stdClass Object ( [id] => 255483 [title] => Milanović i Vrdoljak: Odustajanje od Južnog toka neće pogoditi Hrvatsku [alias] => milanovic-i-vrdoljak-odustajanje-od-juznog-toka-nece-pogoditi-hrvatsku [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Odluka Rusije odnosno ruske tvrtke Gazprom da odustane od izgradnje plinovoda "Južni tok" na Hrvatsku neće imati posebnog utjecaja jer ona već sada ima mogućnost opskrbe energentima iz različitih izvora, ocijenio je u utorak predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Odgovarajući na pitanja novinara u Jajcu u središnjoj Bosni, gdje je boravio u radnom posjetu, Milanović je podsjetio kako Europska unija nikada nije bila najsretnija s projektom Južni tok, pri čemu se Hrvatskoj već od početka nudio tek "nekakav odvojak" jer sama nije bila njegov dio.

"To na kraju krajeva ovisi o Rusima i državama kroz koje to prolazi, a Hrvatska je načelno zainteresirana za takve stvari, ali nije ovisna o tome jer imamo svoje izvore energije i alternativne pravce", konstatirao je Milanović ističući kako je za Hrvatsku važnija opskrba plinom iz Azerbejdžana Jadranskim plinovodom.

"Kada je u pitanju opskrba plinom Hrvatska je u nešto povoljnijoj situaciji nego mnoge države u Europi, tako da ovo primamo na znanje", zaključio je Milanović uz ocjenu kako "Južni tok" zapravo ne bi bio loš zbog diverzifikacije izvora opskrbe energentima, no Hrvatskoj svakako neće tako značajno nedostajati.

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu. Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao ranije u ponedjeljak da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

Vrdoljak: Odustajanje od Južnog toka za Hrvatsku ne znači ništa

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u Osijeku kako se odustajanje Rusije od projekta Južni tok neće negativno reflektirati na Hrvatsku.

- To se niti najmanje neće odraziti na nas. Mi smo otvorili opciju izgradnje odvojka za južni tok jer Hrvatska nije imala priliku biti na glavnoj trasi toka. Nakon te spoznaje krenuli smo u projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina te izgradnje LNG-a kao pravaca koji će očito biti jedina opcija dobave plina ovom dijelu Europe, što znači da smo bili u pravu. Odustajanje Rusije od Južnog toka ne utječe na našu energetsku strategiju - rekao je Vrdoljak, koji je u svom rodnom gradu bio povodom obilježavanja Dana grada, pri čemu Osječanima nije htio ništa konkretno obećavati.

- Ne želim funkcionirati na način da obećajem milijune, jer mislim da je to deplasirano. Mi iz politike trebamo obećati da ćemo u što većem zajedništvu raditi za grad. Osijeku treba vratiti dio optimizma i vjerovanja da se ovdje može bolje živjeti. Ne svađati se i ne natjecati se dokazivanjem tko je koliko zaslužan za koji milijun već nešto i napraviti, a neka onda građani procijene tko je što napravio. Nabrajajući projekte ne može se dokazati da je učinjeno nešto dobro. Na primjer, ja osobno mislim da je za izgradnju sjevernog traka Južne osječke obilaznice najzaslužniji bivši direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić iz HDZ-a, koji je najviše učinio da se ta investicija realizira. Znači bitno je da se nešto dogodi, a upravo je to projekt koji je pokazao da se zajedničkim radom političara može puno napraviti. Pred nama su velike ambicije i za Osijeku, ali ih ne treba naglašavati, jer će se one dogoditi - poručio je Vrdoljak.

Komisija će razgovarati o Južnom toku unatoč ruskom odustajanju

Europska komisija će nastaviti razgovore sa zemljama članicama, s kojima je do sada više puta razgovarala o tome kako projekt plinovoda Južni tok uskladiti s europskim zakonodavstvom bez obzira što je Rusija najavila da odustaje od toga projekta, izjavio je u utorak potpredsjednik Komisije zadužen za energiju Maroš Šefčovič.

"O Južnom toku se redovito razgovaralo između zemalja članica kojih se to tiče i Komisije. Komisija je bila domaćin nekoliko susreta čiji je cilj bio pronaći rješenje kako bi taj projekt bio u potpunosti u skladu s europskim zakondavstvom. Sljedeći sastanak planiran je za 9. prosinca i on će se održati bez obzira na najavu Rusije o obustavi projekta. Taj novi element očito će biti dodatni element o kojem ćemo razgovarati na sastanku", rekao je Šefčovič, reagirajući na rusko najavu.

Projekt koji je ruski plin trebao dovesti trasom ispod Crnog mora do Bugarske i dalje kroz zemlje jugoistočne Europe, zaobilazeći Ukrajinu, Komisija je ocijenila nelegalnim sa stanovišta europskog zakonodavstva jer bi u tom slučaju Gazprom bio vlasnik i plina i infrstrukture kojom se on doprema.

Na pitanje novinara mogu li zemlje poput Bugarske tražiti kompenzaciju za gubitke koje donosi odustajanje od toga projekta, u Komisiji su odgovorili "da nema pravne osnove za nadoknadu štete Bugarskoj ili ostalim zemljama".

Ruski projekt plinovoda Južni tok vrijedan 40 milijardi američkih dolara postao je žrtva pada cijena energije, stagnirajuće europske potražnje i političkog odmjeravanja snaga između Europske unije i Moskve zbog krize u Ukrajini.

Rusija je u ponedjeljak objavila da odustaje od projekta slanja plina Europi zaobilazeći Ukrajinu jer ga blokira Europska unija.

Južni tok trebao je isporučivati 63 milijarda prostornih metara plina na godinu, što je nešto više od 10 posto europske potražnje, čime bi se učvrstila ruska uloga kao glavnog europskog opskrbljivača.

Slovenija: Putinovim odustajanjem od Južnog toka Slovenija gubi veliku priliku

Odluka Moskve da zbog tvrdokornog stajališta Europske unije prema tom planu zaustavi projekt plinovoda Južni tok odjeknula je i u Sloveniji, a analitičari smatraju da je izgubljena velika prilika da se zemlja pozicionira na europskoj strateškoj energetskoj mapi.

Geopolitički analitičar Klemen Grošelj izjavio je da će Putinova jučerašnja izjava u Ankari imati značajne geopolitičke i ekonomske posljedica ako Rusija doista zaustavi gradnju plinovoda Južni tok.

"Posljedice će se vidjeti tek kroz stanovito vrijeme. Putinova izjava znači da Slovenija neće biti na jednoj od najvažnijih plinovodnih trasa, a značajni izazovi sada očekuju i energetsku politiku Europske unije", ocijenio je Grošelj.

"Slovenija je izgubila veliku priliku da bude priključena na energetski tranzitni pravac koji bi nam omogućio veću sigurnost u kriznim situacijama, a ovako ćemo postati ovisni od Turske koja postaje važno energetsko čvorište", kazao je Grošelj.

Po njegovim je riječima Putin u Ankari poslao značajnu poruku EU-u da će se Rusija, umjesto u Europu, usmjeriti na druga tržišta kojima će nuditi svoj zemni plin, u prvom redu na tržišta u Aziji, pri čemu će Turska zbog svog položaja postati važna i za tranzit ruskog plina prema jugoistočnoj Europi, dok će se izgubiti značaj pravca od Bugarske preko Srbije, Madžarske i Slovenije i Austrije prema Italiji, koju je pretpostavljao Južni tok.

Slovenska je vlada u utorak navela da za sada od ruske strane nije dobila nikakvu službenu obavijest o odustajanju od projekta plinovoda koji je trebao prolaziti i kroz Sloveniju.

Od projekta je Slovenija, osim sigurnije nabave plina, očekivala i višestruke učinke u svom gospodarstvu te povećanu razinu ruskih neposrednih investicija, osobito u energetici.

Vučić: Zaustavljanje Južnog toka loša vijest za Srbiju

Najave o obustavljanju gradnje plinovoda Južni tok nisu dobra vijest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu i nije ga se odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u povodu najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva odustati od Južnog toka jer ga Europska unija ne želi.

Vučić je istaknuo da Srbija ničim nije pridonijela Putinovoj odluci te najavio da će o tome razgovarati s ruskim predsjednikom po povratku sa sjednice Vijeća sigurnosti UN, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS) iz Jeruzalema, gdje se srbijanski premijer nalazi u dvodnevnom posjetu Izraelu.

"Srbija nikako nije doprinijela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekt, ali plaćamo cijenu sukoba velikih...Hoće li se sad eurofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu za što kriv?... Sigurno je da mi nismo ništa krivi", rekao je Vučić, a sugrađanima poručio da se ne brinu o opskrbi plinom.

"Mi ćemo uspjeti riješiti to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. No bi li bilo bolje da imamo Južni tok? Svakako da bi, a Srbija bi bila energetski sigurnija zemlja", rekao je Vučić, podsjetivši da je Beograd više od šest-sedam godina truda uložilo u taj projekt i da su prvi uzajamni potpisi sporazuma u svezi s Južnim tokom bili još u vrijeme vlasti Vojislava Koštunice i Borisa Tadića.

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao gradnju plinovoda Južni tok za južnu Europu, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se EU protivi.

"Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba...Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden...Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

(H), N. Patković
FOTO: CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putin prekrižio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-02 16:07:44 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-02 17:16:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-02 16:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2931 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/FOTO PSD 2014/Politicari/milanovic02.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4153407 Threads: 2 Questions: 125584970 Slow queries: 54532 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3808044 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovic-i-vrdoljak-odustajanje-od-juznog-toka-nece-pogoditi-hrvatsku-255483 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovic-i-vrdoljak-odustajanje-od-juznog-toka-nece-pogoditi-hrvatsku-255483?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 208054 [name] => južnitok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juznitok [link] => /tag/juznitok ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putin prekrižio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović i Vrdoljak: Odustajanje od Južnog toka neće pogoditi Hrvatsku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-11-29-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2014/Politicari/milanovic02.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2014/Politicari/milanovic02.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Odluka Rusije odnosno ruske tvrtke Gazprom da odustane od izgradnje plinovoda "Južni tok" na Hrvatsku neće imati posebnog utjecaja jer ona već sada ima mogućnost opskrbe energentima iz različitih izvora, ocijenio je u utorak predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Odgovarajući na pitanja novinara u Jajcu u središnjoj Bosni, gdje je boravio u radnom posjetu, Milanović je podsjetio kako Europska unija nikada nije bila najsretnija s projektom Južni tok, pri čemu se Hrvatskoj već od početka nudio tek "nekakav odvojak" jer sama nije bila njegov dio.

"To na kraju krajeva ovisi o Rusima i državama kroz koje to prolazi, a Hrvatska je načelno zainteresirana za takve stvari, ali nije ovisna o tome jer imamo svoje izvore energije i alternativne pravce", konstatirao je Milanović ističući kako je za Hrvatsku važnija opskrba plinom iz Azerbejdžana Jadranskim plinovodom.

"Kada je u pitanju opskrba plinom Hrvatska je u nešto povoljnijoj situaciji nego mnoge države u Europi, tako da ovo primamo na znanje", zaključio je Milanović uz ocjenu kako "Južni tok" zapravo ne bi bio loš zbog diverzifikacije izvora opskrbe energentima, no Hrvatskoj svakako neće tako značajno nedostajati.

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu. Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao ranije u ponedjeljak da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

Vrdoljak: Odustajanje od Južnog toka za Hrvatsku ne znači ništa

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u Osijeku kako se odustajanje Rusije od projekta Južni tok neće negativno reflektirati na Hrvatsku.

- To se niti najmanje neće odraziti na nas. Mi smo otvorili opciju izgradnje odvojka za južni tok jer Hrvatska nije imala priliku biti na glavnoj trasi toka. Nakon te spoznaje krenuli smo u projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina te izgradnje LNG-a kao pravaca koji će očito biti jedina opcija dobave plina ovom dijelu Europe, što znači da smo bili u pravu. Odustajanje Rusije od Južnog toka ne utječe na našu energetsku strategiju - rekao je Vrdoljak, koji je u svom rodnom gradu bio povodom obilježavanja Dana grada, pri čemu Osječanima nije htio ništa konkretno obećavati.

- Ne želim funkcionirati na način da obećajem milijune, jer mislim da je to deplasirano. Mi iz politike trebamo obećati da ćemo u što većem zajedništvu raditi za grad. Osijeku treba vratiti dio optimizma i vjerovanja da se ovdje može bolje živjeti. Ne svađati se i ne natjecati se dokazivanjem tko je koliko zaslužan za koji milijun već nešto i napraviti, a neka onda građani procijene tko je što napravio. Nabrajajući projekte ne može se dokazati da je učinjeno nešto dobro. Na primjer, ja osobno mislim da je za izgradnju sjevernog traka Južne osječke obilaznice najzaslužniji bivši direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić iz HDZ-a, koji je najviše učinio da se ta investicija realizira. Znači bitno je da se nešto dogodi, a upravo je to projekt koji je pokazao da se zajedničkim radom političara može puno napraviti. Pred nama su velike ambicije i za Osijeku, ali ih ne treba naglašavati, jer će se one dogoditi - poručio je Vrdoljak.

Komisija će razgovarati o Južnom toku unatoč ruskom odustajanju

Europska komisija će nastaviti razgovore sa zemljama članicama, s kojima je do sada više puta razgovarala o tome kako projekt plinovoda Južni tok uskladiti s europskim zakonodavstvom bez obzira što je Rusija najavila da odustaje od toga projekta, izjavio je u utorak potpredsjednik Komisije zadužen za energiju Maroš Šefčovič.

"O Južnom toku se redovito razgovaralo između zemalja članica kojih se to tiče i Komisije. Komisija je bila domaćin nekoliko susreta čiji je cilj bio pronaći rješenje kako bi taj projekt bio u potpunosti u skladu s europskim zakondavstvom. Sljedeći sastanak planiran je za 9. prosinca i on će se održati bez obzira na najavu Rusije o obustavi projekta. Taj novi element očito će biti dodatni element o kojem ćemo razgovarati na sastanku", rekao je Šefčovič, reagirajući na rusko najavu.

Projekt koji je ruski plin trebao dovesti trasom ispod Crnog mora do Bugarske i dalje kroz zemlje jugoistočne Europe, zaobilazeći Ukrajinu, Komisija je ocijenila nelegalnim sa stanovišta europskog zakonodavstva jer bi u tom slučaju Gazprom bio vlasnik i plina i infrstrukture kojom se on doprema.

Na pitanje novinara mogu li zemlje poput Bugarske tražiti kompenzaciju za gubitke koje donosi odustajanje od toga projekta, u Komisiji su odgovorili "da nema pravne osnove za nadoknadu štete Bugarskoj ili ostalim zemljama".

Ruski projekt plinovoda Južni tok vrijedan 40 milijardi američkih dolara postao je žrtva pada cijena energije, stagnirajuće europske potražnje i političkog odmjeravanja snaga između Europske unije i Moskve zbog krize u Ukrajini.

Rusija je u ponedjeljak objavila da odustaje od projekta slanja plina Europi zaobilazeći Ukrajinu jer ga blokira Europska unija.

Južni tok trebao je isporučivati 63 milijarda prostornih metara plina na godinu, što je nešto više od 10 posto europske potražnje, čime bi se učvrstila ruska uloga kao glavnog europskog opskrbljivača.

Slovenija: Putinovim odustajanjem od Južnog toka Slovenija gubi veliku priliku

Odluka Moskve da zbog tvrdokornog stajališta Europske unije prema tom planu zaustavi projekt plinovoda Južni tok odjeknula je i u Sloveniji, a analitičari smatraju da je izgubljena velika prilika da se zemlja pozicionira na europskoj strateškoj energetskoj mapi.

Geopolitički analitičar Klemen Grošelj izjavio je da će Putinova jučerašnja izjava u Ankari imati značajne geopolitičke i ekonomske posljedica ako Rusija doista zaustavi gradnju plinovoda Južni tok.

"Posljedice će se vidjeti tek kroz stanovito vrijeme. Putinova izjava znači da Slovenija neće biti na jednoj od najvažnijih plinovodnih trasa, a značajni izazovi sada očekuju i energetsku politiku Europske unije", ocijenio je Grošelj.

"Slovenija je izgubila veliku priliku da bude priključena na energetski tranzitni pravac koji bi nam omogućio veću sigurnost u kriznim situacijama, a ovako ćemo postati ovisni od Turske koja postaje važno energetsko čvorište", kazao je Grošelj.

Po njegovim je riječima Putin u Ankari poslao značajnu poruku EU-u da će se Rusija, umjesto u Europu, usmjeriti na druga tržišta kojima će nuditi svoj zemni plin, u prvom redu na tržišta u Aziji, pri čemu će Turska zbog svog položaja postati važna i za tranzit ruskog plina prema jugoistočnoj Europi, dok će se izgubiti značaj pravca od Bugarske preko Srbije, Madžarske i Slovenije i Austrije prema Italiji, koju je pretpostavljao Južni tok.

Slovenska je vlada u utorak navela da za sada od ruske strane nije dobila nikakvu službenu obavijest o odustajanju od projekta plinovoda koji je trebao prolaziti i kroz Sloveniju.

Od projekta je Slovenija, osim sigurnije nabave plina, očekivala i višestruke učinke u svom gospodarstvu te povećanu razinu ruskih neposrednih investicija, osobito u energetici.

Vučić: Zaustavljanje Južnog toka loša vijest za Srbiju

Najave o obustavljanju gradnje plinovoda Južni tok nisu dobra vijest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu i nije ga se odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u povodu najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva odustati od Južnog toka jer ga Europska unija ne želi.

Vučić je istaknuo da Srbija ničim nije pridonijela Putinovoj odluci te najavio da će o tome razgovarati s ruskim predsjednikom po povratku sa sjednice Vijeća sigurnosti UN, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS) iz Jeruzalema, gdje se srbijanski premijer nalazi u dvodnevnom posjetu Izraelu.

"Srbija nikako nije doprinijela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekt, ali plaćamo cijenu sukoba velikih...Hoće li se sad eurofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu za što kriv?... Sigurno je da mi nismo ništa krivi", rekao je Vučić, a sugrađanima poručio da se ne brinu o opskrbi plinom.

"Mi ćemo uspjeti riješiti to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. No bi li bilo bolje da imamo Južni tok? Svakako da bi, a Srbija bi bila energetski sigurnija zemlja", rekao je Vučić, podsjetivši da je Beograd više od šest-sedam godina truda uložilo u taj projekt i da su prvi uzajamni potpisi sporazuma u svezi s Južnim tokom bili još u vrijeme vlasti Vojislava Koštunice i Borisa Tadića.

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao gradnju plinovoda Južni tok za južnu Europu, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se EU protivi.

"Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba...Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden...Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

(H), N. Patković
FOTO: CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-i-vrdoljak-odustajanje-od-juznog-toka-nece-pogoditi-hrvatsku-255483 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=896b7e996c8ebbcde0e97e5da368601439115668 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87+i+Vrdoljak%3A+Odustajanje+od+Ju%C5%BEnog+toka+ne%C4%87e+pogoditi+Hrvatsku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-i-vrdoljak-odustajanje-od-juznog-toka-nece-pogoditi-hrvatsku-255483 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-i-vrdoljak-odustajanje-od-juznog-toka-nece-pogoditi-hrvatsku-255483 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putin prekrižio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaputin prekrižio

Milanović i Vrdoljak: Odustajanje od Južnog toka neće pogoditi Hrvatsku

Piše PSD.
2. prosinca 2014. - 17:06
Odluka Rusije odnosno ruske tvrtke Gazprom da odustane od izgradnje plinovoda "Južni tok" na Hrvatsku neće imati posebnog utjecaja jer ona već sada ima mogućnost opskrbe energentima iz različitih izvora, ocijenio je u utorak predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Odgovarajući na pitanja novinara u Jajcu u središnjoj Bosni, gdje je boravio u radnom posjetu, Milanović je podsjetio kako Europska unija nikada nije bila najsretnija s projektom Južni tok, pri čemu se Hrvatskoj već od početka nudio tek "nekakav odvojak" jer sama nije bila njegov dio.

"To na kraju krajeva ovisi o Rusima i državama kroz koje to prolazi, a Hrvatska je načelno zainteresirana za takve stvari, ali nije ovisna o tome jer imamo svoje izvore energije i alternativne pravce", konstatirao je Milanović isti...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:11