StoryEditorOCM
Hrvatskaskandinavska škola

Jedan trgovački lanac u Hrvatskoj radnicima je podigao plaće za 400 eura, drugi im je isplatio 3600 eura bonusa

Piše vijesti sd
17. travnja 2024. - 15:52
Povećanje plaće višestruki je užitak, dok je isplata bonusa jednostruki, ali intenzivan doživljaj (ilustracija)/Shutterstock

Podaci o porastu plaća raduju neposredno zainteresirane, a kod ostalih bude nadu da će se i njima dogoditi nešto slično.

Ikea, švedski proizvođač i trgovac namještajem i kućnim potrepštinama, objavila je da je u 2023. godini prosječna neto plaća 562 radnika u toj kompaniji u Hrvatskoj iznosila oko 1640 eura. To je za 20 posto više nego godinu prije kada je plaća bila oko 1370 eura. Ikea Hrvatska i ove je godine plaće digla u prosjeku za 16 posto. To znači da je prosječna neto plaća u toj kompaniji ovog trena gotovo 1800 eura, pa je tako u malo više od godinu dana plaća u Ikei narasla za više od 400 eura, odnosno za otprilike 36 posto,piše Danica.

image

Prosječna neto plaća u švedskoj kompaniji trenutno je oko 1800 eura

Afp

I drugi skandinavski proizvođač i trgovac namještajem i kućnim potrepštinama, danski Jysk, koji je u Hrvatskoj lani imao 535 zaposlenih, isplaćivao je prosječnu neto plaću oko 1200 eura. To je rast od oko sto eura u odnosu na godinu prije. Budući da Jysk isplaćuje bonuse prema rezultatima prodaje, i to bez ograničenja, u uspješnoj trgovini na Sirobuji u Splitu, svakom zaposleniku isplaćen je bonus od gotovo 3600 eura.

Ikea je, suočena s kritikama o golemim razlikama u cijeni u Hrvatskoj i ostalim zemljama, odlučila sniziti cijene za više od 46 posto svih proizvoda. Neka se i kupci raduju.

image

Danska kompanija nema plaće visoke kao Ikea, ali nudi bonuse bez ograničenja

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:55