stdClass Object ( [id] => 1353033 [title] => ‘Na jedan važan segment stambenog tržišta možemo utjecati: ovo je pet razloga za konačno uvođenje poreza na nekretnine‘ [alias] => na-jedan-vazan-segment-stambenog-trzista-mozemo-utjecati-ovo-je-pet-razloga-za-konacno-uvodenje-poreza-na-nekretnine [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Državni zavod za statistiku objavio je krajem prošle godine rezultate Popisa stanovništva 2021. koji se odnose na stambene jedinice. Prema objavljenim podacima, ukupan broj stanova u Republici Hrvatskoj iznosi 2,4 milijuna, što je porast od 6,5 posto u odnosu na stanje u 2011. godini.

Vjerojatno vas je iznenadio taj podatak, uzme li se u obzir da se broj stanovnika u istom razdoblju smanjio za 10 posto. Povećala se i prosječna površina nastanjenih stanova koja trenutno iznosi 92 metra kvadratna, dok smo se prije deset godina „stiskali“ u prosječnom stanu od 81 kvadratnog metra. Od ukupnog broja nastanjenih stanova, najviše je trosobnih (26,3 posto) i četverosobnih (26 posto).

Iz perspektive života u Splitu, čini nam se nevjerojatnim da je prosječan stan u Hrvatskoj trosoban s površinom od skoro 100 kvadrata. Ali, znate već kako s prosjekom valja biti oprezan. Uglavnom, sve nas je manje, ali zato imamo sve veći broj stanova, čija površina kontinuirano raste.

Jedan podatak još više upada u oko: broj privremeno nenastanjenih stanova u međupopisnom razdoblju povećao se za 43 posto. Sigurno se pitate koji su to privremeno nenastanjeni stanovi i koliko takvih uopće ima na tržištu. U tu kategoriju spadaju: neuseljeni stanovi u novoj zgradi u koju je dopušteno useljavanje, stanovi koji se trebaju iznajmiti ili prodati, stanovi koji su prazni zbog preseljenja, stanovi u kojem se izvode građevinski radovi (rekonstrukcije, popravci) ili stanovi koji su prazni iz drugih razloga.

---

image

Sve nas je manje, ali zato imamo sve veći broj stanova čija površina kontinuirano raste

Joško Ponoš/Cropix/Ilustracija
---

Dakle, privremeno nenastanjeni stanovi su oni u kojima se ne živi niti odmara, niti se kome iznajmljuju, niti se u njima obavlja ikakva djelatnost. Njihovim vlasnicima iz nekog neobičnog razloga u ovom trenutku nisu osobito potrebni. Takvih je stanova u Hrvatskoj 595.280, što znači da je čak 25 posto ukupnog stambenog fonda izvan svake funkcije. Svaki četvrti stan u RH je privremeno nenastanjen.

Samo u Splitu prazna su 17.533 stana, dok je za obavljanje djelatnosti (kratkoročni i dugoročni najam) prijavljeno 4380 stanova. Realno je pretpostaviti da jedan dio vlasnika koristi nenastanjene stanove za turistički najam, ali ih kao takve nije prijavio. Međutim, i dalje je udio praznih stanova u Splitu prevelik (23 posto stambenog fonda). Kuriozitet je Šibensko-kninska županija, u kojoj je broj praznih stanova veći od broja nastanjenih, što potvrđuje pretpostavku o većem broju stanova koji se koriste u turističke svrhe, ali se ne prijavljuju.

Jedan dio takvog stanja, posebno na jadranskoj obali, može se objasniti posvemašnjom apartmanizacijom, dok su u istočnoj Hrvatskoj stanovi prazni zbog masovnog iseljavanja. U oba slučaja država ne može izravno spriječiti nekoga da gradi apartman ili da sreću potraži u Irskoj, ali može kreirati takvu stambenu politiku koja će motivirati vlasnike stanova da ih stave u funkciju, sve kako bi se stanovi koristili za stanovanje ili za (registrirano) obavljanje djelatnosti.

Gotovo svaki četvrti stan u Splitu je prazan, dok se istovremeno za kvadrat novogradnje na Mejašima traži i do 3500 eura. Razlog tome je što su stanovi, više nego ikad prije, postali investicija koja se ne kupuje da bi se u njima stanovalo, nego da bi se na njima zaradilo. Nema u tome ništa pogrešno i nemoralno, niti je to karakteristično samo za Split i Hrvatsku. Međutim, takvo stanje mora pratiti i odgovarajuća porezna politika.

Ako je cilj stambene politike dostupan i priuštiv stan za mladu obitelj, nešto se hitno mora mijenjati jer će u protivnom stanje nakon sljedećeg popisa stanovništva biti još gore. Puno stvari ne ovisi o ekonomskoj politici Hrvatske niti na njih možemo utjecati. Ali na jedan važan segment stambenog tržišta ipak možemo, a to je oporezivanje, preciznije, porez na posjedovanje nekretnina.

Prije nego što navedemo razloge radi kojih bi (nakon nekoliko neuspjelih pokušaja) konačno valjalo uvesti taj porezni oblik u hrvatski porezni sustav, valja napomenuti da porez na nekretnine nikako nije jedini segment ekonomske politike koji će pridonijeti ostvarenju navedenog cilja. Dodatno, smisao takvog poreza nipošto nije punjenje državne blagajne.

1. VEĆA PONUDA I NIŽE CIJENE

Ključan ekonomski argument za uvođenje takvog poreza proizlazi iz opisanog stanja prema kojemu vlasnik drugog, trećeg ili četvrtog neiskorištenog stana u ovom trenutku nije motiviran da ih stavi u funkciju s obzirom da ne plaća gotovo nikakav porez, a vrijednost njegove nekretnine se ne smanjuje kao što je to slučaj s novcem. Suprotno uobičajenoj ekonomskoj logici prema kojoj porez uvijek povećava cijenu objekta oporezivanja, porez na nekretnine koji bi se prije svega odnosio na nenastanjene stanove sasvim sigurno bi povećao ponudu stanova na tržištu i time smanjio njihovu prosječnu cijenu. Jednom kad prazan stan počne stvarati troškove i kada postoji mogućnost da će mu se vrijednost smanjiti, vlasnik će vjerojatno razmisliti o tome isplati li se držati stan/ove izvan funkcije.

2. POREZNO RASTEREĆENJE PLAĆA

Porez na nekretnine bio bi nenamjenski prihod lokalne vlasti (gradova i općina). Uvođenjem bi se povećala fiskalna decentralizacija i autonomija lokalnih jedinica, što bi pridonijelo fleksibilnosti lokalnih financija i pružilo mogućnost dodatnog smanjenja poreza na dohodak (koji je trenutno glavni izvor prihoda za gradove i općine). Na taj način otvorio bi se prostor za povećanje neto plaća.

3. PRAVEDNOST

Struktura poreznog sustava promijenila bi se na način da bi se konačno povećalo oporezivanje imovine, a istovremeno smanjilo porezno opterećenje rada. Time bi se djelomično povećala konkurentnost nacionalne ekonomije, a porezni sustav učinio bi se ravnomjernijim i pravednijim. Podsjetimo da većina hrvatskih građana živi od plaće, ali plaća (bez obzira koliko bila velika) neće nikoga učiniti bogatim. Izvori bogatstva su u dohotku od kapitala i dohotku od imovine.

4. JEDNOSTAVNOST

Porez na nekretnine ne bi predstavljao novi namet, već bi zamijenio neke od sadašnjih poreznih oblika, kao što su komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor. Pri tome bi se smanjili administrativni troškovi, a sustav bi postao jednostavniji i efikasniji. Komunalna naknada i doprinos zastarjeli su porezni oblici koji ne odražavaju tržišnu vrijednost nekretnine.

5. PRAKSA U EUROPSKOJ UNIJI

Porez na posjedovanje nekretnina postoji u svim zemljama Europske unije, osim Hrvatske, Malte i Cipra. Pri tome se kao osnovica poreza najčešće uzima katastarska vrijednost nekretnine, dok neke države kao osnovicu koriste kvadraturu stana koja se množi s različitim koeficijentima. Valja podsjetiti na to da je prema broju državljana koji su vlasnici nekretnina Hrvatska pri vrhu zemalja EU-a. Međutim, dok je u Hrvatskoj udio poreza na imovinu u ukupnim poreznim prihodima tek 2,7 posto, prosjek EU-a je dvostruko veći (5,4 posto).

Na koncu, približavaju nam se parlamentarni izbori na kojima se građani Hrvatske vole opredijeliti prema ideološkim temama. Naivno mislimo da su ideološka pitanja ustaše i partizani, prava manjina ili Domovinski rat. Iako se tako ne čini na prvi pogled, uvođenje poreza na nekretnine prvorazredno je ideološko pitanje koje, puno bolje od spomenutih, određuje stav neke stranke prema ekonomiji i društvu općenito. Stoga nestrpljivo iščekujemo sučeljavanje ideja u tim (i drugim ekonomskim) temama za koje se nadamo da će dominirati javnim prostorom u predizbornom vremenu.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Paško Burnać [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Paško Burnać 0 7404 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 09:25:03 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-06 07:02:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-06 07:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Na jedan važan segment stambenog tržišta možemo utjecati: ovo je pet razloga za konačno uvođenje poreza na nekretnine' page_title='Na jedan važan segment stambenog tržišta možemo utjecati: ovo je pet razloga za konačno uvođenje poreza na nekretnine' [metakey] => porez na nekretnine, nekretnine, stanovi, stanovi u splitu, paško burnać [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26310257.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/25085697.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix, Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix\/Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sve nas je manje, ali zato imamo sve ve\u0107i broj stanova \u010dija povr\u0161ina kontinuirano raste<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26310257_1920.jpg":"1920x1080","k_26310257_1280.jpg":"1280x1280","k_26310257_1024.jpg":"1024x1024","k_26310257_640.jpg":"640x640","k_26310257_480.jpg":"480x480","k_26310257_340.jpg":"340x340","k_26310257_220.jpg":"220x220","o_26310257_1280.jpg":"1280x853","o_26310257_1024.jpg":"1024x682","o_26310257_640.jpg":"640x426","o_26310257_480.jpg":"480x320","o_26310257_340.jpg":"340x226","o_26310257_220.jpg":"220x146","h_26310257_1280.jpg":"1280x854","h_26310257_1024.jpg":"1024x683","h_26310257_640.jpg":"640x427","h_26310257_480.jpg":"480x320","h_26310257_340.jpg":"340x227","h_26310257_220.jpg":"220x147","pp_26310257_1280.jpg":"1280x1628","pp_26310257_1024.jpg":"1024x1303","pp_26310257_640.jpg":"640x814","pp_26310257_480.jpg":"480x611","pp_26310257_340.jpg":"340x432","pp_26310257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1106","hd_25085697_1920.jpg":"1920x1080","k_25085697_1280.jpg":"1280x1280","k_25085697_1024.jpg":"1024x1024","k_25085697_640.jpg":"640x640","k_25085697_480.jpg":"480x480","k_25085697_340.jpg":"340x340","k_25085697_220.jpg":"220x220","o_25085697_1280.jpg":"1280x737","o_25085697_1024.jpg":"1024x589","o_25085697_640.jpg":"640x368","o_25085697_480.jpg":"480x276","o_25085697_340.jpg":"340x195","o_25085697_220.jpg":"220x126","h_25085697_1280.jpg":"1280x854","h_25085697_1024.jpg":"1024x683","h_25085697_640.jpg":"640x427","h_25085697_480.jpg":"480x320","h_25085697_340.jpg":"340x227","h_25085697_220.jpg":"220x147","pp_25085697_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085697_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085697_640.jpg":"640x814","pp_25085697_480.jpg":"480x611","pp_25085697_340.jpg":"340x432","pp_25085697_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7337738 Threads: 6 Questions: 1522659155 Slow queries: 4629195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110445797 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/na-jedan-vazan-segment-stambenog-trzista-mozemo-utjecati-ovo-je-pet-razloga-za-konacno-uvodenje-poreza-na-nekretnine-1353033 [printLink] => /vijesti/hrvatska/na-jedan-vazan-segment-stambenog-trzista-mozemo-utjecati-ovo-je-pet-razloga-za-konacno-uvodenje-poreza-na-nekretnine-1353033?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 439601 [name] => porez na nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porez-na-nekretnine [link] => /tag/porez-na-nekretnine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 527098 [name] => Nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nekretnine [link] => /tag/nekretnine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313737 [name] => Stanovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanovi [link] => /tag/stanovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603119 [name] => stanovi u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-06 10:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => stanovi-u-splitu [link] => /tag/stanovi-u-splitu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733178 [name] => paško burnać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 07:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-burnac [link] => /tag/pasko-burnac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Paško Burnać [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Na jedan važan segment stambenog tržišta možemo utjecati: ovo je pet razloga za konačno uvođenje poreza na nekretnine‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26310257.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26310257.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/25085697.jpg [title] =>

Sve nas je manje, ali zato imamo sve veći broj stanova čija površina kontinuirano raste

Joško Ponoš/Cropix/Ilustracija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Državni zavod za statistiku objavio je krajem prošle godine rezultate Popisa stanovništva 2021. koji se odnose na stambene jedinice. Prema objavljenim podacima, ukupan broj stanova u Republici Hrvatskoj iznosi 2,4 milijuna, što je porast od 6,5 posto u odnosu na stanje u 2011. godini.

Vjerojatno vas je iznenadio taj podatak, uzme li se u obzir da se broj stanovnika u istom razdoblju smanjio za 10 posto. Povećala se i prosječna površina nastanjenih stanova koja trenutno iznosi 92 metra kvadratna, dok smo se prije deset godina „stiskali“ u prosječnom stanu od 81 kvadratnog metra. Od ukupnog broja nastanjenih stanova, najviše je trosobnih (26,3 posto) i četverosobnih (26 posto).

Iz perspektive života u Splitu, čini nam se nevjerojatnim da je prosječan stan u Hrvatskoj trosoban s površinom od skoro 100 kvadrata. Ali, znate već kako s prosjekom valja biti oprezan. Uglavnom, sve nas je manje, ali zato imamo sve veći broj stanova, čija površina kontinuirano raste.

Jedan podatak još više upada u oko: broj privremeno nenastanjenih stanova u međupopisnom razdoblju povećao se za 43 posto. Sigurno se pitate koji su to privremeno nenastanjeni stanovi i koliko takvih uopće ima na tržištu. U tu kategoriju spadaju: neuseljeni stanovi u novoj zgradi u koju je dopušteno useljavanje, stanovi koji se trebaju iznajmiti ili prodati, stanovi koji su prazni zbog preseljenja, stanovi u kojem se izvode građevinski radovi (rekonstrukcije, popravci) ili stanovi koji su prazni iz drugih razloga.

---

image

Sve nas je manje, ali zato imamo sve veći broj stanova čija površina kontinuirano raste

Joško Ponoš/Cropix/Ilustracija
---

Dakle, privremeno nenastanjeni stanovi su oni u kojima se ne živi niti odmara, niti se kome iznajmljuju, niti se u njima obavlja ikakva djelatnost. Njihovim vlasnicima iz nekog neobičnog razloga u ovom trenutku nisu osobito potrebni. Takvih je stanova u Hrvatskoj 595.280, što znači da je čak 25 posto ukupnog stambenog fonda izvan svake funkcije. Svaki četvrti stan u RH je privremeno nenastanjen.

Samo u Splitu prazna su 17.533 stana, dok je za obavljanje djelatnosti (kratkoročni i dugoročni najam) prijavljeno 4380 stanova. Realno je pretpostaviti da jedan dio vlasnika koristi nenastanjene stanove za turistički najam, ali ih kao takve nije prijavio. Međutim, i dalje je udio praznih stanova u Splitu prevelik (23 posto stambenog fonda). Kuriozitet je Šibensko-kninska županija, u kojoj je broj praznih stanova veći od broja nastanjenih, što potvrđuje pretpostavku o većem broju stanova koji se koriste u turističke svrhe, ali se ne prijavljuju.

Jedan dio takvog stanja, posebno na jadranskoj obali, može se objasniti posvemašnjom apartmanizacijom, dok su u istočnoj Hrvatskoj stanovi prazni zbog masovnog iseljavanja. U oba slučaja država ne može izravno spriječiti nekoga da gradi apartman ili da sreću potraži u Irskoj, ali može kreirati takvu stambenu politiku koja će motivirati vlasnike stanova da ih stave u funkciju, sve kako bi se stanovi koristili za stanovanje ili za (registrirano) obavljanje djelatnosti.

Gotovo svaki četvrti stan u Splitu je prazan, dok se istovremeno za kvadrat novogradnje na Mejašima traži i do 3500 eura. Razlog tome je što su stanovi, više nego ikad prije, postali investicija koja se ne kupuje da bi se u njima stanovalo, nego da bi se na njima zaradilo. Nema u tome ništa pogrešno i nemoralno, niti je to karakteristično samo za Split i Hrvatsku. Međutim, takvo stanje mora pratiti i odgovarajuća porezna politika.

Ako je cilj stambene politike dostupan i priuštiv stan za mladu obitelj, nešto se hitno mora mijenjati jer će u protivnom stanje nakon sljedećeg popisa stanovništva biti još gore. Puno stvari ne ovisi o ekonomskoj politici Hrvatske niti na njih možemo utjecati. Ali na jedan važan segment stambenog tržišta ipak možemo, a to je oporezivanje, preciznije, porez na posjedovanje nekretnina.

Prije nego što navedemo razloge radi kojih bi (nakon nekoliko neuspjelih pokušaja) konačno valjalo uvesti taj porezni oblik u hrvatski porezni sustav, valja napomenuti da porez na nekretnine nikako nije jedini segment ekonomske politike koji će pridonijeti ostvarenju navedenog cilja. Dodatno, smisao takvog poreza nipošto nije punjenje državne blagajne.

1. VEĆA PONUDA I NIŽE CIJENE

Ključan ekonomski argument za uvođenje takvog poreza proizlazi iz opisanog stanja prema kojemu vlasnik drugog, trećeg ili četvrtog neiskorištenog stana u ovom trenutku nije motiviran da ih stavi u funkciju s obzirom da ne plaća gotovo nikakav porez, a vrijednost njegove nekretnine se ne smanjuje kao što je to slučaj s novcem. Suprotno uobičajenoj ekonomskoj logici prema kojoj porez uvijek povećava cijenu objekta oporezivanja, porez na nekretnine koji bi se prije svega odnosio na nenastanjene stanove sasvim sigurno bi povećao ponudu stanova na tržištu i time smanjio njihovu prosječnu cijenu. Jednom kad prazan stan počne stvarati troškove i kada postoji mogućnost da će mu se vrijednost smanjiti, vlasnik će vjerojatno razmisliti o tome isplati li se držati stan/ove izvan funkcije.

2. POREZNO RASTEREĆENJE PLAĆA

Porez na nekretnine bio bi nenamjenski prihod lokalne vlasti (gradova i općina). Uvođenjem bi se povećala fiskalna decentralizacija i autonomija lokalnih jedinica, što bi pridonijelo fleksibilnosti lokalnih financija i pružilo mogućnost dodatnog smanjenja poreza na dohodak (koji je trenutno glavni izvor prihoda za gradove i općine). Na taj način otvorio bi se prostor za povećanje neto plaća.

3. PRAVEDNOST

Struktura poreznog sustava promijenila bi se na način da bi se konačno povećalo oporezivanje imovine, a istovremeno smanjilo porezno opterećenje rada. Time bi se djelomično povećala konkurentnost nacionalne ekonomije, a porezni sustav učinio bi se ravnomjernijim i pravednijim. Podsjetimo da većina hrvatskih građana živi od plaće, ali plaća (bez obzira koliko bila velika) neće nikoga učiniti bogatim. Izvori bogatstva su u dohotku od kapitala i dohotku od imovine.

4. JEDNOSTAVNOST

Porez na nekretnine ne bi predstavljao novi namet, već bi zamijenio neke od sadašnjih poreznih oblika, kao što su komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor. Pri tome bi se smanjili administrativni troškovi, a sustav bi postao jednostavniji i efikasniji. Komunalna naknada i doprinos zastarjeli su porezni oblici koji ne odražavaju tržišnu vrijednost nekretnine.

5. PRAKSA U EUROPSKOJ UNIJI

Porez na posjedovanje nekretnina postoji u svim zemljama Europske unije, osim Hrvatske, Malte i Cipra. Pri tome se kao osnovica poreza najčešće uzima katastarska vrijednost nekretnine, dok neke države kao osnovicu koriste kvadraturu stana koja se množi s različitim koeficijentima. Valja podsjetiti na to da je prema broju državljana koji su vlasnici nekretnina Hrvatska pri vrhu zemalja EU-a. Međutim, dok je u Hrvatskoj udio poreza na imovinu u ukupnim poreznim prihodima tek 2,7 posto, prosjek EU-a je dvostruko veći (5,4 posto).

Na koncu, približavaju nam se parlamentarni izbori na kojima se građani Hrvatske vole opredijeliti prema ideološkim temama. Naivno mislimo da su ideološka pitanja ustaše i partizani, prava manjina ili Domovinski rat. Iako se tako ne čini na prvi pogled, uvođenje poreza na nekretnine prvorazredno je ideološko pitanje koje, puno bolje od spomenutih, određuje stav neke stranke prema ekonomiji i društvu općenito. Stoga nestrpljivo iščekujemo sučeljavanje ideja u tim (i drugim ekonomskim) temama za koje se nadamo da će dominirati javnim prostorom u predizbornom vremenu.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix Joško Ponoš/Cropix/Ilustracija
Joško Ponoš/Cropix/Ilustracija

Sve nas je manje, ali zato imamo sve veći broj stanova čija površina kontinuirano raste

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/na-jedan-vazan-segment-stambenog-trzista-mozemo-utjecati-ovo-je-pet-razloga-za-konacno-uvodenje-poreza-na-nekretnine-1353033 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=464fd6f9b2503f493312631f1ee745085acd8d00 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Na+jedan+va%C5%BEan+segment+stambenog+tr%C5%BEi%C5%A1ta+mo%C5%BEemo+utjecati%3A+ovo+je+pet+razloga+za+kona%C4%8Dno+uvo%C4%91enje+poreza+na+nekretnine%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fna-jedan-vazan-segment-stambenog-trzista-mozemo-utjecati-ovo-je-pet-razloga-za-konacno-uvodenje-poreza-na-nekretnine-1353033 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fna-jedan-vazan-segment-stambenog-trzista-mozemo-utjecati-ovo-je-pet-razloga-za-konacno-uvodenje-poreza-na-nekretnine-1353033 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Paško Burnać [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPaško Burnać

‘Na jedan važan segment stambenog tržišta možemo utjecati: ovo je pet razloga za konačno uvođenje poreza na nekretnine‘

Piše Paško Burnać
6. siječnja 2024. - 08:01

Državni zavod za statistiku objavio je krajem prošle godine rezultate Popisa stanovništva 2021. koji se odnose na stambene jedinice. Prema objavljenim podacima, ukupan broj stanova u Republici Hrvatskoj iznosi 2,4 milijuna, što je porast od 6,5 posto u odnosu na stanje u 2011. godini.

Vjerojatno vas je iznenadio taj podatak, uzme li se u obzir da se broj stanovnika u istom razdoblju smanjio za 10 posto. Povećala se i prosječna površina nastanjenih stanova koja trenutno iznosi 92 metra kvadratna, dok smo se prije deset godina „stiskali“ u prosječnom stanu od 81 kvadratnog metra. Od ukupnog broja nastanjenih stanova, najviše je trosobnih (26,3 posto) i četverosobnih (26 posto).

Iz perspektive života u Splitu, čini nam se nevjerojatnim da je prosječan stan u Hrvatskoj trosoban ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:31