stdClass Object ( [id] => 620944 [title] => Ovakvi ljudi potrebniji su nam nego ikada: u danima koje su obilježili brutalni napadi na Srbe svojim su hrabrim, poštenim i otvorenim istupima spasili obraz demokratske Hrvatske [alias] => ovakvi-ljudi-potrebniji-su-nam-nego-ikada-u-danima-koje-su-obiljezili-brutalni-napadi-na-srbe-svojim-su-hrabrim-postenim-i-otvorenim-istupima-spasili-obraz-demokratske-hrvatske [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni od početka nisu bili u prvom planu.

Nacija nije s nestrpljenjem iščekivala što imaju za reći. Oko njih se proteklih tjedan dana nisu naguravale kamere. Njihove izjave nisu se prenosile u realnom vremenu. Funkcije na kojima se nalaze nisu tako visoke da bi pažnju na sebe privukli silom vlastite pozicije, a ne snagom svojih riječi.

Ipak, u danima koje su obilježili brutalni napadi na Srbe u Uzdolju i Đevrskama, u danima kada je predsjednica Republike šutjela, premijer kalkulirao, a Milorad Pupovac nepromišljeno dolijevao ulje na vatru, oni su svojim hrabrim, poštenim i otvorenim istupima osvjetlali obraz demokratske Hrvatske.

Prvi je, već dan nakon napada, reagirao šibensko-kninski župan Goran Pauk. Čovjek koji je u rujnu 1991. protuavionskim topom sa Zečeva "trocijevcem" oborio jedan od "oba dva" aviona JNA. I čijem domoljublju ni najveći čistunci - a Hrvatska ih je ovih dana dupkom puna - nitko ne može ništa prigovoriti.

- Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju. Govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili - promptno je na svojem Facebook profilu objavio Pauk, izrazivši nadu u brzo i efikasno sankcioniranje "ovih velikohrvatskih junačina", "pijanih i maskiranih faca" koji su divljali i iživljavali se nad ljudima srpske nacionalnosti.

Šibenski župan emotivno osudio napad na Srbe kod Knina: Tužno je da postoje oni koji još ne shvaćaju protiv koga smo vodili rat. Nadam se efikasnom sankcioniranju ovih 'junačina'

Rekao je Pauk još pokoju i o tome kako su razlike između Hrvata i Srba male, kako nas veže pripadnost istoj kršćanskoj obitelji, i kako država usijane glave treba ohladiti drakonskim zatvorskim kaznama. Onima kakve se posljednje vrijeme primjenjuju u prometu. Rekao je, nadalje, Pauk štošta i o suživotu, i o napretku, i o zajedničkoj budućnosti.

No, poruka o tome kako je Hrvatska u ratu pobijedila Velikosrbe da bi danas mogla pružiti ruku svojim sugrađanima Srbima velika je i formativno izuzetno važna. U danima u kojima je zemlju zahvatio val ostrašćenih, do zveckanjem oružjem zajapurenih rasprava, ona djeluje kao apaurin: govori o veličini pobjednika, ne o istrebljenju poraženih.

Nekoliko dana kasnije u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru požeški biskup Antun Škvorčević u svojoj je nedjeljnoj propovijedi snažno i bez ikakve zadrške osudio napade. I pritom, kao što i priliči pastiru ljudskih duša, upozorio ne toliko na ljudske, koliko na Božje zakone.

- Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku - poručio je okupljenoj pastvi biskup Škvorčević. Jedini prelat Crkve u Hrvata koji se - bar za sada - jasno usprotivio počinjenom nasilju.

Biskup Škvorčević prvi i jedini iz vrha Crkve snažno osudio napade na Srbe: Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje!

Njegov angažman na demontaži zla poznat je otprije. Svojedobno je u Vukovaru molio Isusa Krista da Hrvate i Srbe izliječi od ratnih rana i učini ih mirotvorcima. U Daruvaru, sredini u Zapadnoj Slavoniji išaranoj nizom manjinskih zajednica, posegnuo je za Biblijom ne bi li katolike podučio da mržnja, nasilje i prijezir nisu nauk Svetoga pisma.

- Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti - objavio je Škvorčević. I nasilnicima koji se - nema u to nikakve sumnje - kunu u svoje hrvatsko i katoličanstvo - jasno poručio: Isus u Evanđelju kaže da će u kraljevstvo Božje doći narodi s istoka i zapada, sa sjevera i juga, a da će neki od onih koji su se za života smatrali njegovima - ali samo na riječima - biti izbačeni.

Istoga dana, nešto južnije, na predjelu Ruduša zapadno od Sinja, umirovljeni general Hrvatske vojske Veselko Gabričević na komemoraciji za strijeljane pripadnike Prvog splitskog partizanskog odreda nije izravno govorio o napadima na Srbe kod Knina. Ali jest o klimi koja je dovela do tih napada, očitavši pritom lekciju Kolindi Grabar Kitarović i Andreju Plenkoviću što jest, a što nije pozdrav "Za dom spremni".

-Svi znamo da je pozdrav „Za dom spremni“ pozdrav zločinačke, ustaške i izdajničke tvorevine NDH koja je bila u službi ne svoga naroda, već nacističke Njemačke i fašističke Italije. Svi u svijetu se ponose na svoju antifašističku prošlost, a naši pojedini političari nažalost željeli bi da je izbrišu - referirao je tom prigodom Gabričević.

I nije govor ovog odrješitog Triljanina značajan jer je rekao "popu pop, a bobu bob". Dosta je onih koji su to izrekli i prije njega. On je važan zbog načina na koji je Gabričević ovih dana na stranicama Slobodne Dalmacije objasnio da istinu treba reći ne kako bi se ponovno svađali oko ustaša i partizana, nego kako bi gradili zemlju koje se ne trebamo sramiti.

- Kako bi bilo da sad na ulici netko viče "Živio drug Tito" ili "S Titom naprijed"? To su gluposti, to mladim ljudima ne treba. Treba im posao, pristojna plaća i da mogu dostojno živjeti u ovoj državi - mudro rezonira Gabričević. I pritom upozorava: fašizam na hrvatskim ulicama najviše šteti našoj državi. I osigurava pogonsko gorivo svima koji s nostalgijom gledaju na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

Pričali smo s generalom koji je osudio 'Za dom spremni' i održao lekciju predsjednici i premijeru: Kako bi bilo da sad na ulici netko viče 'Živio drug Tito'? To su gluposti, to mladima ne treba. Treba im posao i pristojna plaća 

Zato Hrvatska, sukus je onoga što govori general, treba prvo počistiti u vlastitom dvorištu, kako ne bi davala alibi mračnim snagama s Istoka koje smo pobijedili u ratu, a koje posljednjih godina agresivnom retorikom ponovno prijete.

U ratu ga je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman slao da zapovijeda na najtežim ratištima - poput onog u Dubrovniku. I da vojničkom stegom smiri situaciju tamo gdje su se stvari otele kontroli - poput onog u Gospiću nakon zločina u Medačkom džepu.

U tim teškim danima Tuđman je imao povjerenja upravo u ljude poput njega.

Ljude koji su danas Hrvatskoj potrebniji nego ikada prije, bez obzira dolaze li iz redova časnika, lokalnih dužnosnika ili crkvenih velikodostojnika.

Ako zbog ničeg drugog, onda radi spašavanja njezina vlastitog obraza.
 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osudili 'velikohrvatske junačine' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-30 14:08:23 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-08-30 15:37:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-08-30 14:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21196 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/08/29/SD Portal/11546842.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1281" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7806997 Threads: 2 Questions: 1638193684 Slow queries: 4868572 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111454717 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ovakvi-ljudi-potrebniji-su-nam-nego-ikada-u-danima-koje-su-obiljezili-brutalni-napadi-na-srbe-svojim-su-hrabrim-postenim-i-otvorenim-istupima-spasili-obraz-demokratske-hrvatske-620944 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ovakvi-ljudi-potrebniji-su-nam-nego-ikada-u-danima-koje-su-obiljezili-brutalni-napadi-na-srbe-svojim-su-hrabrim-postenim-i-otvorenim-istupima-spasili-obraz-demokratske-hrvatske-620944?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284279 [name] => zločin iz mržnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlocin-iz-mrznje [link] => /tag/zlocin-iz-mrznje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 440042 [name] => Goran Pauk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-pauk [link] => /tag/goran-pauk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 511408 [name] => Veselko Gabričević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veselko-gabricevic [link] => /tag/veselko-gabricevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 492749 [name] => napad na Srbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-na-srbe [link] => /tag/napad-na-srbe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 492750 [name] => Antun Škorčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antun-skorcevic [link] => /tag/antun-skorcevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osudili 'velikohrvatske junačine' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovakvi ljudi potrebniji su nam nego ikada: u danima koje su obilježili brutalni napadi na Srbe svojim su hrabrim, poštenim i otvorenim istupima spasili obraz demokratske Hrvatske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/29/SD Portal/11546842.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/29/SD Portal/11546842.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni od početka nisu bili u prvom planu.

Nacija nije s nestrpljenjem iščekivala što imaju za reći. Oko njih se proteklih tjedan dana nisu naguravale kamere. Njihove izjave nisu se prenosile u realnom vremenu. Funkcije na kojima se nalaze nisu tako visoke da bi pažnju na sebe privukli silom vlastite pozicije, a ne snagom svojih riječi.

Ipak, u danima koje su obilježili brutalni napadi na Srbe u Uzdolju i Đevrskama, u danima kada je predsjednica Republike šutjela, premijer kalkulirao, a Milorad Pupovac nepromišljeno dolijevao ulje na vatru, oni su svojim hrabrim, poštenim i otvorenim istupima osvjetlali obraz demokratske Hrvatske.

Prvi je, već dan nakon napada, reagirao šibensko-kninski župan Goran Pauk. Čovjek koji je u rujnu 1991. protuavionskim topom sa Zečeva "trocijevcem" oborio jedan od "oba dva" aviona JNA. I čijem domoljublju ni najveći čistunci - a Hrvatska ih je ovih dana dupkom puna - nitko ne može ništa prigovoriti.

- Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju. Govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili - promptno je na svojem Facebook profilu objavio Pauk, izrazivši nadu u brzo i efikasno sankcioniranje "ovih velikohrvatskih junačina", "pijanih i maskiranih faca" koji su divljali i iživljavali se nad ljudima srpske nacionalnosti.

Šibenski župan emotivno osudio napad na Srbe kod Knina: Tužno je da postoje oni koji još ne shvaćaju protiv koga smo vodili rat. Nadam se efikasnom sankcioniranju ovih 'junačina'

Rekao je Pauk još pokoju i o tome kako su razlike između Hrvata i Srba male, kako nas veže pripadnost istoj kršćanskoj obitelji, i kako država usijane glave treba ohladiti drakonskim zatvorskim kaznama. Onima kakve se posljednje vrijeme primjenjuju u prometu. Rekao je, nadalje, Pauk štošta i o suživotu, i o napretku, i o zajedničkoj budućnosti.

No, poruka o tome kako je Hrvatska u ratu pobijedila Velikosrbe da bi danas mogla pružiti ruku svojim sugrađanima Srbima velika je i formativno izuzetno važna. U danima u kojima je zemlju zahvatio val ostrašćenih, do zveckanjem oružjem zajapurenih rasprava, ona djeluje kao apaurin: govori o veličini pobjednika, ne o istrebljenju poraženih.

Nekoliko dana kasnije u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru požeški biskup Antun Škvorčević u svojoj je nedjeljnoj propovijedi snažno i bez ikakve zadrške osudio napade. I pritom, kao što i priliči pastiru ljudskih duša, upozorio ne toliko na ljudske, koliko na Božje zakone.

- Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku - poručio je okupljenoj pastvi biskup Škvorčević. Jedini prelat Crkve u Hrvata koji se - bar za sada - jasno usprotivio počinjenom nasilju.

Biskup Škvorčević prvi i jedini iz vrha Crkve snažno osudio napade na Srbe: Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje!

Njegov angažman na demontaži zla poznat je otprije. Svojedobno je u Vukovaru molio Isusa Krista da Hrvate i Srbe izliječi od ratnih rana i učini ih mirotvorcima. U Daruvaru, sredini u Zapadnoj Slavoniji išaranoj nizom manjinskih zajednica, posegnuo je za Biblijom ne bi li katolike podučio da mržnja, nasilje i prijezir nisu nauk Svetoga pisma.

- Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti - objavio je Škvorčević. I nasilnicima koji se - nema u to nikakve sumnje - kunu u svoje hrvatsko i katoličanstvo - jasno poručio: Isus u Evanđelju kaže da će u kraljevstvo Božje doći narodi s istoka i zapada, sa sjevera i juga, a da će neki od onih koji su se za života smatrali njegovima - ali samo na riječima - biti izbačeni.

Istoga dana, nešto južnije, na predjelu Ruduša zapadno od Sinja, umirovljeni general Hrvatske vojske Veselko Gabričević na komemoraciji za strijeljane pripadnike Prvog splitskog partizanskog odreda nije izravno govorio o napadima na Srbe kod Knina. Ali jest o klimi koja je dovela do tih napada, očitavši pritom lekciju Kolindi Grabar Kitarović i Andreju Plenkoviću što jest, a što nije pozdrav "Za dom spremni".

-Svi znamo da je pozdrav „Za dom spremni“ pozdrav zločinačke, ustaške i izdajničke tvorevine NDH koja je bila u službi ne svoga naroda, već nacističke Njemačke i fašističke Italije. Svi u svijetu se ponose na svoju antifašističku prošlost, a naši pojedini političari nažalost željeli bi da je izbrišu - referirao je tom prigodom Gabričević.

I nije govor ovog odrješitog Triljanina značajan jer je rekao "popu pop, a bobu bob". Dosta je onih koji su to izrekli i prije njega. On je važan zbog načina na koji je Gabričević ovih dana na stranicama Slobodne Dalmacije objasnio da istinu treba reći ne kako bi se ponovno svađali oko ustaša i partizana, nego kako bi gradili zemlju koje se ne trebamo sramiti.

- Kako bi bilo da sad na ulici netko viče "Živio drug Tito" ili "S Titom naprijed"? To su gluposti, to mladim ljudima ne treba. Treba im posao, pristojna plaća i da mogu dostojno živjeti u ovoj državi - mudro rezonira Gabričević. I pritom upozorava: fašizam na hrvatskim ulicama najviše šteti našoj državi. I osigurava pogonsko gorivo svima koji s nostalgijom gledaju na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

Pričali smo s generalom koji je osudio 'Za dom spremni' i održao lekciju predsjednici i premijeru: Kako bi bilo da sad na ulici netko viče 'Živio drug Tito'? To su gluposti, to mladima ne treba. Treba im posao i pristojna plaća 

Zato Hrvatska, sukus je onoga što govori general, treba prvo počistiti u vlastitom dvorištu, kako ne bi davala alibi mračnim snagama s Istoka koje smo pobijedili u ratu, a koje posljednjih godina agresivnom retorikom ponovno prijete.

U ratu ga je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman slao da zapovijeda na najtežim ratištima - poput onog u Dubrovniku. I da vojničkom stegom smiri situaciju tamo gdje su se stvari otele kontroli - poput onog u Gospiću nakon zločina u Medačkom džepu.

U tim teškim danima Tuđman je imao povjerenja upravo u ljude poput njega.

Ljude koji su danas Hrvatskoj potrebniji nego ikada prije, bez obzira dolaze li iz redova časnika, lokalnih dužnosnika ili crkvenih velikodostojnika.

Ako zbog ničeg drugog, onda radi spašavanja njezina vlastitog obraza.
 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ovakvi-ljudi-potrebniji-su-nam-nego-ikada-u-danima-koje-su-obiljezili-brutalni-napadi-na-srbe-svojim-su-hrabrim-postenim-i-otvorenim-istupima-spasili-obraz-demokratske-hrvatske-620944 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=acdfb0a5ce18a56028bc5663dbbb085f3dddb5f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovakvi+ljudi+potrebniji+su+nam+nego+ikada%3A+u+danima+koje+su+obilje%C5%BEili+brutalni+napadi+na+Srbe+svojim+su+hrabrim%2C+po%C5%A1tenim+i+otvorenim+istupima+spasili+obraz+demokratske+Hrvatske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovakvi-ljudi-potrebniji-su-nam-nego-ikada-u-danima-koje-su-obiljezili-brutalni-napadi-na-srbe-svojim-su-hrabrim-postenim-i-otvorenim-istupima-spasili-obraz-demokratske-hrvatske-620944 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovakvi-ljudi-potrebniji-su-nam-nego-ikada-u-danima-koje-su-obiljezili-brutalni-napadi-na-srbe-svojim-su-hrabrim-postenim-i-otvorenim-istupima-spasili-obraz-demokratske-hrvatske-620944 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osudili 'velikohrvatske junačine' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaosudili 'velikohrvatske junačine'

Ovakvi ljudi potrebniji su nam nego ikada: u danima koje su obilježili brutalni napadi na Srbe svojim su hrabrim, poštenim i otvorenim istupima spasili obraz demokratske Hrvatske

Piše Marina Karlović-Sabolić
30. kolovoza 2019. - 16:08

Oni od početka nisu bili u prvom planu.

Nacija nije s nestrpljenjem iščekivala što imaju za reći. Oko njih se proteklih tjedan dana nisu naguravale kamere. Njihove izjave nisu se prenosile u realnom vremenu. Funkcije na kojima se nalaze nisu tako visoke da bi pažnju na sebe privukli silom vlastite pozicije, a ne snagom svojih riječi.

Ipak, u danima koje su obilježili brutalni napadi na Srbe u Uzdolju i Đevrskama, u danima kada je predsjednica Republike šutjela, premijer kalkulirao, a Milorad Pupovac nepromišljeno dolijevao ulje na vatru, oni su svojim hrabrim, poštenim i otvorenim istupima osvjetlali obraz demokratske Hrvatske.

Prvi je, već dan nakon napada, reagirao šibensko-kninski župan Goran Pauk. Čovjek koji je u rujnu 1991. protuavionskim topom sa Zečeva "trocijevce...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:27