stdClass Object ( [id] => 174819 [title] => Linićev stup srama ugledao svjetlo dana: Dalmacija ima HR- rekordera među obrtnicima - Mirka Rapića iz Žaborića [alias] => linicev-stup-srama-ugledao-svjetlo-dana-dalmacija-ima-hr-rekordera-medu-obrtnicima-mirka-rapica-iz-zaborica [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => JUTROS

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Na listi poduzeća na prvom se mjestu nalazi zagrebačka tvrtka Tempo, s ukupnim poreznim dugom od 292 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 104 milijuna, a dug na osnovu doprinosa za obvezna osiguranja oko 184 milijuna kuna.

Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 265 milijuna kuna, a na osnovu poreza na dobit 7,7 milijuna. No, HRT je preplatio porez i prirez na dohodak, kao i doprinose za obvezna osiguranja za ukupno oko 50 milijuna kuna.

Na trećem mjestu najvećih dužnika je zagrebačka Pan – papirna industrija u stečaju, s dugom od gotovo 143 milijuna kuna.

S dugom većim od 100 milijuna kuna slijede zagrebačka građevinska grupa Industrogradnja i varaždinski tekstilni proizvođač Varteks.

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna, a na prvom je mjestu te liste nalazi se Mirko Rapaić iz Šibensko-kninske županije, s ukupnim poreznim dugom od 41,5 milijuna kuna.

Ukupne porezne dugove veće od 11 milijuna kuna imaju još i Vinko Odak, iz Splitsko-dalmatinske županije, Jozo Primorac te Branko Berišić iz Zagreba.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.

Na toj listi prevodi Zvonimir Staničić iz Bjelovarsko-bilogorske županije, s ukupnim dugom od 61 milijun kuna, a još osam dužnika ima ukupni porezni dug veći od 10 milijuna kuna.

Objava ovog popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, a kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Popis ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogram poreznog duga.

Najavljujući prošli tjedan objavu liste poreznih dužnika, ministar financija Slavko Linić je kazao kako Vlada ima odgovornost prema svim građanima koji redovito plaćaju poreze i koji su uredni te kako se želi napraviti vrlo jasna razliku između urednih i neurednih obveznika.

Evo linka.

Miloloža: Neki su u dugu zbog države!

- Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zalaže se za uvođenje reda u svim aspektima poslovanja pa tako i u plaćanje poreza, ali upozorava da bi se na danas objavljenom popisu poreznih dužnika mogli naći i oni koji nisu mogli podmiriti porezne obveze zbog dugovanja države ili objektivnih poslovnih okolnosti, rekao je za Hinu vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a Ivan Miloloža.

Ako je porezni dug nastao zbog nepovoljnih poslovnih okolnosti ili dugovanja države poduzetnicima, a toga ima, onda se dugovanje može razumijeti, kaže Miloloža.

Nasuprot tome, porezni dug koji je nastao svjesnim izbjegavanjem obveza koje je bilo moguće podmiriti potpuno je neopravdan, ističe čelnik HUP-a dodajući da za procjenu učinaka objave registra dužnika treba pričekati neko vrijeme.

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Objava popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.




NAJAVA

Ministarstvo financija će u utorak objaviti popis s imenima 16.000 tvrtki, 31.000 obrtnika te čak 85.000 građana - poreznih dužnika. Cilj “akcije” je naplata poreznog duga, koji iznosi 51 milijardu kuna, pri čemu pola ukupnog iznosa otpada na zatezne kamate. Lista će razotkriti i imena 3000 pravnih osoba čiji ukupni porezni dug iznosi oko 15 milijardi kuna. Među prvih stotinu neurednih neplatiša svaki pojedinačno proračunu duguje najmanje po 20 milijuna kuna.

U “top ten” vodećih najveći dužnik je tvrtka “Tempo” s 292 milijuna kuna poreznog duga, slijedi HRT s 222 milijuna kuna, a treća je papirna industrija “Pan” sa 142 milijuna kuna nenamirenog poreza.

Po 100 milijuna država potražuje od nekad uspješne tvornice “Varteks”, dok joj “Konstruktor-inženjering” Željka Žderića duguje 72 milijuna kuna, a hoteli “Podgora” i “Imota” po 30 milijuna. Dug komunalnog poduzeća “Imotska vodoprivreda” je “mrvicu” ispod 30 milijuna kuna. I privatna poliklinika “Medikol”, unatoč brojnim PET/CT pretragama odrađenima za HZZO, duguje 25 milijuna kuna.

Linićeva logika

Ministar financija Slavko Linić za ‘stup srama’ se odlučio upravo zato da bi napravio jasnu razliku između urednih i neurednih platiša jer, kako kaže, Vlada ima odgovornost prema građanima koji redovito plaćaju porez. Poreznici su nesmiljeni kad je u pitanju naplata, a to bi na vlastitoj koži uskoro mogle osjetiti i estradne zvijezde čije je poslovanje posljednjih godina pod pojačanim nadzorom. Porezna uprava detaljno se pozabavila prihodima pjevača Marka Perkovića Thompsona i Jelene Rozge, te su utvrdili da je preko njihovih računa prolazio i neprijavljen dohodak.

Rozgi se, naime, prema nalazu poreznika ne poklapaju prijavljeni iznosi prihoda sa stvarnim stanjem na računu. Samo u prošloj godina poreznici su otkrili razliku između poreza od 234.000 kuna, uplaćenog na 854.000 zarađenih kuna, i ukupnog prometa po njezinu žiroračunu od 1.665.000 kuna, pa bi državi trebala platiti porez na dodatnih 811.000 kuna. Na taj način u posljednje tri godine utvrđeno joj je 2,1 milijun kuna novog dohotka. Na taj novac Porezna uprava “odrezat” će joj najmanje pola milijuna kuna dodatnih obveza ako im uvjerljivo ne dokaže kako je stekla spornu novčanu razliku.

Poreznike muči i Thompson, koji im ne uspijeva objasniti podrijetlo imovine, odnosno kupnju nekretnine u Ulici Kameniti stol vrijednu 450.000 eura, za koju nije dostavio zadovoljavajuću dokumentaciju. Državni službenici smatraju da proračunu duguje čak 1,6 milijuna kuna poreza na neprijavljeni dohodak, i to ponajviše zbog duga iz 2007. godine u kojoj je ostvario prihod od 3.090.000 kuna, prijavio dohodak manji od 400.000 kuna, a stekao puno vredniju imovinu. Sporna im je i njegova porezna prijava za 2010. godinu, u kojoj se sjetio navesti primitke od 668.000 kuna, ali navodno nije prijavio 194.000 kuna, na koje bi trebao platiti još 70.000 kuna poreza i prireza.

− Na adresu odvjetničkog ureda, kao ni na adresu Marka Perkovića, do danas nije stigao nikakav zapisnik iz Porezne uprave, tako da ne mogu komentirati napise o navodnom neplaćenom porezu. Otići ću do Porezne uprave i ispitati postoji li zapisnik i, ako postoji, uputiti prigovor.

Ako se pokaže da su napisi u medijima istiniti, počinjeno je kazneno djelo odavanja službene tajne i mi ćemo podići kaznenu prijavu protiv Porezne uprave – rezolutan je Vatroslav Šego, odvjetnik poznatog pjevača, navodeći da im je prošle godine stigao zapisnik prema kojemu je Thompson dužan državi platiti 300.000 kuna, na što su još u rujnu prošle godine uputili prigovor, a do današnjeg dana nisu dobili nikakvu reakciju iz Porezne uprave.

Splitska pjevačica Jelena Rozga jučer se nije javljala na naše pozive niti je uzvraćala na poruke. Uzaludni su bili i naši pokušaji da dobijemo komentar njezina menadžera Pere Kozomare.


MARIJANA ŠEŠO I SANDRA LAPENDA LEMO

Javni mobing

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u udruzi poslodavaca Petar Lovrić žestoko se protivi objavi popisa poreznih dužnika. ”Nije to instrument koji će potaknuti financijsku disciplinu, to je, kako i oni sami kažu, stup srama na kojem će se naći i oni koji su u raznim sporovima s državom.

To je čisti mobing”, kaže Lovrić, a s njim se slaže i novinar Business.hr-a Plamenko Cvitić: “Ako malo analiziramo, to je zapravo ideja ‘zavadi pa vladaj’. Dakle, umjesto da se svi mi građani ove zemlje bavimo time radi li Vlada dobro, mi bismo trebali gledati u popis dužnika je li na njima naš susjed, prijatelj, rođak...”

A.B.K., M.Š.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Web stranica Porezne uprave na kojoj su objavljena imena dužnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => utjerivanje 51 milijardu kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-30 12:04:00 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-31 14:27:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-31 08:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28782 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/31/PSD/dug01.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7824217 Threads: 3 Questions: 1640409152 Slow queries: 4876384 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111509818 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/linicev-stup-srama-ugledao-svjetlo-dana-dalmacija-ima-hr-rekordera-medu-obrtnicima-mirka-rapica-iz-zaborica-174819 [printLink] => /vijesti/hrvatska/linicev-stup-srama-ugledao-svjetlo-dana-dalmacija-ima-hr-rekordera-medu-obrtnicima-mirka-rapica-iz-zaborica-174819?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 175180 [name] => poreznidužnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezniduznici [link] => /tag/porezniduznici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Web stranica Porezne uprave na kojoj su objavljena imena dužnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => utjerivanje 51 milijardu kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Linićev stup srama ugledao svjetlo dana: Dalmacija ima HR- rekordera među obrtnicima - Mirka Rapića iz Žaborića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-21-14-14-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/31/PSD/dug01.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/31/PSD/dug01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}JUTROS

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Na listi poduzeća na prvom se mjestu nalazi zagrebačka tvrtka Tempo, s ukupnim poreznim dugom od 292 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 104 milijuna, a dug na osnovu doprinosa za obvezna osiguranja oko 184 milijuna kuna.

Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 265 milijuna kuna, a na osnovu poreza na dobit 7,7 milijuna. No, HRT je preplatio porez i prirez na dohodak, kao i doprinose za obvezna osiguranja za ukupno oko 50 milijuna kuna.

Na trećem mjestu najvećih dužnika je zagrebačka Pan – papirna industrija u stečaju, s dugom od gotovo 143 milijuna kuna.

S dugom većim od 100 milijuna kuna slijede zagrebačka građevinska grupa Industrogradnja i varaždinski tekstilni proizvođač Varteks.

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna, a na prvom je mjestu te liste nalazi se Mirko Rapaić iz Šibensko-kninske županije, s ukupnim poreznim dugom od 41,5 milijuna kuna.

Ukupne porezne dugove veće od 11 milijuna kuna imaju još i Vinko Odak, iz Splitsko-dalmatinske županije, Jozo Primorac te Branko Berišić iz Zagreba.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.

Na toj listi prevodi Zvonimir Staničić iz Bjelovarsko-bilogorske županije, s ukupnim dugom od 61 milijun kuna, a još osam dužnika ima ukupni porezni dug veći od 10 milijuna kuna.

Objava ovog popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, a kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Popis ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogram poreznog duga.

Najavljujući prošli tjedan objavu liste poreznih dužnika, ministar financija Slavko Linić je kazao kako Vlada ima odgovornost prema svim građanima koji redovito plaćaju poreze i koji su uredni te kako se želi napraviti vrlo jasna razliku između urednih i neurednih obveznika.

Evo linka.

Miloloža: Neki su u dugu zbog države!

- Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zalaže se za uvođenje reda u svim aspektima poslovanja pa tako i u plaćanje poreza, ali upozorava da bi se na danas objavljenom popisu poreznih dužnika mogli naći i oni koji nisu mogli podmiriti porezne obveze zbog dugovanja države ili objektivnih poslovnih okolnosti, rekao je za Hinu vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a Ivan Miloloža.

Ako je porezni dug nastao zbog nepovoljnih poslovnih okolnosti ili dugovanja države poduzetnicima, a toga ima, onda se dugovanje može razumijeti, kaže Miloloža.

Nasuprot tome, porezni dug koji je nastao svjesnim izbjegavanjem obveza koje je bilo moguće podmiriti potpuno je neopravdan, ističe čelnik HUP-a dodajući da za procjenu učinaka objave registra dužnika treba pričekati neko vrijeme.

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Objava popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.




NAJAVA

Ministarstvo financija će u utorak objaviti popis s imenima 16.000 tvrtki, 31.000 obrtnika te čak 85.000 građana - poreznih dužnika. Cilj “akcije” je naplata poreznog duga, koji iznosi 51 milijardu kuna, pri čemu pola ukupnog iznosa otpada na zatezne kamate. Lista će razotkriti i imena 3000 pravnih osoba čiji ukupni porezni dug iznosi oko 15 milijardi kuna. Među prvih stotinu neurednih neplatiša svaki pojedinačno proračunu duguje najmanje po 20 milijuna kuna.

U “top ten” vodećih najveći dužnik je tvrtka “Tempo” s 292 milijuna kuna poreznog duga, slijedi HRT s 222 milijuna kuna, a treća je papirna industrija “Pan” sa 142 milijuna kuna nenamirenog poreza.

Po 100 milijuna država potražuje od nekad uspješne tvornice “Varteks”, dok joj “Konstruktor-inženjering” Željka Žderića duguje 72 milijuna kuna, a hoteli “Podgora” i “Imota” po 30 milijuna. Dug komunalnog poduzeća “Imotska vodoprivreda” je “mrvicu” ispod 30 milijuna kuna. I privatna poliklinika “Medikol”, unatoč brojnim PET/CT pretragama odrađenima za HZZO, duguje 25 milijuna kuna.

Linićeva logika

Ministar financija Slavko Linić za ‘stup srama’ se odlučio upravo zato da bi napravio jasnu razliku između urednih i neurednih platiša jer, kako kaže, Vlada ima odgovornost prema građanima koji redovito plaćaju porez. Poreznici su nesmiljeni kad je u pitanju naplata, a to bi na vlastitoj koži uskoro mogle osjetiti i estradne zvijezde čije je poslovanje posljednjih godina pod pojačanim nadzorom. Porezna uprava detaljno se pozabavila prihodima pjevača Marka Perkovića Thompsona i Jelene Rozge, te su utvrdili da je preko njihovih računa prolazio i neprijavljen dohodak.

Rozgi se, naime, prema nalazu poreznika ne poklapaju prijavljeni iznosi prihoda sa stvarnim stanjem na računu. Samo u prošloj godina poreznici su otkrili razliku između poreza od 234.000 kuna, uplaćenog na 854.000 zarađenih kuna, i ukupnog prometa po njezinu žiroračunu od 1.665.000 kuna, pa bi državi trebala platiti porez na dodatnih 811.000 kuna. Na taj način u posljednje tri godine utvrđeno joj je 2,1 milijun kuna novog dohotka. Na taj novac Porezna uprava “odrezat” će joj najmanje pola milijuna kuna dodatnih obveza ako im uvjerljivo ne dokaže kako je stekla spornu novčanu razliku.

Poreznike muči i Thompson, koji im ne uspijeva objasniti podrijetlo imovine, odnosno kupnju nekretnine u Ulici Kameniti stol vrijednu 450.000 eura, za koju nije dostavio zadovoljavajuću dokumentaciju. Državni službenici smatraju da proračunu duguje čak 1,6 milijuna kuna poreza na neprijavljeni dohodak, i to ponajviše zbog duga iz 2007. godine u kojoj je ostvario prihod od 3.090.000 kuna, prijavio dohodak manji od 400.000 kuna, a stekao puno vredniju imovinu. Sporna im je i njegova porezna prijava za 2010. godinu, u kojoj se sjetio navesti primitke od 668.000 kuna, ali navodno nije prijavio 194.000 kuna, na koje bi trebao platiti još 70.000 kuna poreza i prireza.

− Na adresu odvjetničkog ureda, kao ni na adresu Marka Perkovića, do danas nije stigao nikakav zapisnik iz Porezne uprave, tako da ne mogu komentirati napise o navodnom neplaćenom porezu. Otići ću do Porezne uprave i ispitati postoji li zapisnik i, ako postoji, uputiti prigovor.

Ako se pokaže da su napisi u medijima istiniti, počinjeno je kazneno djelo odavanja službene tajne i mi ćemo podići kaznenu prijavu protiv Porezne uprave – rezolutan je Vatroslav Šego, odvjetnik poznatog pjevača, navodeći da im je prošle godine stigao zapisnik prema kojemu je Thompson dužan državi platiti 300.000 kuna, na što su još u rujnu prošle godine uputili prigovor, a do današnjeg dana nisu dobili nikakvu reakciju iz Porezne uprave.

Splitska pjevačica Jelena Rozga jučer se nije javljala na naše pozive niti je uzvraćala na poruke. Uzaludni su bili i naši pokušaji da dobijemo komentar njezina menadžera Pere Kozomare.


MARIJANA ŠEŠO I SANDRA LAPENDA LEMO

Javni mobing

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u udruzi poslodavaca Petar Lovrić žestoko se protivi objavi popisa poreznih dužnika. ”Nije to instrument koji će potaknuti financijsku disciplinu, to je, kako i oni sami kažu, stup srama na kojem će se naći i oni koji su u raznim sporovima s državom.

To je čisti mobing”, kaže Lovrić, a s njim se slaže i novinar Business.hr-a Plamenko Cvitić: “Ako malo analiziramo, to je zapravo ideja ‘zavadi pa vladaj’. Dakle, umjesto da se svi mi građani ove zemlje bavimo time radi li Vlada dobro, mi bismo trebali gledati u popis dužnika je li na njima naš susjed, prijatelj, rođak...”

A.B.K., M.Š.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/linicev-stup-srama-ugledao-svjetlo-dana-dalmacija-ima-hr-rekordera-medu-obrtnicima-mirka-rapica-iz-zaborica-174819 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=233bb9b69e923701aa9e8991c35c815e6cfc6864 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lini%C4%87ev+stup+srama+ugledao+svjetlo+dana%3A+Dalmacija+ima+HR-+rekordera+me%C4%91u+obrtnicima+-+Mirka+Rapi%C4%87a+iz+%C5%BDabori%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flinicev-stup-srama-ugledao-svjetlo-dana-dalmacija-ima-hr-rekordera-medu-obrtnicima-mirka-rapica-iz-zaborica-174819 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flinicev-stup-srama-ugledao-svjetlo-dana-dalmacija-ima-hr-rekordera-medu-obrtnicima-mirka-rapica-iz-zaborica-174819 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Web stranica Porezne uprave na kojoj su objavljena imena dužnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => utjerivanje 51 milijardu kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskautjerivanje 51 milijardu kuna

Linićev stup srama ugledao svjetlo dana: Dalmacija ima HR- rekordera među obrtnicima - Mirka Rapića iz Žaborića

Piše PSD.
31. srpnja 2012. - 10:10
JUTROS

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popispravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi starijiod 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Na listi poduzeća na prvom se mjestu nalazi zagrebačka tvrtka Tempo, sukupnim poreznim dugom od 292 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovuPDV-a dosegnuo 104 milijuna, a dug na osnovu doprinosa za obveznaosiguranja oko 184 milijuna kuna.

Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna,pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 265 milijuna kuna, a na osnovuporeza na dobit 7,7 milijuna. No, HRT je preplatio porez i prirez nadohodak, kao i doprinose za obvezna osiguranja za ukupno oko 50 milijunakuna.

Na trećem mjestu najvećih dužnika je zagrebačka Pan – papir...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:14