stdClass Object ( [id] => 178388 [title] => Ministar Jovanović je najmanje kriv za kaos u školi “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića [alias] => ministar-jovanovic-je-najmanje-kriv-za-kaos-u-skoli-braca-radic-iz-kastel-stafilica [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ministar obrazovanja Željko Jovanović, sudeći prema svim raspoloživim i neupitnim činjenicama, nije imao drugih mogućnosti nego povući hitre poteze i zatražiti odgovornost uključenih u još jednu priču iz slučajne države Hrvatske, onu u vezi s (ne)upisom 42 đaka u Srednju školu “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića. Koliko god popularno bilo pljuvati po ministru i neselektivno tući po čelniku obrazovne vertikale, u ovom slučaju on nije i ne može biti isključivi Pedro, koliko god zamjerki imali za njegov rad.

Ponajprije, gledajući podatke koje imamo, postavlja se pitanje kako su ravnatelj škole i Školski odbor mogli, i to još u srpnju, samostalno upisati djecu s nedovoljnim brojem bodova ako prethodno nisu dobili suglasnost Ministarstva. Zašto je Ministarstvo o tome obaviješteno tek 29. kolovoza, da bi ih onda prozivali što su odbijenicu poslali 31. kolovoza? Nekorektno je izvlačiti se na zakasnjeli dopis Ministarstva ako ste zahtjev poslali dva (radna) dana prije početka nove školske godine.

Uostalom, zašto škola nije provela jesenski upisni rok ako im je ostalo praznih mjesta? Nadalje, zašto je Županiji trebalo 50 dana da dostavi školi suglasnost na upis? Dobro je poznato da su i dosad škole upisivale đake s nedovoljnim brojem bodova u pojedine razrede, no obično bi bila riječ o dvoje-troje učenika koji su bili “blizu” po bodovima. Tu “dobru praksu”, koliko god ona bila sporna, ministar Jovanović, kojemu je ovo prva upisna godina, nije mogao poznavati i ne može odgovarati za eventualne propuste prethodnih administracija.

On je postupio prema Odluci o elementima i kriterijima za upis koju je objavio još 5. travnja i u kojoj izrijekom piše kako se minimalni prag za upis u četverogodišnje strukovne škole od 36 bodova može dodatno spustiti za pet bodova samo u školama na područjima od posebne državne skrbi, otocima i školama nacionalnih manjina. Mijenjati pravila usred utakmice relikt je na kojemu se propisno opekla i nova prosvjetna vlast.

No, najmanje su u cijeloj priči kriva 42 učenika s “brdovitog Balkana” i njihovi roditelji koji su pošteno zaigrali i kada su šanse za uspjeh bile ispod minimuma – a na kraju su, ni krivi ni dužni, upisnice dobili. Sada njihova sudbina mora biti prioritet i ministra Jovanovića i svih koji su ih u tu nemoguću situaciju doveli, a tek ćemo vidjeti je li upis u trogodišnje programe za koje imaju dovoljan broj bodova pravo rješenje.

MARIJANA CVRTILA

Zadužili smo se za knjige, a djeca nisu u klupama

Plač djece, ogorčenost, bijes i potpuna zabrinutost roditelja. Rezime je to sastanka roditelja 42 neupisana učenika u prve razrede Srednje škole “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića s Petrom Vrbanićem, ravnateljem škole, i dr. Ilkom Tranfićem, predsjednikom Školskog odbora, na kojemu nije postignuto rješenje, pa će agonija među nesuđenim prvašima potrajati cijeli tjedan tijekom kojega djeca vjerojatno neće sjesti u školske klupe.

Na sastanku, tijekom kojeg su se mogle čuti optužbe na račun Ministarstva obrazovanja, zaključeno je da roditelji 42 učenika zajedno angažiraju odvjetnika, a rješavanje situacije nastavit će se u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje će roditelje primiti Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu. Napominjući kako vjeruje da će razum pobijediti u cijeloj priči, ravnatelj Vrbanić obrušio se na resorno ministarstvo s porukom kako se upisnim bodovima ne smije robovati.

– Jedino ako su u Ministarstvo došli s drugoga planeta, onda se bojim kako će sve ovo biti riješeno, a ako nisu, onda sam uvjeren kako će situacija biti riješena u korist djece – kazao je ravnatelj, napominjući kako bi se oglušio na dopis Ministarstva o zabrani upisa da je stigao nakon početka nastave.

– S obzirom da je dopis stigao u petak nakon radnog vremena, ali ipak prije početka nastave, morali smo poštovati mišljenje iz Zagreba – istaknuo je Vrbanić, te dodao kako ima slučajeva gdje profesori prijavljuju vlastite škole koje upisuju djecu bez dovoljnog broja bodova.

– Ja sam od Školskog vijeća i od nadležnih županijskih tijela dobio suglasnost za upis 42 učenika, bez obzira što oni ne ispunjavaju bodovnu kvotu, jer se njihovim upisom ne ugrožavaju učenici koji imaju dovoljno bodova, jer u našoj školi postoji dovoljno mjesta za upis i tih učenika – dodao je ravnatelj.

Podsjetimo, u prvom upisnom roku, za pet zanimanja nije bilo dovoljno zainteresiranih učenika čiji bi zbroj bodova bio iznad upisnog praga, pa je prema odluci Školskog odbora dopušten upis 42 učenika s nižim brojem bodova. Ravnatelj Vrbanić zatim je od Županije, osnivača škole, zatražio dopuštenje za upis tih učenika, što je i odobreno 21. kolovoza.

Budući da iz Ministarstva obrazovanja na adresu škole nije stiglo nikakvo rješenje, roditelji su smatrali da upis nije sporan.

No, u petak 31. kolovoza, nakon radnog vremena, u školu je stigao telefaks u kojem je Ankica Nježić, pomoćnica ministra Željka Jovanovića, navela da, sukladno propisima, ne mogu udovoljiti zahtjevu za upis učenika s manjim brojem bodova u određene obrazovne smjerove, te je školi preporučeno da 42 učenika upiše u neko od trogodišnjih zanimanja.

– Nije bitno hoćemo li izgubiti sedam dana nastave, važno je da djeca ne ostanu na ulici, a onima koji su donijeli ovakvu odluku trebamo oprostiti – zaključio je ravnatelj kaštelanske srednje škole, koji se, kako doznajemo, sprema za odlazak u mirovinu. Međutim, doznali smo da će Ministarstvo obrazovanja u srijedu pokrenuti postupak smjene ravnatelja Vrbanića zbog navodnih propusta koji su se dogodili tijekom samog upisa učenika. Za to vrijeme među djecom i njihovim roditeljima vlada neizvjesnost, ali i bijes zbog neočekivanog raspleta, posebice kada se zna da su potrošili novac za nabavu udžbenika i opremanje školaraca.

– Što da vam kažem, nemamo novaca, jedva krpamo kraj s krajem. Posudila sam novce za knjige i sada se moram povlačiti po sastancima u školi, gubiti živce i misliti gdje će mi dijete, umjesto da radim i zaradim da mogu vratiti dug – kroz suze nam je kazala majka jednog od nesuđenih prvaša.

U vrlo zamršenoj situaciji našla se i Anamarija Očkovsky čija se kći upisala u smjer prehrambeni tehničar, i to s više bodova od upisnog praga.

– Uoči upisa u opciji je bila medicina od koje je odustala. Čvrsto je odlučila da se upiše u školu u Štafiliću. To joj je bila velika želja. I pogledajte sada, ona i još jedno dijete ne mogu u razred jer jedino njih dvije imaju više bodova od tražene razine, ali to je malo za formiranje jednog razreda. Zar bih je sada trebala poslati u čistačice? Dijete ni krivo ni dužno ne ide u školu.

Plakala je sinoć cijelo vrijeme – rekla nam je zabrinuta majka.

– Ova škola upisala je najviše djece bez dovoljnog broja bodova, ali ima ih sigurno još u Hrvatskoj. Ako se sva ta djeca sada ispišu, postoji li dovoljan broj mjesta u trogodišnjim zanimanjima na području cijele zemlje? Odgovorno tvrdim da ne postoji, pa ja svome sinu odmah mogu ići napraviti matrikulu i poslati ga navigavati – naglasio je Vedran Lovrić, jedan od roditelja.

U Srednju školu “Braća Radić” i prije su se upisivali učenici koji nisu imali dovoljno bodova za pojedine obrazovne smjerove, ali bilo ih je znatno manje od aktualnih 42, pa je ta činjenica ostajala neprimijećena. U kaštelanskoj školi tijekom utorka boravili su i prosvjetni inspektori, ali doznali smo kako će Ministarstvo naknadno objaviti rezultate inspekcijskog nadzora.

JAKOV ŽARKO

Omrčen: Požar treba ugasiti

Županijski pročelnik za prosvjetu Zdravko Omrčen rekao je da će roditeljima dati gromoglasnu podršku bez obzira je li netko napravio propust.

– Požar treba ugasiti u interesu djece. Učenici moraju biti na prvom mjestu. Ako je netko u ovoj priči napravio propust, treba snositi odgovornost. Valja vidjeti je li škola sve napravila u zakonskim rokovima. Mi smo dali suglasnost na zahtjev škole, a što Ministarstvo tumači, njihova je stvar. Treba se boriti da djeca dođu u školske klupe – zaključio je Omrčen.

Ministar: Učenike upišite u trogodišnje programe

Prema nalogu ministra Željka Jovanovića, prosvjetna inspekcija je jučer provela nadzor kojim su utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema Petru Vrbaniću, ravnatelju Srednje škole “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića, i članovima Školskog odbora.

O propustima koje su u ovom slučaju učinili Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, Ministarstvo obrazovanja obavijestit će Ministarstvo uprave i tražiti utvrđivanje njihove odgovornosti – izvijestili su u utorak iz Ministarstva obrazovanja. Kako neslužbeno doznajemo, ravnatelj Vrbanić najvjerojatnije će biti smijenjen.

Iz Ministarstva su nam najavili kako će učiniti sve kako bi se ta djeca upisala u trogodišnje programe za koje imaju dovoljno bodova i pokažu zanimanje, odnosno da neće ostati na ulici.

- Ministarstvo je zgroženo postupkom ravnatelja Vrbanića. Opće je poznato da se u Hrvatskoj, prema važećim propisima, u četverogodišnju školu može upisati samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova. Suprotno tome, ravnatelj je još u srpnju, u ljetnom upisnom roku, u četverogodišnje programe upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali kriterije.

Činjenica da je ravnatelj za nezakonito provedene upise naknadno tražio i dobio suglasnost Školskog odbora, te nadležnih viših tijela, ne oslobađa ga odgovornosti - ističu u resornome ministarstvu. Prema njihovim navodima, Ministarstvo je s cijelim slučajem upoznato tek 29. kolovoza, a dopis školi upućen je dva dana kasnije.

- Naša reakcija je bila brza i jasna - škola je dobila obavijest da ne može postupati mimo propisa – naglašavaju u Jovanovićevu ministarstvu zaključujući kako upisna pravila jednako vrijede za sve učenike.

M. CVRTILA

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Težak ministrov teret na početku školske godine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => agonija nesuđenih prvaša [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-05 09:16:41 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-07 13:18:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-05 09:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6943 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/05/PSD/jov00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38362820 Threads: 6 Questions: 7095520887 Slow queries: 3299772 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608284171 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ministar-jovanovic-je-najmanje-kriv-za-kaos-u-skoli-braca-radic-iz-kastel-stafilica-178388 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ministar-jovanovic-je-najmanje-kriv-za-kaos-u-skoli-braca-radic-iz-kastel-stafilica-178388?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 159912 [name] => Ministarstvoobrazovanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvoobrazovanja [link] => /tag/ministarstvoobrazovanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 159913 [name] => SrednjaškolaBraćaRadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjaskolabracaradic [link] => /tag/srednjaskolabracaradic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 166028 [name] => petarvrbanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petarvrbanic [link] => /tag/petarvrbanic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 166029 [name] => školabraćeradić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolabraceradic [link] => /tag/skolabraceradic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 164847 [name] => školabraćaradić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolabracaradic [link] => /tag/skolabracaradic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 160588 [name] => poljoprivrednaškola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljoprivrednaskola [link] => /tag/poljoprivrednaskola ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Težak ministrov teret na početku školske godine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => agonija nesuđenih prvaša [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ministar Jovanović je najmanje kriv za kaos u školi “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-11-52-19-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/05/PSD/jov00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/05/PSD/jov00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ministar obrazovanja Željko Jovanović, sudeći prema svim raspoloživim i neupitnim činjenicama, nije imao drugih mogućnosti nego povući hitre poteze i zatražiti odgovornost uključenih u još jednu priču iz slučajne države Hrvatske, onu u vezi s (ne)upisom 42 đaka u Srednju školu “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića. Koliko god popularno bilo pljuvati po ministru i neselektivno tući po čelniku obrazovne vertikale, u ovom slučaju on nije i ne može biti isključivi Pedro, koliko god zamjerki imali za njegov rad.

Ponajprije, gledajući podatke koje imamo, postavlja se pitanje kako su ravnatelj škole i Školski odbor mogli, i to još u srpnju, samostalno upisati djecu s nedovoljnim brojem bodova ako prethodno nisu dobili suglasnost Ministarstva. Zašto je Ministarstvo o tome obaviješteno tek 29. kolovoza, da bi ih onda prozivali što su odbijenicu poslali 31. kolovoza? Nekorektno je izvlačiti se na zakasnjeli dopis Ministarstva ako ste zahtjev poslali dva (radna) dana prije početka nove školske godine.

Uostalom, zašto škola nije provela jesenski upisni rok ako im je ostalo praznih mjesta? Nadalje, zašto je Županiji trebalo 50 dana da dostavi školi suglasnost na upis? Dobro je poznato da su i dosad škole upisivale đake s nedovoljnim brojem bodova u pojedine razrede, no obično bi bila riječ o dvoje-troje učenika koji su bili “blizu” po bodovima. Tu “dobru praksu”, koliko god ona bila sporna, ministar Jovanović, kojemu je ovo prva upisna godina, nije mogao poznavati i ne može odgovarati za eventualne propuste prethodnih administracija.

On je postupio prema Odluci o elementima i kriterijima za upis koju je objavio još 5. travnja i u kojoj izrijekom piše kako se minimalni prag za upis u četverogodišnje strukovne škole od 36 bodova može dodatno spustiti za pet bodova samo u školama na područjima od posebne državne skrbi, otocima i školama nacionalnih manjina. Mijenjati pravila usred utakmice relikt je na kojemu se propisno opekla i nova prosvjetna vlast.

No, najmanje su u cijeloj priči kriva 42 učenika s “brdovitog Balkana” i njihovi roditelji koji su pošteno zaigrali i kada su šanse za uspjeh bile ispod minimuma – a na kraju su, ni krivi ni dužni, upisnice dobili. Sada njihova sudbina mora biti prioritet i ministra Jovanovića i svih koji su ih u tu nemoguću situaciju doveli, a tek ćemo vidjeti je li upis u trogodišnje programe za koje imaju dovoljan broj bodova pravo rješenje.

MARIJANA CVRTILA

Zadužili smo se za knjige, a djeca nisu u klupama

Plač djece, ogorčenost, bijes i potpuna zabrinutost roditelja. Rezime je to sastanka roditelja 42 neupisana učenika u prve razrede Srednje škole “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića s Petrom Vrbanićem, ravnateljem škole, i dr. Ilkom Tranfićem, predsjednikom Školskog odbora, na kojemu nije postignuto rješenje, pa će agonija među nesuđenim prvašima potrajati cijeli tjedan tijekom kojega djeca vjerojatno neće sjesti u školske klupe.

Na sastanku, tijekom kojeg su se mogle čuti optužbe na račun Ministarstva obrazovanja, zaključeno je da roditelji 42 učenika zajedno angažiraju odvjetnika, a rješavanje situacije nastavit će se u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje će roditelje primiti Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu. Napominjući kako vjeruje da će razum pobijediti u cijeloj priči, ravnatelj Vrbanić obrušio se na resorno ministarstvo s porukom kako se upisnim bodovima ne smije robovati.

– Jedino ako su u Ministarstvo došli s drugoga planeta, onda se bojim kako će sve ovo biti riješeno, a ako nisu, onda sam uvjeren kako će situacija biti riješena u korist djece – kazao je ravnatelj, napominjući kako bi se oglušio na dopis Ministarstva o zabrani upisa da je stigao nakon početka nastave.

– S obzirom da je dopis stigao u petak nakon radnog vremena, ali ipak prije početka nastave, morali smo poštovati mišljenje iz Zagreba – istaknuo je Vrbanić, te dodao kako ima slučajeva gdje profesori prijavljuju vlastite škole koje upisuju djecu bez dovoljnog broja bodova.

– Ja sam od Školskog vijeća i od nadležnih županijskih tijela dobio suglasnost za upis 42 učenika, bez obzira što oni ne ispunjavaju bodovnu kvotu, jer se njihovim upisom ne ugrožavaju učenici koji imaju dovoljno bodova, jer u našoj školi postoji dovoljno mjesta za upis i tih učenika – dodao je ravnatelj.

Podsjetimo, u prvom upisnom roku, za pet zanimanja nije bilo dovoljno zainteresiranih učenika čiji bi zbroj bodova bio iznad upisnog praga, pa je prema odluci Školskog odbora dopušten upis 42 učenika s nižim brojem bodova. Ravnatelj Vrbanić zatim je od Županije, osnivača škole, zatražio dopuštenje za upis tih učenika, što je i odobreno 21. kolovoza.

Budući da iz Ministarstva obrazovanja na adresu škole nije stiglo nikakvo rješenje, roditelji su smatrali da upis nije sporan.

No, u petak 31. kolovoza, nakon radnog vremena, u školu je stigao telefaks u kojem je Ankica Nježić, pomoćnica ministra Željka Jovanovića, navela da, sukladno propisima, ne mogu udovoljiti zahtjevu za upis učenika s manjim brojem bodova u određene obrazovne smjerove, te je školi preporučeno da 42 učenika upiše u neko od trogodišnjih zanimanja.

– Nije bitno hoćemo li izgubiti sedam dana nastave, važno je da djeca ne ostanu na ulici, a onima koji su donijeli ovakvu odluku trebamo oprostiti – zaključio je ravnatelj kaštelanske srednje škole, koji se, kako doznajemo, sprema za odlazak u mirovinu. Međutim, doznali smo da će Ministarstvo obrazovanja u srijedu pokrenuti postupak smjene ravnatelja Vrbanića zbog navodnih propusta koji su se dogodili tijekom samog upisa učenika. Za to vrijeme među djecom i njihovim roditeljima vlada neizvjesnost, ali i bijes zbog neočekivanog raspleta, posebice kada se zna da su potrošili novac za nabavu udžbenika i opremanje školaraca.

– Što da vam kažem, nemamo novaca, jedva krpamo kraj s krajem. Posudila sam novce za knjige i sada se moram povlačiti po sastancima u školi, gubiti živce i misliti gdje će mi dijete, umjesto da radim i zaradim da mogu vratiti dug – kroz suze nam je kazala majka jednog od nesuđenih prvaša.

U vrlo zamršenoj situaciji našla se i Anamarija Očkovsky čija se kći upisala u smjer prehrambeni tehničar, i to s više bodova od upisnog praga.

– Uoči upisa u opciji je bila medicina od koje je odustala. Čvrsto je odlučila da se upiše u školu u Štafiliću. To joj je bila velika želja. I pogledajte sada, ona i još jedno dijete ne mogu u razred jer jedino njih dvije imaju više bodova od tražene razine, ali to je malo za formiranje jednog razreda. Zar bih je sada trebala poslati u čistačice? Dijete ni krivo ni dužno ne ide u školu.

Plakala je sinoć cijelo vrijeme – rekla nam je zabrinuta majka.

– Ova škola upisala je najviše djece bez dovoljnog broja bodova, ali ima ih sigurno još u Hrvatskoj. Ako se sva ta djeca sada ispišu, postoji li dovoljan broj mjesta u trogodišnjim zanimanjima na području cijele zemlje? Odgovorno tvrdim da ne postoji, pa ja svome sinu odmah mogu ići napraviti matrikulu i poslati ga navigavati – naglasio je Vedran Lovrić, jedan od roditelja.

U Srednju školu “Braća Radić” i prije su se upisivali učenici koji nisu imali dovoljno bodova za pojedine obrazovne smjerove, ali bilo ih je znatno manje od aktualnih 42, pa je ta činjenica ostajala neprimijećena. U kaštelanskoj školi tijekom utorka boravili su i prosvjetni inspektori, ali doznali smo kako će Ministarstvo naknadno objaviti rezultate inspekcijskog nadzora.

JAKOV ŽARKO

Omrčen: Požar treba ugasiti

Županijski pročelnik za prosvjetu Zdravko Omrčen rekao je da će roditeljima dati gromoglasnu podršku bez obzira je li netko napravio propust.

– Požar treba ugasiti u interesu djece. Učenici moraju biti na prvom mjestu. Ako je netko u ovoj priči napravio propust, treba snositi odgovornost. Valja vidjeti je li škola sve napravila u zakonskim rokovima. Mi smo dali suglasnost na zahtjev škole, a što Ministarstvo tumači, njihova je stvar. Treba se boriti da djeca dođu u školske klupe – zaključio je Omrčen.

Ministar: Učenike upišite u trogodišnje programe

Prema nalogu ministra Željka Jovanovića, prosvjetna inspekcija je jučer provela nadzor kojim su utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema Petru Vrbaniću, ravnatelju Srednje škole “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića, i članovima Školskog odbora.

O propustima koje su u ovom slučaju učinili Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, Ministarstvo obrazovanja obavijestit će Ministarstvo uprave i tražiti utvrđivanje njihove odgovornosti – izvijestili su u utorak iz Ministarstva obrazovanja. Kako neslužbeno doznajemo, ravnatelj Vrbanić najvjerojatnije će biti smijenjen.

Iz Ministarstva su nam najavili kako će učiniti sve kako bi se ta djeca upisala u trogodišnje programe za koje imaju dovoljno bodova i pokažu zanimanje, odnosno da neće ostati na ulici.

- Ministarstvo je zgroženo postupkom ravnatelja Vrbanića. Opće je poznato da se u Hrvatskoj, prema važećim propisima, u četverogodišnju školu može upisati samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova. Suprotno tome, ravnatelj je još u srpnju, u ljetnom upisnom roku, u četverogodišnje programe upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali kriterije.

Činjenica da je ravnatelj za nezakonito provedene upise naknadno tražio i dobio suglasnost Školskog odbora, te nadležnih viših tijela, ne oslobađa ga odgovornosti - ističu u resornome ministarstvu. Prema njihovim navodima, Ministarstvo je s cijelim slučajem upoznato tek 29. kolovoza, a dopis školi upućen je dva dana kasnije.

- Naša reakcija je bila brza i jasna - škola je dobila obavijest da ne može postupati mimo propisa – naglašavaju u Jovanovićevu ministarstvu zaključujući kako upisna pravila jednako vrijede za sve učenike.

M. CVRTILA

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ministar-jovanovic-je-najmanje-kriv-za-kaos-u-skoli-braca-radic-iz-kastel-stafilica-178388 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c76e2b9899021bbc92d7f1d00e45ee072676e80 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ministar+Jovanovi%C4%87+je+najmanje+kriv+za+kaos+u+%C5%A1koli+%E2%80%9CBra%C4%87a+Radi%C4%87%E2%80%9D+iz+Ka%C5%A1tel+%C5%A0tafili%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fministar-jovanovic-je-najmanje-kriv-za-kaos-u-skoli-braca-radic-iz-kastel-stafilica-178388 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fministar-jovanovic-je-najmanje-kriv-za-kaos-u-skoli-braca-radic-iz-kastel-stafilica-178388 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Težak ministrov teret na početku školske godine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => agonija nesuđenih prvaša [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaagonija nesuđenih prvaša

Ministar Jovanović je najmanje kriv za kaos u školi “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića

Piše PSD.
5. rujna 2012. - 11:25
Ministar obrazovanja Željko Jovanović, sudeći prema svim raspoloživim i neupitnim činjenicama, nije imao drugih mogućnosti nego povući hitre poteze i zatražiti odgovornost uključenih u još jednu priču iz slučajne države Hrvatske, onu u vezi s (ne)upisom 42 đaka u Srednju školu “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića. Koliko god popularno bilo pljuvati po ministru i neselektivno tući po čelniku obrazovne vertikale, u ovom slučaju on nije i ne može biti isključivi Pedro, koliko god zamjerki imali za njegov rad.

Ponajprije, gledajući podatke koje imamo, postavlja se pitanje kako su ravnatelj škole i Školski odbor mogli, i to još u srpnju, samostalno upisati djecu s nedovoljnim brojem bodova ako prethodno nisu dobili suglasnost Ministarstva. Zašto je Ministarstvo o tom...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:52