stdClass Object ( [id] => 173967 [title] => Linić: Šok za mene su poduzetnici koji se protive promjenama; CROMA: PR za Vladu uspješno radi spin [alias] => linic-sok-za-mene-su-poduzetnici-koji-se-protive-promjenama-croma-pr-za-vladu-uspjesno-radi-spin [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i Prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je pohvalio sindikate, a oštro se osvrnuo na prigovore poslodavaca o antipoduzetničkoj klimi.

Linić je također najavio kako bi Vlada početkom idućeg tjedana ponovno mogla odgoditi povećanje trošarina na nafte derivate za 15 lipa po litri, kao i da se te veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna.

Na upite hoće li Hrvatskoj ipak trebati nekakav aranžman s MMF-om, kazao je kako MMF uvijek ostaje kao mogućnost ako dođe do pada kreditnog rejtinga.

U ovom trenutku mjere Vlade pokazuju da nam ne treba MMF, išli smo u pregovore sa sindikatima, promjenjena je politika subvencija, ide restrukturiranje javnih poduzeća. Vlada Zorana Milanović je pokazala da je spremna sama mijenjati zemlju i da to može bez MMF-a, ističe Linić.

U Ministarstvu financija zadovoljni su ostvarenjem državnog proračuna u prvom polugodištu - prihodi proračuna u iznosili 53 su milijarde kuna, što je 3,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,8 posto, na 58,8 milijardi kuna.

I Prihodi i rashodi u prvom su polugodištu ostvareni s tek nešto malo manje od polovice plana za cijelu godinu - prihodi sa 48,7 posto plana, a rashodi sa 49,5 posto ovogodišnjeg plana.

Ministar financija kaže kako ne vidi potrebe za rebalansom proračuna, iako u Ministarstvu ne isključuju mogućnost rebalansa na jesen kako bi se proračunskim korisnicima omogućila preraspodjela na pojedinim rashodima u skladu s njihovim potrebama.

U prvom polugodištu određenih manjih prekoračenja ima kod rashoda za plaće, ali s obzirom na pregovore sa sindikatima, Linić smatra da će se ostvariti dodatne uštede.

Pregovori sa sindikatima za Linića su "veliko pozitivno iznenađenje", jer su svi, izuzev sindikata obrazovanja, pokazali razumjevanje, shvatili situaciju, prihvatili ozbiljne razgovore, no "šok" za njega su poduzetnici koji se protive promjenama.

"Sa sindikalne scene ugodno iznenađenje, a sa strane poslodavaca otpor promjenama", kaže Linić.

Poslodavcima je smanjen doprinos za zdravstveno za dva postotna boda, što je tri milijarde kuna, a građanima smo nametnuli veći PDV, kaže Linić koji ne može razumjeti ni prigovore poduzetnika za antipoduzetničku klimu kada je riječ o nizu zakonskih rješenja.

Pritom je spomenuo Zakon o financijskom poslovanju temeljem kojeg će se provoditi i predstečajne nagodbe, želju Vlade da riješi problem nelikvidnosti, zastoj u pravosuđu, Opći porezni zakon kojim se želi stati na kraj svima onima koji su upropastili jednu tvrtku i osnivali druge, neplaćajući ni državi ni svojim dobavljačima, itd.

"Ako se igdje najviše moglo dati to je prema poslodavcima, a njihov je odgovor, neću raditi, neću ulagati. To su poruke koje smo najmanje od njih očekivali", rekao je Linić.

Na novinarski upit je li poslodavcima najproblematičniji Zakon o financijskom poslovanju s rokovima plaćanja od 60 dana, Linić kaže kako je to nešto čega se poslodavci najviše boje.

No, podsjetio je da je i trenutno na snazi Zakon o rokovima plaćanja također s rokom od 60 dana, ali i da Ministarstvo financija ne naplaćuje enormne novčane kazne koje su tim zakonom predviđene.

Zakon o rokovima plaćanja je usklađen s EU, pa ga ne možemo povući, on predviđa enormne kazne, ali nama ne pada na pamet naplaćivati ih, rekao je Linić.

Ponavlja kako Vlada Zakonom o financijskom poslovanju želi pomoći restrukturiranju gospodarstva, riješiti 44 milijarde kuna dugova, sankcionirati neodgovorne i one koji štete samim poduzetnicima.

Odgovarajući na pitanja novinara o ponudi tvrtke United Energy Comodities iz Ženeve za kupnju Dina-Petrokemije i Adriaola, Linić je uz ostalo kazao kako je obveza te tvrtke da u ponedjeljak, 23. srpnja platiti pet milijuna eura predujma i početkom rujna počne proizvodnju.

"Ako nema u ponedjeljak tih pet milijuna eura ide se u stečaj i Dine", rekao je Linić koji nije želio komentirati neke medijske napise da iza švicarske tvrtke stoji bivši vlasnik Diokija Robert Ježić.

(Hina)

CROMA: PR za Vladu uspješno radi spin

- Svakodnevno pratimo strmoglavi pad gospodarstva u svim sferama, a na žalost glavnu riječ u njemu i dalje imaju političari. Smjerovi koje trasiraju nisu dobri i ne omogućavaju menadžerima da uspješno vode firme. PR za Vladu uspješno radi spin kojim se nesposobnost političara da kreiraju konkurentnu makroekonomsku politiku prebacuje na nesposobnost menadžera da pronađu programe koje bi investirali. Zbog toga je CROMA krenula u regionalizaciju kakva bi trebala postojati u privredi i u zemlji.

Rekao je to u petak  Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e, Hrvatskog udruženja menadžera, na predstavljanju inicijalnog odbora tog udruženja za Dalmaciju čije će sjedište biti Split.

- Upravljanje iz centra nije dobro, svaki je kraj vrlo specifičan i upravljanje zavisi o svakoj sredini. Mi u Zagrebu imamo dobre informacije o Zagrebu, ali vrlo slabe i loše za ostale regije – smatra Ferdelji, dok Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora splitske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca i član dalmatinskog inicijativnog odbora CROMA-e ističe da ova CROMA  nije paralela HUP- u:

- Ne radi se na dva kolosjeka. HUP čine tvrtke dok Croma okuplja pojedince koji upravljaju resursima. Nama je stalo da na svaki način pokušamo pokrenuti ovo gospodarstvo koje je zaglibilo u blatu. Kamo sreće da se pojavi još netko s idejom i voljom raditi za boljitak.

Inicijativni odbor koji će organizirati izbornu skuštinu dalmatinske CROMA-e dogodine u lipnju, u kojem su i Damjan Krklec iz Matadure, Ivan Sabljić iz Volksbanke, Joze Tomaš iz hotela Park i Željko Uzelac iz LTH-a, vodi Vice Češljar, voditelj splitske podružnice Autolinea koji je pozvao menadžere, direktore i vlasnike kompanija iz cijele Dalmacije da im se pridruže u radu kako bi pomogli lokalnom gospodstavu.

- Dosad smo podijeli 167 nagrada, protiv osam ljudi se vodi proces, svi su iz državnih a ne privatnih poduzeća, a dvoje je pravomoćno osuđenih. Mi nagrade dodjeljujemo za učinjeno, a ne za ono što će biti učinjeno. Kutli smo dali nagradu za mladog menadžera u vremenu kad je imao 50 zaposlenih, a onda je čovjek otišao u krivom smjeru – veli Ferdelji.

U Hrvatskoj ima oko 20.000 menadžera na svim razinama. U CROMA-i je oko 3000 članova, a Ferdelji kaže da se udruga zalaže da menadžerski ugovori budu transparentni i da se standardiziraju, vežu uz koeficijente.

Podataka o veličini menadžerskih plaća u Hrvatskoj nema, dok su u svijetu standardi da se menadžerske vezuju uz prosječne plaće i ovisno o veličini tvrke, iznose od četiri do 10 prosječnih radničkih plaća u velikim firmama.

S. Stapić

HUP: Poduzetnici nisu u šoku - pokušavamo spasiti što se dade spasiti

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je poprilično čuđenje stajalištima ministra financija Slavka Linića i njegovom izjavom o šokiranosti reakcijama poslodavaca zbog navodnog protivljenja promjenama koje ministar zagovara te poručila kako poslodavci nisu u šoku već pokušavaju spasiti što se da spasiti.

"Ne ulazeći u način komunikacije koja je osobna stvar svakog pojedinca i ulazi u sferu njegovog osobnog stila, pa tako i ministra, svoje neslaganje HUP usmjerava na dva bitna područja - sadržaj promjena i brzina i smjer promjena", navodi se u priopćenju HUP-a.

Poslodavci pritom ističu kako su promjene koje provodi ministar Linić u jednom dijelu sasvim suprotne ekonomskoj logici i poslovanju u kriznim uvjetima, vrlo često u neskladu s Ustavom RH.

"Učinak politike koju zagovara i provodi ministar Linić je dalji pad ekonomske aktivnosti mjereno kroz podatke o industrijskoj proizvodnji, BDP-u, razini zaposlenosti, osobnoj potrošnji i maloprodaji", navode iz HUP-a.

Poslodavci okupljeni u HUP-u izražavali su svoje neslaganje s nekim od mjera koje je ministar Linić ugradio u Zakon o porezu na dohodak (retroaktivnost), Opći porezni zakon, ali i u prijedloge pojedinih rješenja iz Zakona o financijskom poslovanju, navode iz HUP-a.

Pritom ponavljaju kako su neka od tih rješenja suprotna ekonomskoj logici, iskonski protivna poduzetničkoj filozofiji i imaju dugoročno negativni učinak na opstanak i razvoj poduzetništva u Hrvatskoj. Te smo naše stavove javno iznosili u svim prigodama, a ustavnost nekih od tih rješenja ćemo provjeriti i pred Ustavnim sudom RH, kažu u HUP-u.

Što se tiče brzine i smjera promjena, iz HUP-a ističu da se zalažu za korijenite i brze promjene u državi i društvu.

"Pri tom ne smatramo da je pravi smjer porezna presija i dalji pritisak na poduzetnike što u konačnici ugrožava i ovo malo preživjelog u realnom sektoru. Tu mislimo na duboke i korijenite reforme javne uprave, teritorijalnog ustroja zemlje, zdravstvenog sustava i sustava socojalne zaštite, obrazovnog sustava, a napose pravosuđa", ističu poslodavci.

Smatraju kako u svim tim sustavima ima poprilično prostora u kojem bi se mogle pronaći brojne rezerve za popunjavanje i proračunskih rupa, ali i, jednako tako važno, povećala efikasnost sustava koji bi bio na usluzi građanima i poduzećima. "Ovako se sustav samo razvija do usijanja kroz vrlo jasan pokazatelj o povećanju broja zaposlenih u javnom sektoru u posljednjih pola godine", navode iz HUP-a.

Poslodavci ističu kako ih zanima i promjena ekonomskog modela, promjena odnosa prema ekonomskim i industrijskim politikama koje Hrvatska već jako dugo nema, a nije ih do sada predstavila niti ova Vlada.

"Ako se govori u kategorijama šoka, hrvatski poduzetnici i poslodavci su tu fazu već davno proživjeli. Sad pokušavamo spašavati što se da spasiti", ističu iz HUP-a.

Uvjereni su da u Vladi Zorana Milanovića imaju sasvim kvalitetnog sugovornika koji će znati uvažiti njihove argumente i poslušati savjete. "Bez dijaloga socijalnih partnera puno će teže biti pronaći izlaz iz ove naše prilično nezahvalne situacije. Stanje šoka i nije najbolji okvir. Trebamo trezveno i hladne glave raspravljati i tražiti najbolja rješenja za gospodarstvo i društvo u cjelini. Što to prije napravimo lakše ćemo pronaći izlaz", zaključuje se u priopćenju HUP-a.

(Hina)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUKOB VLADE I POSLODAVACA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-20 16:59:26 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-20 20:01:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-20 16:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5525 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/20/AAA/linic.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7731793 Threads: 8 Questions: 1561984329 Slow queries: 4763629 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111528185 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/linic-sok-za-mene-su-poduzetnici-koji-se-protive-promjenama-croma-pr-za-vladu-uspjesno-radi-spin-173967 [printLink] => /vijesti/hrvatska/linic-sok-za-mene-su-poduzetnici-koji-se-protive-promjenama-croma-pr-za-vladu-uspjesno-radi-spin-173967?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224790 [name] => slavkolinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slavkolinic [link] => /tag/slavkolinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394197 [name] => poduzetnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poduzetnici [link] => /tag/poduzetnici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 228513 [name] => croma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => croma [link] => /tag/croma ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUKOB VLADE I POSLODAVACA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Linić: Šok za mene su poduzetnici koji se protive promjenama; CROMA: PR za Vladu uspješno radi spin [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-18-58-47-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/20/AAA/linic.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/20/AAA/linic.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i Prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je pohvalio sindikate, a oštro se osvrnuo na prigovore poslodavaca o antipoduzetničkoj klimi.

Linić je također najavio kako bi Vlada početkom idućeg tjedana ponovno mogla odgoditi povećanje trošarina na nafte derivate za 15 lipa po litri, kao i da se te veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna.

Na upite hoće li Hrvatskoj ipak trebati nekakav aranžman s MMF-om, kazao je kako MMF uvijek ostaje kao mogućnost ako dođe do pada kreditnog rejtinga.

U ovom trenutku mjere Vlade pokazuju da nam ne treba MMF, išli smo u pregovore sa sindikatima, promjenjena je politika subvencija, ide restrukturiranje javnih poduzeća. Vlada Zorana Milanović je pokazala da je spremna sama mijenjati zemlju i da to može bez MMF-a, ističe Linić.

U Ministarstvu financija zadovoljni su ostvarenjem državnog proračuna u prvom polugodištu - prihodi proračuna u iznosili 53 su milijarde kuna, što je 3,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,8 posto, na 58,8 milijardi kuna.

I Prihodi i rashodi u prvom su polugodištu ostvareni s tek nešto malo manje od polovice plana za cijelu godinu - prihodi sa 48,7 posto plana, a rashodi sa 49,5 posto ovogodišnjeg plana.

Ministar financija kaže kako ne vidi potrebe za rebalansom proračuna, iako u Ministarstvu ne isključuju mogućnost rebalansa na jesen kako bi se proračunskim korisnicima omogućila preraspodjela na pojedinim rashodima u skladu s njihovim potrebama.

U prvom polugodištu određenih manjih prekoračenja ima kod rashoda za plaće, ali s obzirom na pregovore sa sindikatima, Linić smatra da će se ostvariti dodatne uštede.

Pregovori sa sindikatima za Linića su "veliko pozitivno iznenađenje", jer su svi, izuzev sindikata obrazovanja, pokazali razumjevanje, shvatili situaciju, prihvatili ozbiljne razgovore, no "šok" za njega su poduzetnici koji se protive promjenama.

"Sa sindikalne scene ugodno iznenađenje, a sa strane poslodavaca otpor promjenama", kaže Linić.

Poslodavcima je smanjen doprinos za zdravstveno za dva postotna boda, što je tri milijarde kuna, a građanima smo nametnuli veći PDV, kaže Linić koji ne može razumjeti ni prigovore poduzetnika za antipoduzetničku klimu kada je riječ o nizu zakonskih rješenja.

Pritom je spomenuo Zakon o financijskom poslovanju temeljem kojeg će se provoditi i predstečajne nagodbe, želju Vlade da riješi problem nelikvidnosti, zastoj u pravosuđu, Opći porezni zakon kojim se želi stati na kraj svima onima koji su upropastili jednu tvrtku i osnivali druge, neplaćajući ni državi ni svojim dobavljačima, itd.

"Ako se igdje najviše moglo dati to je prema poslodavcima, a njihov je odgovor, neću raditi, neću ulagati. To su poruke koje smo najmanje od njih očekivali", rekao je Linić.

Na novinarski upit je li poslodavcima najproblematičniji Zakon o financijskom poslovanju s rokovima plaćanja od 60 dana, Linić kaže kako je to nešto čega se poslodavci najviše boje.

No, podsjetio je da je i trenutno na snazi Zakon o rokovima plaćanja također s rokom od 60 dana, ali i da Ministarstvo financija ne naplaćuje enormne novčane kazne koje su tim zakonom predviđene.

Zakon o rokovima plaćanja je usklađen s EU, pa ga ne možemo povući, on predviđa enormne kazne, ali nama ne pada na pamet naplaćivati ih, rekao je Linić.

Ponavlja kako Vlada Zakonom o financijskom poslovanju želi pomoći restrukturiranju gospodarstva, riješiti 44 milijarde kuna dugova, sankcionirati neodgovorne i one koji štete samim poduzetnicima.

Odgovarajući na pitanja novinara o ponudi tvrtke United Energy Comodities iz Ženeve za kupnju Dina-Petrokemije i Adriaola, Linić je uz ostalo kazao kako je obveza te tvrtke da u ponedjeljak, 23. srpnja platiti pet milijuna eura predujma i početkom rujna počne proizvodnju.

"Ako nema u ponedjeljak tih pet milijuna eura ide se u stečaj i Dine", rekao je Linić koji nije želio komentirati neke medijske napise da iza švicarske tvrtke stoji bivši vlasnik Diokija Robert Ježić.

(Hina)

CROMA: PR za Vladu uspješno radi spin

- Svakodnevno pratimo strmoglavi pad gospodarstva u svim sferama, a na žalost glavnu riječ u njemu i dalje imaju političari. Smjerovi koje trasiraju nisu dobri i ne omogućavaju menadžerima da uspješno vode firme. PR za Vladu uspješno radi spin kojim se nesposobnost političara da kreiraju konkurentnu makroekonomsku politiku prebacuje na nesposobnost menadžera da pronađu programe koje bi investirali. Zbog toga je CROMA krenula u regionalizaciju kakva bi trebala postojati u privredi i u zemlji.

Rekao je to u petak  Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e, Hrvatskog udruženja menadžera, na predstavljanju inicijalnog odbora tog udruženja za Dalmaciju čije će sjedište biti Split.

- Upravljanje iz centra nije dobro, svaki je kraj vrlo specifičan i upravljanje zavisi o svakoj sredini. Mi u Zagrebu imamo dobre informacije o Zagrebu, ali vrlo slabe i loše za ostale regije – smatra Ferdelji, dok Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora splitske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca i član dalmatinskog inicijativnog odbora CROMA-e ističe da ova CROMA  nije paralela HUP- u:

- Ne radi se na dva kolosjeka. HUP čine tvrtke dok Croma okuplja pojedince koji upravljaju resursima. Nama je stalo da na svaki način pokušamo pokrenuti ovo gospodarstvo koje je zaglibilo u blatu. Kamo sreće da se pojavi još netko s idejom i voljom raditi za boljitak.

Inicijativni odbor koji će organizirati izbornu skuštinu dalmatinske CROMA-e dogodine u lipnju, u kojem su i Damjan Krklec iz Matadure, Ivan Sabljić iz Volksbanke, Joze Tomaš iz hotela Park i Željko Uzelac iz LTH-a, vodi Vice Češljar, voditelj splitske podružnice Autolinea koji je pozvao menadžere, direktore i vlasnike kompanija iz cijele Dalmacije da im se pridruže u radu kako bi pomogli lokalnom gospodstavu.

- Dosad smo podijeli 167 nagrada, protiv osam ljudi se vodi proces, svi su iz državnih a ne privatnih poduzeća, a dvoje je pravomoćno osuđenih. Mi nagrade dodjeljujemo za učinjeno, a ne za ono što će biti učinjeno. Kutli smo dali nagradu za mladog menadžera u vremenu kad je imao 50 zaposlenih, a onda je čovjek otišao u krivom smjeru – veli Ferdelji.

U Hrvatskoj ima oko 20.000 menadžera na svim razinama. U CROMA-i je oko 3000 članova, a Ferdelji kaže da se udruga zalaže da menadžerski ugovori budu transparentni i da se standardiziraju, vežu uz koeficijente.

Podataka o veličini menadžerskih plaća u Hrvatskoj nema, dok su u svijetu standardi da se menadžerske vezuju uz prosječne plaće i ovisno o veličini tvrke, iznose od četiri do 10 prosječnih radničkih plaća u velikim firmama.

S. Stapić

HUP: Poduzetnici nisu u šoku - pokušavamo spasiti što se dade spasiti

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je poprilično čuđenje stajalištima ministra financija Slavka Linića i njegovom izjavom o šokiranosti reakcijama poslodavaca zbog navodnog protivljenja promjenama koje ministar zagovara te poručila kako poslodavci nisu u šoku već pokušavaju spasiti što se da spasiti.

"Ne ulazeći u način komunikacije koja je osobna stvar svakog pojedinca i ulazi u sferu njegovog osobnog stila, pa tako i ministra, svoje neslaganje HUP usmjerava na dva bitna područja - sadržaj promjena i brzina i smjer promjena", navodi se u priopćenju HUP-a.

Poslodavci pritom ističu kako su promjene koje provodi ministar Linić u jednom dijelu sasvim suprotne ekonomskoj logici i poslovanju u kriznim uvjetima, vrlo često u neskladu s Ustavom RH.

"Učinak politike koju zagovara i provodi ministar Linić je dalji pad ekonomske aktivnosti mjereno kroz podatke o industrijskoj proizvodnji, BDP-u, razini zaposlenosti, osobnoj potrošnji i maloprodaji", navode iz HUP-a.

Poslodavci okupljeni u HUP-u izražavali su svoje neslaganje s nekim od mjera koje je ministar Linić ugradio u Zakon o porezu na dohodak (retroaktivnost), Opći porezni zakon, ali i u prijedloge pojedinih rješenja iz Zakona o financijskom poslovanju, navode iz HUP-a.

Pritom ponavljaju kako su neka od tih rješenja suprotna ekonomskoj logici, iskonski protivna poduzetničkoj filozofiji i imaju dugoročno negativni učinak na opstanak i razvoj poduzetništva u Hrvatskoj. Te smo naše stavove javno iznosili u svim prigodama, a ustavnost nekih od tih rješenja ćemo provjeriti i pred Ustavnim sudom RH, kažu u HUP-u.

Što se tiče brzine i smjera promjena, iz HUP-a ističu da se zalažu za korijenite i brze promjene u državi i društvu.

"Pri tom ne smatramo da je pravi smjer porezna presija i dalji pritisak na poduzetnike što u konačnici ugrožava i ovo malo preživjelog u realnom sektoru. Tu mislimo na duboke i korijenite reforme javne uprave, teritorijalnog ustroja zemlje, zdravstvenog sustava i sustava socojalne zaštite, obrazovnog sustava, a napose pravosuđa", ističu poslodavci.

Smatraju kako u svim tim sustavima ima poprilično prostora u kojem bi se mogle pronaći brojne rezerve za popunjavanje i proračunskih rupa, ali i, jednako tako važno, povećala efikasnost sustava koji bi bio na usluzi građanima i poduzećima. "Ovako se sustav samo razvija do usijanja kroz vrlo jasan pokazatelj o povećanju broja zaposlenih u javnom sektoru u posljednjih pola godine", navode iz HUP-a.

Poslodavci ističu kako ih zanima i promjena ekonomskog modela, promjena odnosa prema ekonomskim i industrijskim politikama koje Hrvatska već jako dugo nema, a nije ih do sada predstavila niti ova Vlada.

"Ako se govori u kategorijama šoka, hrvatski poduzetnici i poslodavci su tu fazu već davno proživjeli. Sad pokušavamo spašavati što se da spasiti", ističu iz HUP-a.

Uvjereni su da u Vladi Zorana Milanovića imaju sasvim kvalitetnog sugovornika koji će znati uvažiti njihove argumente i poslušati savjete. "Bez dijaloga socijalnih partnera puno će teže biti pronaći izlaz iz ove naše prilično nezahvalne situacije. Stanje šoka i nije najbolji okvir. Trebamo trezveno i hladne glave raspravljati i tražiti najbolja rješenja za gospodarstvo i društvo u cjelini. Što to prije napravimo lakše ćemo pronaći izlaz", zaključuje se u priopćenju HUP-a.

(Hina)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/linic-sok-za-mene-su-poduzetnici-koji-se-protive-promjenama-croma-pr-za-vladu-uspjesno-radi-spin-173967 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c4a9f0885cb29648261b02d2acbbf9d1f79dc42 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lini%C4%87%3A+%C5%A0ok+za+mene+su+poduzetnici+koji+se+protive+promjenama%3B+CROMA%3A+PR+za+Vladu+uspje%C5%A1no+radi+spin&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flinic-sok-za-mene-su-poduzetnici-koji-se-protive-promjenama-croma-pr-za-vladu-uspjesno-radi-spin-173967 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flinic-sok-za-mene-su-poduzetnici-koji-se-protive-promjenama-croma-pr-za-vladu-uspjesno-radi-spin-173967 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUKOB VLADE I POSLODAVACA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSUKOB VLADE I POSLODAVACA

Linić: Šok za mene su poduzetnici koji se protive promjenama; CROMA: PR za Vladu uspješno radi spin

Piše PSD.
20. srpnja 2012. - 18:56
Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i Prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je pohvalio sindikate, a oštro se osvrnuo na prigovore poslodavaca o antipoduzetničkoj klimi.

Linić je također najavio kako bi Vlada početkom idućeg tjedana ponovno mogla odgoditi povećanje trošarina na nafte derivate za 15 lipa po litri, kao i da se te veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna.

Na upite hoće li Hrvatskoj ipak trebati nekakav aranžman s MMF-om, kazao je kako MMF uvijek ostaje kao mogućnost ako dođe do pada kreditnog rejtinga.

U ovom trenutku mjere Vlad...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:58