stdClass Object ( [id] => 139750 [title] => PAD BURZE Dr. Slavko Kulić: Ne može se trošiti ono što nije zarađeno [alias] => pad-burze-dr-slavko-kulic-ne-moze-se-trositi-ono-sto-nije-zaradeno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijest o padu američkoga kreditnog rejtinga proširila se brzinom munje, jer je nekoć najjača svjetska ekonomija izgubila financijski tron, a posljedično tome, koban scenarij očekuje i euro-zonu.

Naime, prema riječima prof. dr. sc. Branka Grčića, dekana splitskog Ekonomskog fakulteta i člana SDP-a, destabilizacija američkog tržišta imat će značajne posljedice na cijelu euro-zonu, uzimajući u obzir partnerski odnos SAD-a i euro-zone.

Štoviše, destabilizacija ni najmanje neće biti od koristi euro-zoni, koja se još uvijek bori s posljedicama krize iz 2007. godine, nego je moguć bankrot cijele zone!

Dužničko ropstvo

Prema riječima prof. dr. sc. Slavka Kulića s Ekonomskog instituta u Zagrebu, konstrukt euro-zone ne može uspjeti ni u primarnom vremenu jer se radi o destruktivnoj kombinaciji konzumerizma i fundamentalizma.

− Zapadna filozofija materijalizma jednostavno nije održiva. Svijet ne može opstati s načelom življenja na dug, odnosno trošenja novčanih sredstava koja još nisu ni zarađena – laički objašnjava prof. Kulić, nastavljajući s opservacijama o trenutnoj situaciji u euro-zoni.

− Sudeći prema onome što se već dogodilo, ne samo da su Italija i Španjolska već bankrotirale, nego se i Francuska nalazi u vrlo teškoj situaciji, samo što se o tome šuti. Četiristo četrdeset milijardi eura, koliko je trenutno raspoloživo za spas europskih zemalja, nikako nije dovoljno za spas Grčke, Španjolske, Portugala, Irske..., ali i ostalih zemalja koje još nisu obznanile bankrot – objašnjava prof. Kulić referirajući se na vrlo alarmantnu situaciju u području cijele euro-zone.

Naime, nakon bankrota Grčke i Irske, koje su već poprilično iscrpile zemlje euro-zone, u travnju ove godine europsku je pomoć, ali i intervenciju Međunarodnog monetarnog fonda, zatražio i Portugal. Da će Portugal postati problem kao i Irska, bilo je jasno još prije godinu i pol dana, kad je pripremljen financijski štit spašavanja za Grčku.

Međutim, portugalska vlada, kao i irska, imala je velike probleme odlučiti se da zaista preda zahtjev za pomoć. Svaki političar i svaka vlada koji predaju zahtjev za pomoć i time priznaju vlastitu nemoć, na idućim izborima dobivaju račun − gube glasove birača.

Upravo je to razlog zašto se u mnogim europskim zemljama političke igre stavljaju ispred ozbiljnih ekonomskih problema. Kao što je, uostalom, bio i slučaj u Americi, a ishod je i više nego vidljiv...

Nadalje, najbolji je primjer ovakvog politiziranja izvanredna situacija u Španjolskoj, gdje je premijer Jose Luis Zapatero najavio izvanredne izbore za 20. studenoga, umjesto redovitih koji su trebali biti u ožujku 2012. godine. Premda je Zapatero odgodio godišnji odmor kako bi eventualno utjecao na sprječavanje dužničkog ropstva, bilo bi vrlo oportunistički očekivati da će cijena španjolskog zaduživanja na rok od 10 godina biti rapidno smanjenja ispod 6,4 posto.

Usporedbe radi, najnoviji skok prinosa koje ulagači zahtijevaju da bi držali španjolske obveznice približio je cijenu zaduživanja tih dviju zemalja razini od sedam posto, koju se smatra neodrživom za troškove servisiranja dugova. Naime, Grčka, Irska i Portugal zatražile su međunarodnu pomoć nakon što su prešle tu razinu.

BRANKO_GRCIC2-121109.1
Branko Grčić

Nova recesija

Crne prognoze usmjerene su i na Italiju, gdje je javni dug prešao granicu od 120 posto BDP-a. Kabinet talijanskoga premijera Silvija Berlusconija donio je mjere štednje od 48 milijardi, ali nitko još ne zna gdje će biti bolni rezovi... Međutim, jedno je sigurno − financijski problemi u cijeloj Europi rapidno se gomilaju, a nimalo drukčija situacija nije ni u Hrvatskoj.

Prema riječima prof. Grčića, euro-zona će se teško spasiti od ekonomskih bolesti današnjice: visoke zaduženosti, visoke ovisnosti o bankama za financiranje javnog duga, visokog deficita, ekspanzivnog rasta javnog duga.

− Ako se u cijeloj Europi, ali i u Hrvatskoj, ozbiljnije ne shvati važnost ekonomskih problema te ih se pozicionira ispred političkih igara, prijeti nam pogoršanje uvjeta financiranja deficita te eventualna nova recesija proizišla iz redukcije izvoza – zabrinut je prof. Grčić.

JURE JERIĆ
foto: cropix

Vrijednost dionica nastavila strmoglavo padati u Aziji, u minusu i Zagrebačka burza, franak na 6,85

Azijske su dionice ponovo doživjele značajan pad u ponedjeljak produžujući jedno od najgorih razdoblja posljednjih godina, nakon što je Standard and Poor smanjio najviši kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, javlja BBC.

Gotovo sve burze u Aziji imale su pad veći od 2 posto, a najgori je doživio južnokorejski Kospi s 3,8 posto te honkonški Hang Seng s 3,5 posto.

Brojni investitori zabrinuti su za izglede američkog i europskog gospodarstva s obzirom na velike probleme s rastom te zaduživanjem. Prošlog su petka na globalnim burzama izgubljene bilijarde dolara.

Analitičari upozoravaju kako će tržišta ostati hirovita i u nadolazećim tjednima, unatoč činjenici da grupa G7 najrazvijenijih zemalja u suradnji s Europskom centralnom bankom pokušavaju održati njihovu financijsku stabilnost.

- Sniženje kreditnog rejtinga za SAD je događaj bez presedana koji pokazuje kako se očekuje da će rast američkog gospodarstva u sljedećih par godina biti usporen - pojasnio je Alvin Liew iz UOB Banke iz Singapura.

Standard & Poor je smanjio kreditni rejting SAD-u s najvišeg AAA na AA+ , što se dogodilo prvi put u povijesti. Time je izražena značajna zabrinutost oko manjka u proračunu SAD-a.

Strah investitora je da će američka ekonomija vrlo sporo napredovati te ponovo zapasti u krizu. To bi naštetilo Aziji koja je snažno oslanja na SAD, najveće gospodarstvo na svijetu.

Upravo stoga se najviše ulaže u 'sigurne luke' poput zlata što je za posljedicu imalo da je cijena te plemenite kovine danas je dosegnula novu rekordnu razinu od čak 1.700 dolara za uncu.

I Zagrebačka burza u ponedjeljak ujutro zabilježila je velike gubitke. Indeks Crobex je u 'minusu' 4,83 posto, a Crobex 10 4,52. Pala je vrijednost gotovo svih dionica.

Švicarski franak u ponedjeljak je opet skočio na rekordnu razinu od 6,85 kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke.

(jl) 

Kulić: Ako Obama mora pitati Kongres, što čekaju Kosor i Josipović?

•• S obzirom na aktualna događanja na američkom financijskom tržištu i njihov kauzalitet prema euro-zoni, možemo li očekivati porast skepticizma među hrvatskim građanima na skorom referendumu za ulazak u Europsku uniju?

− U ovom trenutku euroskepticizam je jedino poželjno stanje svijesti, jer prosuđuje istinski ishod našeg članstva u Uniji. Cijela je euro-zona u krizi zbog kobne filozofije materijalizma.

•• Kome onda ide u prilog kolaps cijelog financijskog sustava?

− Jedini pobjednici ovakve situacije su minorne bankarske elite koje drže privatne banke. Oni su s predumišljajem, uz pomoć ekonomskih i političkih oligarhija, ostvarili goleme profite uzimajući novac koji se tek treba zaraditi. Konzumerizam je ipak nečiji profit.

•• Međutim, život na dug je, prema trenutnim socio-ekonomskim prilikama, vrlo rasprostranjen i u privatnim, ali i državnim sferama?

− Sve dok jedna vlada laže svojem narodu prikrivajući državne dugove tako da uzima dodatne kredite u privatnim bankama, riječ je o prijevari. Sve što narod ima već je potrošeno pretjeranim zaduživanjem političara. Zaključno, propadanje se ne treba planirati, ono će se dogoditi, a euro-zona će se u konačnici raspasti.

•• Zvučite poprilično apokaliptično?

− Mi iz znanosti govorimo samo na temelju činjenica, samo što je naša stvarnost drukčija nego što je se prezentira. Građani moraju znati stvarno stanje.

•• Što je, pak, s Hrvatskom u ovom kontekstu?

− U Hrvatskoj je dopušteni anuitet od 15,5 milijardi premašen, a nitko se nije oglasio. Ako Obama treba pitati Kongres za dopuštenje podizanja limita javnog duga, zašto Kosor, Josipović i Bebić šute? Što čekaju?

Grčić: Dobro je što je odnos stabilan

•• Kako nam objašnjava prof. Grčić, vrijednost eura kretat će se u onom smjeru kako se bude stabilizirala situacija u euro-zoni.

− Euro je u ozbiljnom problemu, kao i cijela monetarna unija. Europska unija napokon je shvatila da se bez snažnijeg pritiska zemalja regije ne može smanjiti rastrošnost i problemi solventnosti – kaže Grčić, uz napomenu da je pozitivno što je odnos kune i eura stabilan.

Na zamolbu za savjetom u kojoj bi valuti trebalo štedjeti, Grčić komentira da neki analitičari savjetuju podizanje kredita u švicarskim francima jer će vrijednost te valute ipak morati prestati s rastom.

S druge, pak, strane, svi oni koji su prije dvije, tri godine odlučili štedjeti u francima, očito sada profitiraju, ali s obzirom na to da je ekonomija vrlo varljiva i teško je prognozirati, naš sugovornik ostaje ipak suzdržan za bilo kakve konkretne savjete.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Poslije Grčke, Irske i Portugala,  MMF prijeti Španjolskoj i Italiji, a moguće i Francuskoj, ali bez sredstava za značajnije financijske injekcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vrijednost dionica nastavila strmoglavo padati u Aziji, u minusu i Zagrebačka burza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-08-08 13:49:03 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-08-08 14:47:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-08-08 13:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8805 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/08/08/AAA/kulicttt_slavko1-130411_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x312" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7743980 Threads: 2 Questions: 1563349459 Slow queries: 4768737 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111566544 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pad-burze-dr-slavko-kulic-ne-moze-se-trositi-ono-sto-nije-zaradeno-139750 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pad-burze-dr-slavko-kulic-ne-moze-se-trositi-ono-sto-nije-zaradeno-139750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 175275 [name] => financijskakriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => financijskakriza [link] => /tag/financijskakriza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 438445 [name] => recesija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recesija [link] => /tag/recesija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 232515 [name] => slavkokulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slavkokulic [link] => /tag/slavkokulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Poslije Grčke, Irske i Portugala,  MMF prijeti Španjolskoj i Italiji, a moguće i Francuskoj, ali bez sredstava za značajnije financijske injekcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vrijednost dionica nastavila strmoglavo padati u Aziji, u minusu i Zagrebačka burza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PAD BURZE Dr. Slavko Kulić: Ne može se trošiti ono što nije zarađeno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-21-54-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/08/AAA/kulicttt_slavko1-130411_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/08/AAA/kulicttt_slavko1-130411_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vijest o padu američkoga kreditnog rejtinga proširila se brzinom munje, jer je nekoć najjača svjetska ekonomija izgubila financijski tron, a posljedično tome, koban scenarij očekuje i euro-zonu.

Naime, prema riječima prof. dr. sc. Branka Grčića, dekana splitskog Ekonomskog fakulteta i člana SDP-a, destabilizacija američkog tržišta imat će značajne posljedice na cijelu euro-zonu, uzimajući u obzir partnerski odnos SAD-a i euro-zone.

Štoviše, destabilizacija ni najmanje neće biti od koristi euro-zoni, koja se još uvijek bori s posljedicama krize iz 2007. godine, nego je moguć bankrot cijele zone!

Dužničko ropstvo

Prema riječima prof. dr. sc. Slavka Kulića s Ekonomskog instituta u Zagrebu, konstrukt euro-zone ne može uspjeti ni u primarnom vremenu jer se radi o destruktivnoj kombinaciji konzumerizma i fundamentalizma.

− Zapadna filozofija materijalizma jednostavno nije održiva. Svijet ne može opstati s načelom življenja na dug, odnosno trošenja novčanih sredstava koja još nisu ni zarađena – laički objašnjava prof. Kulić, nastavljajući s opservacijama o trenutnoj situaciji u euro-zoni.

− Sudeći prema onome što se već dogodilo, ne samo da su Italija i Španjolska već bankrotirale, nego se i Francuska nalazi u vrlo teškoj situaciji, samo što se o tome šuti. Četiristo četrdeset milijardi eura, koliko je trenutno raspoloživo za spas europskih zemalja, nikako nije dovoljno za spas Grčke, Španjolske, Portugala, Irske..., ali i ostalih zemalja koje još nisu obznanile bankrot – objašnjava prof. Kulić referirajući se na vrlo alarmantnu situaciju u području cijele euro-zone.

Naime, nakon bankrota Grčke i Irske, koje su već poprilično iscrpile zemlje euro-zone, u travnju ove godine europsku je pomoć, ali i intervenciju Međunarodnog monetarnog fonda, zatražio i Portugal. Da će Portugal postati problem kao i Irska, bilo je jasno još prije godinu i pol dana, kad je pripremljen financijski štit spašavanja za Grčku.

Međutim, portugalska vlada, kao i irska, imala je velike probleme odlučiti se da zaista preda zahtjev za pomoć. Svaki političar i svaka vlada koji predaju zahtjev za pomoć i time priznaju vlastitu nemoć, na idućim izborima dobivaju račun − gube glasove birača.

Upravo je to razlog zašto se u mnogim europskim zemljama političke igre stavljaju ispred ozbiljnih ekonomskih problema. Kao što je, uostalom, bio i slučaj u Americi, a ishod je i više nego vidljiv...

Nadalje, najbolji je primjer ovakvog politiziranja izvanredna situacija u Španjolskoj, gdje je premijer Jose Luis Zapatero najavio izvanredne izbore za 20. studenoga, umjesto redovitih koji su trebali biti u ožujku 2012. godine. Premda je Zapatero odgodio godišnji odmor kako bi eventualno utjecao na sprječavanje dužničkog ropstva, bilo bi vrlo oportunistički očekivati da će cijena španjolskog zaduživanja na rok od 10 godina biti rapidno smanjenja ispod 6,4 posto.

Usporedbe radi, najnoviji skok prinosa koje ulagači zahtijevaju da bi držali španjolske obveznice približio je cijenu zaduživanja tih dviju zemalja razini od sedam posto, koju se smatra neodrživom za troškove servisiranja dugova. Naime, Grčka, Irska i Portugal zatražile su međunarodnu pomoć nakon što su prešle tu razinu.

BRANKO_GRCIC2-121109.1
Branko Grčić

Nova recesija

Crne prognoze usmjerene su i na Italiju, gdje je javni dug prešao granicu od 120 posto BDP-a. Kabinet talijanskoga premijera Silvija Berlusconija donio je mjere štednje od 48 milijardi, ali nitko još ne zna gdje će biti bolni rezovi... Međutim, jedno je sigurno − financijski problemi u cijeloj Europi rapidno se gomilaju, a nimalo drukčija situacija nije ni u Hrvatskoj.

Prema riječima prof. Grčića, euro-zona će se teško spasiti od ekonomskih bolesti današnjice: visoke zaduženosti, visoke ovisnosti o bankama za financiranje javnog duga, visokog deficita, ekspanzivnog rasta javnog duga.

− Ako se u cijeloj Europi, ali i u Hrvatskoj, ozbiljnije ne shvati važnost ekonomskih problema te ih se pozicionira ispred političkih igara, prijeti nam pogoršanje uvjeta financiranja deficita te eventualna nova recesija proizišla iz redukcije izvoza – zabrinut je prof. Grčić.

JURE JERIĆ
foto: cropix

Vrijednost dionica nastavila strmoglavo padati u Aziji, u minusu i Zagrebačka burza, franak na 6,85

Azijske su dionice ponovo doživjele značajan pad u ponedjeljak produžujući jedno od najgorih razdoblja posljednjih godina, nakon što je Standard and Poor smanjio najviši kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, javlja BBC.

Gotovo sve burze u Aziji imale su pad veći od 2 posto, a najgori je doživio južnokorejski Kospi s 3,8 posto te honkonški Hang Seng s 3,5 posto.

Brojni investitori zabrinuti su za izglede američkog i europskog gospodarstva s obzirom na velike probleme s rastom te zaduživanjem. Prošlog su petka na globalnim burzama izgubljene bilijarde dolara.

Analitičari upozoravaju kako će tržišta ostati hirovita i u nadolazećim tjednima, unatoč činjenici da grupa G7 najrazvijenijih zemalja u suradnji s Europskom centralnom bankom pokušavaju održati njihovu financijsku stabilnost.

- Sniženje kreditnog rejtinga za SAD je događaj bez presedana koji pokazuje kako se očekuje da će rast američkog gospodarstva u sljedećih par godina biti usporen - pojasnio je Alvin Liew iz UOB Banke iz Singapura.

Standard & Poor je smanjio kreditni rejting SAD-u s najvišeg AAA na AA+ , što se dogodilo prvi put u povijesti. Time je izražena značajna zabrinutost oko manjka u proračunu SAD-a.

Strah investitora je da će američka ekonomija vrlo sporo napredovati te ponovo zapasti u krizu. To bi naštetilo Aziji koja je snažno oslanja na SAD, najveće gospodarstvo na svijetu.

Upravo stoga se najviše ulaže u 'sigurne luke' poput zlata što je za posljedicu imalo da je cijena te plemenite kovine danas je dosegnula novu rekordnu razinu od čak 1.700 dolara za uncu.

I Zagrebačka burza u ponedjeljak ujutro zabilježila je velike gubitke. Indeks Crobex je u 'minusu' 4,83 posto, a Crobex 10 4,52. Pala je vrijednost gotovo svih dionica.

Švicarski franak u ponedjeljak je opet skočio na rekordnu razinu od 6,85 kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke.

(jl) 

Kulić: Ako Obama mora pitati Kongres, što čekaju Kosor i Josipović?

•• S obzirom na aktualna događanja na američkom financijskom tržištu i njihov kauzalitet prema euro-zoni, možemo li očekivati porast skepticizma među hrvatskim građanima na skorom referendumu za ulazak u Europsku uniju?

− U ovom trenutku euroskepticizam je jedino poželjno stanje svijesti, jer prosuđuje istinski ishod našeg članstva u Uniji. Cijela je euro-zona u krizi zbog kobne filozofije materijalizma.

•• Kome onda ide u prilog kolaps cijelog financijskog sustava?

− Jedini pobjednici ovakve situacije su minorne bankarske elite koje drže privatne banke. Oni su s predumišljajem, uz pomoć ekonomskih i političkih oligarhija, ostvarili goleme profite uzimajući novac koji se tek treba zaraditi. Konzumerizam je ipak nečiji profit.

•• Međutim, život na dug je, prema trenutnim socio-ekonomskim prilikama, vrlo rasprostranjen i u privatnim, ali i državnim sferama?

− Sve dok jedna vlada laže svojem narodu prikrivajući državne dugove tako da uzima dodatne kredite u privatnim bankama, riječ je o prijevari. Sve što narod ima već je potrošeno pretjeranim zaduživanjem političara. Zaključno, propadanje se ne treba planirati, ono će se dogoditi, a euro-zona će se u konačnici raspasti.

•• Zvučite poprilično apokaliptično?

− Mi iz znanosti govorimo samo na temelju činjenica, samo što je naša stvarnost drukčija nego što je se prezentira. Građani moraju znati stvarno stanje.

•• Što je, pak, s Hrvatskom u ovom kontekstu?

− U Hrvatskoj je dopušteni anuitet od 15,5 milijardi premašen, a nitko se nije oglasio. Ako Obama treba pitati Kongres za dopuštenje podizanja limita javnog duga, zašto Kosor, Josipović i Bebić šute? Što čekaju?

Grčić: Dobro je što je odnos stabilan

•• Kako nam objašnjava prof. Grčić, vrijednost eura kretat će se u onom smjeru kako se bude stabilizirala situacija u euro-zoni.

− Euro je u ozbiljnom problemu, kao i cijela monetarna unija. Europska unija napokon je shvatila da se bez snažnijeg pritiska zemalja regije ne može smanjiti rastrošnost i problemi solventnosti – kaže Grčić, uz napomenu da je pozitivno što je odnos kune i eura stabilan.

Na zamolbu za savjetom u kojoj bi valuti trebalo štedjeti, Grčić komentira da neki analitičari savjetuju podizanje kredita u švicarskim francima jer će vrijednost te valute ipak morati prestati s rastom.

S druge, pak, strane, svi oni koji su prije dvije, tri godine odlučili štedjeti u francima, očito sada profitiraju, ali s obzirom na to da je ekonomija vrlo varljiva i teško je prognozirati, naš sugovornik ostaje ipak suzdržan za bilo kakve konkretne savjete.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pad-burze-dr-slavko-kulic-ne-moze-se-trositi-ono-sto-nije-zaradeno-139750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0efb64bfec7da4a6977198e30332bd6f374dda01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PAD+BURZE+Dr.+Slavko+Kuli%C4%87%3A+Ne+mo%C5%BEe+se+tro%C5%A1iti+ono+%C5%A1to+nije+zara%C4%91eno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpad-burze-dr-slavko-kulic-ne-moze-se-trositi-ono-sto-nije-zaradeno-139750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpad-burze-dr-slavko-kulic-ne-moze-se-trositi-ono-sto-nije-zaradeno-139750 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Poslije Grčke, Irske i Portugala,  MMF prijeti Španjolskoj i Italiji, a moguće i Francuskoj, ali bez sredstava za značajnije financijske injekcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vrijednost dionica nastavila strmoglavo padati u Aziji, u minusu i Zagrebačka burza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaVrijednost dionica nastavila strmoglavo padati u Aziji, u minusu i Zagrebačka burza

PAD BURZE Dr. Slavko Kulić: Ne može se trošiti ono što nije zarađeno

Piše PSD.
8. kolovoza 2011. - 15:49

Vijest o padu američkoga kreditnog rejtinga proširila se brzinom munje, jer je nekoć najjača svjetska ekonomija izgubila financijski tron, a posljedično tome, koban scenarij očekuje i euro-zonu.

Naime, prema riječima prof. dr. sc. Branka Grčića, dekana splitskog Ekonomskog fakulteta i člana SDP-a, destabilizacija američkog tržišta imat će značajne posljedice na cijelu euro-zonu, uzimajući u obzir partnerski odnos SAD-a i euro-zone.

Štoviše, destabilizacija ni najmanje neće biti od koristi euro-zoni, koja se još uvijek bori s posljedicama krize iz 2007. godine, nego je moguć bankrot cijele zone!

Dužničko ropstvo

Prema riječima prof. dr. sc. Slavka Kulića s Ekonomskog instituta u Zagrebu, konstrukt euro-zone ne može uspjeti ni u primarnom vremenu jer se radi o des...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:21