stdClass Object ( [id] => 233272 [title] => Jovanović predstavio kriterije za upis u srednju školu: više od 30 tisuća učenika ostaje bez dodatnih bodova [alias] => jovanovic-predstavio-kriterije-za-upis-u-srednju-skolu-vise-od-30-tisuca-ucenika-ostaje-bez-dodatnih-bodova [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nema dodatnih bodova za sportaše profesionalce, pohađanje glazbenih i plesnih škola, učenje drugoga stranog jezika kao i klasičnog jezika, a jedna od najvažnijih novosti jest da se ukida bodovni prag za upis u željeni srednjoškolski program.

Ovogodišnji osmaši u prvi razred srednjih škola upisivat će se isključivo na temelju ocjena i uspjeha od 5. do 8. razreda te rezultata na natjecanjima iz znanja.

Dodatne bodove, i to svega jedan, učenici će ostvariti i na temelju zdravstvenih poteškoća, poput alergija i drugih težih i kroničnih bolesti koje su utjecale na školski uspjeh, te ako žive u otežanim ekonomskim i socijalnim uvjetima, primjerice, ako žive sa samohranim, dugotrajno nezaposlenim i bolesnim roditeljima ili im je jedan od roditelja preminuo.

Proširuje se i pravo izravnog upisa u srednje škole – dosad su to pravo ostvarivali samo državni prvaci i prvaci na međunarodnim natjecanjima iz znanja u 7. i 8.razredu osnovne škole, a ove godine izravno će se u željenu školu moći upisati svi učenici koji su osvojili prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja sve od 5. do 8.razreda.

To su neke od najvažnijih novosti vezanih uz elemente i kriterije upisa u prvi razred srednjih škola 2014./2015. školske godine, koje su u ponedjeljak predstavili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegova pomoćnica za osnovno i srednje školstvo Sabina Glasovac.

Ovogodišnji osmaši i njihovi roditelji sigurno su s nestrpljenjem očekivali uvjete upisa u željenu srednju školu, osobito u svjetlu žestokih rasprava koje su se vodile, posebice zbog dodatnih bodova za učenike glazbenih i plesnih škola i sportaše profesionalce, ali i prošlotjedne odluke Ustavnog suda koji je neustavnima i nezakonitima proglasio dvije odluke o upisima u srednje škole u protekle dvije godine.

Ustavni sud je dao i nekoliko preporuka za upise u prvi razred ove godine, navodeći kako osnovna polazišna točka za nove kriterije mora biti članka 65.Ustava koji jamči pravo na obrazovanje svima pod jednakim uvjetima. Čini se da su ministar Jovanović i njegova administracija, iako ministar ima svoje objašnjenje za to, tu preporuku prilično ispoštovali.

- To nije bila naredba, nego preporuka Ustavnog suda koju smo shvatili kao dio javne rasprave i zahvaljujemo im na tome. Za ovaj saziv Ministarstva uvijek je glavni kriterij bio stvaranje pretpostavki za društvo jednakih šansi za sve – kazao je ministar Jovanović.

„Optužili su nas za kulturocid zbog promjena vezanih uz bodovanje pohađanja glazbenih i plesnih škola, a sada je sve dvojbe razriješio Ustavni sud“, kaže ministar Jovanović.

Zanimljivo je da su odluke o dodatnom bodovanju 'glazbenika' i 'plesača' donesene u vrijeme koalicijske vlade predvođene SDP-om i premijerom Ivicom Račanom, dakle 2001./2002. te 2002./2003. školske godine, a sada ih ukida jedan SDP-ov ministar.   

Dodatni bodovi godinama su se samo gomilali, o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine prilikom upisa u prvi razred srednje škole neki od dodatnih bodova ostvarilo čak 70 posto djece ili njih 32.951.

Prednjačili su dodatni bodovi za drugi strani jezik (gotovo 50 posto djece ili njih oko 23 tisuće), te otežane uvjete školovanja (7,1 posto djece ili njih oko 3300) kao i oni sa zdravstvenim poteškoćama (6,1 posto ili oko 2900 djece).

Najmanje učenika upisano je na temelju dodatnih bodova za natjecanja iz znanja – svega 117 (ili 0,25 posto), od kojih je svega 43 imalo pravo na izravan upis. U Ministarstvu računaju da bi ove godine na temelju proširenog prava na izravan upis ta brojka mogla porasti na ukupno 171 učenika.

Svi osmaši koji će ove godine upisivati prvi razred srednjih škola putem elektroničkih upisa moći će to učiniti prema sljedećim uvjetima: moći će prijaviti na najviše šest različitih programa u šest različitih škola (ako to žele, a mogu i unutar istih), za razliku od prošle godine kada su prijavljivali maksimalno deset programa u pet različitih škola.

Za upis u gimnazijske i strukovne programe u četverogodišnjem trajanju vrednovat će se, uz prosjek svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale od 5. do 8. razreda, još i zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda i to iz šest nastavnih predmeta od kojih su tri obvezno hrvatski jezik, prvi strani jezik te matematika, još dva je odredilo Ministarstvo sukladno vrsti škole, a novost je da će ove godine jedan predmet za bodovanje samostalno odrediti škola i to može biti samo obvezni, ali ne i izborni predmet. Novost je da će škole na jeziku i pismu nacionalnih manjina moći vrednovati manjinski jezik.

Uz to, novo je da će škole ove godine moći same odrediti jedno natjecanje iz znanja koje će vrednovati, ali to ponovno neće moći biti izborni predmeti – drugim riječima, ako ste i bili državni prvak iz informatike, vjeronauka, astronomije, drugoga stranog jezika, to vam neće donijeti dodatne bodove.

Što se tiče glazbenih natjecanja, dodatne bodove dobit će samo oni učenici koji su ostvarili neko od prva tri mjesta na državnom ili međunarodnom natjecanju zborova, ali ne i kao solisti jer, kako objašnjavaju u Ministarstvu, „ni jedan predmet, program, slobodna aktivnost ili natjecanje koje nije na jednak način dostupno svima, neće se dodatno bodovati“.

Dok profesionalni sportaši neće moći ostvariti dodatne bodove, školska sportska natjecanja i zauzimanje neko od prva tri mjesta na domaćim i međunarodnim natjecanjima učenicima članovima ekipa nosit će od jednoga do tri dodatna boda. Nije pak 'prošao' prijedlog Ministarstva da se sudjelovanje na državnom i međunarodnom natjecanju honorira s pola boda.

Ove godine pravo na izravan upis i srednje škole izgubili su djeca mirnodopskih civilnih i vojnih invalida rata kao i djeca civilni invalidi rata, zbog, kako kažu u Ministarstvu, izmjena Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Učenici osmih razreda u sustav će se putem weba moći prijavljivati već od 26.svibnja, a konkretne prijave u željene programe moći će prijavljivati od 25.lipnja.

DODATNI BODOVI ZA UPIS U 1.RAZRED SREDNJIH ŠKOLA:

- IZRAVAN UPIS: učenici koji su na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja kao pojedinci ostvarili 1., 2. ili 3.mjesto od 5. do 8. razreda u nekome od šest predmeta posebno važnih za upis (jedan predmet određuje škola); učenici koji dolaze iz drugih obrazovnih sustava (djeca iseljenika, povratnici) ako su dva od četiri posljednja razreda osnovne škole završili izvan obrazovnog sustava RH;

- 3 DODATNA BODA: učenici koji su osvarili prvo mjesto na državnom i međunarodnom natjecanju iz znanja te u sportu (školsko sportsko natjecanje) kao članovi skupine ili ekipe;

- 2 DODATNA BODA: drugo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja te školskom sportu kao član ekipe ili skupine;

- 1 DODATNI BOD: treće mjesto na državnim natjecanjima iz znanja i sporta kao član ekipe; za zdravstvene poteškoće (treba posjedovati stručno mišljenje nadležnog školskog liječnika, kao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o sposobnosti i motivaciji učenika za najmanje tri primjerena programa obrazovanja); djeca koja žive u otežanim ekonomskim i socijalnim uvjetima: jedan roditelj preminuo, oba roditelja dugotrajno nezaposlena ili bolesna, samohrani roditelji itd.)

DODATNE BODOVE NEĆE DOBITI:

- profesionalni (kategorizirani) sportaši;
- učenici osnovnih glazbenih i plesnih škola, kao ni prvaci s državnih natjecanja iz glazbe, osim članovi zborova;
- oni koji uče drugi strani ili klasični jezik;
- nema izravnog upisa za djecu mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata kao ni djecu civilne invalide rata;

Nema bodovnog praga

Ove godine nema bodovog praga za upis i to je novost koju je Ministarstvo ispoštovalo na temelju preporuke  Ustavnog suda te pravobraniteljice za djecu. To znači da će se, pojašnjava Sabina Glasovac, učenici rasporediti na ljestvicama poretka sukladno uspjehu i sposobnostima, to jest ocjenama i dodatnim bodovima i to dok se ne popuni predviđeni broj mjesta. Ministar Jovanović iz istih je razloga prije dvije godine smijenio nekoliko ravnatelja, no danas o tome samo kaže:

- Bodovni prag gubi svaki smisao nakon uvođenja elektroničkih upisa – obrazlaže Jovanović, a e-upisi su uvedeni prošle godine. Najavio je kako će krajem godine biti doneseni novi zakoni o osnovnom te srednjem školstvu, a na temelju njih i pravilnik o upisima trajnijeg djelovanja. 

M. Cvrtila
Foto: Davor Pongračić / CROPIX 
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promjene u školstvu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-04-28 15:42:19 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-04-28 23:29:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-04-28 16:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7856 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/04/28/AAA/jovanovic_press5-280414.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4391454 Threads: 2 Questions: 139617965 Slow queries: 59533 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4169621 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/jovanovic-predstavio-kriterije-za-upis-u-srednju-skolu-vise-od-30-tisuca-ucenika-ostaje-bez-dodatnih-bodova-233272 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jovanovic-predstavio-kriterije-za-upis-u-srednju-skolu-vise-od-30-tisuca-ucenika-ostaje-bez-dodatnih-bodova-233272?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216534 [name] => srednješkole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjeskole [link] => /tag/srednjeskole ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promjene u školstvu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jovanović predstavio kriterije za upis u srednju školu: više od 30 tisuća učenika ostaje bez dodatnih bodova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-22-18-57-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/28/AAA/jovanovic_press5-280414.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/28/AAA/jovanovic_press5-280414.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nema dodatnih bodova za sportaše profesionalce, pohađanje glazbenih i plesnih škola, učenje drugoga stranog jezika kao i klasičnog jezika, a jedna od najvažnijih novosti jest da se ukida bodovni prag za upis u željeni srednjoškolski program.

Ovogodišnji osmaši u prvi razred srednjih škola upisivat će se isključivo na temelju ocjena i uspjeha od 5. do 8. razreda te rezultata na natjecanjima iz znanja.

Dodatne bodove, i to svega jedan, učenici će ostvariti i na temelju zdravstvenih poteškoća, poput alergija i drugih težih i kroničnih bolesti koje su utjecale na školski uspjeh, te ako žive u otežanim ekonomskim i socijalnim uvjetima, primjerice, ako žive sa samohranim, dugotrajno nezaposlenim i bolesnim roditeljima ili im je jedan od roditelja preminuo.

Proširuje se i pravo izravnog upisa u srednje škole – dosad su to pravo ostvarivali samo državni prvaci i prvaci na međunarodnim natjecanjima iz znanja u 7. i 8.razredu osnovne škole, a ove godine izravno će se u željenu školu moći upisati svi učenici koji su osvojili prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja sve od 5. do 8.razreda.

To su neke od najvažnijih novosti vezanih uz elemente i kriterije upisa u prvi razred srednjih škola 2014./2015. školske godine, koje su u ponedjeljak predstavili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegova pomoćnica za osnovno i srednje školstvo Sabina Glasovac.

Ovogodišnji osmaši i njihovi roditelji sigurno su s nestrpljenjem očekivali uvjete upisa u željenu srednju školu, osobito u svjetlu žestokih rasprava koje su se vodile, posebice zbog dodatnih bodova za učenike glazbenih i plesnih škola i sportaše profesionalce, ali i prošlotjedne odluke Ustavnog suda koji je neustavnima i nezakonitima proglasio dvije odluke o upisima u srednje škole u protekle dvije godine.

Ustavni sud je dao i nekoliko preporuka za upise u prvi razred ove godine, navodeći kako osnovna polazišna točka za nove kriterije mora biti članka 65.Ustava koji jamči pravo na obrazovanje svima pod jednakim uvjetima. Čini se da su ministar Jovanović i njegova administracija, iako ministar ima svoje objašnjenje za to, tu preporuku prilično ispoštovali.

- To nije bila naredba, nego preporuka Ustavnog suda koju smo shvatili kao dio javne rasprave i zahvaljujemo im na tome. Za ovaj saziv Ministarstva uvijek je glavni kriterij bio stvaranje pretpostavki za društvo jednakih šansi za sve – kazao je ministar Jovanović.

„Optužili su nas za kulturocid zbog promjena vezanih uz bodovanje pohađanja glazbenih i plesnih škola, a sada je sve dvojbe razriješio Ustavni sud“, kaže ministar Jovanović.

Zanimljivo je da su odluke o dodatnom bodovanju 'glazbenika' i 'plesača' donesene u vrijeme koalicijske vlade predvođene SDP-om i premijerom Ivicom Račanom, dakle 2001./2002. te 2002./2003. školske godine, a sada ih ukida jedan SDP-ov ministar.   

Dodatni bodovi godinama su se samo gomilali, o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine prilikom upisa u prvi razred srednje škole neki od dodatnih bodova ostvarilo čak 70 posto djece ili njih 32.951.

Prednjačili su dodatni bodovi za drugi strani jezik (gotovo 50 posto djece ili njih oko 23 tisuće), te otežane uvjete školovanja (7,1 posto djece ili njih oko 3300) kao i oni sa zdravstvenim poteškoćama (6,1 posto ili oko 2900 djece).

Najmanje učenika upisano je na temelju dodatnih bodova za natjecanja iz znanja – svega 117 (ili 0,25 posto), od kojih je svega 43 imalo pravo na izravan upis. U Ministarstvu računaju da bi ove godine na temelju proširenog prava na izravan upis ta brojka mogla porasti na ukupno 171 učenika.

Svi osmaši koji će ove godine upisivati prvi razred srednjih škola putem elektroničkih upisa moći će to učiniti prema sljedećim uvjetima: moći će prijaviti na najviše šest različitih programa u šest različitih škola (ako to žele, a mogu i unutar istih), za razliku od prošle godine kada su prijavljivali maksimalno deset programa u pet različitih škola.

Za upis u gimnazijske i strukovne programe u četverogodišnjem trajanju vrednovat će se, uz prosjek svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale od 5. do 8. razreda, još i zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda i to iz šest nastavnih predmeta od kojih su tri obvezno hrvatski jezik, prvi strani jezik te matematika, još dva je odredilo Ministarstvo sukladno vrsti škole, a novost je da će ove godine jedan predmet za bodovanje samostalno odrediti škola i to može biti samo obvezni, ali ne i izborni predmet. Novost je da će škole na jeziku i pismu nacionalnih manjina moći vrednovati manjinski jezik.

Uz to, novo je da će škole ove godine moći same odrediti jedno natjecanje iz znanja koje će vrednovati, ali to ponovno neće moći biti izborni predmeti – drugim riječima, ako ste i bili državni prvak iz informatike, vjeronauka, astronomije, drugoga stranog jezika, to vam neće donijeti dodatne bodove.

Što se tiče glazbenih natjecanja, dodatne bodove dobit će samo oni učenici koji su ostvarili neko od prva tri mjesta na državnom ili međunarodnom natjecanju zborova, ali ne i kao solisti jer, kako objašnjavaju u Ministarstvu, „ni jedan predmet, program, slobodna aktivnost ili natjecanje koje nije na jednak način dostupno svima, neće se dodatno bodovati“.

Dok profesionalni sportaši neće moći ostvariti dodatne bodove, školska sportska natjecanja i zauzimanje neko od prva tri mjesta na domaćim i međunarodnim natjecanjima učenicima članovima ekipa nosit će od jednoga do tri dodatna boda. Nije pak 'prošao' prijedlog Ministarstva da se sudjelovanje na državnom i međunarodnom natjecanju honorira s pola boda.

Ove godine pravo na izravan upis i srednje škole izgubili su djeca mirnodopskih civilnih i vojnih invalida rata kao i djeca civilni invalidi rata, zbog, kako kažu u Ministarstvu, izmjena Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Učenici osmih razreda u sustav će se putem weba moći prijavljivati već od 26.svibnja, a konkretne prijave u željene programe moći će prijavljivati od 25.lipnja.

DODATNI BODOVI ZA UPIS U 1.RAZRED SREDNJIH ŠKOLA:

- IZRAVAN UPIS: učenici koji su na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja kao pojedinci ostvarili 1., 2. ili 3.mjesto od 5. do 8. razreda u nekome od šest predmeta posebno važnih za upis (jedan predmet određuje škola); učenici koji dolaze iz drugih obrazovnih sustava (djeca iseljenika, povratnici) ako su dva od četiri posljednja razreda osnovne škole završili izvan obrazovnog sustava RH;

- 3 DODATNA BODA: učenici koji su osvarili prvo mjesto na državnom i međunarodnom natjecanju iz znanja te u sportu (školsko sportsko natjecanje) kao članovi skupine ili ekipe;

- 2 DODATNA BODA: drugo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja te školskom sportu kao član ekipe ili skupine;

- 1 DODATNI BOD: treće mjesto na državnim natjecanjima iz znanja i sporta kao član ekipe; za zdravstvene poteškoće (treba posjedovati stručno mišljenje nadležnog školskog liječnika, kao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o sposobnosti i motivaciji učenika za najmanje tri primjerena programa obrazovanja); djeca koja žive u otežanim ekonomskim i socijalnim uvjetima: jedan roditelj preminuo, oba roditelja dugotrajno nezaposlena ili bolesna, samohrani roditelji itd.)

DODATNE BODOVE NEĆE DOBITI:

- profesionalni (kategorizirani) sportaši;
- učenici osnovnih glazbenih i plesnih škola, kao ni prvaci s državnih natjecanja iz glazbe, osim članovi zborova;
- oni koji uče drugi strani ili klasični jezik;
- nema izravnog upisa za djecu mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata kao ni djecu civilne invalide rata;

Nema bodovnog praga

Ove godine nema bodovog praga za upis i to je novost koju je Ministarstvo ispoštovalo na temelju preporuke  Ustavnog suda te pravobraniteljice za djecu. To znači da će se, pojašnjava Sabina Glasovac, učenici rasporediti na ljestvicama poretka sukladno uspjehu i sposobnostima, to jest ocjenama i dodatnim bodovima i to dok se ne popuni predviđeni broj mjesta. Ministar Jovanović iz istih je razloga prije dvije godine smijenio nekoliko ravnatelja, no danas o tome samo kaže:

- Bodovni prag gubi svaki smisao nakon uvođenja elektroničkih upisa – obrazlaže Jovanović, a e-upisi su uvedeni prošle godine. Najavio je kako će krajem godine biti doneseni novi zakoni o osnovnom te srednjem školstvu, a na temelju njih i pravilnik o upisima trajnijeg djelovanja. 

M. Cvrtila
Foto: Davor Pongračić / CROPIX 
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jovanovic-predstavio-kriterije-za-upis-u-srednju-skolu-vise-od-30-tisuca-ucenika-ostaje-bez-dodatnih-bodova-233272 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af4cbffd2b0d102c6bc7a354b787275e45fcfee9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jovanovi%C4%87+predstavio+kriterije+za+upis+u+srednju+%C5%A1kolu%3A+vi%C5%A1e+od+30+tisu%C4%87a+u%C4%8Denika+ostaje+bez+dodatnih+bodova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjovanovic-predstavio-kriterije-za-upis-u-srednju-skolu-vise-od-30-tisuca-ucenika-ostaje-bez-dodatnih-bodova-233272 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjovanovic-predstavio-kriterije-za-upis-u-srednju-skolu-vise-od-30-tisuca-ucenika-ostaje-bez-dodatnih-bodova-233272 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promjene u školstvu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapromjene u školstvu

Jovanović predstavio kriterije za upis u srednju školu: više od 30 tisuća učenika ostaje bez dodatnih bodova

Piše PSD.
28. travnja 2014. - 18:15
Nema dodatnih bodova za sportaše profesionalce, pohađanje glazbenih i plesnih škola, učenje drugoga stranog jezika kao i klasičnog jezika, a jedna od najvažnijih novosti jest da se ukida bodovni prag za upis u željeni srednjoškolski program.

Ovogodišnji osmaši u prvi razred srednjih škola upisivat će se isključivo na temelju ocjena i uspjeha od 5. do 8. razreda te rezultata na natjecanjima iz znanja.

Dodatne bodove, i to svega jedan, učenici će ostvariti i na temelju zdravstvenih poteškoća, poput alergija i drugih težih i kroničnih bolesti koje su utjecale na školski uspjeh, te ako žive u otežanim ekonomskim i socijalnim uvjetima, primjerice, ako žive sa samohranim, dugotrajno nezaposlenim i bolesnim roditeljima ili im je jedan od roditelja preminuo.

Proširuje se i...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:18