stdClass Object ( [id] => 90307 [title] => NAJMOĆNIJA SVJETSKA SEKTA Scijentolozi su vjerska zajednica u RH, u Njemačkoj ih progone kao kriminalce [alias] => najmocnija-svjetska-sekta-scijentolozi-su-vjerska-zajednica-u-rh-u-njemackoj-ih-progone-kao-kriminalce [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok vlasti Francuske, Belgije i Njemačke scijentologe zovu na sud, ta je sekta u Hrvatskoj dočekana raširenih ruku, zahvaljujući odluci bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt

Prije nekoliko mjeseci prestao je raditi Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola Narconon Adriatic, koji je od 1999. godine djelovao blizu Pule. Vijest ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o podružnici Narconona, koju se izravno povezuje sa Scijentološkom crkvom, a koja je u Hrvatskoj registrirana kao vjerska zajednica.

Kako neslužbeno doznajemo, razlog prestanka rada financijske je naravi. Naime, liječenje u Centru plaćalo se 1000 eura, a klijenata je bilo sve manje, te ujedno i pogoršanje zdravstvenog stanja voditelja Ede Orela.

On je sam medijima jednom kazao kako Narconon ne nameće religijske okvire scijentologije korisnicima te da nije riječ o vjerskoj terapiji, i kako je do 2005. apstinencijsku krizu uspješno prošlo 240 ovisnika. Inače, Centar je registriran pri Vladinu Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga kao terapijska zajednica koja djeluje kao udruga i religijska zajednica u sklopu humanitarne djelatnosti.

Desetogodišnje djelovanje podružnice Narconona usred Istre, utemeljeno na metodologiji Rona Hubbarda, osnivača Scijentološke crkve, oko kojega se u svijetu spore brojni stručnjaci, približila nam je Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima - CISK Hrvatska. - Narconon se bavi antidroga programima za škole i terapijama u svojim centrima za rehabilitaciju ovisnika.

Pored skupih masaža i intenzivnih sauna, Narconon koristi pretjerane doze megavitamina i minerala izvan prihvaćenih standarda, što može uzrokovati ozbiljne nuspojave - tvrde stručnjaci.

Pod nadzorom je scijentološke organizacije ABLE “Association of Better Living and Education International” koja kontrolira još tri: “Criminon” za treninge po zatvorima, “Applied Scholastics” za prodaju knjiga Rona Hubbarda, nalaze se i na hrvatskim štandovima te “Happiness Foundation” koji nude tečajeve za vlade i policiju.

Polaznici Narconona najčešće postaju ovisnici scijentoloških lidera te njihova radna snaga za daljnje vrbovanje, tvrdi bivša slijedbenica Simonetta Po iz Italije. Belgijski senator Luc Willems upozorava 2007. godine da Narconon koristi antidroga programe za škole kako bi regrutirao mlade u Scijentološku crkvu. Narconon je samo jedan od scijentoloških satelita, kazala nam je Dujmić-Delcourt.

Sabor 2002. godine donosi odluku o proglašenju zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. Odlukom Ministarstva 2003. scijentologija dobiva status vjerske zajednice. U to doba ministrica pravosuđa bila je Vesna Škare-Ožbolt.

 - Sklona ezoteriji, kako i sama navodi u tisku, ministrica Škare-Ožbolt ovlastila je 2004. svoga stranačkog kolegu Dragu Plečka, zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, HUPED, za svoje savjetnike, za regulaciju zakona i bavljenje nekonvencionalnom metodom.

Usprkos negodovanju hrvatskih liječnika, HUPED postaje krovnom organizacijom za alternativu. Šest godina kasnije pokazalo se da je odluka Ministarstva pravosuđa možda bila ishitrena.

Upitno je zašto su mnogi iscjelitelji HUPED-ovim certifikatom bombardirali hrvatske medije; izvještavali o mirakuloznom ozdravljenju terapijama za karcinom, leukemiju, hemofiliju, neplodnost, pa čak i deformaciju lubanje fetusa, a predsjednik Vedran Korunić potvrdio da su za sud o terapeutskim metodama alternative kompetentni samo stručnjaci nekonvencionalne medicine, a ne liječnici i znanstvenici - kazala je Dujmić-Delcourt, naglasivši:

- Jednako je upitno zašto se Republika Hrvatska nalazi u maloj skupini od šest zemalja, koje su dodijelile scijentologiji status vjerske zajednice? Vrijeme će pokazati. Sve ovisi o političkoj volji i o tome hoće li Vlada i predsjednik RH prepoznati da je sektaško ponašanje ozbiljan problem za hrvatske građane i ugled demokracije.

Dok Francuska, Belgija i Njemačka npr. terete scijentologiju za organizirani kriminal, bez obzira što su im vlasti SAD-a dodijelile status religije (?!), scijentologija je naišla na političku dobrodošlicu u Hrvatskoj. To im omogućava neplaćanje poreza na dobit.

Tko dijeli kolač?

Trebalo bi ispitati. Kontradikcije su u nas vidljive prostim okom. U isto vrijeme kad scijentologija ulazi u Hrvatsku na velika vrata, gđa Laurette Onkelinx, ministrica pravosuđa u Belgiji, odbila je scijentologiji dati status vjerske zajednice i naglasila da ne želi imati nikakav kontakt s tom skupinom. “Prijevaru treba dokazati u sudskom postupku!” izjavila je bivša ministrica Škare-Ožbolt 2005. u razgovoru s novinarima.

Pitam se onda, što čekamo?! Treba samo utvrditi tko je varalica! Što Vi predlažete?

 - Prvo, treba adekvatno informirati javnost, ne samo o scijentologiji, nego i o ostalim sektama, new age tehnikama i njihovim centrima. Drugo, službe USKOK-a i policije trebale bi pratiti njihovo djelovanje i protok novca, u kooperaciji s Interpolom. Treće, RH bi trebala poštovati i provoditi preporuke Vijeća Europe o sektama i educirati pedagoge, socijalne radnike, pravosuđe i policiju te, četvrto, raditi na usklađivanju sa francuskim zakonom o sektama. Tako bismo se zaštitili od sustavno prijevarnih sekti i političkog despotizma, toliko prisutnog u našim prostorima. Jer “teško je živjeti u državi, gdje se nemaš kome žaliti”, napomenuo je jedan otac zavrbovanog djeteta.

Što radi Europa

- Fenomen sekti pojavio se u Zapadnoj Europi sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Dolaze iz SAD-a da bi se preko Njemačke proširile na Francusku. Na simpoziju FECRIS-a u Parizu 1999. (Europska federacija centara za istraživanje i informacije o sektaštvu), okupio se velik broj zemalja, članica EU-a koje su razmijenile različita mišljenja, kako sa pravne strane, tako i u smislu definicije sekti. FECRIS je pozvao na usklađivanje, na europskoj razini, kazala nam je Daniele Muller-Tulli iz FECRIS-a, dodavši:

- EU je donio nekoliko odredbi, ali nema posebne zakone. No uslijedila je jedna preporuka. To se odnosi na slobodu misli, savjesti i vjere. Ona osuđuje sve oblike fundamentalizma i jamči princip sekularizma. Upozorava na opasna djela sektaških skupina koje prijete tjelesnim ili duševnim povredama, te obvezuje zemlje članice da koriste svoje kazneno i građansko pravo.

Sa svoje strane, Parlamentarna skupštine Vijeća Europe proizvela je dva dokumenta, između 1992. i 1999. To je Preporuka 1778 o sektama i novim religioznim pokretima, i Preporuka 1412 koja se odnosi na ilegalne aktivnosti sekti, a 2001. slijedi povoljan odgovor Odbora ministara. Odonda se stvari nisu pomakle, kazala nam je Daniele Muller-Tulli, naglasivši:

- Bitno je da su ljudi informirani i zaštićeni te da Europa zauzme zajednički stav u cijelosti, što danas nije slučaj. Uzmimo na primjer scijentologiju, jednu od najopasnijih sekti, koja je od svog osnutka 1954. stekla golemo bogatstvo, skuplja svoje popularne obožavatelje među kojima su Tom Cruise, Julia Migenes, Chick Choréa i drugi. Ima divovsku piramidalnu organizaciju, tajnu službu i ambicije da preuzme kontrolu nad planetom, nudeći “clear”, to jest pročišćava i “scijentolizira” ljude te nameće sva sredstva kako bi došla do svog cilja, uključujući i fizičku eliminaciju.

Financijske prijevare, utaje poreza, mentalne manipulacije, neovlaštena praksa medicine i farmacije samo su neke od njihovih aktivnosti. Međutim, scijentologija se skriva pod maskom vjerske zajednice i misije humanitarne pomoći. Tako joj 6 zemalja u Europi dodjeljuje status religije i vjerske zajednice, Mađarska, Portugal, Španjolska, Slovenija, Švedska i Hrvatska.

Njihova žeđ za promicanje legitimiteta, na žalost, služi samo da bi varali svoje žrtve, kako bi ih lakše pokoravali i iskorištavali. Ona ima svoje podružnice specijalizirane za obrazovanje, informatiku, treninge, a među ostalim, njihovi simpatizeri, postavljeni na strateškim mjestima, rade sve kako bi scijentolozima otvorili željena vrata.

Duvnjak: Opasnost od pranja mozga

Na upit da nam prokomentira fenomen Scijentološke crkve, dr. sc. Neven Duvnjak, koji radi u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar-centar u Splitu, a bavi se temama sociologije religije, kazao nam je:

- Mnogi u Hrvatskoj nisu upoznati s djelovanjem Scijentološke crkve nastale u SAD-u, koja se u domaćem medijskom prostoru najčešće spominje iz dvaju razloga. Prvi je u činjenici da su među scijentolozima globalno popularne osobe poput glumca Toma Cruisea, a drugi u problemima pri registriranju i djelovanju Scijentološke crkve u europskim zemljama (Njemačka, Francuska, Belgija...).

Uz specifična vjerovanja, prakse i tehnike scijentologija ima još jedan važan segment djelovanja. Za nju je karakteristično da širom svijeta ima pridružene udruge, sa programima promicanja ljudskih prava, borbe protiv ovisnosti, kriminala, nepismenosti i sl. Među njima je i program Narconon, koji rehabilitira osobe ovisne o drogama i alkoholu.

U Hrvatskoj njihov Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola djeluje od 1999., blizu Pule. Promatrajući ovakve inicijative sa sociološkog aspekta, ne mogu se poreći plemenite nakane, ali se ne smiju sakrivati ni opasnosti.

U prvom redu radi se o mogućemu manipuliranju labilnim osobama, prikrivenom prozelitizmu, utjecajima na promjenu osobnosti, pa sve do podvrgavanja tehnici “pranja mozga”, koja može imati teške i trajne posljedice za dotičnu osobu.

Stoga je nužno pratiti i nadzirati rad takvih centara kako bi se izbjegle moguće zloporabe, u čemu glavnu ulogu trebaju imati državne institucije, obitelji, a posebno nevladine udruge koje mogu pružiti nemjerljivu pomoć potrebitim osobama i njihovoj najbližoj društvenoj okolini.

Kćer nisu vidjeli osam godina

Poznata su nam osobna svjedočenja građana koji su nasjeli, bankrotirali i bili izloženi psihičkome mučenju sve do samoubojstva, i to: izgladnjivanjem, lišavanjem sna, zatvaranjem u izolaciju ali i obvezom da raskinu sve obiteljske odnose kada dostignu viši stupanj učenja Rona Hubbarda.

Djeca nisu pošteđena. To je posvjedočio Irac John Duignan u svojoj knjizi, i Jenna Miscavige Hill na internetskim stranicama, nećakinja današnjega scijentološkog lidera Davida Miscavige. John i Jena pobjegli su iz scijentologije nakon 20 godina.

Oboje govore kako indoktrinirani sljedbenik višeg stupnja naivno potpisuje doživotni ugovor sa Scijentološkom crkvom, gdje je dužan poštovati stroga pravila. Izložen je prijetnjama ako želi izaći. Poznajem obitelj hrvatskog podrijetla u dijaspori koja svoju punoljetnu kćerku nije vidjela osam godina.

 Zavrbovana je na fakultetu. Danas ne odgovara na poštu ili telefonske pozive. Mjesečne prihode daruje Scijentološkoj crkvi koja joj zauzvrat daje smještaj i hranu u zajedničkom stanu s ostalima, da bi nakon posla do kasno u noć besplatno radila za svoj stožer. Obvezna je godišnje skupiti određeni broj novih članova. Ovakvi dokazi najčešće su relativizirani medijskom propagandom, kazala nam je Dujmić-Delcourt

Pravila Rona Hubbarda

Godine 1967.: “Neprijatelju se može oduzeti imovina ili povrijediti ga na bilo koji način bez posljedica, disciplinskog postupka ili reakcije Scijentološke crkve. Neprijatelja se može prevariti, tužiti sudu, lagati ili uništiti.”

Godine 1974. g.: “Ako se pojavi opasnost na duge staze, trebate odmah isprovocirati ‘crnu propagandu’, uništiti reputaciju odgovorne osobe, diskreditirati je i dovesti na rub egzistencije.”

 

Ogranci Scijentološke crkve

1. WISE (World Institute of Scientology Enterprises) nudi konzultantske tečajeve poslovnom svijetu.

2. “Ministri volonteri” djeluju u vrijeme velikih nepogoda nudeći psihološku pomoć, kako bi kasnije pridobili nove sljedbenike.

3. “Građanske udruge za ljudska prava” provode kampanju za ukidanje psihijatrije kao grane medicine.

4. “Youth for human rights” (Inicijativa mladih za ljudska prava)

5. Sea Organisation - organizacija za najviše scijentološke čelnike. Oni potpisuju ugovor sa Crkvom na milijardu godina. Posada nosi bijele uniforme. (Svjedočanstvo: John Duignan i Nicola Tallant - The complex - Church of Scientology - Merlin Publishing, Dublin)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok vlasti Francuske, Belgije i Njemačke scijentologe zovu na sud, ta je sekta u Hrvatskoj dočekana raširenih ruku, zahvaljujući odluci bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PULI JE NEDAVNO ZATVOREN CENTAR ZA REHABILITACIJU OD DROGA NARCONON ADRIATIC KOJI JE DJELOVAO POD OKRILJEM CRKVE RONA HUBBARDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-03-01 12:48:35 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-03-01 13:01:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-03-01 12:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15897 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/03/01/Novosti/ANONYMOUS_SCIENTOLOGY_4A_BY.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "549x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7746483 Threads: 6 Questions: 1563548490 Slow queries: 4769394 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111572408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/najmocnija-svjetska-sekta-scijentolozi-su-vjerska-zajednica-u-rh-u-njemackoj-ih-progone-kao-kriminalce-90307 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najmocnija-svjetska-sekta-scijentolozi-su-vjerska-zajednica-u-rh-u-njemackoj-ih-progone-kao-kriminalce-90307?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 122448 [name] => scijentologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => scijentologija [link] => /tag/scijentologija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok vlasti Francuske, Belgije i Njemačke scijentologe zovu na sud, ta je sekta u Hrvatskoj dočekana raširenih ruku, zahvaljujući odluci bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PULI JE NEDAVNO ZATVOREN CENTAR ZA REHABILITACIJU OD DROGA NARCONON ADRIATIC KOJI JE DJELOVAO POD OKRILJEM CRKVE RONA HUBBARDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => NAJMOĆNIJA SVJETSKA SEKTA Scijentolozi su vjerska zajednica u RH, u Njemačkoj ih progone kao kriminalce [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-23-03-37-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/03/01/Novosti/ANONYMOUS_SCIENTOLOGY_4A_BY.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/03/01/Novosti/ANONYMOUS_SCIENTOLOGY_4A_BY.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok vlasti Francuske, Belgije i Njemačke scijentologe zovu na sud, ta je sekta u Hrvatskoj dočekana raširenih ruku, zahvaljujući odluci bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt

Prije nekoliko mjeseci prestao je raditi Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola Narconon Adriatic, koji je od 1999. godine djelovao blizu Pule. Vijest ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o podružnici Narconona, koju se izravno povezuje sa Scijentološkom crkvom, a koja je u Hrvatskoj registrirana kao vjerska zajednica.

Kako neslužbeno doznajemo, razlog prestanka rada financijske je naravi. Naime, liječenje u Centru plaćalo se 1000 eura, a klijenata je bilo sve manje, te ujedno i pogoršanje zdravstvenog stanja voditelja Ede Orela.

On je sam medijima jednom kazao kako Narconon ne nameće religijske okvire scijentologije korisnicima te da nije riječ o vjerskoj terapiji, i kako je do 2005. apstinencijsku krizu uspješno prošlo 240 ovisnika. Inače, Centar je registriran pri Vladinu Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga kao terapijska zajednica koja djeluje kao udruga i religijska zajednica u sklopu humanitarne djelatnosti.

Desetogodišnje djelovanje podružnice Narconona usred Istre, utemeljeno na metodologiji Rona Hubbarda, osnivača Scijentološke crkve, oko kojega se u svijetu spore brojni stručnjaci, približila nam je Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima - CISK Hrvatska. - Narconon se bavi antidroga programima za škole i terapijama u svojim centrima za rehabilitaciju ovisnika.

Pored skupih masaža i intenzivnih sauna, Narconon koristi pretjerane doze megavitamina i minerala izvan prihvaćenih standarda, što može uzrokovati ozbiljne nuspojave - tvrde stručnjaci.

Pod nadzorom je scijentološke organizacije ABLE “Association of Better Living and Education International” koja kontrolira još tri: “Criminon” za treninge po zatvorima, “Applied Scholastics” za prodaju knjiga Rona Hubbarda, nalaze se i na hrvatskim štandovima te “Happiness Foundation” koji nude tečajeve za vlade i policiju.

Polaznici Narconona najčešće postaju ovisnici scijentoloških lidera te njihova radna snaga za daljnje vrbovanje, tvrdi bivša slijedbenica Simonetta Po iz Italije. Belgijski senator Luc Willems upozorava 2007. godine da Narconon koristi antidroga programe za škole kako bi regrutirao mlade u Scijentološku crkvu. Narconon je samo jedan od scijentoloških satelita, kazala nam je Dujmić-Delcourt.

Sabor 2002. godine donosi odluku o proglašenju zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. Odlukom Ministarstva 2003. scijentologija dobiva status vjerske zajednice. U to doba ministrica pravosuđa bila je Vesna Škare-Ožbolt.

 - Sklona ezoteriji, kako i sama navodi u tisku, ministrica Škare-Ožbolt ovlastila je 2004. svoga stranačkog kolegu Dragu Plečka, zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, HUPED, za svoje savjetnike, za regulaciju zakona i bavljenje nekonvencionalnom metodom.

Usprkos negodovanju hrvatskih liječnika, HUPED postaje krovnom organizacijom za alternativu. Šest godina kasnije pokazalo se da je odluka Ministarstva pravosuđa možda bila ishitrena.

Upitno je zašto su mnogi iscjelitelji HUPED-ovim certifikatom bombardirali hrvatske medije; izvještavali o mirakuloznom ozdravljenju terapijama za karcinom, leukemiju, hemofiliju, neplodnost, pa čak i deformaciju lubanje fetusa, a predsjednik Vedran Korunić potvrdio da su za sud o terapeutskim metodama alternative kompetentni samo stručnjaci nekonvencionalne medicine, a ne liječnici i znanstvenici - kazala je Dujmić-Delcourt, naglasivši:

- Jednako je upitno zašto se Republika Hrvatska nalazi u maloj skupini od šest zemalja, koje su dodijelile scijentologiji status vjerske zajednice? Vrijeme će pokazati. Sve ovisi o političkoj volji i o tome hoće li Vlada i predsjednik RH prepoznati da je sektaško ponašanje ozbiljan problem za hrvatske građane i ugled demokracije.

Dok Francuska, Belgija i Njemačka npr. terete scijentologiju za organizirani kriminal, bez obzira što su im vlasti SAD-a dodijelile status religije (?!), scijentologija je naišla na političku dobrodošlicu u Hrvatskoj. To im omogućava neplaćanje poreza na dobit.

Tko dijeli kolač?

Trebalo bi ispitati. Kontradikcije su u nas vidljive prostim okom. U isto vrijeme kad scijentologija ulazi u Hrvatsku na velika vrata, gđa Laurette Onkelinx, ministrica pravosuđa u Belgiji, odbila je scijentologiji dati status vjerske zajednice i naglasila da ne želi imati nikakav kontakt s tom skupinom. “Prijevaru treba dokazati u sudskom postupku!” izjavila je bivša ministrica Škare-Ožbolt 2005. u razgovoru s novinarima.

Pitam se onda, što čekamo?! Treba samo utvrditi tko je varalica! Što Vi predlažete?

 - Prvo, treba adekvatno informirati javnost, ne samo o scijentologiji, nego i o ostalim sektama, new age tehnikama i njihovim centrima. Drugo, službe USKOK-a i policije trebale bi pratiti njihovo djelovanje i protok novca, u kooperaciji s Interpolom. Treće, RH bi trebala poštovati i provoditi preporuke Vijeća Europe o sektama i educirati pedagoge, socijalne radnike, pravosuđe i policiju te, četvrto, raditi na usklađivanju sa francuskim zakonom o sektama. Tako bismo se zaštitili od sustavno prijevarnih sekti i političkog despotizma, toliko prisutnog u našim prostorima. Jer “teško je živjeti u državi, gdje se nemaš kome žaliti”, napomenuo je jedan otac zavrbovanog djeteta.

Što radi Europa

- Fenomen sekti pojavio se u Zapadnoj Europi sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Dolaze iz SAD-a da bi se preko Njemačke proširile na Francusku. Na simpoziju FECRIS-a u Parizu 1999. (Europska federacija centara za istraživanje i informacije o sektaštvu), okupio se velik broj zemalja, članica EU-a koje su razmijenile različita mišljenja, kako sa pravne strane, tako i u smislu definicije sekti. FECRIS je pozvao na usklađivanje, na europskoj razini, kazala nam je Daniele Muller-Tulli iz FECRIS-a, dodavši:

- EU je donio nekoliko odredbi, ali nema posebne zakone. No uslijedila je jedna preporuka. To se odnosi na slobodu misli, savjesti i vjere. Ona osuđuje sve oblike fundamentalizma i jamči princip sekularizma. Upozorava na opasna djela sektaških skupina koje prijete tjelesnim ili duševnim povredama, te obvezuje zemlje članice da koriste svoje kazneno i građansko pravo.

Sa svoje strane, Parlamentarna skupštine Vijeća Europe proizvela je dva dokumenta, između 1992. i 1999. To je Preporuka 1778 o sektama i novim religioznim pokretima, i Preporuka 1412 koja se odnosi na ilegalne aktivnosti sekti, a 2001. slijedi povoljan odgovor Odbora ministara. Odonda se stvari nisu pomakle, kazala nam je Daniele Muller-Tulli, naglasivši:

- Bitno je da su ljudi informirani i zaštićeni te da Europa zauzme zajednički stav u cijelosti, što danas nije slučaj. Uzmimo na primjer scijentologiju, jednu od najopasnijih sekti, koja je od svog osnutka 1954. stekla golemo bogatstvo, skuplja svoje popularne obožavatelje među kojima su Tom Cruise, Julia Migenes, Chick Choréa i drugi. Ima divovsku piramidalnu organizaciju, tajnu službu i ambicije da preuzme kontrolu nad planetom, nudeći “clear”, to jest pročišćava i “scijentolizira” ljude te nameće sva sredstva kako bi došla do svog cilja, uključujući i fizičku eliminaciju.

Financijske prijevare, utaje poreza, mentalne manipulacije, neovlaštena praksa medicine i farmacije samo su neke od njihovih aktivnosti. Međutim, scijentologija se skriva pod maskom vjerske zajednice i misije humanitarne pomoći. Tako joj 6 zemalja u Europi dodjeljuje status religije i vjerske zajednice, Mađarska, Portugal, Španjolska, Slovenija, Švedska i Hrvatska.

Njihova žeđ za promicanje legitimiteta, na žalost, služi samo da bi varali svoje žrtve, kako bi ih lakše pokoravali i iskorištavali. Ona ima svoje podružnice specijalizirane za obrazovanje, informatiku, treninge, a među ostalim, njihovi simpatizeri, postavljeni na strateškim mjestima, rade sve kako bi scijentolozima otvorili željena vrata.

Duvnjak: Opasnost od pranja mozga

Na upit da nam prokomentira fenomen Scijentološke crkve, dr. sc. Neven Duvnjak, koji radi u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar-centar u Splitu, a bavi se temama sociologije religije, kazao nam je:

- Mnogi u Hrvatskoj nisu upoznati s djelovanjem Scijentološke crkve nastale u SAD-u, koja se u domaćem medijskom prostoru najčešće spominje iz dvaju razloga. Prvi je u činjenici da su među scijentolozima globalno popularne osobe poput glumca Toma Cruisea, a drugi u problemima pri registriranju i djelovanju Scijentološke crkve u europskim zemljama (Njemačka, Francuska, Belgija...).

Uz specifična vjerovanja, prakse i tehnike scijentologija ima još jedan važan segment djelovanja. Za nju je karakteristično da širom svijeta ima pridružene udruge, sa programima promicanja ljudskih prava, borbe protiv ovisnosti, kriminala, nepismenosti i sl. Među njima je i program Narconon, koji rehabilitira osobe ovisne o drogama i alkoholu.

U Hrvatskoj njihov Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola djeluje od 1999., blizu Pule. Promatrajući ovakve inicijative sa sociološkog aspekta, ne mogu se poreći plemenite nakane, ali se ne smiju sakrivati ni opasnosti.

U prvom redu radi se o mogućemu manipuliranju labilnim osobama, prikrivenom prozelitizmu, utjecajima na promjenu osobnosti, pa sve do podvrgavanja tehnici “pranja mozga”, koja može imati teške i trajne posljedice za dotičnu osobu.

Stoga je nužno pratiti i nadzirati rad takvih centara kako bi se izbjegle moguće zloporabe, u čemu glavnu ulogu trebaju imati državne institucije, obitelji, a posebno nevladine udruge koje mogu pružiti nemjerljivu pomoć potrebitim osobama i njihovoj najbližoj društvenoj okolini.

Kćer nisu vidjeli osam godina

Poznata su nam osobna svjedočenja građana koji su nasjeli, bankrotirali i bili izloženi psihičkome mučenju sve do samoubojstva, i to: izgladnjivanjem, lišavanjem sna, zatvaranjem u izolaciju ali i obvezom da raskinu sve obiteljske odnose kada dostignu viši stupanj učenja Rona Hubbarda.

Djeca nisu pošteđena. To je posvjedočio Irac John Duignan u svojoj knjizi, i Jenna Miscavige Hill na internetskim stranicama, nećakinja današnjega scijentološkog lidera Davida Miscavige. John i Jena pobjegli su iz scijentologije nakon 20 godina.

Oboje govore kako indoktrinirani sljedbenik višeg stupnja naivno potpisuje doživotni ugovor sa Scijentološkom crkvom, gdje je dužan poštovati stroga pravila. Izložen je prijetnjama ako želi izaći. Poznajem obitelj hrvatskog podrijetla u dijaspori koja svoju punoljetnu kćerku nije vidjela osam godina.

 Zavrbovana je na fakultetu. Danas ne odgovara na poštu ili telefonske pozive. Mjesečne prihode daruje Scijentološkoj crkvi koja joj zauzvrat daje smještaj i hranu u zajedničkom stanu s ostalima, da bi nakon posla do kasno u noć besplatno radila za svoj stožer. Obvezna je godišnje skupiti određeni broj novih članova. Ovakvi dokazi najčešće su relativizirani medijskom propagandom, kazala nam je Dujmić-Delcourt

Pravila Rona Hubbarda

Godine 1967.: “Neprijatelju se može oduzeti imovina ili povrijediti ga na bilo koji način bez posljedica, disciplinskog postupka ili reakcije Scijentološke crkve. Neprijatelja se može prevariti, tužiti sudu, lagati ili uništiti.”

Godine 1974. g.: “Ako se pojavi opasnost na duge staze, trebate odmah isprovocirati ‘crnu propagandu’, uništiti reputaciju odgovorne osobe, diskreditirati je i dovesti na rub egzistencije.”

 

Ogranci Scijentološke crkve

1. WISE (World Institute of Scientology Enterprises) nudi konzultantske tečajeve poslovnom svijetu.

2. “Ministri volonteri” djeluju u vrijeme velikih nepogoda nudeći psihološku pomoć, kako bi kasnije pridobili nove sljedbenike.

3. “Građanske udruge za ljudska prava” provode kampanju za ukidanje psihijatrije kao grane medicine.

4. “Youth for human rights” (Inicijativa mladih za ljudska prava)

5. Sea Organisation - organizacija za najviše scijentološke čelnike. Oni potpisuju ugovor sa Crkvom na milijardu godina. Posada nosi bijele uniforme. (Svjedočanstvo: John Duignan i Nicola Tallant - The complex - Church of Scientology - Merlin Publishing, Dublin)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najmocnija-svjetska-sekta-scijentolozi-su-vjerska-zajednica-u-rh-u-njemackoj-ih-progone-kao-kriminalce-90307 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3d550c1f7e30b762629e0c9d3c984ce5b42937c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=NAJMO%C4%86NIJA+SVJETSKA+SEKTA+Scijentolozi+su+vjerska+zajednica+u+RH%2C+u+Njema%C4%8Dkoj+ih+progone+kao+kriminalce&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajmocnija-svjetska-sekta-scijentolozi-su-vjerska-zajednica-u-rh-u-njemackoj-ih-progone-kao-kriminalce-90307 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajmocnija-svjetska-sekta-scijentolozi-su-vjerska-zajednica-u-rh-u-njemackoj-ih-progone-kao-kriminalce-90307 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok vlasti Francuske, Belgije i Njemačke scijentologe zovu na sud, ta je sekta u Hrvatskoj dočekana raširenih ruku, zahvaljujući odluci bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PULI JE NEDAVNO ZATVOREN CENTAR ZA REHABILITACIJU OD DROGA NARCONON ADRIATIC KOJI JE DJELOVAO POD OKRILJEM CRKVE RONA HUBBARDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaU PULI JE NEDAVNO ZATVOREN CENTAR ZA REHABILITACIJU OD DROGA NARCONON ADRIATIC KOJI JE DJELOVAO POD OKRILJEM CRKVE RONA HUBBARDA

NAJMOĆNIJA SVJETSKA SEKTA Scijentolozi su vjerska zajednica u RH, u Njemačkoj ih progone kao kriminalce

Piše PSD.
1. ožujka 2010. - 13:48

Dok vlasti Francuske, Belgije i Njemačke scijentologe zovu na sud, ta je sekta u Hrvatskoj dočekana raširenih ruku, zahvaljujući odluci bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt

Prije nekoliko mjeseci prestao je raditi Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola Narconon Adriatic, koji je od 1999. godine djelovao blizu Pule. Vijest ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o podružnici Narconona, koju se izravno povezuje sa Scijentološkom crkvom, a koja je u Hrvatskoj registrirana kao vjerska zajednica.

Kako neslužbeno doznajemo, razlog prestanka rada financijske je naravi. Naime, liječenje u Centru plaćalo se 1000 eura, a klijenata je bilo sve manje, te ujedno i pogoršanje zdravstvenog st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:03