stdClass Object ( [id] => 1361080 [title] => Miljenko Domijan: Za moje fotografije toskanske zemlje neke su mi cure rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! [alias] => miljenko-domijan-za-moje-fotografije-toskanske-zemlje-neke-su-mi-cure-rekle-da-je-to-fotosopirano-ma-je-neku-stvar [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izložba “Od oka k srcu” Miljenka Domijana prvi je put javnosti predstavljena 30. travnja 2020. godine u Klovićevim dvorima. U bogatom katalogu izložbe s devet tematskih cjelina, pod naslovom “Od oka k srcu – Biljezi sjećanja”, o Domijanovim fotografijama i crtežima govorili su i pisali Josip Belamarić, Željka Čorak, Marko Grčić, Branka Hlevnjak, Dubravka Kisić, Želimir Koščević, Boris Magaš, Tonko Maroević, Vladimir Mattioni, Abdulah Seferović, Marija Tonković, Igor Zidić te sam autor.

Zadarska izložba otvorena je krajem 2023., umjesto devet, imala je sedam fotografskih i jedan crtački ciklus (u odnosu na izvorni postav, izostao je ciklus fotografija “Lubenice za dušu”), a na otvaranju je o njoj nadahnuto govorio akademik Nikola Bašić.

Miljenko Domijan (Rab, 1946.), povjesničar umjetnosti, konzervator, epikurejac, Mediteranac, proveo nas je kroz svoju izložbu, a mi smo zabilježili njegova sjećanja, opservacije i anegdote u prvom licu...

ARMENIA SACRA (Likovni doživljaj armenske sakralne arhitekture od 7. do 15. stoljeća, 2010., 76 didaktičkih tabli)

Za mene je to bilo ispunjenje davnog sna, koji sam počeo sanjati 1973., a konačno mi se ispunio 2010., kad sam desetak dana obilazio njihove najpoznatije lokacije. Ararat, sveta planina, spominje je Biblija, ali i Marko Polo. Sarkazam je, a ne ironija, da se on danas nalazi u Turskoj, ali je kao armenski simbol ostao u njihovu nacionalnom grbu. Njihovo kršćanstvo je tako smjerno i dostojanstveno. Bio sam dva sata na misi, fotografirao, dokumentirao.

---

image

Armenska sakralna arhitektura

Luka Gerlanc/Cropix
---

Kad vidiš ovu arhitekturu, rekao bi da je to Apulija 12. ili 13. stoljeća. A pogledajte o kojem se tu stoljeću zapravo radi! Sedmom! Ta anticipacija je nevjerojatna. Talijanski renesansni arhitekti, Leonardo i Bramante, imali su dokumentaciju o armenskoj arhitekturi. I ona je definitivno utjecala na europsku arhitekturu, a ne obrnuto. Katedrala u Pisi je direktni utjecaj armenske arhitekture. To nisu kapelice i mali vjerski objekti, to su velike crkve i hramovi. Posebno je zanimljiv arhitektonski model upisanog četverolista s deambulatorijem. Pogledajte koja je to arhitektura. Kod nekih objekata radi se o rekompoziciji: ponovno slagani komadi početkom 20. stoljeća, nakon što su bili srušeni u potresu u 10. stoljeću.

Pitao si me za utjecaje. Naravno da ih ima, ne samo likovnih. Ne samo bizantskih i ne samo turskih. Tu je Sirija, Iran, ovo je utjecaj islama. Ali gdje je razlika? Ove su građevine rađene u kamenu, bili su sjajni klesari, a u islamu, kod Arapa i Turaka, sve je modelirano u štuku.

Ne zaboravite, oni su armenska crkva, a ne grkokatolička. Dapače, njih su i Bizant i pravoslavci ekskomunicirali u neku ruku, ne poznajući njihovu autonomnost. Ali obred je sličan, Bog je isti, s tim da ih i Bizant i pravoslavlje optužuju zbog monofizitizma, priznavanja samo božanske naravi Kristove, ne i ljudske. Papa Ivan Pavao II. i carigradski patrijarh Bartolomej potpisali su dokument i potvrdili valjanost ove crkve. Od tada se ona naziva pretkalcedonska i apostolska crkva.

PARIŠKI ZAPISI I FLANERIJE (Fotografije s izložbe hrvatske renesanse u dvorcu Ecouen 2005.; Hrvatskog srednjovjekovlja u muzeju Cluny 2012. i Apoksiomena u Louvreu 2012., 39 fotografija)

Bio sam sam samcat u Louvreu. Zašto? Zbog Apoksiomena. Ovo na slici je naš veliki restaurator Antonio Šerbetić, dragocjena osoba. Bio je ponedjeljak, muzej zatvoren za posjetitelje, a ja sam obilazim cijeli muzej. Ono što je fascinantno, a ne govorim o vrsnoći fotografije nego temi, jest Mona Lisa. Slikao sam je u velikoj praznoj dvorani. Inače se ispred nje ne može proći od ljudi, a ja sam samcat. Na fotografiji se vide očešani zidovi od naguravanja ljudi. Vidite ove oznake: crvena figura gura ruku u džep crnoj figuri. Upozorenje na džepare. Najviše džeparenja u Parizu je upravo tu, ispred slavne Mona Lise.

Ovo je, pak, Nika sa Samotrake. Radim postav Apoksiomena, trčim po muzeju, a sunce se mijenja. Jeste li ikada vidjeli ljepšu fotografiju Nike Samotračke od ove? Ovdje se ne može inače proći od ljudi, a ja sam (smijeh). To je bilo tako fascinantno... Kao i ovaj Fidijin friz s Partenona, Rodenovi kipovi, Calderovi mobili... Nisam bio siguran ima li smisla to uopće pokazati, na kraju sam vidio da ima.

---

image

Mare Morlacco, Vlaško more: podvelebitski prozori otoka, oblaka, mora i buretine...

Luka Gerlanc/Cropix
---

MARE MORLACCO (Vlaško more – more pod Velebitom od Modrića do Senja, 46 fotografija)

Jesi li pročitao što je Jergović napisao o izložbi? “Fasciniran sam njegovim fascinacijama.” A ja sam mu odgovorio da sam fasciniran njegovim fascinacijama o mojim fascinacijama. Tema mora. Kako sam uvijek putovao na relaciji Zadar – Zagreb – Rab, plovio sam i gledao naše Vlaško more. Zato sam ga i nazvao Mare Morlacco. U kojem dominiraju ovakvi ambijenti, s buretinom, ali ima i drugih dragocjenih prizora. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Ovo u daljini je silueta Paga. Onda sam našao otok Zečevo, Paški most, sve preko mora, ali treba prepoznati taj trenutak. Ili ova mirnoća, otok ispod oblačine... Oprostite, ali to je tako naše. Pa gore, prema Kvarneru, Goli otok, Grgur... Ja snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko, sve je zapravo trenutak. Kada se voziš i kažeš – sad! Staneš, izađeš, snimiš... Ili ove druge, s trajekta, ispod oblaka, po toj buretini, kad se sve pjeni... Trajekt se nagnuo i ja sam škljocnuo. Oprosti što ti to govorim, ali ovo za mene ima i oko i dušu. Zato sam i izložbu nazvao “Od oka k srcu”.

KRAŠKE LJEPOTICE ZADARSKOG KRAJA (Fascinacija vodotokovima Zrmanje, Krupe, Karinšice, Paklenice i Krneze, 37 fotografija)

Znaš li di je ovo? Zrmanja, Berbera buk. Zašto sam snimao ovdje? Jer su nizvodno kućerine, betonske vikendice, a ovdje je sami kamen, detalji prirode, voda... Vidi ovu, bonaca na Zrmanji, kao da je more. Ovdje je Krneza, ovo je Krupa. Fascinantna, tu je ispod Kudin most. A ovdje Krupa ulazi u Zrmanju. Zanimljivo je što Zrmanja tu izgleda manja nego Krupa, a onda se kasnije širi. Ovo je torent Bijele iznad Karina. Vode ima samo kad je kiša. Naše kraške ljepotice: Zrmanja, Krupa, Krneza, Paklenica...

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

---

image

Terra Toscana: Impresije s izorane zemlje

Luka Gerlanc/Cropix
---

TERRA TOSCANA (Val d’Orcia, Toskana – impresije s izorane zemlje, 47 fotografija)

Na ovo sam bio posebno ponosan. Možda je dvorana malo nezahvalna za ovu tematiku, ali... Znaš kako se ovo dogodilo? Dogovorio sam se doći kod prijatelja koji ima kućicu u Toskani. Inače je liječnik u Siracusi na Siciliji. Kuću je dao u agroturizam, pa je morao raditi vino. Večer prije polaska iz Hrvatske umalo sam odustao, nazovem Carla, prijatelja, a on mi kaže: “Ili ćeš doći ili nećeš, grebi se, ali pošalji 700 eura! Jer ovo nije samo moje.” I tako sam došao.

Stigao sam navečer, dočekala me boca njegova vina. Kad sam se ujutro probudio, kad sam vidio kako traktor ore i izvrće zemlju, bio sam fasciniran. Ko luđak sam pet-šest dana išao po toj zemljurini i snimao. Takve senzacije trebaš prepoznati. Neke su cure kasnije rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! To je bio taj trenutak! Ovo je dragocjeno, u nekim segmentima ta zemlja ima gotovo apstraktni karakter. Svaki kadar za sebe, bez fotošopa, uglavnom dijapozitivi... Pogledaj koja čudna zemlja, struktura, boja, s ovim plavim nebom... Ali za to treba imati i oko i dušu. Kao da ništa ne snimate, a snimate previše, do granice apstrakcije.

---

image

Rab, crtež (1980.)
Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
---

DVIJE OBALE (crteži s putovanja)

Kad bih se umorio, znao bih i crtati. Ovo je iz 70-ih i 80-ih, motivi moga zavičajnog Raba, u mimikrijskom tretmanu. Crtao sam direktno u tušu, perom ili rapidografima. Onda sam napustio tu mimikriju i počeo crtati slobodne krokije u prostoru. Kad ideš iznad Trogira, Seget Gornji, pa s trajekta Trpanj, pa kod Tome Čerine u njegovu polju, pogled u zalasku sunca na gradinu u Nadinu, Kulu Jankovića, motivi iz Ravnih kotara, ili Pelješac, Preko, Punta Bajlo... Tretman, tuš i pero, ili mekana olovka B5 ili B6. Pa ciklus iz Rima, Panteon, sa sjajnim obeliskom Gian Lorenza Berninija, i njegov slonić. Sant’Ivo alla Sapienza, Borromini, pa onda Santa Maria in Cosmedin, čudesna crkva, onda otok na Tibru... A ovo je fantastično, jedna prekrasna mala Fontana Delle Tartarughe u getu, okruženje na trgu je katastrofa. Fotografiranje bolno, uglavnom neuspješno, pa sam je nacrtao. U zgradi UNESCO-a, dok jedni piju, ja idem na teracu i nacrtam. U Provansi Tarascon, Avignon, tretman debelim flomasterom, Toskana, San Giminiano, Venecija, Valle d’Aosta s kaštelom Fenix, u dva tretmana, olovci te tušu i peru. Znaš li koliko to traje? Pet-šest minuta...

Ovo je bilo zgodno, ovdje sam sjedio u nekoj birtiji, dobro bijelo vino, vernacca di San Gimignano, i pogled sam usput nacrtao. Da, sve su to printevi, originali su napola rastrgani, ali su autentični.

ANIMA ET CORPUS – FOTOSKITNJE (fotozapisi o kulturnim dobrima u svijetu)

Kina, Xi’an, terakota ratnici, oni su ispod vas, tri metra iznad njih je staklo. Ja sam legao na pod, ljudi prolaze preko mene, i fotografirao. Pa zavjetne životinje u Zabranjenom gradu u Pekingu, šapu lava, fantastične stvari...

Ovo je Gian Lorenzo Bernini, Blažena Ludovica Albertoni, kad gledaš, ne znaš koja je kvalitetnija, ona ili Sveta Terezija u ekstazi. Imao sam čast dodirivati famozna Rajska vrata s baptisterija Svetog Ivana, koja su bila na restauraciji, Porta de Paradiso u Firenci.

Vidiš ovo, to je naš inženjer Rossini: ja na škalama fotografiram škrinju sv. Šime, kad jedna zraka sunca padne na njega... Živko Bačić je fotografirao za Nikolu Jakšića istu temu, ali njegov Rossini, nek se ne ljuti, izgleda kao stara baba (smijeh).

Bronzi di Riace, brončane statue grčkih ratnika iz 5. stoljeća prije Krista, u muzeju Reggio Calabria. Natezao sam se s ravnateljicom muzeja da mi dozvoli fotografirati nakon 2000 prijeđenih kilometara! Fascinacija je dvostruka, ljepota klasične skulpture brončanih ratnika i elegantna ljepota, helenističkog, 150 godina mlađeg Apoksiomena.

Tu je i Ivan Duknović, glava svetog Ivana apostola. To je nastalo kad smo radili izložbu u Parizu. Još nije bila postavljena, svjetlo padne na njega, a ja reagiram u trenutku i uslikam ga ovako. Malo sliči na Bralića iz Intrada (smijeh).

A pazite ovo, kraljica Nefertiti, 1340. godine prije Isukrsta, u Museumsinsel u Berlinu. Gurnuo sam ljude, stavio aparat na staklo, ekspozicija pet-šest sekunda... Ali kad govorimo o vrsnoći skulpture, ti Boga, 1400. godine prije Krista sve je već bilo riješeno!

Pariz, Notre-Dame, da nije bilo ove božićne atmosfere, ne bih fotografirao. U Segoviji rimski akvedukt u koji su Španjolci među dva luka ugradili skulpturu Bogorodice s Kristom.

Ovo je bilo zgodno, kolega Ferdinand Meder i ja dođemo u Pisu. Svi uglavnom fotografiraju Kosi toranj. Ovo je sjena od baptisterija, oblačno nebo, nevera, a na pročelju groblja – zraka sunca. Izvadim aparat, a Meder će: “Kaj tu vraga fotografiraš?” “Buš videl”, odgovorim.

Lisabon, polusrušena crkva, a u detaljima cijela priča. Bio sam inače fasciniran svodovima, od rane gotike do baroka, a kojih ovdje nema. Simbolično, što znači svod? Simbol je neba, a ovdje, u Lisabonu, svod je stvarno nebo.

U Saint-Denisu, grobnica kraljevskog para, prepoznaju se po stopalima. Meni je to bilo najzanimljivije.

Mauzolej Galle Placidije u Ravenni, jesi li bio unutra? To je živi mrak. Ali ja sam legao na pod, držao aparat nekako, izdahnem i zadržim dah sedam-osam sekundi. Ponosan sam što sam dobio.

Ovo su Aja Sofija i Plava džamija, u istom gradu, Istanbulu, 6. i 15. stoljeće. Po podovima su tapeti i svi idu bez cipela. Legao sam na pod, a ono smrdi u vražju mater po nogama...

Ovo je Nikola Firentinac u Trogiru, detalj, Oplakivanje Krista, koji ni velikim autoritetima, iz prve, nije upao u oko.

---

image

Bukovačka priča: Miljenko Domijan uz fotozapis iz Zelengrada u Bukovici nastao 1974. godine Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
---

BUKOVAČKA PRIČA (Bukovica – fotozapis iz 1974. godine o graditeljstvu i životu žitelja Zelengrada, 24 didaktičke table)

Ovo je dragocjena dokumentacija, znate zbog čega, jer ničega više nema. Ničega. Najprije su Srbi nama, pa mi njima, pa ispalo sve u neku stvar i – bog! Nestala tradicija u svemu, pa i u srušenim građevinama. Kao i njihovi elementi, oblici, izrazi; vidi ovaj golubarnik, arhitektonsko su blago. Ima jedna priča Vladana Desnice koja govori upravo o jednoj ovakvoj temi. Žena s naramkom ide iz Zelengrada 14 kilometara do Obrovca prodavati drva.

Bilo je to 1974., radio sam u Konzervatorskom odjelu u Zadru, imali smo, između ostaloga, temu etno baština. Direktorica Zavoda, pokojna Ksenija Radulić, i ja išli smo zajedno, ona je intervjuirala ljude, bilježila razgovore, a ja sam imao zadatak fotografski dokumentirati i crtati arhitektonske snimke. Tamo nije bilo u prostoru organiziranog sela, sve je raštrkano, svaka je obitelj izgradila svoje obitavalište uz neku vrtaču.

Tekstovi su jako lijepi. Ovo je bilo izloženo u Strasbourgu, tema: kamen kao graditeljski materijal. Pazite, vodim Waltera Wimmersa, predsjednika Vijeća EU-a, i Stipu Mesića po izložbi, pokazujem im Zelengrad, ali bilo je i drugih tema, Orahovica na primjer, jedna gotička crkva, polusrušena. Mi je prođemo, a meni će Stipe: “Bogati, Domijane, vrati se nazad!” “Što je, predsjedniče?” pitam ga. “Hoćeš li reći Wimmersu da je ovo moje rodno mjesto?” A ja mu kažem: “Stipe, a mogu li ja vama nešto reći?” “Reci.” “Bemti državu u kojoj je predsjednik iz Orahovice!” On zajebant, to je primio oduševljeno.

Nema više ničega, tu ima nekog dostojanstva, naravno ovo je sirotinjska kuća, zato nema zid, nego drvene rogove naslonjene na liticu.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Crne kužine, gumno za vršenje i skupljanje žita. Ovo je kovač, Gašo Veselinović. Jednom sam držao predavanje, dođe neki pop, roba 40-50 godina. “Ti si moga đeda usliko” i pokazuje na sliku. Sretko Olujić, kipar i guslar. Pokojni profesor Gabričević bi rekao “pokvareni intelektualac”. Šepav, ne može raditi ništa, onda modelira i guslari. Radio sam mu izložbu skulptura u Sv. Petru u Zadru. Kao Petar Smajić modelira i k tome guslari i pjeva. Njegov nećak je Živko Olujić u Zadru, jedno je vrijeme bio referent za kulturu u Obrovcu. Ovo sam izložbu posvetio prijatelju Čerini, on je Vlah odavde (smijeh).

Ovu smo crkvu, sv. Ilije u Parčićima iz 12. stoljeća, obnovili, a tu su me skoro natukli, štapovima, mlada četnička ekipa. Ja sam došao sa šoldima od države da obnovimo crkvu. A tu čekaju dva kaluđera iz manastira Krke i Krupe i jedno stotinjak ljudi, a njih tu živi eventualno dvadeset. Pred rat, prije nego što je počela buna. I šta ćeš ti... Oni udri, a mi bježi!

Ksenija Radulić je dokumentirala frizure žena, izgledaju kao Inke.

Ovo je stari Luka Mitrović, a ovo su njegove sane, kako oni zovu saonice. Kad je izložba bila u Zagrebu, tehnički direktor Klovićevih dvora, pokojni Željko Troha, kaže: “Vi Dalmoši uvijek nekaj serete, a nemate niti ketač.” Pogledaj, oni su po kamenju povlačili saonice, ovdje oru plugom, sve su sami radili... Sve je nestalo, još postoji samo u sjećanjima.

Evo, Ivice, to ti je to. Oprosti na davežu...

Bilo nam je zadovoljstvo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sve je zapravo trenutak koji treba prepoznati. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Pa Kvarner, Goli otok, Grgur... Snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko. Voziš se i kažeš – sad! Staneš, izađeš, snimiš... Ili ove druge, s trajekta, ispod oblaka, po buretini, kad se sve pjeni... Trajekt se nagnuo i ja sam škljocnuo. Za toskansku zemlju neke su cure kasnije rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! Oprosti što ti to govorim, ali ovo za mene ima i oko i dušu. Zato sam i izložbu nazvao ‘Od oka k srcu‘, kaže povjesničar umjetnosti, konzervator, epikurejac, Mediteranac provodeći nas kroz svoju zadarsku izložbu, a mi smo njegova sjećanja, opservacije i anegdote zabilježili u prvom licu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLOŽBA U ZADRU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Sve je zapravo trenutak koji treba prepoznati. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Pa Kvarner, Goli otok, Grgur... Snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko. Voziš se i kažeš – sad! Staneš, izađeš, snimiš... Ili ove druge, s trajekta, ispod oblaka, po buretini, kad se sve pjeni... Trajekt se nagnuo i ja sam škljocnuo. Za toskansku zemlju neke su cure kasnije rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! Oprosti što ti to govorim, ali ovo za mene ima i oko i dušu. Zato sam i izložbu nazvao ‘Od oka k srcu‘, kaže povjesničar umjetnosti, konzervator, epikurejac, Mediteranac provodeći nas kroz svoju zadarsku izložbu, a mi smo njegova sjećanja, opservacije i anegdote zabilježili u prvom licu IZLOŽBA U ZADRU 2 0 14926 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-01 10:46:54 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-05 07:13:57 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2024-02-04 19:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Sve je zapravo trenutak koji treba prepoznati. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Pa Kvarner, Goli otok, Grgur... Snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko. Voziš se i kažeš – sad! Stan [metadata] => robots= author= title=Miljenko Domijan: Za moje fotografije toskanske zemlje neke su mi cure rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! page_title=Miljenko Domijan: Za moje fotografije toskanske zemlje neke su mi cure rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! [metakey] => miljenko domijan, izložba fotografija, Mare Morlacco, Terra Toscana, Armenia Sacra, kraške ljepotice, Zadar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208183.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208182.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208181.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208180.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208179.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208178.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208177.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208176.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208175.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208174.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208173.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208172.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208171.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208170.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208166.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208167.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208164.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208162.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208161.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208159.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26208154.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26105028.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Nmz\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Armenska sakralna arhitektura<\/p>","","","","","","

Rab, crte\u017e (1980.)
\nLuka Gerlanc\/CROPIX<\/p>","","","

Terra Toscana: Impresije s izorane zemlje<\/p>","","

Mare Morlacco, Vla\u0161ko more: podvelebitski prozori otoka, oblaka, mora i buretine...<\/p>","","

Bukova\u010dka pri\u010da: Miljenko Domijan uz fotozapis iz Zelengrada u Bukovici nastao 1974. godine Luka Gerlanc\/CROPIX<\/p>","","

Zadarski konzervator i povjesni\u010dar Miljenko Domijan snimljen na izlo\u017ebi u zadarskoj Gradskoj lo\u017ei uz svoje fotografije iz ciklusa Terra Toscana
\n\u00a0<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["34:57","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","61:48","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26208183_1920.jpg":"1920x1080","k_26208183_1280.jpg":"1280x1280","k_26208183_1024.jpg":"1024x1024","k_26208183_640.jpg":"640x640","k_26208183_480.jpg":"480x480","k_26208183_340.jpg":"340x340","k_26208183_220.jpg":"220x220","o_26208183_1280.jpg":"1280x851","o_26208183_1024.jpg":"1024x681","o_26208183_640.jpg":"640x425","o_26208183_480.jpg":"480x319","o_26208183_340.jpg":"340x226","o_26208183_220.jpg":"220x146","h_26208183_1280.jpg":"1280x854","h_26208183_1024.jpg":"1024x683","h_26208183_640.jpg":"640x427","h_26208183_480.jpg":"480x320","h_26208183_340.jpg":"340x227","h_26208183_220.jpg":"220x147","pp_26208183_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208183_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208183_640.jpg":"640x814","pp_26208183_480.jpg":"480x611","pp_26208183_340.jpg":"340x432","pp_26208183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208182_1920.jpg":"1920x1080","k_26208182_1280.jpg":"1280x1280","k_26208182_1024.jpg":"1024x1024","k_26208182_640.jpg":"640x640","k_26208182_480.jpg":"480x480","k_26208182_340.jpg":"340x340","k_26208182_220.jpg":"220x220","o_26208182_1280.jpg":"1280x851","o_26208182_1024.jpg":"1024x681","o_26208182_640.jpg":"640x425","o_26208182_480.jpg":"480x319","o_26208182_340.jpg":"340x226","o_26208182_220.jpg":"220x146","h_26208182_1280.jpg":"1280x854","h_26208182_1024.jpg":"1024x683","h_26208182_640.jpg":"640x427","h_26208182_480.jpg":"480x320","h_26208182_340.jpg":"340x227","h_26208182_220.jpg":"220x147","pp_26208182_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208182_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208182_640.jpg":"640x814","pp_26208182_480.jpg":"480x611","pp_26208182_340.jpg":"340x432","pp_26208182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208181_1920.jpg":"1920x1080","k_26208181_1280.jpg":"1280x1280","k_26208181_1024.jpg":"1024x1024","k_26208181_640.jpg":"640x640","k_26208181_480.jpg":"480x480","k_26208181_340.jpg":"340x340","k_26208181_220.jpg":"220x220","o_26208181_1280.jpg":"1280x851","o_26208181_1024.jpg":"1024x681","o_26208181_640.jpg":"640x425","o_26208181_480.jpg":"480x319","o_26208181_340.jpg":"340x226","o_26208181_220.jpg":"220x146","h_26208181_1280.jpg":"1280x854","h_26208181_1024.jpg":"1024x683","h_26208181_640.jpg":"640x427","h_26208181_480.jpg":"480x320","h_26208181_340.jpg":"340x227","h_26208181_220.jpg":"220x147","pp_26208181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208181_640.jpg":"640x814","pp_26208181_480.jpg":"480x611","pp_26208181_340.jpg":"340x432","pp_26208181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208180_1920.jpg":"1920x1080","k_26208180_1280.jpg":"1280x1280","k_26208180_1024.jpg":"1024x1024","k_26208180_640.jpg":"640x640","k_26208180_480.jpg":"480x480","k_26208180_340.jpg":"340x340","k_26208180_220.jpg":"220x220","o_26208180_1280.jpg":"1280x851","o_26208180_1024.jpg":"1024x681","o_26208180_640.jpg":"640x425","o_26208180_480.jpg":"480x319","o_26208180_340.jpg":"340x226","o_26208180_220.jpg":"220x146","h_26208180_1280.jpg":"1280x854","h_26208180_1024.jpg":"1024x683","h_26208180_640.jpg":"640x427","h_26208180_480.jpg":"480x320","h_26208180_340.jpg":"340x227","h_26208180_220.jpg":"220x147","pp_26208180_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208180_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208180_640.jpg":"640x814","pp_26208180_480.jpg":"480x611","pp_26208180_340.jpg":"340x432","pp_26208180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208179_1920.jpg":"1920x1080","k_26208179_1280.jpg":"1280x1280","k_26208179_1024.jpg":"1024x1024","k_26208179_640.jpg":"640x640","k_26208179_480.jpg":"480x480","k_26208179_340.jpg":"340x340","k_26208179_220.jpg":"220x220","o_26208179_1280.jpg":"1280x851","o_26208179_1024.jpg":"1024x681","o_26208179_640.jpg":"640x425","o_26208179_480.jpg":"480x319","o_26208179_340.jpg":"340x226","o_26208179_220.jpg":"220x146","h_26208179_1280.jpg":"1280x854","h_26208179_1024.jpg":"1024x683","h_26208179_640.jpg":"640x427","h_26208179_480.jpg":"480x320","h_26208179_340.jpg":"340x227","h_26208179_220.jpg":"220x147","pp_26208179_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208179_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208179_640.jpg":"640x814","pp_26208179_480.jpg":"480x611","pp_26208179_340.jpg":"340x432","pp_26208179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208178_1920.jpg":"1920x1080","k_26208178_1280.jpg":"1280x1280","k_26208178_1024.jpg":"1024x1024","k_26208178_640.jpg":"640x640","k_26208178_480.jpg":"480x480","k_26208178_340.jpg":"340x340","k_26208178_220.jpg":"220x220","o_26208178_1280.jpg":"1280x851","o_26208178_1024.jpg":"1024x681","o_26208178_640.jpg":"640x425","o_26208178_480.jpg":"480x319","o_26208178_340.jpg":"340x226","o_26208178_220.jpg":"220x146","h_26208178_1280.jpg":"1280x854","h_26208178_1024.jpg":"1024x683","h_26208178_640.jpg":"640x427","h_26208178_480.jpg":"480x320","h_26208178_340.jpg":"340x227","h_26208178_220.jpg":"220x147","pp_26208178_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208178_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208178_640.jpg":"640x814","pp_26208178_480.jpg":"480x611","pp_26208178_340.jpg":"340x432","pp_26208178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208177_1920.jpg":"1920x1080","k_26208177_1280.jpg":"1280x1280","k_26208177_1024.jpg":"1024x1024","k_26208177_640.jpg":"640x640","k_26208177_480.jpg":"480x480","k_26208177_340.jpg":"340x340","k_26208177_220.jpg":"220x220","o_26208177_1280.jpg":"1280x851","o_26208177_1024.jpg":"1024x681","o_26208177_640.jpg":"640x425","o_26208177_480.jpg":"480x319","o_26208177_340.jpg":"340x226","o_26208177_220.jpg":"220x146","h_26208177_1280.jpg":"1280x854","h_26208177_1024.jpg":"1024x683","h_26208177_640.jpg":"640x427","h_26208177_480.jpg":"480x320","h_26208177_340.jpg":"340x227","h_26208177_220.jpg":"220x147","pp_26208177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208177_640.jpg":"640x814","pp_26208177_480.jpg":"480x611","pp_26208177_340.jpg":"340x432","pp_26208177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208176_1920.jpg":"1920x1080","k_26208176_1280.jpg":"1280x1280","k_26208176_1024.jpg":"1024x1024","k_26208176_640.jpg":"640x640","k_26208176_480.jpg":"480x480","k_26208176_340.jpg":"340x340","k_26208176_220.jpg":"220x220","o_26208176_1280.jpg":"1280x851","o_26208176_1024.jpg":"1024x681","o_26208176_640.jpg":"640x425","o_26208176_480.jpg":"480x319","o_26208176_340.jpg":"340x226","o_26208176_220.jpg":"220x146","h_26208176_1280.jpg":"1280x854","h_26208176_1024.jpg":"1024x683","h_26208176_640.jpg":"640x427","h_26208176_480.jpg":"480x320","h_26208176_340.jpg":"340x227","h_26208176_220.jpg":"220x147","pp_26208176_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208176_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208176_640.jpg":"640x814","pp_26208176_480.jpg":"480x611","pp_26208176_340.jpg":"340x432","pp_26208176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208175_1920.jpg":"1920x1080","k_26208175_1280.jpg":"1280x1280","k_26208175_1024.jpg":"1024x1024","k_26208175_640.jpg":"640x640","k_26208175_480.jpg":"480x480","k_26208175_340.jpg":"340x340","k_26208175_220.jpg":"220x220","o_26208175_1280.jpg":"1280x851","o_26208175_1024.jpg":"1024x681","o_26208175_640.jpg":"640x425","o_26208175_480.jpg":"480x319","o_26208175_340.jpg":"340x226","o_26208175_220.jpg":"220x146","h_26208175_1280.jpg":"1280x854","h_26208175_1024.jpg":"1024x683","h_26208175_640.jpg":"640x427","h_26208175_480.jpg":"480x320","h_26208175_340.jpg":"340x227","h_26208175_220.jpg":"220x147","pp_26208175_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208175_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208175_640.jpg":"640x814","pp_26208175_480.jpg":"480x611","pp_26208175_340.jpg":"340x432","pp_26208175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208174_1920.jpg":"1920x1080","k_26208174_1280.jpg":"1280x1280","k_26208174_1024.jpg":"1024x1024","k_26208174_640.jpg":"640x640","k_26208174_480.jpg":"480x480","k_26208174_340.jpg":"340x340","k_26208174_220.jpg":"220x220","o_26208174_1280.jpg":"1280x851","o_26208174_1024.jpg":"1024x681","o_26208174_640.jpg":"640x425","o_26208174_480.jpg":"480x319","o_26208174_340.jpg":"340x226","o_26208174_220.jpg":"220x146","h_26208174_1280.jpg":"1280x854","h_26208174_1024.jpg":"1024x683","h_26208174_640.jpg":"640x427","h_26208174_480.jpg":"480x320","h_26208174_340.jpg":"340x227","h_26208174_220.jpg":"220x147","pp_26208174_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208174_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208174_640.jpg":"640x814","pp_26208174_480.jpg":"480x611","pp_26208174_340.jpg":"340x432","pp_26208174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208173_1920.jpg":"1920x1080","k_26208173_1280.jpg":"1280x1280","k_26208173_1024.jpg":"1024x1024","k_26208173_640.jpg":"640x640","k_26208173_480.jpg":"480x480","k_26208173_340.jpg":"340x340","k_26208173_220.jpg":"220x220","o_26208173_1280.jpg":"1280x851","o_26208173_1024.jpg":"1024x681","o_26208173_640.jpg":"640x425","o_26208173_480.jpg":"480x319","o_26208173_340.jpg":"340x226","o_26208173_220.jpg":"220x146","h_26208173_1280.jpg":"1280x854","h_26208173_1024.jpg":"1024x683","h_26208173_640.jpg":"640x427","h_26208173_480.jpg":"480x320","h_26208173_340.jpg":"340x227","h_26208173_220.jpg":"220x147","pp_26208173_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208173_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208173_640.jpg":"640x814","pp_26208173_480.jpg":"480x611","pp_26208173_340.jpg":"340x432","pp_26208173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208172_1920.jpg":"1920x1080","k_26208172_1280.jpg":"1280x1280","k_26208172_1024.jpg":"1024x1024","k_26208172_640.jpg":"640x640","k_26208172_480.jpg":"480x480","k_26208172_340.jpg":"340x340","k_26208172_220.jpg":"220x220","o_26208172_1280.jpg":"1280x851","o_26208172_1024.jpg":"1024x681","o_26208172_640.jpg":"640x425","o_26208172_480.jpg":"480x319","o_26208172_340.jpg":"340x226","o_26208172_220.jpg":"220x146","h_26208172_1280.jpg":"1280x854","h_26208172_1024.jpg":"1024x683","h_26208172_640.jpg":"640x427","h_26208172_480.jpg":"480x320","h_26208172_340.jpg":"340x227","h_26208172_220.jpg":"220x147","pp_26208172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208172_640.jpg":"640x814","pp_26208172_480.jpg":"480x611","pp_26208172_340.jpg":"340x432","pp_26208172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208171_1920.jpg":"1920x1080","k_26208171_1280.jpg":"1280x1280","k_26208171_1024.jpg":"1024x1024","k_26208171_640.jpg":"640x640","k_26208171_480.jpg":"480x480","k_26208171_340.jpg":"340x340","k_26208171_220.jpg":"220x220","o_26208171_1280.jpg":"1280x851","o_26208171_1024.jpg":"1024x681","o_26208171_640.jpg":"640x425","o_26208171_480.jpg":"480x319","o_26208171_340.jpg":"340x226","o_26208171_220.jpg":"220x146","h_26208171_1280.jpg":"1280x854","h_26208171_1024.jpg":"1024x683","h_26208171_640.jpg":"640x427","h_26208171_480.jpg":"480x320","h_26208171_340.jpg":"340x227","h_26208171_220.jpg":"220x147","pp_26208171_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208171_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208171_640.jpg":"640x814","pp_26208171_480.jpg":"480x611","pp_26208171_340.jpg":"340x432","pp_26208171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208170_1920.jpg":"1920x1080","k_26208170_1280.jpg":"1280x1280","k_26208170_1024.jpg":"1024x1024","k_26208170_640.jpg":"640x640","k_26208170_480.jpg":"480x480","k_26208170_340.jpg":"340x340","k_26208170_220.jpg":"220x220","o_26208170_1280.jpg":"1280x851","o_26208170_1024.jpg":"1024x681","o_26208170_640.jpg":"640x425","o_26208170_480.jpg":"480x319","o_26208170_340.jpg":"340x226","o_26208170_220.jpg":"220x146","h_26208170_1280.jpg":"1280x854","h_26208170_1024.jpg":"1024x683","h_26208170_640.jpg":"640x427","h_26208170_480.jpg":"480x320","h_26208170_340.jpg":"340x227","h_26208170_220.jpg":"220x147","pp_26208170_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208170_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208170_640.jpg":"640x814","pp_26208170_480.jpg":"480x611","pp_26208170_340.jpg":"340x432","pp_26208170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208166_1920.jpg":"1920x1080","k_26208166_1280.jpg":"1280x1280","k_26208166_1024.jpg":"1024x1024","k_26208166_640.jpg":"640x640","k_26208166_480.jpg":"480x480","k_26208166_340.jpg":"340x340","k_26208166_220.jpg":"220x220","o_26208166_1280.jpg":"1280x851","o_26208166_1024.jpg":"1024x681","o_26208166_640.jpg":"640x425","o_26208166_480.jpg":"480x319","o_26208166_340.jpg":"340x226","o_26208166_220.jpg":"220x146","h_26208166_1280.jpg":"1280x854","h_26208166_1024.jpg":"1024x683","h_26208166_640.jpg":"640x427","h_26208166_480.jpg":"480x320","h_26208166_340.jpg":"340x227","h_26208166_220.jpg":"220x147","pp_26208166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208166_640.jpg":"640x814","pp_26208166_480.jpg":"480x611","pp_26208166_340.jpg":"340x432","pp_26208166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208167_1920.jpg":"1920x1080","k_26208167_1280.jpg":"1280x1280","k_26208167_1024.jpg":"1024x1024","k_26208167_640.jpg":"640x640","k_26208167_480.jpg":"480x480","k_26208167_340.jpg":"340x340","k_26208167_220.jpg":"220x220","o_26208167_1280.jpg":"1280x851","o_26208167_1024.jpg":"1024x681","o_26208167_640.jpg":"640x425","o_26208167_480.jpg":"480x319","o_26208167_340.jpg":"340x226","o_26208167_220.jpg":"220x146","h_26208167_1280.jpg":"1280x854","h_26208167_1024.jpg":"1024x683","h_26208167_640.jpg":"640x427","h_26208167_480.jpg":"480x320","h_26208167_340.jpg":"340x227","h_26208167_220.jpg":"220x147","pp_26208167_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208167_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208167_640.jpg":"640x814","pp_26208167_480.jpg":"480x611","pp_26208167_340.jpg":"340x432","pp_26208167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208164_1920.jpg":"1920x1080","k_26208164_1280.jpg":"1280x1280","k_26208164_1024.jpg":"1024x1024","k_26208164_640.jpg":"640x640","k_26208164_480.jpg":"480x480","k_26208164_340.jpg":"340x340","k_26208164_220.jpg":"220x220","o_26208164_1280.jpg":"1280x851","o_26208164_1024.jpg":"1024x681","o_26208164_640.jpg":"640x425","o_26208164_480.jpg":"480x319","o_26208164_340.jpg":"340x226","o_26208164_220.jpg":"220x146","h_26208164_1280.jpg":"1280x854","h_26208164_1024.jpg":"1024x683","h_26208164_640.jpg":"640x427","h_26208164_480.jpg":"480x320","h_26208164_340.jpg":"340x227","h_26208164_220.jpg":"220x147","pp_26208164_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208164_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208164_640.jpg":"640x814","pp_26208164_480.jpg":"480x611","pp_26208164_340.jpg":"340x432","pp_26208164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208162_1920.jpg":"1920x1080","k_26208162_1280.jpg":"1280x1280","k_26208162_1024.jpg":"1024x1024","k_26208162_640.jpg":"640x640","k_26208162_480.jpg":"480x480","k_26208162_340.jpg":"340x340","k_26208162_220.jpg":"220x220","o_26208162_1280.jpg":"1280x851","o_26208162_1024.jpg":"1024x681","o_26208162_640.jpg":"640x425","o_26208162_480.jpg":"480x319","o_26208162_340.jpg":"340x226","o_26208162_220.jpg":"220x146","h_26208162_1280.jpg":"1280x854","h_26208162_1024.jpg":"1024x683","h_26208162_640.jpg":"640x427","h_26208162_480.jpg":"480x320","h_26208162_340.jpg":"340x227","h_26208162_220.jpg":"220x147","pp_26208162_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208162_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208162_640.jpg":"640x814","pp_26208162_480.jpg":"480x611","pp_26208162_340.jpg":"340x432","pp_26208162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26208161_1920.jpg":"1920x1080","k_26208161_1280.jpg":"1280x1280","k_26208161_1024.jpg":"1024x1024","k_26208161_640.jpg":"640x640","k_26208161_480.jpg":"480x480","k_26208161_340.jpg":"340x340","k_26208161_220.jpg":"220x220","o_26208161_1280.jpg":"1280x852","o_26208161_1024.jpg":"1024x681","o_26208161_640.jpg":"640x426","o_26208161_480.jpg":"480x319","o_26208161_340.jpg":"340x226","o_26208161_220.jpg":"220x146","h_26208161_1280.jpg":"1280x854","h_26208161_1024.jpg":"1024x683","h_26208161_640.jpg":"640x427","h_26208161_480.jpg":"480x320","h_26208161_340.jpg":"340x227","h_26208161_220.jpg":"220x147","pp_26208161_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208161_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208161_640.jpg":"640x814","pp_26208161_480.jpg":"480x611","pp_26208161_340.jpg":"340x432","pp_26208161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26208159_1920.jpg":"1920x1080","k_26208159_1280.jpg":"1280x1280","k_26208159_1024.jpg":"1024x1024","k_26208159_640.jpg":"640x640","k_26208159_480.jpg":"480x480","k_26208159_340.jpg":"340x340","k_26208159_220.jpg":"220x220","o_26208159_1280.jpg":"1280x852","o_26208159_1024.jpg":"1024x681","o_26208159_640.jpg":"640x426","o_26208159_480.jpg":"480x319","o_26208159_340.jpg":"340x226","o_26208159_220.jpg":"220x146","h_26208159_1280.jpg":"1280x854","h_26208159_1024.jpg":"1024x683","h_26208159_640.jpg":"640x427","h_26208159_480.jpg":"480x320","h_26208159_340.jpg":"340x227","h_26208159_220.jpg":"220x147","pp_26208159_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208159_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208159_640.jpg":"640x814","pp_26208159_480.jpg":"480x611","pp_26208159_340.jpg":"340x432","pp_26208159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26208154_1920.jpg":"1920x1080","k_26208154_1280.jpg":"1280x1280","k_26208154_1024.jpg":"1024x1024","k_26208154_640.jpg":"640x640","k_26208154_480.jpg":"480x480","k_26208154_340.jpg":"340x340","k_26208154_220.jpg":"220x220","o_26208154_1280.jpg":"1280x851","o_26208154_1024.jpg":"1024x681","o_26208154_640.jpg":"640x425","o_26208154_480.jpg":"480x319","o_26208154_340.jpg":"340x226","o_26208154_220.jpg":"220x146","h_26208154_1280.jpg":"1280x854","h_26208154_1024.jpg":"1024x683","h_26208154_640.jpg":"640x427","h_26208154_480.jpg":"480x320","h_26208154_340.jpg":"340x227","h_26208154_220.jpg":"220x147","pp_26208154_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208154_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208154_640.jpg":"640x814","pp_26208154_480.jpg":"480x611","pp_26208154_340.jpg":"340x432","pp_26208154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1058","hd_26105028_1920.jpg":"1920x1080","k_26105028_1280.jpg":"1280x1280","k_26105028_1024.jpg":"1024x1024","k_26105028_640.jpg":"640x640","k_26105028_480.jpg":"480x480","k_26105028_340.jpg":"340x340","k_26105028_220.jpg":"220x220","o_26105028_1280.jpg":"1280x705","o_26105028_1024.jpg":"1024x564","o_26105028_640.jpg":"640x352","o_26105028_480.jpg":"480x264","o_26105028_340.jpg":"340x187","o_26105028_220.jpg":"220x121","h_26105028_1280.jpg":"1280x854","h_26105028_1024.jpg":"1024x683","h_26105028_640.jpg":"640x427","h_26105028_480.jpg":"480x320","h_26105028_340.jpg":"340x227","h_26105028_220.jpg":"220x147","pp_26105028_1280.jpg":"1280x1628","pp_26105028_1024.jpg":"1024x1303","pp_26105028_640.jpg":"640x814","pp_26105028_480.jpg":"480x611","pp_26105028_340.jpg":"340x432","pp_26105028_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15196326 Threads: 3 Questions: 3169163981 Slow queries: 7096812 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235335711 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/miljenko-domijan-za-moje-fotografije-toskanske-zemlje-neke-su-mi-cure-rekle-da-je-to-fotosopirano-ma-je-neku-stvar-1361080 [printLink] => /vijesti/hrvatska/miljenko-domijan-za-moje-fotografije-toskanske-zemlje-neke-su-mi-cure-rekle-da-je-to-fotosopirano-ma-je-neku-stvar-1361080?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 330334 [name] => miljenko domijan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-domijan [link] => /tag/miljenko-domijan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391579 [name] => izložba fotografija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba-fotografija [link] => /tag/izlozba-fotografija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 746735 [name] => Mare Morlacco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-04 20:10:36 [main_article_id] => 0 [alias] => mare-morlacco [link] => /tag/mare-morlacco ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746736 [name] => Terra Toscana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-04 20:10:36 [main_article_id] => 0 [alias] => terra-toscana [link] => /tag/terra-toscana ) [4] => stdClass Object ( [id] => 657066 [name] => Armenia Sacra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-21 12:01:25 [main_article_id] => 0 [alias] => armenia-sacra [link] => /tag/armenia-sacra ) [5] => stdClass Object ( [id] => 746737 [name] => kraške ljepotice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-04 20:10:36 [main_article_id] => 0 [alias] => kraske-ljepotice [link] => /tag/kraske-ljepotice ) [6] => stdClass Object ( [id] => 293378 [name] => zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadar [link] => /tag/zadar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sve je zapravo trenutak koji treba prepoznati. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Pa Kvarner, Goli otok, Grgur... Snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko. Voziš se i kažeš – sad! Staneš, izađeš, snimiš... Ili ove druge, s trajekta, ispod oblaka, po buretini, kad se sve pjeni... Trajekt se nagnuo i ja sam škljocnuo. Za toskansku zemlju neke su cure kasnije rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! Oprosti što ti to govorim, ali ovo za mene ima i oko i dušu. Zato sam i izložbu nazvao ‘Od oka k srcu‘, kaže povjesničar umjetnosti, konzervator, epikurejac, Mediteranac provodeći nas kroz svoju zadarsku izložbu, a mi smo njegova sjećanja, opservacije i anegdote zabilježili u prvom licu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLOŽBA U ZADRU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miljenko Domijan: Za moje fotografije toskanske zemlje neke su mi cure rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208183.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208183.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208182.jpg [title] =>

Armenska sakralna arhitektura

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208181.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208180.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208179.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208178.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208177.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208176.jpg [title] =>

Rab, crtež (1980.)
Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208175.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208174.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208173.jpg [title] =>

Terra Toscana: Impresije s izorane zemlje

Luka Gerlanc/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208172.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208171.jpg [title] =>

Mare Morlacco, Vlaško more: podvelebitski prozori otoka, oblaka, mora i buretine...

Luka Gerlanc/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208170.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208166.jpg [title] =>

Bukovačka priča: Miljenko Domijan uz fotozapis iz Zelengrada u Bukovici nastao 1974. godine Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208167.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208164.jpg [title] =>

Zadarski konzervator i povjesničar Miljenko Domijan snimljen na izložbi u zadarskoj Gradskoj loži uz svoje fotografije iz ciklusa Terra Toscana
 

Luka Gerlanc/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208162.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208161.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208159.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26208154.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26105028.jpg [title] => Nmz/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izložba “Od oka k srcu” Miljenka Domijana prvi je put javnosti predstavljena 30. travnja 2020. godine u Klovićevim dvorima. U bogatom katalogu izložbe s devet tematskih cjelina, pod naslovom “Od oka k srcu – Biljezi sjećanja”, o Domijanovim fotografijama i crtežima govorili su i pisali Josip Belamarić, Željka Čorak, Marko Grčić, Branka Hlevnjak, Dubravka Kisić, Želimir Koščević, Boris Magaš, Tonko Maroević, Vladimir Mattioni, Abdulah Seferović, Marija Tonković, Igor Zidić te sam autor.

Zadarska izložba otvorena je krajem 2023., umjesto devet, imala je sedam fotografskih i jedan crtački ciklus (u odnosu na izvorni postav, izostao je ciklus fotografija “Lubenice za dušu”), a na otvaranju je o njoj nadahnuto govorio akademik Nikola Bašić.

Miljenko Domijan (Rab, 1946.), povjesničar umjetnosti, konzervator, epikurejac, Mediteranac, proveo nas je kroz svoju izložbu, a mi smo zabilježili njegova sjećanja, opservacije i anegdote u prvom licu...

ARMENIA SACRA (Likovni doživljaj armenske sakralne arhitekture od 7. do 15. stoljeća, 2010., 76 didaktičkih tabli)

Za mene je to bilo ispunjenje davnog sna, koji sam počeo sanjati 1973., a konačno mi se ispunio 2010., kad sam desetak dana obilazio njihove najpoznatije lokacije. Ararat, sveta planina, spominje je Biblija, ali i Marko Polo. Sarkazam je, a ne ironija, da se on danas nalazi u Turskoj, ali je kao armenski simbol ostao u njihovu nacionalnom grbu. Njihovo kršćanstvo je tako smjerno i dostojanstveno. Bio sam dva sata na misi, fotografirao, dokumentirao.

---

image

Armenska sakralna arhitektura

Luka Gerlanc/Cropix
---

Kad vidiš ovu arhitekturu, rekao bi da je to Apulija 12. ili 13. stoljeća. A pogledajte o kojem se tu stoljeću zapravo radi! Sedmom! Ta anticipacija je nevjerojatna. Talijanski renesansni arhitekti, Leonardo i Bramante, imali su dokumentaciju o armenskoj arhitekturi. I ona je definitivno utjecala na europsku arhitekturu, a ne obrnuto. Katedrala u Pisi je direktni utjecaj armenske arhitekture. To nisu kapelice i mali vjerski objekti, to su velike crkve i hramovi. Posebno je zanimljiv arhitektonski model upisanog četverolista s deambulatorijem. Pogledajte koja je to arhitektura. Kod nekih objekata radi se o rekompoziciji: ponovno slagani komadi početkom 20. stoljeća, nakon što su bili srušeni u potresu u 10. stoljeću.

Pitao si me za utjecaje. Naravno da ih ima, ne samo likovnih. Ne samo bizantskih i ne samo turskih. Tu je Sirija, Iran, ovo je utjecaj islama. Ali gdje je razlika? Ove su građevine rađene u kamenu, bili su sjajni klesari, a u islamu, kod Arapa i Turaka, sve je modelirano u štuku.

Ne zaboravite, oni su armenska crkva, a ne grkokatolička. Dapače, njih su i Bizant i pravoslavci ekskomunicirali u neku ruku, ne poznajući njihovu autonomnost. Ali obred je sličan, Bog je isti, s tim da ih i Bizant i pravoslavlje optužuju zbog monofizitizma, priznavanja samo božanske naravi Kristove, ne i ljudske. Papa Ivan Pavao II. i carigradski patrijarh Bartolomej potpisali su dokument i potvrdili valjanost ove crkve. Od tada se ona naziva pretkalcedonska i apostolska crkva.

PARIŠKI ZAPISI I FLANERIJE (Fotografije s izložbe hrvatske renesanse u dvorcu Ecouen 2005.; Hrvatskog srednjovjekovlja u muzeju Cluny 2012. i Apoksiomena u Louvreu 2012., 39 fotografija)

Bio sam sam samcat u Louvreu. Zašto? Zbog Apoksiomena. Ovo na slici je naš veliki restaurator Antonio Šerbetić, dragocjena osoba. Bio je ponedjeljak, muzej zatvoren za posjetitelje, a ja sam obilazim cijeli muzej. Ono što je fascinantno, a ne govorim o vrsnoći fotografije nego temi, jest Mona Lisa. Slikao sam je u velikoj praznoj dvorani. Inače se ispred nje ne može proći od ljudi, a ja sam samcat. Na fotografiji se vide očešani zidovi od naguravanja ljudi. Vidite ove oznake: crvena figura gura ruku u džep crnoj figuri. Upozorenje na džepare. Najviše džeparenja u Parizu je upravo tu, ispred slavne Mona Lise.

Ovo je, pak, Nika sa Samotrake. Radim postav Apoksiomena, trčim po muzeju, a sunce se mijenja. Jeste li ikada vidjeli ljepšu fotografiju Nike Samotračke od ove? Ovdje se ne može inače proći od ljudi, a ja sam (smijeh). To je bilo tako fascinantno... Kao i ovaj Fidijin friz s Partenona, Rodenovi kipovi, Calderovi mobili... Nisam bio siguran ima li smisla to uopće pokazati, na kraju sam vidio da ima.

---

image

Mare Morlacco, Vlaško more: podvelebitski prozori otoka, oblaka, mora i buretine...

Luka Gerlanc/Cropix
---

MARE MORLACCO (Vlaško more – more pod Velebitom od Modrića do Senja, 46 fotografija)

Jesi li pročitao što je Jergović napisao o izložbi? “Fasciniran sam njegovim fascinacijama.” A ja sam mu odgovorio da sam fasciniran njegovim fascinacijama o mojim fascinacijama. Tema mora. Kako sam uvijek putovao na relaciji Zadar – Zagreb – Rab, plovio sam i gledao naše Vlaško more. Zato sam ga i nazvao Mare Morlacco. U kojem dominiraju ovakvi ambijenti, s buretinom, ali ima i drugih dragocjenih prizora. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Ovo u daljini je silueta Paga. Onda sam našao otok Zečevo, Paški most, sve preko mora, ali treba prepoznati taj trenutak. Ili ova mirnoća, otok ispod oblačine... Oprostite, ali to je tako naše. Pa gore, prema Kvarneru, Goli otok, Grgur... Ja snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko, sve je zapravo trenutak. Kada se voziš i kažeš – sad! Staneš, izađeš, snimiš... Ili ove druge, s trajekta, ispod oblaka, po toj buretini, kad se sve pjeni... Trajekt se nagnuo i ja sam škljocnuo. Oprosti što ti to govorim, ali ovo za mene ima i oko i dušu. Zato sam i izložbu nazvao “Od oka k srcu”.

KRAŠKE LJEPOTICE ZADARSKOG KRAJA (Fascinacija vodotokovima Zrmanje, Krupe, Karinšice, Paklenice i Krneze, 37 fotografija)

Znaš li di je ovo? Zrmanja, Berbera buk. Zašto sam snimao ovdje? Jer su nizvodno kućerine, betonske vikendice, a ovdje je sami kamen, detalji prirode, voda... Vidi ovu, bonaca na Zrmanji, kao da je more. Ovdje je Krneza, ovo je Krupa. Fascinantna, tu je ispod Kudin most. A ovdje Krupa ulazi u Zrmanju. Zanimljivo je što Zrmanja tu izgleda manja nego Krupa, a onda se kasnije širi. Ovo je torent Bijele iznad Karina. Vode ima samo kad je kiša. Naše kraške ljepotice: Zrmanja, Krupa, Krneza, Paklenica...

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

---

image

Terra Toscana: Impresije s izorane zemlje

Luka Gerlanc/Cropix
---

TERRA TOSCANA (Val d’Orcia, Toskana – impresije s izorane zemlje, 47 fotografija)

Na ovo sam bio posebno ponosan. Možda je dvorana malo nezahvalna za ovu tematiku, ali... Znaš kako se ovo dogodilo? Dogovorio sam se doći kod prijatelja koji ima kućicu u Toskani. Inače je liječnik u Siracusi na Siciliji. Kuću je dao u agroturizam, pa je morao raditi vino. Večer prije polaska iz Hrvatske umalo sam odustao, nazovem Carla, prijatelja, a on mi kaže: “Ili ćeš doći ili nećeš, grebi se, ali pošalji 700 eura! Jer ovo nije samo moje.” I tako sam došao.

Stigao sam navečer, dočekala me boca njegova vina. Kad sam se ujutro probudio, kad sam vidio kako traktor ore i izvrće zemlju, bio sam fasciniran. Ko luđak sam pet-šest dana išao po toj zemljurini i snimao. Takve senzacije trebaš prepoznati. Neke su cure kasnije rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! To je bio taj trenutak! Ovo je dragocjeno, u nekim segmentima ta zemlja ima gotovo apstraktni karakter. Svaki kadar za sebe, bez fotošopa, uglavnom dijapozitivi... Pogledaj koja čudna zemlja, struktura, boja, s ovim plavim nebom... Ali za to treba imati i oko i dušu. Kao da ništa ne snimate, a snimate previše, do granice apstrakcije.

---

image

Rab, crtež (1980.)
Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
---

DVIJE OBALE (crteži s putovanja)

Kad bih se umorio, znao bih i crtati. Ovo je iz 70-ih i 80-ih, motivi moga zavičajnog Raba, u mimikrijskom tretmanu. Crtao sam direktno u tušu, perom ili rapidografima. Onda sam napustio tu mimikriju i počeo crtati slobodne krokije u prostoru. Kad ideš iznad Trogira, Seget Gornji, pa s trajekta Trpanj, pa kod Tome Čerine u njegovu polju, pogled u zalasku sunca na gradinu u Nadinu, Kulu Jankovića, motivi iz Ravnih kotara, ili Pelješac, Preko, Punta Bajlo... Tretman, tuš i pero, ili mekana olovka B5 ili B6. Pa ciklus iz Rima, Panteon, sa sjajnim obeliskom Gian Lorenza Berninija, i njegov slonić. Sant’Ivo alla Sapienza, Borromini, pa onda Santa Maria in Cosmedin, čudesna crkva, onda otok na Tibru... A ovo je fantastično, jedna prekrasna mala Fontana Delle Tartarughe u getu, okruženje na trgu je katastrofa. Fotografiranje bolno, uglavnom neuspješno, pa sam je nacrtao. U zgradi UNESCO-a, dok jedni piju, ja idem na teracu i nacrtam. U Provansi Tarascon, Avignon, tretman debelim flomasterom, Toskana, San Giminiano, Venecija, Valle d’Aosta s kaštelom Fenix, u dva tretmana, olovci te tušu i peru. Znaš li koliko to traje? Pet-šest minuta...

Ovo je bilo zgodno, ovdje sam sjedio u nekoj birtiji, dobro bijelo vino, vernacca di San Gimignano, i pogled sam usput nacrtao. Da, sve su to printevi, originali su napola rastrgani, ali su autentični.

ANIMA ET CORPUS – FOTOSKITNJE (fotozapisi o kulturnim dobrima u svijetu)

Kina, Xi’an, terakota ratnici, oni su ispod vas, tri metra iznad njih je staklo. Ja sam legao na pod, ljudi prolaze preko mene, i fotografirao. Pa zavjetne životinje u Zabranjenom gradu u Pekingu, šapu lava, fantastične stvari...

Ovo je Gian Lorenzo Bernini, Blažena Ludovica Albertoni, kad gledaš, ne znaš koja je kvalitetnija, ona ili Sveta Terezija u ekstazi. Imao sam čast dodirivati famozna Rajska vrata s baptisterija Svetog Ivana, koja su bila na restauraciji, Porta de Paradiso u Firenci.

Vidiš ovo, to je naš inženjer Rossini: ja na škalama fotografiram škrinju sv. Šime, kad jedna zraka sunca padne na njega... Živko Bačić je fotografirao za Nikolu Jakšića istu temu, ali njegov Rossini, nek se ne ljuti, izgleda kao stara baba (smijeh).

Bronzi di Riace, brončane statue grčkih ratnika iz 5. stoljeća prije Krista, u muzeju Reggio Calabria. Natezao sam se s ravnateljicom muzeja da mi dozvoli fotografirati nakon 2000 prijeđenih kilometara! Fascinacija je dvostruka, ljepota klasične skulpture brončanih ratnika i elegantna ljepota, helenističkog, 150 godina mlađeg Apoksiomena.

Tu je i Ivan Duknović, glava svetog Ivana apostola. To je nastalo kad smo radili izložbu u Parizu. Još nije bila postavljena, svjetlo padne na njega, a ja reagiram u trenutku i uslikam ga ovako. Malo sliči na Bralića iz Intrada (smijeh).

A pazite ovo, kraljica Nefertiti, 1340. godine prije Isukrsta, u Museumsinsel u Berlinu. Gurnuo sam ljude, stavio aparat na staklo, ekspozicija pet-šest sekunda... Ali kad govorimo o vrsnoći skulpture, ti Boga, 1400. godine prije Krista sve je već bilo riješeno!

Pariz, Notre-Dame, da nije bilo ove božićne atmosfere, ne bih fotografirao. U Segoviji rimski akvedukt u koji su Španjolci među dva luka ugradili skulpturu Bogorodice s Kristom.

Ovo je bilo zgodno, kolega Ferdinand Meder i ja dođemo u Pisu. Svi uglavnom fotografiraju Kosi toranj. Ovo je sjena od baptisterija, oblačno nebo, nevera, a na pročelju groblja – zraka sunca. Izvadim aparat, a Meder će: “Kaj tu vraga fotografiraš?” “Buš videl”, odgovorim.

Lisabon, polusrušena crkva, a u detaljima cijela priča. Bio sam inače fasciniran svodovima, od rane gotike do baroka, a kojih ovdje nema. Simbolično, što znači svod? Simbol je neba, a ovdje, u Lisabonu, svod je stvarno nebo.

U Saint-Denisu, grobnica kraljevskog para, prepoznaju se po stopalima. Meni je to bilo najzanimljivije.

Mauzolej Galle Placidije u Ravenni, jesi li bio unutra? To je živi mrak. Ali ja sam legao na pod, držao aparat nekako, izdahnem i zadržim dah sedam-osam sekundi. Ponosan sam što sam dobio.

Ovo su Aja Sofija i Plava džamija, u istom gradu, Istanbulu, 6. i 15. stoljeće. Po podovima su tapeti i svi idu bez cipela. Legao sam na pod, a ono smrdi u vražju mater po nogama...

Ovo je Nikola Firentinac u Trogiru, detalj, Oplakivanje Krista, koji ni velikim autoritetima, iz prve, nije upao u oko.

---

image

Bukovačka priča: Miljenko Domijan uz fotozapis iz Zelengrada u Bukovici nastao 1974. godine Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
---

BUKOVAČKA PRIČA (Bukovica – fotozapis iz 1974. godine o graditeljstvu i životu žitelja Zelengrada, 24 didaktičke table)

Ovo je dragocjena dokumentacija, znate zbog čega, jer ničega više nema. Ničega. Najprije su Srbi nama, pa mi njima, pa ispalo sve u neku stvar i – bog! Nestala tradicija u svemu, pa i u srušenim građevinama. Kao i njihovi elementi, oblici, izrazi; vidi ovaj golubarnik, arhitektonsko su blago. Ima jedna priča Vladana Desnice koja govori upravo o jednoj ovakvoj temi. Žena s naramkom ide iz Zelengrada 14 kilometara do Obrovca prodavati drva.

Bilo je to 1974., radio sam u Konzervatorskom odjelu u Zadru, imali smo, između ostaloga, temu etno baština. Direktorica Zavoda, pokojna Ksenija Radulić, i ja išli smo zajedno, ona je intervjuirala ljude, bilježila razgovore, a ja sam imao zadatak fotografski dokumentirati i crtati arhitektonske snimke. Tamo nije bilo u prostoru organiziranog sela, sve je raštrkano, svaka je obitelj izgradila svoje obitavalište uz neku vrtaču.

Tekstovi su jako lijepi. Ovo je bilo izloženo u Strasbourgu, tema: kamen kao graditeljski materijal. Pazite, vodim Waltera Wimmersa, predsjednika Vijeća EU-a, i Stipu Mesića po izložbi, pokazujem im Zelengrad, ali bilo je i drugih tema, Orahovica na primjer, jedna gotička crkva, polusrušena. Mi je prođemo, a meni će Stipe: “Bogati, Domijane, vrati se nazad!” “Što je, predsjedniče?” pitam ga. “Hoćeš li reći Wimmersu da je ovo moje rodno mjesto?” A ja mu kažem: “Stipe, a mogu li ja vama nešto reći?” “Reci.” “Bemti državu u kojoj je predsjednik iz Orahovice!” On zajebant, to je primio oduševljeno.

Nema više ničega, tu ima nekog dostojanstva, naravno ovo je sirotinjska kuća, zato nema zid, nego drvene rogove naslonjene na liticu.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Crne kužine, gumno za vršenje i skupljanje žita. Ovo je kovač, Gašo Veselinović. Jednom sam držao predavanje, dođe neki pop, roba 40-50 godina. “Ti si moga đeda usliko” i pokazuje na sliku. Sretko Olujić, kipar i guslar. Pokojni profesor Gabričević bi rekao “pokvareni intelektualac”. Šepav, ne može raditi ništa, onda modelira i guslari. Radio sam mu izložbu skulptura u Sv. Petru u Zadru. Kao Petar Smajić modelira i k tome guslari i pjeva. Njegov nećak je Živko Olujić u Zadru, jedno je vrijeme bio referent za kulturu u Obrovcu. Ovo sam izložbu posvetio prijatelju Čerini, on je Vlah odavde (smijeh).

Ovu smo crkvu, sv. Ilije u Parčićima iz 12. stoljeća, obnovili, a tu su me skoro natukli, štapovima, mlada četnička ekipa. Ja sam došao sa šoldima od države da obnovimo crkvu. A tu čekaju dva kaluđera iz manastira Krke i Krupe i jedno stotinjak ljudi, a njih tu živi eventualno dvadeset. Pred rat, prije nego što je počela buna. I šta ćeš ti... Oni udri, a mi bježi!

Ksenija Radulić je dokumentirala frizure žena, izgledaju kao Inke.

Ovo je stari Luka Mitrović, a ovo su njegove sane, kako oni zovu saonice. Kad je izložba bila u Zagrebu, tehnički direktor Klovićevih dvora, pokojni Željko Troha, kaže: “Vi Dalmoši uvijek nekaj serete, a nemate niti ketač.” Pogledaj, oni su po kamenju povlačili saonice, ovdje oru plugom, sve su sami radili... Sve je nestalo, još postoji samo u sjećanjima.

Evo, Ivice, to ti je to. Oprosti na davežu...

Bilo nam je zadovoljstvo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Nmz/Slobodna Dalmacija
Luka Gerlanc/Cropix

Armenska sakralna arhitektura

Luka Gerlanc/Cropix

Rab, crtež (1980.)
Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Terra Toscana: Impresije s izorane zemlje

Luka Gerlanc/Cropix

Mare Morlacco, Vlaško more: podvelebitski prozori otoka, oblaka, mora i buretine...

Luka Gerlanc/Cropix

Bukovačka priča: Miljenko Domijan uz fotozapis iz Zelengrada u Bukovici nastao 1974. godine Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Zadarski konzervator i povjesničar Miljenko Domijan snimljen na izložbi u zadarskoj Gradskoj loži uz svoje fotografije iz ciklusa Terra Toscana
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/miljenko-domijan-za-moje-fotografije-toskanske-zemlje-neke-su-mi-cure-rekle-da-je-to-fotosopirano-ma-je-neku-stvar-1361080 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ef5c047c84faf2b8d84cb28a9365501dc25c0f4f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miljenko+Domijan%3A+Za+moje+fotografije+toskanske+zemlje+neke+su+mi+cure+rekle+da+je+to+foto%C5%A1opirano.+Ma+je%2C+neku+stvar%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmiljenko-domijan-za-moje-fotografije-toskanske-zemlje-neke-su-mi-cure-rekle-da-je-to-fotosopirano-ma-je-neku-stvar-1361080 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmiljenko-domijan-za-moje-fotografije-toskanske-zemlje-neke-su-mi-cure-rekle-da-je-to-fotosopirano-ma-je-neku-stvar-1361080 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sve je zapravo trenutak koji treba prepoznati. Ovakva bonaca u Lukovom Šugarju, to se više ne može fotografirati, jer danas su tu ribogojilišta. Pa Kvarner, Goli otok, Grgur... Snimam s Magistrale, ona je tu dosta visoko. Voziš se i kažeš – sad! Staneš, izađeš, snimiš... Ili ove druge, s trajekta, ispod oblaka, po buretini, kad se sve pjeni... Trajekt se nagnuo i ja sam škljocnuo. Za toskansku zemlju neke su cure kasnije rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar! Oprosti što ti to govorim, ali ovo za mene ima i oko i dušu. Zato sam i izložbu nazvao ‘Od oka k srcu‘, kaže povjesničar umjetnosti, konzervator, epikurejac, Mediteranac provodeći nas kroz svoju zadarsku izložbu, a mi smo njegova sjećanja, opservacije i anegdote zabilježili u prvom licu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLOŽBA U ZADRU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIZLOŽBA U ZADRU

Miljenko Domijan: Za moje fotografije toskanske zemlje neke su mi cure rekle da je to fotošopirano. Ma je, neku stvar!

Piše Ivica Nevešćanin
4. veljače 2024. - 20:09

Izložba “Od oka k srcu” Miljenka Domijana prvi je put javnosti predstavljena 30. travnja 2020. godine u Klovićevim dvorima. U bogatom katalogu izložbe s devet tematskih cjelina, pod naslovom “Od oka k srcu – Biljezi sjećanja”, o Domijanovim fotografijama i crtežima govorili su i pisali Josip Belamarić, Željka Čorak, Marko Grčić, Branka Hlevnjak, Dubravka Kisić, Želimir Koščević, Boris Magaš, Tonko Maroević, Vladimir Mattioni, Abdulah Seferović, Marija Tonković, Igor Zidić te sam autor.

Zadarska izložba otvorena je krajem 2023., umjesto devet, imala je sedam fotografskih i jedan crtački ciklus (u odnosu na izvorni postav, izostao je ciklus fotografija “Lubenice za dušu”), a na otvaranju je o njoj nadahnuto govorio akademik Nikola Bašić.

Miljenko Domij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:23