stdClass Object ( [id] => 514419 [title] => Njemački 'Indiana Jones' ušao u Keopsovu piramidu i sastrugao natpis s grobnice pa ostao zatočen u Hrvatskoj: Ako me vratite u Egipat, čeka me sigurna smrt! [alias] => njemacki-39-indiana-jones-39-usao-u-keopsovu-piramidu-i-sastrugao-natpis-s-grobnice-pa-ostao-zatocen-u-hrvatskoj-ako-me-vratite-u-egipat-ceka-me-sigurna-smrt [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Nije mi jasno zašto me vlasti u Hrvatskoj drže već više od sto dana ovdje.

Zašto mi ne daju da se vratim u svoju zemlju, iako sam im predočio sve dokumente koji dokazuju da sam nevin i da odluka suda u Egiptu, na osnovi koje je bila i izdana crvena Interpolova tjeralica, više ne vrijedi jer je ukinuta - kazuje nam dr. Stefan Erdmann, 51-godišnji njemački pisac i istraživač koji se na Interpolovoj tjeralici našao nakon što je, zajedno sa svojim kolegom istraživačem dr. Dominiqueom Gorlitzom, njihovim snimateljem Peterom Hoferom te šestoricom Egipćana (tri djelatnika ministarstva kulture, dva čuvara piramida i putnički agent - op.a.) osuđen u Egiptu u studenom 2014. godine na pet godina zatvora.

Osuđeni su u odsutnosti jer su, po toj presudi, otišli neovlašteno u najveću piramidu u Gizi koju je izgradio faraon Khufu, diljem svijeta poznatiji po svom grčkom nazivu Keops, te su se popeli do pete sobe, pronašli Keopsovu grobnicu i onda sastrugali dio kartuša piramide - obilježja koje označava za koga je piramida sagrađena. Htjeli su, kako su tada pisali mnogi svjetski mediji, dokazati da piramida nije konačno počivalište faraona Keopsa, već da se radi o ostavštini mnogo starijeg carstva od egipatskog.

'Mi smo amateri'

Erdmann je zaustavljen u splitskoj zračnoj luci 20. srpnja ove godine na graničnoj kontroli jer je policajcima "iskočila" obavijest da se nalazi na Interpolovoj tjeralici. U Hrvatsku je, kaže nam, stigao s obitelji na ljetovanje.

- Odluka egipatskog suda je 2015. godine ukinuta, a i Komisija Interpolovih dosjea je na zatvorenog sjednici 1. srpnja 2016. godine donijela zaključak da ne postoji dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka te je tad preporučila da se javno objavljeni izvadak ukloni s Interpolove stranice. Zašto tjeralica nije povučena ne znam, no sve sam te dokumente pokazao i policiji i tužitelju i ne vidim razlog da me se ovoliko dugo drži u Hrvatskoj. Vaš je sud odlučio da me neće izručiti Egiptu, no tužiteljstvo se žalilo i sad moram tko zna koliko čekati dok Vrhovni sud to ne riješi. A u Njemačkoj me čeka moja obitelj, osmogodišnja kćerkica koja stalno pita zašto ne dolazim. Što da joj kažem, kako da joj objasnim da sam zatočen iako nisam kriv? - govori Erdmann.

Pojašnjava nam i koji su to konkretno razlozi i optužbe zbog kojih je, s kolegama, osuđen.

Napominje da oni nisu egiptolozi već privatni istraživači amateri i pisci.

- Glavna je optužba bila da smo oštetili slavnu grobnicu faraona Keopsa, a mi zaista ništa loše nismo napravili, ništa nismo oštetili, ništa nismo ukrali, imali smo dozvolu da tamo uđemo, čak su nas nadgledali djelatnici egipatskog Ministarstva kulture.

Razlog svega ovoga je to što smo istraživali i što smo s natpisa u kraljevoj sobi uzeli uzorak težine ne više od jednog grama koji smo poslali na analizu u njemački laboratorij i tada je otkriveno da u njemu ima željeza. A to je nemoguće, to je najmanje tisuću godina prerano jer tada Egipćani, kad su navodno gradili piramidu, nisu znali za željezo. Nakon što smo naše otkriće prezentirali na seminaru pola godine kasnije, nastao je kaos, eksplozija optužbi.

Nas je optužio dr. Zahi Hawass, (jedan od najpoznatijih suvremenih egiptologa i bivši čelnik Ministarstva antikviteta koje se bavi zaštitom egipatskoga kulturnog i povijesnog naslijeđa - op.a.), a on je vrlo utjecajan.

Otkrili smo da je oštećenje koje se nama stavljalo na teret nastalo još 2006. godine, a upravo on je tada bio odgovorna osoba u tom ministarstvu i zato je želio na nas svaliti krivnju. Drugi je razlog što nas je optužio da smo uzeli 20 tisuća eura od Roberta Bauvala (Židov iz Egipta koji živi i radi u Belgiji), a koji nas je, po toj optužbi dr. Hawasa, platio da bismo lažirali i propagirali njegove tvrdnje da piramide nisu izgradili Egipćani nego Židovi i to prije 15 tisuća godina.

To je suludo, a mi smo se našli usred njihove borbe kao nevine žrtve. Važno je istaknuti i da je dr. Hawas to napravio kako bi skinuo krivnju sa sebe i kako bi se izborio da se vrati na poziciju koju je imao u vrijeme Mubaraka - veli naš sugovornik.

Politički skandal

Kaže da ga, ako bude izručen Egiptu, čeka sigurna smrt jer je Hawasov utjecaj tamo izrazito velik. Dodaje i da su, koliko zna, Egipćani koji su bili osuđeni zajedno s njim izišli na slobodu krajem 2015. godine. Zbog velikog političkog skandala koji je izbio nakon pokretanja sudskog procesa on i kolega pristali su da u Njemačkoj budu osuđeni na novčanu kaznu zbog prekršaja samo zato jer su htjeli da se "agonija okonča". Dakle, na Općinskom sudu u Chemnitzu, osuđeni su pravomoćno na novčanu kaznu od 60 dnevnih iznosa po 150 eura. Svi uzorci, govori Erdmann, koje su uzeli, vraćeni su Egiptu uz duboke isprike.

U travnju ove godine njegov je kolega dr. Goerlitz bio pozvan da održi predavanje u Omanu i tamo je uhićen na osnovi Interpolove tjeralice te je proveo šest dana u zatvoru prije negoli je pušten. Kad je to saznao, kaže nam Erdmann, a znajući da će ovo ljeto doći u Hrvatsku, poslao je pismo našoj ambasadi u Hamburgu. Prezentirao im je sve dokumente koje ima i pitao hoće li biti problema oko njegova dolaska u našu zemlju.

- Rekli su mi da mi ne mogu pomoći. Naravno da sam optimist oko konačnog rješenja mog slučaja jer nisam kriv ni za što. Ja sam njemački državljanin i imam sve dokaze i nije mi jasno zašto me vaše vlasti drže ovdje. O svemu sam izvijestio i moje veleposlanstvo i Ministarstvo vanjskih poslova. Moram još reći da je vaša policija bila vrlo ljubazna prema meni, čak je kad su me zaustavili tamo bio i njemački policajac koji je bio na ispomoći tijekom turističke sezone i on je pogledao moj slučaj i kazao da je sve to šala. Ali morali su postupiti po zakonu - zaključuje Erdmann koji se nada da će ubrzo doći kraj njegovoj agoniji i da će se napokon vratiti svojoj obitelji u Njemačku.


Franceschi: Presuda u Egiptu je ukinuta

Erdmann je angažirao poznatog splitskog odvjetnika Jadrana Franceschija koji nam je pojasnio pravnu pozadinu slučaja.

- Ministarstvo pravosuđa dostavilo je Županijskom sudu u Splitu dopis Interpola Zagreb te dopis Interpola Wiessbaden. Iz njemačkog dopisa proizlazi da je u Njemačkoj završen kazneni postupak zbog počinjenja istog kaznenog djela zbog kojeg izručenje traži i nadležno tijelo Arapske Republike Egipat pa stoga egipatska međunarodna tjeralica krši načelo "ne bis in idem", a o svemu tome obaviješteno je i ŽDO Split.

Dakle, Interpol Njemačke, koja je članica EU-a, smatra da se time krši navedeno načelo, a i Komisija Interpolovih dosjea je u tom smislu donijela sličan zaključak. Županijski sud u Splitu početkom rujna donio je rješenje temeljem kojeg je utvrđeno da nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Egiptu zbog navedenih razloga.

Još želim istaknuti kako je presuda u Egiptu ukinuta, a što smo dostavli sudu zahvaljujući komunikaciji s egipatskim odvjetnicima. Nakon donošenja odluke gospodin Stefan Erdmann obratio se i HHO-u imajući u vidu cjelokupnu situaciju te stanje u zatvorskim uvjetima u zemlji tražiteljici izručenja. Egipatske vlasti su poslije donošenja rješenja dostavile dopis temeljem kojeg ukazuju na to da će odustati od traženja izručenja ukoliko je doista u Njemačkoj donesena odluka o istoj stvari - rekao nam je odvjetnik Franceschi.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIZARNI SLUČAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-30 09:50:49 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-10-30 17:55:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-30 09:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22392 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/10\/27\/Novosti\/9239562.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/27\/Novosti\/9231145.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/27\/Novosti\/9231150.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/27\/Novosti\/9231151.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/27\/Novosti\/7244156.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1146"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8165784 Threads: 3 Questions: 1687418267 Slow queries: 5030580 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112611789 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/njemacki-39-indiana-jones-39-usao-u-keopsovu-piramidu-i-sastrugao-natpis-s-grobnice-pa-ostao-zatocen-u-hrvatskoj-ako-me-vratite-u-egipat-ceka-me-sigurna-smrt-514419 [printLink] => /vijesti/hrvatska/njemacki-39-indiana-jones-39-usao-u-keopsovu-piramidu-i-sastrugao-natpis-s-grobnice-pa-ostao-zatocen-u-hrvatskoj-ako-me-vratite-u-egipat-ceka-me-sigurna-smrt-514419?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 438625 [name] => Egipat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => egipat [link] => /tag/egipat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287969 [name] => Njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 350911 [name] => Stefan Erdmann [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stefan-erdmann [link] => /tag/stefan-erdmann ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIZARNI SLUČAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njemački 'Indiana Jones' ušao u Keopsovu piramidu i sastrugao natpis s grobnice pa ostao zatočen u Hrvatskoj: Ako me vratite u Egipat, čeka me sigurna smrt! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/27/Novosti/9239562.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/27/Novosti/9239562.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/27/Novosti/9231145.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/27/Novosti/9231150.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/27/Novosti/9231151.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/27/Novosti/7244156.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Nije mi jasno zašto me vlasti u Hrvatskoj drže već više od sto dana ovdje.

Zašto mi ne daju da se vratim u svoju zemlju, iako sam im predočio sve dokumente koji dokazuju da sam nevin i da odluka suda u Egiptu, na osnovi koje je bila i izdana crvena Interpolova tjeralica, više ne vrijedi jer je ukinuta - kazuje nam dr. Stefan Erdmann, 51-godišnji njemački pisac i istraživač koji se na Interpolovoj tjeralici našao nakon što je, zajedno sa svojim kolegom istraživačem dr. Dominiqueom Gorlitzom, njihovim snimateljem Peterom Hoferom te šestoricom Egipćana (tri djelatnika ministarstva kulture, dva čuvara piramida i putnički agent - op.a.) osuđen u Egiptu u studenom 2014. godine na pet godina zatvora.

Osuđeni su u odsutnosti jer su, po toj presudi, otišli neovlašteno u najveću piramidu u Gizi koju je izgradio faraon Khufu, diljem svijeta poznatiji po svom grčkom nazivu Keops, te su se popeli do pete sobe, pronašli Keopsovu grobnicu i onda sastrugali dio kartuša piramide - obilježja koje označava za koga je piramida sagrađena. Htjeli su, kako su tada pisali mnogi svjetski mediji, dokazati da piramida nije konačno počivalište faraona Keopsa, već da se radi o ostavštini mnogo starijeg carstva od egipatskog.

'Mi smo amateri'

Erdmann je zaustavljen u splitskoj zračnoj luci 20. srpnja ove godine na graničnoj kontroli jer je policajcima "iskočila" obavijest da se nalazi na Interpolovoj tjeralici. U Hrvatsku je, kaže nam, stigao s obitelji na ljetovanje.

- Odluka egipatskog suda je 2015. godine ukinuta, a i Komisija Interpolovih dosjea je na zatvorenog sjednici 1. srpnja 2016. godine donijela zaključak da ne postoji dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka te je tad preporučila da se javno objavljeni izvadak ukloni s Interpolove stranice. Zašto tjeralica nije povučena ne znam, no sve sam te dokumente pokazao i policiji i tužitelju i ne vidim razlog da me se ovoliko dugo drži u Hrvatskoj. Vaš je sud odlučio da me neće izručiti Egiptu, no tužiteljstvo se žalilo i sad moram tko zna koliko čekati dok Vrhovni sud to ne riješi. A u Njemačkoj me čeka moja obitelj, osmogodišnja kćerkica koja stalno pita zašto ne dolazim. Što da joj kažem, kako da joj objasnim da sam zatočen iako nisam kriv? - govori Erdmann.

Pojašnjava nam i koji su to konkretno razlozi i optužbe zbog kojih je, s kolegama, osuđen.

Napominje da oni nisu egiptolozi već privatni istraživači amateri i pisci.

- Glavna je optužba bila da smo oštetili slavnu grobnicu faraona Keopsa, a mi zaista ništa loše nismo napravili, ništa nismo oštetili, ništa nismo ukrali, imali smo dozvolu da tamo uđemo, čak su nas nadgledali djelatnici egipatskog Ministarstva kulture.

Razlog svega ovoga je to što smo istraživali i što smo s natpisa u kraljevoj sobi uzeli uzorak težine ne više od jednog grama koji smo poslali na analizu u njemački laboratorij i tada je otkriveno da u njemu ima željeza. A to je nemoguće, to je najmanje tisuću godina prerano jer tada Egipćani, kad su navodno gradili piramidu, nisu znali za željezo. Nakon što smo naše otkriće prezentirali na seminaru pola godine kasnije, nastao je kaos, eksplozija optužbi.

Nas je optužio dr. Zahi Hawass, (jedan od najpoznatijih suvremenih egiptologa i bivši čelnik Ministarstva antikviteta koje se bavi zaštitom egipatskoga kulturnog i povijesnog naslijeđa - op.a.), a on je vrlo utjecajan.

Otkrili smo da je oštećenje koje se nama stavljalo na teret nastalo još 2006. godine, a upravo on je tada bio odgovorna osoba u tom ministarstvu i zato je želio na nas svaliti krivnju. Drugi je razlog što nas je optužio da smo uzeli 20 tisuća eura od Roberta Bauvala (Židov iz Egipta koji živi i radi u Belgiji), a koji nas je, po toj optužbi dr. Hawasa, platio da bismo lažirali i propagirali njegove tvrdnje da piramide nisu izgradili Egipćani nego Židovi i to prije 15 tisuća godina.

To je suludo, a mi smo se našli usred njihove borbe kao nevine žrtve. Važno je istaknuti i da je dr. Hawas to napravio kako bi skinuo krivnju sa sebe i kako bi se izborio da se vrati na poziciju koju je imao u vrijeme Mubaraka - veli naš sugovornik.

Politički skandal

Kaže da ga, ako bude izručen Egiptu, čeka sigurna smrt jer je Hawasov utjecaj tamo izrazito velik. Dodaje i da su, koliko zna, Egipćani koji su bili osuđeni zajedno s njim izišli na slobodu krajem 2015. godine. Zbog velikog političkog skandala koji je izbio nakon pokretanja sudskog procesa on i kolega pristali su da u Njemačkoj budu osuđeni na novčanu kaznu zbog prekršaja samo zato jer su htjeli da se "agonija okonča". Dakle, na Općinskom sudu u Chemnitzu, osuđeni su pravomoćno na novčanu kaznu od 60 dnevnih iznosa po 150 eura. Svi uzorci, govori Erdmann, koje su uzeli, vraćeni su Egiptu uz duboke isprike.

U travnju ove godine njegov je kolega dr. Goerlitz bio pozvan da održi predavanje u Omanu i tamo je uhićen na osnovi Interpolove tjeralice te je proveo šest dana u zatvoru prije negoli je pušten. Kad je to saznao, kaže nam Erdmann, a znajući da će ovo ljeto doći u Hrvatsku, poslao je pismo našoj ambasadi u Hamburgu. Prezentirao im je sve dokumente koje ima i pitao hoće li biti problema oko njegova dolaska u našu zemlju.

- Rekli su mi da mi ne mogu pomoći. Naravno da sam optimist oko konačnog rješenja mog slučaja jer nisam kriv ni za što. Ja sam njemački državljanin i imam sve dokaze i nije mi jasno zašto me vaše vlasti drže ovdje. O svemu sam izvijestio i moje veleposlanstvo i Ministarstvo vanjskih poslova. Moram još reći da je vaša policija bila vrlo ljubazna prema meni, čak je kad su me zaustavili tamo bio i njemački policajac koji je bio na ispomoći tijekom turističke sezone i on je pogledao moj slučaj i kazao da je sve to šala. Ali morali su postupiti po zakonu - zaključuje Erdmann koji se nada da će ubrzo doći kraj njegovoj agoniji i da će se napokon vratiti svojoj obitelji u Njemačku.


Franceschi: Presuda u Egiptu je ukinuta

Erdmann je angažirao poznatog splitskog odvjetnika Jadrana Franceschija koji nam je pojasnio pravnu pozadinu slučaja.

- Ministarstvo pravosuđa dostavilo je Županijskom sudu u Splitu dopis Interpola Zagreb te dopis Interpola Wiessbaden. Iz njemačkog dopisa proizlazi da je u Njemačkoj završen kazneni postupak zbog počinjenja istog kaznenog djela zbog kojeg izručenje traži i nadležno tijelo Arapske Republike Egipat pa stoga egipatska međunarodna tjeralica krši načelo "ne bis in idem", a o svemu tome obaviješteno je i ŽDO Split.

Dakle, Interpol Njemačke, koja je članica EU-a, smatra da se time krši navedeno načelo, a i Komisija Interpolovih dosjea je u tom smislu donijela sličan zaključak. Županijski sud u Splitu početkom rujna donio je rješenje temeljem kojeg je utvrđeno da nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Egiptu zbog navedenih razloga.

Još želim istaknuti kako je presuda u Egiptu ukinuta, a što smo dostavli sudu zahvaljujući komunikaciji s egipatskim odvjetnicima. Nakon donošenja odluke gospodin Stefan Erdmann obratio se i HHO-u imajući u vidu cjelokupnu situaciju te stanje u zatvorskim uvjetima u zemlji tražiteljici izručenja. Egipatske vlasti su poslije donošenja rješenja dostavile dopis temeljem kojeg ukazuju na to da će odustati od traženja izručenja ukoliko je doista u Njemačkoj donesena odluka o istoj stvari - rekao nam je odvjetnik Franceschi.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/njemacki-39-indiana-jones-39-usao-u-keopsovu-piramidu-i-sastrugao-natpis-s-grobnice-pa-ostao-zatocen-u-hrvatskoj-ako-me-vratite-u-egipat-ceka-me-sigurna-smrt-514419 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ff578d9ddb564360d35567d2178a4b1b45ee9f11 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njema%C4%8Dki+%26%23039%3BIndiana+Jones%26%23039%3B+u%C5%A1ao+u+Keopsovu+piramidu+i+sastrugao+natpis+s+grobnice+pa+ostao+zato%C4%8Den+u+Hrvatskoj%3A+Ako+me+vratite+u+Egipat%2C+%C4%8Deka+me+sigurna+smrt%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnjemacki-39-indiana-jones-39-usao-u-keopsovu-piramidu-i-sastrugao-natpis-s-grobnice-pa-ostao-zatocen-u-hrvatskoj-ako-me-vratite-u-egipat-ceka-me-sigurna-smrt-514419 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnjemacki-39-indiana-jones-39-usao-u-keopsovu-piramidu-i-sastrugao-natpis-s-grobnice-pa-ostao-zatocen-u-hrvatskoj-ako-me-vratite-u-egipat-ceka-me-sigurna-smrt-514419 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIZARNI SLUČAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBIZARNI SLUČAJ

Njemački 'Indiana Jones' ušao u Keopsovu piramidu i sastrugao natpis s grobnice pa ostao zatočen u Hrvatskoj: Ako me vratite u Egipat, čeka me sigurna smrt!

30. listopada 2017. - 10:50

- Nije mi jasno zašto me vlasti u Hrvatskoj drže već više od sto dana ovdje.

Zašto mi ne daju da se vratim u svoju zemlju, iako sam im predočio sve dokumente koji dokazuju da sam nevin i da odluka suda u Egiptu, na osnovi koje je bila i izdana crvena Interpolova tjeralica, više ne vrijedi jer je ukinuta - kazuje nam dr. Stefan Erdmann, 51-godišnji njemački pisac i istraživač koji se na Interpolovoj tjeralici našao nakon što je, zajedno sa svojim kolegom istraživačem dr. Dominiqueom Gorlitzom, njihovim snimateljem Peterom Hoferom te šestoricom Egipćana (tri djelatnika ministarstva kulture, dva čuvara piramida i putnički agent - op.a.) osuđen u Egiptu u studenom 2014. godine na pet godina zatvora.

Osuđeni su u odsutnosti jer su, po toj presudi, otišli neovlašteno u najve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:07