stdClass Object ( [id] => 299687 [title] => Oporba inzistira da Orešković i ministri detaljno navedu kakve će i koje reforme provesti [alias] => oporba-inzistira-da-oreskovic-i-ministri-detaljno-navedu-kakve-ce-i-koje-reforme-provesti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
17:50 - Uoči stanke do 18:30, predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će pojedinačne rasprave, ako ne bude replika, nakon pauze trajati još 7 sati te će se nakon tih rasprava pristupiti glasovanju o povjerenju Vladi Republike Hrvatske. Nakon glasovanja o povjerenju Vladi, mandatno-imunitetno povjerenstvo mora postojeće ministre i premijera razriješiti dužnosti te ih imenovati na nove funkcije s pripadajućim pravima, a novopotvrđeni ministri moraju biti imenovani na svoje nove funkcije kako bi stekli pripadajuća prava te kako bi bili razriješeni postojećih zastupničkih.

17:35 -
Zastupnik Darko Parić pozvao je zastupnika Kovačić da interpretira izjavu Bože Petrova o koaliranju, jer se zastupniku Pariću, prema njegovim riječima, 'ovo čini kao koaliranje' te je nadalje tražio da 'netko bude pošten i dade ostavku'.

Zastupnica Zgrebec inzistira na tome da mandatar Orešković i predložena vlada detaljno navedu kakve će i koje reforme provesti budući da se Hrvatska nalazi pod mjerom prekomjernog deficita.

17:25 - Ivan Kovačić iz kluba zastupnika MOST-a zadnji je izlagao u ovom ciklusu rasprava.

'Neću pričati o radu vlade u proteklom mandatu, Most nije bio parlamentarna stranka pa ne bi bilo korektno o tome pričati. Želimo konstruktivne kritike i na račun vlade. Apeliram na kolege da ne bude vrijeđanja. Ako se zastupnici budu vrijeđali savjetujem građanima da promijene televizijski program', rekao je Kovačić.

Kovačić je dodao da treba eliminirati netrpeljivost u društvu. 'Hrvatsku treba decentralizirati, i u financijskom i u smislu ovlasti', rekao je Kovačić.

'Ako je ovo sve što ste u ime kluba zastupnika Mosta, onda, svaka vam čast, jer građani očekuju mnoge odgovore od Mosta', u replici je zastupniku Kovačiću uzvratila zastupnica Gordana Sobol.

Zastupnica Glasovac istaknula je da je izostanak govora u kurikularne cjelovite reforme zabrinjavajuć te je pozvala Vladu da odustane od ukidanja reforme.

17:05 - 'Vadite čovjeku crijeva, pozivate na linč samo zato što piše i govori ono što se vama (u SDP-u) ne sviđa', rekao je u replici zastupnici Marinović zastupnik Tepeš, nakon što je ona dovela u pitanje izbor Zlatka Hasanbegovića kao ministra kulture.

16:57 - Nakon novog istupa zastupnika Klarina koji je pokušao replicirati zastupniku Tepešu, predsjednik Sabora Reiner morao ga je ponovno upozoriti na neprimjereno izlaganje.

16:55 - Član HSP-a Ante Starčević, Ivan Tepeš, tijekom svojeg izlaganja dao je punu potporu mandataru.

'Drago mi je da priča o stručnosti vlade nije bilo pretjerivanje', rekao je Tepeš. 'Želimo povećanje zaposlenosti, smanjivanje nezaposlenosti, ali ne statistikom kao što je to radio premijer Milanović.'

Tepeš je istaknuo da je dobra stvar što mandatar Orešković dolazi iz iseljeništva, što je i jedan od prioriteta HSP-a Ante Starčević.

'Suradnju želimo ostvariti s iseljenicima i 'pameti' u iseljeništvu koju se treba iskoristiti. Želimo politiku prema iseljenicima po uzoru na Izrael i Italiju', rekao je Tepeš. 'Čestitam Tomislavu Karamarku na potezu izuzimanja sebe iz konkurencije za premijera. Dajem punu potporu ministru Hasanbegoviću kao pravaš.'

Tepeševa izjava izazvala je buru reakcija u Saboru i poslije toga je tražio mir u sabornici. 'To što se vama ne sviđa što ja pričam nije moj problem', rekao je zastupnik Tepeš poglavito zastupnicima SDP-a.



16:25 - Dario Hrebak iz HSLS-a na početku svojeg obraćanja izrazio je potporu vladi mandatara Oreškovića te je tijekom svojeg kratkog obraćanja.

Ivica Klarin iz SDP-a je pokušao replicirati na izlaganje zastupnika Špike i zastupnika Hrebaka neispravno se pozivajući se na poslovnik, kako ga je i predsjednik Sabora Reiner upozorio i izrekao mu opomenu, prvu današnju. Zastupnik Klarin međutim nije htio prestati govoriti te je rekao da će on prestati govoriti kada 'on to hoće'.

15.46 -  Predsjednik HDZ-a i budući potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko komentirao je u petak, dok je sjedio u sabornici, na svom facebook profilu tijek sjednice ustvrdivši kako se sada vidi tko je dijelio Hrvatsku jer zastupnici SDP-a i njegove koalicije, nakon četiri godine gospodarskog i socijalno propadanja države, raspravljaju o fašizmu i antifašizmu.

"Sad vidimo tko je dijelio Hrvatsku. Teško je vjerovati o čemu cijelo jutro u Saboru raspravljaju zastupnici SDP-a i njihove koalicije. Nakon četiri godine gospodarskog i socijalnog propadanja države oni raspravljaju o fašizmu i antifašizmu kao da je to najvažnije pitanje budućnosti države", navodi Karamarko.

"Retoričkim replikama Sabor pretvaraju u teatar odbijajući shvatiti da njihova gluma više nikom nije zabavna. Tu predstavu smo gledali preduge četiri godine. Zar nam moraju i na odlasku pokazivati čime su se bavili dok je gospodarstvo u državi propadalo", objavio je predsjednik HDZ-a na facebooku.

15.10 Furio Radin je rekao za N1 televiziju kako neće biti pauze i da se rasprava nastavlja bez prekida. Rekao je i da će se oni vjerojatno suzdržano opredijeliti oko programa koji predlaže mandatar Tihomir Orešković. 

15:04 - Turina Đurić pitala je Reinera gdje je nestao kandidat za ministra kulture.

- Već ga tri sata nema, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, protegnuti noge na desetak minuta, to prihvaćam, ali da ga nema tri sata dok se predstavlja Vlada čiji je on član...

Reiner je na to upozorio Turinu Đurić kako poslovnik ne dopušta raspravljanje s predsjednikom Sabora.

- Znate poslovnik, nemojte ga svjesno i namjerno kršiti, rekao je Reiner.

14.27 - Nada Turina Đurić: Razmišljali smo, ako predloženi članovi budu pristojni, da budemo barem suzdržani u svojoj podršci novoj vladi.

- Problem je da većina njih nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati danas-sutra provoditi, kada budu izabrani, ali problem je, naravno, i njihovog legitimiteta.

- Vratit ću cijelu priču u postizborni period, i dugotrajne pregovore s Mostom o tome kojoj će se opciji priključiti kako bi se formirala saborska većina.

- Bili smo uvjerenja da s rezultatom koji smo imali i s podrškom još nekih zastupnika da će kolege iz Mosta sa svojim reformskim prijedlozima, na koje smo u većini pristali, da će u nastavku podržati Vladu koja je imala apsolutni politički legitimitet, koja bi nastavila sa sasvim poznatim smjernicama.

- Međutim, unatoč tome što smo sve prihvatili i što smo bili na tragu svega što je traženo, dogodilo se ono što se dogodilo, znači očito oni koji vode tu grupu nezavisnih zastupnika u Mostu nisu htjeli ići sa opcijom Hrvatska raste, i mislim da treba otvoreno reći da jedini razlog za to može biti svjetonazorski. Po meni je to legitimno, no to je trebalo napraviti puno ranije, otvoreno reći ‘mi smo tu, stavljamo se na raspolaganje Domoljubnoj koaliciji’ i sve je u redu.

- Jedan dio zastupnika Mosta nije bio sasvim sklon tako odlučiti, pa je trebalo vrijeme da se opere mozak onima koji sumnjaju da je HDZ bolja opcija.

- Zašto to sad govorim? Zato što svako pitanje koje je bilo upućeno ljudima iz Mosta, svaki odgovor njihov su bile ‘reforme’. Ja sad pitam u ovim dokumentima koje smo vidjeli, kaže kolegica iz klupe da nije konačna verzija, što me ne čudi jer smo već puno verzija vidjeli, no u ovoj verziji ne vidimo ni jednu reformu. Lako što ne vidimo ni jednu reformu, no moramo znati da program Vlade i ciljeve koje je postavio gospodin Orešković iziskuju itekako velike reforme i rezove, a u verziji koju vidimo jedino što vidimo je rast.

- Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformskim. Međutim, ono što smo dobili i što smo vidjeli možemo samo nazvati jednom opsjenom i farsom. Zato što je sve do dana današnjeg, do zadnjeg dana, u stvari opsjena i farsa.

- HNS, gospodine Oreškoviću, apsolutno uvažavajući vas i vašu stručnost, kao i neke kandidate za vašu Vladu, koji su stručni i časni ljudi, neće moći prihvatiti niti vaš program, niti vašu Vladu.

- Ono što bi javnost trebala znati je kolege iz Mosta, koji su ključni za većinu, su imali šansu, i još uvijek imaju šansu da isprave grešku. Jer greška je u nekoliko osoba.

- Imat ćete problem te etikete jer su već i strani mediji i strane agencije prenijele da ova Vlada ima etiketu proustašku. Ako je pitanje samo jednog ministra koji očito ima problem, onda je najmanje što kao mandatar možete učiniti je da tražite vrijeme za konzultacije da taj prijedlog tih nekih osoba, da tu osobu povučete iz Vlade i predložite nekoga drugoga. To je u interesu Republike Hrvatske, to je i u vašem interesu.

- HNS neće moći prihvatiti ovakav prijedlog.

- Vi, gospodine Oreškoviću, vi ćete bit šef rekvizitera u takvoj Vladi, nakon ove farse gdje se još ne zna tko je bio scenarist, tko režiser i, najvažnije, tko je bio producent, jer je on sve to platio.



14:08
- Silvano Hrelja: - Meni je ovo četvrta inauguracija vlade i nikad dosad kandidati za ministre nisu bili ovako prpošni i igrali se mobitelima. Vjerujem da im se baš sve ne sluša no takva im je nova dužnost na koju su stupili. U ovoj prezentaciji piše da smo ponosni na sve što smo postigli. To govori u prilog da smo narcisoidni. Život je pun grešaka. Ako bi to željeli ispravit, moramo učiti na sebi. Ovo je prvi put da smo dobili ovakvu formu materijala na klupe. Dosad sve vlade su pokazivale jedinstvo. Grb, program rada...

Ovaj papir pokazuje nešto drugo. Ovo je unija skupova. Jedan skup Domoljubna koalicija, druga Most. Ovo ne pokazuje jedinstvo nove vlade. To je skup želja jednih i drugih. Unutra vidimo da se ne poštuju ministarstva kao do sada. Neke stvari stavljene su pod nadležnosti drugih ministarstava. Ovdje ima jako malo riječi od radnicima, o sindikatima. Znači li to da mi kao predstavnici umirovljenika moramo biti zabrinuti za to što će se sutra dogoditi? Nažalost, zbog ovih nepoznanica i kontradiktornosti vezanih uz mirovinski sustav neću moći glasati za ovu vladu. No želim joj uspjeh. Pred njima je težak proces učenja. Bit ćemo konstruktivna oporba.

Stipe Petrina: - Prezentacija je dobra u onoj mjeri kad bi mi bili učesnici jednog seminara. Nije dobra u onoj mjeri jer je ovo program i smjernice buduće hrvatske vlade i o čijim će smjernicama ovisiti sudbina građana. Da nIje bilo potrebe da dolazi čovjek iz biznisa, sa strane, predstavnik krupnog kapitala, hrvatska bi bila puno uspješnija. Želim svima puno uspjeha, jer izazovi koji su pred vama uistinu su teški. Moram zamjeriti, danas Hrvatska nije pravna država.

U Hrvatskoj ne važi pravni sustav, žalosti me što u ovoj prezentaciji samo u dvije riječi piše o pravosuđu: učinkovito pravosuđe. U Hrvatskoj nema učinkovitog pravosuđa. jako zamjeram mostu kada stavljaju u hitnom postupku prava zastupnika. Ja sam prvi koji se zalaže da ih politike izbacimo novac. Uvjet da ova zemlja uspije su pravosudne i sudske reforme, to je trebao biti prioritet dana. Hrvatska izgubi godišnje oko 7 milijuna eura na sudu za ljudska prava.

Nema ni riječi o socijalnoj politici i borbi protiv organiziranog kriminala. Hrvatska je u raljama institucionalnog organiziranog kriminala. I članovi ove vlade su pod osnovnom sumnjom da su dio organiziranog kriminala. Nema ni riječi o tome da je više od 2 milijuna građana ovršeno. Ni riječi da ima 380.000 blokiranih. Kako će se riješiti problem ovršenih i blokiranih? Ovu zemlju opterećuju krediti, ima li snaga vlada preuzeti ono što je elementarno, da se napravi moratorij bez plaćanja kamata za sve građane? To su teme o kojima bi vlada trebala više raspravljati... koga briga što je bilo prije 50, 60 godina. Odmaknimo se od toga. Vladi želim uspjeh, da se odmakne od prošlosti i krene u budućnost.

Peđa Grbin: - Problem je što mi danas nismo dobili ni jedan odgovor. Nadam se da će mandatar iskoristiti mogućnost i uključiti se u raspravu. Nijednu riječ nismo čuli o proračunu za 2016. godinu.

13:11 - Radimir Čačić osvrnuo se na ono što je govorio Orešković: - Mrvicu su premalo ambiciozni planovi mandatara. Ovdje fali agresivnije ambcije, no prvi put u 26 godina vidim jedan racionalan pristup i pružam podršku ovakvoj logici.

Miodrag Demo: 

- Slušajući rasprave i program budućeg premijera jasno i glasno rečeno, ajmo ljudi, maknite se od ideoloških podjela, ajmo konačno krenuti za dobrobit ove naše zemlje koja je stvorena na antifašizmu, ali antifašizmu 90ih godina. puno se vlada promijenilo od hrvatske postojanosti. u ime nas koji smo stvarali državu, koji smo prihvatili izazov 90e prihvaćamo ga i sada. jer ovo je domovina koju treba razvijati kojoj treba pomoći. moramo ići dalje. 25 godina je sustavnog uništavanja, u ratu , u privatizaciji, u nesposobnosti... Mi smo za naprijed, pa makar za godinu dana ili dvije ostatak Hrvatske bio jedna multikulturalna sredina, kao grad Zagreb, standard europskih metropola. 

Nek' Hrvatska bude takva uređena država. Vama dajemo apsolutnu potporu. Svi smo mi domoljubi tu. Žao mi je što je pola Sabora otišlo, to je jedna neozbiljnost. Dole na Trgu je displej na kojem piše koliki je hrvatski dug. To je naša obaveza. Polako ga smanjit i da Hrvatska polako postane snažnija. Mi smo za rad i solidarnost. Ja vas molim da svi zajedno skinemo stigmu o privilegiji hrvatskih branitelja. Nismo privilegirani. Ti su ljudi stvorili ovu državu.

 Nemojte nazivati pogrdnima šatore i neke ljude koji to ne zaslužuju. Zadnji sam koji radi protiv ove države. Nek' više ne bude šatora. Neka bude zadovoljna i napredna država koja ima budućnost. Ja u to vjerujem.

12:40 - Željko Reiner upozorio je Pupovca da ne može postavljati pitanja mandataru kada odgovara na repliku nekoga drugoga, na što mu je Pupovac rekao kako je prerano počeo uvoditi disciplinu.

- Predugo ste u Saboru da to ne bi znali, ne znam zašto ovako reagirate to inače nikad ne radite, rekao mu je Reiner.


12:22 - Saboru se obratio predsjednik kluba SDSS-a Milorad Pupovac.

- Sa velikim interesom smo pratili prezentaciju gospodina Oreškovića i poštujemo činjenicu da se usmjerio na ekonomsku tematiku, ali mi svi znamo koji smo ovdje, kao što i gospodin Orešković sigurno zna, kao što se neke ekonomske mjere u korporaciji ne mogu provesti ako korporacija nije pripremljena, tako to vrijedi i za državu.

- Ukoliko država nije pripremljena, ako državu ne smatramo jednako važnim elementom za izlazak iz krize, nema garancije da će ikakve mjere to učiniti.

- Mi moramo stvoriti duh tolerancije u društvu, jer je duh netolerancije u posljednje tri godine isuviše snažan. Zato nije dobro da u ministarstvu kulture, u ministarstvu prosvjete nemamo ni jedne riječi o kulturi tolerancije, nemamo ni jedne riječi o stvaralaštvu. Nacionalni identitet je važan, ali nije dovoljan.

- Druga stvar, zakonitost ili nezakonitost. Imamo li mi institucije koje nam trebaju da postignu sve ovo što vi želite postići. Ja ću reći nemamo, naše institucije su u sukobu. DORH s policijom, policija s pravosuđem, pravosuđe s Ustavnim sudom.

- Profesionalnost i etičnost u obavljanjima javnih poslova, mi to nismo dosegli. Ni u javnim tvrtkama, ni u pravosuđu. Ne može se to postići tehničkim mjerama.

- Lijepo je čuti poziv na zajedništvo, ali nejednakost nas tu uništava. Trećina građana je na rubu siromaštva. Osamdeset posto štednje pripada nekoliko posto štediša. Mi raspravljamo o franku, o blokiranima, a ne o tim činjenicama.

- Četvrtu stvar koju želim reći jeste nerazvijenost. Preko deset posto hrvatskih općina živi u okolnostima potpune nerazvijenosti, znači četrdeset i nešto. Od toga, u 17 žive pripadnici srpske manjine. Kažemo u programu Vlade ‘maksimizirat ćemo ovo, maksimizirat ćemo ono,’ a ne vidimo nikakve mehanizme koji bi to postigli.

- Imate li poseban fond koji bi to učinio? Nemate. U našoj Lici imamo 3 čovjeka po četvornom kilometru. To moramo promijeniti.

- Vaša vlada, s ministrima sa zavidnim biografijama, nema ništa što je imala prethodna Vlada, niti ona HDZ-ova prije nje.

- Nema ni pitanja povratka izbjeglica, ni obnove, ni manjinskih prava, nema ničega. Kao što je rekao kolega Miletić, bilo bi nedopustivo da usvojimo program a da nemamo elemenata ljudskih i manjinskih prava kao sastavnog dijela ove Vlade.

- Kada bi to imali onda bi pitanja pojedinih ministara bila puno manje predmet pažnje nego što je sada.

- Nije valjda da ono što su tekovine vlada u posljednjih nekoliko mandata, od 1997. godine, kada je taj proces participacije počeo, da ćemo to preskočiti.

- To nije politika HDZ-a s kojim sam surađivao od 2006. na ovamo. Nijedne vlade.

- Nemamo predrasuda, imamo velik interes da Vlada uspije, i želimo pomoći da Vlada uspije, ali bez inkluzije, bez uključenosti, bez ozbiljnog poziva na suradnju, to nije moguće.



12:18 - 
Kandidat za ministra kulture u novoj Vladi Zlatko Hasanbegović, čije je povlačenje kandidature u petak u Saboru tražila oporba, izjavio je kako sve što se događa ima elemente ideološkog linča, a nema uporište u činjenicama.

"Ono što me ražalostilo je to što sve ovo ima elemente jedne vrste ideološkoga linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama, već u selektivnom korištenju mojih različitih izjava, koje sam davao u proteklih 10 godina u sklopu svojih historiografskih i znanstvenih istraživanja ili u sklopu javnih debata u kontekstu nekih specifičnih tema", kazao je Hasanbegović novinarima u Saboru. On je to rekao nakon što je SDP-ov Nenad Stazić pozvao mandatara da povuče Hasanbegovićevu kandidaturu jer će, tvrdi Stazić, u suprotnom Vladi "dati pridjev filoustaške Vlade".

Onima koji ga prozivaju po medijima poručio je da pročitaju sve njegove intervjue i pisane radove te ponovio da stoji iza njih. "Oni su dani pod punom odgovornošću i u povodu potpuno drugih tema koje su tada bile aktualne. Ja sam ovdje sada u potpuno drugom svojstvu kandidata za ministra kulture i mislim da je jedino relevantno pitanje program Vlade, pa i moga resora koji će se provoditi u narednom razdoblju, te ne vidim nikakav razlog da se na ovakav način pristupa mom ideološkom seciranju", poručio je.

Komentirao je i svoju nedavnu tvrdnju kako antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava te da je to floskula.

"Nema moga nikakvoga stava o antifašizmu i nije riječ o antifašizmu već odnosu prema jugoslavenskom totalitarnom komunističkom nasljeđu. I svi oni koji zlorabe pojam antifašizma koji, svaki ozbiljni povjesničar zna, može biti fluidan jer mu se mogu pripisivati mnoga različita značenja. Antifašist je bio i Staljin i Tito i Pol Pot, i američki general Patton.

Svima je jasno da su to različite osobe i mi ne govorimo o apstraktnom antifašizmu već konkretnom, jugoslavenskom komunističkom totalitarnom nasljeđu. Hrvatska moderna država je nastala nasuprot jugoslavenskoj državi i nasuprot jugoslavenskom komunizmu i sve temeljne ustavne vrednote RH, državna nezavisnost, parlamentarni poredak, sloboda, ljudska prava i demokracija su u savršenoj suprotnosti s bilo kojim aspektom jugoslavenskog komunističkog totalitarnog naslijeđa, i to je moje načelno stajalište o titoizmu koje sam javno iznosio", rekao je Hasanbegović.

Iz drugog svjetskog rata, kaže, kao pobjednici su izašli obnovljena jugoslavenska država i jugoslavenski komunizam . "Jasno je da se ne može govoriti u kontekstu poratnog razvitka da je bilo koji narod u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koji je jedan nacionalsocijalistički totalitarizam zamijenio drugim boljševičkim totalitarizmom, izašao kao slobodni pobjednički narod. Stanje koje je nastupilo 1945. bilo je negacija prava hrvatskog naroda na državnu nezavisnost, a po svim svojstvima je bila totalitarna diktatura i što je tu sporno", pitao je Hasanbegović.

Interpretacija Ustava, kaže, posebno je pitanje. "Pozivam da se pozorno pročita preambula Ustava u kojoj se navode izvori hrvatske državnosti od ranog srednjeg vijeka, do novijeg doba, spominje se i banovina Hrvatska, odluke u Drugom svjetskom ratu, ali to stoji isključivo u državnopravnom smislu i nema nikakva vrijednosna obilježja tj. mogu mu se samo pripisivati", rekao je.

Na pitanje što je onda s državnim blagdanima Hasanbegović je uzvratio kako se svi državni blagdani, dokle god postoje, trebaju obilježavati.

Odbacio je prozivke u Saboru da je bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, koji je nakon Drugog svjetskog rata osnovao Ante Pavelić. "Nisam nikada bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, i ako na internetu možete naći da sam ubio predsjednika Kennedya, to ne znači da sam ga i ubio", ustvrdio je.

Svoje mišljenje o Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, kao i Anti Paveliću, Hasanbegović je ipak odbio reći novinarima.

11:54 -  Gordan Jandroković (HDZ): Skandalozno je da se ovu Vladu naziva proustaškom. To nećemo dozvoliti.

11:45 - 
Boris Miletić obratio se mandataru: - IDS vladu desnog centra ne može podržati jer su naše svjetonazorske razlike prevelike. Još uvijek ne znamo koji je stav buduće vlade prema decentralizaciji, kao ni prema temeljnim ljudskim pravima i slobodama te građanskim vrijednostima. informacije koje su dosad donosili mediji ne zvuče obećavajuće. 

Oreškoviću, nemojte dozvoliti da se srozaju standardi i vrijednosti. Dovodi se pravo žena na izbor, sprema na lov na vještice... Blokirajte svaki takav pokušaj ugrožavanja ljudskih sloboda i štititi prava svih manjina. 

Onaj tko negira antifašizam kao vrijednost ne može tražiti podršku IDS-a.



11:19  - 
Stazić Tepešu: Vama prepuštam društvo u ustaškim uniformama. Ja sam citirao kandidata za ministra kulture. Mandatar bi se trebao odrediti jasno i kazati da to neće.

Ivan Tepeš ne vidi što je sporno u izjavama Zlatka Hasanbegovića. "Tko ponovno otvara teme o ustašama i partizanima. Otvarate vi".




11:15 - 
Mi za vašu Vladu nećemo glasovati - kazao je SDP-ovac Nenad Stazić, istaknuvši kako je sporno nekoliko imena, prije svega ime Zlatka Hasanbegovića.

- Ja sam siguran da vi tog čovjeka niste izabrali. Povucite taj prijedlog, recite da se s time ne slažete, ne treba vašoj vladi pridjev ustaške vlade. Ne činite to, povucite tu kandidaturu. 

Jasen Mesić je divan kandidat, bio je ministar kulture. Problem je i gospodin Crnoja koji traži registar izdajnika nacionalnih interesa, ali ne definira što su to nacionalni interesi.  Ako ste to ostvari na temeljima Hasanbegovićeve politike, onda nam se crno piše. 

Treće ime je ime gospodina Buljevića. Helenu Puljiz je izložio petosatnoj torturi. Baš u to vrijeme Sanader je počeo svoju pljačku preko Fimi medije, ali Buljević to nije istraživao. Gospodine Orešković, želim vam sve najbolje, ali ovaj prijedlog vaše vlade je nama neprihvatljiv-kazao je Stazić.


11:00 -
 Davor Bernardić pitao je o takozvanom 'registru izdajnika'.

- Hoće li se u registru izdajnika naći svi oni koji su opljačkali Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata i u pretvorbi i privatizaciji - pitao je.

10:42 - 
Davor Bernardić pitao je o takozvanom 'registru izdajnika'.

- Hoće li se u registru izdajnika naći svi oni koji su opljačkali Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata i u pretvorbi i privatizaciji - pitao je.

Tanja Vrbat mu je čestitala na hrabrosti ali je kazala da je skeptična zbog prezentacije i da joj to izgleda kao korporacijsko pranje mozga.

10:39 
- Ingrid Antičević Marinović žestoko se obrušila na mandara: 

- Od danas ste vi odgovorni za izabrane ministre. Kako ćete građanima objasniti ministra kulture, čovjeka koji kaže 'antifašizam je floskula...'. Što bi rekao vaš poslodavac, izraelska tvrtka da mu predložite na rukovodećem mjestu takvog čovjeka. 

Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide koja nije obična piramide, ima sa strane dijelove, prekinuta je piramida kojoj samo fali oko. 

Simbol masona i iluminata. Ja vas pitam je li vi u transformaciji Hrvatske zagovarate novi svjetski poredak? Koje su vrijednosti koje ćete vi zastupati? Jer već vidim da ćemo imati najcrnju ideologiju - kazala je.

10:28 - Svaki ministar mora definirati što se može nastaviti u idućih godinu dana.

Kako ćemo definirati što je uspjeh.

Št ose tiče izbjeglicama, konzultirat ćemo se s našim partnerima u regiji i EK, ali bitna je poruka da ćemo uvijek štititi hrvatske interese. Naš drugi san je stvoriti modernu Hrvatsku koja će zadržati svoju tradiciju i pružiti bolji život našoj djeci.

Na kraju, ako ne sada, onda kada?", kazao je Orešković i dobio veliki pljesak.


10:10
- Fokusirat ćemo se na energiju, turizam i infrastrukturu-kazao je uvodno Tihomir Orešković, te nastavio s izlaganjem:

- Trebamo povećati izvoz kako bi bili konkurentni, poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj i podići životni standard građana. Nećemo dozvoliti da politika i drugi interesi vode naš cilj u drugi smjer.

Kako ubrzati rast BDP-a, što možemo postićii u iduće četiri godine, kako aktivirati neiskorištene potencijale, kako poboljšati efikasnost javnog sektora i povećati konkurentnost javnog sektora.

Glavni fokus treba biti u svrhu smanjenja omjera duga i BDP-a.

Prihvatite izazove da možete osjetiti draž pobjede. Danas je Hrvatska slobodna država. Imamo nove izazove i ja sam ih spreman prihvatiti da bi opet osjetili draž pobjede-staknuo je Orešković citirajući jednog američkog generala.


09:55 -
Većinom glasova Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak izabrani su za potpredsjednike Sabora.

09:43 - 
Druga sjednica ovog saziva Sabora je počela izvođenjem hrvatske državne himne.

HNS ima primjedbu na donošenje hitnog zakona s kojim bi se smanjila prava saborskih zastupnika . S hitnim donošenjem se ne slaže ni SDP. Nezavisni zastupnik Stipe Petrina smatra da prijedlog zakona treba ostaviti za "neka nova vremena".

Miro Bulj smatra da taj zakon treba ići u hitnu proceduru.


09:38
- Prije početka sjednice Sabora Damir Krstičević komentirao je činjenicu da nije izabran za ministra MORH-a. Kazao je da nije nezadovoljan, ali da je bio emotivan, jer je on uvijek emotivan.

- Idemo raditi za bolju Hrvatsku, zadaća je svih nas da Hrvatska bude bolje i kvalitetnija - zaključio je.


09:30 - Privremeno je odgođeno potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta - potpisat će ga u pauzi sjednice Sabora. Karamarko je na sastanku s manjincima.

Aktivisti Platforme 112 ispred Sabora su održali press konferenciju i prosvjednu akciju 'Smrt slobode izražavanja' povodom objave Tihomira Oreškovića da će ministar kulture biti Zlatko Hasanbegović.

 

09.21 - Na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskoga sabora, koja počinje u 9.30 sati, predstavit će program svoje vlade te od zastupnika zatražiti da mu daju povjerenje. Prvi potpredsjednik Vlade bit će Tomislav Karamarko, a drugi Božo Petrov.

Orešković planira ukratko po resorima predstaviti mjere koje želi provesti. HRT doznaje da će predložiti uspostavu agencije za upravljanje javnim dugom.

Predložit će privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana i na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Najavit će ustroj i početak rada buduće burze energije.

Orešković će, doznajemo, najaviti i povećanje izdvajanja za obrazovanje i istraživanje te npr. uvođenje 'male mature'.

U kulturi bi se izdvajanja već ove godine trebala povećati na 1% državnog proračuna, a u iduće dvije godine na 1,5%.

PSD, JL, FOTO: Damjan TADIĆ, Goran MEHKEK/EPH
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => burno u saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-01-22 09:23:56 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-01-22 19:14:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-01-22 17:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26060 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2016\/01\/22\/sjednica_sabor215-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/prosvjed_platforma2-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/prosvjed_platforma3-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica_sabor7-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica_sabor15-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica_sabor16-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica_sabor40-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica_sabor53-220116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/22\/danas\/sjednica_sabor99-220116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x478"},{"size0":"800x523"},{"size0":"800x530"},{"size0":"800x369"},{"size0":"800x544"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x522"},{"size0":"800x512"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"419x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38123851 Threads: 3 Questions: 7081578812 Slow queries: 3296850 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607935794 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/oporba-inzistira-da-oreskovic-i-ministri-detaljno-navedu-kakve-ce-i-koje-reforme-provesti-299687 [printLink] => /vijesti/hrvatska/oporba-inzistira-da-oreskovic-i-ministri-detaljno-navedu-kakve-ce-i-koje-reforme-provesti-299687?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233087 [name] => TihomirOrešković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomiroreskovic [link] => /tag/tihomiroreskovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => burno u saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oporba inzistira da Orešković i ministri detaljno navedu kakve će i koje reforme provesti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-17-29-31-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/22/sjednica_sabor215-220116.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/22/sjednica_sabor215-220116.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/prosvjed_platforma2-220116.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/prosvjed_platforma3-220116.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica2.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica_sabor7-220116.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica_sabor15-220116.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica_sabor16-220116.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica_sabor40-220116.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica_sabor53-220116.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/22/danas/sjednica_sabor99-220116.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
17:50 - Uoči stanke do 18:30, predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će pojedinačne rasprave, ako ne bude replika, nakon pauze trajati još 7 sati te će se nakon tih rasprava pristupiti glasovanju o povjerenju Vladi Republike Hrvatske. Nakon glasovanja o povjerenju Vladi, mandatno-imunitetno povjerenstvo mora postojeće ministre i premijera razriješiti dužnosti te ih imenovati na nove funkcije s pripadajućim pravima, a novopotvrđeni ministri moraju biti imenovani na svoje nove funkcije kako bi stekli pripadajuća prava te kako bi bili razriješeni postojećih zastupničkih.

17:35 -
Zastupnik Darko Parić pozvao je zastupnika Kovačić da interpretira izjavu Bože Petrova o koaliranju, jer se zastupniku Pariću, prema njegovim riječima, 'ovo čini kao koaliranje' te je nadalje tražio da 'netko bude pošten i dade ostavku'.

Zastupnica Zgrebec inzistira na tome da mandatar Orešković i predložena vlada detaljno navedu kakve će i koje reforme provesti budući da se Hrvatska nalazi pod mjerom prekomjernog deficita.

17:25 - Ivan Kovačić iz kluba zastupnika MOST-a zadnji je izlagao u ovom ciklusu rasprava.

'Neću pričati o radu vlade u proteklom mandatu, Most nije bio parlamentarna stranka pa ne bi bilo korektno o tome pričati. Želimo konstruktivne kritike i na račun vlade. Apeliram na kolege da ne bude vrijeđanja. Ako se zastupnici budu vrijeđali savjetujem građanima da promijene televizijski program', rekao je Kovačić.

Kovačić je dodao da treba eliminirati netrpeljivost u društvu. 'Hrvatsku treba decentralizirati, i u financijskom i u smislu ovlasti', rekao je Kovačić.

'Ako je ovo sve što ste u ime kluba zastupnika Mosta, onda, svaka vam čast, jer građani očekuju mnoge odgovore od Mosta', u replici je zastupniku Kovačiću uzvratila zastupnica Gordana Sobol.

Zastupnica Glasovac istaknula je da je izostanak govora u kurikularne cjelovite reforme zabrinjavajuć te je pozvala Vladu da odustane od ukidanja reforme.

17:05 - 'Vadite čovjeku crijeva, pozivate na linč samo zato što piše i govori ono što se vama (u SDP-u) ne sviđa', rekao je u replici zastupnici Marinović zastupnik Tepeš, nakon što je ona dovela u pitanje izbor Zlatka Hasanbegovića kao ministra kulture.

16:57 - Nakon novog istupa zastupnika Klarina koji je pokušao replicirati zastupniku Tepešu, predsjednik Sabora Reiner morao ga je ponovno upozoriti na neprimjereno izlaganje.

16:55 - Član HSP-a Ante Starčević, Ivan Tepeš, tijekom svojeg izlaganja dao je punu potporu mandataru.

'Drago mi je da priča o stručnosti vlade nije bilo pretjerivanje', rekao je Tepeš. 'Želimo povećanje zaposlenosti, smanjivanje nezaposlenosti, ali ne statistikom kao što je to radio premijer Milanović.'

Tepeš je istaknuo da je dobra stvar što mandatar Orešković dolazi iz iseljeništva, što je i jedan od prioriteta HSP-a Ante Starčević.

'Suradnju želimo ostvariti s iseljenicima i 'pameti' u iseljeništvu koju se treba iskoristiti. Želimo politiku prema iseljenicima po uzoru na Izrael i Italiju', rekao je Tepeš. 'Čestitam Tomislavu Karamarku na potezu izuzimanja sebe iz konkurencije za premijera. Dajem punu potporu ministru Hasanbegoviću kao pravaš.'

Tepeševa izjava izazvala je buru reakcija u Saboru i poslije toga je tražio mir u sabornici. 'To što se vama ne sviđa što ja pričam nije moj problem', rekao je zastupnik Tepeš poglavito zastupnicima SDP-a.



16:25 - Dario Hrebak iz HSLS-a na početku svojeg obraćanja izrazio je potporu vladi mandatara Oreškovića te je tijekom svojeg kratkog obraćanja.

Ivica Klarin iz SDP-a je pokušao replicirati na izlaganje zastupnika Špike i zastupnika Hrebaka neispravno se pozivajući se na poslovnik, kako ga je i predsjednik Sabora Reiner upozorio i izrekao mu opomenu, prvu današnju. Zastupnik Klarin međutim nije htio prestati govoriti te je rekao da će on prestati govoriti kada 'on to hoće'.

15.46 -  Predsjednik HDZ-a i budući potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko komentirao je u petak, dok je sjedio u sabornici, na svom facebook profilu tijek sjednice ustvrdivši kako se sada vidi tko je dijelio Hrvatsku jer zastupnici SDP-a i njegove koalicije, nakon četiri godine gospodarskog i socijalno propadanja države, raspravljaju o fašizmu i antifašizmu.

"Sad vidimo tko je dijelio Hrvatsku. Teško je vjerovati o čemu cijelo jutro u Saboru raspravljaju zastupnici SDP-a i njihove koalicije. Nakon četiri godine gospodarskog i socijalnog propadanja države oni raspravljaju o fašizmu i antifašizmu kao da je to najvažnije pitanje budućnosti države", navodi Karamarko.

"Retoričkim replikama Sabor pretvaraju u teatar odbijajući shvatiti da njihova gluma više nikom nije zabavna. Tu predstavu smo gledali preduge četiri godine. Zar nam moraju i na odlasku pokazivati čime su se bavili dok je gospodarstvo u državi propadalo", objavio je predsjednik HDZ-a na facebooku.

15.10 Furio Radin je rekao za N1 televiziju kako neće biti pauze i da se rasprava nastavlja bez prekida. Rekao je i da će se oni vjerojatno suzdržano opredijeliti oko programa koji predlaže mandatar Tihomir Orešković. 

15:04 - Turina Đurić pitala je Reinera gdje je nestao kandidat za ministra kulture.

- Već ga tri sata nema, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, protegnuti noge na desetak minuta, to prihvaćam, ali da ga nema tri sata dok se predstavlja Vlada čiji je on član...

Reiner je na to upozorio Turinu Đurić kako poslovnik ne dopušta raspravljanje s predsjednikom Sabora.

- Znate poslovnik, nemojte ga svjesno i namjerno kršiti, rekao je Reiner.

14.27 - Nada Turina Đurić: Razmišljali smo, ako predloženi članovi budu pristojni, da budemo barem suzdržani u svojoj podršci novoj vladi.

- Problem je da većina njih nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati danas-sutra provoditi, kada budu izabrani, ali problem je, naravno, i njihovog legitimiteta.

- Vratit ću cijelu priču u postizborni period, i dugotrajne pregovore s Mostom o tome kojoj će se opciji priključiti kako bi se formirala saborska većina.

- Bili smo uvjerenja da s rezultatom koji smo imali i s podrškom još nekih zastupnika da će kolege iz Mosta sa svojim reformskim prijedlozima, na koje smo u većini pristali, da će u nastavku podržati Vladu koja je imala apsolutni politički legitimitet, koja bi nastavila sa sasvim poznatim smjernicama.

- Međutim, unatoč tome što smo sve prihvatili i što smo bili na tragu svega što je traženo, dogodilo se ono što se dogodilo, znači očito oni koji vode tu grupu nezavisnih zastupnika u Mostu nisu htjeli ići sa opcijom Hrvatska raste, i mislim da treba otvoreno reći da jedini razlog za to može biti svjetonazorski. Po meni je to legitimno, no to je trebalo napraviti puno ranije, otvoreno reći ‘mi smo tu, stavljamo se na raspolaganje Domoljubnoj koaliciji’ i sve je u redu.

- Jedan dio zastupnika Mosta nije bio sasvim sklon tako odlučiti, pa je trebalo vrijeme da se opere mozak onima koji sumnjaju da je HDZ bolja opcija.

- Zašto to sad govorim? Zato što svako pitanje koje je bilo upućeno ljudima iz Mosta, svaki odgovor njihov su bile ‘reforme’. Ja sad pitam u ovim dokumentima koje smo vidjeli, kaže kolegica iz klupe da nije konačna verzija, što me ne čudi jer smo već puno verzija vidjeli, no u ovoj verziji ne vidimo ni jednu reformu. Lako što ne vidimo ni jednu reformu, no moramo znati da program Vlade i ciljeve koje je postavio gospodin Orešković iziskuju itekako velike reforme i rezove, a u verziji koju vidimo jedino što vidimo je rast.

- Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformskim. Međutim, ono što smo dobili i što smo vidjeli možemo samo nazvati jednom opsjenom i farsom. Zato što je sve do dana današnjeg, do zadnjeg dana, u stvari opsjena i farsa.

- HNS, gospodine Oreškoviću, apsolutno uvažavajući vas i vašu stručnost, kao i neke kandidate za vašu Vladu, koji su stručni i časni ljudi, neće moći prihvatiti niti vaš program, niti vašu Vladu.

- Ono što bi javnost trebala znati je kolege iz Mosta, koji su ključni za većinu, su imali šansu, i još uvijek imaju šansu da isprave grešku. Jer greška je u nekoliko osoba.

- Imat ćete problem te etikete jer su već i strani mediji i strane agencije prenijele da ova Vlada ima etiketu proustašku. Ako je pitanje samo jednog ministra koji očito ima problem, onda je najmanje što kao mandatar možete učiniti je da tražite vrijeme za konzultacije da taj prijedlog tih nekih osoba, da tu osobu povučete iz Vlade i predložite nekoga drugoga. To je u interesu Republike Hrvatske, to je i u vašem interesu.

- HNS neće moći prihvatiti ovakav prijedlog.

- Vi, gospodine Oreškoviću, vi ćete bit šef rekvizitera u takvoj Vladi, nakon ove farse gdje se još ne zna tko je bio scenarist, tko režiser i, najvažnije, tko je bio producent, jer je on sve to platio.



14:08
- Silvano Hrelja: - Meni je ovo četvrta inauguracija vlade i nikad dosad kandidati za ministre nisu bili ovako prpošni i igrali se mobitelima. Vjerujem da im se baš sve ne sluša no takva im je nova dužnost na koju su stupili. U ovoj prezentaciji piše da smo ponosni na sve što smo postigli. To govori u prilog da smo narcisoidni. Život je pun grešaka. Ako bi to željeli ispravit, moramo učiti na sebi. Ovo je prvi put da smo dobili ovakvu formu materijala na klupe. Dosad sve vlade su pokazivale jedinstvo. Grb, program rada...

Ovaj papir pokazuje nešto drugo. Ovo je unija skupova. Jedan skup Domoljubna koalicija, druga Most. Ovo ne pokazuje jedinstvo nove vlade. To je skup želja jednih i drugih. Unutra vidimo da se ne poštuju ministarstva kao do sada. Neke stvari stavljene su pod nadležnosti drugih ministarstava. Ovdje ima jako malo riječi od radnicima, o sindikatima. Znači li to da mi kao predstavnici umirovljenika moramo biti zabrinuti za to što će se sutra dogoditi? Nažalost, zbog ovih nepoznanica i kontradiktornosti vezanih uz mirovinski sustav neću moći glasati za ovu vladu. No želim joj uspjeh. Pred njima je težak proces učenja. Bit ćemo konstruktivna oporba.

Stipe Petrina: - Prezentacija je dobra u onoj mjeri kad bi mi bili učesnici jednog seminara. Nije dobra u onoj mjeri jer je ovo program i smjernice buduće hrvatske vlade i o čijim će smjernicama ovisiti sudbina građana. Da nIje bilo potrebe da dolazi čovjek iz biznisa, sa strane, predstavnik krupnog kapitala, hrvatska bi bila puno uspješnija. Želim svima puno uspjeha, jer izazovi koji su pred vama uistinu su teški. Moram zamjeriti, danas Hrvatska nije pravna država.

U Hrvatskoj ne važi pravni sustav, žalosti me što u ovoj prezentaciji samo u dvije riječi piše o pravosuđu: učinkovito pravosuđe. U Hrvatskoj nema učinkovitog pravosuđa. jako zamjeram mostu kada stavljaju u hitnom postupku prava zastupnika. Ja sam prvi koji se zalaže da ih politike izbacimo novac. Uvjet da ova zemlja uspije su pravosudne i sudske reforme, to je trebao biti prioritet dana. Hrvatska izgubi godišnje oko 7 milijuna eura na sudu za ljudska prava.

Nema ni riječi o socijalnoj politici i borbi protiv organiziranog kriminala. Hrvatska je u raljama institucionalnog organiziranog kriminala. I članovi ove vlade su pod osnovnom sumnjom da su dio organiziranog kriminala. Nema ni riječi o tome da je više od 2 milijuna građana ovršeno. Ni riječi da ima 380.000 blokiranih. Kako će se riješiti problem ovršenih i blokiranih? Ovu zemlju opterećuju krediti, ima li snaga vlada preuzeti ono što je elementarno, da se napravi moratorij bez plaćanja kamata za sve građane? To su teme o kojima bi vlada trebala više raspravljati... koga briga što je bilo prije 50, 60 godina. Odmaknimo se od toga. Vladi želim uspjeh, da se odmakne od prošlosti i krene u budućnost.

Peđa Grbin: - Problem je što mi danas nismo dobili ni jedan odgovor. Nadam se da će mandatar iskoristiti mogućnost i uključiti se u raspravu. Nijednu riječ nismo čuli o proračunu za 2016. godinu.

13:11 - Radimir Čačić osvrnuo se na ono što je govorio Orešković: - Mrvicu su premalo ambiciozni planovi mandatara. Ovdje fali agresivnije ambcije, no prvi put u 26 godina vidim jedan racionalan pristup i pružam podršku ovakvoj logici.

Miodrag Demo: 

- Slušajući rasprave i program budućeg premijera jasno i glasno rečeno, ajmo ljudi, maknite se od ideoloških podjela, ajmo konačno krenuti za dobrobit ove naše zemlje koja je stvorena na antifašizmu, ali antifašizmu 90ih godina. puno se vlada promijenilo od hrvatske postojanosti. u ime nas koji smo stvarali državu, koji smo prihvatili izazov 90e prihvaćamo ga i sada. jer ovo je domovina koju treba razvijati kojoj treba pomoći. moramo ići dalje. 25 godina je sustavnog uništavanja, u ratu , u privatizaciji, u nesposobnosti... Mi smo za naprijed, pa makar za godinu dana ili dvije ostatak Hrvatske bio jedna multikulturalna sredina, kao grad Zagreb, standard europskih metropola. 

Nek' Hrvatska bude takva uređena država. Vama dajemo apsolutnu potporu. Svi smo mi domoljubi tu. Žao mi je što je pola Sabora otišlo, to je jedna neozbiljnost. Dole na Trgu je displej na kojem piše koliki je hrvatski dug. To je naša obaveza. Polako ga smanjit i da Hrvatska polako postane snažnija. Mi smo za rad i solidarnost. Ja vas molim da svi zajedno skinemo stigmu o privilegiji hrvatskih branitelja. Nismo privilegirani. Ti su ljudi stvorili ovu državu.

 Nemojte nazivati pogrdnima šatore i neke ljude koji to ne zaslužuju. Zadnji sam koji radi protiv ove države. Nek' više ne bude šatora. Neka bude zadovoljna i napredna država koja ima budućnost. Ja u to vjerujem.

12:40 - Željko Reiner upozorio je Pupovca da ne može postavljati pitanja mandataru kada odgovara na repliku nekoga drugoga, na što mu je Pupovac rekao kako je prerano počeo uvoditi disciplinu.

- Predugo ste u Saboru da to ne bi znali, ne znam zašto ovako reagirate to inače nikad ne radite, rekao mu je Reiner.


12:22 - Saboru se obratio predsjednik kluba SDSS-a Milorad Pupovac.

- Sa velikim interesom smo pratili prezentaciju gospodina Oreškovića i poštujemo činjenicu da se usmjerio na ekonomsku tematiku, ali mi svi znamo koji smo ovdje, kao što i gospodin Orešković sigurno zna, kao što se neke ekonomske mjere u korporaciji ne mogu provesti ako korporacija nije pripremljena, tako to vrijedi i za državu.

- Ukoliko država nije pripremljena, ako državu ne smatramo jednako važnim elementom za izlazak iz krize, nema garancije da će ikakve mjere to učiniti.

- Mi moramo stvoriti duh tolerancije u društvu, jer je duh netolerancije u posljednje tri godine isuviše snažan. Zato nije dobro da u ministarstvu kulture, u ministarstvu prosvjete nemamo ni jedne riječi o kulturi tolerancije, nemamo ni jedne riječi o stvaralaštvu. Nacionalni identitet je važan, ali nije dovoljan.

- Druga stvar, zakonitost ili nezakonitost. Imamo li mi institucije koje nam trebaju da postignu sve ovo što vi želite postići. Ja ću reći nemamo, naše institucije su u sukobu. DORH s policijom, policija s pravosuđem, pravosuđe s Ustavnim sudom.

- Profesionalnost i etičnost u obavljanjima javnih poslova, mi to nismo dosegli. Ni u javnim tvrtkama, ni u pravosuđu. Ne može se to postići tehničkim mjerama.

- Lijepo je čuti poziv na zajedništvo, ali nejednakost nas tu uništava. Trećina građana je na rubu siromaštva. Osamdeset posto štednje pripada nekoliko posto štediša. Mi raspravljamo o franku, o blokiranima, a ne o tim činjenicama.

- Četvrtu stvar koju želim reći jeste nerazvijenost. Preko deset posto hrvatskih općina živi u okolnostima potpune nerazvijenosti, znači četrdeset i nešto. Od toga, u 17 žive pripadnici srpske manjine. Kažemo u programu Vlade ‘maksimizirat ćemo ovo, maksimizirat ćemo ono,’ a ne vidimo nikakve mehanizme koji bi to postigli.

- Imate li poseban fond koji bi to učinio? Nemate. U našoj Lici imamo 3 čovjeka po četvornom kilometru. To moramo promijeniti.

- Vaša vlada, s ministrima sa zavidnim biografijama, nema ništa što je imala prethodna Vlada, niti ona HDZ-ova prije nje.

- Nema ni pitanja povratka izbjeglica, ni obnove, ni manjinskih prava, nema ničega. Kao što je rekao kolega Miletić, bilo bi nedopustivo da usvojimo program a da nemamo elemenata ljudskih i manjinskih prava kao sastavnog dijela ove Vlade.

- Kada bi to imali onda bi pitanja pojedinih ministara bila puno manje predmet pažnje nego što je sada.

- Nije valjda da ono što su tekovine vlada u posljednjih nekoliko mandata, od 1997. godine, kada je taj proces participacije počeo, da ćemo to preskočiti.

- To nije politika HDZ-a s kojim sam surađivao od 2006. na ovamo. Nijedne vlade.

- Nemamo predrasuda, imamo velik interes da Vlada uspije, i želimo pomoći da Vlada uspije, ali bez inkluzije, bez uključenosti, bez ozbiljnog poziva na suradnju, to nije moguće.



12:18 - 
Kandidat za ministra kulture u novoj Vladi Zlatko Hasanbegović, čije je povlačenje kandidature u petak u Saboru tražila oporba, izjavio je kako sve što se događa ima elemente ideološkog linča, a nema uporište u činjenicama.

"Ono što me ražalostilo je to što sve ovo ima elemente jedne vrste ideološkoga linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama, već u selektivnom korištenju mojih različitih izjava, koje sam davao u proteklih 10 godina u sklopu svojih historiografskih i znanstvenih istraživanja ili u sklopu javnih debata u kontekstu nekih specifičnih tema", kazao je Hasanbegović novinarima u Saboru. On je to rekao nakon što je SDP-ov Nenad Stazić pozvao mandatara da povuče Hasanbegovićevu kandidaturu jer će, tvrdi Stazić, u suprotnom Vladi "dati pridjev filoustaške Vlade".

Onima koji ga prozivaju po medijima poručio je da pročitaju sve njegove intervjue i pisane radove te ponovio da stoji iza njih. "Oni su dani pod punom odgovornošću i u povodu potpuno drugih tema koje su tada bile aktualne. Ja sam ovdje sada u potpuno drugom svojstvu kandidata za ministra kulture i mislim da je jedino relevantno pitanje program Vlade, pa i moga resora koji će se provoditi u narednom razdoblju, te ne vidim nikakav razlog da se na ovakav način pristupa mom ideološkom seciranju", poručio je.

Komentirao je i svoju nedavnu tvrdnju kako antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava te da je to floskula.

"Nema moga nikakvoga stava o antifašizmu i nije riječ o antifašizmu već odnosu prema jugoslavenskom totalitarnom komunističkom nasljeđu. I svi oni koji zlorabe pojam antifašizma koji, svaki ozbiljni povjesničar zna, može biti fluidan jer mu se mogu pripisivati mnoga različita značenja. Antifašist je bio i Staljin i Tito i Pol Pot, i američki general Patton.

Svima je jasno da su to različite osobe i mi ne govorimo o apstraktnom antifašizmu već konkretnom, jugoslavenskom komunističkom totalitarnom nasljeđu. Hrvatska moderna država je nastala nasuprot jugoslavenskoj državi i nasuprot jugoslavenskom komunizmu i sve temeljne ustavne vrednote RH, državna nezavisnost, parlamentarni poredak, sloboda, ljudska prava i demokracija su u savršenoj suprotnosti s bilo kojim aspektom jugoslavenskog komunističkog totalitarnog naslijeđa, i to je moje načelno stajalište o titoizmu koje sam javno iznosio", rekao je Hasanbegović.

Iz drugog svjetskog rata, kaže, kao pobjednici su izašli obnovljena jugoslavenska država i jugoslavenski komunizam . "Jasno je da se ne može govoriti u kontekstu poratnog razvitka da je bilo koji narod u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koji je jedan nacionalsocijalistički totalitarizam zamijenio drugim boljševičkim totalitarizmom, izašao kao slobodni pobjednički narod. Stanje koje je nastupilo 1945. bilo je negacija prava hrvatskog naroda na državnu nezavisnost, a po svim svojstvima je bila totalitarna diktatura i što je tu sporno", pitao je Hasanbegović.

Interpretacija Ustava, kaže, posebno je pitanje. "Pozivam da se pozorno pročita preambula Ustava u kojoj se navode izvori hrvatske državnosti od ranog srednjeg vijeka, do novijeg doba, spominje se i banovina Hrvatska, odluke u Drugom svjetskom ratu, ali to stoji isključivo u državnopravnom smislu i nema nikakva vrijednosna obilježja tj. mogu mu se samo pripisivati", rekao je.

Na pitanje što je onda s državnim blagdanima Hasanbegović je uzvratio kako se svi državni blagdani, dokle god postoje, trebaju obilježavati.

Odbacio je prozivke u Saboru da je bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, koji je nakon Drugog svjetskog rata osnovao Ante Pavelić. "Nisam nikada bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, i ako na internetu možete naći da sam ubio predsjednika Kennedya, to ne znači da sam ga i ubio", ustvrdio je.

Svoje mišljenje o Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, kao i Anti Paveliću, Hasanbegović je ipak odbio reći novinarima.

11:54 -  Gordan Jandroković (HDZ): Skandalozno je da se ovu Vladu naziva proustaškom. To nećemo dozvoliti.

11:45 - 
Boris Miletić obratio se mandataru: - IDS vladu desnog centra ne može podržati jer su naše svjetonazorske razlike prevelike. Još uvijek ne znamo koji je stav buduće vlade prema decentralizaciji, kao ni prema temeljnim ljudskim pravima i slobodama te građanskim vrijednostima. informacije koje su dosad donosili mediji ne zvuče obećavajuće. 

Oreškoviću, nemojte dozvoliti da se srozaju standardi i vrijednosti. Dovodi se pravo žena na izbor, sprema na lov na vještice... Blokirajte svaki takav pokušaj ugrožavanja ljudskih sloboda i štititi prava svih manjina. 

Onaj tko negira antifašizam kao vrijednost ne može tražiti podršku IDS-a.



11:19  - 
Stazić Tepešu: Vama prepuštam društvo u ustaškim uniformama. Ja sam citirao kandidata za ministra kulture. Mandatar bi se trebao odrediti jasno i kazati da to neće.

Ivan Tepeš ne vidi što je sporno u izjavama Zlatka Hasanbegovića. "Tko ponovno otvara teme o ustašama i partizanima. Otvarate vi".




11:15 - 
Mi za vašu Vladu nećemo glasovati - kazao je SDP-ovac Nenad Stazić, istaknuvši kako je sporno nekoliko imena, prije svega ime Zlatka Hasanbegovića.

- Ja sam siguran da vi tog čovjeka niste izabrali. Povucite taj prijedlog, recite da se s time ne slažete, ne treba vašoj vladi pridjev ustaške vlade. Ne činite to, povucite tu kandidaturu. 

Jasen Mesić je divan kandidat, bio je ministar kulture. Problem je i gospodin Crnoja koji traži registar izdajnika nacionalnih interesa, ali ne definira što su to nacionalni interesi.  Ako ste to ostvari na temeljima Hasanbegovićeve politike, onda nam se crno piše. 

Treće ime je ime gospodina Buljevića. Helenu Puljiz je izložio petosatnoj torturi. Baš u to vrijeme Sanader je počeo svoju pljačku preko Fimi medije, ali Buljević to nije istraživao. Gospodine Orešković, želim vam sve najbolje, ali ovaj prijedlog vaše vlade je nama neprihvatljiv-kazao je Stazić.


11:00 -
 Davor Bernardić pitao je o takozvanom 'registru izdajnika'.

- Hoće li se u registru izdajnika naći svi oni koji su opljačkali Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata i u pretvorbi i privatizaciji - pitao je.

10:42 - 
Davor Bernardić pitao je o takozvanom 'registru izdajnika'.

- Hoće li se u registru izdajnika naći svi oni koji su opljačkali Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata i u pretvorbi i privatizaciji - pitao je.

Tanja Vrbat mu je čestitala na hrabrosti ali je kazala da je skeptična zbog prezentacije i da joj to izgleda kao korporacijsko pranje mozga.

10:39 
- Ingrid Antičević Marinović žestoko se obrušila na mandara: 

- Od danas ste vi odgovorni za izabrane ministre. Kako ćete građanima objasniti ministra kulture, čovjeka koji kaže 'antifašizam je floskula...'. Što bi rekao vaš poslodavac, izraelska tvrtka da mu predložite na rukovodećem mjestu takvog čovjeka. 

Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide koja nije obična piramide, ima sa strane dijelove, prekinuta je piramida kojoj samo fali oko. 

Simbol masona i iluminata. Ja vas pitam je li vi u transformaciji Hrvatske zagovarate novi svjetski poredak? Koje su vrijednosti koje ćete vi zastupati? Jer već vidim da ćemo imati najcrnju ideologiju - kazala je.

10:28 - Svaki ministar mora definirati što se može nastaviti u idućih godinu dana.

Kako ćemo definirati što je uspjeh.

Št ose tiče izbjeglicama, konzultirat ćemo se s našim partnerima u regiji i EK, ali bitna je poruka da ćemo uvijek štititi hrvatske interese. Naš drugi san je stvoriti modernu Hrvatsku koja će zadržati svoju tradiciju i pružiti bolji život našoj djeci.

Na kraju, ako ne sada, onda kada?", kazao je Orešković i dobio veliki pljesak.


10:10
- Fokusirat ćemo se na energiju, turizam i infrastrukturu-kazao je uvodno Tihomir Orešković, te nastavio s izlaganjem:

- Trebamo povećati izvoz kako bi bili konkurentni, poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj i podići životni standard građana. Nećemo dozvoliti da politika i drugi interesi vode naš cilj u drugi smjer.

Kako ubrzati rast BDP-a, što možemo postićii u iduće četiri godine, kako aktivirati neiskorištene potencijale, kako poboljšati efikasnost javnog sektora i povećati konkurentnost javnog sektora.

Glavni fokus treba biti u svrhu smanjenja omjera duga i BDP-a.

Prihvatite izazove da možete osjetiti draž pobjede. Danas je Hrvatska slobodna država. Imamo nove izazove i ja sam ih spreman prihvatiti da bi opet osjetili draž pobjede-staknuo je Orešković citirajući jednog američkog generala.


09:55 -
Većinom glasova Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak izabrani su za potpredsjednike Sabora.

09:43 - 
Druga sjednica ovog saziva Sabora je počela izvođenjem hrvatske državne himne.

HNS ima primjedbu na donošenje hitnog zakona s kojim bi se smanjila prava saborskih zastupnika . S hitnim donošenjem se ne slaže ni SDP. Nezavisni zastupnik Stipe Petrina smatra da prijedlog zakona treba ostaviti za "neka nova vremena".

Miro Bulj smatra da taj zakon treba ići u hitnu proceduru.


09:38
- Prije početka sjednice Sabora Damir Krstičević komentirao je činjenicu da nije izabran za ministra MORH-a. Kazao je da nije nezadovoljan, ali da je bio emotivan, jer je on uvijek emotivan.

- Idemo raditi za bolju Hrvatsku, zadaća je svih nas da Hrvatska bude bolje i kvalitetnija - zaključio je.


09:30 - Privremeno je odgođeno potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta - potpisat će ga u pauzi sjednice Sabora. Karamarko je na sastanku s manjincima.

Aktivisti Platforme 112 ispred Sabora su održali press konferenciju i prosvjednu akciju 'Smrt slobode izražavanja' povodom objave Tihomira Oreškovića da će ministar kulture biti Zlatko Hasanbegović.

 

09.21 - Na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskoga sabora, koja počinje u 9.30 sati, predstavit će program svoje vlade te od zastupnika zatražiti da mu daju povjerenje. Prvi potpredsjednik Vlade bit će Tomislav Karamarko, a drugi Božo Petrov.

Orešković planira ukratko po resorima predstaviti mjere koje želi provesti. HRT doznaje da će predložiti uspostavu agencije za upravljanje javnim dugom.

Predložit će privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana i na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Najavit će ustroj i početak rada buduće burze energije.

Orešković će, doznajemo, najaviti i povećanje izdvajanja za obrazovanje i istraživanje te npr. uvođenje 'male mature'.

U kulturi bi se izdvajanja već ove godine trebala povećati na 1% državnog proračuna, a u iduće dvije godine na 1,5%.

PSD, JL, FOTO: Damjan TADIĆ, Goran MEHKEK/EPH
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/oporba-inzistira-da-oreskovic-i-ministri-detaljno-navedu-kakve-ce-i-koje-reforme-provesti-299687 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f75f867cc4e56045cf69b7f6cbc1bfaf6940e82e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oporba+inzistira+da+Ore%C5%A1kovi%C4%87+i+ministri+detaljno+navedu+kakve+%C4%87e+i+koje+reforme+provesti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foporba-inzistira-da-oreskovic-i-ministri-detaljno-navedu-kakve-ce-i-koje-reforme-provesti-299687 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foporba-inzistira-da-oreskovic-i-ministri-detaljno-navedu-kakve-ce-i-koje-reforme-provesti-299687 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => burno u saboru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaburno u saboru

Oporba inzistira da Orešković i ministri detaljno navedu kakve će i koje reforme provesti

Piše PSD.
22. siječnja 2016. - 18:50

- Problem je da većina njih nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati danas-sutra provoditi, kada budu izabrani, ali problem je, naravno, i njihovog legitimiteta.

- Vratit ću cijelu priču u postizborni period, i dugotrajne pregovore s Mostom o tome kojoj će se opciji priključiti kako bi se formirala saborska većina.

- Bili smo uvjerenja da s rezultatom koji smo imali i s podrškom još nekih zastupnika da će kolege iz Mosta sa svojim reformskim prijedlozima, na koje smo u većini pristali, da će u nastavku podržati Vladu koja je imala apsolutni politički legitimitet, koja bi nastavila sa sasvim poznatim smjernicama.

- Međutim, unatoč tome što smo sve prihvatili i što smo bili na tragu svega što je traženo, dogodilo se ono što se dogodilo, znači očito oni koji vode tu gr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:29