stdClass Object ( [id] => 1326709 [title] => ‘Kao i u Americi, šanse da postanete beskućnici samo zato što ste dobili otkaz ili se razboljeli i kod nas su sve veće‘ [alias] => kao-i-u-americi-sanse-da-postanete-beskucnici-samo-zato-sto-ste-dobili-otkaz-ili-se-razboljeli-i-kod-nas-su-sve-vece [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naš poznati sociolog i politolog prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, upozorava na to da je Europska unija, kao i Europa u cijelosti, zrela za korjenite promjene jer se svijet u posljednjih desetak godina, otkad je na djelu digitalna (r)evolucija, stubokom promijenio.

Danas zemlje koje pripadaju zapadnoj civilizaciji manje-više dijele iste probleme koji se čine nerješivima?

– Američki se neoliberalni kapitalizam, nažalost, preselio u Europu, a proizvodnja iz SAD-a i EU-a odavno je prebačena u Aziju. U međuvremenu, zapadni je svijet toliko demografski devastiran da i za ono što je preostalo od gospodarskih aktivnosti nužno treba radnu snagu koja stiže s istoka, pa se neminovno suočavamo s valovima ilegalnih migranata. Zapravo, to više sliči na seobu naroda nego na ekonomske migracije, a Europska unija na nekadašnje Rimsko Carstvo u koje prodiru barbari sa svih strana, ne zato što su njegove granice ne znam kako propusne, nego zbog toga što je ono gnjilo pa se urušava samo od sebe. Plašim se da se Europska unija pod negativnim utjecajima globalizacije bori s istim nedaćama.

Dok se sve to događa, na djelu je prekarijat, koji očajnički treba tu radnu snagu jer je njegov jedini cilj goli profit. U takvoj vrsti tržišnog fundamentalizma i američkog modela kapitalizma, za razliku od onog europskog, socijalnog, koji se brinuo i o pravima radnika, ali je u ovom svijetu kojim vladaju internetski divovi ustuknuo pred američkim, riječ solidarnost ne postoji, kao, uostalom, ni štrajkovi za ostvarivanje boljih materijalnih i radnih uvjeta. Nepoznanice su i sindikalna aktivnost, osmosatno radno vrijeme, slobodne nedjelje, godišnji odmori i bolovanja. U takvom sustavu živu radnu snagu sve se češće zamjenjuje kompjutorima, robotima i umjetnom inteligencijom.

U tom i takvom svijetu rada ne postoje regulative. On je, zapravo, nerijetko potpuno pravno neuređen. Radnici ne znaju tko im je poslodavac jer ih angažiraju tzv. tvrtke agregatori, niti imaju ugovor o radu kojim bi štitili svoja prava, pa su stalno izloženi egzistencijalnoj nesigurnosti, a pored toga ih gro nema ni krov nad glavom. Toj činjenici ne idu u prilog vrtoglave cijene stambenih kvadrata i najma koje rapidno rastu u cijelom svijetu. Dakle, kao i u Americi, šanse da postanete beskućnici samo zato što ste dobili otkaz, razboljeli se ili vam plaća jednostavno nije stigla na vrijeme, sve su veće. Amerikanizacijom svijeta nestaju socijalni regulatori i to je veliki problem jer se na taj način onima koji upravljaju kapitalom dopušta da rade što ih je god volja.

Tko će nas naslijediti?

Prosječan građanin ne može više riješiti stambeno pitanje. Neto plaće u Hrvatskoj su oko tisuću eura, a cijena stambenog kvadrata u većim gradovima tri tisuće eura i više?

– Istina, cijene kvadrata su takve da ne samo da obični ljudi ovdje ne mogu više kupiti stan, nego ga više neće moći ni unajmiti jer ih se prvog lipnja svake godine, zbog gostiju koji se ovdje dolaze odmarati, tjera na ulicu. Tako su osuđeni na najam, koji je nota bene sve skuplji, a ni on im ne jamči sigurnost doma. Mi ćemo zbog turizma i činjenice da smo silnom apartmanizacijom devastirali i devastiramo najvrjednije što imamo, a to je svakako prostor, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, koje su i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. Sve su to negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu, koja se nalazi pred raskrižjem i koja je zaista došla pred zid, vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Europa sve više nalikuje na SAD, a ne na savez država okupljenih u EU u njezinim zlatnim godinama, u vrijeme dok Hrvatska, nažalost, još nije bila njezinom članicom?

– Istina; tzv. čikaški kapitalizam, koji počiva na čistom socijalnom darvinizmu, a zove se tako jer ga je osmislila grupa čikaških ekonomista, a ne gangstera, ako vam je to bila prva asocijacija, koja i nije posve netočna, doveo je do prekarijata. Prekarijat je neka vrsta kapitalističkog fašizma u kojem je radnik sveden na potrošnu robu. U takvom društvu kolektivitet i tradicionalne obiteljske vrijednosti ustupaju mjesto individualizmu, pa je ljudima više stalo do kućnih ljubimaca i općenito prava životinja nego do toga da imaju vlastitu djecu. Lijepo je što se danas više brinemo o životinjama nego prije, ali što je s djecom? Tko će nas naslijediti? Osim par većih gradova, Hrvatska je pusta zemlja. Ukratko, danas se misli samo na vlastiti interes, na djelu je hedonizam, kako u Americi tako i u Europi, i ništa osim toga u ovom konzumerističkom društvu, u kojem je sve veća otuđenost i ovisnost o tehnologiji, ljudima više nije važno.

Uz to, ovog su nas ljeta zadesile klimatske promjene koje su prouzročile brojne ljudske žrtve i materijalnu štetu. To više nije puka slučajnost?

– Nije sigurno, a i to je jedan od markera koji pokazuje da je Europa pred raskrižjem. Da bismo smanjili štetne utjecaje na okoliš i spasili živote, moramo što više koristiti zelenu energiju jer se u protivnom nećemo moći nositi s kobnim posljedicama klimatskih promjena. Drugi razlozi za to su političke prirode. Energenti su poluga moći kako Putinove Rusije, tako i SAD-a. O kakvoj se snazi radi, svjedoči podatak da ruski Gazprom ima 450 tisuća zaposlenih! Oni koji na raspolaganju imaju energetske resurse akumuliraju i političku moć. Zato se Europa, koja je bila ovisna o ruskoj nafti i plinu, odjednom našla u trapuli. Ona je kolateralna žrtva odmjeravanja moći Amerike i Rusije koje se događa na njezinu kontinentu. Okretanje zelenim izvorima energije, i inzistiranje na samodostatnosti u tom smislu, smanjit će mogućnost ucjenjivanja EU-a od strane SAD-a i Rusije. Europi je nužno što prije provesti energetsku tranziciju i zato se o ovome tako puno govori u Bruxellesu i Berlinu. Njemački kancelar Olaf Scholz ističe to kao ključno pitanje europske sadašnjosti i budućnosti koje se mora riješiti idućih desetljeća. Europa više ne smije biti ovisna o tuđim energentima i fosilnim gorivima. Pitanje energije je u samom bitku našeg postojanja. Bez nje bi sve na zemlji stalo. Ona predstavlja kretanje kroz vrijeme.

Opravdanja za agresiju

Umjerene stranke lijevog i desnog centra u Europskoj uniji gube na važnosti. Na vlast dolaze građanski aktivisti, ali i ekstremisti?

– Na djelu je desni i lijevi populizam, uz napomenu da je onaj desni još i opasan. I jedni i drugi relativiziraju Putinovu agresiju na Ukrajinu pronalazeći razna opravdanja za taj čin bez presedana. Lijevi populisti, osim pustih kritika, ne nude nikakvu alternativu postojećem stanju, a desni bi ostavili ovakav neoliberalni kapitalizam na djelu, ali zato bi ukinuli Europsku uniju i sve njezine demokratske vrednote, a ako bi je i ostavili na životu, onda su za puki okvir bez sadržaja. Za Europu bez liberalne demokracije.

Dotle smo mi u Hrvatskoj zaokupljeni svojim brigama: niskim plaćama i mirovinama te visokim cijenama?      

– I to je zbog toga što Hrvatska bolesno ovisi o tzv. loto ekonomiji: EU fondovima, doznakama naših radnika iz inozemstva i turizmu. Ništa od toga, dakle, nije sigurno. Zato nam je potreban novi ekonomski model i, prije i poslije svega, nova društvena paradigma jer se svijet u kojem živimo posve promijenio. Taj model činile bi sljedeće sastavnice: znanje, informacije, tehnologija, hrana i energija, a on bi trebao biti usklađen s geopolitičkim okvirom. Moramo napustiti staru društvenu paradigmu po kojoj ovdje svime upravljaju oligarsi i interesne skupine u okviru simulirane demokracije ili meke, svilene diktature. Riječ je, naime, o tome da se naša vladajuća stranka poistovjetila s državom. Oni su Hrvatska, a svi drugi su protiv te iste Hrvatske, odnosno protiv njihove stranke. Podjarmila je institucije kao što je to Ustavni sud, civilno društvo potpuno kontrolira, a kako je ja zovem – PR bojna, u ime stranke je nokautirala medije. Preko njih nam nudi uljepšanu ili, bolje rečeno, lažnu stvarnost. Ne radi se ni o kakvim teorijama zavjere, ovdje je vlast zaista okupirala cijelo društvo. Što je najgore, to vani nitko ne vidi kao problem, jer Plenković nije Orban, Erdogan ili, nedajbože, Putin, ali se demokratske vrijednosti u Hrvatskoj ipak snažno urušavaju, a da na to nitko ozbiljno ne reagira. Na trenutke mi se čini da je najbolje da HDZ promijeni Ustav jer je ono što nam taj temeljni dokument u pogledu demokratskih sloboda jamči tek mrtvo slovo na papiru. Zato ću najesen u Zagrebu organizirati tribinu na temu “Hrvatska između simulirane demokracije i meke diktature” na koju ću pozvati vodeće hrvatske intelektualce.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi ćemo zbog turizma i devastacije prostora silnom apartmanizacijom, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. I to su negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Anđelko Milardović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Mi ćemo zbog turizma i devastacije prostora silnom apartmanizacijom, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. I to su negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma Anđelko Milardović 0 8688 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-19 07:34:00 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-30 08:30:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-30 08:30:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Mi ćemo zbog turizma i devastacije prostora silnom apartmanizacijom, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. I to su negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma [metadata] => robots= author= title='Kao i u Americi, šanse da postanete beskućnici samo zato što ste dobili otkaz ili se razboljeli i kod nas su sve veće' [metakey] => anđelko milardović, prekarijat, kapitalizam, turizam, apartmanizacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/19\/24823031.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/23741490.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nera Simic\/","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24823031_1920.jpg":"1920x1080","k_24823031_1280.jpg":"1280x1280","k_24823031_1024.jpg":"1024x1024","k_24823031_640.jpg":"640x640","k_24823031_480.jpg":"480x480","k_24823031_340.jpg":"340x340","k_24823031_220.jpg":"220x220","o_24823031_1280.jpg":"1280x853","o_24823031_1024.jpg":"1024x682","o_24823031_640.jpg":"640x426","o_24823031_480.jpg":"480x320","o_24823031_340.jpg":"340x226","o_24823031_220.jpg":"220x146","h_24823031_1280.jpg":"1280x854","h_24823031_1024.jpg":"1024x683","h_24823031_640.jpg":"640x427","h_24823031_480.jpg":"480x320","h_24823031_340.jpg":"340x227","h_24823031_220.jpg":"220x147","pp_24823031_1280.jpg":"1280x1628","pp_24823031_1024.jpg":"1024x1303","pp_24823031_640.jpg":"640x814","pp_24823031_480.jpg":"480x611","pp_24823031_340.jpg":"340x432","pp_24823031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_23741490_1920.jpg":"1920x1080","k_23741490_1280.jpg":"1280x1280","k_23741490_1024.jpg":"1024x1024","k_23741490_640.jpg":"640x640","k_23741490_480.jpg":"480x480","k_23741490_340.jpg":"340x340","k_23741490_220.jpg":"220x220","o_23741490_1280.jpg":"1280x874","o_23741490_1024.jpg":"1024x699","o_23741490_640.jpg":"640x437","o_23741490_480.jpg":"480x327","o_23741490_340.jpg":"340x232","o_23741490_220.jpg":"220x150","h_23741490_1280.jpg":"1280x854","h_23741490_1024.jpg":"1024x683","h_23741490_640.jpg":"640x427","h_23741490_480.jpg":"480x320","h_23741490_340.jpg":"340x227","h_23741490_220.jpg":"220x147","pp_23741490_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741490_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741490_640.jpg":"640x814","pp_23741490_480.jpg":"480x611","pp_23741490_340.jpg":"340x432","pp_23741490_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15416432 Threads: 2 Questions: 3192963672 Slow queries: 7175913 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235840834 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kao-i-u-americi-sanse-da-postanete-beskucnici-samo-zato-sto-ste-dobili-otkaz-ili-se-razboljeli-i-kod-nas-su-sve-vece-1326709 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kao-i-u-americi-sanse-da-postanete-beskucnici-samo-zato-sto-ste-dobili-otkaz-ili-se-razboljeli-i-kod-nas-su-sve-vece-1326709?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 467853 [name] => anđelko milardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-milardovic [link] => /tag/andelko-milardovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 726912 [name] => prekarijat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 14:28:22 [main_article_id] => 0 [alias] => prekarijat [link] => /tag/prekarijat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 386983 [name] => kapitalizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kapitalizam [link] => /tag/kapitalizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 1726 [name] => apartmanizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmanizacija [link] => /tag/apartmanizacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi ćemo zbog turizma i devastacije prostora silnom apartmanizacijom, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. I to su negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Anđelko Milardović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Kao i u Americi, šanse da postanete beskućnici samo zato što ste dobili otkaz ili se razboljeli i kod nas su sve veće‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/24823031.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nera Simic/ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/24823031.jpg [title] => Nera Simic/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/23741490.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naš poznati sociolog i politolog prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, upozorava na to da je Europska unija, kao i Europa u cijelosti, zrela za korjenite promjene jer se svijet u posljednjih desetak godina, otkad je na djelu digitalna (r)evolucija, stubokom promijenio.

Danas zemlje koje pripadaju zapadnoj civilizaciji manje-više dijele iste probleme koji se čine nerješivima?

– Američki se neoliberalni kapitalizam, nažalost, preselio u Europu, a proizvodnja iz SAD-a i EU-a odavno je prebačena u Aziju. U međuvremenu, zapadni je svijet toliko demografski devastiran da i za ono što je preostalo od gospodarskih aktivnosti nužno treba radnu snagu koja stiže s istoka, pa se neminovno suočavamo s valovima ilegalnih migranata. Zapravo, to više sliči na seobu naroda nego na ekonomske migracije, a Europska unija na nekadašnje Rimsko Carstvo u koje prodiru barbari sa svih strana, ne zato što su njegove granice ne znam kako propusne, nego zbog toga što je ono gnjilo pa se urušava samo od sebe. Plašim se da se Europska unija pod negativnim utjecajima globalizacije bori s istim nedaćama.

Dok se sve to događa, na djelu je prekarijat, koji očajnički treba tu radnu snagu jer je njegov jedini cilj goli profit. U takvoj vrsti tržišnog fundamentalizma i američkog modela kapitalizma, za razliku od onog europskog, socijalnog, koji se brinuo i o pravima radnika, ali je u ovom svijetu kojim vladaju internetski divovi ustuknuo pred američkim, riječ solidarnost ne postoji, kao, uostalom, ni štrajkovi za ostvarivanje boljih materijalnih i radnih uvjeta. Nepoznanice su i sindikalna aktivnost, osmosatno radno vrijeme, slobodne nedjelje, godišnji odmori i bolovanja. U takvom sustavu živu radnu snagu sve se češće zamjenjuje kompjutorima, robotima i umjetnom inteligencijom.

U tom i takvom svijetu rada ne postoje regulative. On je, zapravo, nerijetko potpuno pravno neuređen. Radnici ne znaju tko im je poslodavac jer ih angažiraju tzv. tvrtke agregatori, niti imaju ugovor o radu kojim bi štitili svoja prava, pa su stalno izloženi egzistencijalnoj nesigurnosti, a pored toga ih gro nema ni krov nad glavom. Toj činjenici ne idu u prilog vrtoglave cijene stambenih kvadrata i najma koje rapidno rastu u cijelom svijetu. Dakle, kao i u Americi, šanse da postanete beskućnici samo zato što ste dobili otkaz, razboljeli se ili vam plaća jednostavno nije stigla na vrijeme, sve su veće. Amerikanizacijom svijeta nestaju socijalni regulatori i to je veliki problem jer se na taj način onima koji upravljaju kapitalom dopušta da rade što ih je god volja.

Tko će nas naslijediti?

Prosječan građanin ne može više riješiti stambeno pitanje. Neto plaće u Hrvatskoj su oko tisuću eura, a cijena stambenog kvadrata u većim gradovima tri tisuće eura i više?

– Istina, cijene kvadrata su takve da ne samo da obični ljudi ovdje ne mogu više kupiti stan, nego ga više neće moći ni unajmiti jer ih se prvog lipnja svake godine, zbog gostiju koji se ovdje dolaze odmarati, tjera na ulicu. Tako su osuđeni na najam, koji je nota bene sve skuplji, a ni on im ne jamči sigurnost doma. Mi ćemo zbog turizma i činjenice da smo silnom apartmanizacijom devastirali i devastiramo najvrjednije što imamo, a to je svakako prostor, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, koje su i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. Sve su to negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu, koja se nalazi pred raskrižjem i koja je zaista došla pred zid, vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Europa sve više nalikuje na SAD, a ne na savez država okupljenih u EU u njezinim zlatnim godinama, u vrijeme dok Hrvatska, nažalost, još nije bila njezinom članicom?

– Istina; tzv. čikaški kapitalizam, koji počiva na čistom socijalnom darvinizmu, a zove se tako jer ga je osmislila grupa čikaških ekonomista, a ne gangstera, ako vam je to bila prva asocijacija, koja i nije posve netočna, doveo je do prekarijata. Prekarijat je neka vrsta kapitalističkog fašizma u kojem je radnik sveden na potrošnu robu. U takvom društvu kolektivitet i tradicionalne obiteljske vrijednosti ustupaju mjesto individualizmu, pa je ljudima više stalo do kućnih ljubimaca i općenito prava životinja nego do toga da imaju vlastitu djecu. Lijepo je što se danas više brinemo o životinjama nego prije, ali što je s djecom? Tko će nas naslijediti? Osim par većih gradova, Hrvatska je pusta zemlja. Ukratko, danas se misli samo na vlastiti interes, na djelu je hedonizam, kako u Americi tako i u Europi, i ništa osim toga u ovom konzumerističkom društvu, u kojem je sve veća otuđenost i ovisnost o tehnologiji, ljudima više nije važno.

Uz to, ovog su nas ljeta zadesile klimatske promjene koje su prouzročile brojne ljudske žrtve i materijalnu štetu. To više nije puka slučajnost?

– Nije sigurno, a i to je jedan od markera koji pokazuje da je Europa pred raskrižjem. Da bismo smanjili štetne utjecaje na okoliš i spasili živote, moramo što više koristiti zelenu energiju jer se u protivnom nećemo moći nositi s kobnim posljedicama klimatskih promjena. Drugi razlozi za to su političke prirode. Energenti su poluga moći kako Putinove Rusije, tako i SAD-a. O kakvoj se snazi radi, svjedoči podatak da ruski Gazprom ima 450 tisuća zaposlenih! Oni koji na raspolaganju imaju energetske resurse akumuliraju i političku moć. Zato se Europa, koja je bila ovisna o ruskoj nafti i plinu, odjednom našla u trapuli. Ona je kolateralna žrtva odmjeravanja moći Amerike i Rusije koje se događa na njezinu kontinentu. Okretanje zelenim izvorima energije, i inzistiranje na samodostatnosti u tom smislu, smanjit će mogućnost ucjenjivanja EU-a od strane SAD-a i Rusije. Europi je nužno što prije provesti energetsku tranziciju i zato se o ovome tako puno govori u Bruxellesu i Berlinu. Njemački kancelar Olaf Scholz ističe to kao ključno pitanje europske sadašnjosti i budućnosti koje se mora riješiti idućih desetljeća. Europa više ne smije biti ovisna o tuđim energentima i fosilnim gorivima. Pitanje energije je u samom bitku našeg postojanja. Bez nje bi sve na zemlji stalo. Ona predstavlja kretanje kroz vrijeme.

Opravdanja za agresiju

Umjerene stranke lijevog i desnog centra u Europskoj uniji gube na važnosti. Na vlast dolaze građanski aktivisti, ali i ekstremisti?

– Na djelu je desni i lijevi populizam, uz napomenu da je onaj desni još i opasan. I jedni i drugi relativiziraju Putinovu agresiju na Ukrajinu pronalazeći razna opravdanja za taj čin bez presedana. Lijevi populisti, osim pustih kritika, ne nude nikakvu alternativu postojećem stanju, a desni bi ostavili ovakav neoliberalni kapitalizam na djelu, ali zato bi ukinuli Europsku uniju i sve njezine demokratske vrednote, a ako bi je i ostavili na životu, onda su za puki okvir bez sadržaja. Za Europu bez liberalne demokracije.

Dotle smo mi u Hrvatskoj zaokupljeni svojim brigama: niskim plaćama i mirovinama te visokim cijenama?      

– I to je zbog toga što Hrvatska bolesno ovisi o tzv. loto ekonomiji: EU fondovima, doznakama naših radnika iz inozemstva i turizmu. Ništa od toga, dakle, nije sigurno. Zato nam je potreban novi ekonomski model i, prije i poslije svega, nova društvena paradigma jer se svijet u kojem živimo posve promijenio. Taj model činile bi sljedeće sastavnice: znanje, informacije, tehnologija, hrana i energija, a on bi trebao biti usklađen s geopolitičkim okvirom. Moramo napustiti staru društvenu paradigmu po kojoj ovdje svime upravljaju oligarsi i interesne skupine u okviru simulirane demokracije ili meke, svilene diktature. Riječ je, naime, o tome da se naša vladajuća stranka poistovjetila s državom. Oni su Hrvatska, a svi drugi su protiv te iste Hrvatske, odnosno protiv njihove stranke. Podjarmila je institucije kao što je to Ustavni sud, civilno društvo potpuno kontrolira, a kako je ja zovem – PR bojna, u ime stranke je nokautirala medije. Preko njih nam nudi uljepšanu ili, bolje rečeno, lažnu stvarnost. Ne radi se ni o kakvim teorijama zavjere, ovdje je vlast zaista okupirala cijelo društvo. Što je najgore, to vani nitko ne vidi kao problem, jer Plenković nije Orban, Erdogan ili, nedajbože, Putin, ali se demokratske vrijednosti u Hrvatskoj ipak snažno urušavaju, a da na to nitko ozbiljno ne reagira. Na trenutke mi se čini da je najbolje da HDZ promijeni Ustav jer je ono što nam taj temeljni dokument u pogledu demokratskih sloboda jamči tek mrtvo slovo na papiru. Zato ću najesen u Zagrebu organizirati tribinu na temu “Hrvatska između simulirane demokracije i meke diktature” na koju ću pozvati vodeće hrvatske intelektualce.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nera Simic/ Duje Klaric/Cropix/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kao-i-u-americi-sanse-da-postanete-beskucnici-samo-zato-sto-ste-dobili-otkaz-ili-se-razboljeli-i-kod-nas-su-sve-vece-1326709 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=450ca027160d7eada43bf69a9e42e4d0f6dffc3b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Kao+i+u+Americi%2C+%C5%A1anse+da+postanete+besku%C4%87nici+samo+zato+%C5%A1to+ste+dobili+otkaz+ili+se+razboljeli+i+kod+nas+su+sve+ve%C4%87e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkao-i-u-americi-sanse-da-postanete-beskucnici-samo-zato-sto-ste-dobili-otkaz-ili-se-razboljeli-i-kod-nas-su-sve-vece-1326709 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkao-i-u-americi-sanse-da-postanete-beskucnici-samo-zato-sto-ste-dobili-otkaz-ili-se-razboljeli-i-kod-nas-su-sve-vece-1326709 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi ćemo zbog turizma i devastacije prostora silnom apartmanizacijom, te stranaca koji ovdje dolaze kupovati nekretnine, i dalje jeftinije u odnosu na stanove i kuće u državama iz kojih potječu, postati poput domorodaca. Ostat ćemo bez zemlje koju smo naslijedili od svojih predaka. I to su negativne posljedice globalizacije koja je na djelu, a koja Europu vodi u neku vrstu tehnološkog totalitarizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Anđelko Milardović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaAnđelko Milardović

‘Kao i u Americi, šanse da postanete beskućnici samo zato što ste dobili otkaz ili se razboljeli i kod nas su sve veće‘

Piše Saša Ljubičić
30. rujna 2023. - 10:30

Naš poznati sociolog i politolog prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, upozorava na to da je Europska unija, kao i Europa u cijelosti, zrela za korjenite promjene jer se svijet u posljednjih desetak godina, otkad je na djelu digitalna (r)evolucija, stubokom promijenio.

Danas zemlje koje pripadaju zapadnoj civilizaciji manje-više dijele iste probleme koji se čine nerješivima?

– Američki se neoliberalni kapitalizam, nažalost, preselio u Europu, a proizvodnja iz SAD-a i EU-a odavno je prebačena u Aziju. U međuvremenu, zapadni je svijet toliko demografski devastiran da i za ono što je preostalo od gospodarskih aktivnosti nužno treba radnu snagu koja stiže s istoka, pa se neminovno suočavamo s valovima ilegalnih migranata. Zapravo, to vi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:31