stdClass Object ( [id] => 187816 [title] => Miroslav Goreta: Najveći zločinci nisu slovca rekli o kajanju [alias] => miroslav-goreta-najveci-zlocinci-nisu-slovca-rekli-o-kajanju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Posljednjih godina u Dalmaciji se zbilo nekoliko okrutnih, medijski iznimno popraćenih umorstava u kojima motiv nisu bili koristoljublje ili neriješeni imovinsko-pravni-obiteljski odnosi. Četiri mlade žene su ubijene. Naizgled, bez razloga. Ivan Bulj ubio je Anđelu Bešlić, Luka Pezelj Kristinu Šušnjaru, Dragan Paravinja Antoniju Bilić, a Edi Mišić Selenu Macedo. Mediji su ih prozvali monstrumima, a to je riječ koju psihijatar, ako nije šarlatan, neće olako izgovoriti.

Razgovor koji slijedi ne podilazi najnižim čitateljskim strastima. Miroslav Goreta − vodeći hrvatski forenzični psihijatar i autor više od 2000 psihijatrijskih ekspertiza − grozi se senzacionalizma i baš zato, kaže, rijetko daje intervjue.

Od početka ove godine uvaženi primarijus uživa u zasluženoj mirovini, no u Centru za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče još uvijek se sluša njegova riječ, riječ njihova dugogodišnjeg šefa. Centar je to iz kojega se prije nekoliko dana u splitski zatvor vratio i Edi Mišić...

− U vezi s počiniteljima spomenutih zločina, pa tako i posljednjeg koji navodite, ne mogu, na žalost, reći ništa više od onoga što stoji u psihijatrijskim ekspertizama jer vještaci nisu ovlašteni davati bilo kakve informacije medijima o svojim ispitanicima.

Baš ništa nam ne smijete kazati?

− Jedino što smijem reći jest da ni jedan od konkretnih slučajeva ne spada u kategoriju ubojstva bez motiva. Ne postoji, naime, ni jedno ljudsko ponašanje koje ne bi imalo neke motive, a nerijetko je riječ o potpuno nesvjesnoj motivaciji (“izdaja” prijatelja, napuštanje starih i nemoćnih roditelja, davanje na posvajanje neželjenog djeteta...) koju ni sam počinitelj nije u stanju objasniti.

Jesu li navedeni slučajevi, što se vaše struke tiče, završena priča?

− Oni stariji detaljno su razjašnjeni, dok su noviji tek djelomično rekonstruirani, ponajprije zbog izbora obrane šutnjom, koja je u našoj državi već godinama jedna od najvećih prepreka za kvalitetno obavljanje psihijatrijskih vještačenja.

Obrana šutnjom univerzalno je prihvaćena pravna norma na koju ne bih imao prigovora kada se ona u “našem materijalu” ne bi pojavljivala u više od 50 posto slučajeva. U drugim državama ta brojka obično ne prelazi desetak posto, što jasno upućuje na njezino pretežno manipulativno korištenje.

Dakle, krivnja je na odvjetnicima...

− Pojedini odvjetnici postupaju krajnje neetično jer, s jedne strane, uporno inzistiraju na što preciznijim i što objektivnijim ocjenama ispitanikova psihičkog stanja u vrijeme počinjenja kaznenog djela, a s druge strane, u najvećoj mjeri sami aranžiraju situaciju koja maksimalno ograničava ispunjenje te zadaće.

Kako bi se društvo trebalo odnositi prema osuđenim ubojicama? Mogu li oni, nakon što odsluže kaznu, biti dio normalne društvene svakodnevice? Kolika je vjerojatnost ponavljanja sličnog kaznenog djela?

− Svaki se slučaj procjenjuje individualno, što znači da uopće nisu rijetke kompletne rehabilitacije i potpuna reintegracija nekog počinitelja ubojstva u njegovu primarnu životnu sredinu.

Kada se radi o psihijatrijskim slučajevima, smanjeno ubrojivima ili neubrojivima, onda se kao glavni prognostički kriterij uzima u obzir njihova buduća opasnost temeljena na psihopatologiji. Procjena opasnosti spada, pak, u najsloženije i najodgovornije zadaće forenzičnog psihijatra.

Kod neubrojivih, koji ne podliježu kazni, forenzični tretman može trajati neograničeno vrijeme, dok kod smanjeno ubrojivih liječenje ne može trajati dulje od trajanja sudske kazne, što u nekim slučajevima znači rizik za društvo.

Taj se rizik u sve većem broju država pokušava neutralizirati takozvanim sigurnosnim smještajem, koji se nastavlja i nakon izdržane zatvorske kazne. Osobno smatram da bi uvođenje te mjere za najtvrdokornije počinitelje bilo opravdano i u našoj državi.

Kako uopće prepoznati potencijalnog ubojicu? Naravno, najlakše je reći: “Cure, nemojte stopirati”; ali to nije rješenje problema, uostalom, i u nekima od navedenih slučajeva žrtve su poznavale ubojice.


− Ne postoje recepti za laičko, pa čak ni profesionalno prepoznavanje potencijalnog ubojice. Za laike je, međutim, važno poznavati što širi spektar različitih faktora koji imaju viktimološko značenje i nastojati ih izbjegavati.

U tom kontekstu autostopiranje zauzima značajno mjesto na viktimološkoj rang-listi, pa bih se i ja, koliko god to zvučalo naivno i neznanstveno, pridružio savjetu “Cure, nemojte stopirati”. A to, iako u znatno nižoj kategoriji rizika, vrijedi i za dečke.

Bi li trebalo uvesti psihijatrijsko vještačenje ne samo za ubojice, nego i za kradljivce, recimo političare koji ukradu desetke milijune eura i još nam se svima smiju u lice?


− U svakodnevnoj praksi hrvatskih sudova nikome ne pada na pamet upućivati na psihijatrijsko vještačenje takve lopove jer je svima jasno da se u takvim slučajevima radi ne samo o ubrojivim, nego i o “superubrojivim” počiniteljima najtežih i najnemoralnijih kaznenih djela.

Vaše pitanje, međutim, smatram opravdanim ponajprije zbog potencijalnog ukidanja dijagnostičke nepravde između počinitelja teških kaznenih djela iz nižih društvenih slojeva i onih koji pripadaju kriminalnoj eliti i koji stoga nikada ne dolaze u priliku dobiti psihijatrijsku dijagnozu.

S obzirom na vaše iskustvo, možete li procijeniti u kakvo se društvo Hrvatska pretvorila?

− S čisto psihijatrijske strane mogu ukazati na masovno depresivno reagiranje hrvatskih građana, na dovođenje u pitanje svih moralnih normi, na narcistično povlačenje iz bilo kakvog društvenog angažmana i na pasivno prepuštanje upravljanja državom najgorima među nama, i to nevezano uz stranke koje su danas ili koje će sutra biti na vlasti.

U takvoj se klimi, jasno, maksimalno mobiliziraju kriminalni potencijali. Svaki čovjek, međutim, ima svoj sustav moralnih vrijednosti i svoje svjesne i nesvjesne mehanizme obrane kojima manje ili više uspješno održava mentalnu i moralnu ravnotežu.

Kako za “normalne”, zdrave pojedince, to objašnjenje vrijedi i za one druge, potencijalno nenormalne. Za ove potonje najbolji je primjer mafijaška etika.

Čini se da ti obrambeni mehanizmi u Hrvatskoj perfektno funkcioniraju, budući da i “naši” najveći zločinci trijumfalno izlaze iz svog prvog pritvora, ponosno se fotografiraju s prijateljima i članovima obitelji, daju iznimno “zanimljive” intervjue o svojoj nevinosti i nepokolebljivoj vjeri u ishod u kojem će “pravda na kraju ipak pobijediti”.

Već godinama nismo čuli ništa o njihovim osjećajima krivnje, stida, kajanja, a kamoli o barem pokušanim razrješavanjima takvih moralnih dilema prema nekim starim japanskim običajima.

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: BRUNO KONJEVIĆ / CROPIX

Pohvale Edi Vujević

Što mislite o svojim kolegama koji, dok istraga traje, na osnovi medijskih priloga javno progovaraju o profilu ubojice?

− S obzirom na dugogodišnje neuspješno apeliranje i na psihijatre i na novinare, možda je došlo vrijeme i za određene sankcije, barem za najteža kršenja profesionalne etike, a nerijetko i za kršenje sasvim jasnih zakonskih normi.

Kad su novinari u pitanju, onda moram pohvaliti najbolju psihoprofajlericu, vašu kolegicu iz “Slobodne” Edu Vujević, i njezin maksimalno duhovit, a istodobno vrlo ozbiljan članak “Psihijatri svih zemalja, uozbiljite se, zaboga”.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvati su u masovnoj depresiji, povlače se iz bilo kakvog društvenog angažmana i pasivno prepuštaju upravljanje državom najgorima među nama. S druge strane, ‘naši’ najveći zločinci trijumfalno izlaze iz pritvora, daju intervjue o nevinosti.. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodeći hrvatski forenzični psihijatar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-10 09:26:17 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-10 17:19:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-10 17:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8285 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/10/PSD/gor00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38730526 Threads: 4 Questions: 7120684369 Slow queries: 3308399 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608944004 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/miroslav-goreta-najveci-zlocinci-nisu-slovca-rekli-o-kajanju-187816 [printLink] => /vijesti/hrvatska/miroslav-goreta-najveci-zlocinci-nisu-slovca-rekli-o-kajanju-187816?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 167223 [name] => MiroslavGoreta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavgoreta [link] => /tag/miroslavgoreta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvati su u masovnoj depresiji, povlače se iz bilo kakvog društvenog angažmana i pasivno prepuštaju upravljanje državom najgorima među nama. S druge strane, ‘naši’ najveći zločinci trijumfalno izlaze iz pritvora, daju intervjue o nevinosti.. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodeći hrvatski forenzični psihijatar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miroslav Goreta: Najveći zločinci nisu slovca rekli o kajanju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-00-45-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/10/PSD/gor00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/10/PSD/gor00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Posljednjih godina u Dalmaciji se zbilo nekoliko okrutnih, medijski iznimno popraćenih umorstava u kojima motiv nisu bili koristoljublje ili neriješeni imovinsko-pravni-obiteljski odnosi. Četiri mlade žene su ubijene. Naizgled, bez razloga. Ivan Bulj ubio je Anđelu Bešlić, Luka Pezelj Kristinu Šušnjaru, Dragan Paravinja Antoniju Bilić, a Edi Mišić Selenu Macedo. Mediji su ih prozvali monstrumima, a to je riječ koju psihijatar, ako nije šarlatan, neće olako izgovoriti.

Razgovor koji slijedi ne podilazi najnižim čitateljskim strastima. Miroslav Goreta − vodeći hrvatski forenzični psihijatar i autor više od 2000 psihijatrijskih ekspertiza − grozi se senzacionalizma i baš zato, kaže, rijetko daje intervjue.

Od početka ove godine uvaženi primarijus uživa u zasluženoj mirovini, no u Centru za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče još uvijek se sluša njegova riječ, riječ njihova dugogodišnjeg šefa. Centar je to iz kojega se prije nekoliko dana u splitski zatvor vratio i Edi Mišić...

− U vezi s počiniteljima spomenutih zločina, pa tako i posljednjeg koji navodite, ne mogu, na žalost, reći ništa više od onoga što stoji u psihijatrijskim ekspertizama jer vještaci nisu ovlašteni davati bilo kakve informacije medijima o svojim ispitanicima.

Baš ništa nam ne smijete kazati?

− Jedino što smijem reći jest da ni jedan od konkretnih slučajeva ne spada u kategoriju ubojstva bez motiva. Ne postoji, naime, ni jedno ljudsko ponašanje koje ne bi imalo neke motive, a nerijetko je riječ o potpuno nesvjesnoj motivaciji (“izdaja” prijatelja, napuštanje starih i nemoćnih roditelja, davanje na posvajanje neželjenog djeteta...) koju ni sam počinitelj nije u stanju objasniti.

Jesu li navedeni slučajevi, što se vaše struke tiče, završena priča?

− Oni stariji detaljno su razjašnjeni, dok su noviji tek djelomično rekonstruirani, ponajprije zbog izbora obrane šutnjom, koja je u našoj državi već godinama jedna od najvećih prepreka za kvalitetno obavljanje psihijatrijskih vještačenja.

Obrana šutnjom univerzalno je prihvaćena pravna norma na koju ne bih imao prigovora kada se ona u “našem materijalu” ne bi pojavljivala u više od 50 posto slučajeva. U drugim državama ta brojka obično ne prelazi desetak posto, što jasno upućuje na njezino pretežno manipulativno korištenje.

Dakle, krivnja je na odvjetnicima...

− Pojedini odvjetnici postupaju krajnje neetično jer, s jedne strane, uporno inzistiraju na što preciznijim i što objektivnijim ocjenama ispitanikova psihičkog stanja u vrijeme počinjenja kaznenog djela, a s druge strane, u najvećoj mjeri sami aranžiraju situaciju koja maksimalno ograničava ispunjenje te zadaće.

Kako bi se društvo trebalo odnositi prema osuđenim ubojicama? Mogu li oni, nakon što odsluže kaznu, biti dio normalne društvene svakodnevice? Kolika je vjerojatnost ponavljanja sličnog kaznenog djela?

− Svaki se slučaj procjenjuje individualno, što znači da uopće nisu rijetke kompletne rehabilitacije i potpuna reintegracija nekog počinitelja ubojstva u njegovu primarnu životnu sredinu.

Kada se radi o psihijatrijskim slučajevima, smanjeno ubrojivima ili neubrojivima, onda se kao glavni prognostički kriterij uzima u obzir njihova buduća opasnost temeljena na psihopatologiji. Procjena opasnosti spada, pak, u najsloženije i najodgovornije zadaće forenzičnog psihijatra.

Kod neubrojivih, koji ne podliježu kazni, forenzični tretman može trajati neograničeno vrijeme, dok kod smanjeno ubrojivih liječenje ne može trajati dulje od trajanja sudske kazne, što u nekim slučajevima znači rizik za društvo.

Taj se rizik u sve većem broju država pokušava neutralizirati takozvanim sigurnosnim smještajem, koji se nastavlja i nakon izdržane zatvorske kazne. Osobno smatram da bi uvođenje te mjere za najtvrdokornije počinitelje bilo opravdano i u našoj državi.

Kako uopće prepoznati potencijalnog ubojicu? Naravno, najlakše je reći: “Cure, nemojte stopirati”; ali to nije rješenje problema, uostalom, i u nekima od navedenih slučajeva žrtve su poznavale ubojice.


− Ne postoje recepti za laičko, pa čak ni profesionalno prepoznavanje potencijalnog ubojice. Za laike je, međutim, važno poznavati što širi spektar različitih faktora koji imaju viktimološko značenje i nastojati ih izbjegavati.

U tom kontekstu autostopiranje zauzima značajno mjesto na viktimološkoj rang-listi, pa bih se i ja, koliko god to zvučalo naivno i neznanstveno, pridružio savjetu “Cure, nemojte stopirati”. A to, iako u znatno nižoj kategoriji rizika, vrijedi i za dečke.

Bi li trebalo uvesti psihijatrijsko vještačenje ne samo za ubojice, nego i za kradljivce, recimo političare koji ukradu desetke milijune eura i još nam se svima smiju u lice?


− U svakodnevnoj praksi hrvatskih sudova nikome ne pada na pamet upućivati na psihijatrijsko vještačenje takve lopove jer je svima jasno da se u takvim slučajevima radi ne samo o ubrojivim, nego i o “superubrojivim” počiniteljima najtežih i najnemoralnijih kaznenih djela.

Vaše pitanje, međutim, smatram opravdanim ponajprije zbog potencijalnog ukidanja dijagnostičke nepravde između počinitelja teških kaznenih djela iz nižih društvenih slojeva i onih koji pripadaju kriminalnoj eliti i koji stoga nikada ne dolaze u priliku dobiti psihijatrijsku dijagnozu.

S obzirom na vaše iskustvo, možete li procijeniti u kakvo se društvo Hrvatska pretvorila?

− S čisto psihijatrijske strane mogu ukazati na masovno depresivno reagiranje hrvatskih građana, na dovođenje u pitanje svih moralnih normi, na narcistično povlačenje iz bilo kakvog društvenog angažmana i na pasivno prepuštanje upravljanja državom najgorima među nama, i to nevezano uz stranke koje su danas ili koje će sutra biti na vlasti.

U takvoj se klimi, jasno, maksimalno mobiliziraju kriminalni potencijali. Svaki čovjek, međutim, ima svoj sustav moralnih vrijednosti i svoje svjesne i nesvjesne mehanizme obrane kojima manje ili više uspješno održava mentalnu i moralnu ravnotežu.

Kako za “normalne”, zdrave pojedince, to objašnjenje vrijedi i za one druge, potencijalno nenormalne. Za ove potonje najbolji je primjer mafijaška etika.

Čini se da ti obrambeni mehanizmi u Hrvatskoj perfektno funkcioniraju, budući da i “naši” najveći zločinci trijumfalno izlaze iz svog prvog pritvora, ponosno se fotografiraju s prijateljima i članovima obitelji, daju iznimno “zanimljive” intervjue o svojoj nevinosti i nepokolebljivoj vjeri u ishod u kojem će “pravda na kraju ipak pobijediti”.

Već godinama nismo čuli ništa o njihovim osjećajima krivnje, stida, kajanja, a kamoli o barem pokušanim razrješavanjima takvih moralnih dilema prema nekim starim japanskim običajima.

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: BRUNO KONJEVIĆ / CROPIX

Pohvale Edi Vujević

Što mislite o svojim kolegama koji, dok istraga traje, na osnovi medijskih priloga javno progovaraju o profilu ubojice?

− S obzirom na dugogodišnje neuspješno apeliranje i na psihijatre i na novinare, možda je došlo vrijeme i za određene sankcije, barem za najteža kršenja profesionalne etike, a nerijetko i za kršenje sasvim jasnih zakonskih normi.

Kad su novinari u pitanju, onda moram pohvaliti najbolju psihoprofajlericu, vašu kolegicu iz “Slobodne” Edu Vujević, i njezin maksimalno duhovit, a istodobno vrlo ozbiljan članak “Psihijatri svih zemalja, uozbiljite se, zaboga”.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/miroslav-goreta-najveci-zlocinci-nisu-slovca-rekli-o-kajanju-187816 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=301b89fbd97755a2af31e44f088c2bc9f9c2ceda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miroslav+Goreta%3A+Najve%C4%87i+zlo%C4%8Dinci+nisu+slovca+rekli+o+kajanju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmiroslav-goreta-najveci-zlocinci-nisu-slovca-rekli-o-kajanju-187816 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmiroslav-goreta-najveci-zlocinci-nisu-slovca-rekli-o-kajanju-187816 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvati su u masovnoj depresiji, povlače se iz bilo kakvog društvenog angažmana i pasivno prepuštaju upravljanje državom najgorima među nama. S druge strane, ‘naši’ najveći zločinci trijumfalno izlaze iz pritvora, daju intervjue o nevinosti.. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodeći hrvatski forenzični psihijatar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskavodeći hrvatski forenzični psihijatar

Miroslav Goreta: Najveći zločinci nisu slovca rekli o kajanju

Piše PSD.
10. prosinca 2012. - 18:36
Posljednjih godina u Dalmaciji se zbilo nekoliko okrutnih, medijski iznimno popraćenih umorstava u kojima motiv nisu bili koristoljublje ili neriješeni imovinsko-pravni-obiteljski odnosi. Četiri mlade žene su ubijene. Naizgled, bez razloga. Ivan Bulj ubio je Anđelu Bešlić, Luka Pezelj Kristinu Šušnjaru, Dragan Paravinja Antoniju Bilić, a Edi Mišić Selenu Macedo. Mediji su ih prozvali monstrumima, a to je riječ koju psihijatar, ako nije šarlatan, neće olako izgovoriti.

Razgovor koji slijedi ne podilazi najnižim čitateljskim strastima. Miroslav Goreta − vodeći hrvatski forenzični psihijatar i autor više od 2000 psihijatrijskih ekspertiza − grozi se senzacionalizma i baš zato, kaže, rijetko daje intervjue.

Od početka ove godine uvaženi primarijus uživa u zasluženoj ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:00