stdClass Object ( [id] => 227332 [title] => Maestro iz USKOK-a nastavlja Bajićevim stopama [alias] => maestro-iz-uskok-a-nastavlja-bajicevim-stopama [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Besprijekoran i marljiv profesionalac uz kojega se ne vežu sumnje i osporavanja. Tako zvuči najčešća ocjena koja se o izglednom novom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu može čuti u javnosti.

Čak i u poslovično naelektriziranom hrvatskom Saboru, gdje Cvitanovo imenovanje mora biti izglasovano, jučer su se nizali komplimenti na račun informacije da će Mladena Bajića zamijeniti sadašnji ravnatelj Ureda sa suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Dinko Cvitan.

Rotacija sa šefom

- Mislim da je to dobro i kompromisno rješenje, jer je gospodin Cvitan profesionalac koji dobro poznaje odnose u Državnom odvjetništvu i USKOK-u koji je vodio - ocijenio je nezavisni zastupnik Josip Kregar, polažući nade u Cvitanovu energiju, zamisli i odlučnost.

Boro Grubišić
iz oporbenog HDSSB-a na temelju Cvitanovih dosadašnjih javnih istupa zaključuje kako će Bajićev izgledni nasljednik na saznanja o kriminalu i korupciji reagirati promptno, časno i pošteno. Šime Lučin (SDP) smatra kako se Cvitan na čelu USKOK-a pokazao kao vrlo dobro rješenje i kaže da ne vidi zašto ne bi bio isto tako dobar glavni državni odvjetnik.

I Vesna Škare-Ožbolt (DC) koja je kao ministrica pravosuđa 2005. potvrdila imenovanje Dinka Cvitana na čelo USKOK-a, nema zamjerki na novo rješenje za glavnog državnog odvjetnika, ali, ističe, ima na način kako se odvija cijeli postupak.

- Da sam smatrala da Dinko Cvitan nije dobar izbor za čelnika USKOK-a ne bih potvrdila njegovo imenovanje. Nisam ga prije imenovanje poznavala osobno, ali sve što sam čula o njemu i prema onome što mi je predočeno u prijedlogu za njegovo imenovanje, bilo je u korist njegova izbora. Nije, mi, međutim, jasna ovakva rotacija njega i Bajića, ako je točno da je dogovorena - kazala nam je Vesna Škare-Ožbolt, ciljajući na informacije da će Mladen Bajić nakon smjene ostati u DORH-u i to kao Cvitanov zamjenik.

Škare-Ožbolt ne prihvaća argument da je Bajić predugo na čelu DORH-a, što je, prema dostupnim informacijama, osnovni motiv premijera Zorana Milanovića za smjenu Bajića.

- Pa što to znači da je za nekoga previše 12 godina biti na nekoj funkciji? Ako dobro radi svoj posao, zašto ne bi bio i 16 i 20 godina. Uostalom, Bajić se tek u posljednjih nekoliko godina “razmahao”, s protokom vremena raste sposobnost i samostalnost, pa i moć državnog odvjetnika. To ne može biti loše, osim ako se ne zlorabi - komentira bivša ministrica pravosuđa.

Kada je pred Vesnu Škare-Ožbolt 2005. došao prijedlog za postavljanje Dinka Cvitana na čelo USKOK-a, o tom bivšem zagrebačkom odvjetniku i predratnom javnom tužitelju u metropoli malo se znalo. Nakon diplomiranja na zagrebačkom Pravnom fakultetu ranih osamdesetih i pripravničkog staža na Općinskom sudu u istome gradu, Cvitan se 1985. zaposlio u gradskom javnom tužiteljstvu.

Samo godinu dana kasnije već je zamjenik općinskog javnog tužitelja, da bi u veljači 1991. zatražio razrješenje zbog prelaska u odvjetnike, čemu je i udovoljeno.
Kao odvjetnik djelovao je u Daruvaru i u Zagrebu, da bi se 1999. zaposlio u “Sunce osiguranju” kao direktor pravnih poslova. Nakon 12 godina, 2003. vraća se u zagrebačko Državno odvjetništvo, i to za zamjenika županijske državne odvjetnice.

Imenovan je 2004. za zamjenika ravnatelja USKOK-a, ureda unutar DORH-a koji se tek ekipirao i uhodavao. Cvitan je bio zamjenik Željka Žganjera kojega je funkcije koštao neuspjeh u aferi Granić-Bago.
Iako je Cvitana za Žganjerova nasljednika predložio Mladen Bajić, taj izbor ne bi prošao bez suglasja tadašnjeg kadrovskog šefa HDZ-a za pravosuđe Vladimira Šeksa. Moguće je da je inicijativa za Cvitanovo postavljanje na čelo USKOK-a došla i od samog Šeksa.

Prva veća istraga koju je proveo USKOK pod Cvitanom bila je afera Maestro o zloporabama u Hrvatskom fondu za privatizaciju, pa iako je konačni sudski pravorijek oslobodio najveći dio osumnjičenih u toj uskočkoj istrazi, Cvitanov ured postao je adresa kojoj se vjeruje. Među onima koji su USKOK-u prenijeli svoja saznanja o nezakonitosti i mogućoj korupciji bio je i Mislav Šutalo, bivši direktor Sektora za planiranje i izgradnju pokretnih mreža Hrvatskog telekoma.

- Tko god je imao kontakata s USKOK-om ili pohodio njihove prostorije, zna da je naprosto riječ o nedovoljno ekipiranoj instituciji koja uz to mora imati političku potporu za svoje istrage i napore. Barem pet, šest odvjetničkih ureda u Zagrebu ima više ljudi, a o novcu da ne govorim, od USKOK-a. Tom uredu ne može se odreći pozitivan pristup, riješenost da se progoni korupcija i organizirani kriminal, neupitan je i radni elan. No, u ovoj zemlji se prave istrage i pravi kriminal jednostavno ne otvaraju, jer je za to potreba politička odluka - kazao nam je Šutalo.

Kontinuitet u radu

Nesumnjivo je da rotacija Cvitana i Bajića predstavlja kontinuitet rada DORH-a, no pravo je pitanje je li taj kontinuitet bio želja vladajućih ili je iznuđen. Naime, u političkim i pravosudnim kuloarima već se barem pola godine govori o ponudama koje su iz vrha vlasti pljuštale prema uglednim odvjetnicima poput Čede Prodanovića, Jadranke Sloković, Vesne Alaburić i Branka Šerića da se late funkcije glavnog državnog odvjetnika. Kada je kod spomenutih i drugih kandidata utvrđen izostanak interesa, pa i ambicije za funkciju koja ne nudi toliku zaradu kao advokatura, posegnulo se za Dinkom Cvitanom.

Vedran Marjanović

Politika ih lansira, a policija prizemljuje

Glavnog državnog odvjetnika na mandat od četiri godine imenuje Sabor na prijedlog Vlade, koja treba pribaviti mišljenje Odbora za pravosuđe. Broj četverogodišnjih mandata na koje može biti imenovana ista osoba nije ograničen. Glavni državni odvjetnik, nakon što mu mandat istekne i ne bude ponovno izabran, nastavlja raditi kao zamjenik državnog odvjetnika.

Načini na koje se biraju i imenuju glavni državni odvjetnici u zemljama iz okružja su prilično različiti, i ta različitost sasvim dobro ilustrira kako zakonska rješenja kojima se jamči samostalnost u radu ne znače nužno i stvarnu samostalnost.
U Njemačkoj glavnog državnog odvjetnika i savezne odvjetnike imenuje predsjednik Republike na prijedlog ministra pravosuđa, uz suglasnost parlamenta. U Njemačkoj, kao i u Francuskoj i Švicarskoj, ne postoje posebni zakoni o državnom odvjetništvu, nego je njihov rad definiran zakonima o sudovima i kaznenom postupku.

U Francuskoj se ne traži suglasnost parlamenta. Na čelu odvjetništva je ministar pravosuđa, a državnog odvjetnika imenuje dekretom predsjednik Republike na prijedlog ministra. Kod zemalja sa sličnim stanjem vladavine prava kakvo je naše, uglavnom vrijede slični načini izbora. U Srbiji imenuje ga Narodna skupština na prijedlog vlade i uz mišljenje Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. U Makedoniji bira ga Sobranje na prijedlog vlade, uz prethodno mišljenje Vijeća javnih tužilaca.

U Crnoj Gori vrhovnog državnog tužioca imenuje Skupština, u Bugarskoj ga imenuje predsjednik Republike na prijedlog Vrhovnog savjeta sudstva, pri čemu “predsjednik neće odbiti nijedno imenovanje ili razrješenje na ponovljeni prijedlog”.

Bez obzira na sam postupak imenovanja, rad glavnog državnog odvjetnika – ako je i riječ o osobi odlučnoj da ne sluša šaputanje politike – još uvijek je samo pola priče kada je u pitanju progon korupcije u visokim političkim krugovima. Drugi dio priče pitanje je načina imenovanja unutar policije i njihova samostalnost u radu. Tužiteljstvo rukovodi istragama, no njihove naloge policija, ako je ovisna o politici, može vrlo lako ili ignorirati ili loše provoditi. No, u toj bi situaciji glavni državni odvjetnik trebao zvoniti na uzbunu.

Način izbora tužitelja

HRVATSKA
- Predlaže ga Vlada, a imenuje Sabor
NJEMAČKA
- Predlaže ga ministar pravosuđa, a imenuje predsjednik države
SRBIJA
- Predlaže ga vlada, a imenuje Narodna skupština
BUGARSKA
- Predlaže ga Vrhovni savjet sudstva, a imenuje predsjednik Republike
FRANCUSKA
- Predlaže ga ministar pravosuđa, a imenuje predsjednik države

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dinko Cvitan odlučno će se obračunavati s kriminalom, drže saborski zastupnici /Davor Pongračić/Cropix [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osoba dana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-27 09:23:53 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-27 18:48:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-27 22:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3786 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/02/27/Novosti/indeks_heinzelova9-180908.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x543" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4552401 Threads: 3 Questions: 149561365 Slow queries: 63816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4447111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/maestro-iz-uskok-a-nastavlja-bajicevim-stopama-227332 [printLink] => /vijesti/hrvatska/maestro-iz-uskok-a-nastavlja-bajicevim-stopama-227332?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 203182 [name] => dinkocvitan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinkocvitan [link] => /tag/dinkocvitan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dinko Cvitan odlučno će se obračunavati s kriminalom, drže saborski zastupnici /Davor Pongračić/Cropix [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osoba dana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maestro iz USKOK-a nastavlja Bajićevim stopama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-19-01-23-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/27/Novosti/indeks_heinzelova9-180908.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/27/Novosti/indeks_heinzelova9-180908.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Besprijekoran i marljiv profesionalac uz kojega se ne vežu sumnje i osporavanja. Tako zvuči najčešća ocjena koja se o izglednom novom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu može čuti u javnosti.

Čak i u poslovično naelektriziranom hrvatskom Saboru, gdje Cvitanovo imenovanje mora biti izglasovano, jučer su se nizali komplimenti na račun informacije da će Mladena Bajića zamijeniti sadašnji ravnatelj Ureda sa suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Dinko Cvitan.

Rotacija sa šefom

- Mislim da je to dobro i kompromisno rješenje, jer je gospodin Cvitan profesionalac koji dobro poznaje odnose u Državnom odvjetništvu i USKOK-u koji je vodio - ocijenio je nezavisni zastupnik Josip Kregar, polažući nade u Cvitanovu energiju, zamisli i odlučnost.

Boro Grubišić
iz oporbenog HDSSB-a na temelju Cvitanovih dosadašnjih javnih istupa zaključuje kako će Bajićev izgledni nasljednik na saznanja o kriminalu i korupciji reagirati promptno, časno i pošteno. Šime Lučin (SDP) smatra kako se Cvitan na čelu USKOK-a pokazao kao vrlo dobro rješenje i kaže da ne vidi zašto ne bi bio isto tako dobar glavni državni odvjetnik.

I Vesna Škare-Ožbolt (DC) koja je kao ministrica pravosuđa 2005. potvrdila imenovanje Dinka Cvitana na čelo USKOK-a, nema zamjerki na novo rješenje za glavnog državnog odvjetnika, ali, ističe, ima na način kako se odvija cijeli postupak.

- Da sam smatrala da Dinko Cvitan nije dobar izbor za čelnika USKOK-a ne bih potvrdila njegovo imenovanje. Nisam ga prije imenovanje poznavala osobno, ali sve što sam čula o njemu i prema onome što mi je predočeno u prijedlogu za njegovo imenovanje, bilo je u korist njegova izbora. Nije, mi, međutim, jasna ovakva rotacija njega i Bajića, ako je točno da je dogovorena - kazala nam je Vesna Škare-Ožbolt, ciljajući na informacije da će Mladen Bajić nakon smjene ostati u DORH-u i to kao Cvitanov zamjenik.

Škare-Ožbolt ne prihvaća argument da je Bajić predugo na čelu DORH-a, što je, prema dostupnim informacijama, osnovni motiv premijera Zorana Milanovića za smjenu Bajića.

- Pa što to znači da je za nekoga previše 12 godina biti na nekoj funkciji? Ako dobro radi svoj posao, zašto ne bi bio i 16 i 20 godina. Uostalom, Bajić se tek u posljednjih nekoliko godina “razmahao”, s protokom vremena raste sposobnost i samostalnost, pa i moć državnog odvjetnika. To ne može biti loše, osim ako se ne zlorabi - komentira bivša ministrica pravosuđa.

Kada je pred Vesnu Škare-Ožbolt 2005. došao prijedlog za postavljanje Dinka Cvitana na čelo USKOK-a, o tom bivšem zagrebačkom odvjetniku i predratnom javnom tužitelju u metropoli malo se znalo. Nakon diplomiranja na zagrebačkom Pravnom fakultetu ranih osamdesetih i pripravničkog staža na Općinskom sudu u istome gradu, Cvitan se 1985. zaposlio u gradskom javnom tužiteljstvu.

Samo godinu dana kasnije već je zamjenik općinskog javnog tužitelja, da bi u veljači 1991. zatražio razrješenje zbog prelaska u odvjetnike, čemu je i udovoljeno.
Kao odvjetnik djelovao je u Daruvaru i u Zagrebu, da bi se 1999. zaposlio u “Sunce osiguranju” kao direktor pravnih poslova. Nakon 12 godina, 2003. vraća se u zagrebačko Državno odvjetništvo, i to za zamjenika županijske državne odvjetnice.

Imenovan je 2004. za zamjenika ravnatelja USKOK-a, ureda unutar DORH-a koji se tek ekipirao i uhodavao. Cvitan je bio zamjenik Željka Žganjera kojega je funkcije koštao neuspjeh u aferi Granić-Bago.
Iako je Cvitana za Žganjerova nasljednika predložio Mladen Bajić, taj izbor ne bi prošao bez suglasja tadašnjeg kadrovskog šefa HDZ-a za pravosuđe Vladimira Šeksa. Moguće je da je inicijativa za Cvitanovo postavljanje na čelo USKOK-a došla i od samog Šeksa.

Prva veća istraga koju je proveo USKOK pod Cvitanom bila je afera Maestro o zloporabama u Hrvatskom fondu za privatizaciju, pa iako je konačni sudski pravorijek oslobodio najveći dio osumnjičenih u toj uskočkoj istrazi, Cvitanov ured postao je adresa kojoj se vjeruje. Među onima koji su USKOK-u prenijeli svoja saznanja o nezakonitosti i mogućoj korupciji bio je i Mislav Šutalo, bivši direktor Sektora za planiranje i izgradnju pokretnih mreža Hrvatskog telekoma.

- Tko god je imao kontakata s USKOK-om ili pohodio njihove prostorije, zna da je naprosto riječ o nedovoljno ekipiranoj instituciji koja uz to mora imati političku potporu za svoje istrage i napore. Barem pet, šest odvjetničkih ureda u Zagrebu ima više ljudi, a o novcu da ne govorim, od USKOK-a. Tom uredu ne može se odreći pozitivan pristup, riješenost da se progoni korupcija i organizirani kriminal, neupitan je i radni elan. No, u ovoj zemlji se prave istrage i pravi kriminal jednostavno ne otvaraju, jer je za to potreba politička odluka - kazao nam je Šutalo.

Kontinuitet u radu

Nesumnjivo je da rotacija Cvitana i Bajića predstavlja kontinuitet rada DORH-a, no pravo je pitanje je li taj kontinuitet bio želja vladajućih ili je iznuđen. Naime, u političkim i pravosudnim kuloarima već se barem pola godine govori o ponudama koje su iz vrha vlasti pljuštale prema uglednim odvjetnicima poput Čede Prodanovića, Jadranke Sloković, Vesne Alaburić i Branka Šerića da se late funkcije glavnog državnog odvjetnika. Kada je kod spomenutih i drugih kandidata utvrđen izostanak interesa, pa i ambicije za funkciju koja ne nudi toliku zaradu kao advokatura, posegnulo se za Dinkom Cvitanom.

Vedran Marjanović

Politika ih lansira, a policija prizemljuje

Glavnog državnog odvjetnika na mandat od četiri godine imenuje Sabor na prijedlog Vlade, koja treba pribaviti mišljenje Odbora za pravosuđe. Broj četverogodišnjih mandata na koje može biti imenovana ista osoba nije ograničen. Glavni državni odvjetnik, nakon što mu mandat istekne i ne bude ponovno izabran, nastavlja raditi kao zamjenik državnog odvjetnika.

Načini na koje se biraju i imenuju glavni državni odvjetnici u zemljama iz okružja su prilično različiti, i ta različitost sasvim dobro ilustrira kako zakonska rješenja kojima se jamči samostalnost u radu ne znače nužno i stvarnu samostalnost.
U Njemačkoj glavnog državnog odvjetnika i savezne odvjetnike imenuje predsjednik Republike na prijedlog ministra pravosuđa, uz suglasnost parlamenta. U Njemačkoj, kao i u Francuskoj i Švicarskoj, ne postoje posebni zakoni o državnom odvjetništvu, nego je njihov rad definiran zakonima o sudovima i kaznenom postupku.

U Francuskoj se ne traži suglasnost parlamenta. Na čelu odvjetništva je ministar pravosuđa, a državnog odvjetnika imenuje dekretom predsjednik Republike na prijedlog ministra. Kod zemalja sa sličnim stanjem vladavine prava kakvo je naše, uglavnom vrijede slični načini izbora. U Srbiji imenuje ga Narodna skupština na prijedlog vlade i uz mišljenje Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. U Makedoniji bira ga Sobranje na prijedlog vlade, uz prethodno mišljenje Vijeća javnih tužilaca.

U Crnoj Gori vrhovnog državnog tužioca imenuje Skupština, u Bugarskoj ga imenuje predsjednik Republike na prijedlog Vrhovnog savjeta sudstva, pri čemu “predsjednik neće odbiti nijedno imenovanje ili razrješenje na ponovljeni prijedlog”.

Bez obzira na sam postupak imenovanja, rad glavnog državnog odvjetnika – ako je i riječ o osobi odlučnoj da ne sluša šaputanje politike – još uvijek je samo pola priče kada je u pitanju progon korupcije u visokim političkim krugovima. Drugi dio priče pitanje je načina imenovanja unutar policije i njihova samostalnost u radu. Tužiteljstvo rukovodi istragama, no njihove naloge policija, ako je ovisna o politici, može vrlo lako ili ignorirati ili loše provoditi. No, u toj bi situaciji glavni državni odvjetnik trebao zvoniti na uzbunu.

Način izbora tužitelja

HRVATSKA
- Predlaže ga Vlada, a imenuje Sabor
NJEMAČKA
- Predlaže ga ministar pravosuđa, a imenuje predsjednik države
SRBIJA
- Predlaže ga vlada, a imenuje Narodna skupština
BUGARSKA
- Predlaže ga Vrhovni savjet sudstva, a imenuje predsjednik Republike
FRANCUSKA
- Predlaže ga ministar pravosuđa, a imenuje predsjednik države

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/maestro-iz-uskok-a-nastavlja-bajicevim-stopama-227332 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1bc79cd6521d479bfd4e5b5f8072af8ee66498e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maestro+iz+USKOK-a+nastavlja+Baji%C4%87evim+stopama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmaestro-iz-uskok-a-nastavlja-bajicevim-stopama-227332 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmaestro-iz-uskok-a-nastavlja-bajicevim-stopama-227332 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dinko Cvitan odlučno će se obračunavati s kriminalom, drže saborski zastupnici /Davor Pongračić/Cropix [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osoba dana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaosoba dana

Maestro iz USKOK-a nastavlja Bajićevim stopama

Piše PSD.
27. veljače 2014. - 23:50

Besprijekoran i marljiv profesionalac uz kojega se ne vežu sumnje i osporavanja. Tako zvuči najčešća ocjena koja se o izglednom novom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu može čuti u javnosti.

Čak i u poslovično naelektriziranom hrvatskom Saboru, gdje Cvitanovo imenovanje mora biti izglasovano, jučer su se nizali komplimenti na račun informacije da će Mladena Bajića zamijeniti sadašnji ravnatelj Ureda sa suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Dinko Cvitan.

Rotacija sa šefom

- Mislim da je to dobro i kompromisno rješenje, jer je gospodin Cvitan profesionalac koji dobro poznaje odnose u Državnom odvjetništvu i USKOK-u koji je vodio - ocijenio je nezavisni zastupnik Josip Kregar, polažući nade u Cvitanovu energiju, zamisli i odlučnost.

Boro Grubišić
iz oporbenog H...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:01