stdClass Object ( [id] => 225365 [title] => Omiškim aferama nema kraja: tvrtka za sječu drva istraživala za HDZ [alias] => omiskim-aferama-nema-kraja-tvrtka-za-sjecu-drva-istrazivala-za-hdz [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ako jedan grad, dakle nadstranačka institucija, naruči, te iz proračuna plati predizborno istraživanje, onda je to, složit ćete se, u najmanju ruku čudno. Ako to istraživanje, dakle anketiranje građana u svrhu pretkazivanja izbornih rezultata, obavi tvrtka registrirana, između ostalog, i za sječu drva, onda je to još čudnije.

No, ako vlasnik te tvrtke, dakle čovjek koji bi trebao znati tko mu je i zašto naručio predizborna istraživanja, ne želi odgovoriti ni na jedan novinarski upit, onda mjestu čuđenja nema. Dapače, u Hrvatskoj je sasvim normalno da novac građana - ne zaboravimo, istraživanja su plaćena proračunskim novcem - završi u džepovima pojedinaca - tvrtka koja je obavila istraživanja je privatna - a da javnost o tome ne samo da nema pojma nego joj nitko i ne želi reći tko je, što, zašto i kada u njeno ime i njenim novcem napravio.

Grad iz naše današnje priče je Omiš. Moguće da nije jedini, no jedino su nam njegovi čelnici službeno potvrdili kako je bivša vlast, a na vlasti su bili gradonačelnik Ivan Škaričić i HDZ, u dva navrata novcem poreznih obveznika platili predizborna istraživanja, koja je obavila zagrebačka tvrtka “Modus”.

Plaćeno odmah

Istraživanja su odrađena, tako barem stoji u ispostavljenim računima, tijekom siječnja i ožujka 2013. godine, a Grad Omiš ih je ukupno platio 40.677 kuna. Naziv istraživanja bio je “Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu”, što jasno govori o usko stranačkoj svrsi ankete, no Škaričića i njegovu družinu to nije smetalo da posegnu u gradsku, a ne partijsku blagajnu, te da doslovno odmah anketarima iz “Modusa” plate traženi iznos.

Čitatelje smo dužni podsjetiti, iako oni koji redovito prate “Slobodnu” to vjerojatno već znaju, da je Grad Omiš u to vrijeme grcao u dugovima, da je minus u blagajni bio veći od 30.000.000 kuna, te da su se računi, i to za puno važnije stvari, plaćali s debelim zakašnjenjem. A neki ni tada.

No, eto, računi za tvrtku “Modus” plaćeni su odmah. I, evo ih, u našim rukama. Za razliku od anketnih rezultata kojih nema nigdje. Ili ih barem nema u ladicama u kojima se čuvaju gradski papiri.

- Našli smo račune za te dvije ankete i potvrdu da su plaćeni, ali nigdje u papirima nismo našli rezultate, odnosno analizu, koju je isporučitelj ankete bio obvezan napraviti - kaže današnji gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

A onaj bivši samo sliježe ramenima. Niti se, veli, sjeća detalja, pa tako ni rezultata, niti mu je jasno zašto nas to zanima.

- Nemam pojma kako smo došli do tvrtke “Modus”. Koliko se sjećam, jednoga dana smo dobili mail s njihovom ponudom, pročitali smo ga i prihvatili ponudu. Da, mislim da je to tako išlo - tvrdi Ivan Škaričić, aktualni ravnatelj staračkoga doma na splitskoj Zenti i dugovječni gradonačelnik Omiša, poznat, između ostaloga, i po tome što je na radnome stolu čitav radni vijek držao glanc novo, ali nepriključeno računalo.

Što o svemu kaže direktor “Modusa”, a gospodinu je ime Nenad Klapčić, nismo, nažalost, uspjeli doznati. Za verbalnu komunikaciju nije bio raspoložen.

- Molio bih vas da mi na mejl pošaljete sve što vas zanima, pa ću vam pismeno odgovoriti - kratko je poručio Klapčić.

Mail je dobio u roku od desetak minuta, a pitanja su bila jednostavna:

1. Za koje ste sve gradove i općine radili predizborna istraživanja uoči svibanjskih izbora 2013. godine?
2. Otkad se vaša tvrtka bavi istraživanjima javnog mnijenja?
3. Koje su vam referencije i veći dosadašnji odrađeni poslovi?
4. Kako ste stupili u kontakt s čelnicima Omiša?
5. Kako je moguće da ste samo od Grada Omiša za dvije ankete dobili više od 40.000 kuna, a da vam financijska bilanca za prošlu godinu pokazuje znatno manje prijavljene prihode?

Ni na jedno od tih pitanja Nenad Klapčić nije odgovorio. Dapače, više nije odgovarao niti na telefonske pozive. Sve dok vaš reporter nije “promijenio” broj.

’Pravi’ e-mail

- Kako da vam odgovorim na mejl kad ga nisam ni dobio? - pravdao se Klapčić kad smo ga napokon uhvatili “na spavanju”.

Pa je dao novi mejl. “Taj je pravi”, samo što se nije zakleo.

Pitanja su odaslana u roku od dvije minute. Da bi se vratila u roku odmah. “The email account that you tried to reach does not exist”. Prijevod vam, vjerujemo, ne treba. I bez znanja stranih jezika shvatili ste da adresa koju je Klapčić ostavio ne postoji. Jednako kao što pretpostavljate da su svi naknadni pozivi - sa svih mogućih brojeva - bili uzaludni.

Nenad Klapčić odlučio je šutjeti. Pa smo ga odlučili pronaći na adresi Prilaz Gjure Deželića 63, Zagreb. A tamo, baš da vidimo ima li iznenađenih, nikakvog Klapčića nema. Ni tvrtke “Modus”, koja je registrirana upravo na toj adresi. Zatekli smo tek knjigovodstveni servis, čijim se uslugama, kako nam je rekla ljubazna djelatnica, koristi i Klapčić.

Tvrtka “Modus” osnovana je 2005. godine, prema javno dostupnim podacima temeljni kapital joj je 20.000 kuna, nema zaposlenih, a nema ni internetsku stranicu (!?). Ali je zato registrirana za čitavo brdo poslova. Kao da ju je kakav povratnik iz dijaspore za nezaposlenog i neodlučnog sina jedinca otvorio.

Klapčića tako možete zvati ako vam treba stručnjak za organizaciju izvedbi projekata za zgrade, ili za poslovno savjetovanje i trgovinu, ili za šumarstvo i sječu drva, pa proizvodnju hrane i pića, kupnju i prodaju robe, trgovačko posredovanje, pripremanje hrane i usluživanje pića, pružanje usluga smještaja, za pružanje usluga u nautičkom, seljačkom, zdravstvenom, kongresnom, športskom i lovnom turizmu, za poslovanje nekretninama, istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim i humanističkim znanostima, za davanje savjeta, usmjeravanje i operativnu pomoć trgovačkim društvima i javnim službama, odnose s javnošću, programe za knjigovodstvo troškova, za promidžbu, tajničke i prevoditeljske djelatnosti, te njegu i održavanje tijela, a kod njega možete unajmiti i strojeve za kućanstvo.

Sukob s Jakovčićem

- Moram priznati da nikad nisam čuo za tvrtku o kojoj govorite, a pogotovo ne u kontekstu našega posla - iznenađeno nam je kazao direktor jedne od poznatijih hrvatskih agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, kojoj u sudskom registru piše upravo to, da je registrirana za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja.

A takve djelatnosti kod Klapčićeva “Modusa” ni u tragovima nema.

Nenad Klapčić rođen je 1967. godine u Puli, a dugo godina bio je aktivni IDS-ovac, dogurao je čak i do funkcije tajnika Kluba IDS-a u Saboru. A gurao je sve dok se nije sukobio s Ivanom Jakovčićem. A tko se s predsjednikom zavadi, zna se, odlazi iz stranke.

- Nenad nije izbačen, nego je sam iz stranke otišao. Bio je jako ambiciozan, a kad te ambicije nije ostvario, onda se okomio na mene smatrajući, valjda, da sam mu ja bio smetnja - za “Slobodnu” danas kaže Jakovčić.

Klapčić je svojevremeno Jakovčića prozivao da je brijunsko priobalje prodao austrijskim neonacistima, a svjedočio je i o, kako je rekao, “čudnom i intenzivnom prijateljstvu između Jakovčića i Ivića Pašalića”. Jakovčiću, međutim, nije naudio.

Političke ambicije pokušao je zadovoljiti 2003. kao saborski kandidat na listi odmetničkog IDF-a, no na koncu se morao zadovoljiti sinekurom u Odjelu za odnose s javnošću Hrvatske obrtničke komore. I nitko ga, vjerojatno, nikada više ne bi spomenuo da u siječnju 2013. godine nije poslao mail Ivanu Škaričiću. On, koji ljudima daje mailove koji ne postoje, njemu, koji nije ni imao mail.

VINKO VUKOVIĆ
foto: cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivan Škaričić, bivši omiški gradonačelnik, koji je novcem poreznih obveznika, platio stranačku anketu, a koje se uopće ne sjeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MODUS OPERANDI’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-07 09:12:04 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-07 19:40:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-07 19:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8776 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/02/07/Novosti/skaricic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38756360 Threads: 3 Questions: 7122544009 Slow queries: 3309283 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608989326 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/omiskim-aferama-nema-kraja-tvrtka-za-sjecu-drva-istrazivala-za-hdz-225365 [printLink] => /vijesti/hrvatska/omiskim-aferama-nema-kraja-tvrtka-za-sjecu-drva-istrazivala-za-hdz-225365?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 303494 [name] => omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211292 [name] => ivanškaričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanskaricic [link] => /tag/ivanskaricic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivan Škaričić, bivši omiški gradonačelnik, koji je novcem poreznih obveznika, platio stranačku anketu, a koje se uopće ne sjeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MODUS OPERANDI’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Omiškim aferama nema kraja: tvrtka za sječu drva istraživala za HDZ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-01-11-19-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/07/Novosti/skaricic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/07/Novosti/skaricic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ako jedan grad, dakle nadstranačka institucija, naruči, te iz proračuna plati predizborno istraživanje, onda je to, složit ćete se, u najmanju ruku čudno. Ako to istraživanje, dakle anketiranje građana u svrhu pretkazivanja izbornih rezultata, obavi tvrtka registrirana, između ostalog, i za sječu drva, onda je to još čudnije.

No, ako vlasnik te tvrtke, dakle čovjek koji bi trebao znati tko mu je i zašto naručio predizborna istraživanja, ne želi odgovoriti ni na jedan novinarski upit, onda mjestu čuđenja nema. Dapače, u Hrvatskoj je sasvim normalno da novac građana - ne zaboravimo, istraživanja su plaćena proračunskim novcem - završi u džepovima pojedinaca - tvrtka koja je obavila istraživanja je privatna - a da javnost o tome ne samo da nema pojma nego joj nitko i ne želi reći tko je, što, zašto i kada u njeno ime i njenim novcem napravio.

Grad iz naše današnje priče je Omiš. Moguće da nije jedini, no jedino su nam njegovi čelnici službeno potvrdili kako je bivša vlast, a na vlasti su bili gradonačelnik Ivan Škaričić i HDZ, u dva navrata novcem poreznih obveznika platili predizborna istraživanja, koja je obavila zagrebačka tvrtka “Modus”.

Plaćeno odmah

Istraživanja su odrađena, tako barem stoji u ispostavljenim računima, tijekom siječnja i ožujka 2013. godine, a Grad Omiš ih je ukupno platio 40.677 kuna. Naziv istraživanja bio je “Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu”, što jasno govori o usko stranačkoj svrsi ankete, no Škaričića i njegovu družinu to nije smetalo da posegnu u gradsku, a ne partijsku blagajnu, te da doslovno odmah anketarima iz “Modusa” plate traženi iznos.

Čitatelje smo dužni podsjetiti, iako oni koji redovito prate “Slobodnu” to vjerojatno već znaju, da je Grad Omiš u to vrijeme grcao u dugovima, da je minus u blagajni bio veći od 30.000.000 kuna, te da su se računi, i to za puno važnije stvari, plaćali s debelim zakašnjenjem. A neki ni tada.

No, eto, računi za tvrtku “Modus” plaćeni su odmah. I, evo ih, u našim rukama. Za razliku od anketnih rezultata kojih nema nigdje. Ili ih barem nema u ladicama u kojima se čuvaju gradski papiri.

- Našli smo račune za te dvije ankete i potvrdu da su plaćeni, ali nigdje u papirima nismo našli rezultate, odnosno analizu, koju je isporučitelj ankete bio obvezan napraviti - kaže današnji gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

A onaj bivši samo sliježe ramenima. Niti se, veli, sjeća detalja, pa tako ni rezultata, niti mu je jasno zašto nas to zanima.

- Nemam pojma kako smo došli do tvrtke “Modus”. Koliko se sjećam, jednoga dana smo dobili mail s njihovom ponudom, pročitali smo ga i prihvatili ponudu. Da, mislim da je to tako išlo - tvrdi Ivan Škaričić, aktualni ravnatelj staračkoga doma na splitskoj Zenti i dugovječni gradonačelnik Omiša, poznat, između ostaloga, i po tome što je na radnome stolu čitav radni vijek držao glanc novo, ali nepriključeno računalo.

Što o svemu kaže direktor “Modusa”, a gospodinu je ime Nenad Klapčić, nismo, nažalost, uspjeli doznati. Za verbalnu komunikaciju nije bio raspoložen.

- Molio bih vas da mi na mejl pošaljete sve što vas zanima, pa ću vam pismeno odgovoriti - kratko je poručio Klapčić.

Mail je dobio u roku od desetak minuta, a pitanja su bila jednostavna:

1. Za koje ste sve gradove i općine radili predizborna istraživanja uoči svibanjskih izbora 2013. godine?
2. Otkad se vaša tvrtka bavi istraživanjima javnog mnijenja?
3. Koje su vam referencije i veći dosadašnji odrađeni poslovi?
4. Kako ste stupili u kontakt s čelnicima Omiša?
5. Kako je moguće da ste samo od Grada Omiša za dvije ankete dobili više od 40.000 kuna, a da vam financijska bilanca za prošlu godinu pokazuje znatno manje prijavljene prihode?

Ni na jedno od tih pitanja Nenad Klapčić nije odgovorio. Dapače, više nije odgovarao niti na telefonske pozive. Sve dok vaš reporter nije “promijenio” broj.

’Pravi’ e-mail

- Kako da vam odgovorim na mejl kad ga nisam ni dobio? - pravdao se Klapčić kad smo ga napokon uhvatili “na spavanju”.

Pa je dao novi mejl. “Taj je pravi”, samo što se nije zakleo.

Pitanja su odaslana u roku od dvije minute. Da bi se vratila u roku odmah. “The email account that you tried to reach does not exist”. Prijevod vam, vjerujemo, ne treba. I bez znanja stranih jezika shvatili ste da adresa koju je Klapčić ostavio ne postoji. Jednako kao što pretpostavljate da su svi naknadni pozivi - sa svih mogućih brojeva - bili uzaludni.

Nenad Klapčić odlučio je šutjeti. Pa smo ga odlučili pronaći na adresi Prilaz Gjure Deželića 63, Zagreb. A tamo, baš da vidimo ima li iznenađenih, nikakvog Klapčića nema. Ni tvrtke “Modus”, koja je registrirana upravo na toj adresi. Zatekli smo tek knjigovodstveni servis, čijim se uslugama, kako nam je rekla ljubazna djelatnica, koristi i Klapčić.

Tvrtka “Modus” osnovana je 2005. godine, prema javno dostupnim podacima temeljni kapital joj je 20.000 kuna, nema zaposlenih, a nema ni internetsku stranicu (!?). Ali je zato registrirana za čitavo brdo poslova. Kao da ju je kakav povratnik iz dijaspore za nezaposlenog i neodlučnog sina jedinca otvorio.

Klapčića tako možete zvati ako vam treba stručnjak za organizaciju izvedbi projekata za zgrade, ili za poslovno savjetovanje i trgovinu, ili za šumarstvo i sječu drva, pa proizvodnju hrane i pića, kupnju i prodaju robe, trgovačko posredovanje, pripremanje hrane i usluživanje pića, pružanje usluga smještaja, za pružanje usluga u nautičkom, seljačkom, zdravstvenom, kongresnom, športskom i lovnom turizmu, za poslovanje nekretninama, istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim i humanističkim znanostima, za davanje savjeta, usmjeravanje i operativnu pomoć trgovačkim društvima i javnim službama, odnose s javnošću, programe za knjigovodstvo troškova, za promidžbu, tajničke i prevoditeljske djelatnosti, te njegu i održavanje tijela, a kod njega možete unajmiti i strojeve za kućanstvo.

Sukob s Jakovčićem

- Moram priznati da nikad nisam čuo za tvrtku o kojoj govorite, a pogotovo ne u kontekstu našega posla - iznenađeno nam je kazao direktor jedne od poznatijih hrvatskih agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, kojoj u sudskom registru piše upravo to, da je registrirana za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja.

A takve djelatnosti kod Klapčićeva “Modusa” ni u tragovima nema.

Nenad Klapčić rođen je 1967. godine u Puli, a dugo godina bio je aktivni IDS-ovac, dogurao je čak i do funkcije tajnika Kluba IDS-a u Saboru. A gurao je sve dok se nije sukobio s Ivanom Jakovčićem. A tko se s predsjednikom zavadi, zna se, odlazi iz stranke.

- Nenad nije izbačen, nego je sam iz stranke otišao. Bio je jako ambiciozan, a kad te ambicije nije ostvario, onda se okomio na mene smatrajući, valjda, da sam mu ja bio smetnja - za “Slobodnu” danas kaže Jakovčić.

Klapčić je svojevremeno Jakovčića prozivao da je brijunsko priobalje prodao austrijskim neonacistima, a svjedočio je i o, kako je rekao, “čudnom i intenzivnom prijateljstvu između Jakovčića i Ivića Pašalića”. Jakovčiću, međutim, nije naudio.

Političke ambicije pokušao je zadovoljiti 2003. kao saborski kandidat na listi odmetničkog IDF-a, no na koncu se morao zadovoljiti sinekurom u Odjelu za odnose s javnošću Hrvatske obrtničke komore. I nitko ga, vjerojatno, nikada više ne bi spomenuo da u siječnju 2013. godine nije poslao mail Ivanu Škaričiću. On, koji ljudima daje mailove koji ne postoje, njemu, koji nije ni imao mail.

VINKO VUKOVIĆ
foto: cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/omiskim-aferama-nema-kraja-tvrtka-za-sjecu-drva-istrazivala-za-hdz-225365 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e93a00ca8b5c889712cbc4aca8424e0bcf94e48c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Omi%C5%A1kim+aferama+nema+kraja%3A+tvrtka+za+sje%C4%8Du+drva+istra%C5%BEivala+za+HDZ&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fomiskim-aferama-nema-kraja-tvrtka-za-sjecu-drva-istrazivala-za-hdz-225365 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fomiskim-aferama-nema-kraja-tvrtka-za-sjecu-drva-istrazivala-za-hdz-225365 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ivan Škaričić, bivši omiški gradonačelnik, koji je novcem poreznih obveznika, platio stranačku anketu, a koje se uopće ne sjeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MODUS OPERANDI’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘MODUS OPERANDI’

Omiškim aferama nema kraja: tvrtka za sječu drva istraživala za HDZ

Piše PSD.
7. veljače 2014. - 20:56
Ako jedan grad, dakle nadstranačka institucija, naruči, te iz proračuna plati predizborno istraživanje, onda je to, složit ćete se, u najmanju ruku čudno. Ako to istraživanje, dakle anketiranje građana u svrhu pretkazivanja izbornih rezultata, obavi tvrtka registrirana, između ostalog, i za sječu drva, onda je to još čudnije.

No, ako vlasnik te tvrtke, dakle čovjek koji bi trebao znati tko mu je i zašto naručio predizborna istraživanja, ne želi odgovoriti ni na jedan novinarski upit, onda mjestu čuđenja nema. Dapače, u Hrvatskoj je sasvim normalno da novac građana - ne zaboravimo, istraživanja su plaćena proračunskim novcem - završi u džepovima pojedinaca - tvrtka koja je obavila istraživanja je privatna - a da javnost o tome ne samo da nema pojma nego joj nitko i ne želi re...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:11