stdClass Object ( [id] => 1060843 [title] => Stigli su! Prvi donosimo recenzije mobitela koje smo svi iščekivali [alias] => najdetaljniji-vodic-kroz-5g-mobitele-evo-kako-ce-izgledati-super-aplikacije-pametnih-telefona-najnovije-generacije [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nalazimo se u povijesnom trenutku kada imamo priliku povećati kvalitetu života čovječanstva. I u Hrvatsku je stigla peta generacija mobilne mreže: to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti značajna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i Slobodnoj predani smo tome da novu tehnologiju učinimo dostupnom i očekujemo da bude u funkciji i na korist čovječanstva! Istražujemo kakav će utjecaj 5G tehnologija imati na naš svakodnevni život.

Dok će u vrlo skoroj budućnosti 5G omogućiti više životnih promjena nego što ih trenutno možemo i zamisliti, pametni telefoni prvo su konkretno područje koje koristi benefite te najnovije generacije internetske povezivosti.

Nakon što se sve većem broju svjetskih zemalja koje se mogu pohvaliti tim standardom pridružila i Hrvatska kada je Hrvatski Telekom u rad pustio svoju komercijalnu 5G mrežu, dotadašnji i novi vlasnici 5G pametnih telefona dobili su prvu mogućnost korištenja tog njihova potencijala. Prednosti koje 5G donosi u odnosu na dosadašnji 4G LTE standard su višestruke: prije svega puno veće brzine mobilnog interneta - koje će biti i do 20 puta veće - zatim puno niža latencija, odnosno kašnjenje signala na putu između uređaja i baznih stanica, kao i mnogo pouzdanija veza na područjima na kojima se na mobilni internet istovremeno spaja ogroman broj ljudi. Veće brzine spajanja su samorazumljivi benefit koji omogućuje da, kao što se dosad bez ikakvih problema moglo računati na pouzdani kvalitetni streaming ili download pjesme s nekog od glazbenih servisa, ista razina očekivanja prenese i na platforme za streaming video sadržaja. Pa je tako vani postalo normalno da se na mobilnom uređaju serija s Netflixa može skinuti u samo nekoliko sekundi ili streamati u najvišoj razini kvalitete bez trzavica ili padanja kvalitete slike.

Niža latencija na 5G uređajima najviše se osjeti prilikom korištenja danas neizostavnih aplikacija za videopozive i video konferencije, kod kojih se praktički potpuno eliminira kašnjenje u konverzaciji. Također, silno profitiraju mobilni gejmeri, jer u igrama dobivaju momentalni odziv na komande koje daju telefonu. Puni potencijal sada mogu ostvariti i igre koje su bazirane na lokacijskim uslugama, primjerice Pokemon GO, koje će moći davati lokaciju preciznu unutar jednog metra, umjesto raspona od 10 do 500-tinjak metara kako je to na 4G LTE mreži. U osnovi, svaka aktivnost na pametnom telefonu kod koje je važno što kraće vrijeme odziva masivno će biti poboljšana uz 5G. 

---

image
Drazen Zigic
---

Iako je to u vrijeme pandemije i zabrane većih okupljanja samo teoretska vježba, jedna od sigurno najvećih prednosti posjedovanja 5G telefona je puno pouzdanija povezanost s mobilnom mrežom na područjima na kojima se na bazne stanice istovremeno spajaju stotine ili tisuće ljudi. Koncerti, utakmice, festivali - svi događaji na kojima je dolazilo do zagušenja 4G mreže i posljedičnog usporavanja ili pak potpunog pucanja veze s 5G uređajima postaju stvar prošlosti, jer bez obzira na broj ljudi koji se istovremeno spajaju na bazne stanice podizanje sadržaja na Instagram ili prijenos preko Facebook Livea odvijat će se bez zastajkivanja i pri ogromnim brzinama.

Prepoznati uređaj koji podržava 5G nije nikakva umjetnost - dovoljno je pogledati na popis specifikacija. Štoviše, dosad je većina telefona u svom nazivu isticala 5G kao sufiks, premda to sa sve većom proliferacijom 5G modema u uređajima postaje sve rjeđe. Početkom ili sredinom ove godine jedino su top modeli smartphonea bili opremljeni potrebnom tehnologijom, što 5G smartphonea svrstava u cjenovnu kategoriju između 800 i 1000 eura, a sada se očekuje ekspanzija 5G telefona iz srednjeg razreda. To je moguće prije svega zahvaljujući lansiranju jeftinijih sistemskih čipova koji pogone pametne telefone, kao što je Qualcomm Snapdragon 765G 5G, što je još jedan podatak na popisu specifikacija koji jamči da je uređaj spreman za 5G. Što se tiče skupljih čipova za flagship telefone, potrebno je kupiti uređaj koji posjeduje Qualcomm Snapdragon 865 5G (kao i noviju inačicu 865+), zatim Samsungov Exxynos 990 5G, Huaweijev Kirin 990 5G te Kirin 9000.

---

image
Luminola
---

Kao što je to slučaj i kod 4G mreže koja ima dva standarda povezivosti (HSPA+ i LTE), takav je slučaj i kod 5G-a, koji se dijeli na mmWave spektar te ispod-6Ghz spektar (sub-6GHz). mmWave 5G je trenutno brži standard, ali je zato manje pouzdan od sub-6GHz spektra pa je time pogodniji za područja koja zahtijevaju manju površinu pokrivenosti. Koji će standard od ta dva pojedini uređaj podržavati također je nešto što se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali je trenutno nešto čime se korisnici HT-ove 5G mreže ne moraju zamarati. Naime, mreža koja je sada implementirana bazira se na takozvanoj tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra (DSS, odnosno Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućuje korištenje već postojećih frekvencija za 5G.

Zaključno, unatoč sve brojnijim teorijama urote o navodnoj opasnosti 5G mreža, riječ je o potpuno sigurnoj tehnologiji. Prilikom izrade i instalacije baznih stanica proizvođači moraju  aplicirati iste sigurnosne standarde koji su se koristili za dosadašnje mreže, a isto vrijedi i za 5G telefone. Nebrojena dugotrajna istraživanja nisu pronašla nikakvu korelaciju između korištenja pametnih telefona i bolesti i ništa se u tom pogledu neće promijeniti niti s proliferacijom 5G pametnih telefona.

---

3 GLAVNE PREDNOSTI 5G TELEFONA

1.         Pouzdanija i brža veza na krcatim lokacijama

Budući da je 5G dizajniran tako da pruža konzistentan rad, pokrivenost zakrčenih lokacija kao što su koncerti ili utakmice bit će dramatično poboljšana i korisnici neće imati problem s pucanjem veze ili podizanjem sadržaja na društvene mreže.

2.         Dolazak “superaplikacija”

5G mreže su kadre mobilne uređaje spajati s aplikacijama u oblaku puno pouzdanije nego što to mogu dosadašnji standardi pa će tako u skoroj budućnosti performanse telefona biti manje ovisne o samom hardveru, a više o brzoj mreži s niskom latencijom kako bi se iskoristile “superaplikacije” kao što su visokokvalitetne igre. Konkretno, Google i Microsoft već testiraju platforme za streaming, koje na pametni telefon iz oblaka šalju igre konzolne kvalitete.

3.         Streaming videa visoke kvalitete i gejming bez latencije kao standard

Uz dosadašnju 4G LTE mrežu moguće je čak i uz relativno slab signal streamati muziku s Deezera ili gledati video na YouTubeu u nižoj kvaliteti, ali stvar je padala u vodu čim biste pokušali kvalitetu videa podići na 1080p ili čak 4K . Postojanje 5G mreže to bi trebalo zauvijek promijeniti i streaming sadržaja na najvišim postavkama kvalitete će raditi bez zastoja i pucanja. Isto vrijedi i za igre koje zahtijevaju neprestanu povezanost s internetom, kod kojih će latencija, odnosno kašnjenje u reakcijama, nestati.

---

TOP ŠEST 5G TELEFONA

1. iPhone 12 serija

Najnoviji Appleov pametni telefon došao je nedavno na tržište u čak četiri varijante - regularni iPhone 12 te snažniji iPhone 12 Pro koji imaju ekrane s dijagonalom od 6,1 inča, a nakon njih i iPhone mini s ekranom od 5,4 inča te iPhone 12 Pro Max s ekranom od 6,7 inča. Ono što je zajedničko svim uređajima - osim pomalo retro dizajna koji podsjeća na iPhone 5 - jest to što je Apple odlučio snažno zaigrati na kartu 5G povezivosti.

---

image
Sl
---

Svi modeli osposobljeni su za 5G zahvaljujući Appleovom sistemskom čipu A14 Bionic. Kao što je i inače slučaj kod iPhonea, riječ je o flagship uređajima koji su izrađeni od najkvalitetnijih materijala i čiji je rad ispoliran do krajnjih granica. Ono što se Appleu možda može prigovoriti jest što su zadržali ekrane s frekvencijom osvježavanja slike od 60 Hz, dok je kod Android konkurencije postalo praktički obavezno imati zaslon s najmanje 90 Hz, nerijetko i 120 Hz, a pojavljuju se već i uređaji sa 144 Hz. Viša frekvencija osvježavanja slike, naime, donosi puno uglađeniji prikaz, bez trzanja, jer se slika osvježava više puta u sekundi (60 Hz znači da se osvježava 60 puta u sekundi, dok 120 Hz znači da se osvježava 120 puta u toj istoj sekundi).

2. Samsung Galaxy S20 5G

Samsung je već prošle godine lansirao svoj prvi flagship s 5G-om s dolaskom modela Galaxy S10 5G, ali s ovo proljeće predstavljenim nasljednikom Galaxy S20 cijela je ta obitelj uređaja dobila verziju s 5G modemom dok je Ultra dolazio isključivo kao 5G.

---

image
Seremin
---

Bez obzira na to radi li se o modelu Galaxy S20, S20+ ili S20 Ultra, svi su fenomenalno dizajnirani, sa standardno izvanserijskim Super AMOLED zaslonima od 120 Hz i s Quad HD rezolucijom. Uređaje na europskom tržištu pogoni Samsungov sistemski čip Exynos 990, imaju do 12 GB RAM-a i minimalno 128 GB interne memorije te baterije s kapacitetom između 4000 i 5000 mAh. Cijela serija opremljena je i odličnim kamerama koje omogućuju snimanje videa sve do 8K kvalitete, dok je kod modela S20 Ultra dostupna glavna kamera od 108 megapiksela te kamera s periskopskim optičkim zumom od 4X.

3. Samsung Galaxy Note 20 serija

Krajem ljeta Samsung je predstavio svoju drugu flagship obitelj uređaja opremljenih 5G-om - Galaxy Note 20. Uređaj koji vjerni korisnici obožavaju zbog olovke S-Pen ovaj je put došao na tržište u dvije inačice, kao regularni Note 20 i kao Note 20 Ultra.

---

image
Promo
---

Razlike između ta dva telefona su prilično značajne - Ultra verzija donosi gigantski Super AMOLED ekran od 6,9 inča s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz i Quad HD rezolucijom, tenkovski izrađeno stakleno kućište i modul kamere koji sadržava 108-megapikselnu glavnu i 12-megapikselnu periskopsku kameru s optičkim zumom od 5X. S druge strane, standardni Note 20 ima relativno zastarjeli 60-hercni ekran s Full HD rezolucijom i “glasstick” poleđinu - plastiku koja daje osjećaj stakla. Kamera se pak sastoji od 12-megapikselne glavne i 64-megapikselne kamere s hibridnim zumom od 3X. Oba uređaja pogoni Samsungov sistemski čip Exynos 990 i imaju 8, odnosno 12 gigabajta RAM-a te dosta velike baterije od 4300, odnosno 4500 mAh kod Ultra modela. Naravno, tu su i sve ostale nužne karakteristike flagship Androida u 2020. godini - vodootpornost, bežično punjenje, senzor za otisak prsta ispod ekrana...

4. Huawei P40 Pro

Iako je i Huawei već ranije imao probne balone u vidu 5G telefona izrađenih u malim serijama, kao i s dijelom linije Mate 30, s proljetnim lansiranjem obitelji P40 i kineska je tvrtka potpuno ušla u tu arenu. Osim beskrajno privlačnog dizajna, posebice kod modela P40 Pro čiji je ekran zaobljen na sve četiri strane pa djeluje kao da uopće nema rubove, Huaweijev flagship odmah je postao novi kralj telefonske fotografije.

---

image
Promo
---

Kamera izrađena u suradnji s Leicom kadra je kreirati briljantne rezultate, posebice kada je riječ o fotografiranju pri slabijim uvjetima osvjetljenja, a ovisno o verziji moguće je dobiti i optički periskopski zum od 5X ili od čak 10X. Postoji par verzija telefona - P40 Pro, te P40 Pro+ na Kirin 990 čipu. Ono što je također posebno impresivno kod Huaweijevih flagshipa jest baterija - osim što je riječ o uređajima koji će bez većih problema izdržati i po dva dana s jednim punjenjem, opremljeni su superbrzim punjačima od 40W, koji će bateriju napuniti do 70 posto u manje od pola sata.

5. Xiaomi Mi 10 T

Xiaomi je tvrtka koja je imidž svog brenda izgradila na pružanju izuzetno visoke vrijednosti za uloženi novac, što vrijedi i za njihove 5G uređaje.

---

image
Xiaomi
---

Snaći se među svim silnim modelima, serijama i podserijama Xiaomijevih uređaja nije lako, ali njihovi najbolji 5G uređaji svakako su nedavno predstavljena linija Mi 10T, koja donosi 5G performanse po puno pristupačnijim cijenama. Naime, Xiaomi Mi 10T i Mi 10T Pro opremljeni su LCD ekranima s frekvencijom osvježavanja od čak 144 Hz, dok inačica Mi 10T lite donosi 5G po cijeni tek nešto višoj od 200 eura.

6. Motorola Edge

Nekada omiljeni brend telefona u Hrvatskoj u 5G svijet je također ušao s brojnim telefonima iz nižeg cjenovnog ranga, ali i jednim od najljepše dizajniranih uređaja na današnjem tržištu - Motorola Edge.

---

image
Promo
---

Svakako najupečatljiviji detalj Edgea njegov je zaslon s dijagonalom od 6,7 inča čiji se rubovi prelijevaju preko stranica telefona do čak 90 stupnjeva, čime se stječe dojam da ekran uopće nema bridove. Riječ je o 90-hercnom OLED ekranu s Full HD rezolucijom i podrškom za HDR10+ tehnologiju. Motorola Edge pogoni Qualcommov sistemski čip Snapdragon 765G, ima 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, trostruku kameru s glavnim senzorom od 64 megapiksela i bateriju kapaciteta 4500 mAh koja bi trebala izdržati i do dva dana rada. Jedan od najboljih detalja na Edgeu su izvanredni stereo zvučnici koji pružaju zvuk kakav, nažalost, nije baš uobičajen na suvremenim pametnim telefonima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DONOSI HT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => DONOSI HT 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-30 09:42:18 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ilija Matanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-30 16:38:20 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-11-30 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423492.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423848.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423486.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423488.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423490.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423494.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423496.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423498.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/30\/15423500.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Urbazon\/iStock","Promo","Promo","Luminola","Drazen Zigic","Seremin","Sl","Xiaomi","Promo"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","32:67"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1254x836","k_15423492_1280.jpg":"1280x1280","k_15423492_1024.jpg":"1024x1024","k_15423492_640.jpg":"640x640","k_15423492_480.jpg":"480x480","k_15423492_340.jpg":"340x340","k_15423492_220.jpg":"220x220","o_15423492_1280.jpg":"1280x853","o_15423492_1024.jpg":"1024x682","o_15423492_640.jpg":"640x426","o_15423492_480.jpg":"480x320","o_15423492_340.jpg":"340x226","o_15423492_220.jpg":"220x146","h_15423492_1280.jpg":"1280x854","h_15423492_1024.jpg":"1024x683","h_15423492_640.jpg":"640x427","h_15423492_480.jpg":"480x320","h_15423492_340.jpg":"340x227","h_15423492_220.jpg":"220x147","pp_15423492_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423492_1024.jpg":"805x1024","pp_15423492_640.jpg":"503x640","pp_15423492_480.jpg":"377x480","pp_15423492_340.jpg":"267x340","pp_15423492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x900","k_15423848_1280.jpg":"1280x1280","k_15423848_1024.jpg":"1024x1024","k_15423848_640.jpg":"640x640","k_15423848_480.jpg":"480x480","k_15423848_340.jpg":"340x340","k_15423848_220.jpg":"220x220","o_15423848_1280.jpg":"1280x960","o_15423848_1024.jpg":"1024x768","o_15423848_640.jpg":"640x480","o_15423848_480.jpg":"480x360","o_15423848_340.jpg":"340x255","o_15423848_220.jpg":"220x165","h_15423848_1280.jpg":"1280x854","h_15423848_1024.jpg":"1024x683","h_15423848_640.jpg":"640x427","h_15423848_480.jpg":"480x320","h_15423848_340.jpg":"340x227","h_15423848_220.jpg":"220x147","pp_15423848_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423848_1024.jpg":"805x1024","pp_15423848_640.jpg":"503x640","pp_15423848_480.jpg":"377x480","pp_15423848_340.jpg":"267x340","pp_15423848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","k_15423486_1280.jpg":"1280x1280","k_15423486_1024.jpg":"1024x1024","k_15423486_640.jpg":"640x640","k_15423486_480.jpg":"480x480","k_15423486_340.jpg":"340x340","k_15423486_220.jpg":"220x220","o_15423486_1280.jpg":"1280x959","o_15423486_1024.jpg":"1024x767","o_15423486_640.jpg":"640x479","o_15423486_480.jpg":"480x359","o_15423486_340.jpg":"340x254","o_15423486_220.jpg":"220x164","h_15423486_1280.jpg":"1280x854","h_15423486_1024.jpg":"1024x683","h_15423486_640.jpg":"640x427","h_15423486_480.jpg":"480x320","h_15423486_340.jpg":"340x227","h_15423486_220.jpg":"220x147","pp_15423486_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423486_1024.jpg":"805x1024","pp_15423486_640.jpg":"503x640","pp_15423486_480.jpg":"377x480","pp_15423486_340.jpg":"267x340","pp_15423486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1254x836","k_15423488_1280.jpg":"1280x1280","k_15423488_1024.jpg":"1024x1024","k_15423488_640.jpg":"640x640","k_15423488_480.jpg":"480x480","k_15423488_340.jpg":"340x340","k_15423488_220.jpg":"220x220","o_15423488_1280.jpg":"1280x853","o_15423488_1024.jpg":"1024x682","o_15423488_640.jpg":"640x426","o_15423488_480.jpg":"480x320","o_15423488_340.jpg":"340x226","o_15423488_220.jpg":"220x146","h_15423488_1280.jpg":"1280x854","h_15423488_1024.jpg":"1024x683","h_15423488_640.jpg":"640x427","h_15423488_480.jpg":"480x320","h_15423488_340.jpg":"340x227","h_15423488_220.jpg":"220x147","pp_15423488_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423488_1024.jpg":"805x1024","pp_15423488_640.jpg":"503x640","pp_15423488_480.jpg":"377x480","pp_15423488_340.jpg":"267x340","pp_15423488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1254x836","k_15423490_1280.jpg":"1280x1280","k_15423490_1024.jpg":"1024x1024","k_15423490_640.jpg":"640x640","k_15423490_480.jpg":"480x480","k_15423490_340.jpg":"340x340","k_15423490_220.jpg":"220x220","o_15423490_1280.jpg":"1280x853","o_15423490_1024.jpg":"1024x682","o_15423490_640.jpg":"640x426","o_15423490_480.jpg":"480x320","o_15423490_340.jpg":"340x226","o_15423490_220.jpg":"220x146","h_15423490_1280.jpg":"1280x854","h_15423490_1024.jpg":"1024x683","h_15423490_640.jpg":"640x427","h_15423490_480.jpg":"480x320","h_15423490_340.jpg":"340x227","h_15423490_220.jpg":"220x147","pp_15423490_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423490_1024.jpg":"805x1024","pp_15423490_640.jpg":"503x640","pp_15423490_480.jpg":"377x480","pp_15423490_340.jpg":"267x340","pp_15423490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1256x835","k_15423494_1280.jpg":"1280x1280","k_15423494_1024.jpg":"1024x1024","k_15423494_640.jpg":"640x640","k_15423494_480.jpg":"480x480","k_15423494_340.jpg":"340x340","k_15423494_220.jpg":"220x220","o_15423494_1280.jpg":"1280x850","o_15423494_1024.jpg":"1024x680","o_15423494_640.jpg":"640x425","o_15423494_480.jpg":"480x319","o_15423494_340.jpg":"340x226","o_15423494_220.jpg":"220x146","h_15423494_1280.jpg":"1280x854","h_15423494_1024.jpg":"1024x683","h_15423494_640.jpg":"640x427","h_15423494_480.jpg":"480x320","h_15423494_340.jpg":"340x227","h_15423494_220.jpg":"220x147","pp_15423494_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423494_1024.jpg":"805x1024","pp_15423494_640.jpg":"503x640","pp_15423494_480.jpg":"377x480","pp_15423494_340.jpg":"267x340","pp_15423494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1254x836","k_15423496_1280.jpg":"1280x1280","k_15423496_1024.jpg":"1024x1024","k_15423496_640.jpg":"640x640","k_15423496_480.jpg":"480x480","k_15423496_340.jpg":"340x340","k_15423496_220.jpg":"220x220","o_15423496_1280.jpg":"1280x853","o_15423496_1024.jpg":"1024x682","o_15423496_640.jpg":"640x426","o_15423496_480.jpg":"480x320","o_15423496_340.jpg":"340x226","o_15423496_220.jpg":"220x146","h_15423496_1280.jpg":"1280x854","h_15423496_1024.jpg":"1024x683","h_15423496_640.jpg":"640x427","h_15423496_480.jpg":"480x320","h_15423496_340.jpg":"340x227","h_15423496_220.jpg":"220x147","pp_15423496_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423496_1024.jpg":"805x1024","pp_15423496_640.jpg":"503x640","pp_15423496_480.jpg":"377x480","pp_15423496_340.jpg":"267x340","pp_15423496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1166x1200","k_15423498_1280.jpg":"1280x1280","k_15423498_1024.jpg":"1024x1024","k_15423498_640.jpg":"640x640","k_15423498_480.jpg":"480x480","k_15423498_340.jpg":"340x340","k_15423498_220.jpg":"220x220","o_15423498_1280.jpg":"1280x1317","o_15423498_1024.jpg":"1024x1053","o_15423498_640.jpg":"640x658","o_15423498_480.jpg":"480x493","o_15423498_340.jpg":"340x349","o_15423498_220.jpg":"220x226","h_15423498_1280.jpg":"1280x854","h_15423498_1024.jpg":"1024x683","h_15423498_640.jpg":"640x427","h_15423498_480.jpg":"480x320","h_15423498_340.jpg":"340x227","h_15423498_220.jpg":"220x147","pp_15423498_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423498_1024.jpg":"805x1024","pp_15423498_640.jpg":"503x640","pp_15423498_480.jpg":"377x480","pp_15423498_340.jpg":"267x340","pp_15423498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","k_15423500_1280.jpg":"1280x1280","k_15423500_1024.jpg":"1024x1024","k_15423500_640.jpg":"640x640","k_15423500_480.jpg":"480x480","k_15423500_340.jpg":"340x340","k_15423500_220.jpg":"220x220","o_15423500_1280.jpg":"1280x1280","o_15423500_1024.jpg":"1024x1024","o_15423500_640.jpg":"640x640","o_15423500_480.jpg":"480x480","o_15423500_340.jpg":"340x340","o_15423500_220.jpg":"220x220","h_15423500_1280.jpg":"1280x854","h_15423500_1024.jpg":"1024x683","h_15423500_640.jpg":"640x427","h_15423500_480.jpg":"480x320","h_15423500_340.jpg":"340x227","h_15423500_220.jpg":"220x147","pp_15423500_1280.jpg":"1006x1280","pp_15423500_1024.jpg":"805x1024","pp_15423500_640.jpg":"503x640","pp_15423500_480.jpg":"377x480","pp_15423500_340.jpg":"267x340","pp_15423500_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7759816 Threads: 5 Questions: 1564647083 Slow queries: 4772814 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111604730 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/najdetaljniji-vodic-kroz-5g-mobitele-evo-kako-ce-izgledati-super-aplikacije-pametnih-telefona-najnovije-generacije-1060843 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najdetaljniji-vodic-kroz-5g-mobitele-evo-kako-ce-izgledati-super-aplikacije-pametnih-telefona-najnovije-generacije-1060843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 80114 [name] => Samsung [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => samsung [link] => /tag/samsung ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DONOSI HT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stigli su! Prvi donosimo recenzije mobitela koje smo svi iščekivali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-02-45-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423492.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Urbazon/iStock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423492.jpg [title] => Urbazon/iStock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423848.jpg [title] => Promo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423486.jpg [title] => Promo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423488.jpg [title] => Luminola ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423490.jpg [title] => Drazen Zigic ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423494.jpg [title] => Seremin ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423496.jpg [title] => Sl ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423498.jpg [title] => Xiaomi ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/30/15423500.jpg [title] => Promo ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nalazimo se u povijesnom trenutku kada imamo priliku povećati kvalitetu života čovječanstva. I u Hrvatsku je stigla peta generacija mobilne mreže: to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti značajna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i Slobodnoj predani smo tome da novu tehnologiju učinimo dostupnom i očekujemo da bude u funkciji i na korist čovječanstva! Istražujemo kakav će utjecaj 5G tehnologija imati na naš svakodnevni život.

Dok će u vrlo skoroj budućnosti 5G omogućiti više životnih promjena nego što ih trenutno možemo i zamisliti, pametni telefoni prvo su konkretno područje koje koristi benefite te najnovije generacije internetske povezivosti.

Nakon što se sve većem broju svjetskih zemalja koje se mogu pohvaliti tim standardom pridružila i Hrvatska kada je Hrvatski Telekom u rad pustio svoju komercijalnu 5G mrežu, dotadašnji i novi vlasnici 5G pametnih telefona dobili su prvu mogućnost korištenja tog njihova potencijala. Prednosti koje 5G donosi u odnosu na dosadašnji 4G LTE standard su višestruke: prije svega puno veće brzine mobilnog interneta - koje će biti i do 20 puta veće - zatim puno niža latencija, odnosno kašnjenje signala na putu između uređaja i baznih stanica, kao i mnogo pouzdanija veza na područjima na kojima se na mobilni internet istovremeno spaja ogroman broj ljudi. Veće brzine spajanja su samorazumljivi benefit koji omogućuje da, kao što se dosad bez ikakvih problema moglo računati na pouzdani kvalitetni streaming ili download pjesme s nekog od glazbenih servisa, ista razina očekivanja prenese i na platforme za streaming video sadržaja. Pa je tako vani postalo normalno da se na mobilnom uređaju serija s Netflixa može skinuti u samo nekoliko sekundi ili streamati u najvišoj razini kvalitete bez trzavica ili padanja kvalitete slike.

Niža latencija na 5G uređajima najviše se osjeti prilikom korištenja danas neizostavnih aplikacija za videopozive i video konferencije, kod kojih se praktički potpuno eliminira kašnjenje u konverzaciji. Također, silno profitiraju mobilni gejmeri, jer u igrama dobivaju momentalni odziv na komande koje daju telefonu. Puni potencijal sada mogu ostvariti i igre koje su bazirane na lokacijskim uslugama, primjerice Pokemon GO, koje će moći davati lokaciju preciznu unutar jednog metra, umjesto raspona od 10 do 500-tinjak metara kako je to na 4G LTE mreži. U osnovi, svaka aktivnost na pametnom telefonu kod koje je važno što kraće vrijeme odziva masivno će biti poboljšana uz 5G. 

---

image
Drazen Zigic
---

Iako je to u vrijeme pandemije i zabrane većih okupljanja samo teoretska vježba, jedna od sigurno najvećih prednosti posjedovanja 5G telefona je puno pouzdanija povezanost s mobilnom mrežom na područjima na kojima se na bazne stanice istovremeno spajaju stotine ili tisuće ljudi. Koncerti, utakmice, festivali - svi događaji na kojima je dolazilo do zagušenja 4G mreže i posljedičnog usporavanja ili pak potpunog pucanja veze s 5G uređajima postaju stvar prošlosti, jer bez obzira na broj ljudi koji se istovremeno spajaju na bazne stanice podizanje sadržaja na Instagram ili prijenos preko Facebook Livea odvijat će se bez zastajkivanja i pri ogromnim brzinama.

Prepoznati uređaj koji podržava 5G nije nikakva umjetnost - dovoljno je pogledati na popis specifikacija. Štoviše, dosad je većina telefona u svom nazivu isticala 5G kao sufiks, premda to sa sve većom proliferacijom 5G modema u uređajima postaje sve rjeđe. Početkom ili sredinom ove godine jedino su top modeli smartphonea bili opremljeni potrebnom tehnologijom, što 5G smartphonea svrstava u cjenovnu kategoriju između 800 i 1000 eura, a sada se očekuje ekspanzija 5G telefona iz srednjeg razreda. To je moguće prije svega zahvaljujući lansiranju jeftinijih sistemskih čipova koji pogone pametne telefone, kao što je Qualcomm Snapdragon 765G 5G, što je još jedan podatak na popisu specifikacija koji jamči da je uređaj spreman za 5G. Što se tiče skupljih čipova za flagship telefone, potrebno je kupiti uređaj koji posjeduje Qualcomm Snapdragon 865 5G (kao i noviju inačicu 865+), zatim Samsungov Exxynos 990 5G, Huaweijev Kirin 990 5G te Kirin 9000.

---

image
Luminola
---

Kao što je to slučaj i kod 4G mreže koja ima dva standarda povezivosti (HSPA+ i LTE), takav je slučaj i kod 5G-a, koji se dijeli na mmWave spektar te ispod-6Ghz spektar (sub-6GHz). mmWave 5G je trenutno brži standard, ali je zato manje pouzdan od sub-6GHz spektra pa je time pogodniji za područja koja zahtijevaju manju površinu pokrivenosti. Koji će standard od ta dva pojedini uređaj podržavati također je nešto što se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali je trenutno nešto čime se korisnici HT-ove 5G mreže ne moraju zamarati. Naime, mreža koja je sada implementirana bazira se na takozvanoj tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra (DSS, odnosno Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućuje korištenje već postojećih frekvencija za 5G.

Zaključno, unatoč sve brojnijim teorijama urote o navodnoj opasnosti 5G mreža, riječ je o potpuno sigurnoj tehnologiji. Prilikom izrade i instalacije baznih stanica proizvođači moraju  aplicirati iste sigurnosne standarde koji su se koristili za dosadašnje mreže, a isto vrijedi i za 5G telefone. Nebrojena dugotrajna istraživanja nisu pronašla nikakvu korelaciju između korištenja pametnih telefona i bolesti i ništa se u tom pogledu neće promijeniti niti s proliferacijom 5G pametnih telefona.

---

3 GLAVNE PREDNOSTI 5G TELEFONA

1.         Pouzdanija i brža veza na krcatim lokacijama

Budući da je 5G dizajniran tako da pruža konzistentan rad, pokrivenost zakrčenih lokacija kao što su koncerti ili utakmice bit će dramatično poboljšana i korisnici neće imati problem s pucanjem veze ili podizanjem sadržaja na društvene mreže.

2.         Dolazak “superaplikacija”

5G mreže su kadre mobilne uređaje spajati s aplikacijama u oblaku puno pouzdanije nego što to mogu dosadašnji standardi pa će tako u skoroj budućnosti performanse telefona biti manje ovisne o samom hardveru, a više o brzoj mreži s niskom latencijom kako bi se iskoristile “superaplikacije” kao što su visokokvalitetne igre. Konkretno, Google i Microsoft već testiraju platforme za streaming, koje na pametni telefon iz oblaka šalju igre konzolne kvalitete.

3.         Streaming videa visoke kvalitete i gejming bez latencije kao standard

Uz dosadašnju 4G LTE mrežu moguće je čak i uz relativno slab signal streamati muziku s Deezera ili gledati video na YouTubeu u nižoj kvaliteti, ali stvar je padala u vodu čim biste pokušali kvalitetu videa podići na 1080p ili čak 4K . Postojanje 5G mreže to bi trebalo zauvijek promijeniti i streaming sadržaja na najvišim postavkama kvalitete će raditi bez zastoja i pucanja. Isto vrijedi i za igre koje zahtijevaju neprestanu povezanost s internetom, kod kojih će latencija, odnosno kašnjenje u reakcijama, nestati.

---

TOP ŠEST 5G TELEFONA

1. iPhone 12 serija

Najnoviji Appleov pametni telefon došao je nedavno na tržište u čak četiri varijante - regularni iPhone 12 te snažniji iPhone 12 Pro koji imaju ekrane s dijagonalom od 6,1 inča, a nakon njih i iPhone mini s ekranom od 5,4 inča te iPhone 12 Pro Max s ekranom od 6,7 inča. Ono što je zajedničko svim uređajima - osim pomalo retro dizajna koji podsjeća na iPhone 5 - jest to što je Apple odlučio snažno zaigrati na kartu 5G povezivosti.

---

image
Sl
---

Svi modeli osposobljeni su za 5G zahvaljujući Appleovom sistemskom čipu A14 Bionic. Kao što je i inače slučaj kod iPhonea, riječ je o flagship uređajima koji su izrađeni od najkvalitetnijih materijala i čiji je rad ispoliran do krajnjih granica. Ono što se Appleu možda može prigovoriti jest što su zadržali ekrane s frekvencijom osvježavanja slike od 60 Hz, dok je kod Android konkurencije postalo praktički obavezno imati zaslon s najmanje 90 Hz, nerijetko i 120 Hz, a pojavljuju se već i uređaji sa 144 Hz. Viša frekvencija osvježavanja slike, naime, donosi puno uglađeniji prikaz, bez trzanja, jer se slika osvježava više puta u sekundi (60 Hz znači da se osvježava 60 puta u sekundi, dok 120 Hz znači da se osvježava 120 puta u toj istoj sekundi).

2. Samsung Galaxy S20 5G

Samsung je već prošle godine lansirao svoj prvi flagship s 5G-om s dolaskom modela Galaxy S10 5G, ali s ovo proljeće predstavljenim nasljednikom Galaxy S20 cijela je ta obitelj uređaja dobila verziju s 5G modemom dok je Ultra dolazio isključivo kao 5G.

---

image
Seremin
---

Bez obzira na to radi li se o modelu Galaxy S20, S20+ ili S20 Ultra, svi su fenomenalno dizajnirani, sa standardno izvanserijskim Super AMOLED zaslonima od 120 Hz i s Quad HD rezolucijom. Uređaje na europskom tržištu pogoni Samsungov sistemski čip Exynos 990, imaju do 12 GB RAM-a i minimalno 128 GB interne memorije te baterije s kapacitetom između 4000 i 5000 mAh. Cijela serija opremljena je i odličnim kamerama koje omogućuju snimanje videa sve do 8K kvalitete, dok je kod modela S20 Ultra dostupna glavna kamera od 108 megapiksela te kamera s periskopskim optičkim zumom od 4X.

3. Samsung Galaxy Note 20 serija

Krajem ljeta Samsung je predstavio svoju drugu flagship obitelj uređaja opremljenih 5G-om - Galaxy Note 20. Uređaj koji vjerni korisnici obožavaju zbog olovke S-Pen ovaj je put došao na tržište u dvije inačice, kao regularni Note 20 i kao Note 20 Ultra.

---

image
Promo
---

Razlike između ta dva telefona su prilično značajne - Ultra verzija donosi gigantski Super AMOLED ekran od 6,9 inča s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz i Quad HD rezolucijom, tenkovski izrađeno stakleno kućište i modul kamere koji sadržava 108-megapikselnu glavnu i 12-megapikselnu periskopsku kameru s optičkim zumom od 5X. S druge strane, standardni Note 20 ima relativno zastarjeli 60-hercni ekran s Full HD rezolucijom i “glasstick” poleđinu - plastiku koja daje osjećaj stakla. Kamera se pak sastoji od 12-megapikselne glavne i 64-megapikselne kamere s hibridnim zumom od 3X. Oba uređaja pogoni Samsungov sistemski čip Exynos 990 i imaju 8, odnosno 12 gigabajta RAM-a te dosta velike baterije od 4300, odnosno 4500 mAh kod Ultra modela. Naravno, tu su i sve ostale nužne karakteristike flagship Androida u 2020. godini - vodootpornost, bežično punjenje, senzor za otisak prsta ispod ekrana...

4. Huawei P40 Pro

Iako je i Huawei već ranije imao probne balone u vidu 5G telefona izrađenih u malim serijama, kao i s dijelom linije Mate 30, s proljetnim lansiranjem obitelji P40 i kineska je tvrtka potpuno ušla u tu arenu. Osim beskrajno privlačnog dizajna, posebice kod modela P40 Pro čiji je ekran zaobljen na sve četiri strane pa djeluje kao da uopće nema rubove, Huaweijev flagship odmah je postao novi kralj telefonske fotografije.

---

image
Promo
---

Kamera izrađena u suradnji s Leicom kadra je kreirati briljantne rezultate, posebice kada je riječ o fotografiranju pri slabijim uvjetima osvjetljenja, a ovisno o verziji moguće je dobiti i optički periskopski zum od 5X ili od čak 10X. Postoji par verzija telefona - P40 Pro, te P40 Pro+ na Kirin 990 čipu. Ono što je također posebno impresivno kod Huaweijevih flagshipa jest baterija - osim što je riječ o uređajima koji će bez većih problema izdržati i po dva dana s jednim punjenjem, opremljeni su superbrzim punjačima od 40W, koji će bateriju napuniti do 70 posto u manje od pola sata.

5. Xiaomi Mi 10 T

Xiaomi je tvrtka koja je imidž svog brenda izgradila na pružanju izuzetno visoke vrijednosti za uloženi novac, što vrijedi i za njihove 5G uređaje.

---

image
Xiaomi
---

Snaći se među svim silnim modelima, serijama i podserijama Xiaomijevih uređaja nije lako, ali njihovi najbolji 5G uređaji svakako su nedavno predstavljena linija Mi 10T, koja donosi 5G performanse po puno pristupačnijim cijenama. Naime, Xiaomi Mi 10T i Mi 10T Pro opremljeni su LCD ekranima s frekvencijom osvježavanja od čak 144 Hz, dok inačica Mi 10T lite donosi 5G po cijeni tek nešto višoj od 200 eura.

6. Motorola Edge

Nekada omiljeni brend telefona u Hrvatskoj u 5G svijet je također ušao s brojnim telefonima iz nižeg cjenovnog ranga, ali i jednim od najljepše dizajniranih uređaja na današnjem tržištu - Motorola Edge.

---

image
Promo
---

Svakako najupečatljiviji detalj Edgea njegov je zaslon s dijagonalom od 6,7 inča čiji se rubovi prelijevaju preko stranica telefona do čak 90 stupnjeva, čime se stječe dojam da ekran uopće nema bridove. Riječ je o 90-hercnom OLED ekranu s Full HD rezolucijom i podrškom za HDR10+ tehnologiju. Motorola Edge pogoni Qualcommov sistemski čip Snapdragon 765G, ima 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, trostruku kameru s glavnim senzorom od 64 megapiksela i bateriju kapaciteta 4500 mAh koja bi trebala izdržati i do dva dana rada. Jedan od najboljih detalja na Edgeu su izvanredni stereo zvučnici koji pružaju zvuk kakav, nažalost, nije baš uobičajen na suvremenim pametnim telefonima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Urbazon/iStock Promo Promo Luminola Drazen Zigic Seremin Sl Xiaomi Promo
Sl
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najdetaljniji-vodic-kroz-5g-mobitele-evo-kako-ce-izgledati-super-aplikacije-pametnih-telefona-najnovije-generacije-1060843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=136e19fd67e617374d5825e4bc5c61584b6fc38b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stigli+su%21+Prvi+donosimo+recenzije+mobitela+koje+smo+svi+i%C5%A1%C4%8Dekivali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajdetaljniji-vodic-kroz-5g-mobitele-evo-kako-ce-izgledati-super-aplikacije-pametnih-telefona-najnovije-generacije-1060843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajdetaljniji-vodic-kroz-5g-mobitele-evo-kako-ce-izgledati-super-aplikacije-pametnih-telefona-najnovije-generacije-1060843 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DONOSI HT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDONOSI HT

Stigli su! Prvi donosimo recenzije mobitela koje smo svi iščekivali

Piše Ilija Matanović
30. studenog 2020. - 10:00

Nalazimo se u povijesnom trenutku kada imamo priliku povećati kvalitetu života čovječanstva. I u Hrvatsku je stigla peta generacija mobilne mreže: to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti značajna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i Slobodnoj predani smo tome da novu tehnologiju učinimo dostupnom i očekujemo da bude u funkciji i na korist čovječanstva! Istražujemo kakav će utjecaj 5G tehnologija imati na naš svakodnevni život.

Dok će u vrlo skoroj budućnosti 5G omogućit...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:45