stdClass Object ( [id] => 1334955 [title] => Ivanova priča počela je u Berlinu i nastavila se na Velebitu. Pomažu mu volonteri iz cijelog svijeta. A medvjedi uživaju [alias] => ivanova-prica-pocela-je-u-berlinu-i-nastavila-se-na-velebitu-pomazu-mu-volonteri-iz-cijelog-svijeta-a-medvjedi-uzivaju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Utočište za medvjede Kuterevo jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, u kojem se spajaju ljubav prema životinjama i život u skladu s prirodom. Harmoničan je to suživot začet još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, najprije kao volonterska udruga edukativne djelatnosti, a početkom novog tisućljeća ta "socijalno-pedagoška" inicijativa prerasta na veću razinu, otvaranjem utočišta za male medvjede.

Danas na tom podnovelebitskom području punom "draga", vrtača, bregova i dolova, kako taj kraški fenomen slikovito opisuje idejni tvorac medvjeđih "jaslica" Ivan Crnković-Pavenka, dom je za devet medvjeda.

Svojevrsno je to zdravilište ili svetilište, kako kaže Crnković, opisujući ovaj projekt solidarnosti koji i nije ništa drugo nego poveznica ljudi, volontera iz cijelog svijeta koji na svoj način pomažu životinje u skladu s mogućnostima utočišta koje egzistira uz pomoć donacija i milošću posjetitelja da ubace u škrabicu za pomoć medvjedićima.

---

image

Belgijska volonterka Martine i Ivan Crnković Pavenka

Nikola Vilić/Cropix
---

- Najprije je to bio pionirski rad. Još u Berlinu prije više od četrdeset godina zagrizao sam, odnosno načeo temu divljine u Hrvatskoj. Kao sociolog i pedagog u Njemačkoj sam radio s djecom s posebnim potrebama. Budući da je u isto vrijeme UNESCO Velebit uvrstio u mrežu međunarodnih rezervata biosfere, stvorila se mogućnost da dovodimo djecu na edukativne izlete. Naša planina ubrzo je postala mjesto učenja, demonstracije pristupa u zaštiti i održivom razvoju - sjeća se Crnković svojih početaka i života na Velebitu.

Tri desetljeća kasnije konkretnije se "zagrizlo" za kuterevske planinske kukove i dolove koji su imali predispoziciju da postanu prihvatilište za životinje. Posebno mlade medvjede koji su iz ovih ili onih razloga ostajali bez majke. Uglavnom se radilo o "siročadi" čiji je roditelj stradao u prometu ili od puške kakvog krivolovca, a bilo je i neželjene "djece". Pogotovo onda kada medvjedica na svijet donese troje ili četvero medvjedića. Optimalna su dva, tvrdi Pavenka, sve drugo je teret. Neprijatelja i sutrašnjeg konkurenta u mladunčadi vide i njihovi očevi, pa predstavljaju veliku opasnost za pomladak.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Uz već navedene (ne)prilike, imate slučajeva da mladunče od majke odvoji bujica ili u igri jednostavno odlutaju i izgube se. Kada se tako jednom izdvoje, male su šanse da će preživjeti. Tako da imamo brojne slučajeve da šetači, planinari ili lovci pronađu medvjediće i pokucaju na naša vrata. U početku ih održavamo na životu pomoću umjetnog hranjivog mlijeka, a onda im se ostatak života pokušavaju osigurati uvjeti što sličniji onima u prirodi. No, ovakva mjesta postaju trajna utočišta jer mladunci koje odgoji čovjek ne mogu naučiti potrebne vještine koje su im neophodne za život u prirodi - otkriva nam voditelj medvjeđeg carstva u Kuterevu.

U realizaciji ovog projekta našem sugovorniku ruke su dali Hrvatski centar znanja za okoliš i Veterinarski fakultet iz Zagreba, čija je misija jedinstvenog projekta utočišta za medvjede zaštita njegova staništa i promicanje održivog življenja uz tradiciju lokalne planinske zajednice ubrzo zaživjela. Nekoliko godina kasnije uspostavljena je i volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. Od otvaranja utočišta njime je prošlo više od deset tisuća volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, drugi pak i po godinu dana, a neki i po više godina.

---

---

Ovaj medvjeđi zaljubljenik, uvijek razgovorljiv, s neskrivenim senzibilitetom za ljude i životinje, ne krije svoju privrženost za ove sada stokilaše u svojevrsnim gaterima koji se prostiru na ukupno dvadesetak hektara površine, za što je potrebno puno ručica. Stoga mu pomažu volonteri iz cijelog svijeta. Ali, ipak svakog jutra obiđe svoje stanare koji ga brundanjem i rzanjem pozdravljaju kao starog prijatelja.

Belgijska volonterka Martine pomogla je i nama da obiđemo utočište i upoznamo njegove stanovnike. Mladi i Zdravi gor, Mlada gora, Marko kralj…, i drugi nazivi ispisani su na svakom od gatera, imenujući tako njihove stanare.

Najstariji je Bruno. Nekada cirkuski medvjed, kasnije stanovnik u splitskom Zoološkom vrtu i od prije nekoliko godina stalni stanar Kuterevskog utočišta, kroz koje godišnje prođe od dvadeset do trideset tisuća posjetitelja.

---

image

Medvjedi su navikli na škljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da će dobiti koji slatkiš

Nikola Vilić/Cropix
---

Medvjeđe nastambe i jazbine od drveta i kamena gdje medvjedi mogu imati svoj mir, uglavnom su prostrane površine i u brizi za njih uglavnom se imitiraju prirodni uvjeti.

- Hrana im se ne servira, već se razbacuje svuda uokolo, po tlu i među granama kako bi se potrudili doći do koje voćke, zelenja ili čak komadića mesa ili kosti. U tri "obdaništa" imamo po tri medvjeda i u svakom se zna tko je glavni. Uopće se ne boje ljudi. Navikli su na škljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da će dobiti koji slatkiš, navikli da ih je sama ljudska ruka osudila na ovisnost o ljudima. Hiberniraju samo dva do tri dana, jer ih probude posjetitelji. Zimi je situacija bolja. Sve utihne, pa tako i oni utonu u san. Tako da su manje-više uglavnom aktivni - upoznaje nas s njihovim navikama sredovječna belgijska volonterka.

Medote, kako vole zvati osamljene i napuštane medvjediće, nisu rijetkost u podvelebitskom kraju. Prema zadnjim istraživanjima, medvjeđa populacija u Hrvatskoj kreće se negdje oko tisuću jedinki plus godišnji "prinos" od oko dvjesto do dvjesto pedeset novih medvjedića, što je popriličan broj s obzirom na to da je smeđi europski medvjed u Hrvatskoj zakonom zaštićena divljač. Nema prirodnih neprijatelja ili ih barem nemaju odrasli medvjedi, pa se očekuje da će brojnost siročadi biti sve veća. Ili se varamo.

---

image

Od otvaranja utočišta njime je prošlo više od deset tisuća volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, neki i po više godina

Nikola Vilić/Cropix
---

- Toga je bilo i bit će - smatra Ivan Crnković. Najbolje bi bilo ne dirati medvjedića u šumi. Jer niste sigurni je li napušten ili ne. Ako ste ga ponijeli kući, teško da ćete ga više moći odbiti od svog doma. Uzeti medvjedića znači stalnu brigu, jer ste ga hranili i on se navikao na sigurnu prehranu. Koliko god se vi kasnije trudili da ga otjerate, on će se konstantno vraćati. U nekim slučajevima pokazuje agresivnost, što je znak da ga treba odstrijeliti.

Najidealnije bi bilo šumu, gore i planine ne devastirati i eto mira za sve njegove stanovnike, posebno medvjede - dodaje Ivan, smatrajući da se krivo postupilo onog trenutka kada su se počele sjeći voćkarice, stabla divljeg voća po planini, u svrhu jačanja drvne mase. Time se smanjila hrana za medvjede, što oni nadomještaju upadima u seoska dvorišta.

Zapravo vrlo malo znamo o medvjedu i čini nam se čak da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna samo naše loše strane, tamo gdje ga ugrožavamo jer nosimo pušku. Stoga je ovo utočište jedan pokušaj da se može i drukčije. Ono pruža edukacijski program, odnosno zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom koja s pravom motivira i inspirira ljude da ih pridobiju na svoju stranu kao privržene i drage životinje, što u konačnici i jesu.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
------
image
Nikola Vilić/Cropix
------
image
Nikola Vilić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedinstveno utočište [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => jedinstveno utočište 2 0 6995 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 08:06:55 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-31 08:10:03 [modified_by] => 3188 [publish_up] => 2023-10-31 08:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ivanova priča počela je u Berlinu i nastavila se na Velebitu. Pomažu mu volonteri iz cijelog svijeta. A medvjedi uživaju [metakey] => kuterevo, medvjedi, utočište, utočište kutarevo, Ivan Crnković Pavenka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25958180.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878680.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878676.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878674.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878678.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878673.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878671.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878662.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878661.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878667.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878665.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878670.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878669.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25878681.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropic","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedinstveno uto\u010di\u0161te dom je za devet medvjeda<\/p>","","

Belgijska volonterka Martine i Ivan Crnkovi\u0107\u00a0Pavenka<\/p>","","","

Medvjedi su navikli\u00a0na \u0161kljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da \u0107e dobiti koji slatki\u0161<\/p>","

Ku\u0107a velebitske udruge<\/p>","","

\u2018Zapravo vrlo malo znamo o medvjedu i \u010dini nam se \u010dak da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna samo na\u0161e lo\u0161e strane, tamo gdje ga ugro\u017eavamo jer nosimo pu\u0161ku...\u2018<\/p>","

Plo\u010de koje su prika\u010dili volonteri<\/p>","","

Od otvaranja uto\u010di\u0161ta njime je pro\u0161lo vi\u0161e od deset tisu\u0107a volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, neki i po vi\u0161e godina<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25958180_1920.jpg":"1920x1080","k_25958180_1280.jpg":"1280x1280","k_25958180_1024.jpg":"1024x1024","k_25958180_640.jpg":"640x640","k_25958180_480.jpg":"480x480","k_25958180_340.jpg":"340x340","k_25958180_220.jpg":"220x220","o_25958180_1280.jpg":"1280x852","o_25958180_1024.jpg":"1024x682","o_25958180_640.jpg":"640x426","o_25958180_480.jpg":"480x319","o_25958180_340.jpg":"340x226","o_25958180_220.jpg":"220x146","h_25958180_1280.jpg":"1280x854","h_25958180_1024.jpg":"1024x683","h_25958180_640.jpg":"640x427","h_25958180_480.jpg":"480x320","h_25958180_340.jpg":"340x227","h_25958180_220.jpg":"220x147","pp_25958180_1280.jpg":"1280x1628","pp_25958180_1024.jpg":"1024x1303","pp_25958180_640.jpg":"640x814","pp_25958180_480.jpg":"480x611","pp_25958180_340.jpg":"340x432","pp_25958180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878680_1920.jpg":"1920x1080","k_25878680_1280.jpg":"1280x1280","k_25878680_1024.jpg":"1024x1024","k_25878680_640.jpg":"640x640","k_25878680_480.jpg":"480x480","k_25878680_340.jpg":"340x340","k_25878680_220.jpg":"220x220","o_25878680_1280.jpg":"1280x853","o_25878680_1024.jpg":"1024x682","o_25878680_640.jpg":"640x426","o_25878680_480.jpg":"480x320","o_25878680_340.jpg":"340x226","o_25878680_220.jpg":"220x146","h_25878680_1280.jpg":"1280x854","h_25878680_1024.jpg":"1024x683","h_25878680_640.jpg":"640x427","h_25878680_480.jpg":"480x320","h_25878680_340.jpg":"340x227","h_25878680_220.jpg":"220x147","pp_25878680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878680_640.jpg":"640x814","pp_25878680_480.jpg":"480x611","pp_25878680_340.jpg":"340x432","pp_25878680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878676_1920.jpg":"1920x1080","k_25878676_1280.jpg":"1280x1280","k_25878676_1024.jpg":"1024x1024","k_25878676_640.jpg":"640x640","k_25878676_480.jpg":"480x480","k_25878676_340.jpg":"340x340","k_25878676_220.jpg":"220x220","o_25878676_1280.jpg":"1280x853","o_25878676_1024.jpg":"1024x682","o_25878676_640.jpg":"640x426","o_25878676_480.jpg":"480x320","o_25878676_340.jpg":"340x226","o_25878676_220.jpg":"220x146","h_25878676_1280.jpg":"1280x854","h_25878676_1024.jpg":"1024x683","h_25878676_640.jpg":"640x427","h_25878676_480.jpg":"480x320","h_25878676_340.jpg":"340x227","h_25878676_220.jpg":"220x147","pp_25878676_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878676_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878676_640.jpg":"640x814","pp_25878676_480.jpg":"480x611","pp_25878676_340.jpg":"340x432","pp_25878676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878674_1920.jpg":"1920x1080","k_25878674_1280.jpg":"1280x1280","k_25878674_1024.jpg":"1024x1024","k_25878674_640.jpg":"640x640","k_25878674_480.jpg":"480x480","k_25878674_340.jpg":"340x340","k_25878674_220.jpg":"220x220","o_25878674_1280.jpg":"1280x853","o_25878674_1024.jpg":"1024x682","o_25878674_640.jpg":"640x426","o_25878674_480.jpg":"480x320","o_25878674_340.jpg":"340x226","o_25878674_220.jpg":"220x146","h_25878674_1280.jpg":"1280x854","h_25878674_1024.jpg":"1024x683","h_25878674_640.jpg":"640x427","h_25878674_480.jpg":"480x320","h_25878674_340.jpg":"340x227","h_25878674_220.jpg":"220x147","pp_25878674_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878674_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878674_640.jpg":"640x814","pp_25878674_480.jpg":"480x611","pp_25878674_340.jpg":"340x432","pp_25878674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878678_1920.jpg":"1920x1080","k_25878678_1280.jpg":"1280x1280","k_25878678_1024.jpg":"1024x1024","k_25878678_640.jpg":"640x640","k_25878678_480.jpg":"480x480","k_25878678_340.jpg":"340x340","k_25878678_220.jpg":"220x220","o_25878678_1280.jpg":"1280x853","o_25878678_1024.jpg":"1024x682","o_25878678_640.jpg":"640x426","o_25878678_480.jpg":"480x320","o_25878678_340.jpg":"340x226","o_25878678_220.jpg":"220x146","h_25878678_1280.jpg":"1280x854","h_25878678_1024.jpg":"1024x683","h_25878678_640.jpg":"640x427","h_25878678_480.jpg":"480x320","h_25878678_340.jpg":"340x227","h_25878678_220.jpg":"220x147","pp_25878678_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878678_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878678_640.jpg":"640x814","pp_25878678_480.jpg":"480x611","pp_25878678_340.jpg":"340x432","pp_25878678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878673_1920.jpg":"1920x1080","k_25878673_1280.jpg":"1280x1280","k_25878673_1024.jpg":"1024x1024","k_25878673_640.jpg":"640x640","k_25878673_480.jpg":"480x480","k_25878673_340.jpg":"340x340","k_25878673_220.jpg":"220x220","o_25878673_1280.jpg":"1280x853","o_25878673_1024.jpg":"1024x682","o_25878673_640.jpg":"640x426","o_25878673_480.jpg":"480x320","o_25878673_340.jpg":"340x226","o_25878673_220.jpg":"220x146","h_25878673_1280.jpg":"1280x854","h_25878673_1024.jpg":"1024x683","h_25878673_640.jpg":"640x427","h_25878673_480.jpg":"480x320","h_25878673_340.jpg":"340x227","h_25878673_220.jpg":"220x147","pp_25878673_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878673_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878673_640.jpg":"640x814","pp_25878673_480.jpg":"480x611","pp_25878673_340.jpg":"340x432","pp_25878673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878671_1920.jpg":"1920x1080","k_25878671_1280.jpg":"1280x1280","k_25878671_1024.jpg":"1024x1024","k_25878671_640.jpg":"640x640","k_25878671_480.jpg":"480x480","k_25878671_340.jpg":"340x340","k_25878671_220.jpg":"220x220","o_25878671_1280.jpg":"1280x853","o_25878671_1024.jpg":"1024x682","o_25878671_640.jpg":"640x426","o_25878671_480.jpg":"480x320","o_25878671_340.jpg":"340x226","o_25878671_220.jpg":"220x146","h_25878671_1280.jpg":"1280x854","h_25878671_1024.jpg":"1024x683","h_25878671_640.jpg":"640x427","h_25878671_480.jpg":"480x320","h_25878671_340.jpg":"340x227","h_25878671_220.jpg":"220x147","pp_25878671_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878671_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878671_640.jpg":"640x814","pp_25878671_480.jpg":"480x611","pp_25878671_340.jpg":"340x432","pp_25878671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878662_1920.jpg":"1920x1080","k_25878662_1280.jpg":"1280x1280","k_25878662_1024.jpg":"1024x1024","k_25878662_640.jpg":"640x640","k_25878662_480.jpg":"480x480","k_25878662_340.jpg":"340x340","k_25878662_220.jpg":"220x220","o_25878662_1280.jpg":"1280x853","o_25878662_1024.jpg":"1024x682","o_25878662_640.jpg":"640x426","o_25878662_480.jpg":"480x320","o_25878662_340.jpg":"340x226","o_25878662_220.jpg":"220x146","h_25878662_1280.jpg":"1280x854","h_25878662_1024.jpg":"1024x683","h_25878662_640.jpg":"640x427","h_25878662_480.jpg":"480x320","h_25878662_340.jpg":"340x227","h_25878662_220.jpg":"220x147","pp_25878662_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878662_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878662_640.jpg":"640x814","pp_25878662_480.jpg":"480x611","pp_25878662_340.jpg":"340x432","pp_25878662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25878661_1920.jpg":"1920x1080","k_25878661_1280.jpg":"1280x1280","k_25878661_1024.jpg":"1024x1024","k_25878661_640.jpg":"640x640","k_25878661_480.jpg":"480x480","k_25878661_340.jpg":"340x340","k_25878661_220.jpg":"220x220","o_25878661_1280.jpg":"1280x852","o_25878661_1024.jpg":"1024x682","o_25878661_640.jpg":"640x426","o_25878661_480.jpg":"480x319","o_25878661_340.jpg":"340x226","o_25878661_220.jpg":"220x146","h_25878661_1280.jpg":"1280x854","h_25878661_1024.jpg":"1024x683","h_25878661_640.jpg":"640x427","h_25878661_480.jpg":"480x320","h_25878661_340.jpg":"340x227","h_25878661_220.jpg":"220x147","pp_25878661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878661_640.jpg":"640x814","pp_25878661_480.jpg":"480x611","pp_25878661_340.jpg":"340x432","pp_25878661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878667_1920.jpg":"1920x1080","k_25878667_1280.jpg":"1280x1280","k_25878667_1024.jpg":"1024x1024","k_25878667_640.jpg":"640x640","k_25878667_480.jpg":"480x480","k_25878667_340.jpg":"340x340","k_25878667_220.jpg":"220x220","o_25878667_1280.jpg":"1280x853","o_25878667_1024.jpg":"1024x682","o_25878667_640.jpg":"640x426","o_25878667_480.jpg":"480x320","o_25878667_340.jpg":"340x226","o_25878667_220.jpg":"220x146","h_25878667_1280.jpg":"1280x854","h_25878667_1024.jpg":"1024x683","h_25878667_640.jpg":"640x427","h_25878667_480.jpg":"480x320","h_25878667_340.jpg":"340x227","h_25878667_220.jpg":"220x147","pp_25878667_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878667_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878667_640.jpg":"640x814","pp_25878667_480.jpg":"480x611","pp_25878667_340.jpg":"340x432","pp_25878667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878665_1920.jpg":"1920x1080","k_25878665_1280.jpg":"1280x1280","k_25878665_1024.jpg":"1024x1024","k_25878665_640.jpg":"640x640","k_25878665_480.jpg":"480x480","k_25878665_340.jpg":"340x340","k_25878665_220.jpg":"220x220","o_25878665_1280.jpg":"1280x853","o_25878665_1024.jpg":"1024x682","o_25878665_640.jpg":"640x426","o_25878665_480.jpg":"480x320","o_25878665_340.jpg":"340x226","o_25878665_220.jpg":"220x146","h_25878665_1280.jpg":"1280x854","h_25878665_1024.jpg":"1024x683","h_25878665_640.jpg":"640x427","h_25878665_480.jpg":"480x320","h_25878665_340.jpg":"340x227","h_25878665_220.jpg":"220x147","pp_25878665_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878665_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878665_640.jpg":"640x814","pp_25878665_480.jpg":"480x611","pp_25878665_340.jpg":"340x432","pp_25878665_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878670_1920.jpg":"1920x1080","k_25878670_1280.jpg":"1280x1280","k_25878670_1024.jpg":"1024x1024","k_25878670_640.jpg":"640x640","k_25878670_480.jpg":"480x480","k_25878670_340.jpg":"340x340","k_25878670_220.jpg":"220x220","o_25878670_1280.jpg":"1280x853","o_25878670_1024.jpg":"1024x682","o_25878670_640.jpg":"640x426","o_25878670_480.jpg":"480x320","o_25878670_340.jpg":"340x226","o_25878670_220.jpg":"220x146","h_25878670_1280.jpg":"1280x854","h_25878670_1024.jpg":"1024x683","h_25878670_640.jpg":"640x427","h_25878670_480.jpg":"480x320","h_25878670_340.jpg":"340x227","h_25878670_220.jpg":"220x147","pp_25878670_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878670_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878670_640.jpg":"640x814","pp_25878670_480.jpg":"480x611","pp_25878670_340.jpg":"340x432","pp_25878670_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25878669_1920.jpg":"1920x1080","k_25878669_1280.jpg":"1280x1280","k_25878669_1024.jpg":"1024x1024","k_25878669_640.jpg":"640x640","k_25878669_480.jpg":"480x480","k_25878669_340.jpg":"340x340","k_25878669_220.jpg":"220x220","o_25878669_1280.jpg":"1280x1920","o_25878669_1024.jpg":"1024x1536","o_25878669_640.jpg":"640x960","o_25878669_480.jpg":"480x720","o_25878669_340.jpg":"340x510","o_25878669_220.jpg":"220x330","h_25878669_1280.jpg":"1280x854","h_25878669_1024.jpg":"1024x683","h_25878669_640.jpg":"640x427","h_25878669_480.jpg":"480x320","h_25878669_340.jpg":"340x227","h_25878669_220.jpg":"220x147","pp_25878669_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878669_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878669_640.jpg":"640x814","pp_25878669_480.jpg":"480x611","pp_25878669_340.jpg":"340x432","pp_25878669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878681_1920.jpg":"1920x1080","k_25878681_1280.jpg":"1280x1280","k_25878681_1024.jpg":"1024x1024","k_25878681_640.jpg":"640x640","k_25878681_480.jpg":"480x480","k_25878681_340.jpg":"340x340","k_25878681_220.jpg":"220x220","o_25878681_1280.jpg":"1280x853","o_25878681_1024.jpg":"1024x682","o_25878681_640.jpg":"640x426","o_25878681_480.jpg":"480x320","o_25878681_340.jpg":"340x226","o_25878681_220.jpg":"220x146","h_25878681_1280.jpg":"1280x854","h_25878681_1024.jpg":"1024x683","h_25878681_640.jpg":"640x427","h_25878681_480.jpg":"480x320","h_25878681_340.jpg":"340x227","h_25878681_220.jpg":"220x147","pp_25878681_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878681_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878681_640.jpg":"640x814","pp_25878681_480.jpg":"480x611","pp_25878681_340.jpg":"340x432","pp_25878681_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4438853 Threads: 4 Questions: 142182912 Slow queries: 60678 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4241262 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ivanova-prica-pocela-je-u-berlinu-i-nastavila-se-na-velebitu-pomazu-mu-volonteri-iz-cijelog-svijeta-a-medvjedi-uzivaju-1334955 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ivanova-prica-pocela-je-u-berlinu-i-nastavila-se-na-velebitu-pomazu-mu-volonteri-iz-cijelog-svijeta-a-medvjedi-uzivaju-1334955?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 226271 [name] => Kuterevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuterevo [link] => /tag/kuterevo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 458792 [name] => medvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medvjedi [link] => /tag/medvjedi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 645478 [name] => utočište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-02 09:43:07 [main_article_id] => 0 [alias] => utociste [link] => /tag/utociste ) [3] => stdClass Object ( [id] => 735117 [name] => utočište kutarevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-30 14:57:48 [main_article_id] => 0 [alias] => utociste-kutarevo [link] => /tag/utociste-kutarevo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 735118 [name] => Ivan Crnković Pavenka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-30 14:57:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-crnkovic-pavenka [link] => /tag/ivan-crnkovic-pavenka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedinstveno utočište [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivanova priča počela je u Berlinu i nastavila se na Velebitu. Pomažu mu volonteri iz cijelog svijeta. A medvjedi uživaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25958180.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropic [mainImageDesc] =>

Jedinstveno utočište dom je za devet medvjeda

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25958180.jpg [title] =>

Jedinstveno utočište dom je za devet medvjeda

Nikola Vilić/Cropic ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878680.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878676.jpg [title] =>

Belgijska volonterka Martine i Ivan Crnković Pavenka

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878674.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878678.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878673.jpg [title] =>

Medvjedi su navikli na škljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da će dobiti koji slatkiš

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878671.jpg [title] =>

Kuća velebitske udruge

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878662.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878661.jpg [title] =>

‘Zapravo vrlo malo znamo o medvjedu i čini nam se čak da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna samo naše loše strane, tamo gdje ga ugrožavamo jer nosimo pušku...‘

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878667.jpg [title] =>

Ploče koje su prikačili volonteri

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878665.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878670.jpg [title] =>

Od otvaranja utočišta njime je prošlo više od deset tisuća volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, neki i po više godina

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878669.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25878681.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Utočište za medvjede Kuterevo jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, u kojem se spajaju ljubav prema životinjama i život u skladu s prirodom. Harmoničan je to suživot začet još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, najprije kao volonterska udruga edukativne djelatnosti, a početkom novog tisućljeća ta "socijalno-pedagoška" inicijativa prerasta na veću razinu, otvaranjem utočišta za male medvjede.

Danas na tom podnovelebitskom području punom "draga", vrtača, bregova i dolova, kako taj kraški fenomen slikovito opisuje idejni tvorac medvjeđih "jaslica" Ivan Crnković-Pavenka, dom je za devet medvjeda.

Svojevrsno je to zdravilište ili svetilište, kako kaže Crnković, opisujući ovaj projekt solidarnosti koji i nije ništa drugo nego poveznica ljudi, volontera iz cijelog svijeta koji na svoj način pomažu životinje u skladu s mogućnostima utočišta koje egzistira uz pomoć donacija i milošću posjetitelja da ubace u škrabicu za pomoć medvjedićima.

---

image

Belgijska volonterka Martine i Ivan Crnković Pavenka

Nikola Vilić/Cropix
---

- Najprije je to bio pionirski rad. Još u Berlinu prije više od četrdeset godina zagrizao sam, odnosno načeo temu divljine u Hrvatskoj. Kao sociolog i pedagog u Njemačkoj sam radio s djecom s posebnim potrebama. Budući da je u isto vrijeme UNESCO Velebit uvrstio u mrežu međunarodnih rezervata biosfere, stvorila se mogućnost da dovodimo djecu na edukativne izlete. Naša planina ubrzo je postala mjesto učenja, demonstracije pristupa u zaštiti i održivom razvoju - sjeća se Crnković svojih početaka i života na Velebitu.

Tri desetljeća kasnije konkretnije se "zagrizlo" za kuterevske planinske kukove i dolove koji su imali predispoziciju da postanu prihvatilište za životinje. Posebno mlade medvjede koji su iz ovih ili onih razloga ostajali bez majke. Uglavnom se radilo o "siročadi" čiji je roditelj stradao u prometu ili od puške kakvog krivolovca, a bilo je i neželjene "djece". Pogotovo onda kada medvjedica na svijet donese troje ili četvero medvjedića. Optimalna su dva, tvrdi Pavenka, sve drugo je teret. Neprijatelja i sutrašnjeg konkurenta u mladunčadi vide i njihovi očevi, pa predstavljaju veliku opasnost za pomladak.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Uz već navedene (ne)prilike, imate slučajeva da mladunče od majke odvoji bujica ili u igri jednostavno odlutaju i izgube se. Kada se tako jednom izdvoje, male su šanse da će preživjeti. Tako da imamo brojne slučajeve da šetači, planinari ili lovci pronađu medvjediće i pokucaju na naša vrata. U početku ih održavamo na životu pomoću umjetnog hranjivog mlijeka, a onda im se ostatak života pokušavaju osigurati uvjeti što sličniji onima u prirodi. No, ovakva mjesta postaju trajna utočišta jer mladunci koje odgoji čovjek ne mogu naučiti potrebne vještine koje su im neophodne za život u prirodi - otkriva nam voditelj medvjeđeg carstva u Kuterevu.

U realizaciji ovog projekta našem sugovorniku ruke su dali Hrvatski centar znanja za okoliš i Veterinarski fakultet iz Zagreba, čija je misija jedinstvenog projekta utočišta za medvjede zaštita njegova staništa i promicanje održivog življenja uz tradiciju lokalne planinske zajednice ubrzo zaživjela. Nekoliko godina kasnije uspostavljena je i volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. Od otvaranja utočišta njime je prošlo više od deset tisuća volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, drugi pak i po godinu dana, a neki i po više godina.

---

---

Ovaj medvjeđi zaljubljenik, uvijek razgovorljiv, s neskrivenim senzibilitetom za ljude i životinje, ne krije svoju privrženost za ove sada stokilaše u svojevrsnim gaterima koji se prostiru na ukupno dvadesetak hektara površine, za što je potrebno puno ručica. Stoga mu pomažu volonteri iz cijelog svijeta. Ali, ipak svakog jutra obiđe svoje stanare koji ga brundanjem i rzanjem pozdravljaju kao starog prijatelja.

Belgijska volonterka Martine pomogla je i nama da obiđemo utočište i upoznamo njegove stanovnike. Mladi i Zdravi gor, Mlada gora, Marko kralj…, i drugi nazivi ispisani su na svakom od gatera, imenujući tako njihove stanare.

Najstariji je Bruno. Nekada cirkuski medvjed, kasnije stanovnik u splitskom Zoološkom vrtu i od prije nekoliko godina stalni stanar Kuterevskog utočišta, kroz koje godišnje prođe od dvadeset do trideset tisuća posjetitelja.

---

image

Medvjedi su navikli na škljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da će dobiti koji slatkiš

Nikola Vilić/Cropix
---

Medvjeđe nastambe i jazbine od drveta i kamena gdje medvjedi mogu imati svoj mir, uglavnom su prostrane površine i u brizi za njih uglavnom se imitiraju prirodni uvjeti.

- Hrana im se ne servira, već se razbacuje svuda uokolo, po tlu i među granama kako bi se potrudili doći do koje voćke, zelenja ili čak komadića mesa ili kosti. U tri "obdaništa" imamo po tri medvjeda i u svakom se zna tko je glavni. Uopće se ne boje ljudi. Navikli su na škljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da će dobiti koji slatkiš, navikli da ih je sama ljudska ruka osudila na ovisnost o ljudima. Hiberniraju samo dva do tri dana, jer ih probude posjetitelji. Zimi je situacija bolja. Sve utihne, pa tako i oni utonu u san. Tako da su manje-više uglavnom aktivni - upoznaje nas s njihovim navikama sredovječna belgijska volonterka.

Medote, kako vole zvati osamljene i napuštane medvjediće, nisu rijetkost u podvelebitskom kraju. Prema zadnjim istraživanjima, medvjeđa populacija u Hrvatskoj kreće se negdje oko tisuću jedinki plus godišnji "prinos" od oko dvjesto do dvjesto pedeset novih medvjedića, što je popriličan broj s obzirom na to da je smeđi europski medvjed u Hrvatskoj zakonom zaštićena divljač. Nema prirodnih neprijatelja ili ih barem nemaju odrasli medvjedi, pa se očekuje da će brojnost siročadi biti sve veća. Ili se varamo.

---

image

Od otvaranja utočišta njime je prošlo više od deset tisuća volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, neki i po više godina

Nikola Vilić/Cropix
---

- Toga je bilo i bit će - smatra Ivan Crnković. Najbolje bi bilo ne dirati medvjedića u šumi. Jer niste sigurni je li napušten ili ne. Ako ste ga ponijeli kući, teško da ćete ga više moći odbiti od svog doma. Uzeti medvjedića znači stalnu brigu, jer ste ga hranili i on se navikao na sigurnu prehranu. Koliko god se vi kasnije trudili da ga otjerate, on će se konstantno vraćati. U nekim slučajevima pokazuje agresivnost, što je znak da ga treba odstrijeliti.

Najidealnije bi bilo šumu, gore i planine ne devastirati i eto mira za sve njegove stanovnike, posebno medvjede - dodaje Ivan, smatrajući da se krivo postupilo onog trenutka kada su se počele sjeći voćkarice, stabla divljeg voća po planini, u svrhu jačanja drvne mase. Time se smanjila hrana za medvjede, što oni nadomještaju upadima u seoska dvorišta.

Zapravo vrlo malo znamo o medvjedu i čini nam se čak da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna samo naše loše strane, tamo gdje ga ugrožavamo jer nosimo pušku. Stoga je ovo utočište jedan pokušaj da se može i drukčije. Ono pruža edukacijski program, odnosno zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom koja s pravom motivira i inspirira ljude da ih pridobiju na svoju stranu kao privržene i drage životinje, što u konačnici i jesu.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
------
image
Nikola Vilić/Cropix
------
image
Nikola Vilić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropic Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropic

Jedinstveno utočište dom je za devet medvjeda

Nikola Vilić/Cropix

Belgijska volonterka Martine i Ivan Crnković Pavenka

Nikola Vilić/Cropix

Medvjedi su navikli na škljocanje fotoaparata, pa dolaze blizu ograde u nadi da će dobiti koji slatkiš

Nikola Vilić/Cropix

Kuća velebitske udruge

Nikola Vilić/Cropix

‘Zapravo vrlo malo znamo o medvjedu i čini nam se čak da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna samo naše loše strane, tamo gdje ga ugrožavamo jer nosimo pušku...‘

Nikola Vilić/Cropix

Ploče koje su prikačili volonteri

Nikola Vilić/Cropix

Od otvaranja utočišta njime je prošlo više od deset tisuća volontera. Neki ostaju nekoliko mjeseci, neki i po više godina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ivanova-prica-pocela-je-u-berlinu-i-nastavila-se-na-velebitu-pomazu-mu-volonteri-iz-cijelog-svijeta-a-medvjedi-uzivaju-1334955 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=47bd2262c8affd4ed021ccfd0d05a95fc92555fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivanova+pri%C4%8Da+po%C4%8Dela+je+u+Berlinu+i+nastavila+se+na+Velebitu.+Poma%C5%BEu+mu+volonteri+iz+cijelog+svijeta.+A+medvjedi+u%C5%BEivaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivanova-prica-pocela-je-u-berlinu-i-nastavila-se-na-velebitu-pomazu-mu-volonteri-iz-cijelog-svijeta-a-medvjedi-uzivaju-1334955 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivanova-prica-pocela-je-u-berlinu-i-nastavila-se-na-velebitu-pomazu-mu-volonteri-iz-cijelog-svijeta-a-medvjedi-uzivaju-1334955 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedinstveno utočište [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskajedinstveno utočište

Ivanova priča počela je u Berlinu i nastavila se na Velebitu. Pomažu mu volonteri iz cijelog svijeta. A medvjedi uživaju

Piše Mladen Nejašmić
31. listopada 2023. - 09:08

Utočište za medvjede Kuterevo jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, u kojem se spajaju ljubav prema životinjama i život u skladu s prirodom. Harmoničan je to suživot začet još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, najprije kao volonterska udruga edukativne djelatnosti, a početkom novog tisućljeća ta "socijalno-pedagoška" inicijativa prerasta na veću razinu, otvaranjem utočišta za male medvjede.

Danas na tom podnovelebitskom području punom "draga", vrtača, bregova i dolova, kako taj kraški fenomen slikovito opisuje idejni tvorac medvjeđih "jaslica" Ivan Crnković-Pavenka, dom je za devet medvjeda.

Svojevrsno je to zdravilište ili svetilište, kako kaže Crnković, opisujući ovaj projekt solidarnosti koji i nije ništa drugo nego poveznica ljudi, volontera iz cijelog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:28