stdClass Object ( [id] => 182365 [title] => Josip Milavić: Hajdukove dionice vrijedne 5 milijuna kuna nikad neću prodati [alias] => josip-milavic-hajdukove-dionice-vrijedne-5-milijuna-kuna-nikad-necu-prodati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pojavljivanje u medijima izbjegava. Vijesti, istina, čita, ali nije mu baš milo kad je i sam vijest. A proteklih je dana bio upravo to − vijest koja se nije mogla izbjeći.

Josip Milavić nevoljko je pristao na razgovor za “Slobodnu”. No, kad je to na koncu učinio, sasvim je otvorio dušu. Progovorio je o svojem privatnom i poslovnom životu, o ljubavi prema rodnim Smolonjama, kao i odnosu prema poslovnim partnerima. U tekstu koji slijedi − a riječ je o prvom velikom Milavićevu razgovoru za jedan hrvatski dnevni list − doznat ćete u kakvom je odnosu sa Željkom Kerumom, što zamjera Tomislavu Mamiću, kakve savjete daje Ivici Todoriću, tko ga je nagovorio na kupnju Hajdukovih dionica, a otkrit će i kako je od lokalnog autoprijevoznika postao vlasnik “Studenca”, dalmatinskog trgovačkog lanca kojemu po rezultatima zavide i brojni nacionalni, te na papiru jači “igrači”.

I slijepcima je jasno da “Studenac” ovih dana preuzima Kerumove trgovine. No, od vas u javnosti nije bilo glasa. Čemu šutnja?

− To što vi nazivate šutnjom za mene je sasvim normalno ponašanje, jer ne mislim da se u slučaju preuzimanja Kerumovih trgovina događa nešto što bi bilo zanimljivo javnosti. Dućani će i dalje raditi, a svi djelatnici ostat će na svojim radnim mjestima. To je najvažnije, a natpis koji će stajati iznad neke trgovine manje je bitan.

Za vas, pretpostavljamo, to nije bila jeftina investicija ili ste, možda, s Kerumom samo prebijali neke stare dugove?

− Ugovor o preuzimanju između “Studenca” i “Kerum trgovine” poslovna je tajna. Činjenica je, međutim, da se Kerum do ovog preuzimanja već bio riješio 90 posto svojih trgovina, a ovih zadnjih 10 posto, dakle dvadesetak prodavaonica o kojima govorimo, mali su dućani u Splitu, Korčuli, na Čiovu i u Sinju. I sve su redom u vlasništvu privatnih osoba. “Studenac” tu samo preuzima ugovor o najmu, zatečenu robu, opremu i radnike. Nije to nikakva kapitalna investicija, a sve će biti gotovo do kraja listopada.

Za vašu tvrtku nije baš beznačajno to što napokon, pa makar i na mala vrata, ulazite u Split. Glavni grad regije, koju ste davno osvojili, do sada vam je izmicao...

− Lagao bih kad bih rekao da mi nije cilj snažnije se pojaviti u Splitu. Čudna je to bila situacija. Postizali smo sjajne rezultate diljem Dalmacije, a u Splitu nismo bili toliko zastupljeni. Još 2004. godine plan je bio da na Mertojaku izgradimo veliki trgovački centar, otkupili smo i 7500 kvadrata zemljišta, no ostatak, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u postupku denacionalizacije, nismo mogli otkupiti te nismo mogli okrupniti parcelu. I danas je to dobra lokacija, ali s obzirom na globalnu krizu, sada nismo spremni na tu investiciju.
Kerum, Gavrilovići, Milavić i Mamić prigodom osnivanja NTL-a 2008.
Kakav je vaš privatni odnos sa Željkom Kerumom?

− S Kerumom sam u korektnom i dobrom odnosu.

Je li istina da ste mu pozajmili novac za kupnju kuće na Mejama?

− Ne.

Dakle, niste se na taj način, jer vam Kerum nije mogao vratiti dug, domogli vlasništva nad tvornicom “Iskra” u Dugome Ratu?

− Ni slučajno. Ispočetka smo imali 50 posto “Iskre”, a s vremenom smo je potpuno kupili od Keruma.

Imate li političke ambicije?

− Nemam političke ambicije, niti sam stranački angažiran. Političare javno ne kritiziram jer s kritikom treba početi od samog sebe. U tom kontekstu mogu pohvaliti ekonomsku politiku aktualne Vlade, posebno u sferi uvođenja financijske discipline. Nedopustivo je da se rad, roba i usluge ne plaćaju u ugovorenom roku.

Kažu omiški opozicionari kako vama ne treba ulaziti u politiku kad ionako iz sjene vladate gradom. Pa nabrajaju što ste sve za vladavine HDZ-a pokupovali…

− To su gluposti! Pa ja sam valjda jedini poduzetnik u državi koji inzistira na javnim natječajima. Sve sam na natječajima kupio, a Omišanima je dobro poznato da sam neke parcele i znatno preplatio.

Da, i danas se suludim čini potez kada ste dali 700 eura po četvornome metru za zemljište koje realno vrijedi oko 300 eura. Zašto ste to učinili?

− Dobro ste to rekli, to je bio sulud potez, ali, eto, ja sam ga povukao jer su me povukle emocije. Pa i sportsku dvoranu u Omišu sada gradim iz čisto emotivnih razloga.

Bogme ste veliki emotivac?

− U Omišu sam ostao zbog blizine mog rodnog sela, nastanio se i jasno je da želim da se grad brzo i kvalitetno razvija, pa u tome maksimalno sudjelujem. Glavni smo sponzori ženskoga košarkaškoga kluba, Festivala dalmatinskih klapa, a pomažemo i razne udruge, kao i humanitarne akcije. U mnogim selima u Poljicima otvorili smo moderne markete bez obzira na profitabilnost.

Sudeći prema objavljenim poslovnim rezultatima, novca vam ne manjka.

− Neto prihod tvrtke “Studenac” za prošlu godinu bio je milijardu i sto milijuna kuna. Imamo 230 prodavaonica i 1800 radnika, za ovu godinu predviđamo rast od šest posto, a za sljedeću oko 15 posto. Dakle, nije loše.

Je li vas strah ulaska u Europsku uniju? Što ste, ako nije tajna, zaokružili na referendumu?

− Nevoljko sam zaokružio “da”. Politički nam očito nema budućnosti bez Unije, dok će ekonomski budućnost mnogih hrvatskih tvrtki doći u pitanje. Za domaće trgovce i proizvođače najbolje bi bilo da zajedno s “Konzumom” imaju 50, 60 posto tržišnog udjela od ukupnog prometa od oko 50, 60 milijardi kuna. To bi bila najbolja zaštita domaće proizvodnje, jer će se ulaskom u EU liberalizirati određene administrativne prepreke, pa će strane tvrtke preferirati svoju proizvodnju.

I što na taj prijedlog kaže Ivica Todorić?

− Za sada o tome još nismo ozbiljno razgovarali.

Vjerojatno ga udruživanje ne zanima, misli da ste vi iz NTL-a za njega sitne ribe?

− To ste vi rekli, a ja doista ne znam što gospodin Todorić misli.

Koliki je udarac za NTL bio istupanje “Tommyja”?

− Taj čin Tomislava Mamića ni danas mi nije jasan. Uvjeren sam, međutim, da je moj kolega pogrešno postupio. No, NTL i dalje, s pet milijardi kuna prihoda, drži drugo mjesto na hrvatskom tržištu. Odlazak “Keruma” i “Tommyja” koštao nas je, pak, dvije milijarde kuna.
Sjedište Milavićeve kompanije i prodajni centar u Omišu
Bili ste jedan od osnivača grupacije CBA, pridružili ste se potom NTL-u, a sada glavni igrači iz NTL-a više nisu s vama…

− Da, i to smatram svojom velikom pogreškom. Udruživanje s NTL-om bilo je dobro, no nisam smio dopustiti da se brend CBA ugasi. Učinio sam tada ustupak u pregovorima i pogriješio.

Kolika je prosječna plaća u vašoj tvrtki?

− Oko 6500 kuna bruto. Nitko nema manje od 3000 kuna neto.

Malo. Kako čovjek može preživjeti s 3000 kuna?

− Svjestan sam toga, ali takvo je stanje na tržištu. A prognoza je još gora jer svi pokazatelji govore da će cijena rada padati.

Ali, “Studenac” odlično stoji, za prošlu godinu neto dobit vam je bila 43 milijuna kuna, pa zar se nije jedan milijun mogao podijeliti radnicima? Ili možda da se vi odreknete kupnje novog BMW-a?

− (Smijeh) Ne ide to tako. Ni pedeset BMW-ova ne bi pomoglo da se riješi problem malih plaća u trgovini.

Jedan milijun manje u godišnjoj dobiti vi ne biste ni primijetili, a radnicima bi dobro došao…

− Pa, imamo božićnice koje uredno isplaćujemo. Radnici “Studenca” su, uostalom, zadovoljni, to pokazuju sva istraživanja. Vjerujte mi, kad bih tako mogao zaustaviti siromaštvo, ja bih prvi izišao na ulicu i podijelio sve što imam. Mi radnicima uistinu izlazimo ususret na sve moguće načine, u brojnim našim poslovnicama ponudili smo, recimo, poslovođama da preuzmu posao, da budu naša franšiza, ali nitko ne želi pristati i riskirati. Na otocima, pak, imamo problem s manjkom radne snage, pa moramo zapošljavati ljude s kopna. A kad smo već kod otoka, onda morate znati da je “Studenac” prvi došao na otoke s kopnenim cijenama.

Tko vas je nagovorio da kupite dionice Hajduka?

− Zašto mislite da me je itko nagovorio?!

Pa, eto, dali ste pet milijuna kuna i sasvim se povukli, ne dolazite ni na utakmice.

− Na utakmice ne idem i neću ići sve dok dio navijača pravi nerede. A na kupnju dionica nagovorio me je, ako to uopće možemo tako nazvati, Jako Andabak. Bili smo skupa u društvu i rekli smo da idemo pomoći klubu za koji svi navijamo. Bez obzira na sva događanja oko kluba, dionice s ponosom čuvam, nije mi žao što sam ih kupio i nemam ih namjeru prodavati.

A je li vam žao što ste svojedobno pokušali kupiti hotel “Lav”?

− Nije mi žao što sam pokušao, ali žao mi je što se to nije realiziralo jer sam imao dobar poslovni plan, da bih novac nakon toga usmjerio na druge, manje atraktivne, investicije. Pokazalo se, međutim, da je vlasniku žao što je tada, s namjerom da izbjegne prodaju, i mene oštetio za četiri milijuna eura koje mi do danas nije vratio.

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Studenac U BROJKAMA

1,1 milijardu kuna bio je neto promet tvrtke u 2011.

230 prodavaonica

1800 radnika

6500 kuna prosječna je bruto plaća

3000 kuna najmanje je neto primanje

Za brod kazna od 300.000 kn

Uz Milavićevu obitelj ne vežu se afere. U Omišu se, istina, u pola glasa može čuti kako je praktično zavladao gradom, no malo tko će to javno izgovoriti. Nikad se, naime, ne zna kada će im Milavić zatrebati.

Jedina medijski intrigantna priča pojavila se prije nekoliko godina, kad je bio prozvan da je brod kupljen za potrebe tvrtke koristio za privatni gušt. Premda tvrdeći da nije kriv, kaznu od 300.000 kuna odmah je platio.

U svojem portfelju ima i hotele “Ruskamen” i “Diadem”, te ističe da će u budućnosti, paralelno s trgovinom, sve više ulagati i u turizam.

Prvi dinar zaradio trgujući po BiH

Josip Milavić s ponosom nam pokazuje radnu knjižicu u kojoj piše da je samostalni privrednik od 1974. godine. I od tada je, a bile su mu niti 22 godine, sam svoj gazda. Bio je sin jedinac u oca, ponosnoga Poljičanina iz Smolonja, te nije želio napustiti obiteljsko imanje. Prvi dinar zaradio je trgujući po BiH, prvo pješice, a potom, još kao tinejdžer, vozeći kamion dvotonac i izbjegavajući milicijske patrole.

A prvi milijun nije mu stigao od dućana − dućan je, nećete vjerovati, došao posljednji − nego distribuirajući proizvode poznate slovenske prehrambene tvornice “Kolinska”. Dnevno je znao prelaziti i do tisuću kilometara. A onda je zaratilo, pa je i Milavić objesio ključeve kamiona o klin, te se, koristeći ranije stečene veze, posvetio veleprodaji prehrambene robe.

U maloprodaju je ušao tek u drugoj polovini devedesetih, a danas kaže da je više novca imao 1991. nego 1998. godine. Ipak, iznad vode ga je, veli, održao poslovni instinkt, pogotovo kad je na splitskom TTTS-u držao veleprodajno skladište i kada mu je, priznaje, propalo dosta novca zarađenog još za vrijeme Jugoslavije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘U dvadesetak Kerumovih prodavaonica koje preuzimamo, malih dućana u Splitu, Korčuli, na Čiovu i u Sinju, radnici će nastaviti raditi’, ističe Milavić, te kaže da je ugovor između ‘Studenca’ i ‘Kerum trgovine’ poslovna tajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VLASNIK ‘STUDENCA’ KOJI PREUZIMA KERUMOVE DUĆANE, NE NAMJERAVA SE POVUĆI IZ SPLITSKOGa KLUBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-15 10:09:22 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-16 13:37:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-15 20:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12317 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38046814 Threads: 3 Questions: 7077322923 Slow queries: 3296100 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607826921 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/josip-milavic-hajdukove-dionice-vrijedne-5-milijuna-kuna-nikad-necu-prodati-182365 [printLink] => /vijesti/hrvatska/josip-milavic-hajdukove-dionice-vrijedne-5-milijuna-kuna-nikad-necu-prodati-182365?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233882 [name] => josipmilavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipmilavic [link] => /tag/josipmilavic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 208491 [name] => studenac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studenac [link] => /tag/studenac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘U dvadesetak Kerumovih prodavaonica koje preuzimamo, malih dućana u Splitu, Korčuli, na Čiovu i u Sinju, radnici će nastaviti raditi’, ističe Milavić, te kaže da je ugovor između ‘Studenca’ i ‘Kerum trgovine’ poslovna tajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VLASNIK ‘STUDENCA’ KOJI PREUZIMA KERUMOVE DUĆANE, NE NAMJERAVA SE POVUĆI IZ SPLITSKOGa KLUBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Josip Milavić: Hajdukove dionice vrijedne 5 milijuna kuna nikad neću prodati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-20-05-34-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pojavljivanje u medijima izbjegava. Vijesti, istina, čita, ali nije mu baš milo kad je i sam vijest. A proteklih je dana bio upravo to − vijest koja se nije mogla izbjeći.

Josip Milavić nevoljko je pristao na razgovor za “Slobodnu”. No, kad je to na koncu učinio, sasvim je otvorio dušu. Progovorio je o svojem privatnom i poslovnom životu, o ljubavi prema rodnim Smolonjama, kao i odnosu prema poslovnim partnerima. U tekstu koji slijedi − a riječ je o prvom velikom Milavićevu razgovoru za jedan hrvatski dnevni list − doznat ćete u kakvom je odnosu sa Željkom Kerumom, što zamjera Tomislavu Mamiću, kakve savjete daje Ivici Todoriću, tko ga je nagovorio na kupnju Hajdukovih dionica, a otkrit će i kako je od lokalnog autoprijevoznika postao vlasnik “Studenca”, dalmatinskog trgovačkog lanca kojemu po rezultatima zavide i brojni nacionalni, te na papiru jači “igrači”.

I slijepcima je jasno da “Studenac” ovih dana preuzima Kerumove trgovine. No, od vas u javnosti nije bilo glasa. Čemu šutnja?

− To što vi nazivate šutnjom za mene je sasvim normalno ponašanje, jer ne mislim da se u slučaju preuzimanja Kerumovih trgovina događa nešto što bi bilo zanimljivo javnosti. Dućani će i dalje raditi, a svi djelatnici ostat će na svojim radnim mjestima. To je najvažnije, a natpis koji će stajati iznad neke trgovine manje je bitan.

Za vas, pretpostavljamo, to nije bila jeftina investicija ili ste, možda, s Kerumom samo prebijali neke stare dugove?

− Ugovor o preuzimanju između “Studenca” i “Kerum trgovine” poslovna je tajna. Činjenica je, međutim, da se Kerum do ovog preuzimanja već bio riješio 90 posto svojih trgovina, a ovih zadnjih 10 posto, dakle dvadesetak prodavaonica o kojima govorimo, mali su dućani u Splitu, Korčuli, na Čiovu i u Sinju. I sve su redom u vlasništvu privatnih osoba. “Studenac” tu samo preuzima ugovor o najmu, zatečenu robu, opremu i radnike. Nije to nikakva kapitalna investicija, a sve će biti gotovo do kraja listopada.

Za vašu tvrtku nije baš beznačajno to što napokon, pa makar i na mala vrata, ulazite u Split. Glavni grad regije, koju ste davno osvojili, do sada vam je izmicao...

− Lagao bih kad bih rekao da mi nije cilj snažnije se pojaviti u Splitu. Čudna je to bila situacija. Postizali smo sjajne rezultate diljem Dalmacije, a u Splitu nismo bili toliko zastupljeni. Još 2004. godine plan je bio da na Mertojaku izgradimo veliki trgovački centar, otkupili smo i 7500 kvadrata zemljišta, no ostatak, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u postupku denacionalizacije, nismo mogli otkupiti te nismo mogli okrupniti parcelu. I danas je to dobra lokacija, ali s obzirom na globalnu krizu, sada nismo spremni na tu investiciju.
Kerum, Gavrilovići, Milavić i Mamić prigodom osnivanja NTL-a 2008.
Kakav je vaš privatni odnos sa Željkom Kerumom?

− S Kerumom sam u korektnom i dobrom odnosu.

Je li istina da ste mu pozajmili novac za kupnju kuće na Mejama?

− Ne.

Dakle, niste se na taj način, jer vam Kerum nije mogao vratiti dug, domogli vlasništva nad tvornicom “Iskra” u Dugome Ratu?

− Ni slučajno. Ispočetka smo imali 50 posto “Iskre”, a s vremenom smo je potpuno kupili od Keruma.

Imate li političke ambicije?

− Nemam političke ambicije, niti sam stranački angažiran. Političare javno ne kritiziram jer s kritikom treba početi od samog sebe. U tom kontekstu mogu pohvaliti ekonomsku politiku aktualne Vlade, posebno u sferi uvođenja financijske discipline. Nedopustivo je da se rad, roba i usluge ne plaćaju u ugovorenom roku.

Kažu omiški opozicionari kako vama ne treba ulaziti u politiku kad ionako iz sjene vladate gradom. Pa nabrajaju što ste sve za vladavine HDZ-a pokupovali…

− To su gluposti! Pa ja sam valjda jedini poduzetnik u državi koji inzistira na javnim natječajima. Sve sam na natječajima kupio, a Omišanima je dobro poznato da sam neke parcele i znatno preplatio.

Da, i danas se suludim čini potez kada ste dali 700 eura po četvornome metru za zemljište koje realno vrijedi oko 300 eura. Zašto ste to učinili?

− Dobro ste to rekli, to je bio sulud potez, ali, eto, ja sam ga povukao jer su me povukle emocije. Pa i sportsku dvoranu u Omišu sada gradim iz čisto emotivnih razloga.

Bogme ste veliki emotivac?

− U Omišu sam ostao zbog blizine mog rodnog sela, nastanio se i jasno je da želim da se grad brzo i kvalitetno razvija, pa u tome maksimalno sudjelujem. Glavni smo sponzori ženskoga košarkaškoga kluba, Festivala dalmatinskih klapa, a pomažemo i razne udruge, kao i humanitarne akcije. U mnogim selima u Poljicima otvorili smo moderne markete bez obzira na profitabilnost.

Sudeći prema objavljenim poslovnim rezultatima, novca vam ne manjka.

− Neto prihod tvrtke “Studenac” za prošlu godinu bio je milijardu i sto milijuna kuna. Imamo 230 prodavaonica i 1800 radnika, za ovu godinu predviđamo rast od šest posto, a za sljedeću oko 15 posto. Dakle, nije loše.

Je li vas strah ulaska u Europsku uniju? Što ste, ako nije tajna, zaokružili na referendumu?

− Nevoljko sam zaokružio “da”. Politički nam očito nema budućnosti bez Unije, dok će ekonomski budućnost mnogih hrvatskih tvrtki doći u pitanje. Za domaće trgovce i proizvođače najbolje bi bilo da zajedno s “Konzumom” imaju 50, 60 posto tržišnog udjela od ukupnog prometa od oko 50, 60 milijardi kuna. To bi bila najbolja zaštita domaće proizvodnje, jer će se ulaskom u EU liberalizirati određene administrativne prepreke, pa će strane tvrtke preferirati svoju proizvodnju.

I što na taj prijedlog kaže Ivica Todorić?

− Za sada o tome još nismo ozbiljno razgovarali.

Vjerojatno ga udruživanje ne zanima, misli da ste vi iz NTL-a za njega sitne ribe?

− To ste vi rekli, a ja doista ne znam što gospodin Todorić misli.

Koliki je udarac za NTL bio istupanje “Tommyja”?

− Taj čin Tomislava Mamića ni danas mi nije jasan. Uvjeren sam, međutim, da je moj kolega pogrešno postupio. No, NTL i dalje, s pet milijardi kuna prihoda, drži drugo mjesto na hrvatskom tržištu. Odlazak “Keruma” i “Tommyja” koštao nas je, pak, dvije milijarde kuna.
Sjedište Milavićeve kompanije i prodajni centar u Omišu
Bili ste jedan od osnivača grupacije CBA, pridružili ste se potom NTL-u, a sada glavni igrači iz NTL-a više nisu s vama…

− Da, i to smatram svojom velikom pogreškom. Udruživanje s NTL-om bilo je dobro, no nisam smio dopustiti da se brend CBA ugasi. Učinio sam tada ustupak u pregovorima i pogriješio.

Kolika je prosječna plaća u vašoj tvrtki?

− Oko 6500 kuna bruto. Nitko nema manje od 3000 kuna neto.

Malo. Kako čovjek može preživjeti s 3000 kuna?

− Svjestan sam toga, ali takvo je stanje na tržištu. A prognoza je još gora jer svi pokazatelji govore da će cijena rada padati.

Ali, “Studenac” odlično stoji, za prošlu godinu neto dobit vam je bila 43 milijuna kuna, pa zar se nije jedan milijun mogao podijeliti radnicima? Ili možda da se vi odreknete kupnje novog BMW-a?

− (Smijeh) Ne ide to tako. Ni pedeset BMW-ova ne bi pomoglo da se riješi problem malih plaća u trgovini.

Jedan milijun manje u godišnjoj dobiti vi ne biste ni primijetili, a radnicima bi dobro došao…

− Pa, imamo božićnice koje uredno isplaćujemo. Radnici “Studenca” su, uostalom, zadovoljni, to pokazuju sva istraživanja. Vjerujte mi, kad bih tako mogao zaustaviti siromaštvo, ja bih prvi izišao na ulicu i podijelio sve što imam. Mi radnicima uistinu izlazimo ususret na sve moguće načine, u brojnim našim poslovnicama ponudili smo, recimo, poslovođama da preuzmu posao, da budu naša franšiza, ali nitko ne želi pristati i riskirati. Na otocima, pak, imamo problem s manjkom radne snage, pa moramo zapošljavati ljude s kopna. A kad smo već kod otoka, onda morate znati da je “Studenac” prvi došao na otoke s kopnenim cijenama.

Tko vas je nagovorio da kupite dionice Hajduka?

− Zašto mislite da me je itko nagovorio?!

Pa, eto, dali ste pet milijuna kuna i sasvim se povukli, ne dolazite ni na utakmice.

− Na utakmice ne idem i neću ići sve dok dio navijača pravi nerede. A na kupnju dionica nagovorio me je, ako to uopće možemo tako nazvati, Jako Andabak. Bili smo skupa u društvu i rekli smo da idemo pomoći klubu za koji svi navijamo. Bez obzira na sva događanja oko kluba, dionice s ponosom čuvam, nije mi žao što sam ih kupio i nemam ih namjeru prodavati.

A je li vam žao što ste svojedobno pokušali kupiti hotel “Lav”?

− Nije mi žao što sam pokušao, ali žao mi je što se to nije realiziralo jer sam imao dobar poslovni plan, da bih novac nakon toga usmjerio na druge, manje atraktivne, investicije. Pokazalo se, međutim, da je vlasniku žao što je tada, s namjerom da izbjegne prodaju, i mene oštetio za četiri milijuna eura koje mi do danas nije vratio.

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Studenac U BROJKAMA

1,1 milijardu kuna bio je neto promet tvrtke u 2011.

230 prodavaonica

1800 radnika

6500 kuna prosječna je bruto plaća

3000 kuna najmanje je neto primanje

Za brod kazna od 300.000 kn

Uz Milavićevu obitelj ne vežu se afere. U Omišu se, istina, u pola glasa može čuti kako je praktično zavladao gradom, no malo tko će to javno izgovoriti. Nikad se, naime, ne zna kada će im Milavić zatrebati.

Jedina medijski intrigantna priča pojavila se prije nekoliko godina, kad je bio prozvan da je brod kupljen za potrebe tvrtke koristio za privatni gušt. Premda tvrdeći da nije kriv, kaznu od 300.000 kuna odmah je platio.

U svojem portfelju ima i hotele “Ruskamen” i “Diadem”, te ističe da će u budućnosti, paralelno s trgovinom, sve više ulagati i u turizam.

Prvi dinar zaradio trgujući po BiH

Josip Milavić s ponosom nam pokazuje radnu knjižicu u kojoj piše da je samostalni privrednik od 1974. godine. I od tada je, a bile su mu niti 22 godine, sam svoj gazda. Bio je sin jedinac u oca, ponosnoga Poljičanina iz Smolonja, te nije želio napustiti obiteljsko imanje. Prvi dinar zaradio je trgujući po BiH, prvo pješice, a potom, još kao tinejdžer, vozeći kamion dvotonac i izbjegavajući milicijske patrole.

A prvi milijun nije mu stigao od dućana − dućan je, nećete vjerovati, došao posljednji − nego distribuirajući proizvode poznate slovenske prehrambene tvornice “Kolinska”. Dnevno je znao prelaziti i do tisuću kilometara. A onda je zaratilo, pa je i Milavić objesio ključeve kamiona o klin, te se, koristeći ranije stečene veze, posvetio veleprodaji prehrambene robe.

U maloprodaju je ušao tek u drugoj polovini devedesetih, a danas kaže da je više novca imao 1991. nego 1998. godine. Ipak, iznad vode ga je, veli, održao poslovni instinkt, pogotovo kad je na splitskom TTTS-u držao veleprodajno skladište i kada mu je, priznaje, propalo dosta novca zarađenog još za vrijeme Jugoslavije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/josip-milavic-hajdukove-dionice-vrijedne-5-milijuna-kuna-nikad-necu-prodati-182365 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=832b73081c21ab8a07ac99d41add806ca8b61771 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Josip+Milavi%C4%87%3A+Hajdukove+dionice+vrijedne+5+milijuna+kuna+nikad+ne%C4%87u+prodati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjosip-milavic-hajdukove-dionice-vrijedne-5-milijuna-kuna-nikad-necu-prodati-182365 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjosip-milavic-hajdukove-dionice-vrijedne-5-milijuna-kuna-nikad-necu-prodati-182365 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘U dvadesetak Kerumovih prodavaonica koje preuzimamo, malih dućana u Splitu, Korčuli, na Čiovu i u Sinju, radnici će nastaviti raditi’, ističe Milavić, te kaže da je ugovor između ‘Studenca’ i ‘Kerum trgovine’ poslovna tajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VLASNIK ‘STUDENCA’ KOJI PREUZIMA KERUMOVE DUĆANE, NE NAMJERAVA SE POVUĆI IZ SPLITSKOGa KLUBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaVLASNIK ‘STUDENCA’ KOJI PREUZIMA KERUMOVE DUĆANE, NE NAMJERAVA SE POVUĆI IZ SPLITSKOGa KLUBA

Josip Milavić: Hajdukove dionice vrijedne 5 milijuna kuna nikad neću prodati

Piše PSD.
15. listopada 2012. - 22:40
Pojavljivanje u medijima izbjegava. Vijesti, istina, čita, ali nije mu baš milo kad je i sam vijest. A proteklih je dana bio upravo to − vijest koja se nije mogla izbjeći.

Josip Milavić nevoljko je pristao na razgovor za “Slobodnu”. No, kad je to na koncu učinio, sasvim je otvorio dušu. Progovorio je o svojem privatnom i poslovnom životu, o ljubavi prema rodnim Smolonjama, kao i odnosu prema poslovnim partnerima. U tekstu koji slijedi − a riječ je o prvom velikom Milavićevu razgovoru za jedan hrvatski dnevni list − doznat ćete u kakvom je odnosu sa Željkom Kerumom, što zamjera Tomislavu Mamiću, kakve savjete daje Ivici Todoriću, tko ga je nagovorio na kupnju Hajdukovih dionica, a otkrit će i kako je od lokalnog autoprijevoznika postao vlasnik “Studenca”, dalmatinskog trgovačkog lanc...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:05