stdClass Object ( [id] => 1378397 [title] => Navijači Hajduka divljaju zato što klub ‘vodi ulica‘. A huligani bi valjda nestali da je vlasnik kluba neki šeik, je ‘l? [alias] => navijaci-hajduka-divljaju-zato-sto-ih-vodi-ulica-a-huligani-bi-valjda-nestali-da-je-vlasnik-kluba-neki-seik-je-l [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I kažu da nas je većina kršćana! A već na Uskrsni ponedjeljak nasrnuli smo jedni na druge, cijeli tjedan nakon svih propovijedi o početku novog života i ljubavi prema bližnjemu izgovorenih pred punim crkvama čitali smo o tragedijama, smrti i neljudima. Je li moguće da je vrh kršćanskog duha u torti od karote? Recepti za razne varijante carrot cake su, usput rečeno, izvirali sa svih strana, unatoč vicu u kojemu je kolač od mrkve čak i zeki bljak. Jer ubiše nas trendovi!

Jedino crkva im dva milenija ne podliježe. A miješa se u sve, ko prašak za pecivo, valjda da malo podigne tenzije, ali ipak tek toliko da ostanemo u levelu. Barem tridesetogodišnjem. Svjesni valjda da im one blagdanske poslanice ostanu neshvaćene, biskupi su progovorili o izborima. Evo, dragi vjernici, mi smo svoje rekli, a vi sad zaključite za koga trebate glasat. I nacrtaše, barem se nama čini, točno Domovinski pokret! Ako bi moglo u kombinaciji s HDZ-om plus Most, gospodine, molimo te.

PONEDJELJAK: Potraga za Dankom Ilić, mediji i nadmetanje u gadostima

Dok smo još kusali ostatke sirnica i janjećeg pečenja i utvarali si da se svi volimo, u Kaštelima se dogodilo zlo i naopako. Imali smo navečer dvojicu teško ranjenih, jedan propucan, drugi sjekirom posječene lubanje. A sve navodno zbog parkinga.

Tog dana trajala je još potraga za nestalom malenom Dankom Ilić kod Bora, što je sa zanimanjem pratila cijela regija. Mediji su se, zajedno sa svojim čitateljima komentatorima, nadmetali u gadostima koje će nakon ishoda koji nas je ostavio bez daha ostati upamćeni po suučesništvu u zločinu. U zločinu i linču prema obitelji koja se tek treba suočiti s gubitkom i tugom koja ih za života neće napustiti. I ne samo to, ta obitelj će shvatiti da je, ah kako nisko da niže ne može, u svojoj najdubljoj boli bila odskočna daska za promociju predsjednika države. Kakve gnjide su se uplitale u priču dok se čekao rasplet! Majka je vrlo mirna, ne plače, čudno je to, čudni su njezini, i sama je nestala kad je bila dijete... govorilo se i prenosilo. Zlo se šeralo danima zajedno s uskrsnim receptima.

A još su nam usred vijesti po portalima počele izvirati glave kandidata na izborima. Teški bućkuriš! Brza pita sa špinatom, ribani i feta sir umiješati u... glasajte za listu broj...

UTORAK:  Uvijek je bilo tučnjave među mladima, ali ne vidim da smo išta korisno napravili

U nas je na Uskrs i službeno počela izborna kampanja. A svi je želimo šta prije preskočit jer sve šta se imalo dogoditi dogodilo se uoči početka kao što će se tek počet događat nakon završetka. Nemaju nam stranke više šta novo reć, a većina nas se već i opredijelila. Kažu analitičari da je mali broj onih koji će se uopće odlučiti za glasanje ili će promijeniti mišljenje u zadnji tren. Ušančeni smo.

Zato smo umjesto uobičajenog međusobnog šamaranja stranaka u utorak svi rađe gledali video kako se šamaraju djevojke u Splitu. Odmah smo aktivirali one priče o tome kako smo mi stariji loš primjer mladima, kako nema preventive, kako ovo i ono, društvene mreže su izopačile svijet... Sve ponavljamo od kad je nasilje postalo viralno i svi vidimo ono što prije nismo.

A uvijek je bilo tučnjave među mladima, samo smo za njih manje znali. Ne kažem da sad trebamo slegnuti ramenima, ali ne vidim da smo išta korisno napravili. Godinama se govori o porastu narušenog mentalnog zdravlja mladih, a stručnih službi, dječjih psihologa i psihijatara kronično nedostaje. Odgovornost je, dakle, na državi, zna se, ali u tome i jest problem. Ova država u kojoj smo se mi zatekli ne rješava prave probleme.

---

image

Nikolina Baradić

Damjan Tadic/Cropix
---

SRIJEDA: Znači, ako se Nikolina ne uda, ništa od drugog mandata u Saboru?

Evo nam u srijedu biskupi poručuju da ne glasamo za kršitelje Ustava. I upravo time krše fair play u kampanji pa samim time i Ustav. Tu smo di smo, Ustav nam tumači sve i svako, nije čudo da su u kampanju odlučili ući svakojaki čudnovati ljudi.

Imamo najmlađeg kandidata u 10. izbornoj jedinici. Ne zna se o njemu puno, vjerojatno ga pokupio Ivan Pernar na nekom velikom odmoru. Tu je i rijaliti zvijezda Ava Karabatić. Po meni, ništa nije lošija kandidatkinja od Ante Sanadera i kolegice mu Nikoline Baradić koju je, kako je rekao, cijelo vrijeme u Saboru nagovarao da se mora udati jer drugi mandat ne dolazi besplatno. Primitivizmom i seksizmom uvaženog HDZ-ovca nismo iznenađeni koliko činjenicom da je kolegica Nikolina bila uopće u prošlom sazivu Sabora. Ne sjećamo se da je ikada išta progovorila pored svojih stranačkih mužjaka.

Zato smo za najstarijeg kandidata na ovim izborima čuli svi. Jimmy Stanić u 95. godini je šesti na listi Domovinskog pokreta. “Domovinci” su mu feš, nema veze kaj ne nude keš. Kak’ veli, ne sviđa mu se ovakva Hrvatska. Tako nam je na ovim izborima uskrsnula i kobila Suzi, kažu, na krivoj je pruzi, al niš za to ne haje kauboj Jimmy, z riti mu se dimi... Za dim spremni, reče jedan na Fejsbuku.

ČETVRTAK: Zašto su navijači Hajduka spremni naštetiti klubu koji toliko obožavaju?

Taman da ćemo se malo nasmijat ovaj tjedan kad ono zbrajamo štete i rane šta su ih večer ranije učinile horde huligana s Poljuda. Glavu gori, sutra je novi dan i sve tako tješili su se pravi istinski navijači. Tužni da ne mogu bit tužniji. Pa zašto su divljaci naštetili prije svega svom obožavanom klubu? Nema odgovora. I onda smo slušali uvijek isto – te ono da za nasilje nema opravdanja, te ono da hoćemo drakonske kazne za huligane, zazivala se Margaret Thatcher i te šeme. Bila je to dobrodošla prilika onima koji preziru vlasničku strukturu Hajduka i taman tu je trebalo povuć crtu vrlim komentatorima. Aj sad sikter! Nije točno da ulica, valjda u najpogrdnijem smislu te riječi, vlada klubom. Je l’ bi valjda huligani nestali da je vlasnik kluba neki šeik, a?

Žao mi je što su, nema tome davno, navijače Hajduka nježno počeli gledati čak i oni koji s nogometom nemaju puno veze jer su se obitelji vratile na tribine. Jer su djeca i žene svih dobnih skupina sve češće na stadionu i jer je stvarno malo mirisalo na titulu.

A kad ti lipo zavonja, a ostaneš gladan, udre nervoza i gubiš kontrolu. Valjda je neće izgubit i oni koji bi sad, kad je o Hajduku riječ, trebali ostat sabrani.

PETAK: Ja mislim da otvaranje jedinog bankomata u Ličkom Osiku jest razlog za slavlje

Ubijene su dvije žene u Zagrebu. Na kraju ovog nesretnog radnog tjedna, u kojem smo spoznali da ima onih među nama koji su u stanju dvogodišnje dijete baciti na smetlište, nismo mogli čuti gore vijesti.

Izborna kampanja je totalno pala u drugi plan. Stranke nas ničim ne privlače da ih slušamo i gledamo. Onom HDZ-ovom županu ličko-senjskom poslužio bankomat za promociju. I iako su se svi s njim isprdali, ja mislim da je otvaranje jedinog bankomata u Ličkom Osiku stvarno razlog za svečanost. Pa dajte, ljudi, zamislite da po keš morate potegnuti deset kilometara dalje. Stiže im uskoro i poštanski ured, juhuuuu! Gospoda iz gradova u kojima je sve dostupno stvarno ne razume život u zabačenim mjestima opustjele Like. Ne, stvarno kažem. Bila sam prije dvije godine blizu izvora Gacke u jednog pizzeriji i zamolila ih da mi razmijene krupnu novčanicu. Bešćutno su me otkačili jer da im i samima konstantno fale sitniši, a po keš bi morali potegnuti do Otočca, kamo su me i samu uputili. A to što se sa sada dostupnim kešom naslikavao jedan župan u kampanji u stvari je isto što radi premijer s kacigom obilazeći gradilišta. Političari, uostalom, uz svečanosti otvaraju i kanalizacije. Jer nama je i to još uvijek dostignuće premda su je civilizacije u nekom obliku koristile još prije Krista. Crkva u Hrvatskoj, na primjer, o tome šuti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ovom divljanju Hajdukovih navijača jednu stvar ne razumijem: zašto su spremni napraviti štetu klubu koji obožavaju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => U ovom divljanju Hajdukovih navijača jednu stvar ne razumijem: zašto su spremni napraviti štetu klubu koji obožavaju? Pretres tjedna 0 7562 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-05 11:28:43 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-05 17:18:16 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2024-04-05 17:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U ovom divljanju Hajdukovih navijača jednu stvar ne razumijem: zašto su spremni napraviti štetu klubu koji obožavaju? [metadata] => robots= author= title=Navijači Hajduka divljaju zato što klub 'vodi ulica'. A huligani bi valjda nestali da je vlasnik kluba neki šeik, je ‘l? page_title=Navijači Hajduka divljaju zato što klub 'vodi ulica'. A huligani bi valjda nestali da je vlasnik kluba neki šeik, je ‘l? [metakey] => HAJDUK, navijači, nikolina baradić, ante sanader, pretres radnog tjedna [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26905895.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/23680617.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Nikolina Baradi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_26905895_1920.jpg":"1920x1080","k_26905895_1280.jpg":"1280x1280","k_26905895_1024.jpg":"1024x1024","k_26905895_640.jpg":"640x640","k_26905895_480.jpg":"480x480","k_26905895_340.jpg":"340x340","k_26905895_220.jpg":"220x220","o_26905895_1280.jpg":"1280x852","o_26905895_1024.jpg":"1024x682","o_26905895_640.jpg":"640x426","o_26905895_480.jpg":"480x319","o_26905895_340.jpg":"340x226","o_26905895_220.jpg":"220x146","h_26905895_1280.jpg":"1280x854","h_26905895_1024.jpg":"1024x683","h_26905895_640.jpg":"640x427","h_26905895_480.jpg":"480x320","h_26905895_340.jpg":"340x227","h_26905895_220.jpg":"220x147","pp_26905895_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905895_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905895_640.jpg":"640x814","pp_26905895_480.jpg":"480x611","pp_26905895_340.jpg":"340x432","pp_26905895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_23680617_1920.jpg":"1920x1080","k_23680617_1280.jpg":"1280x1280","k_23680617_1024.jpg":"1024x1024","k_23680617_640.jpg":"640x640","k_23680617_480.jpg":"480x480","k_23680617_340.jpg":"340x340","k_23680617_220.jpg":"220x220","o_23680617_1280.jpg":"1280x861","o_23680617_1024.jpg":"1024x689","o_23680617_640.jpg":"640x430","o_23680617_480.jpg":"480x323","o_23680617_340.jpg":"340x228","o_23680617_220.jpg":"220x148","h_23680617_1280.jpg":"1280x854","h_23680617_1024.jpg":"1024x683","h_23680617_640.jpg":"640x427","h_23680617_480.jpg":"480x320","h_23680617_340.jpg":"340x227","h_23680617_220.jpg":"220x147","pp_23680617_1280.jpg":"1280x1628","pp_23680617_1024.jpg":"1024x1303","pp_23680617_640.jpg":"640x814","pp_23680617_480.jpg":"480x611","pp_23680617_340.jpg":"340x432","pp_23680617_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4217491 Threads: 3 Questions: 129366285 Slow queries: 55754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3905729 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/navijaci-hajduka-divljaju-zato-sto-ih-vodi-ulica-a-huligani-bi-valjda-nestali-da-je-vlasnik-kluba-neki-seik-je-l-1378397 [printLink] => /vijesti/hrvatska/navijaci-hajduka-divljaju-zato-sto-ih-vodi-ulica-a-huligani-bi-valjda-nestali-da-je-vlasnik-kluba-neki-seik-je-l-1378397?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 612641 [name] => nikolina baradić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-13 20:50:41 [main_article_id] => 0 [alias] => nikolina-baradic [link] => /tag/nikolina-baradic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679130 [name] => ante sanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-sanader [link] => /tag/ante-sanader ) [4] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ovom divljanju Hajdukovih navijača jednu stvar ne razumijem: zašto su spremni napraviti štetu klubu koji obožavaju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Navijači Hajduka divljaju zato što klub ‘vodi ulica‘. A huligani bi valjda nestali da je vlasnik kluba neki šeik, je ‘l? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26905895.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26905895.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/23680617.jpg [title] =>

Nikolina Baradić

Damjan Tadic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

I kažu da nas je većina kršćana! A već na Uskrsni ponedjeljak nasrnuli smo jedni na druge, cijeli tjedan nakon svih propovijedi o početku novog života i ljubavi prema bližnjemu izgovorenih pred punim crkvama čitali smo o tragedijama, smrti i neljudima. Je li moguće da je vrh kršćanskog duha u torti od karote? Recepti za razne varijante carrot cake su, usput rečeno, izvirali sa svih strana, unatoč vicu u kojemu je kolač od mrkve čak i zeki bljak. Jer ubiše nas trendovi!

Jedino crkva im dva milenija ne podliježe. A miješa se u sve, ko prašak za pecivo, valjda da malo podigne tenzije, ali ipak tek toliko da ostanemo u levelu. Barem tridesetogodišnjem. Svjesni valjda da im one blagdanske poslanice ostanu neshvaćene, biskupi su progovorili o izborima. Evo, dragi vjernici, mi smo svoje rekli, a vi sad zaključite za koga trebate glasat. I nacrtaše, barem se nama čini, točno Domovinski pokret! Ako bi moglo u kombinaciji s HDZ-om plus Most, gospodine, molimo te.

PONEDJELJAK: Potraga za Dankom Ilić, mediji i nadmetanje u gadostima

Dok smo još kusali ostatke sirnica i janjećeg pečenja i utvarali si da se svi volimo, u Kaštelima se dogodilo zlo i naopako. Imali smo navečer dvojicu teško ranjenih, jedan propucan, drugi sjekirom posječene lubanje. A sve navodno zbog parkinga.

Tog dana trajala je još potraga za nestalom malenom Dankom Ilić kod Bora, što je sa zanimanjem pratila cijela regija. Mediji su se, zajedno sa svojim čitateljima komentatorima, nadmetali u gadostima koje će nakon ishoda koji nas je ostavio bez daha ostati upamćeni po suučesništvu u zločinu. U zločinu i linču prema obitelji koja se tek treba suočiti s gubitkom i tugom koja ih za života neće napustiti. I ne samo to, ta obitelj će shvatiti da je, ah kako nisko da niže ne može, u svojoj najdubljoj boli bila odskočna daska za promociju predsjednika države. Kakve gnjide su se uplitale u priču dok se čekao rasplet! Majka je vrlo mirna, ne plače, čudno je to, čudni su njezini, i sama je nestala kad je bila dijete... govorilo se i prenosilo. Zlo se šeralo danima zajedno s uskrsnim receptima.

A još su nam usred vijesti po portalima počele izvirati glave kandidata na izborima. Teški bućkuriš! Brza pita sa špinatom, ribani i feta sir umiješati u... glasajte za listu broj...

UTORAK:  Uvijek je bilo tučnjave među mladima, ali ne vidim da smo išta korisno napravili

U nas je na Uskrs i službeno počela izborna kampanja. A svi je želimo šta prije preskočit jer sve šta se imalo dogoditi dogodilo se uoči početka kao što će se tek počet događat nakon završetka. Nemaju nam stranke više šta novo reć, a većina nas se već i opredijelila. Kažu analitičari da je mali broj onih koji će se uopće odlučiti za glasanje ili će promijeniti mišljenje u zadnji tren. Ušančeni smo.

Zato smo umjesto uobičajenog međusobnog šamaranja stranaka u utorak svi rađe gledali video kako se šamaraju djevojke u Splitu. Odmah smo aktivirali one priče o tome kako smo mi stariji loš primjer mladima, kako nema preventive, kako ovo i ono, društvene mreže su izopačile svijet... Sve ponavljamo od kad je nasilje postalo viralno i svi vidimo ono što prije nismo.

A uvijek je bilo tučnjave među mladima, samo smo za njih manje znali. Ne kažem da sad trebamo slegnuti ramenima, ali ne vidim da smo išta korisno napravili. Godinama se govori o porastu narušenog mentalnog zdravlja mladih, a stručnih službi, dječjih psihologa i psihijatara kronično nedostaje. Odgovornost je, dakle, na državi, zna se, ali u tome i jest problem. Ova država u kojoj smo se mi zatekli ne rješava prave probleme.

---

image

Nikolina Baradić

Damjan Tadic/Cropix
---

SRIJEDA: Znači, ako se Nikolina ne uda, ništa od drugog mandata u Saboru?

Evo nam u srijedu biskupi poručuju da ne glasamo za kršitelje Ustava. I upravo time krše fair play u kampanji pa samim time i Ustav. Tu smo di smo, Ustav nam tumači sve i svako, nije čudo da su u kampanju odlučili ući svakojaki čudnovati ljudi.

Imamo najmlađeg kandidata u 10. izbornoj jedinici. Ne zna se o njemu puno, vjerojatno ga pokupio Ivan Pernar na nekom velikom odmoru. Tu je i rijaliti zvijezda Ava Karabatić. Po meni, ništa nije lošija kandidatkinja od Ante Sanadera i kolegice mu Nikoline Baradić koju je, kako je rekao, cijelo vrijeme u Saboru nagovarao da se mora udati jer drugi mandat ne dolazi besplatno. Primitivizmom i seksizmom uvaženog HDZ-ovca nismo iznenađeni koliko činjenicom da je kolegica Nikolina bila uopće u prošlom sazivu Sabora. Ne sjećamo se da je ikada išta progovorila pored svojih stranačkih mužjaka.

Zato smo za najstarijeg kandidata na ovim izborima čuli svi. Jimmy Stanić u 95. godini je šesti na listi Domovinskog pokreta. “Domovinci” su mu feš, nema veze kaj ne nude keš. Kak’ veli, ne sviđa mu se ovakva Hrvatska. Tako nam je na ovim izborima uskrsnula i kobila Suzi, kažu, na krivoj je pruzi, al niš za to ne haje kauboj Jimmy, z riti mu se dimi... Za dim spremni, reče jedan na Fejsbuku.

ČETVRTAK: Zašto su navijači Hajduka spremni naštetiti klubu koji toliko obožavaju?

Taman da ćemo se malo nasmijat ovaj tjedan kad ono zbrajamo štete i rane šta su ih večer ranije učinile horde huligana s Poljuda. Glavu gori, sutra je novi dan i sve tako tješili su se pravi istinski navijači. Tužni da ne mogu bit tužniji. Pa zašto su divljaci naštetili prije svega svom obožavanom klubu? Nema odgovora. I onda smo slušali uvijek isto – te ono da za nasilje nema opravdanja, te ono da hoćemo drakonske kazne za huligane, zazivala se Margaret Thatcher i te šeme. Bila je to dobrodošla prilika onima koji preziru vlasničku strukturu Hajduka i taman tu je trebalo povuć crtu vrlim komentatorima. Aj sad sikter! Nije točno da ulica, valjda u najpogrdnijem smislu te riječi, vlada klubom. Je l’ bi valjda huligani nestali da je vlasnik kluba neki šeik, a?

Žao mi je što su, nema tome davno, navijače Hajduka nježno počeli gledati čak i oni koji s nogometom nemaju puno veze jer su se obitelji vratile na tribine. Jer su djeca i žene svih dobnih skupina sve češće na stadionu i jer je stvarno malo mirisalo na titulu.

A kad ti lipo zavonja, a ostaneš gladan, udre nervoza i gubiš kontrolu. Valjda je neće izgubit i oni koji bi sad, kad je o Hajduku riječ, trebali ostat sabrani.

PETAK: Ja mislim da otvaranje jedinog bankomata u Ličkom Osiku jest razlog za slavlje

Ubijene su dvije žene u Zagrebu. Na kraju ovog nesretnog radnog tjedna, u kojem smo spoznali da ima onih među nama koji su u stanju dvogodišnje dijete baciti na smetlište, nismo mogli čuti gore vijesti.

Izborna kampanja je totalno pala u drugi plan. Stranke nas ničim ne privlače da ih slušamo i gledamo. Onom HDZ-ovom županu ličko-senjskom poslužio bankomat za promociju. I iako su se svi s njim isprdali, ja mislim da je otvaranje jedinog bankomata u Ličkom Osiku stvarno razlog za svečanost. Pa dajte, ljudi, zamislite da po keš morate potegnuti deset kilometara dalje. Stiže im uskoro i poštanski ured, juhuuuu! Gospoda iz gradova u kojima je sve dostupno stvarno ne razume život u zabačenim mjestima opustjele Like. Ne, stvarno kažem. Bila sam prije dvije godine blizu izvora Gacke u jednog pizzeriji i zamolila ih da mi razmijene krupnu novčanicu. Bešćutno su me otkačili jer da im i samima konstantno fale sitniši, a po keš bi morali potegnuti do Otočca, kamo su me i samu uputili. A to što se sa sada dostupnim kešom naslikavao jedan župan u kampanji u stvari je isto što radi premijer s kacigom obilazeći gradilišta. Političari, uostalom, uz svečanosti otvaraju i kanalizacije. Jer nama je i to još uvijek dostignuće premda su je civilizacije u nekom obliku koristile još prije Krista. Crkva u Hrvatskoj, na primjer, o tome šuti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Cropix Damjan Tadic/Cropix
Damjan Tadic/Cropix

Nikolina Baradić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/navijaci-hajduka-divljaju-zato-sto-ih-vodi-ulica-a-huligani-bi-valjda-nestali-da-je-vlasnik-kluba-neki-seik-je-l-1378397 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5494f906eb679395b9c50c977e5a87b070177a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Navija%C4%8Di+Hajduka+divljaju+zato+%C5%A1to+klub+%E2%80%98vodi+ulica%E2%80%98.+A+huligani+bi+valjda+nestali+da+je+vlasnik+kluba+neki+%C5%A1eik%2C+je+%E2%80%98l%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnavijaci-hajduka-divljaju-zato-sto-ih-vodi-ulica-a-huligani-bi-valjda-nestali-da-je-vlasnik-kluba-neki-seik-je-l-1378397 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnavijaci-hajduka-divljaju-zato-sto-ih-vodi-ulica-a-huligani-bi-valjda-nestali-da-je-vlasnik-kluba-neki-seik-je-l-1378397 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ovom divljanju Hajdukovih navijača jednu stvar ne razumijem: zašto su spremni napraviti štetu klubu koji obožavaju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Navijači Hajduka divljaju zato što klub ‘vodi ulica‘. A huligani bi valjda nestali da je vlasnik kluba neki šeik, je ‘l?

Piše Silvana Uzinić
5. travnja 2024. - 19:00

I kažu da nas je većina kršćana! A već na Uskrsni ponedjeljak nasrnuli smo jedni na druge, cijeli tjedan nakon svih propovijedi o početku novog života i ljubavi prema bližnjemu izgovorenih pred punim crkvama čitali smo o tragedijama, smrti i neljudima. Je li moguće da je vrh kršćanskog duha u torti od karote? Recepti za razne varijante carrot cake su, usput rečeno, izvirali sa svih strana, unatoč vicu u kojemu je kolač od mrkve čak i zeki bljak. Jer ubiše nas trendovi!

Jedino crkva im dva milenija ne podliježe. A miješa se u sve, ko prašak za pecivo, valjda da malo podigne tenzije, ali ipak tek toliko da ostanemo u levelu. Barem tridesetogodišnjem. Svjesni valjda da im one blagdanske poslanice ostanu neshvaćene, biskupi su progovorili o izborima. Evo, dragi vjernici, mi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:59