stdClass Object ( [id] => 299959 [title] => Matić predao Ministarstvo, branitelji iz šatora ga ispratili foteljom i porukom; Bernardica Juretić: Treba paziti da se ljude ne vrijeđa [alias] => matic-predao-ministarstvo-branitelji-iz-satora-ga-ispratili-foteljom-i-porukom-bernardica-juretic-treba-paziti-da-se-ljude-ne-vrijeda [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novi ministar branitelja Mijo Crnoja preuzeo je u ponedjeljak Ministarstvo branitelja poručivši kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina.

"Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju", kazao je Crnoja nakon primopredaje u ministarstvu zahvalivši bivšem ministru Predragu Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.


Navevši kako se se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

Zaustavljanje razdvajanja mirovina

Najavio je da će mu jedna od prvih mjera koju će zatražiti na Vladi biti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

Matić je najavio i da će danas, na vlastitu odgovornost, prekinuti policijsku zaštitu jer su oni koji se brinu za njegovu sigurnost dovedeni u apsurdnu situaciju.

"Sada ovi prekrasni dečki koji su uz mene svakodnevno 15 mjeseci ne mogu me više čuvati od onih od kojih su me čuvali, a koji su im sada postali zapovjednici. To je malo apsurdna situacija", kazao je.

Matićevo triput "Zbogom braniteljima"

Matić je i tri puta poručio: "Zbogom branitelji". Prvo, tihoj većini hrvatskih branitelja koja radi, od kojih dio ne dobiva plaću za svoj rad i koji još uvijek sanjaju Hrvatsku za koju su se borili.

Kao drugo, poručio je dijelu prosvjednika koji 15 mjeseci prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 da su bili više puta izmanipulirani od istih ljudi, a to nije ni posljednji put.

"Treće 'zbogom' upućujem dijelu branitelja prosvjednika koji nisu odoljeli vrijeđati me 15 mjeseci i pokušavati poniziti, te upućivati prijetnje mojoj obitelji i meni. To im nikada neću zaboraviti", rekao je Matić.

Prosvjednici su pak Matiću pred ulazom u Ministarstvo ostavili fotelju s porukom "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je", i ispratili ga zvižducima.

Na upit o najavi objave registra izdajnika nacionalnih interesa, Crnoja je odgovorio kako taj registar neće izrađivati njegovo ministarstvo, već zakonodavne i pravosudne institucije koje se time trebaju baviti. Smatra da, ako je objavljen Registar hrvatskih branitelja, zašto se ne bi objavili i svi drugi registri - registri privatizacije, registri agresora na Hrvatsku i sl.

Ključić od sandučića za pritužbe

Bivši ministar Matić rekao je da podržava novog ministra u ostvarivanju svega što je zacrtao, a da će na idućim izborima birači pokazati je li to bio dobar potez ili nije. Matić je pritom Crnoji predao i ključić od sandučića koji se nalazi između prizemlja i prvog kata, u koji su građani mogli ubacivati svoje pritužbe i primjedbe.

Naglasio je da su u prošle četiri godine izvršili sve predviđene projekte i planove, a za Ministarstvo branitelja u ovoj je godini u proračunu predviđeno 900 milijuna kuna više nego lani. 

Prije ulaska u Ministarstvo Crnoju, koji je stigao u pratnji više branitelja, srdačno su dočekali prosvjednici iz šatora, a prije primopredaje Crnoja je zapalio svijeću i pomolio se ispred spomenika Nevenki Topalušić, braniteljici koja je umrla u prvim danima prosvjeda.

Nakon primopredaje prostorije Ministarstva blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić uz pratnju župnika župe Sv. Josipa  Damira Ocvorka.




Bernardica Juretić: Treba paziti da se ljude ne vrijeđa

Nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u ponedjeljak ujutro obavila je s dosadašnjom ministricom Milankom Opačić primopredaju, na kojoj novinari nisu nazočili jer nova ministrica nije ni znala da čekaju ispred ministarstva.

Nakon primopredaje Milanka Opačić izbjegla je novinare i izašla na sporedni ulaz.

Primopredaja je protekla dobro, ministrica Opačić mi je predala Izvješće o radu ministarstva od 2011. do 2016., porazgovarale smo i pitala sam je ima li stvari koje su započete i koje treba nastaviti, rekla je ministrica Juretić novinarima koje je pozvala u svoj kabinet. U njezinoj pratnji bio je dugogodišnji djelatnik ministarstva Josip Sarić.

Projekte koji su u tijeku treba nastaviti, a one koji su u pripremi analizirati i vidjeti treba li ih dorađivati. Gospođa Opačić stavila se na raspolaganje za sve informacije, rekla je Juretić.

Ocijenila je da joj neće trebati vremena da se uhodava jer se i dosada bavila socijalnom skrbi, a uz to, tu su i djelatnici ministarstva koji poznaju problematiku i kuću. Računam na sve ljude u kući i na terenu, jer ministarstvo nije samo ministar, nego svi djelatnici na čiju suradnju računam, poručila je i dodala da nastavlja uhodani mehanizam. Prvo ću upoznati sve suradnike, a onda nas čeka rad na izradi proračuna, dodala je.

Na novinarsko pitanje hoće li se mijenjati odluke o 200 kuna mjesečno vaučera za energiju onima koji su najsiromašniji, rekla je da se o tome nije razgovaralo te da se nada da će gospodarstvo krenuti u dobrom smjeru te da će onda biti manje potrebe i za takvim mjerama.

Ima dosta otvorenih pitanja s kojima se trebamo uhvatiti u koštac, primjerice od siromaštva, udomiteljstva djece, pomoći osobama s invaliditetom.  

Žalosno je bilo gledati da su neka djeca gladna, da škole nemaju novca da im osiguraju obrok. Sustav tu treba uskočiti. Velike su potrebe i osoba s invaliditetom i drugih u kategoriji socijalne skrbi, no, ponovila je kako se nada se da će se razvojem gospodarstva i te potrebe smanjivati.

Također je odgovorila da ministarstvo pokriva široko područje, a da o tome hoće li se neki djelovi izdvajati ili ne, ne odlučuje ministar.

Na novinarski komentar da su u djelatnosti ministarstva i aktivnosti vezane za mlade, i hoće li više pozornosti usmjeriti na njih, Juretić je odgovorila da postoje projekti i da se s problematikom mladih bavi više ministarstva.

I premijer Tihomir Orešković je u svom programu naznačio da je bitno zadržati mlade i omogućiti im posao. To je zajednički posao svih ministarstava. Kad krenemo svi zajedno raditi nadam se da ćemo rješenja naći jer čarobni štabić za te probleme ne postoji, navela je.

Vezano za lošu demografsku sliku Hrvatske Juretić je najavila da će se razgovarati o izradi obiteljske politike da se utvrdi što i kako to usmjeriti te izrazila nadu da će se već u prvoj godini ostvariti mjere iz programa Domoljubne koalicije, a to su tisuću eura za novorođenčad i delimitiranje porodiljskih naknada za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Što se proračuna tiče, prvo ćemo napraviti analizu prošlogodišnjeg i nakon toga krenuti u izradu novog za ovu godinu. Nadam se da neće biti lošiji nego je bio, navela je.

Novinari su je pitali i kakva je poruka poslana blagoslivljanjem ureda Ministarstva branitelja koji je u istoj zgradi, na što je pozvana i sudjelovala.

Ako smo država u kojoj se 90 posto građana izjašnjava katolicima i ako su branitelji imali potrebu za takvom duhovnom pomoći zašto ne, i to može biti samo pozitivna poruka, naglasila je.

Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, reka je da ih nije vidjela, no da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa.

 Na porukama je napisano: "Dobro došla časna zbogom nečasna".
H
FOTO: BRUNO KONJEVIĆ / EPH
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rastanak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-01-25 10:43:02 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-01-25 13:33:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-01-25 10:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6801 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2016\/01\/25\/ministarstvo_branitelja2-25.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_branitelja2-25.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_branitelja5-25.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_branitelja8-25.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_branitelja10-2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_branitelja12-2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_juretic1-25011.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_juretic2-25011.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_juretic3-25011.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_juretic4-25011.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_juretic6-25011.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/25\/brani\/ministarstvo_branitelja16-2.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x540"},{"size0":"800x540"},{"size0":"800x555"},{"size0":"800x561"},{"size0":"800x555"},{"size0":"800x575"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x548"},{"size0":"800x539"},{"size0":"800x558"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x554"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15136027 Threads: 4 Questions: 3163956963 Slow queries: 7079202 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235225988 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/matic-predao-ministarstvo-branitelji-iz-satora-ga-ispratili-foteljom-i-porukom-bernardica-juretic-treba-paziti-da-se-ljude-ne-vrijeda-299959 [printLink] => /vijesti/hrvatska/matic-predao-ministarstvo-branitelji-iz-satora-ga-ispratili-foteljom-i-porukom-bernardica-juretic-treba-paziti-da-se-ljude-ne-vrijeda-299959?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233557 [name] => predragmatić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predragmatic [link] => /tag/predragmatic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rastanak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Matić predao Ministarstvo, branitelji iz šatora ga ispratili foteljom i porukom; Bernardica Juretić: Treba paziti da se ljude ne vrijeđa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-38-02-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/25/ministarstvo_branitelja2-25.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/25/ministarstvo_branitelja2-25.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_branitelja2-25.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_branitelja5-25.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_branitelja8-25.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_branitelja10-2.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_branitelja12-2.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_juretic1-25011.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_juretic2-25011.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_juretic3-25011.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_juretic4-25011.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_juretic6-25011.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/25/brani/ministarstvo_branitelja16-2.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novi ministar branitelja Mijo Crnoja preuzeo je u ponedjeljak Ministarstvo branitelja poručivši kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina.

"Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju", kazao je Crnoja nakon primopredaje u ministarstvu zahvalivši bivšem ministru Predragu Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.


Navevši kako se se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

Zaustavljanje razdvajanja mirovina

Najavio je da će mu jedna od prvih mjera koju će zatražiti na Vladi biti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

Matić je najavio i da će danas, na vlastitu odgovornost, prekinuti policijsku zaštitu jer su oni koji se brinu za njegovu sigurnost dovedeni u apsurdnu situaciju.

"Sada ovi prekrasni dečki koji su uz mene svakodnevno 15 mjeseci ne mogu me više čuvati od onih od kojih su me čuvali, a koji su im sada postali zapovjednici. To je malo apsurdna situacija", kazao je.

Matićevo triput "Zbogom braniteljima"

Matić je i tri puta poručio: "Zbogom branitelji". Prvo, tihoj većini hrvatskih branitelja koja radi, od kojih dio ne dobiva plaću za svoj rad i koji još uvijek sanjaju Hrvatsku za koju su se borili.

Kao drugo, poručio je dijelu prosvjednika koji 15 mjeseci prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 da su bili više puta izmanipulirani od istih ljudi, a to nije ni posljednji put.

"Treće 'zbogom' upućujem dijelu branitelja prosvjednika koji nisu odoljeli vrijeđati me 15 mjeseci i pokušavati poniziti, te upućivati prijetnje mojoj obitelji i meni. To im nikada neću zaboraviti", rekao je Matić.

Prosvjednici su pak Matiću pred ulazom u Ministarstvo ostavili fotelju s porukom "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je", i ispratili ga zvižducima.

Na upit o najavi objave registra izdajnika nacionalnih interesa, Crnoja je odgovorio kako taj registar neće izrađivati njegovo ministarstvo, već zakonodavne i pravosudne institucije koje se time trebaju baviti. Smatra da, ako je objavljen Registar hrvatskih branitelja, zašto se ne bi objavili i svi drugi registri - registri privatizacije, registri agresora na Hrvatsku i sl.

Ključić od sandučića za pritužbe

Bivši ministar Matić rekao je da podržava novog ministra u ostvarivanju svega što je zacrtao, a da će na idućim izborima birači pokazati je li to bio dobar potez ili nije. Matić je pritom Crnoji predao i ključić od sandučića koji se nalazi između prizemlja i prvog kata, u koji su građani mogli ubacivati svoje pritužbe i primjedbe.

Naglasio je da su u prošle četiri godine izvršili sve predviđene projekte i planove, a za Ministarstvo branitelja u ovoj je godini u proračunu predviđeno 900 milijuna kuna više nego lani. 

Prije ulaska u Ministarstvo Crnoju, koji je stigao u pratnji više branitelja, srdačno su dočekali prosvjednici iz šatora, a prije primopredaje Crnoja je zapalio svijeću i pomolio se ispred spomenika Nevenki Topalušić, braniteljici koja je umrla u prvim danima prosvjeda.

Nakon primopredaje prostorije Ministarstva blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić uz pratnju župnika župe Sv. Josipa  Damira Ocvorka.




Bernardica Juretić: Treba paziti da se ljude ne vrijeđa

Nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u ponedjeljak ujutro obavila je s dosadašnjom ministricom Milankom Opačić primopredaju, na kojoj novinari nisu nazočili jer nova ministrica nije ni znala da čekaju ispred ministarstva.

Nakon primopredaje Milanka Opačić izbjegla je novinare i izašla na sporedni ulaz.

Primopredaja je protekla dobro, ministrica Opačić mi je predala Izvješće o radu ministarstva od 2011. do 2016., porazgovarale smo i pitala sam je ima li stvari koje su započete i koje treba nastaviti, rekla je ministrica Juretić novinarima koje je pozvala u svoj kabinet. U njezinoj pratnji bio je dugogodišnji djelatnik ministarstva Josip Sarić.

Projekte koji su u tijeku treba nastaviti, a one koji su u pripremi analizirati i vidjeti treba li ih dorađivati. Gospođa Opačić stavila se na raspolaganje za sve informacije, rekla je Juretić.

Ocijenila je da joj neće trebati vremena da se uhodava jer se i dosada bavila socijalnom skrbi, a uz to, tu su i djelatnici ministarstva koji poznaju problematiku i kuću. Računam na sve ljude u kući i na terenu, jer ministarstvo nije samo ministar, nego svi djelatnici na čiju suradnju računam, poručila je i dodala da nastavlja uhodani mehanizam. Prvo ću upoznati sve suradnike, a onda nas čeka rad na izradi proračuna, dodala je.

Na novinarsko pitanje hoće li se mijenjati odluke o 200 kuna mjesečno vaučera za energiju onima koji su najsiromašniji, rekla je da se o tome nije razgovaralo te da se nada da će gospodarstvo krenuti u dobrom smjeru te da će onda biti manje potrebe i za takvim mjerama.

Ima dosta otvorenih pitanja s kojima se trebamo uhvatiti u koštac, primjerice od siromaštva, udomiteljstva djece, pomoći osobama s invaliditetom.  

Žalosno je bilo gledati da su neka djeca gladna, da škole nemaju novca da im osiguraju obrok. Sustav tu treba uskočiti. Velike su potrebe i osoba s invaliditetom i drugih u kategoriji socijalne skrbi, no, ponovila je kako se nada se da će se razvojem gospodarstva i te potrebe smanjivati.

Također je odgovorila da ministarstvo pokriva široko područje, a da o tome hoće li se neki djelovi izdvajati ili ne, ne odlučuje ministar.

Na novinarski komentar da su u djelatnosti ministarstva i aktivnosti vezane za mlade, i hoće li više pozornosti usmjeriti na njih, Juretić je odgovorila da postoje projekti i da se s problematikom mladih bavi više ministarstva.

I premijer Tihomir Orešković je u svom programu naznačio da je bitno zadržati mlade i omogućiti im posao. To je zajednički posao svih ministarstava. Kad krenemo svi zajedno raditi nadam se da ćemo rješenja naći jer čarobni štabić za te probleme ne postoji, navela je.

Vezano za lošu demografsku sliku Hrvatske Juretić je najavila da će se razgovarati o izradi obiteljske politike da se utvrdi što i kako to usmjeriti te izrazila nadu da će se već u prvoj godini ostvariti mjere iz programa Domoljubne koalicije, a to su tisuću eura za novorođenčad i delimitiranje porodiljskih naknada za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Što se proračuna tiče, prvo ćemo napraviti analizu prošlogodišnjeg i nakon toga krenuti u izradu novog za ovu godinu. Nadam se da neće biti lošiji nego je bio, navela je.

Novinari su je pitali i kakva je poruka poslana blagoslivljanjem ureda Ministarstva branitelja koji je u istoj zgradi, na što je pozvana i sudjelovala.

Ako smo država u kojoj se 90 posto građana izjašnjava katolicima i ako su branitelji imali potrebu za takvom duhovnom pomoći zašto ne, i to može biti samo pozitivna poruka, naglasila je.

Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, reka je da ih nije vidjela, no da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa.

 Na porukama je napisano: "Dobro došla časna zbogom nečasna".
H
FOTO: BRUNO KONJEVIĆ / EPH
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/matic-predao-ministarstvo-branitelji-iz-satora-ga-ispratili-foteljom-i-porukom-bernardica-juretic-treba-paziti-da-se-ljude-ne-vrijeda-299959 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99b2e773fc6467454bc00852a7856ab41470fa88 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mati%C4%87+predao+Ministarstvo%2C+branitelji+iz+%C5%A1atora+ga+ispratili+foteljom+i+porukom%3B+Bernardica+Jureti%C4%87%3A+Treba+paziti+da+se+ljude+ne+vrije%C4%91a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmatic-predao-ministarstvo-branitelji-iz-satora-ga-ispratili-foteljom-i-porukom-bernardica-juretic-treba-paziti-da-se-ljude-ne-vrijeda-299959 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmatic-predao-ministarstvo-branitelji-iz-satora-ga-ispratili-foteljom-i-porukom-bernardica-juretic-treba-paziti-da-se-ljude-ne-vrijeda-299959 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rastanak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarastanak

Matić predao Ministarstvo, branitelji iz šatora ga ispratili foteljom i porukom; Bernardica Juretić: Treba paziti da se ljude ne vrijeđa

Piše PSD.
25. siječnja 2016. - 11:41




H
FOTO: BRUNO KONJEVIĆ / EPH
#PREDRAGMATIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:38