najgorih ratnih zločinaca čiji su “Tigrovi” ubijali i palili. Koncem 1990. pao u ruke hrvatskog MUP-a, ali ubrzo pušten. Ubijen kao “biznismen” u Beogradu 2000. godine.

LJUBO MAGAŠ ZEMUNAC
Šef Zemunskog klana, svojedobno najpoznatiji mafijaš s prostora bivše države. Izuzetno okrutan, svojim razbojstvima je šokirao Frankfurt i okolicu gdje se nametnuo kao šef svih jugo-kriminalaca, pri čemu je obavljao “poslove” i za Udbu. Ubijen u mafijaškom obračunu 1986. godine.

BOŽE VUKUŠIĆ
Emigrant koji je 80-ih u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva Udbina agenta. Oslobođen 1991. i u Hrvatskoj obavljao niz dužnosti, od agenta hrvatskih tajnih službi preko tajnika Vukojevićeve Komisije do dužnosnika Sabora. Aktivan na raskrinkavanju Udbinih ubojstava, sada svjedok na procesu u Münchenu.

GORAN DODIG
Jedan od studentskih vođa Hrvatskog proljeća zbog čega je bio proganjan i zatvaran. U ratu jedno vrijeme pomoćnik ministra obrane zadužen za tajne službe. Napustio dužnost nakon što je pokrenuta pa stopirana istraga protiv Perkovića. Ugledni splitski psihijatar.

ANTONIO LEKIĆ
Bivši pripadnik Hrvatskog državotvornog pokreta i suborac emigranta Mira Barešića, djelatnik SIS-a, na čelu skupine agenata koja je 1994. podnijela “Predstavku”. U njoj su, između ostalog, Perkovića prijavili za genocid protiv hrvatskog naroda.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/perkovic-razmisljam-da-kazem-kako-ga-arkan-nije-ubio-mustac-jos-ti-malo-razmisljaj-280487 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b8e07394d0e13a0bea5d21d287228613caa8859f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Perkovi%C4%87%3A+Razmi%C5%A1ljam+da+ka%C5%BEem+kako+ga+Arkan+nije+ubio%3B+Musta%C4%8D%3A+Jo%C5%A1+ti+malo+razmi%C5%A1ljaj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fperkovic-razmisljam-da-kazem-kako-ga-arkan-nije-ubio-mustac-jos-ti-malo-razmisljaj-280487 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fperkovic-razmisljam-da-kazem-kako-ga-arkan-nije-ubio-mustac-jos-ti-malo-razmisljaj-280487 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Josip Perković i Zdravko Mustač, šefovi Udbe koji ni jedan drugome nisu vjerovali, u munchenskoj će sudnici saslušati o čemu su razgovarali prije 25 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČaJ ĐUREKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSLUČaJ ĐUREKOVIĆ

Perković: Razmišljam da kažem kako ga Arkan nije ubio; Mustač: Još ti malo razmišljaj

Piše PSD.
21. srpnja 2015. - 00:45
Josip Perković i Zdravko Mustać, koji se u münchenskom procesu brane šutnjom, uskoro će u sudnici progovoriti, odnosno, imat će priliku slušati snimku osobnih razgovora o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Snimka njihova razgovora nije rezultat obavještajnog rada BND-a ili pak KOS-a, nego glavom i bradom samog doajena hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića.

Na toj snimci se čuje kako Perković s pozicije šefa hrvatske obavještajne službe, 31. siječnja 1991. godine kaže Mustaću: “Arkan nije izvršilac na Đurekovića.”

Naime, prije nego što se uputio na razgovor s u to doba formalno nadređenim mu Mustaćem, u tom trenutku šefom jugoslavenske Službe državne sigurnosti, u neki zagrebački restoran, Perković je u diktafon izdiktirao datum razgovora.

Ražnatović u Remet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:17