stdClass Object ( [id] => 1309123 [title] => Na fakultetima ostalo 13.625 slobodnih mjesta! Trebaju li nam tako visoke upisne kvote i takvo rasipanje javnog novca? [alias] => na-fakultetima-ostalo-13-625-slobodnih-mjesta-trebaju-li-nam-tako-visoke-upisne-kvote-i-takvo-rasipanje-javnog-novca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Upisi novi, problemi stari - tako u najkraćem izgleda lista nepopunjenih mjesta nakon provedenoga ljetnog upisnog roka u prvu godinu studija na našim, javnim i privatnim, visokim učilištima u novoj 2023./2024. akademskoj godini.

Prema podacima koje je nakon objave konačnih rang-ljestvica u srijedu objavila Agencija za znanosti i visoko obrazovanje (AZVO), čiji Središnji prijavni ured provodi upise na studije, upisna kvota na sva visoka učilišta ove je godine iznosila 39.066 mjesta, a pravo upisa stekao je 25.441 kandidat.

To znači da je iza ljetnog roka na našim fakultetima ukupno ostalo 13.625 slobodnih mjesta!

Hoće li visoka učilišta sva ta mjesta ponuditi za upis u jesenskom roku, tek treba vidjeti, ali, kako bilo, jasno je da se ponavlja priča iz proteklih godina - iznimno visoko postavljene upisne kvote znatno premašuju broj potencijalnih kandidata koje bi ih mogle popuniti.

To ne sugerira samo demografija, ali spomenimo kako je samo ove godine na državnu maturu izašlo manje od 30 tisuća svih pristupnika, a podaci koje je objavila središnja ustanova za provedbu mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), pokazali su kako je to gotovo devet tisuća pristupnika manje u odnosu na 2015. godinu. Teško da će objavljene kvote popuniti strani studenti, njih je, prema podacima Sveučilišnog računskog centra (SRCE), 2022. godine na našim fakultetima studiralo svega 1715.

Čak i da više od pet tisuća ovogodišnjih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, ‘navale‘ na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema šanse da se popune sva preostala slobodna mjesta. I tako svake godine. Iza ljetnog i jesenskog upisnog roka ostane u prosjeku oko deset tisuća slobodnih mjesta na našim privatnim i javnim fakultetima, ali većih promjena nema.

---

image

Godinama se, kao što je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput računarstva, medicine (i općenito područja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, građevine, anglistike i drugih na koje uobičajeno vlada pritisak

Duje Klaricć/Cropix
---

Godinama se, kao što je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput računarstva, medicine (i općenito područja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, građevine, anglistike i drugih na koje uobičajeno vlada pritisak.

S druge strane, u ljetnom roku ove godine od 921 ponuđenog studijskog programa za upis, na njih 61 niti jedan kandidat nije ostvario pravo upisa, a na više od 400 studija pravo upisa na svaki od njih steklo je manje od deset kandidata.

Trebaju li nam tako visoke upisne kvote, kada je u startu jasno da se one ne mogu i nemaju s kim popuniti?

Dok broj studenata na našim sveučilištima pada iz godine u godinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je tijekom prošlogodišnje javne rasprave o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, istaknulo kako istovremeno broj studijskih programa godinama raste. Tako navode kako su u 2018. godini evidentirana 1473 studijska programa, dok ih je u veljači 2022. bilo 1727, što je povećanje od gotovo 18 posto.

- Također se može utvrditi da se najveći broj studija ustrojava i izvodi u društvenom i humanističkom području, uz neproporcionalno velik broj studenata na ekonomskim i pravnim studijima – ocjenjuju u Ministarstvu.

---

image

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić

Jakov Prkić/Cropix
---Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić kaže kako su na tome sveučilištu ove godine, osim ‘starih‘ studija koji se tradicionalno dobro popunjavaju odmah u ljetnom roku, zadovoljni i interesom kandidata za neke nove studije.

- Na primjer, na studiju komunikacije i medija bilo je 25 mjesta za upis, prijavilo se 386 kandidata, a za njih 330 to je bio prvi izbor. Interesa je bilo i za studij hotelijerstva i gastronomije, nadam se da ćemo uspjeti popuniti kvotu. Međutim, sa studijem mediteranske poljoprivrede mogli smo proći bolje. Mladi jednostavno još uvijek ne prepoznaju potencijal tog studija, a možda smo i mi trebali više raditi na promidžbi – pomalo je samokritičan rektor Ljutić, koji dodaje kako na razini svih javnih sveučilišta u Hrvatskoj postoji svijest o potrebi redefiniranja rasta i razvoja.

- Bilo bi dobro da se u pojednim studijima više nadopunjujemo, a manje "dupliramo" tamo gdje za to nema potrebe. Nisam ni za ukidanje visokih učilišta u manjim sredinama koje imaju intelektualnu snagu, ali jesam za jaču suradnju i povezivanje s većim sveučilišnim centrima – ističe rektor Ljutić. Što se tiče redefiniranja upisnih kvota, kaže kako to može biti tema razgovora Rektorskog zbora i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Interes postoji, ali i tu moramo biti oprezni. Nemate ništa od toga da na nekim studijima drastično "režete" upisnu kvotu, recimo na pravu i ekonomiji, jer interes za pojedine studije varira od generacije do generacije. Svakako da trebamo imati na umu demografske i ostale pokazatelje i u tom smislu pokazati određenu elastičnost te voditi računa o potrebama – ističe rektor Ljutić.

---

image

Dekan Visokog učilišta Algebra iz Zagreba Mislav Balković

---Doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra iz Zagreba i dopredsjednik za visoko obrazovanje u HUP-ovoj Udruzi poslodavaca u obrazovanju, smatra kako upisne kvote na privatnim visokim učilištima, na koja se upisuje tek između pet i šest posto studenata, nisu toliki problem jer su to ustanove koje se samostalno financiraju.

- Međutim, na javnim visokim učilištima je druga stvar, jer postoje kapaciteti koje država plaća kroz nastavničke plaće i infrastrukturu, a veliki broj mjesta ostaje nepopunjen. Podaci pokazuju kako se u posljednjih deset godina broj srednjoškolaca smanjio za 19 posto. Istovremeno na javnim visokim učilištima kvote konstantno rastu – ističe Balković.

Imamo situaciju da 12 posto državnog proračuna odlazi na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a iz tih sredstava više od 85 posto sredstava odnosi se na plaće zaposlenih u sustavu.

- U visokom obrazovanju imate paradoks da država isplaćuje iste plaće nastavnicima čak i kada nemaju niti jednog studenta kao i za izvođenje nastave koje nema. U osnovnim i srednjim školama to nije tako, a nastavnici i učitelji da bi ispunili normu moraju raditi i u dvije, tri, neki čak i više škola. To je ozbiljan problem i potrebno je više odgovornosti prema javnom novcu – poziva Balković, dodajući kako podaci MZO-a pokazuju da oko 200 studija u nas ima - manje od pet studenata.

---

Broj zaposlenih na visokim učilištima neopravdano raste

Ministarstvo znanosti i obrazovanja tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti ocijenilo je da "broj zaposlenih na visokim učilištima neopravdano raste u odnosu na kontinuirano manji broj osoba koje upisuju visoko obrazovanje".

Tako iznose podatak, koji je akademska zajednica obasula s dosta kritika, kako je broj zaposlenih na visokim učilištima u studenome 2016. iznosio 14.630, dok je u studenome 2021. evidentirano 15.433 zaposlenih, što je povećanje od pet posto u tom razdoblju.OKVIR:

---

---

Studij logopedije uskoro i u Splitu?

Dok na nekim studijima objavljene kvote zjape (polu)prazne, za drugima vlada nasušna potreba – primjerice, za studijem logopedije, koji se u nas izvodi samo u Zagrebu i Rijeci.

No, čini se da bi se i to moglo promijeniti. Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, naime, otkriva kako je to Sveučilište u pregovorima sa Sveučilištem u Zagrebu da se po tom pitanju pokrenu stvari i u Splitu.

- Intenzivno razmišljamo o pokretanju studija edukacijske rehabilitacije te logopedije na Sveučilištu u Splitu. Interes je veliki i imamo snage zajedno sa zagrebačkim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom kao partnerom i Sveučilištem u Zagrebu dogovoriti suradnju da zajednički uvedemo te studije na našem sveučilištu – otkriva rektor Ljutić, koji dodaje kako je idealan scenarij da ti studiji krenu već 2024./2025. akademske godine, ali prethodno treba proći uobičajenu proceduru, poput akreditacijskog postupka i sl.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponavlja se... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ponavlja se... 2 0 6232 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-21 12:39:15 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-24 05:33:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-24 05:33:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na fakultetima ostalo 13.625 slobodnih mjesta! Trebaju li nam tako visoke upisne kvote i takvo rasipanje javnog novca? [metakey] => fakulteti, upisi na fakultete, visoko obrazovanje , Dragan Ljutić, mislav balković, upisne kvote [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/21\/1418736.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/20689642.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25307620.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/14273200.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","","Duje Klaric\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cak i da vi\u0161e od pet tisu\u0107a ovogodi\u0161njih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, \u2018navale\u2018 na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema \u0161anse da se popune sva preostala slobodna mjesta<\/p>","

Rektor Sveu\u010dili\u0161ta u Splitu Dragan Ljuti\u0107<\/p>","

Dekan Visokog u\u010dili\u0161ta Algebra iz Zagreba Mislav Balkovi\u0107<\/p>","

Godinama se, kao \u0161to je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput ra\u010dunarstva, medicine (i op\u0107enito podru\u010dja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, gra\u0111evine, anglistike i drugih na koje uobi\u010dajeno vlada pritisak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_1418736_1920.jpg":"1920x1080","k_1418736_1280.jpg":"1280x1280","k_1418736_1024.jpg":"1024x1024","k_1418736_640.jpg":"640x640","k_1418736_480.jpg":"480x480","k_1418736_340.jpg":"340x340","k_1418736_220.jpg":"220x220","o_1418736_1280.jpg":"1280x853","o_1418736_1024.jpg":"1024x682","o_1418736_640.jpg":"640x426","o_1418736_480.jpg":"480x320","o_1418736_340.jpg":"340x226","o_1418736_220.jpg":"220x146","h_1418736_1280.jpg":"1280x854","h_1418736_1024.jpg":"1024x683","h_1418736_640.jpg":"640x427","h_1418736_480.jpg":"480x320","h_1418736_340.jpg":"340x227","h_1418736_220.jpg":"220x147","pp_1418736_1280.jpg":"1280x1628","pp_1418736_1024.jpg":"1024x1303","pp_1418736_640.jpg":"640x814","pp_1418736_480.jpg":"480x611","pp_1418736_340.jpg":"340x432","pp_1418736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2978","hd_20689642_1920.jpg":"1920x1080","k_20689642_1280.jpg":"1280x1280","k_20689642_1024.jpg":"1024x1024","k_20689642_640.jpg":"640x640","k_20689642_480.jpg":"480x480","k_20689642_340.jpg":"340x340","k_20689642_220.jpg":"220x220","o_20689642_1280.jpg":"1280x1985","o_20689642_1024.jpg":"1024x1588","o_20689642_640.jpg":"640x992","o_20689642_480.jpg":"480x744","o_20689642_340.jpg":"340x527","o_20689642_220.jpg":"220x341","h_20689642_1280.jpg":"1280x854","h_20689642_1024.jpg":"1024x683","h_20689642_640.jpg":"640x427","h_20689642_480.jpg":"480x320","h_20689642_340.jpg":"340x227","h_20689642_220.jpg":"220x147","pp_20689642_1280.jpg":"1280x1628","pp_20689642_1024.jpg":"1024x1303","pp_20689642_640.jpg":"640x814","pp_20689642_480.jpg":"480x611","pp_20689642_340.jpg":"340x432","pp_20689642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1920","hd_25307620_1920.jpg":"1920x1080","k_25307620_1280.jpg":"1280x1280","k_25307620_1024.jpg":"1024x1024","k_25307620_640.jpg":"640x640","k_25307620_480.jpg":"480x480","k_25307620_340.jpg":"340x340","k_25307620_220.jpg":"220x220","o_25307620_1280.jpg":"1280x1920","o_25307620_1024.jpg":"1024x1536","o_25307620_640.jpg":"640x960","o_25307620_480.jpg":"480x720","o_25307620_340.jpg":"340x510","o_25307620_220.jpg":"220x330","h_25307620_1280.jpg":"1280x854","h_25307620_1024.jpg":"1024x683","h_25307620_640.jpg":"640x427","h_25307620_480.jpg":"480x320","h_25307620_340.jpg":"340x227","h_25307620_220.jpg":"220x147","pp_25307620_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307620_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307620_640.jpg":"640x814","pp_25307620_480.jpg":"480x611","pp_25307620_340.jpg":"340x432","pp_25307620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14273200_1920.jpg":"1920x1080","k_14273200_1280.jpg":"1280x1280","k_14273200_1024.jpg":"1024x1024","k_14273200_640.jpg":"640x640","k_14273200_480.jpg":"480x480","k_14273200_340.jpg":"340x340","k_14273200_220.jpg":"220x220","o_14273200_1280.jpg":"1280x853","o_14273200_1024.jpg":"1024x682","o_14273200_640.jpg":"640x426","o_14273200_480.jpg":"480x320","o_14273200_340.jpg":"340x226","o_14273200_220.jpg":"220x146","h_14273200_1280.jpg":"1280x854","h_14273200_1024.jpg":"1024x683","h_14273200_640.jpg":"640x427","h_14273200_480.jpg":"480x320","h_14273200_340.jpg":"340x227","h_14273200_220.jpg":"220x147","pp_14273200_1280.jpg":"1280x1628","pp_14273200_1024.jpg":"1024x1303","pp_14273200_640.jpg":"640x814","pp_14273200_480.jpg":"480x611","pp_14273200_340.jpg":"340x432","pp_14273200_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7585666 Threads: 7 Questions: 1547422531 Slow queries: 4713038 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111114288 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/na-fakultetima-ostalo-13-625-slobodnih-mjesta-trebaju-li-nam-tako-visoke-upisne-kvote-i-takvo-rasipanje-javnog-novca-1309123 [printLink] => /vijesti/hrvatska/na-fakultetima-ostalo-13-625-slobodnih-mjesta-trebaju-li-nam-tako-visoke-upisne-kvote-i-takvo-rasipanje-javnog-novca-1309123?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 499374 [name] => fakulteti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fakulteti [link] => /tag/fakulteti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 618123 [name] => upisi na fakultete [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-18 16:16:47 [main_article_id] => 0 [alias] => upisi-na-fakultete [link] => /tag/upisi-na-fakultete ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657964 [name] => visoko obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-27 19:36:12 [main_article_id] => 0 [alias] => visoko-obrazovanje [link] => /tag/visoko-obrazovanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378609 [name] => Dragan Ljutić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-ljutic [link] => /tag/dragan-ljutic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 724137 [name] => mislav balković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 19:33:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-balkovic [link] => /tag/mislav-balkovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 613858 [name] => upisne kvote [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-29 22:33:08 [main_article_id] => 0 [alias] => upisne-kvote [link] => /tag/upisne-kvote ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponavlja se... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na fakultetima ostalo 13.625 slobodnih mjesta! Trebaju li nam tako visoke upisne kvote i takvo rasipanje javnog novca? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/1418736.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix [mainImageDesc] =>

Čak i da više od pet tisuća ovogodišnjih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, ‘navale‘ na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema šanse da se popune sva preostala slobodna mjesta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/1418736.jpg [title] =>

Čak i da više od pet tisuća ovogodišnjih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, ‘navale‘ na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema šanse da se popune sva preostala slobodna mjesta

Jure Mišković/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/20689642.jpg [title] =>

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25307620.jpg [title] =>

Dekan Visokog učilišta Algebra iz Zagreba Mislav Balković

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/14273200.jpg [title] =>

Godinama se, kao što je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput računarstva, medicine (i općenito područja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, građevine, anglistike i drugih na koje uobičajeno vlada pritisak

Duje Klaricć/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Upisi novi, problemi stari - tako u najkraćem izgleda lista nepopunjenih mjesta nakon provedenoga ljetnog upisnog roka u prvu godinu studija na našim, javnim i privatnim, visokim učilištima u novoj 2023./2024. akademskoj godini.

Prema podacima koje je nakon objave konačnih rang-ljestvica u srijedu objavila Agencija za znanosti i visoko obrazovanje (AZVO), čiji Središnji prijavni ured provodi upise na studije, upisna kvota na sva visoka učilišta ove je godine iznosila 39.066 mjesta, a pravo upisa stekao je 25.441 kandidat.

To znači da je iza ljetnog roka na našim fakultetima ukupno ostalo 13.625 slobodnih mjesta!

Hoće li visoka učilišta sva ta mjesta ponuditi za upis u jesenskom roku, tek treba vidjeti, ali, kako bilo, jasno je da se ponavlja priča iz proteklih godina - iznimno visoko postavljene upisne kvote znatno premašuju broj potencijalnih kandidata koje bi ih mogle popuniti.

To ne sugerira samo demografija, ali spomenimo kako je samo ove godine na državnu maturu izašlo manje od 30 tisuća svih pristupnika, a podaci koje je objavila središnja ustanova za provedbu mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), pokazali su kako je to gotovo devet tisuća pristupnika manje u odnosu na 2015. godinu. Teško da će objavljene kvote popuniti strani studenti, njih je, prema podacima Sveučilišnog računskog centra (SRCE), 2022. godine na našim fakultetima studiralo svega 1715.

Čak i da više od pet tisuća ovogodišnjih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, ‘navale‘ na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema šanse da se popune sva preostala slobodna mjesta. I tako svake godine. Iza ljetnog i jesenskog upisnog roka ostane u prosjeku oko deset tisuća slobodnih mjesta na našim privatnim i javnim fakultetima, ali većih promjena nema.

---

image

Godinama se, kao što je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput računarstva, medicine (i općenito područja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, građevine, anglistike i drugih na koje uobičajeno vlada pritisak

Duje Klaricć/Cropix
---

Godinama se, kao što je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput računarstva, medicine (i općenito područja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, građevine, anglistike i drugih na koje uobičajeno vlada pritisak.

S druge strane, u ljetnom roku ove godine od 921 ponuđenog studijskog programa za upis, na njih 61 niti jedan kandidat nije ostvario pravo upisa, a na više od 400 studija pravo upisa na svaki od njih steklo je manje od deset kandidata.

Trebaju li nam tako visoke upisne kvote, kada je u startu jasno da se one ne mogu i nemaju s kim popuniti?

Dok broj studenata na našim sveučilištima pada iz godine u godinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je tijekom prošlogodišnje javne rasprave o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, istaknulo kako istovremeno broj studijskih programa godinama raste. Tako navode kako su u 2018. godini evidentirana 1473 studijska programa, dok ih je u veljači 2022. bilo 1727, što je povećanje od gotovo 18 posto.

- Također se može utvrditi da se najveći broj studija ustrojava i izvodi u društvenom i humanističkom području, uz neproporcionalno velik broj studenata na ekonomskim i pravnim studijima – ocjenjuju u Ministarstvu.

---

image

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić

Jakov Prkić/Cropix
---Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić kaže kako su na tome sveučilištu ove godine, osim ‘starih‘ studija koji se tradicionalno dobro popunjavaju odmah u ljetnom roku, zadovoljni i interesom kandidata za neke nove studije.

- Na primjer, na studiju komunikacije i medija bilo je 25 mjesta za upis, prijavilo se 386 kandidata, a za njih 330 to je bio prvi izbor. Interesa je bilo i za studij hotelijerstva i gastronomije, nadam se da ćemo uspjeti popuniti kvotu. Međutim, sa studijem mediteranske poljoprivrede mogli smo proći bolje. Mladi jednostavno još uvijek ne prepoznaju potencijal tog studija, a možda smo i mi trebali više raditi na promidžbi – pomalo je samokritičan rektor Ljutić, koji dodaje kako na razini svih javnih sveučilišta u Hrvatskoj postoji svijest o potrebi redefiniranja rasta i razvoja.

- Bilo bi dobro da se u pojednim studijima više nadopunjujemo, a manje "dupliramo" tamo gdje za to nema potrebe. Nisam ni za ukidanje visokih učilišta u manjim sredinama koje imaju intelektualnu snagu, ali jesam za jaču suradnju i povezivanje s većim sveučilišnim centrima – ističe rektor Ljutić. Što se tiče redefiniranja upisnih kvota, kaže kako to može biti tema razgovora Rektorskog zbora i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Interes postoji, ali i tu moramo biti oprezni. Nemate ništa od toga da na nekim studijima drastično "režete" upisnu kvotu, recimo na pravu i ekonomiji, jer interes za pojedine studije varira od generacije do generacije. Svakako da trebamo imati na umu demografske i ostale pokazatelje i u tom smislu pokazati određenu elastičnost te voditi računa o potrebama – ističe rektor Ljutić.

---

image

Dekan Visokog učilišta Algebra iz Zagreba Mislav Balković

---Doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra iz Zagreba i dopredsjednik za visoko obrazovanje u HUP-ovoj Udruzi poslodavaca u obrazovanju, smatra kako upisne kvote na privatnim visokim učilištima, na koja se upisuje tek između pet i šest posto studenata, nisu toliki problem jer su to ustanove koje se samostalno financiraju.

- Međutim, na javnim visokim učilištima je druga stvar, jer postoje kapaciteti koje država plaća kroz nastavničke plaće i infrastrukturu, a veliki broj mjesta ostaje nepopunjen. Podaci pokazuju kako se u posljednjih deset godina broj srednjoškolaca smanjio za 19 posto. Istovremeno na javnim visokim učilištima kvote konstantno rastu – ističe Balković.

Imamo situaciju da 12 posto državnog proračuna odlazi na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a iz tih sredstava više od 85 posto sredstava odnosi se na plaće zaposlenih u sustavu.

- U visokom obrazovanju imate paradoks da država isplaćuje iste plaće nastavnicima čak i kada nemaju niti jednog studenta kao i za izvođenje nastave koje nema. U osnovnim i srednjim školama to nije tako, a nastavnici i učitelji da bi ispunili normu moraju raditi i u dvije, tri, neki čak i više škola. To je ozbiljan problem i potrebno je više odgovornosti prema javnom novcu – poziva Balković, dodajući kako podaci MZO-a pokazuju da oko 200 studija u nas ima - manje od pet studenata.

---

Broj zaposlenih na visokim učilištima neopravdano raste

Ministarstvo znanosti i obrazovanja tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti ocijenilo je da "broj zaposlenih na visokim učilištima neopravdano raste u odnosu na kontinuirano manji broj osoba koje upisuju visoko obrazovanje".

Tako iznose podatak, koji je akademska zajednica obasula s dosta kritika, kako je broj zaposlenih na visokim učilištima u studenome 2016. iznosio 14.630, dok je u studenome 2021. evidentirano 15.433 zaposlenih, što je povećanje od pet posto u tom razdoblju.OKVIR:

---

---

Studij logopedije uskoro i u Splitu?

Dok na nekim studijima objavljene kvote zjape (polu)prazne, za drugima vlada nasušna potreba – primjerice, za studijem logopedije, koji se u nas izvodi samo u Zagrebu i Rijeci.

No, čini se da bi se i to moglo promijeniti. Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, naime, otkriva kako je to Sveučilište u pregovorima sa Sveučilištem u Zagrebu da se po tom pitanju pokrenu stvari i u Splitu.

- Intenzivno razmišljamo o pokretanju studija edukacijske rehabilitacije te logopedije na Sveučilištu u Splitu. Interes je veliki i imamo snage zajedno sa zagrebačkim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom kao partnerom i Sveučilištem u Zagrebu dogovoriti suradnju da zajednički uvedemo te studije na našem sveučilištu – otkriva rektor Ljutić, koji dodaje kako je idealan scenarij da ti studiji krenu već 2024./2025. akademske godine, ali prethodno treba proći uobičajenu proceduru, poput akreditacijskog postupka i sl.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix Jakov Prkić/Cropix Duje Klaricć/Cropix
Jure Mišković/Cropix

Čak i da više od pet tisuća ovogodišnjih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, ‘navale‘ na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema šanse da se popune sva preostala slobodna mjesta

Jakov Prkić/Cropix

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić


Dekan Visokog učilišta Algebra iz Zagreba Mislav Balković

Duje Klaricć/Cropix

Godinama se, kao što je bilo i sada u ljetnom roku, odmah popune mjesta na studijima poput računarstva, medicine (i općenito područja zdravstva), psihologije, logopedije, farmacije, arhitekture, građevine, anglistike i drugih na koje uobičajeno vlada pritisak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/na-fakultetima-ostalo-13-625-slobodnih-mjesta-trebaju-li-nam-tako-visoke-upisne-kvote-i-takvo-rasipanje-javnog-novca-1309123 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bde18284aa95c91c9221470226eb4458d3eade31 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+fakultetima+ostalo+13.625+slobodnih+mjesta%21+Trebaju+li+nam+tako+visoke+upisne+kvote+i+takvo+rasipanje+javnog+novca%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fna-fakultetima-ostalo-13-625-slobodnih-mjesta-trebaju-li-nam-tako-visoke-upisne-kvote-i-takvo-rasipanje-javnog-novca-1309123 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fna-fakultetima-ostalo-13-625-slobodnih-mjesta-trebaju-li-nam-tako-visoke-upisne-kvote-i-takvo-rasipanje-javnog-novca-1309123 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponavlja se... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaponavlja se...

Na fakultetima ostalo 13.625 slobodnih mjesta! Trebaju li nam tako visoke upisne kvote i takvo rasipanje javnog novca?

24. srpnja 2023. - 07:33
Čak i da više od pet tisuća ovogodišnjih maturanata, koliko ih je palo maturu u ljetnom roku, ‘navale‘ na fakultete u jesenskom upisnom roku, nema šanse da se popune sva preostala slobodna mjestaJure Mišković/Cropix

Upisi novi, problemi stari - tako u najkraćem izgleda lista nepopunjenih mjesta nakon provedenoga ljetnog upisnog roka u prvu godinu studija na našim, javnim i privatnim, visokim učilištima u novoj 2023./2024. akademskoj godini.

Prema podacima koje je nakon objave konačnih rang-ljestvica u srijedu objavila Agencija za znanosti i visoko obrazovanje (AZVO), čiji Središnji prijavni ured provodi upise na studije, upisna kvota na sva visoka učilišta ove je godine iznosila 39.066 mjesta, a pravo upisa stekao je 25.441 kandidat.

To znači da je iza ljetnog roka na našim fakultetima ukupno ostalo 13.625 slobodnih mjesta!

Hoće li visoka učilišta sva ta mjesta ponuditi za upis u jesenskom roku, tek treba vidjeti, ali, kako bilo, jasno je da se ponavlja priča iz proteklih godina - iznimno v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:23