stdClass Object ( [id] => 1132411 [title] => Koje privilegije imaju počasni konzuli u Hrvatskoj? U Splitu ove funkcije obnašaju, između ostalih, i poznati poduzetnik i odvjetnik: ‘Nije istina da možemo parkirati bilo gdje, zadnjih godina ukinut je i popust...‘ [alias] => koje-privilegije-imaju-pocasni-konzuli-u-hrvatskoj-u-splitu-ove-funkcije-obnasaju-izmedu-ostalih-i-poznati-poduzetnik-i-odvjetnik-nije-istina-da-mozemo-parkirati-bilo-gdje-zadnjih-godina-ukinut-je-i-popust [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Split je drugi grad po veličini u Hrvatskoj i normalno je da su strane države kroz zadnjih dvadesetak godina od kada se grad s tom praksom susreće imenovale niz počasnih konzula. Najfriškiji u tom svojstvu je dr. Damir Primorac, poznati splitski odvjetnik koji je u Vili Dalmaciji prije par dana imenovan počasnim konzulom Južne Koreje u Splitu.

Koja je uloga počasnih konzula u Hrvatskoj, kako se biraju, što rade i, što je najvažnije, kakve privilegije imaju? To je pitanje koje ste vjerojatno često postavili, a da niste dobili baš cjeloviti odgovor.

Svaka strana zemlja ima svoje profesionalne diplomate u drugim državama u vidu veleposlanika i konzula u tom veleposlanstvu, ali u interesu poboljšanja odnosa između matične zemlje i zemlje gdje obnašaju diplomatsku dužnost često biraju domaće ugledne ljude da im još malo pripomognu u tome. Počasni konzuli mogu obavljati razne diplomatske poslove pa su "odabrani" uglavnom ugledni odvjetnici, gospodarstvenici, prevoditelji, jaki zastupnici brendova te zemlje u Hrvatskoj, bivši sportaši...

Poznati poduzetnik i vlasnik Orbica Branko Roglić je tako počasni konzul Slovenije u Splitu, a njegovi sinovi Josip i Stjepan su počasni konzuli Poljske i Rumunjske, vlasnik moćne Atlantic grupe Emil Tedeschi je počasni konzul Irske, a donedavni vlasnik Klinike "Analiza" Marin Bosotina počasni je konzul Meksika, vlasnik Brodspasa Vicko Batinica je počasni konzul Malte, a direktor Brodotrogira Mateo Tramontana je počasni konzul Kazahstana. Kraljevina Japan je 2017. za počasnog konzula u Splitu imenovala Ivana Vodopivca čija brodarska tvrtka “NYK Shipmanagement” skoro dvadeset godina surađuje s japanskim brodarskim kompanijama.

---

image
Na fotografiji: Branko Roglić
Ranko Šuvar/cropix
---

Izuzeti od pretresa

Zna se iz navedenih primjera zašto, dakle, strane države biraju baš te ljude, ali nas zanima kakve oni koristi imaju od toga?

Formalno oni na temelju Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz ožujka 1967. godine ipak imaju komforniju situaciju nego obični građani.

Njihovi konzularni uredi (a to su uglavnom njihovi osobni prostori koji plaćaju u vidu najma ili su vlasnici) su eksteritorijalni i izuzeti su od pretresa, osim u slučaju teškog kaznenog djela. Konzuli imaju i pravo da u službene svrhe uđu u restriktivni ("zabranjeni") prostor međunarodnih letova u zračnim lukama na području RH. Prema Bečkoj konvenciji diplomatska ili konzularna predstavništva oslobođena su i plaćanja poreza na promet pod uvjetom reciprociteta. Ako, recimo, pravo na oslobođenje poreza na promet u nekoj državi ima hrvatski počasni konzul, takvo pravo i RH dodjeljuje počasnom konzulu te države.

Počasni konzuli su, primjerice, oslobođeni od plaćanja carine prilikom uvoza namještaja za konzularne urede. Za potrebe konzulata imaju pravo na uvoz motornih vozila, uz oslobađanje od plaćanja carine tijekom čitavog vremena službovanja. Konzularno predstavništvo, odnosno konzul, ima pravo na diplomatske registracijske pločice i u svako vrijeme može izvesti automobil iz Republike Hrvatske.

Među ostalim, počasni konzuli imaju pravo na oslobođenje od plaćanja carine prilikom uvoza žestokih pića i cigareta, odnosno kupovanja u prodavaonicama oslobođenima carine. Međutim, oni mogu kupiti samo polovicu količina koje imaju pravo kupiti karijerni diplomati, dakle 180 boca žestokog pića i 50.000 cigareta godišnje. U Hrvatskoj je praksa da počasni konzuli mogu, uz predočenje iskaznice Ministarstva vanjskih poslova, u dućanima u kojima je roba oslobođena od poreza za svaki posjet, jednokratno, potrošiti po 100 dolara.

Osobna prtljaga konzula, prilikom prelaska granice u automobilu s diplomatskim pločicama, oslobođena je pregleda. Usto, počasni konzuli imaju pravo na besplatno parkirno mjesto, što je velika blagodat naprimjer u Zagrebu i Splitu. Nisu izuzeti od kaznenog progona, ali se, ako do njega dođe, mora provoditi brzo i s punim uvažavanjem.

Jedan od najstarijih počasnih konzula jedne strane države u Splitu je poznati odvjetnik Marin Mrklić koji kaže da u stvarnosti i nije baš sve tako.

---

image
Henryque Vannier iz Meluna i Marin Mrklić iz Splita
Paun Paunović/Cropix
---

- Ja sam počasni konzul Austrije već dvadeset godina, doajen je i čileanski počasni konzul Juroslav Buljubašić koji je prvi od svih nas imenovan, a odmah nakon njega i moj kolega odvjetnik Ivo Staničić kao počasni konzul Mađarske. Koristim konzularne pločice, ali na svom osobnom automobilu, no nije istina da mogu parkirati bilo gdje kako neki pričaju i nagađaju, nego je to uvijek u dogovoru s Gradom. Ured u kojem obavljam odvjetničku praksu je ujedno i moj konzularni ured koji Republiku Austriju ne košta ništa. I to je to, nema nikakvog besplatnog uvoza automobila iz Austrije na bazi reciprociteta, a već dugi niz godina se ne mogu naručivati po povoljnijim cijenama ni alkoholna pića i cigare - kaže nam Mrklić.

Njegov kolega Ivo Staničić nam kaže da u zadnjih par godina nema popusta ni na registraciju s konzularnim oznakama.

- Prije je to bio popust od nekih par stotina kuna, a sada je i to ukinuto. A ta nabava pića i cigara za potrebe počasnog konzula, ja to nisam nikada koristio u svih ovih dvadeset godina moga obnašanja dužnosti počasnog konzula. To je bila pomama za vrijeme otvaranja duty free shopova, ali toga nema već dugo. Znam puno počasnih konzula, a čini mi se da je samo jednome od njih država koju je u toj ulozi zastupao sufinancirala dio troškova prostora - kaže nam Staničić.

Registracijske pločice

O počasnom konzulu Ukrajine Ivici Piriću kruži legenda da svoje konzularne pločice nije preuzeo pune dvije godine iz splitske policije.

- To je točno i svi su se čudili. Ja osobno plaćam ured počasnog konzula na Rivi, koristim te konzularne pločicee i ništa više. Sve prijame plaćam sam, poklone i sve što treba jer ja sam Ukrajinu zavolio kao nogometaš i ona mene. Pa tadašnji predsjednik Petar Porošenko me osobno predložio na ovo mjesto, a njegova supruga Marina je bila prisutna na mojim humanitarnim akcijama za stradalu djecu Ukrajine u Splitu. Ponosan sam što je na osnovi trgovačke suradnje između Ukrajine i Hrvatske u zadnje četiri godine koliko sam počasni konzul zaposleno na tisuće ljudi, a postao sam i zastupnik tvrtke Metinvest koja se bavi metalom u vlasništvu predsjednika nogometnog kluba Šahtjor Rinata Ahmetova i firme DTEK koja se bavi energetikom. One, dakle, imaju svoja predstavništva u Splitu, a ne naprimjer u Zagrebu i ostvaruju 22 milijarde eura godišnjeg prometa. Neki počasni konzuli imaju samo uistinu počasnu ulogu, ali ja svaki dan imam posla napretek kao da sam profesionalni diplomat - kaže nam Pirić.

Doajen Juroslav Buljubašić koji se povukao u mirovinu, ali ima 30 udjela u različitim tvrtkama kaže nam da svatko od njegovih kolega ne govori istinu ako mu ova funkcija počasnog konzula ne godi i ako od nje nema određene benefite.

---

image
Juroslav Buljubašić, poduzetnik
Vojko Basic/Cropix
---

- Privilegija je biti počasni konzul neke zemlje i za vlastito poslovanje i za vlastiti imidž, a plus toga uvijek si na izvoru najvažnijih informacija koje ovi krugovi dobivaju prvi. Jer svi se mi družimo i imamo ili smo imali i svoje privatne biznise - iskren je Buljubašić.

Rok trajanja počasnog konzula je obično do njegove 65. godine života, iznimno do 75. godine, a Republika Koreja ili Republika Mađarska svojim počasnim konzulima produžavaju mandat nakon pet godina u prvom i nakon dvije godine u drugom slučaju.

Svi su počasni konzuli ugledni građani koji su prošli i sigurnosne i sve druge provjere, a u konačnici osim matične zemlje koja ih predlaže, suglasnost mora potpisati i predsjednik Republike Hrvatske nakon što Ministarstvo vanjskih poslova obavi sve potrebne predradnje.

Neki od njih se ubiše od posla, neki baš i ne, ali da je ovaj status počasnog konzula izuzetno atraktivan, možemo zaključiti po tome što svi ovi ljudi traju jako dugo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Atraktivan status [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Atraktivan status 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-01 08:24:57 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-04 19:00:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-04 19:00:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10056 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19553860.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/17203968.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/17203978.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/14944174.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/1489522.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/16823048.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar, Vojko Ba\u0161i\u0107, Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Juroslav Buljuba\u0161i\u0107, poduzetnik","Juroslav Buljuba\u0161i\u0107, poduzetnik","Na fotografiji: Branko Rogli\u0107","Henryque Vannier iz Meluna i Marin Mrkli\u0107 iz Splita","Veleposlanik Republike Kazahstan Tolezhan Barlybayev (u sredini) i Ivica Piri\u0107 (krajnje desno)"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1209","hd_19553860_1920.jpg":"1920x1080","k_19553860_1280.jpg":"1280x1280","k_19553860_1024.jpg":"1024x1024","k_19553860_640.jpg":"640x640","k_19553860_480.jpg":"480x480","k_19553860_340.jpg":"340x340","k_19553860_220.jpg":"220x220","o_19553860_1280.jpg":"1280x806","o_19553860_1024.jpg":"1024x644","o_19553860_640.jpg":"640x403","o_19553860_480.jpg":"480x302","o_19553860_340.jpg":"340x214","o_19553860_220.jpg":"220x138","h_19553860_1280.jpg":"1280x854","h_19553860_1024.jpg":"1024x683","h_19553860_640.jpg":"640x427","h_19553860_480.jpg":"480x320","h_19553860_340.jpg":"340x227","h_19553860_220.jpg":"220x147","pp_19553860_1280.jpg":"1006x1280","pp_19553860_1024.jpg":"805x1024","pp_19553860_640.jpg":"503x640","pp_19553860_480.jpg":"377x480","pp_19553860_340.jpg":"267x340","pp_19553860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1321","hd_17203968_1920.jpg":"1920x1080","k_17203968_1280.jpg":"1280x1280","k_17203968_1024.jpg":"1024x1024","k_17203968_640.jpg":"640x640","k_17203968_480.jpg":"480x480","k_17203968_340.jpg":"340x340","k_17203968_220.jpg":"220x220","o_17203968_1280.jpg":"1280x880","o_17203968_1024.jpg":"1024x704","o_17203968_640.jpg":"640x440","o_17203968_480.jpg":"480x330","o_17203968_340.jpg":"340x233","o_17203968_220.jpg":"220x151","h_17203968_1280.jpg":"1280x854","h_17203968_1024.jpg":"1024x683","h_17203968_640.jpg":"640x427","h_17203968_480.jpg":"480x320","h_17203968_340.jpg":"340x227","h_17203968_220.jpg":"220x147","pp_17203968_1280.jpg":"1006x1280","pp_17203968_1024.jpg":"805x1024","pp_17203968_640.jpg":"503x640","pp_17203968_480.jpg":"377x480","pp_17203968_340.jpg":"267x340","pp_17203968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2881","hd_17203978_1920.jpg":"1920x1080","k_17203978_1280.jpg":"1280x1280","k_17203978_1024.jpg":"1024x1024","k_17203978_640.jpg":"640x640","k_17203978_480.jpg":"480x480","k_17203978_340.jpg":"340x340","k_17203978_220.jpg":"220x220","o_17203978_1280.jpg":"1280x1920","o_17203978_1024.jpg":"1024x1536","o_17203978_640.jpg":"640x960","o_17203978_480.jpg":"480x720","o_17203978_340.jpg":"340x510","o_17203978_220.jpg":"220x330","h_17203978_1280.jpg":"1280x854","h_17203978_1024.jpg":"1024x683","h_17203978_640.jpg":"640x427","h_17203978_480.jpg":"480x320","h_17203978_340.jpg":"340x227","h_17203978_220.jpg":"220x147","pp_17203978_1280.jpg":"1006x1280","pp_17203978_1024.jpg":"805x1024","pp_17203978_640.jpg":"503x640","pp_17203978_480.jpg":"377x480","pp_17203978_340.jpg":"267x340","pp_17203978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_14944174_1920.jpg":"1920x1080","k_14944174_1280.jpg":"1280x1280","k_14944174_1024.jpg":"1024x1024","k_14944174_640.jpg":"640x640","k_14944174_480.jpg":"480x480","k_14944174_340.jpg":"340x340","k_14944174_220.jpg":"220x220","o_14944174_1280.jpg":"1280x849","o_14944174_1024.jpg":"1024x679","o_14944174_640.jpg":"640x424","o_14944174_480.jpg":"480x318","o_14944174_340.jpg":"340x225","o_14944174_220.jpg":"220x145","h_14944174_1280.jpg":"1280x854","h_14944174_1024.jpg":"1024x683","h_14944174_640.jpg":"640x427","h_14944174_480.jpg":"480x320","h_14944174_340.jpg":"340x227","h_14944174_220.jpg":"220x147","pp_14944174_1280.jpg":"1006x1280","pp_14944174_1024.jpg":"805x1024","pp_14944174_640.jpg":"503x640","pp_14944174_480.jpg":"377x480","pp_14944174_340.jpg":"267x340","pp_14944174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1370","hd_1489522_1920.jpg":"1920x1080","k_1489522_1280.jpg":"1280x1280","k_1489522_1024.jpg":"1024x1024","k_1489522_640.jpg":"640x640","k_1489522_480.jpg":"480x480","k_1489522_340.jpg":"340x340","k_1489522_220.jpg":"220x220","o_1489522_1280.jpg":"1280x913","o_1489522_1024.jpg":"1024x730","o_1489522_640.jpg":"640x456","o_1489522_480.jpg":"480x342","o_1489522_340.jpg":"340x242","o_1489522_220.jpg":"220x156","h_1489522_1280.jpg":"1280x854","h_1489522_1024.jpg":"1024x683","h_1489522_640.jpg":"640x427","h_1489522_480.jpg":"480x320","h_1489522_340.jpg":"340x227","h_1489522_220.jpg":"220x147","pp_1489522_1280.jpg":"1006x1280","pp_1489522_1024.jpg":"805x1024","pp_1489522_640.jpg":"503x640","pp_1489522_480.jpg":"377x480","pp_1489522_340.jpg":"267x340","pp_1489522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_16823048_1920.jpg":"1920x1080","k_16823048_1280.jpg":"1280x1280","k_16823048_1024.jpg":"1024x1024","k_16823048_640.jpg":"640x640","k_16823048_480.jpg":"480x480","k_16823048_340.jpg":"340x340","k_16823048_220.jpg":"220x220","o_16823048_1280.jpg":"1280x853","o_16823048_1024.jpg":"1024x682","o_16823048_640.jpg":"640x426","o_16823048_480.jpg":"480x320","o_16823048_340.jpg":"340x226","o_16823048_220.jpg":"220x146","h_16823048_1280.jpg":"1280x854","h_16823048_1024.jpg":"1024x683","h_16823048_640.jpg":"640x427","h_16823048_480.jpg":"480x320","h_16823048_340.jpg":"340x227","h_16823048_220.jpg":"220x147","pp_16823048_1280.jpg":"1006x1280","pp_16823048_1024.jpg":"805x1024","pp_16823048_640.jpg":"503x640","pp_16823048_480.jpg":"377x480","pp_16823048_340.jpg":"267x340","pp_16823048_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38540265 Threads: 4 Questions: 7107638079 Slow queries: 3303476 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608602245 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/koje-privilegije-imaju-pocasni-konzuli-u-hrvatskoj-u-splitu-ove-funkcije-obnasaju-izmedu-ostalih-i-poznati-poduzetnik-i-odvjetnik-nije-istina-da-mozemo-parkirati-bilo-gdje-zadnjih-godina-ukinut-je-i-popust-1132411 [printLink] => /vijesti/hrvatska/koje-privilegije-imaju-pocasni-konzuli-u-hrvatskoj-u-splitu-ove-funkcije-obnasaju-izmedu-ostalih-i-poznati-poduzetnik-i-odvjetnik-nije-istina-da-mozemo-parkirati-bilo-gdje-zadnjih-godina-ukinut-je-i-popust-1132411?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651762 [name] => konzul [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-04 21:01:14 [main_article_id] => 0 [alias] => konzul [link] => /tag/konzul ) [1] => stdClass Object ( [id] => 651763 [name] => počasni konzuli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-04 21:01:14 [main_article_id] => 0 [alias] => pocasni-konzuli [link] => /tag/pocasni-konzuli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 304946 [name] => Branko Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-roglic [link] => /tag/branko-roglic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651764 [name] => marin mrklić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-04 21:01:14 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-mrklic [link] => /tag/marin-mrklic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Atraktivan status [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koje privilegije imaju počasni konzuli u Hrvatskoj? U Splitu ove funkcije obnašaju, između ostalih, i poznati poduzetnik i odvjetnik: ‘Nije istina da možemo parkirati bilo gdje, zadnjih godina ukinut je i popust...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19553860.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar, Vojko Bašić, Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19553860.jpg [title] => Ranko Šuvar, Vojko Bašić, Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/17203968.jpg [title] => Juroslav Buljubašić, poduzetnik Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/17203978.jpg [title] => Juroslav Buljubašić, poduzetnik Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/14944174.jpg [title] => Na fotografiji: Branko Roglić Ranko Šuvar/cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/1489522.jpg [title] => Henryque Vannier iz Meluna i Marin Mrklić iz Splita Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/16823048.jpg [title] => Veleposlanik Republike Kazahstan Tolezhan Barlybayev (u sredini) i Ivica Pirić (krajnje desno) Dragan Matić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Split je drugi grad po veličini u Hrvatskoj i normalno je da su strane države kroz zadnjih dvadesetak godina od kada se grad s tom praksom susreće imenovale niz počasnih konzula. Najfriškiji u tom svojstvu je dr. Damir Primorac, poznati splitski odvjetnik koji je u Vili Dalmaciji prije par dana imenovan počasnim konzulom Južne Koreje u Splitu.

Koja je uloga počasnih konzula u Hrvatskoj, kako se biraju, što rade i, što je najvažnije, kakve privilegije imaju? To je pitanje koje ste vjerojatno često postavili, a da niste dobili baš cjeloviti odgovor.

Svaka strana zemlja ima svoje profesionalne diplomate u drugim državama u vidu veleposlanika i konzula u tom veleposlanstvu, ali u interesu poboljšanja odnosa između matične zemlje i zemlje gdje obnašaju diplomatsku dužnost često biraju domaće ugledne ljude da im još malo pripomognu u tome. Počasni konzuli mogu obavljati razne diplomatske poslove pa su "odabrani" uglavnom ugledni odvjetnici, gospodarstvenici, prevoditelji, jaki zastupnici brendova te zemlje u Hrvatskoj, bivši sportaši...

Poznati poduzetnik i vlasnik Orbica Branko Roglić je tako počasni konzul Slovenije u Splitu, a njegovi sinovi Josip i Stjepan su počasni konzuli Poljske i Rumunjske, vlasnik moćne Atlantic grupe Emil Tedeschi je počasni konzul Irske, a donedavni vlasnik Klinike "Analiza" Marin Bosotina počasni je konzul Meksika, vlasnik Brodspasa Vicko Batinica je počasni konzul Malte, a direktor Brodotrogira Mateo Tramontana je počasni konzul Kazahstana. Kraljevina Japan je 2017. za počasnog konzula u Splitu imenovala Ivana Vodopivca čija brodarska tvrtka “NYK Shipmanagement” skoro dvadeset godina surađuje s japanskim brodarskim kompanijama.

---

image
Na fotografiji: Branko Roglić
Ranko Šuvar/cropix
---

Izuzeti od pretresa

Zna se iz navedenih primjera zašto, dakle, strane države biraju baš te ljude, ali nas zanima kakve oni koristi imaju od toga?

Formalno oni na temelju Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz ožujka 1967. godine ipak imaju komforniju situaciju nego obični građani.

Njihovi konzularni uredi (a to su uglavnom njihovi osobni prostori koji plaćaju u vidu najma ili su vlasnici) su eksteritorijalni i izuzeti su od pretresa, osim u slučaju teškog kaznenog djela. Konzuli imaju i pravo da u službene svrhe uđu u restriktivni ("zabranjeni") prostor međunarodnih letova u zračnim lukama na području RH. Prema Bečkoj konvenciji diplomatska ili konzularna predstavništva oslobođena su i plaćanja poreza na promet pod uvjetom reciprociteta. Ako, recimo, pravo na oslobođenje poreza na promet u nekoj državi ima hrvatski počasni konzul, takvo pravo i RH dodjeljuje počasnom konzulu te države.

Počasni konzuli su, primjerice, oslobođeni od plaćanja carine prilikom uvoza namještaja za konzularne urede. Za potrebe konzulata imaju pravo na uvoz motornih vozila, uz oslobađanje od plaćanja carine tijekom čitavog vremena službovanja. Konzularno predstavništvo, odnosno konzul, ima pravo na diplomatske registracijske pločice i u svako vrijeme može izvesti automobil iz Republike Hrvatske.

Među ostalim, počasni konzuli imaju pravo na oslobođenje od plaćanja carine prilikom uvoza žestokih pića i cigareta, odnosno kupovanja u prodavaonicama oslobođenima carine. Međutim, oni mogu kupiti samo polovicu količina koje imaju pravo kupiti karijerni diplomati, dakle 180 boca žestokog pića i 50.000 cigareta godišnje. U Hrvatskoj je praksa da počasni konzuli mogu, uz predočenje iskaznice Ministarstva vanjskih poslova, u dućanima u kojima je roba oslobođena od poreza za svaki posjet, jednokratno, potrošiti po 100 dolara.

Osobna prtljaga konzula, prilikom prelaska granice u automobilu s diplomatskim pločicama, oslobođena je pregleda. Usto, počasni konzuli imaju pravo na besplatno parkirno mjesto, što je velika blagodat naprimjer u Zagrebu i Splitu. Nisu izuzeti od kaznenog progona, ali se, ako do njega dođe, mora provoditi brzo i s punim uvažavanjem.

Jedan od najstarijih počasnih konzula jedne strane države u Splitu je poznati odvjetnik Marin Mrklić koji kaže da u stvarnosti i nije baš sve tako.

---

image
Henryque Vannier iz Meluna i Marin Mrklić iz Splita
Paun Paunović/Cropix
---

- Ja sam počasni konzul Austrije već dvadeset godina, doajen je i čileanski počasni konzul Juroslav Buljubašić koji je prvi od svih nas imenovan, a odmah nakon njega i moj kolega odvjetnik Ivo Staničić kao počasni konzul Mađarske. Koristim konzularne pločice, ali na svom osobnom automobilu, no nije istina da mogu parkirati bilo gdje kako neki pričaju i nagađaju, nego je to uvijek u dogovoru s Gradom. Ured u kojem obavljam odvjetničku praksu je ujedno i moj konzularni ured koji Republiku Austriju ne košta ništa. I to je to, nema nikakvog besplatnog uvoza automobila iz Austrije na bazi reciprociteta, a već dugi niz godina se ne mogu naručivati po povoljnijim cijenama ni alkoholna pića i cigare - kaže nam Mrklić.

Njegov kolega Ivo Staničić nam kaže da u zadnjih par godina nema popusta ni na registraciju s konzularnim oznakama.

- Prije je to bio popust od nekih par stotina kuna, a sada je i to ukinuto. A ta nabava pića i cigara za potrebe počasnog konzula, ja to nisam nikada koristio u svih ovih dvadeset godina moga obnašanja dužnosti počasnog konzula. To je bila pomama za vrijeme otvaranja duty free shopova, ali toga nema već dugo. Znam puno počasnih konzula, a čini mi se da je samo jednome od njih država koju je u toj ulozi zastupao sufinancirala dio troškova prostora - kaže nam Staničić.

Registracijske pločice

O počasnom konzulu Ukrajine Ivici Piriću kruži legenda da svoje konzularne pločice nije preuzeo pune dvije godine iz splitske policije.

- To je točno i svi su se čudili. Ja osobno plaćam ured počasnog konzula na Rivi, koristim te konzularne pločicee i ništa više. Sve prijame plaćam sam, poklone i sve što treba jer ja sam Ukrajinu zavolio kao nogometaš i ona mene. Pa tadašnji predsjednik Petar Porošenko me osobno predložio na ovo mjesto, a njegova supruga Marina je bila prisutna na mojim humanitarnim akcijama za stradalu djecu Ukrajine u Splitu. Ponosan sam što je na osnovi trgovačke suradnje između Ukrajine i Hrvatske u zadnje četiri godine koliko sam počasni konzul zaposleno na tisuće ljudi, a postao sam i zastupnik tvrtke Metinvest koja se bavi metalom u vlasništvu predsjednika nogometnog kluba Šahtjor Rinata Ahmetova i firme DTEK koja se bavi energetikom. One, dakle, imaju svoja predstavništva u Splitu, a ne naprimjer u Zagrebu i ostvaruju 22 milijarde eura godišnjeg prometa. Neki počasni konzuli imaju samo uistinu počasnu ulogu, ali ja svaki dan imam posla napretek kao da sam profesionalni diplomat - kaže nam Pirić.

Doajen Juroslav Buljubašić koji se povukao u mirovinu, ali ima 30 udjela u različitim tvrtkama kaže nam da svatko od njegovih kolega ne govori istinu ako mu ova funkcija počasnog konzula ne godi i ako od nje nema određene benefite.

---

image
Juroslav Buljubašić, poduzetnik
Vojko Basic/Cropix
---

- Privilegija je biti počasni konzul neke zemlje i za vlastito poslovanje i za vlastiti imidž, a plus toga uvijek si na izvoru najvažnijih informacija koje ovi krugovi dobivaju prvi. Jer svi se mi družimo i imamo ili smo imali i svoje privatne biznise - iskren je Buljubašić.

Rok trajanja počasnog konzula je obično do njegove 65. godine života, iznimno do 75. godine, a Republika Koreja ili Republika Mađarska svojim počasnim konzulima produžavaju mandat nakon pet godina u prvom i nakon dvije godine u drugom slučaju.

Svi su počasni konzuli ugledni građani koji su prošli i sigurnosne i sve druge provjere, a u konačnici osim matične zemlje koja ih predlaže, suglasnost mora potpisati i predsjednik Republike Hrvatske nakon što Ministarstvo vanjskih poslova obavi sve potrebne predradnje.

Neki od njih se ubiše od posla, neki baš i ne, ali da je ovaj status počasnog konzula izuzetno atraktivan, možemo zaključiti po tome što svi ovi ljudi traju jako dugo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar, Vojko Bašić, Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Ranko Šuvar/cropix Paun Paunović/Cropix Dragan Matić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Juroslav Buljubašić, poduzetnik
Vojko Basic/Cropix
Juroslav Buljubašić, poduzetnik
Ranko Šuvar/cropix
Na fotografiji: Branko Roglić
Paun Paunović/Cropix
Henryque Vannier iz Meluna i Marin Mrklić iz Splita
Dragan Matić/Cropix
Veleposlanik Republike Kazahstan Tolezhan Barlybayev (u sredini) i Ivica Pirić (krajnje desno)
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/koje-privilegije-imaju-pocasni-konzuli-u-hrvatskoj-u-splitu-ove-funkcije-obnasaju-izmedu-ostalih-i-poznati-poduzetnik-i-odvjetnik-nije-istina-da-mozemo-parkirati-bilo-gdje-zadnjih-godina-ukinut-je-i-popust-1132411 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3a91066352976f804859fc72bc1eba229cbc926b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koje+privilegije+imaju+po%C4%8Dasni+konzuli+u+Hrvatskoj%3F+U+Splitu+ove+funkcije+obna%C5%A1aju%2C+izme%C4%91u+ostalih%2C+i+poznati+poduzetnik+i+odvjetnik%3A+%E2%80%98Nije+istina+da+mo%C5%BEemo+parkirati+bilo+gdje%2C+zadnjih+godina+ukinut+je+i+popust...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkoje-privilegije-imaju-pocasni-konzuli-u-hrvatskoj-u-splitu-ove-funkcije-obnasaju-izmedu-ostalih-i-poznati-poduzetnik-i-odvjetnik-nije-istina-da-mozemo-parkirati-bilo-gdje-zadnjih-godina-ukinut-je-i-popust-1132411 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkoje-privilegije-imaju-pocasni-konzuli-u-hrvatskoj-u-splitu-ove-funkcije-obnasaju-izmedu-ostalih-i-poznati-poduzetnik-i-odvjetnik-nije-istina-da-mozemo-parkirati-bilo-gdje-zadnjih-godina-ukinut-je-i-popust-1132411 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Atraktivan status [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaAtraktivan status

Koje privilegije imaju počasni konzuli u Hrvatskoj? U Splitu ove funkcije obnašaju, između ostalih, i poznati poduzetnik i odvjetnik: ‘Nije istina da možemo parkirati bilo gdje, zadnjih godina ukinut je i popust...‘

Piše Marko Didić
4. listopada 2021. - 21:00

Split je drugi grad po veličini u Hrvatskoj i normalno je da su strane države kroz zadnjih dvadesetak godina od kada se grad s tom praksom susreće imenovale niz počasnih konzula. Najfriškiji u tom svojstvu je dr. Damir Primorac, poznati splitski odvjetnik koji je u Vili Dalmaciji prije par dana imenovan počasnim konzulom Južne Koreje u Splitu.

Koja je uloga počasnih konzula u Hrvatskoj, kako se biraju, što rade i, što je najvažnije, kakve privilegije imaju? To je pitanje koje ste vjerojatno često postavili, a da niste dobili baš cjeloviti odgovor.

Svaka strana zemlja ima svoje profesionalne diplomate u drugim državama u vidu veleposlanika i konzula u tom veleposlanstvu, ali u interesu poboljšanja odnosa između matične zemlje i zemlje gdje obnašaju diplomatsku dužnost često bi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:09