stdClass Object ( [id] => 229254 [title] => Ostojić: Štednja nam nije bila prioritet; Pročitajte koje promjene donosi Masterplan hrvatskih bolnica [alias] => ostojic-stednja-nam-nije-bila-prioritet-procitajte-koje-promjene-donosi-masterplan-hrvatskih-bolnica [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Masterplan bolnica, koji je danas objavilo Ministarstvo zdravlja, predviđa funkcionalnu integraciju bolnica na temelju četiri regije zdravstvenog planiranja.

Analiza je pokazala da postoje velike razlike među hrvatskim bolnicama – u popunjenosti postelja, prosječnom vremenu boravka u bolnici, minimalnom broju postelja na odjelima, kao i u načinima liječenja.

Bolničke ustanove iz godine u godinu posluju s gubitkom i generiraju dugove, zbog čega je postojeći model bolničke mreže neodrživ. Zbog toga se predviđa funkcionalno povezivanje 21 od ukupno 31 bolnice obuhvaćene Masterplanom.

Središnja i sjeverna regija s Gradom Zagrebom obuhvaća ukupno 15 bolnica, od kojih se za pet bolnica u Zagrebu ne predviđa funkcionalna integracija. To su KBC Zagreb, KB Merkur, KB Sveti Duh, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Ostalih 10 bolnica će se funkcionalno povezati - KBC Sestre milosrdnice, OB Karlovac, OB Zabok i OB Ogulin; KB Dubrava, OB Bjelovar i OB Dr. Ivo Pedišić Sisak; OB Varaždin i ŽB Čakovec; te OB Dr. Tomislav Bardek Koprivnica iz Središnje i sjeverne regije i OB Virovitica iz Istočne regije.

Za bolnice Središnje i sjeverne regije plan predviđa postupno smanjenje ukupnih kapaciteta od 2014. do 2016. za 11,41 posto.

Broj akutnih kreveta smanjio bi se za 30,82 posto (sa 7.801 na 5.397), kapaciteti u dnevnoj bolnici povećali bi se za 43,12 posto (1.141 na 1.633), a kapaciteti za produženo, dugotrajno i kronično liječenje te palijativnu skrb bili bi veći za 827 postelja (s 564 na 1.391).

Istočna regija obuhvaća sedam bolnica od kojih se za dvije bolnice ne predviđa funkcionalna integracija. To su OB Dr. Josip Benčević Slavonski Brod, kojoj se odlukom Vlade od 1. siječnja pripojila OB Nova Gradiška te Opća županijska bolnica (OŽB) Požega, kojoj se također odlukom Vlade od 1. siječnja pripojila OŽB Pakrac.

Za preostalih pet bolnica Istočne regije predviđena je funkcionalna integracija - KBC Osijek i OŽB Našice; OŽB Vinkovci i OŽB Vukovar; OB Virovitica iz Istočne regije i OB Dr. Tomislav Bardek Koprivnica iz Središnje i sjeverne regije.

Ukupni kapaciteti tih ustanova od 2014. do 2016. smanjit će se za 19,26 posto. Akutne postelje smanjit će se za 38,82 posto (s 3.112 na 1.904), postelje i stolice u dnevnoj bolnici povećat će se za 27,91 posto (sa 652 na 834), a kapaciteti za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb povećat će se za 286 postelja (sa 79 na 365).

Južna regija obuhvaća pet bolnica, od kojih se integracija ne predviđa za KBC Split i OB Dubrovnik. Za preostale tri bolnice predviđeno je funkcionalno povezivanje: OB Zadar iz Južne regije i OB Gospić iz Zapadne regije, te OB Šibensko-kninske županije i OB Hrvatski ponos Knin.

Kapaciteti bolnica te regije smanjit će se u tri godine za 8,62 posto. Akutne postelje bit će smanjene za 28,23 posto (s 2.692 na 1.932), dok će se povećati kapaciteti dnevne bolnice za 66,76 posto (s 358 na 597), te broj postelja za produženo liječenje i palijativnu skrb za 242 postelje (sa 185 na 427).

Zapadna regija obuhvaća četiri bolnice od kojih se za jednu bolnicu, OB Pula, ne predviđa povezivanje. Integracija je predviđena za KBC Rijeka i Kliniku za ortopediju Lovran, te za OB Gospić i OB Zadar iz Južne regije.

Ukupni kapaciteti Zapadne regije smanjit će se za 12,94 posto, broj akutnih postelja bit će manji za 32,86 posto (s 1.902 na 1.277), dok će se oni u dnevnoj bolnici povećati za 57,41 posto (s 270 na 425). Kapaciteti za produženo liječenje i palijativnu skrbi bit će povećani za 189 postelja (s 0 postelja na 189).

Provedba Masterplana trebala bi omogućiti objedinjavanje pojedinih djelatnosti u bolnicama koje su funkcionalno integrirane, primjerice kirurških i internističkih, kao i stvaranja regionalnih centara izvrsnosti specijaliziranih za pojedine bolesti ili dijagnostičke postupke.

Centri izvrsnosti bit će ujedno i središta znanstvenog i nastavnog rada, čime će se dodatno povećati kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga gravitirajućem stanovništvu i poduprijeti daljnji razvoj cjelokupne medicinske struke u regiji.

Veća mobilnost osoblja i bolja iskoristivost opreme

Masterplan predviđa povećanu mobilnost zdravstvenog osoblja, te objedinjavanje skupih i sofisticiranih uređaja i medicinske opreme.

Nova organizacija rada trebala bi dovesti do djelotvornijeg upravljanja ljudskim resursima i smanjenjem potreba za novim zapošljavanjem, ističe se u nacrtu Masterplana o kojemu je od danas otvorena javna rasprava.

Naime, analiza sustava pokazala je neprilagođenost bolničke mreže potrebama stanovništva i ekonomskoj situaciji, nesklad u resursima među akutnim i drugim modalitetima zdravstvene zaštite, te veliku razliku u opterećenju među bolnicama istih kategorija.

Cilj je da bolnice ubuduće imaju prosječnu popunjenost 85 posto, s obzirom da njihova popunjenost danas oscilira između 30 i 99 posto.

Raspon opterećenosti između liječnika također je nevjerojatan, pa prosječan broj pregleda po liječniku oscilira između 47 i 1600 pregleda, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavljajući Masterplan.

Nakana je povećati liječenje pacijenata u dnevnim bolnicama, umjesto na akutnim stacionarnim posteljama. Uz porast dnevnih postupaka od 15 do 20 posto u razdoblju od tri godine to bi generiralo 50 posto ušteda za te slučajeve, te posljedično od 5 do 7 posto ušteda u ukupnom zdravstvenom proračunu.

Za 21 od 31 bolnice predviđa se funkcionalna integracija, smanjuje se broj akutnih postelja do 2016. za skoro 5000, ali značajno raste broj postelja za dugotrajno liječenje.

Masterplan razvrstava 31 bolnicu u četiri kategorije i pritom je jasno definirano koja kategorija bolnica može razvijati koje specijalnosti. Primjerice, bolnice u 4. kategoriji moći će razvijati samo četiri osnovne djelatnosti (internu, kirurgiju, pedijatriju i ginekologiju).

Masterplan bi trebao povećati dostupnost, kvalitetu i učinkovitost bolničke zdravstvene zaštite, formirati regionalne centre izvrsnosti, a zatim omogućiti i financijske uštede.

Predviđeno je ujednačavanje radnog opterećenja među bolnicama, bolja komunikacija među zdravstvenim radnicima, razmjena iskustava te okruženje pozitivne kompeticije.

Standardizacija postupaka, jednoobrazno postupanje i smanjenje varijabilnosti u kvaliteti zdravstvene zaštite, veća prohodnost između sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite trebali bi pozitivno utjecati na smanjenje listi čekanja i stvaranje regionalnih centara izvrsnosti.

Ostojić: Štednja nam nije bila prioritet
 
Bolja dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite ključne su poruke Masterplana racionalizacije hrvatskog bolničkog sustava, rekao je danas u Banski dvorima ministar zdravlja Rajko Ostojić, predstavljajući plan koji bi trebao omogućiti ukupne uštede od 400 milijuna kuna.

Štednja nam nije bila prioritet, nego veće zadovoljstvo i sigurnost pacijenata, istaknuo je Ostojić na predstavljanju Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. (odnosno Masterplana) o kojemu je do 18. travnja otvorena javna rasprava.

Sredinom svibnja plan bi trebali prihvatiti Vlada i Sabor, a u lipnju i srpnju ove godine trebala bi krenuti njegova primjena, odnosno novo ugovaranje usluga s bolnicama, s tim da će cijena usluga morati biti realna, istaknuto je na prezentaciji.

Takav Nacionalni plan, prihvaćen u Vladi i Saboru, imao bi snagu zakona, istaknuo je ministar.

Unutar četiri regije (sjeverna i središnja, istočna, zapadna i južna) Hrvatska će imati 31 bolnicu u četiri kategorije s jasno definiranim djelatnostima. Iako su za 21 od 31 bolnice predviđene funkcionalne integracije, neće biti otpuštanja zdravstvenog osoblja, a nastojat će se ujednačiti radno opterećenje liječnika i popunjenost kapaciteta.

Forsirat će se razvoj dnevnih bolnica i kreveta za dugotrajno liječenje i palijativu, dok se broj akutnih smještajnih kapaciteta smanjuje, poručio je Ostojić istaknuvši da liječenje u dnevnim bolnicama, u odnosu na skupe akutne kapacitete, u trogodišnjem razdoblju može generirati i 50-postotne uštede.

Svaka regija imat će jedan ključni klinički bolnički centar (Osijek, Zagreb, Rijeka, Split), a predviđena je i povećana mobilnost osoblja, tako da će vrhunski liječnici jednom do dva puta tjedno odlaziti u županijske bolnice kako bi i pacijenti u manjim sredinama dobili vrhunsku zdravtsvenu uslugu.

Funkcionalna integracija bolnica ne znači organsko spajanje bolnica, već veću mobilnost osoblja. Uprave tako povezanih bolnica se ne ukidaju, ali će se smanjiti broj članova uprava, rekao je ministar. Sanacija bolnica trajat će još dvije godine, nakon čega će osnivači odlučiti hoće li funkcionalno povezane bolnice i organski spojiti.

Master plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju međunarodnog natječaja u kolovozu prošle godine. Upitan za konzultante, Ostojić je istaknuo da ih je odabrala Svjetska banka te da je francuska tvrtka angažirala stručnjake po svojim kriterijima.

Predstavljajući Masterplan, Ostojić je naglasio da za takvo što nitko nije imao hrabrosti u posljednjih 20 godina.

"Otpore očekujemo i na njih smo spremni", istaknuo je. Otpore posebno očekuje u ujedinjavanju bolnica u Vinkovcima i Vukovaru te Lovranu i Rijeci, te je poručio da neće dopustiti da se "zadrže razmišljanja u sklopu pojedinih feuda".
(H)
Foto: Davor Pongračić / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministar očekuje otpor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-03-18 11:31:10 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-03-18 16:14:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-03-18 11:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5196 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/03/18/AAA/ostojic_press13-180314.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15589037 Threads: 6 Questions: 3215985253 Slow queries: 7261022 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236273302 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ostojic-stednja-nam-nije-bila-prioritet-procitajte-koje-promjene-donosi-masterplan-hrvatskih-bolnica-229254 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ostojic-stednja-nam-nije-bila-prioritet-procitajte-koje-promjene-donosi-masterplan-hrvatskih-bolnica-229254?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367315 [name] => zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstvo [link] => /tag/zdravstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 200191 [name] => masterplanbolnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masterplanbolnica [link] => /tag/masterplanbolnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 191887 [name] => masterplanzdravstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masterplanzdravstva [link] => /tag/masterplanzdravstva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministar očekuje otpor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ostojić: Štednja nam nije bila prioritet; Pročitajte koje promjene donosi Masterplan hrvatskih bolnica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-19-28-13-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/18/AAA/ostojic_press13-180314.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/18/AAA/ostojic_press13-180314.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Masterplan bolnica, koji je danas objavilo Ministarstvo zdravlja, predviđa funkcionalnu integraciju bolnica na temelju četiri regije zdravstvenog planiranja.

Analiza je pokazala da postoje velike razlike među hrvatskim bolnicama – u popunjenosti postelja, prosječnom vremenu boravka u bolnici, minimalnom broju postelja na odjelima, kao i u načinima liječenja.

Bolničke ustanove iz godine u godinu posluju s gubitkom i generiraju dugove, zbog čega je postojeći model bolničke mreže neodrživ. Zbog toga se predviđa funkcionalno povezivanje 21 od ukupno 31 bolnice obuhvaćene Masterplanom.

Središnja i sjeverna regija s Gradom Zagrebom obuhvaća ukupno 15 bolnica, od kojih se za pet bolnica u Zagrebu ne predviđa funkcionalna integracija. To su KBC Zagreb, KB Merkur, KB Sveti Duh, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Ostalih 10 bolnica će se funkcionalno povezati - KBC Sestre milosrdnice, OB Karlovac, OB Zabok i OB Ogulin; KB Dubrava, OB Bjelovar i OB Dr. Ivo Pedišić Sisak; OB Varaždin i ŽB Čakovec; te OB Dr. Tomislav Bardek Koprivnica iz Središnje i sjeverne regije i OB Virovitica iz Istočne regije.

Za bolnice Središnje i sjeverne regije plan predviđa postupno smanjenje ukupnih kapaciteta od 2014. do 2016. za 11,41 posto.

Broj akutnih kreveta smanjio bi se za 30,82 posto (sa 7.801 na 5.397), kapaciteti u dnevnoj bolnici povećali bi se za 43,12 posto (1.141 na 1.633), a kapaciteti za produženo, dugotrajno i kronično liječenje te palijativnu skrb bili bi veći za 827 postelja (s 564 na 1.391).

Istočna regija obuhvaća sedam bolnica od kojih se za dvije bolnice ne predviđa funkcionalna integracija. To su OB Dr. Josip Benčević Slavonski Brod, kojoj se odlukom Vlade od 1. siječnja pripojila OB Nova Gradiška te Opća županijska bolnica (OŽB) Požega, kojoj se također odlukom Vlade od 1. siječnja pripojila OŽB Pakrac.

Za preostalih pet bolnica Istočne regije predviđena je funkcionalna integracija - KBC Osijek i OŽB Našice; OŽB Vinkovci i OŽB Vukovar; OB Virovitica iz Istočne regije i OB Dr. Tomislav Bardek Koprivnica iz Središnje i sjeverne regije.

Ukupni kapaciteti tih ustanova od 2014. do 2016. smanjit će se za 19,26 posto. Akutne postelje smanjit će se za 38,82 posto (s 3.112 na 1.904), postelje i stolice u dnevnoj bolnici povećat će se za 27,91 posto (sa 652 na 834), a kapaciteti za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb povećat će se za 286 postelja (sa 79 na 365).

Južna regija obuhvaća pet bolnica, od kojih se integracija ne predviđa za KBC Split i OB Dubrovnik. Za preostale tri bolnice predviđeno je funkcionalno povezivanje: OB Zadar iz Južne regije i OB Gospić iz Zapadne regije, te OB Šibensko-kninske županije i OB Hrvatski ponos Knin.

Kapaciteti bolnica te regije smanjit će se u tri godine za 8,62 posto. Akutne postelje bit će smanjene za 28,23 posto (s 2.692 na 1.932), dok će se povećati kapaciteti dnevne bolnice za 66,76 posto (s 358 na 597), te broj postelja za produženo liječenje i palijativnu skrb za 242 postelje (sa 185 na 427).

Zapadna regija obuhvaća četiri bolnice od kojih se za jednu bolnicu, OB Pula, ne predviđa povezivanje. Integracija je predviđena za KBC Rijeka i Kliniku za ortopediju Lovran, te za OB Gospić i OB Zadar iz Južne regije.

Ukupni kapaciteti Zapadne regije smanjit će se za 12,94 posto, broj akutnih postelja bit će manji za 32,86 posto (s 1.902 na 1.277), dok će se oni u dnevnoj bolnici povećati za 57,41 posto (s 270 na 425). Kapaciteti za produženo liječenje i palijativnu skrbi bit će povećani za 189 postelja (s 0 postelja na 189).

Provedba Masterplana trebala bi omogućiti objedinjavanje pojedinih djelatnosti u bolnicama koje su funkcionalno integrirane, primjerice kirurških i internističkih, kao i stvaranja regionalnih centara izvrsnosti specijaliziranih za pojedine bolesti ili dijagnostičke postupke.

Centri izvrsnosti bit će ujedno i središta znanstvenog i nastavnog rada, čime će se dodatno povećati kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga gravitirajućem stanovništvu i poduprijeti daljnji razvoj cjelokupne medicinske struke u regiji.

Veća mobilnost osoblja i bolja iskoristivost opreme

Masterplan predviđa povećanu mobilnost zdravstvenog osoblja, te objedinjavanje skupih i sofisticiranih uređaja i medicinske opreme.

Nova organizacija rada trebala bi dovesti do djelotvornijeg upravljanja ljudskim resursima i smanjenjem potreba za novim zapošljavanjem, ističe se u nacrtu Masterplana o kojemu je od danas otvorena javna rasprava.

Naime, analiza sustava pokazala je neprilagođenost bolničke mreže potrebama stanovništva i ekonomskoj situaciji, nesklad u resursima među akutnim i drugim modalitetima zdravstvene zaštite, te veliku razliku u opterećenju među bolnicama istih kategorija.

Cilj je da bolnice ubuduće imaju prosječnu popunjenost 85 posto, s obzirom da njihova popunjenost danas oscilira između 30 i 99 posto.

Raspon opterećenosti između liječnika također je nevjerojatan, pa prosječan broj pregleda po liječniku oscilira između 47 i 1600 pregleda, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavljajući Masterplan.

Nakana je povećati liječenje pacijenata u dnevnim bolnicama, umjesto na akutnim stacionarnim posteljama. Uz porast dnevnih postupaka od 15 do 20 posto u razdoblju od tri godine to bi generiralo 50 posto ušteda za te slučajeve, te posljedično od 5 do 7 posto ušteda u ukupnom zdravstvenom proračunu.

Za 21 od 31 bolnice predviđa se funkcionalna integracija, smanjuje se broj akutnih postelja do 2016. za skoro 5000, ali značajno raste broj postelja za dugotrajno liječenje.

Masterplan razvrstava 31 bolnicu u četiri kategorije i pritom je jasno definirano koja kategorija bolnica može razvijati koje specijalnosti. Primjerice, bolnice u 4. kategoriji moći će razvijati samo četiri osnovne djelatnosti (internu, kirurgiju, pedijatriju i ginekologiju).

Masterplan bi trebao povećati dostupnost, kvalitetu i učinkovitost bolničke zdravstvene zaštite, formirati regionalne centre izvrsnosti, a zatim omogućiti i financijske uštede.

Predviđeno je ujednačavanje radnog opterećenja među bolnicama, bolja komunikacija među zdravstvenim radnicima, razmjena iskustava te okruženje pozitivne kompeticije.

Standardizacija postupaka, jednoobrazno postupanje i smanjenje varijabilnosti u kvaliteti zdravstvene zaštite, veća prohodnost između sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite trebali bi pozitivno utjecati na smanjenje listi čekanja i stvaranje regionalnih centara izvrsnosti.

Ostojić: Štednja nam nije bila prioritet
 
Bolja dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite ključne su poruke Masterplana racionalizacije hrvatskog bolničkog sustava, rekao je danas u Banski dvorima ministar zdravlja Rajko Ostojić, predstavljajući plan koji bi trebao omogućiti ukupne uštede od 400 milijuna kuna.

Štednja nam nije bila prioritet, nego veće zadovoljstvo i sigurnost pacijenata, istaknuo je Ostojić na predstavljanju Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. (odnosno Masterplana) o kojemu je do 18. travnja otvorena javna rasprava.

Sredinom svibnja plan bi trebali prihvatiti Vlada i Sabor, a u lipnju i srpnju ove godine trebala bi krenuti njegova primjena, odnosno novo ugovaranje usluga s bolnicama, s tim da će cijena usluga morati biti realna, istaknuto je na prezentaciji.

Takav Nacionalni plan, prihvaćen u Vladi i Saboru, imao bi snagu zakona, istaknuo je ministar.

Unutar četiri regije (sjeverna i središnja, istočna, zapadna i južna) Hrvatska će imati 31 bolnicu u četiri kategorije s jasno definiranim djelatnostima. Iako su za 21 od 31 bolnice predviđene funkcionalne integracije, neće biti otpuštanja zdravstvenog osoblja, a nastojat će se ujednačiti radno opterećenje liječnika i popunjenost kapaciteta.

Forsirat će se razvoj dnevnih bolnica i kreveta za dugotrajno liječenje i palijativu, dok se broj akutnih smještajnih kapaciteta smanjuje, poručio je Ostojić istaknuvši da liječenje u dnevnim bolnicama, u odnosu na skupe akutne kapacitete, u trogodišnjem razdoblju može generirati i 50-postotne uštede.

Svaka regija imat će jedan ključni klinički bolnički centar (Osijek, Zagreb, Rijeka, Split), a predviđena je i povećana mobilnost osoblja, tako da će vrhunski liječnici jednom do dva puta tjedno odlaziti u županijske bolnice kako bi i pacijenti u manjim sredinama dobili vrhunsku zdravtsvenu uslugu.

Funkcionalna integracija bolnica ne znači organsko spajanje bolnica, već veću mobilnost osoblja. Uprave tako povezanih bolnica se ne ukidaju, ali će se smanjiti broj članova uprava, rekao je ministar. Sanacija bolnica trajat će još dvije godine, nakon čega će osnivači odlučiti hoće li funkcionalno povezane bolnice i organski spojiti.

Master plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju međunarodnog natječaja u kolovozu prošle godine. Upitan za konzultante, Ostojić je istaknuo da ih je odabrala Svjetska banka te da je francuska tvrtka angažirala stručnjake po svojim kriterijima.

Predstavljajući Masterplan, Ostojić je naglasio da za takvo što nitko nije imao hrabrosti u posljednjih 20 godina.

"Otpore očekujemo i na njih smo spremni", istaknuo je. Otpore posebno očekuje u ujedinjavanju bolnica u Vinkovcima i Vukovaru te Lovranu i Rijeci, te je poručio da neće dopustiti da se "zadrže razmišljanja u sklopu pojedinih feuda".
(H)
Foto: Davor Pongračić / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ostojic-stednja-nam-nije-bila-prioritet-procitajte-koje-promjene-donosi-masterplan-hrvatskih-bolnica-229254 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=834eb7f7073609c4be032e344968e34352c728f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ostoji%C4%87%3A+%C5%A0tednja+nam+nije+bila+prioritet%3B+Pro%C4%8Ditajte+koje+promjene+donosi+Masterplan+hrvatskih+bolnica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fostojic-stednja-nam-nije-bila-prioritet-procitajte-koje-promjene-donosi-masterplan-hrvatskih-bolnica-229254 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fostojic-stednja-nam-nije-bila-prioritet-procitajte-koje-promjene-donosi-masterplan-hrvatskih-bolnica-229254 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministar očekuje otpor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaministar očekuje otpor

Ostojić: Štednja nam nije bila prioritet; Pročitajte koje promjene donosi Masterplan hrvatskih bolnica

Piše PSD.
18. ožujka 2014. - 12:30
Masterplan bolnica, koji je danas objavilo Ministarstvo zdravlja, predviđa funkcionalnu integraciju bolnica na temelju četiri regije zdravstvenog planiranja.

Analiza je pokazala da postoje velike razlike među hrvatskim bolnicama – u popunjenosti postelja, prosječnom vremenu boravka u bolnici, minimalnom broju postelja na odjelima, kao i u načinima liječenja.

Bolničke ustanove iz godine u godinu posluju s gubitkom i generiraju dugove, zbog čega je postojeći model bolničke mreže neodrživ. Zbog toga se predviđa funkcionalno povezivanje 21 od ukupno 31 bolnice obuhvaćene Masterplanom.

Središnja i sjeverna regija s Gradom Zagrebom obuhvaća ukupno 15 bolnica, od kojih se za pet bolnica u Zagrebu ne predviđa funkcionalna integracija. To su KBC Zagreb, KB Merkur, KB Sveti Duh, Klin...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:28