stdClass Object ( [id] => 202609 [title] => Milanović o presudi u Haagu: Pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano; Josipović: Okrenimo se budućnosti [alias] => milanovic-o-presudi-u-haagu-pokazalo-se-da-su-u-drugom-stupnju-promjene-moguce-katkad-i-neocekivano-josipovic-okrenimo-se-buducnosti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku sjednice Vlade komentirao je presudu šestorici Hrvata iz BiH.

- I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stupnju, kada je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo.
Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostupanjsko viječe uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji.

Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali bila joj je i partner, saveznik, jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o neovisnosti BiH onaa ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stupanj, pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano - kazao je Milanović.

Josipović: Danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti

Predsjednik Ivo Josipović nije želio komentirati presudu jer je nepravomoćna već je poručio da su njegova sjećanja i sućut usmjereni prema žrtvama i njihovim obiteljima kao i u drugim slučajevima strašnih zločina koji su se događali na području bivše Jugoslavije.

- Kad je riječ o odnosima Hrvatske i BiH oni su za vrijeme rata su bili ambivalentne naravi, ja sam o nekim pogreškama Hrvatske politike govorio na parlamentarnoj skupštini BiH.

Ali danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti. Hrvatska i BiH vrlo dobro surađuju, imamo zajedničku europsku budućost i ono što je bilo u prošlosti nas ne smije opterećivati - naglasio je.

Predsjednik Sabora Josip Leko: Treba poštovati Haaški sud

- Prvo što želim reći jest da treba poštovati Haaški sud bez obzira na to sviđala nam se ili ne presuda. Riječ je o prvostupanjskoj presudi, a tome treba dodati da je iskustvo iz rada Haaškog suda otvara mogućnost da možemo očekivati i drukčiju drugostupanjsku presudu, posebno zato što vijeće nije bilo jedinstveno.

Međutim, htio bih dodati da Hrvatska tu ima principijelan stav da sve zločine treba kazniti bez obzira s koje su strane učinjeni.

Kako će utjecati konačna drugostupanjska presuda na odnose, nadam se da Hrvatska i BiH imaju u vidu svoju budućnost i viziju budućnosti i to u Europskoj uniji te da će nastaviti s dobrosusjedskom politikom i suradnjom kako bi oba društva i obje zemlje imale prosperitet i napredak u svim političkim i ekonomskim ciljevima.


Za čelnika SDSS-a Milorada Pupovca bilo je za očekivati da će Haški sud izreći ovakvu presudu čelnicima Herceg Bosne . Smatra kako ona neće ugroziti odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Hrvatska politika od 2000. godine na ovamo činila je sve kako bi naslijeđe odnosa između Hrvatske i BiH uklonila iz prtljage odnosa politike koju smo vodili devedesetih. Odnosi između Hrvatske i BiH danas su takvi da ih se miože pozdraviti i smatrati dobrim, rekao je Pupovac

Presuda, podsjetio je, osim toga mora proći i žalbeni postupak. - Ali nema sumnje da će presuda pomoći u osvještavanju odnosa Hrvatske i BiH iz devedesetih, rekao je Pupovac koji procjenjuje kako će neke grupacije pokušati optužiti aktualnu Vladu za ovakvu presudu.

- To bi bilo u skladu sa nastojanjem nekih stranaka da u Hrvatskoj obnove politiku devedesetih, kaže Pupovac.

- Riječ je o prvostupanjskoj presudi i u žalbenom postupku treba napraviti sve da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Ako se presuda potvrdi, to će imati posljedice - komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Odvjetnik Krsnik: Nadu daje izdvojeno mišljenje Predsjednika Vijeća

- Kazne su uistinu visoke, ali nadu daje da je u svim presudama Predsjednik Vijeća izdvojio mišljenje, što daje nadu - kazao je u prvoj reakciji za HTV odvjetnik Krešimir Krsnik.

- Nije se dogodilo ništa neočekivano, osim što su kazne dosta manje od onih što je tražio tužitelj. Mislim da će drugostupanjska presuda biti blaža i skinuti ovaj dio o zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu - kazao je povjesničar Ivo Lučić.

Hrvatski svjetski kongres (HSK) dijeli razočaranost i nevjericu velikog broja Hrvatica i Hrvata u svijetu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kojima je neshvatljivo osuđivanje istaknutih pojedinaca obrane hrvatskog dijela Bosne i Hercegovine po zapovjednoj odgovornosti. Smatramo da nas ovakva presuda vraća na početak te proziva sve hrvatske branitelje kao sudionikezločinačkog pothvata.

Odlučno, dakle, odbijamo prvostupanjsku presudu „šestorci“ za višekratne zajedničke zločinačke poduhvate, udruživanje s tadašnjim vodstvom Republike Hrvatske radi navodne agresije na Bosnu i Hercegovinu, te etničkočišćenjepodručja Herceg-Bosne u cilju pripajanja Hrvatskoj, a sve radi navodnog stvaranja "Velike Hrvatske".

Sve dok istina ne pobjedi, Hrvatski svjetski kongres i dalje će se nastaviti boriti za dignitet Domovinskog rata irata za obranu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Žrtvu onih osoba koje su branile i oslobodile našu domovinu ne smijemo i nećemo zaboraviti.U tom smislu najavljujemo i naše buduće aktivnosti za ostvarivanje pravde za BiH-šestorku i vraćanje pravde u ravnotežu, najkasnije drugostupanjskim zasjedanjem suda.

Karamarko: Presuda je neodrživa

Presuda hrvatskim generalima iz BiH koji su zajedno dobili 111 godina zatvora je neodrživa, a kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu apsurdna. Nije korektno komentirati nepravomoćnu presudu, ali moram reći da sam uvjeren da će ona pasti, jer je teza o zločinačkom pothvatu srušena u drugostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču.

- Apsurdno je optužiti hrvatskog Predsjednika dr. Franju Tuđmana da je bio na čelu zločinačkog pothvata koji je imao za cilj komadanje BiH je, kada je dobro poznato da je Hrvatska spasila BiH, da su se ranjenici HVO-a i Armije BiH liječili u Hrvatskoj, da se u Hrvatskoj od Miloševićeve velikosrpske agresije spasilo na stotine tisuće Bošnjaka Mulsimana, da su i Hrvatska i BiH bile žertve velikosrpske agresije, rekao je Karamarko.

Nastavio je kako to nije jedina loša vijest koja je danas objajavljena u Hrvatskoj.

- Objavljeno je da je BDP i dalje u padu, a naš premijer tvrdi kako idemo naprijed. Da, idemo naprijed u još veću nezapsolenost, još veći pad standarda, u još veće nazadovanje. Treba poticati poduzetnike, a ne ih gušiti poreznom presijom, što radi Milanovićeva ekipa, rekao je Karamarko.

U Sisak je Predsjednik HDZ-a stigao u sklopu svoje izborne motivacijske turneje. Prijepodne je posjetio Petrinju i Sisak, a poslijepodne Novsku i Kutinu. Istaknuo je da daje potporu HDZ-ovim kandidatima u ova četiri grada i da je uvjeren da će i Sisaka i Petrinja i Kutna i Novska imati nakon izbora 2. lipnja HDZ-ove gradonačelnike.

Presuda u Haagu: Postojao zločinački pothvat na čelu s Tuđmanom - Prliću i ostalima 111 godina zatvora

PSD, M. Piškor
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prve reakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-29 13:07:24 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-29 16:00:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-29 13:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11188 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/05/29/hag/000_Par7570749.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15099229 Threads: 2 Questions: 3160154627 Slow queries: 7067443 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235151215 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovic-o-presudi-u-haagu-pokazalo-se-da-su-u-drugom-stupnju-promjene-moguce-katkad-i-neocekivano-josipovic-okrenimo-se-buducnosti-202609 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovic-o-presudi-u-haagu-pokazalo-se-da-su-u-drugom-stupnju-promjene-moguce-katkad-i-neocekivano-josipovic-okrenimo-se-buducnosti-202609?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 180938 [name] => jadrankoprlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadrankoprlic [link] => /tag/jadrankoprlic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 213507 [name] => slobodanpraljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodanpraljak [link] => /tag/slobodanpraljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233836 [name] => zoranmilanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoranmilanovic [link] => /tag/zoranmilanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prve reakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović o presudi u Haagu: Pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano; Josipović: Okrenimo se budućnosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-24-44-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/29/hag/000_Par7570749.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/29/hag/000_Par7570749.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku sjednice Vlade komentirao je presudu šestorici Hrvata iz BiH.

- I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stupnju, kada je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo.
Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostupanjsko viječe uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji.

Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali bila joj je i partner, saveznik, jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o neovisnosti BiH onaa ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stupanj, pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano - kazao je Milanović.

Josipović: Danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti

Predsjednik Ivo Josipović nije želio komentirati presudu jer je nepravomoćna već je poručio da su njegova sjećanja i sućut usmjereni prema žrtvama i njihovim obiteljima kao i u drugim slučajevima strašnih zločina koji su se događali na području bivše Jugoslavije.

- Kad je riječ o odnosima Hrvatske i BiH oni su za vrijeme rata su bili ambivalentne naravi, ja sam o nekim pogreškama Hrvatske politike govorio na parlamentarnoj skupštini BiH.

Ali danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti. Hrvatska i BiH vrlo dobro surađuju, imamo zajedničku europsku budućost i ono što je bilo u prošlosti nas ne smije opterećivati - naglasio je.

Predsjednik Sabora Josip Leko: Treba poštovati Haaški sud

- Prvo što želim reći jest da treba poštovati Haaški sud bez obzira na to sviđala nam se ili ne presuda. Riječ je o prvostupanjskoj presudi, a tome treba dodati da je iskustvo iz rada Haaškog suda otvara mogućnost da možemo očekivati i drukčiju drugostupanjsku presudu, posebno zato što vijeće nije bilo jedinstveno.

Međutim, htio bih dodati da Hrvatska tu ima principijelan stav da sve zločine treba kazniti bez obzira s koje su strane učinjeni.

Kako će utjecati konačna drugostupanjska presuda na odnose, nadam se da Hrvatska i BiH imaju u vidu svoju budućnost i viziju budućnosti i to u Europskoj uniji te da će nastaviti s dobrosusjedskom politikom i suradnjom kako bi oba društva i obje zemlje imale prosperitet i napredak u svim političkim i ekonomskim ciljevima.


Za čelnika SDSS-a Milorada Pupovca bilo je za očekivati da će Haški sud izreći ovakvu presudu čelnicima Herceg Bosne . Smatra kako ona neće ugroziti odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Hrvatska politika od 2000. godine na ovamo činila je sve kako bi naslijeđe odnosa između Hrvatske i BiH uklonila iz prtljage odnosa politike koju smo vodili devedesetih. Odnosi između Hrvatske i BiH danas su takvi da ih se miože pozdraviti i smatrati dobrim, rekao je Pupovac

Presuda, podsjetio je, osim toga mora proći i žalbeni postupak. - Ali nema sumnje da će presuda pomoći u osvještavanju odnosa Hrvatske i BiH iz devedesetih, rekao je Pupovac koji procjenjuje kako će neke grupacije pokušati optužiti aktualnu Vladu za ovakvu presudu.

- To bi bilo u skladu sa nastojanjem nekih stranaka da u Hrvatskoj obnove politiku devedesetih, kaže Pupovac.

- Riječ je o prvostupanjskoj presudi i u žalbenom postupku treba napraviti sve da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Ako se presuda potvrdi, to će imati posljedice - komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Odvjetnik Krsnik: Nadu daje izdvojeno mišljenje Predsjednika Vijeća

- Kazne su uistinu visoke, ali nadu daje da je u svim presudama Predsjednik Vijeća izdvojio mišljenje, što daje nadu - kazao je u prvoj reakciji za HTV odvjetnik Krešimir Krsnik.

- Nije se dogodilo ništa neočekivano, osim što su kazne dosta manje od onih što je tražio tužitelj. Mislim da će drugostupanjska presuda biti blaža i skinuti ovaj dio o zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu - kazao je povjesničar Ivo Lučić.

Hrvatski svjetski kongres (HSK) dijeli razočaranost i nevjericu velikog broja Hrvatica i Hrvata u svijetu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kojima je neshvatljivo osuđivanje istaknutih pojedinaca obrane hrvatskog dijela Bosne i Hercegovine po zapovjednoj odgovornosti. Smatramo da nas ovakva presuda vraća na početak te proziva sve hrvatske branitelje kao sudionikezločinačkog pothvata.

Odlučno, dakle, odbijamo prvostupanjsku presudu „šestorci“ za višekratne zajedničke zločinačke poduhvate, udruživanje s tadašnjim vodstvom Republike Hrvatske radi navodne agresije na Bosnu i Hercegovinu, te etničkočišćenjepodručja Herceg-Bosne u cilju pripajanja Hrvatskoj, a sve radi navodnog stvaranja "Velike Hrvatske".

Sve dok istina ne pobjedi, Hrvatski svjetski kongres i dalje će se nastaviti boriti za dignitet Domovinskog rata irata za obranu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Žrtvu onih osoba koje su branile i oslobodile našu domovinu ne smijemo i nećemo zaboraviti.U tom smislu najavljujemo i naše buduće aktivnosti za ostvarivanje pravde za BiH-šestorku i vraćanje pravde u ravnotežu, najkasnije drugostupanjskim zasjedanjem suda.

Karamarko: Presuda je neodrživa

Presuda hrvatskim generalima iz BiH koji su zajedno dobili 111 godina zatvora je neodrživa, a kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu apsurdna. Nije korektno komentirati nepravomoćnu presudu, ali moram reći da sam uvjeren da će ona pasti, jer je teza o zločinačkom pothvatu srušena u drugostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču.

- Apsurdno je optužiti hrvatskog Predsjednika dr. Franju Tuđmana da je bio na čelu zločinačkog pothvata koji je imao za cilj komadanje BiH je, kada je dobro poznato da je Hrvatska spasila BiH, da su se ranjenici HVO-a i Armije BiH liječili u Hrvatskoj, da se u Hrvatskoj od Miloševićeve velikosrpske agresije spasilo na stotine tisuće Bošnjaka Mulsimana, da su i Hrvatska i BiH bile žertve velikosrpske agresije, rekao je Karamarko.

Nastavio je kako to nije jedina loša vijest koja je danas objajavljena u Hrvatskoj.

- Objavljeno je da je BDP i dalje u padu, a naš premijer tvrdi kako idemo naprijed. Da, idemo naprijed u još veću nezapsolenost, još veći pad standarda, u još veće nazadovanje. Treba poticati poduzetnike, a ne ih gušiti poreznom presijom, što radi Milanovićeva ekipa, rekao je Karamarko.

U Sisak je Predsjednik HDZ-a stigao u sklopu svoje izborne motivacijske turneje. Prijepodne je posjetio Petrinju i Sisak, a poslijepodne Novsku i Kutinu. Istaknuo je da daje potporu HDZ-ovim kandidatima u ova četiri grada i da je uvjeren da će i Sisaka i Petrinja i Kutna i Novska imati nakon izbora 2. lipnja HDZ-ove gradonačelnike.

Presuda u Haagu: Postojao zločinački pothvat na čelu s Tuđmanom - Prliću i ostalima 111 godina zatvora

PSD, M. Piškor
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-o-presudi-u-haagu-pokazalo-se-da-su-u-drugom-stupnju-promjene-moguce-katkad-i-neocekivano-josipovic-okrenimo-se-buducnosti-202609 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8aee9a8769db333e52fdf9b8aee63ecd06444607 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87+o+presudi+u+Haagu%3A+Pokazalo+se+da+su+u+drugom+stupnju+promjene+mogu%C4%87e%2C+katkad+i+neo%C4%8Dekivano%3B+Josipovi%C4%87%3A+Okrenimo+se+budu%C4%87nosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-o-presudi-u-haagu-pokazalo-se-da-su-u-drugom-stupnju-promjene-moguce-katkad-i-neocekivano-josipovic-okrenimo-se-buducnosti-202609 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-o-presudi-u-haagu-pokazalo-se-da-su-u-drugom-stupnju-promjene-moguce-katkad-i-neocekivano-josipovic-okrenimo-se-buducnosti-202609 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prve reakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaprve reakcije

Milanović o presudi u Haagu: Pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano; Josipović: Okrenimo se budućnosti

Piše PSD.
29. svibnja 2013. - 15:04
Predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku sjednice Vlade komentirao je presudu šestorici Hrvata iz BiH.

- I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stupnju, kada je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo.
Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostupanjsko viječe uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji.

Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali bila joj je i partner, saveznik, jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:24