stdClass Object ( [id] => 256820 [title] => Kujundžić: Karamarko samo glumi da želi srušiti Josipovića, otvoreno sam mu ponudio da se podržimo, ali je odbio [alias] => kujundzic-karamarko-samo-glumi-da-zeli-srusiti-josipovica-otvoreno-sam-mu-ponudio-da-se-podrzimo-ali-je-odbio [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada su se u svibnju 2012. u drugom krugu izbora za predsjednika HDZ-a našli Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić, izaslanicima na stranačkom saboru počele su stizati poruke da je na izborima u Srbiji pobijedio radikal Nikolić, da mu se “bijela kuta i pjesnik” ne mogu suprotstaviti, i da je Karamarko bolje rješenje za HDZ. Dvije i pol godine poslije Kujundžić je kandidat za predsjednika Republike koji upravo HDZ-u uzima ključne glasove.

Je li Vaša predsjednička kandidatura osveta Karamarku zbog toga što Vas je pobijedio, a zatim i isključio iz HDZ-a?
– Bio sam željan promjena u ovoj Hrvatskoj, da konačno usvojimo demokratske prakse koje nas jedino mogu izvući iz gliba. Nažalost, za pobjedu mi je nedostajalo 60-ak glasova, što je bilo dovoljno da na čelo stranke dođe čovjek koji očito nije namjeravao provesti stvarnu transformaciju, a kamoli izbore po načelu jedan čovjek jedan glas. Hrvatska nema vremena za čekanje da se nešto pokrene na vrhu HDZ-a kako bismo pokrenuli temeljite promjene.

Uzeli ste dosta glasova Kolindi Grabar-Kitarović, ali u svojim istupima kao da je štedite. Svojim kritikama ciljate ponajprije na aktualnog predsjednika Ivu Josipovića. Je li riječ o tajnom paktu na desnici?

– Ja sam na zadatku smijeniti Ivu Josipovića, a deklarativno je i gospođa Kitarović na istom zadatku. Samo što ja želim još mnogo više za ovu Hrvatsku. Nudio sam vrhu HDZ-a čak i da se obvežemo da će jedan kandidat podržati drugoga u slučaju da ne prođe u drugi krug, nažalost, bez odgovora. Razvoj događaja tijekom pretkampanje i niz pogrešaka koje su počinjene u HDZ-ovu stožeru pokazuju da bi ovo mogao biti i četvrti njihov simulirani juriš na Pantovčak. Naravno, pri tome ne ciljam na cijelu stranku, nego na njezin vrh, no i “obični” članovi odavno su shvatili da ja daleko autentičnije predstavljam njihove interese. Hrvatska treba čovjeka koji će od prvog trenutka zagrabiti u suštinske promjene. Ništa neće ostati nedotaknuto.

Ovih Vam dana iz HDZ-a šalju poruke da, zbog nacionalnih interesa, trebate odustati u korist gospođe Kitarović. Razmišljate li o povlačenju iz utrke?

– Sad je već svima jasno da će i četvrti odglumljeni pokušaj juriša na Pantovčak neslavno propasti, da neće uspjeti plan aktualne vrhuške HDZ-a da gospođa Kitarović u drugom krugu časno izgubi od gospodina Josipovića. Relevantne ankete, za razliku od onih koje se objavljuju, čvrsto upućuju na to da sam ja taj koji ide u drugi krug. Gospodin Karamarko u svojem posljednjem intervjuu već govori da pobjeda na predsjedničkim izborima za njih “nije previše značajna”, najavljuje gotovo usput neke svoje vlastite ustavne promjene iz kojih je jasno zašto je gospođa Kitarović tako neambiciozna u svojim nastupima, zašto ne zahtijeva temeljite promjene.

Na što točno ciljate?
– Gospodin Karamarko očito bi sam mijenjao Ustav, dao sebi kancelarsku poziciju, a predsjednika bi birao Sabor. Time gospođu Kitarović on sam u očima javnosti pretvara u svoju lutku na koncu, ona bi toga trebala biti svjesna. Krucijalnu grešku u koracima je počinila kad je svoj program dala na usvajanje i odobravanje svojoj stranci, u prijevodu Karamarku, svakako ne tihoj većini koja misli isto kao i ja. Ja sam im već bio otvoreno nudio da se ona i ja obvežemo na to da ćemo javno iskazati podršku onom kandidatu koji bude uvjerljiviji i ode u drugi krug, kako bismo osigurali da se glasovi desnog centra i desnice ne rasipaju te da sigurno dođe do smjene na Pantovčaku. Bez odgovora, osim napada ispod stola i prljavih spinova.

Što zamjerate Josipoviću?

– Neiskrenost, prijetvornost. Bio je stup podrške nesposobnoj vladi Zorana Milanovića, ali i sukreator pogrešne politike u mnogim segmentima. Na koncu njihove vladavine Hrvatska je podjeljenija nego ikad. I to je sve rezultat njihove smišljene politike, jer kad nemaju više ništa ponuditi, onda kreiraju strah od izmišljene desne opasnosti. Zajednički su doveli Hrvatsku na sam rub gospodarskog, društvenog i moralnog sloma.

A što zamjerate Kolindi Grabar-Kitarović?

– Nedostatak istinske ambicije. Promjene koje ona nudi su dobrodošle, ali nedovoljne. I ključno: jedino ja u drugom krugu mogu pobijediti Josipovića.

Zašto glasati za Vas?

– Zato jer nudim suštinske promjene koje jedino osiguravaju Hrvatskoj budućnost. Zato što takve promjene može ostvariti jedino slobodan čovjek, što njih dvoje u punom smislu riječi nedvojbeno nisu.

Što je u programu Vaše Nove Hrvatske novo?

– Od prvog dana zahtijevat ću suglasje Vlade i oporbe o Nacionalnom strateškom sporazumu, odnosno o ključnim točkama plana za spas gospodarstva i društva, onih koje se neće smjeti mijenjati najmanje tijekom sljedeća dva saborska mandata. On pretpostavlja stavljanje neometane poduzetničke inicijative u epicentar gospodarskog oporavka; hitno uklanjanje svih prepreka, intenzivne poticaje za otvaranje radnih mjesta. No, prije svega treba otvoriti kišobran za hrvatskog radnika i njegovu obitelj. Neodgodivo i bezuvjetno ukidanje blokada računa građana, koje gaze dostojanstvo čovjeka, a istodobno mu onemogućavaju čak i vraćanje duga. Moratorij na ovrhe i deložacije za najugroženije obitelji, u dogovoru koji će država pripremiti s vjerovnicima i olakšati im teret.

Ali to sve spada u djelokrug Vlade, ne predsjednika…

– Za početak, predsjednik mora ispravno čitati svoje ustavne obveze da vodi aktivnu brigu o svim aspektima razvoja hrvatskog društva. A tek onda idemo na ovlasti. Jednom kad shvatimo da su nas 15 godina uvjeravali u laž da predsjednik ne može ništa, a da su Mesić i Josipović u pozadini za to vrijeme isprepleli Hrvatsku svojom mrežom izvaninstitucionalne moći, onda shvaćamo da predsjednik može iznimno mnogo, čak i tamo gdje formalno nema nikakve ovlasti. Nema nijednog aspekta društva u kojemu on ne može potaknuti pozitivne promjene. Ponekad je dovoljno da on samo nešto jasno i glasno izgovori pred televizijskim kamerama, umjesto što bojažljivo pazi da ne uvrijedi sve one kojima je nešto dužan ili od njih nešto očekuje. Mene nitko neće moći ušutkati.

Kako namjeravate smanjiti deficit? Kao predsjednik, nemate apsolutno nikakvu moć voditi ekonomsku politiku. Čak ne možete sazvati ni sjednicu Vlade...

– Nacionalni strateški sporazum donosi plan za gospodarski oporavak. Uz to, donijet ćemo novi Ustav u kojem stoji da je temelj hrvatske državnosti slobodno izražena volja hrvatskog naroda potvrđena u Domovinskom ratu; novi izborni zakon s izborom zastupnika po imenu i prezimenu, moći ćete birati tri zastupnika bez ograničenja na liste uz snažnu ulogu direktne demokracije i uvođenje nacionalnog dana referenduma; novi regionalni preustroj s četiri velike županije plus Grad Zagreb za jeftiniju i efikasniju državu; zaokružene ovlasti predsjednika – sazivanje sjednica Vlade i referenduma, predlaganje i pokretanje postupka preispitivanja zakona i inicijativa. A ako partijske i stranačke elite još jednom odbiju suradnju i odaberu privatne umjesto nacionalnih interesa, neću oklijevati ni trenutka i sazvat ću nacionalni referendum i zatražiti podršku naroda.

I Vi biste, kao i Josipović, mijenjali Ustav. Zašto?
– Ne, ja ne bih mijenjao Ustav “kao Josipović”! Projekt ustavnih promjena za stvaranje Druge Republike predstavljen je još na osnivanju Saveza za Hrvatsku, a on je to nekoliko mjeseci poslije besramno preuzeo, samo s drukčijim sadržajem. Njegove promjene izbornog zakona idu za jačanjem postojećeg partijsko-stranačkog duopola i spašavanje SDP-a od propasti na sljedećim izborima. Prijedloge o jačanju direktne demokracije kao da je pisao Peđa Grbin, jer bi referendum na koncu potvrđivao, odnosno, u prijevodu, odbacivao Sabor. Moj prijedlog ide u suprotnom smjeru, za istinskom reprezentativnošću Sabora i ukidanjem monopola stranačkih čelnika.

Josipović je doveo Borisa Tadića na Ovčaru. Jeste li Vi spremni, ako postanete predsjednik, nagovoriti Tomislava Nikolića da se u Vukovaru pokloni hrvatskim žrtvama?

– Ne, nisam. Čovjek koji se nije odrekao titule četničkog vojvode ni ne treba dolaziti na Ovčaru i tako dodatno vrijeđati žrtve. Ne trebaju nam lažne isprike.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Tuđman i udbaši

Zašto ste 1989. više vjerovali Veselici nego Franji Tuđmanu, pa ste se učlanili u HDS, a ne u HDZ?

– Zato što je u tom trenutku oko njega bilo previše Udbe i KOS-a.

Matoš, pobačaj, Glavaš i ‘Leptir’

Koju pjesmu biste voljeli da ste je Vi napisali?

– Matoševa “1909.”. “Jer Hrvatsku mi moju objesiše, ko lopova...”
Treba li zabraniti pobačaj?
– Ne. Zabrane su pogrešne. Treba pomoći roditeljima da odluče zadržati dijete.
Kad ste se zadnji put čuli s Branimirom Glavašem?
– Posljednji put sam ga čuo i vidio kad je bio moj pacijent, 2005. godine.
Vaš omiljeni film.
– “Leptir”, sa Steveom McQueenom i Dustinom Hoffmanom.

HITNE MJERE

– bezuvjetno ukidanje blokada računa građana
– moratorij na ovrhe i deložacije za najugroženije obitelji
– regionalni preustroj s četiri velike županije

GODINE LAŽI

Uvjeravaju nas u laž da predsjednik ne može ništa, a Mesić i Josipović su za to vrijeme isprepleli Hrvatsku svojom mrežom izvaninstitucionalne moći

LUTKA NA KONCU

Gospođa Kitarović trebala bi biti svjesna da je Karamarko pretvara u svoju lutku na koncu. Krucijalnu pogrešku je počinila kad je svoj program dala njemu na usvajanje

BITKA ZA PANTOVČAK: JOSIPOVIĆ KRENUO S TITOVA TRGA, KOLINDA SE ODLUČILA ZA KRIVI PUT, KUJUNDŽiĆ SE NEMA S KIME SUČELITI, A SINČIĆ...

Gdje su bili...
JOSIPOVIĆ SE UGLAVNOM DRŽAO SJEVERA
Predsjednik dr. Ivo Josipović počeo je svoju kampanju sa zagrebačkog Trga maršala Tita, a tijekom tjedna obišao je Novsku, Kutinu, Petrinju, Lekenik, Bedekovčinu, Krapinu, Čakovec, jučer i poplavom poharanu Gunju, Babinu Gredu, Daruvar, Bjelovar... Sutra bi trebao nazočiti otvorenju radova na izgradnji terminala ukapljenog naftnog plina u luci Ploče... Većinu govora koristio je za argumentiranje nužnosti ustavnih promjena koje predlaže, ističući kako se ‘kuća gradi od temelja’. Inače, na web-stranici Ureda predsjednika od ovoga tjedna više ne objavljuju informacije o aktivnostima koje imaju predznak predizbornih, vjerojatno zbog prigovora da dr. Josipović zloupotrebljava funkciju za potrebe svoje kampanje.

KOLINDA U PRVI PLAN GURA EKONOMSKE TEME
Prvi tjedan službene kampanje HDZ-ova kandidatkinja iskoristila je za naglašavanje gospodarskog dijela svog programa, dakako, ne propuštajući usput kritizirati vladajuće zbog slabih ekonomskih rezultata. U kampanju je krenula s rodnog Grobnika (uz male tehničke probleme zvučno najavljivanog Kolinda TV-a), obišla i Lipik, Pakrac, Viroviticu, Krapinu, Novu Gradišku, Koprivnicu, gotovo se natječući s Josipovićem u tome tko će obići više tvrtki. Jučer je bila u Zadru... Prozvala je Josipovića što nije reagirao na izjavu svog suradnika Marka Rakara, kojega su branitelji u crnim majicama s bijelim križevima podsjetili na Ku-Klux-Klan. Nije obznanila iznos plaće koju je imala u NATO-u, što je opravdala praksom te organizacije.

KUJUNDŽIĆ UZALUD TRAŽIO SUČELJAVANJE
Dr. Milan Kujundžić nastavio je svoju turneju po Hrvatskoj (Koprivnica, Đurđevac, Bjelovar, Gospić, Vodice, Knin, Šibenik, jučer Ploče i Dubrovnik). Pridružio se zahtjevu inicijative ‘U ime obitelji’ za ostavkom ministra uprave Arsena Bauka zbog nejasnoća oko potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma. Oglasio se i novom idejom izmjene izbornog sustava. Predložio je uvođenje novog sustava evidentiranja birača, tj. da se svatko od njih potpiše kako bi se potpisi mogli vještačiti, bude li sumnji u krivotvorenje. Za susreta u zgradi N1 televizije pokušao je nagovoriti dr. Josipovića na sučeljavanje ‘”odmah i sada’, ali aktualni predsjednik nije pristao, podsjetivši da je pred njima nekoliko već zakazanih sučeljavanja.

SINČIĆ U TRAMVAJSKOJ KAMPANJI
Predsjednički kandidat Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, upotpunio je niz živopisnih izjava pojašnjenjem o svom srednjem imenu koje je uzeo, kako je objasnio, ‘s 18 godina jer mu se svidjelo’. Kampanju zasniva na istupima pred institucijama o kojima ima nešto kazati, pa je tako okupio novinare ispred Palače pravde, a potom i pred zgradom HNB-a. Relacije koje se može prijeći pješice, ili u najgorem slučaju tramvajem, ‘napustio’ je odlaskom u Sisak, gdje je posjetio i žrtvu ovrha koja je pred deložacijom. Ovaj student zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva, koji honorarno radi u jednoj projektantskoj tvrtki, predstavio je javnosti i svoju zaručnicu te obećao da će Pantovčak dati u najam, a on će ostati u svom podstanarskom stančiću.
Ivo Josipović,Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić

Što su rekli...

JOSIPOVIĆ O REZULTATIMA ‘NOVE PRAVEDNOSTI’:
U prvome mandatu promovirao sam novu pravednost, koja je rezultirala time da nitko ne može mirno spavati ako se bavi korupcijom i kriminalom. Bilo je puno sporosti u donošenju odluka, i to treba promijeniti. To shvaćam kao novu zadaću.

JOSIPOVIĆ O USTAVNIM PROMJENAMA:
Protukandati pitaju što će nam ustavne reforme kad grcamo u krizi. Ne razumiju osnovnu stvar - da gospodarske reforme mogu uspjeti samo u dobrom društveno-političkom okviru.

GRABAR-KITAROVIĆ O AKTUALNOJ VLASTI:
Josipović i Milanović moraju odgovarati za svoj nerad koji se očituje u jednoj od najvećih stopa nezaposlenosti u EU-u i iznosi 18 posto, nedovoljnom privlačenju novca iz fondova EU-a, poreznoj politici koja ograničava razvoj poduzetništva.

GRABAR-KITAROVIĆ O SVOM PROGRAMU:

Moj se gospodarski program temelji na hrvatskoj stvarnosti i razvoj Hrvatske treba temeljiti na malome i srednjem poduzetništvu jer će ono zemlju izvući iz krize, a ne ustavne promjene.

KUJUNDŽIĆ O SVOJIM PRIORITETIMA:
Moj će prioritet biti realizacija plana ‘Nova Hrvatska’ za spas Domovine od gospodarskoga i socijalnog kraha, a ne podjela savjetničkih mjesta i sinekura. Ja sam neovisan, za razliku od kandidata koje su postavile stranke.

KUJUNDŽIĆ O ‘ŠVICARCIMA’ I SVOJIM UZORIMA:
Jedan od najvećih problema mladih obitelji uzrokovan je stambenim kreditima u švicarskim francima. Države poput Mađarske i Austrije pod odlučnim su vodstvom odlučno riješile taj problem. Predano ću raditi na rješavanju tog problema.

SINČIĆ O ‘NENARODNOM’ HNB-u:
Hrvatska narodna banka nije hrvatska ni narodna niti središnja, a nije ni banka jer se radi o mjenjačnici. HNB mora kontrolirati privatne banke i paziti što rade. Teških bankarskih grešaka ima mnogo, a za to nitko ne odgovara.

SINČIĆ O SVOJOJ IMOVINSKOJ KARTICI:
Nemam stan, automobil, štednju. Od imovine imam jedino poljoprivredno zemljište od oko 1000 kvadrata u Karlovcu. Koliko vrijedi moj imetak? Pa jedno dvije, tri tisuće kuna. Naša snaga nije u financijama, nego u ljudima.

Službeno: predsjednici i dvorske lude...

Ako su vam proteklih tjedana išli na živce ili su vas možda oraspoložili neslužbeno, od prošlog utorka imate razloga da to bude i službeno. Dakle, počelo je: u službenu su kampanju ušla tri kandidata i jedna kandidatkinja. Nemojte se iznenaditi ako ih idućih dana sretnete na putu do kvartovske pekare, jer su se rastrčali po čitavoj Hrvatskoj. Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u kampanju krenula doslovno u prvim minutama utorka, objavila je da će u kampanji potrošiti 200.000 kuna vlastitog novca, Ivo Josipović i Milan Kujundžić uložiti će po 50.000 kuna, dok mlađahni Ivan Vilibor Sinčić kani potrošiti 4000 kuna iz svog džepa. No, anonimnosti se ne predaju niti kandidati koji nisu prikupili 10.000 potpisa, pa je tako don Ivan Grubišić javno priznao da je “svojih” 1300 potpisa dao Ivanu Rudi. “Ako je netko potpisao za mene, a ja ne idem u utrku, potpise mogu proslijediti dalje bez plaćanja”, uvjeren je don Ivan, koji se time i definitivno kvalificirao u društvo političkih cirkusanata, iako je svoj dosadašnji imidž gradio na kritiziranju upravo takvih. Da cirkus bude potpun, Rude je sve to negirao i, štoviše, dodao kako je njemu zapravo “na čudan način” nestalo 5000 potpisa! Tiru, riru...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad postanem predsjednik, mene nitko neće moći ušutkati - poručuje Milan Kujundžić /Tom Dubravec/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-14 16:58:13 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-14 17:24:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-14 17:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12397 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/14/Novosti/milan_kujundzic8-071114.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x522" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7491213 Threads: 5 Questions: 1537976389 Slow queries: 4678654 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110860760 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kujundzic-karamarko-samo-glumi-da-zeli-srusiti-josipovica-otvoreno-sam-mu-ponudio-da-se-podrzimo-ali-je-odbio-256820 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kujundzic-karamarko-samo-glumi-da-zeli-srusiti-josipovica-otvoreno-sam-mu-ponudio-da-se-podrzimo-ali-je-odbio-256820?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217328 [name] => milankujundžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milankujundzic [link] => /tag/milankujundzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad postanem predsjednik, mene nitko neće moći ušutkati - poručuje Milan Kujundžić /Tom Dubravec/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kujundžić: Karamarko samo glumi da želi srušiti Josipovića, otvoreno sam mu ponudio da se podržimo, ali je odbio [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-00-09-07-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/14/Novosti/milan_kujundzic8-071114.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/14/Novosti/milan_kujundzic8-071114.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada su se u svibnju 2012. u drugom krugu izbora za predsjednika HDZ-a našli Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić, izaslanicima na stranačkom saboru počele su stizati poruke da je na izborima u Srbiji pobijedio radikal Nikolić, da mu se “bijela kuta i pjesnik” ne mogu suprotstaviti, i da je Karamarko bolje rješenje za HDZ. Dvije i pol godine poslije Kujundžić je kandidat za predsjednika Republike koji upravo HDZ-u uzima ključne glasove.

Je li Vaša predsjednička kandidatura osveta Karamarku zbog toga što Vas je pobijedio, a zatim i isključio iz HDZ-a?
– Bio sam željan promjena u ovoj Hrvatskoj, da konačno usvojimo demokratske prakse koje nas jedino mogu izvući iz gliba. Nažalost, za pobjedu mi je nedostajalo 60-ak glasova, što je bilo dovoljno da na čelo stranke dođe čovjek koji očito nije namjeravao provesti stvarnu transformaciju, a kamoli izbore po načelu jedan čovjek jedan glas. Hrvatska nema vremena za čekanje da se nešto pokrene na vrhu HDZ-a kako bismo pokrenuli temeljite promjene.

Uzeli ste dosta glasova Kolindi Grabar-Kitarović, ali u svojim istupima kao da je štedite. Svojim kritikama ciljate ponajprije na aktualnog predsjednika Ivu Josipovića. Je li riječ o tajnom paktu na desnici?

– Ja sam na zadatku smijeniti Ivu Josipovića, a deklarativno je i gospođa Kitarović na istom zadatku. Samo što ja želim još mnogo više za ovu Hrvatsku. Nudio sam vrhu HDZ-a čak i da se obvežemo da će jedan kandidat podržati drugoga u slučaju da ne prođe u drugi krug, nažalost, bez odgovora. Razvoj događaja tijekom pretkampanje i niz pogrešaka koje su počinjene u HDZ-ovu stožeru pokazuju da bi ovo mogao biti i četvrti njihov simulirani juriš na Pantovčak. Naravno, pri tome ne ciljam na cijelu stranku, nego na njezin vrh, no i “obični” članovi odavno su shvatili da ja daleko autentičnije predstavljam njihove interese. Hrvatska treba čovjeka koji će od prvog trenutka zagrabiti u suštinske promjene. Ništa neće ostati nedotaknuto.

Ovih Vam dana iz HDZ-a šalju poruke da, zbog nacionalnih interesa, trebate odustati u korist gospođe Kitarović. Razmišljate li o povlačenju iz utrke?

– Sad je već svima jasno da će i četvrti odglumljeni pokušaj juriša na Pantovčak neslavno propasti, da neće uspjeti plan aktualne vrhuške HDZ-a da gospođa Kitarović u drugom krugu časno izgubi od gospodina Josipovića. Relevantne ankete, za razliku od onih koje se objavljuju, čvrsto upućuju na to da sam ja taj koji ide u drugi krug. Gospodin Karamarko u svojem posljednjem intervjuu već govori da pobjeda na predsjedničkim izborima za njih “nije previše značajna”, najavljuje gotovo usput neke svoje vlastite ustavne promjene iz kojih je jasno zašto je gospođa Kitarović tako neambiciozna u svojim nastupima, zašto ne zahtijeva temeljite promjene.

Na što točno ciljate?
– Gospodin Karamarko očito bi sam mijenjao Ustav, dao sebi kancelarsku poziciju, a predsjednika bi birao Sabor. Time gospođu Kitarović on sam u očima javnosti pretvara u svoju lutku na koncu, ona bi toga trebala biti svjesna. Krucijalnu grešku u koracima je počinila kad je svoj program dala na usvajanje i odobravanje svojoj stranci, u prijevodu Karamarku, svakako ne tihoj većini koja misli isto kao i ja. Ja sam im već bio otvoreno nudio da se ona i ja obvežemo na to da ćemo javno iskazati podršku onom kandidatu koji bude uvjerljiviji i ode u drugi krug, kako bismo osigurali da se glasovi desnog centra i desnice ne rasipaju te da sigurno dođe do smjene na Pantovčaku. Bez odgovora, osim napada ispod stola i prljavih spinova.

Što zamjerate Josipoviću?

– Neiskrenost, prijetvornost. Bio je stup podrške nesposobnoj vladi Zorana Milanovića, ali i sukreator pogrešne politike u mnogim segmentima. Na koncu njihove vladavine Hrvatska je podjeljenija nego ikad. I to je sve rezultat njihove smišljene politike, jer kad nemaju više ništa ponuditi, onda kreiraju strah od izmišljene desne opasnosti. Zajednički su doveli Hrvatsku na sam rub gospodarskog, društvenog i moralnog sloma.

A što zamjerate Kolindi Grabar-Kitarović?

– Nedostatak istinske ambicije. Promjene koje ona nudi su dobrodošle, ali nedovoljne. I ključno: jedino ja u drugom krugu mogu pobijediti Josipovića.

Zašto glasati za Vas?

– Zato jer nudim suštinske promjene koje jedino osiguravaju Hrvatskoj budućnost. Zato što takve promjene može ostvariti jedino slobodan čovjek, što njih dvoje u punom smislu riječi nedvojbeno nisu.

Što je u programu Vaše Nove Hrvatske novo?

– Od prvog dana zahtijevat ću suglasje Vlade i oporbe o Nacionalnom strateškom sporazumu, odnosno o ključnim točkama plana za spas gospodarstva i društva, onih koje se neće smjeti mijenjati najmanje tijekom sljedeća dva saborska mandata. On pretpostavlja stavljanje neometane poduzetničke inicijative u epicentar gospodarskog oporavka; hitno uklanjanje svih prepreka, intenzivne poticaje za otvaranje radnih mjesta. No, prije svega treba otvoriti kišobran za hrvatskog radnika i njegovu obitelj. Neodgodivo i bezuvjetno ukidanje blokada računa građana, koje gaze dostojanstvo čovjeka, a istodobno mu onemogućavaju čak i vraćanje duga. Moratorij na ovrhe i deložacije za najugroženije obitelji, u dogovoru koji će država pripremiti s vjerovnicima i olakšati im teret.

Ali to sve spada u djelokrug Vlade, ne predsjednika…

– Za početak, predsjednik mora ispravno čitati svoje ustavne obveze da vodi aktivnu brigu o svim aspektima razvoja hrvatskog društva. A tek onda idemo na ovlasti. Jednom kad shvatimo da su nas 15 godina uvjeravali u laž da predsjednik ne može ništa, a da su Mesić i Josipović u pozadini za to vrijeme isprepleli Hrvatsku svojom mrežom izvaninstitucionalne moći, onda shvaćamo da predsjednik može iznimno mnogo, čak i tamo gdje formalno nema nikakve ovlasti. Nema nijednog aspekta društva u kojemu on ne može potaknuti pozitivne promjene. Ponekad je dovoljno da on samo nešto jasno i glasno izgovori pred televizijskim kamerama, umjesto što bojažljivo pazi da ne uvrijedi sve one kojima je nešto dužan ili od njih nešto očekuje. Mene nitko neće moći ušutkati.

Kako namjeravate smanjiti deficit? Kao predsjednik, nemate apsolutno nikakvu moć voditi ekonomsku politiku. Čak ne možete sazvati ni sjednicu Vlade...

– Nacionalni strateški sporazum donosi plan za gospodarski oporavak. Uz to, donijet ćemo novi Ustav u kojem stoji da je temelj hrvatske državnosti slobodno izražena volja hrvatskog naroda potvrđena u Domovinskom ratu; novi izborni zakon s izborom zastupnika po imenu i prezimenu, moći ćete birati tri zastupnika bez ograničenja na liste uz snažnu ulogu direktne demokracije i uvođenje nacionalnog dana referenduma; novi regionalni preustroj s četiri velike županije plus Grad Zagreb za jeftiniju i efikasniju državu; zaokružene ovlasti predsjednika – sazivanje sjednica Vlade i referenduma, predlaganje i pokretanje postupka preispitivanja zakona i inicijativa. A ako partijske i stranačke elite još jednom odbiju suradnju i odaberu privatne umjesto nacionalnih interesa, neću oklijevati ni trenutka i sazvat ću nacionalni referendum i zatražiti podršku naroda.

I Vi biste, kao i Josipović, mijenjali Ustav. Zašto?
– Ne, ja ne bih mijenjao Ustav “kao Josipović”! Projekt ustavnih promjena za stvaranje Druge Republike predstavljen je još na osnivanju Saveza za Hrvatsku, a on je to nekoliko mjeseci poslije besramno preuzeo, samo s drukčijim sadržajem. Njegove promjene izbornog zakona idu za jačanjem postojećeg partijsko-stranačkog duopola i spašavanje SDP-a od propasti na sljedećim izborima. Prijedloge o jačanju direktne demokracije kao da je pisao Peđa Grbin, jer bi referendum na koncu potvrđivao, odnosno, u prijevodu, odbacivao Sabor. Moj prijedlog ide u suprotnom smjeru, za istinskom reprezentativnošću Sabora i ukidanjem monopola stranačkih čelnika.

Josipović je doveo Borisa Tadića na Ovčaru. Jeste li Vi spremni, ako postanete predsjednik, nagovoriti Tomislava Nikolića da se u Vukovaru pokloni hrvatskim žrtvama?

– Ne, nisam. Čovjek koji se nije odrekao titule četničkog vojvode ni ne treba dolaziti na Ovčaru i tako dodatno vrijeđati žrtve. Ne trebaju nam lažne isprike.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Tuđman i udbaši

Zašto ste 1989. više vjerovali Veselici nego Franji Tuđmanu, pa ste se učlanili u HDS, a ne u HDZ?

– Zato što je u tom trenutku oko njega bilo previše Udbe i KOS-a.

Matoš, pobačaj, Glavaš i ‘Leptir’

Koju pjesmu biste voljeli da ste je Vi napisali?

– Matoševa “1909.”. “Jer Hrvatsku mi moju objesiše, ko lopova...”
Treba li zabraniti pobačaj?
– Ne. Zabrane su pogrešne. Treba pomoći roditeljima da odluče zadržati dijete.
Kad ste se zadnji put čuli s Branimirom Glavašem?
– Posljednji put sam ga čuo i vidio kad je bio moj pacijent, 2005. godine.
Vaš omiljeni film.
– “Leptir”, sa Steveom McQueenom i Dustinom Hoffmanom.

HITNE MJERE

– bezuvjetno ukidanje blokada računa građana
– moratorij na ovrhe i deložacije za najugroženije obitelji
– regionalni preustroj s četiri velike županije

GODINE LAŽI

Uvjeravaju nas u laž da predsjednik ne može ništa, a Mesić i Josipović su za to vrijeme isprepleli Hrvatsku svojom mrežom izvaninstitucionalne moći

LUTKA NA KONCU

Gospođa Kitarović trebala bi biti svjesna da je Karamarko pretvara u svoju lutku na koncu. Krucijalnu pogrešku je počinila kad je svoj program dala njemu na usvajanje

BITKA ZA PANTOVČAK: JOSIPOVIĆ KRENUO S TITOVA TRGA, KOLINDA SE ODLUČILA ZA KRIVI PUT, KUJUNDŽiĆ SE NEMA S KIME SUČELITI, A SINČIĆ...

Gdje su bili...
JOSIPOVIĆ SE UGLAVNOM DRŽAO SJEVERA
Predsjednik dr. Ivo Josipović počeo je svoju kampanju sa zagrebačkog Trga maršala Tita, a tijekom tjedna obišao je Novsku, Kutinu, Petrinju, Lekenik, Bedekovčinu, Krapinu, Čakovec, jučer i poplavom poharanu Gunju, Babinu Gredu, Daruvar, Bjelovar... Sutra bi trebao nazočiti otvorenju radova na izgradnji terminala ukapljenog naftnog plina u luci Ploče... Većinu govora koristio je za argumentiranje nužnosti ustavnih promjena koje predlaže, ističući kako se ‘kuća gradi od temelja’. Inače, na web-stranici Ureda predsjednika od ovoga tjedna više ne objavljuju informacije o aktivnostima koje imaju predznak predizbornih, vjerojatno zbog prigovora da dr. Josipović zloupotrebljava funkciju za potrebe svoje kampanje.

KOLINDA U PRVI PLAN GURA EKONOMSKE TEME
Prvi tjedan službene kampanje HDZ-ova kandidatkinja iskoristila je za naglašavanje gospodarskog dijela svog programa, dakako, ne propuštajući usput kritizirati vladajuće zbog slabih ekonomskih rezultata. U kampanju je krenula s rodnog Grobnika (uz male tehničke probleme zvučno najavljivanog Kolinda TV-a), obišla i Lipik, Pakrac, Viroviticu, Krapinu, Novu Gradišku, Koprivnicu, gotovo se natječući s Josipovićem u tome tko će obići više tvrtki. Jučer je bila u Zadru... Prozvala je Josipovića što nije reagirao na izjavu svog suradnika Marka Rakara, kojega su branitelji u crnim majicama s bijelim križevima podsjetili na Ku-Klux-Klan. Nije obznanila iznos plaće koju je imala u NATO-u, što je opravdala praksom te organizacije.

KUJUNDŽIĆ UZALUD TRAŽIO SUČELJAVANJE
Dr. Milan Kujundžić nastavio je svoju turneju po Hrvatskoj (Koprivnica, Đurđevac, Bjelovar, Gospić, Vodice, Knin, Šibenik, jučer Ploče i Dubrovnik). Pridružio se zahtjevu inicijative ‘U ime obitelji’ za ostavkom ministra uprave Arsena Bauka zbog nejasnoća oko potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma. Oglasio se i novom idejom izmjene izbornog sustava. Predložio je uvođenje novog sustava evidentiranja birača, tj. da se svatko od njih potpiše kako bi se potpisi mogli vještačiti, bude li sumnji u krivotvorenje. Za susreta u zgradi N1 televizije pokušao je nagovoriti dr. Josipovića na sučeljavanje ‘”odmah i sada’, ali aktualni predsjednik nije pristao, podsjetivši da je pred njima nekoliko već zakazanih sučeljavanja.

SINČIĆ U TRAMVAJSKOJ KAMPANJI
Predsjednički kandidat Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, upotpunio je niz živopisnih izjava pojašnjenjem o svom srednjem imenu koje je uzeo, kako je objasnio, ‘s 18 godina jer mu se svidjelo’. Kampanju zasniva na istupima pred institucijama o kojima ima nešto kazati, pa je tako okupio novinare ispred Palače pravde, a potom i pred zgradom HNB-a. Relacije koje se može prijeći pješice, ili u najgorem slučaju tramvajem, ‘napustio’ je odlaskom u Sisak, gdje je posjetio i žrtvu ovrha koja je pred deložacijom. Ovaj student zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva, koji honorarno radi u jednoj projektantskoj tvrtki, predstavio je javnosti i svoju zaručnicu te obećao da će Pantovčak dati u najam, a on će ostati u svom podstanarskom stančiću.
Ivo Josipović,Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić

Što su rekli...

JOSIPOVIĆ O REZULTATIMA ‘NOVE PRAVEDNOSTI’:
U prvome mandatu promovirao sam novu pravednost, koja je rezultirala time da nitko ne može mirno spavati ako se bavi korupcijom i kriminalom. Bilo je puno sporosti u donošenju odluka, i to treba promijeniti. To shvaćam kao novu zadaću.

JOSIPOVIĆ O USTAVNIM PROMJENAMA:
Protukandati pitaju što će nam ustavne reforme kad grcamo u krizi. Ne razumiju osnovnu stvar - da gospodarske reforme mogu uspjeti samo u dobrom društveno-političkom okviru.

GRABAR-KITAROVIĆ O AKTUALNOJ VLASTI:
Josipović i Milanović moraju odgovarati za svoj nerad koji se očituje u jednoj od najvećih stopa nezaposlenosti u EU-u i iznosi 18 posto, nedovoljnom privlačenju novca iz fondova EU-a, poreznoj politici koja ograničava razvoj poduzetništva.

GRABAR-KITAROVIĆ O SVOM PROGRAMU:

Moj se gospodarski program temelji na hrvatskoj stvarnosti i razvoj Hrvatske treba temeljiti na malome i srednjem poduzetništvu jer će ono zemlju izvući iz krize, a ne ustavne promjene.

KUJUNDŽIĆ O SVOJIM PRIORITETIMA:
Moj će prioritet biti realizacija plana ‘Nova Hrvatska’ za spas Domovine od gospodarskoga i socijalnog kraha, a ne podjela savjetničkih mjesta i sinekura. Ja sam neovisan, za razliku od kandidata koje su postavile stranke.

KUJUNDŽIĆ O ‘ŠVICARCIMA’ I SVOJIM UZORIMA:
Jedan od najvećih problema mladih obitelji uzrokovan je stambenim kreditima u švicarskim francima. Države poput Mađarske i Austrije pod odlučnim su vodstvom odlučno riješile taj problem. Predano ću raditi na rješavanju tog problema.

SINČIĆ O ‘NENARODNOM’ HNB-u:
Hrvatska narodna banka nije hrvatska ni narodna niti središnja, a nije ni banka jer se radi o mjenjačnici. HNB mora kontrolirati privatne banke i paziti što rade. Teških bankarskih grešaka ima mnogo, a za to nitko ne odgovara.

SINČIĆ O SVOJOJ IMOVINSKOJ KARTICI:
Nemam stan, automobil, štednju. Od imovine imam jedino poljoprivredno zemljište od oko 1000 kvadrata u Karlovcu. Koliko vrijedi moj imetak? Pa jedno dvije, tri tisuće kuna. Naša snaga nije u financijama, nego u ljudima.

Službeno: predsjednici i dvorske lude...

Ako su vam proteklih tjedana išli na živce ili su vas možda oraspoložili neslužbeno, od prošlog utorka imate razloga da to bude i službeno. Dakle, počelo je: u službenu su kampanju ušla tri kandidata i jedna kandidatkinja. Nemojte se iznenaditi ako ih idućih dana sretnete na putu do kvartovske pekare, jer su se rastrčali po čitavoj Hrvatskoj. Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u kampanju krenula doslovno u prvim minutama utorka, objavila je da će u kampanji potrošiti 200.000 kuna vlastitog novca, Ivo Josipović i Milan Kujundžić uložiti će po 50.000 kuna, dok mlađahni Ivan Vilibor Sinčić kani potrošiti 4000 kuna iz svog džepa. No, anonimnosti se ne predaju niti kandidati koji nisu prikupili 10.000 potpisa, pa je tako don Ivan Grubišić javno priznao da je “svojih” 1300 potpisa dao Ivanu Rudi. “Ako je netko potpisao za mene, a ja ne idem u utrku, potpise mogu proslijediti dalje bez plaćanja”, uvjeren je don Ivan, koji se time i definitivno kvalificirao u društvo političkih cirkusanata, iako je svoj dosadašnji imidž gradio na kritiziranju upravo takvih. Da cirkus bude potpun, Rude je sve to negirao i, štoviše, dodao kako je njemu zapravo “na čudan način” nestalo 5000 potpisa! Tiru, riru...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kujundzic-karamarko-samo-glumi-da-zeli-srusiti-josipovica-otvoreno-sam-mu-ponudio-da-se-podrzimo-ali-je-odbio-256820 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2183c33f1dcab555cb65ba4b0b8c35a4eb598c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kujund%C5%BEi%C4%87%3A+Karamarko+samo+glumi+da+%C5%BEeli+sru%C5%A1iti+Josipovi%C4%87a%2C+otvoreno+sam+mu+ponudio+da+se+podr%C5%BEimo%2C+ali+je+odbio&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkujundzic-karamarko-samo-glumi-da-zeli-srusiti-josipovica-otvoreno-sam-mu-ponudio-da-se-podrzimo-ali-je-odbio-256820 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkujundzic-karamarko-samo-glumi-da-zeli-srusiti-josipovica-otvoreno-sam-mu-ponudio-da-se-podrzimo-ali-je-odbio-256820 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad postanem predsjednik, mene nitko neće moći ušutkati - poručuje Milan Kujundžić /Tom Dubravec/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarazgovor

Kujundžić: Karamarko samo glumi da želi srušiti Josipovića, otvoreno sam mu ponudio da se podržimo, ali je odbio

Piše PSD.
14. prosinca 2014. - 18:18

Kada su se u svibnju 2012. u drugom krugu izbora za predsjednika HDZ-a našli Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić, izaslanicima na stranačkom saboru počele su stizati poruke da je na izborima u Srbiji pobijedio radikal Nikolić, da mu se “bijela kuta i pjesnik” ne mogu suprotstaviti, i da je Karamarko bolje rješenje za HDZ. Dvije i pol godine poslije Kujundžić je kandidat za predsjednika Republike koji upravo HDZ-u uzima ključne glasove.

Je li Vaša predsjednička kandidatura osveta Karamarku zbog toga što Vas je pobijedio, a zatim i isključio iz HDZ-a?
– Bio sam željan promjena u ovoj Hrvatskoj, da konačno usvojimo demokratske prakse koje nas jedino mogu izvući iz gliba. Nažalost, za pobjedu mi je nedostajalo 60-ak glasova, što je bilo dovoljno da na čelo stranke dođe čovj...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:09