stdClass Object ( [id] => 1330330 [title] => Paško Burnać: Nema kraja bujanju apartmana dokle god se na čak 80 posto njih ne plaća ni euro PDV-a! Na potezu je država [alias] => pasko-burnac-nema-kraja-bujanju-apartmana-dokle-god-se-na-cak-80-posto-njih-ne-placa-ni-euro-pdv-a-na-potezu-je-drzava [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stopom rasta smještajnih kapaciteta od 10-ak posto godišnje, Hrvatska se negdje u bliskoj budućnosti našla u situaciji da su gotovo svi ležajevi u državi registrirani za najam turistima.

Na turističkim sajmovima po svijetu Hrvatska je postala rado viđen partner, uz bok Maldivima i Sejšelima. Istovremeno smo postali makroekonomski raritet: zemlja koja gotovo da nema robnog izvoza visokotehnološke industrije bilježi značajan suficit na tekućem računu platne bilance. Pojava je vrlo brzo prozvana hrvatskim sindromom. Znanstvenici su pisali radove i doktorate pokušavajući odgovoriti na istraživačka pitanja: kako je sve započelo, koje su prednosti i nedostaci takvog modela razvoja, gdje Hrvati leže ako se svi ležajevi iznajmljuju itd.

Unatoč novostečenoj popularnosti, Vlada je zaključila da stvari ne idu u dobrom pravcu. Previše smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turističkim zemljama relativno sporedna. Zapustili smo se, ne razmišljamo dugoročno, nismo produktivni, u manjim priobalnim mjestima i po centrima gradova izvan sezone nema nikoga. Croatia – full of life postala je Croatia – empty of life.

Ne bi oni htjeli njih...

Vidjevši da je vrag odnio šalu i da tzv. kratkoročni najam postaje nelojalna konkurencija ne samo ostatku turističkog sektora nego svim djelatnostima u Hrvatskoj, Vlada je čvrsto odlučila tome stati na kraj. Krenuli su s povećanjem paušalnog poreza po krevetu na maksimalnih 200 eura, međutim načelnici i gradonačelnici, tvrdoglavi kakvi jesu, nisu željeli čuti za toliki iznos. Od ukupno 556 jedinica lokalne samouprave u RH, svega nekoliko ih je iskoristilo tu mogućnost i povećalo paušalni porez na maksimum.

---

image

Previše smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turističkim zemljama relativno sporedna

Paun Paunović/Cropix
---

U novom poreznom paketu Vlada je krenula još odlučnije i povećala je gornju granicu poreza na kuće za odmor sa postojećih dva eura po četvornom metru korisne površine na novih pet eura. Ali ni to nije obeshrabrilo iznajmljivače. Broj smještajnih kapaciteta i dalje je nezaustavljivo rastao. Gradonačelnik jednog grada na jugu Hrvatske čak je najavio da će ograničiti širenje apartmana u gradu te ukinuti dio postojećih, ali ga nitko nije shvatio ozbiljno.

Još jedan pokušaj bio je onaj porezne uprave, koja je nakon dugo oklijevanja počela slati pozive iznajmljivačima ne bi li im naplatila porez na proviziju koju oni plaćaju online partnerima kao što su Booking ili Airbnb. Međutim, i dalje ništa. Usprkos svim mjerama, turistički ležajevi niču kao gljive poslije kiše.

Onda je netko u Vladi primijetio da gotovo 80 posto privatnih iznajmljivača nije registrirano za plaćanje PDV-a. Čak 80 posto ih ne plaća porez na dodanu vrijednost! Čuli ste možda za taj porezni oblik, cijeli porezni sustav Republike Hrvatske i prihodovna strana proračuna temelji se na njemu.

Drugim riječima, sve javne usluge u Hrvatskoj ovise o tome, kako ste rekli, PDV-u. Plaćaju ga "sve osobe (fizičke i pravne) koje samostalno obavljaju bilo koju gospodarsku djelatnost bez obzira na svrhu i rezultat obavljanja te djelatnosti."

Svi plaćaju, oni ne moraju

Piše lijepo u poreznim udžbenicima, piše još ljepše i preciznije u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, članak 6., stavak (1). Ide Zakon i korak dalje pa kaže da je predmet oporezivanja PDV-om, između ostalog i "obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu koje obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav."

Djeluju bogami kratkoročni iznajmljivači kao takvi i obavljaju usluge u tuzemstvu uz naknadu već godinama, ali nisu obveznici PDV-a. Plaćaju tako proizvođačku cijenu svi koji legalno nešto proizvode ili nude nekakvu uslugu na tržištu, dodaju tome vrijednost i kalkuliraju prodajnu cijenu s kojom bi bili zadovoljni. Međutim, nije time zadovoljna i država koja traži da se dodana vrijednost oporezuje. Tako je već 25 godina i u međuvremenu smo se naviknuli na to.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Dr. Paško Burnać novi je suradnik Slobodne Dalmacije.

---

Čak i građani koji nisu obveznici PDV-a, ali na koncu snose taj porezni teret i plaćaju ga bez razmišljanja o tome da je od svih stavki koje čine konačnu cijenu proizvoda PDV jedna od najvećih. Tako je bilo i tako će biti. Bez PDV-a Republika Hrvatska bi brzo bankrotirala. Plaćaju stoga PDV i hoteli, i restorani, i kafići, plaćaju ga i kozmetičarke i event organizatori, izdaju račune, obračunavaju porez, vode knjigovodstvo. Samo privatni iznajmljivači ne moraju ništa od toga jer su, kako kaže država, još uvijek mali (porezni obveznici).

Suočena s ozbiljnošću situacije i argumentima, na sastanku užeg kabineta koji je trajao gotovo cijeli dan, Vlada je zaključila da privatni iznajmljivači već dugo nisu mali i da svi moraju ući u sustav PDV-a. Svoju odluku Vlada je prisnažila, između ostaloga, i inicijativom Europske komisije koja je krenula u promjenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji iznajmljuju stanove ili kuće turistima morati plaćati PDV na smještaj. Teško da su vladajući mogli biti svjesni svih dalekosežnih posljedica odluke koju su donijeli. Prvi su stradali oni sa pet, šest ležajeva. Nazvali bismo ih malim iznajmljivačima, ali shvatili ste, svi su dotad bili mali. Oni veći mali sa dvadeset i više ležajeva, koji su od kratkoročnog najma napravili pravi mali biznis, pokazali su se žilavijim.

---

image

Dr. sc. Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix
---

Međutim, i oni su naposljetku pokleknuli pred novim poreznim tretmanom. Ako moraju izdavati račun i plaćati porez, kažu, jednostavno im se ne isplati. S tih 13 posto dodatnog nameta nisu konkurentni. Pored članarine Hrvatskoj turističkoj zajednici, turističke pristojbe i provizije internet platformama za iznajmljivanje, sad još i PDV. Što je previše, previše je.

Croatia - only for the rich

Suočeni s novim pravilima igre, prema kojima svaka osoba koja samostalno obavlja bilo koju gospodarsku djelatnost mora plaćati porez i kako je predmet tog oporezivanja obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu, privatni iznajmljivači zaključili su da tako više ne ide. Jedan po jedan stavili su ključ u apartman i odlučili raditi nešto drugo. Broj kapaciteta u privatnom smještaju počeo je rapidno opadati. Nije trebalo dugo čekati da u ukupnim kapacitetima privatni smještaj smanji svoj udio na manje od 30 posto. Ako želiš ljetovati na jadranskoj obali, izvoli i plati hotel.

Croatia - only for the rich glasio je novi slogan Hrvatske turističke zajednice. Turizam kakav poznajemo prdnuo je u čabar. Nitko nas više ne opterećuje brojem dolazaka i noćenja, nema više ljetnih reportaža s Bregane ili Lučkog, turizam više nije tema broj jedan čak ni u turističkoj sezoni.

---

image

‘Miljun‘ apartmana na istoj adresi

Duje Klarić/Cropix
---

Hrvati su umjesto u nekretnine počeli ulagati u neke druge imovinske klase. Otkrili su talente kojih sve do jučer nisu bili svjesni. Živnulo je tržište kapitala, industrija je opet postala važna, porastao nam je robni izvoz. Cijene nekretnina su konačno počele padati, povećala se priuštivost dugoročnog najma.

Ljudi koji su do tad živjeli od rente i radili nekoliko mjeseci u godini, počeli su razmišljati o stalnom zaposlenju u struci. Nije više problem pronaći električara, keramičara ili vodoinstalatera. U centrima gradova po jadranskoj obali vratio se život i izvan turističke sezone. Mediteran je postao baš kakav je nekad bio…

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Dr. Paško Burnać novi je suradnik Slobodne Dalmacije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUKA I TURIZAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => STRUKA I TURIZAM 2 0 7177 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 08:07:26 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-14 05:36:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-14 05:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Paško Burnać: Nema kraja bujanju apartmana dokle god se na čak 80 posto njih ne plaća ni euro PDV-a! Na potezu je država [metakey] => paško burnać, apartmani, iznajmljivači, PDV [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25833340.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25833344.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25828896.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25780209.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25819807.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25794518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. sc. Pa\u0161ko Burna\u0107<\/p>","

Dr. sc. Pa\u0161ko Burna\u0107<\/p>","

Previ\u0161e smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turisti\u010dkim zemljama relativno sporedna<\/p>","

\u2018Miljun\u2018 apartmana na istoj adresi<\/p>","

Zapustili smo se, ne razmi\u0161ljamo dugoro\u010dno, nismo produktivni, u manjim priobalnim mjestima i po centrima gradova izvan sezone nema nikoga. Croatia \u2013 full of life postala je Croatia \u2013 empty of life<\/p>","

Ove je godine kona\u010dno budu\u0107nost turizma postala top tema<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25833340_1920.jpg":"1920x1080","k_25833340_1280.jpg":"1280x1280","k_25833340_1024.jpg":"1024x1024","k_25833340_640.jpg":"640x640","k_25833340_480.jpg":"480x480","k_25833340_340.jpg":"340x340","k_25833340_220.jpg":"220x220","o_25833340_1280.jpg":"1280x853","o_25833340_1024.jpg":"1024x682","o_25833340_640.jpg":"640x426","o_25833340_480.jpg":"480x320","o_25833340_340.jpg":"340x226","o_25833340_220.jpg":"220x146","h_25833340_1280.jpg":"1280x854","h_25833340_1024.jpg":"1024x683","h_25833340_640.jpg":"640x427","h_25833340_480.jpg":"480x320","h_25833340_340.jpg":"340x227","h_25833340_220.jpg":"220x147","pp_25833340_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833340_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833340_640.jpg":"640x814","pp_25833340_480.jpg":"480x611","pp_25833340_340.jpg":"340x432","pp_25833340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25833344_1920.jpg":"1920x1080","k_25833344_1280.jpg":"1280x1280","k_25833344_1024.jpg":"1024x1024","k_25833344_640.jpg":"640x640","k_25833344_480.jpg":"480x480","k_25833344_340.jpg":"340x340","k_25833344_220.jpg":"220x220","o_25833344_1280.jpg":"1280x851","o_25833344_1024.jpg":"1024x681","o_25833344_640.jpg":"640x425","o_25833344_480.jpg":"480x319","o_25833344_340.jpg":"340x226","o_25833344_220.jpg":"220x146","h_25833344_1280.jpg":"1280x854","h_25833344_1024.jpg":"1024x683","h_25833344_640.jpg":"640x427","h_25833344_480.jpg":"480x320","h_25833344_340.jpg":"340x227","h_25833344_220.jpg":"220x147","pp_25833344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833344_640.jpg":"640x814","pp_25833344_480.jpg":"480x611","pp_25833344_340.jpg":"340x432","pp_25833344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1343","hd_25828896_1920.jpg":"1920x1080","k_25828896_1280.jpg":"1280x1280","k_25828896_1024.jpg":"1024x1024","k_25828896_640.jpg":"640x640","k_25828896_480.jpg":"480x480","k_25828896_340.jpg":"340x340","k_25828896_220.jpg":"220x220","o_25828896_1280.jpg":"1280x895","o_25828896_1024.jpg":"1024x716","o_25828896_640.jpg":"640x447","o_25828896_480.jpg":"480x335","o_25828896_340.jpg":"340x237","o_25828896_220.jpg":"220x153","h_25828896_1280.jpg":"1280x854","h_25828896_1024.jpg":"1024x683","h_25828896_640.jpg":"640x427","h_25828896_480.jpg":"480x320","h_25828896_340.jpg":"340x227","h_25828896_220.jpg":"220x147","pp_25828896_1280.jpg":"1280x1628","pp_25828896_1024.jpg":"1024x1303","pp_25828896_640.jpg":"640x814","pp_25828896_480.jpg":"480x611","pp_25828896_340.jpg":"340x432","pp_25828896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1400","hd_25780209_1920.jpg":"1920x1080","k_25780209_1280.jpg":"1280x1280","k_25780209_1024.jpg":"1024x1024","k_25780209_640.jpg":"640x640","k_25780209_480.jpg":"480x480","k_25780209_340.jpg":"340x340","k_25780209_220.jpg":"220x220","o_25780209_1280.jpg":"1280x933","o_25780209_1024.jpg":"1024x746","o_25780209_640.jpg":"640x466","o_25780209_480.jpg":"480x350","o_25780209_340.jpg":"340x247","o_25780209_220.jpg":"220x160","h_25780209_1280.jpg":"1280x854","h_25780209_1024.jpg":"1024x683","h_25780209_640.jpg":"640x427","h_25780209_480.jpg":"480x320","h_25780209_340.jpg":"340x227","h_25780209_220.jpg":"220x147","pp_25780209_1280.jpg":"1280x1628","pp_25780209_1024.jpg":"1024x1303","pp_25780209_640.jpg":"640x814","pp_25780209_480.jpg":"480x611","pp_25780209_340.jpg":"340x432","pp_25780209_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_25819807_1920.jpg":"1920x1080","k_25819807_1280.jpg":"1280x1280","k_25819807_1024.jpg":"1024x1024","k_25819807_640.jpg":"640x640","k_25819807_480.jpg":"480x480","k_25819807_340.jpg":"340x340","k_25819807_220.jpg":"220x220","o_25819807_1280.jpg":"1280x807","o_25819807_1024.jpg":"1024x645","o_25819807_640.jpg":"640x403","o_25819807_480.jpg":"480x302","o_25819807_340.jpg":"340x214","o_25819807_220.jpg":"220x138","h_25819807_1280.jpg":"1280x854","h_25819807_1024.jpg":"1024x683","h_25819807_640.jpg":"640x427","h_25819807_480.jpg":"480x320","h_25819807_340.jpg":"340x227","h_25819807_220.jpg":"220x147","pp_25819807_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819807_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819807_640.jpg":"640x814","pp_25819807_480.jpg":"480x611","pp_25819807_340.jpg":"340x432","pp_25819807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25794518_1920.jpg":"1920x1080","k_25794518_1280.jpg":"1280x1280","k_25794518_1024.jpg":"1024x1024","k_25794518_640.jpg":"640x640","k_25794518_480.jpg":"480x480","k_25794518_340.jpg":"340x340","k_25794518_220.jpg":"220x220","o_25794518_1280.jpg":"1280x853","o_25794518_1024.jpg":"1024x682","o_25794518_640.jpg":"640x426","o_25794518_480.jpg":"480x320","o_25794518_340.jpg":"340x226","o_25794518_220.jpg":"220x146","h_25794518_1280.jpg":"1280x854","h_25794518_1024.jpg":"1024x683","h_25794518_640.jpg":"640x427","h_25794518_480.jpg":"480x320","h_25794518_340.jpg":"340x227","h_25794518_220.jpg":"220x147","pp_25794518_1280.jpg":"1280x1628","pp_25794518_1024.jpg":"1024x1303","pp_25794518_640.jpg":"640x814","pp_25794518_480.jpg":"480x611","pp_25794518_340.jpg":"340x432","pp_25794518_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4202671 Threads: 5 Questions: 128424066 Slow queries: 55430 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3880792 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pasko-burnac-nema-kraja-bujanju-apartmana-dokle-god-se-na-cak-80-posto-njih-ne-placa-ni-euro-pdv-a-na-potezu-je-drzava-1330330 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pasko-burnac-nema-kraja-bujanju-apartmana-dokle-god-se-na-cak-80-posto-njih-ne-placa-ni-euro-pdv-a-na-potezu-je-drzava-1330330?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733178 [name] => paško burnać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 07:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-burnac [link] => /tag/pasko-burnac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601173 [name] => Apartmani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmani [link] => /tag/apartmani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 491414 [name] => iznajmljivaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivaci [link] => /tag/iznajmljivaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 498774 [name] => pdv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pdv [link] => /tag/pdv ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUKA I TURIZAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Paško Burnać: Nema kraja bujanju apartmana dokle god se na čak 80 posto njih ne plaća ni euro PDV-a! Na potezu je država [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25833340.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dr. sc. Paško Burnać

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25833340.jpg [title] =>

Dr. sc. Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25833344.jpg [title] =>

Dr. sc. Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25828896.jpg [title] =>

Previše smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turističkim zemljama relativno sporedna

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25780209.jpg [title] =>

‘Miljun‘ apartmana na istoj adresi

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25819807.jpg [title] =>

Zapustili smo se, ne razmišljamo dugoročno, nismo produktivni, u manjim priobalnim mjestima i po centrima gradova izvan sezone nema nikoga. Croatia – full of life postala je Croatia – empty of life

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25794518.jpg [title] =>

Ove je godine konačno budućnost turizma postala top tema

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stopom rasta smještajnih kapaciteta od 10-ak posto godišnje, Hrvatska se negdje u bliskoj budućnosti našla u situaciji da su gotovo svi ležajevi u državi registrirani za najam turistima.

Na turističkim sajmovima po svijetu Hrvatska je postala rado viđen partner, uz bok Maldivima i Sejšelima. Istovremeno smo postali makroekonomski raritet: zemlja koja gotovo da nema robnog izvoza visokotehnološke industrije bilježi značajan suficit na tekućem računu platne bilance. Pojava je vrlo brzo prozvana hrvatskim sindromom. Znanstvenici su pisali radove i doktorate pokušavajući odgovoriti na istraživačka pitanja: kako je sve započelo, koje su prednosti i nedostaci takvog modela razvoja, gdje Hrvati leže ako se svi ležajevi iznajmljuju itd.

Unatoč novostečenoj popularnosti, Vlada je zaključila da stvari ne idu u dobrom pravcu. Previše smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turističkim zemljama relativno sporedna. Zapustili smo se, ne razmišljamo dugoročno, nismo produktivni, u manjim priobalnim mjestima i po centrima gradova izvan sezone nema nikoga. Croatia – full of life postala je Croatia – empty of life.

Ne bi oni htjeli njih...

Vidjevši da je vrag odnio šalu i da tzv. kratkoročni najam postaje nelojalna konkurencija ne samo ostatku turističkog sektora nego svim djelatnostima u Hrvatskoj, Vlada je čvrsto odlučila tome stati na kraj. Krenuli su s povećanjem paušalnog poreza po krevetu na maksimalnih 200 eura, međutim načelnici i gradonačelnici, tvrdoglavi kakvi jesu, nisu željeli čuti za toliki iznos. Od ukupno 556 jedinica lokalne samouprave u RH, svega nekoliko ih je iskoristilo tu mogućnost i povećalo paušalni porez na maksimum.

---

image

Previše smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turističkim zemljama relativno sporedna

Paun Paunović/Cropix
---

U novom poreznom paketu Vlada je krenula još odlučnije i povećala je gornju granicu poreza na kuće za odmor sa postojećih dva eura po četvornom metru korisne površine na novih pet eura. Ali ni to nije obeshrabrilo iznajmljivače. Broj smještajnih kapaciteta i dalje je nezaustavljivo rastao. Gradonačelnik jednog grada na jugu Hrvatske čak je najavio da će ograničiti širenje apartmana u gradu te ukinuti dio postojećih, ali ga nitko nije shvatio ozbiljno.

Još jedan pokušaj bio je onaj porezne uprave, koja je nakon dugo oklijevanja počela slati pozive iznajmljivačima ne bi li im naplatila porez na proviziju koju oni plaćaju online partnerima kao što su Booking ili Airbnb. Međutim, i dalje ništa. Usprkos svim mjerama, turistički ležajevi niču kao gljive poslije kiše.

Onda je netko u Vladi primijetio da gotovo 80 posto privatnih iznajmljivača nije registrirano za plaćanje PDV-a. Čak 80 posto ih ne plaća porez na dodanu vrijednost! Čuli ste možda za taj porezni oblik, cijeli porezni sustav Republike Hrvatske i prihodovna strana proračuna temelji se na njemu.

Drugim riječima, sve javne usluge u Hrvatskoj ovise o tome, kako ste rekli, PDV-u. Plaćaju ga "sve osobe (fizičke i pravne) koje samostalno obavljaju bilo koju gospodarsku djelatnost bez obzira na svrhu i rezultat obavljanja te djelatnosti."

Svi plaćaju, oni ne moraju

Piše lijepo u poreznim udžbenicima, piše još ljepše i preciznije u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, članak 6., stavak (1). Ide Zakon i korak dalje pa kaže da je predmet oporezivanja PDV-om, između ostalog i "obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu koje obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav."

Djeluju bogami kratkoročni iznajmljivači kao takvi i obavljaju usluge u tuzemstvu uz naknadu već godinama, ali nisu obveznici PDV-a. Plaćaju tako proizvođačku cijenu svi koji legalno nešto proizvode ili nude nekakvu uslugu na tržištu, dodaju tome vrijednost i kalkuliraju prodajnu cijenu s kojom bi bili zadovoljni. Međutim, nije time zadovoljna i država koja traži da se dodana vrijednost oporezuje. Tako je već 25 godina i u međuvremenu smo se naviknuli na to.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Dr. Paško Burnać novi je suradnik Slobodne Dalmacije.

---

Čak i građani koji nisu obveznici PDV-a, ali na koncu snose taj porezni teret i plaćaju ga bez razmišljanja o tome da je od svih stavki koje čine konačnu cijenu proizvoda PDV jedna od najvećih. Tako je bilo i tako će biti. Bez PDV-a Republika Hrvatska bi brzo bankrotirala. Plaćaju stoga PDV i hoteli, i restorani, i kafići, plaćaju ga i kozmetičarke i event organizatori, izdaju račune, obračunavaju porez, vode knjigovodstvo. Samo privatni iznajmljivači ne moraju ništa od toga jer su, kako kaže država, još uvijek mali (porezni obveznici).

Suočena s ozbiljnošću situacije i argumentima, na sastanku užeg kabineta koji je trajao gotovo cijeli dan, Vlada je zaključila da privatni iznajmljivači već dugo nisu mali i da svi moraju ući u sustav PDV-a. Svoju odluku Vlada je prisnažila, između ostaloga, i inicijativom Europske komisije koja je krenula u promjenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji iznajmljuju stanove ili kuće turistima morati plaćati PDV na smještaj. Teško da su vladajući mogli biti svjesni svih dalekosežnih posljedica odluke koju su donijeli. Prvi su stradali oni sa pet, šest ležajeva. Nazvali bismo ih malim iznajmljivačima, ali shvatili ste, svi su dotad bili mali. Oni veći mali sa dvadeset i više ležajeva, koji su od kratkoročnog najma napravili pravi mali biznis, pokazali su se žilavijim.

---

image

Dr. sc. Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix
---

Međutim, i oni su naposljetku pokleknuli pred novim poreznim tretmanom. Ako moraju izdavati račun i plaćati porez, kažu, jednostavno im se ne isplati. S tih 13 posto dodatnog nameta nisu konkurentni. Pored članarine Hrvatskoj turističkoj zajednici, turističke pristojbe i provizije internet platformama za iznajmljivanje, sad još i PDV. Što je previše, previše je.

Croatia - only for the rich

Suočeni s novim pravilima igre, prema kojima svaka osoba koja samostalno obavlja bilo koju gospodarsku djelatnost mora plaćati porez i kako je predmet tog oporezivanja obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu, privatni iznajmljivači zaključili su da tako više ne ide. Jedan po jedan stavili su ključ u apartman i odlučili raditi nešto drugo. Broj kapaciteta u privatnom smještaju počeo je rapidno opadati. Nije trebalo dugo čekati da u ukupnim kapacitetima privatni smještaj smanji svoj udio na manje od 30 posto. Ako želiš ljetovati na jadranskoj obali, izvoli i plati hotel.

Croatia - only for the rich glasio je novi slogan Hrvatske turističke zajednice. Turizam kakav poznajemo prdnuo je u čabar. Nitko nas više ne opterećuje brojem dolazaka i noćenja, nema više ljetnih reportaža s Bregane ili Lučkog, turizam više nije tema broj jedan čak ni u turističkoj sezoni.

---

image

‘Miljun‘ apartmana na istoj adresi

Duje Klarić/Cropix
---

Hrvati su umjesto u nekretnine počeli ulagati u neke druge imovinske klase. Otkrili su talente kojih sve do jučer nisu bili svjesni. Živnulo je tržište kapitala, industrija je opet postala važna, porastao nam je robni izvoz. Cijene nekretnina su konačno počele padati, povećala se priuštivost dugoročnog najma.

Ljudi koji su do tad živjeli od rente i radili nekoliko mjeseci u godini, počeli su razmišljati o stalnom zaposlenju u struci. Nije više problem pronaći električara, keramičara ili vodoinstalatera. U centrima gradova po jadranskoj obali vratio se život i izvan turističke sezone. Mediteran je postao baš kakav je nekad bio…

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Dr. Paško Burnać novi je suradnik Slobodne Dalmacije.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Paun Paunović/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Dr. sc. Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix

Dr. sc. Paško Burnać

Paun Paunović/Cropix

Previše smo ovisni o jednoj djelatnosti, i to djelatnosti koja je i u puno razvijenijim turističkim zemljama relativno sporedna

Duje Klarić/Cropix

‘Miljun‘ apartmana na istoj adresi

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zapustili smo se, ne razmišljamo dugoročno, nismo produktivni, u manjim priobalnim mjestima i po centrima gradova izvan sezone nema nikoga. Croatia – full of life postala je Croatia – empty of life

Ivo Ravlić/Cropix

Ove je godine konačno budućnost turizma postala top tema

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pasko-burnac-nema-kraja-bujanju-apartmana-dokle-god-se-na-cak-80-posto-njih-ne-placa-ni-euro-pdv-a-na-potezu-je-drzava-1330330 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9620d2bba44c23a35679a2bff3270f3bd9d3c3c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pa%C5%A1ko+Burna%C4%87%3A+Nema+kraja+bujanju+apartmana+dokle+god+se+na+%C4%8Dak+80+posto+njih+ne+pla%C4%87a+ni+euro+PDV-a%21+Na+potezu+je+dr%C5%BEava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpasko-burnac-nema-kraja-bujanju-apartmana-dokle-god-se-na-cak-80-posto-njih-ne-placa-ni-euro-pdv-a-na-potezu-je-drzava-1330330 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpasko-burnac-nema-kraja-bujanju-apartmana-dokle-god-se-na-cak-80-posto-njih-ne-placa-ni-euro-pdv-a-na-potezu-je-drzava-1330330 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUKA I TURIZAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSTRUKA I TURIZAM

Paško Burnać: Nema kraja bujanju apartmana dokle god se na čak 80 posto njih ne plaća ni euro PDV-a! Na potezu je država

Piše Paško Burnać
14. listopada 2023. - 07:35

Stopom rasta smještajnih kapaciteta od 10-ak posto godišnje, Hrvatska se negdje u bliskoj budućnosti našla u situaciji da su gotovo svi ležajevi u državi registrirani za najam turistima.

Na turističkim sajmovima po svijetu Hrvatska je postala rado viđen partner, uz bok Maldivima i Sejšelima. Istovremeno smo postali makroekonomski raritet: zemlja koja gotovo da nema robnog izvoza visokotehnološke industrije bilježi značajan suficit na tekućem računu platne bilance. Pojava je vrlo brzo prozvana hrvatskim sindromom. Znanstvenici su pisali radove i doktorate pokušavajući odgovoriti na istraživačka pitanja: kako je sve započelo, koje su prednosti i nedostaci takvog modela razvoja, gdje Hrvati leže ako se svi ležajevi iznajmljuju itd.

Unatoč novostečenoj popularnosti, Vlada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:52